Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sh4d0w: Kalózkodás. Kalózkodás?
- bambano: Bambanő háza tája
- Hieronymus: Kalózkodás. Kalózkodás? hozzászólás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- droidic: Windows 11 önállóság nélküli világ: a kontroll új korszaka
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
-
LOGOUT
OLED tanácsok, tippek, tudástár
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Ahogy nézem a neten, ez egy általános OLED jelenségm amit az is megerősít, hogy neked is a G6 után kezdődött. Sok megoldást javasolnak rá, valakinek működik, valakinek nem. Viszont nekem március óta van OLED, egészen addit nem volt ilyen, amíg két hete nem váltottam Windows 11-re.
-
-
-
Sziasztok!
Úgy rémlik volt szó korábban a topikban a black screen jelenségről. Nekem azóta van ez, hogy az ótvar, ocsmány, szemétrevaló, hulladék Windows 11-et kezdtem el használni, vagyis nagyjából két hete. Két-három másodpercre elmegy a jel, fekete lesz a kép, majd visszajön, és megjelenik alul az OSD, hogy melyik bemenet aktív. Ahogy észrevettem, az Edge böngészőhöz kötődik a dolog, akkor jön elő, ha elnavigálok egy oldalról egy másikra.
Van valami ennek a megoldására? Más tapasztalt ilyet?
Köszönöm! -
-
Sziasztok!
Tettem a leolvadás alatt egy 5080-at a 4K OLED alá. Hát nem igaz, hogy nem lehet észrevenni a különbséget a DSC és a natív DP 2.1 között. Kíváncsi vagyok, hogy ha stabilabb FPS-t tud, akkor az javít-e a VRR villódzáson. -
válasz
karacka01
üzenetére
Úgy néz ki, hogy fog kelleni valamilyen wi-fi eszköz a géphez. Nyilván egy stick lenne a legjobb megoldás, de szerintem ha megoldható, jobban jársz, ha valahogy beledugod a vezetékes netet.
A hálózatok témánál érdeklődj valamelyik topikban. -
-
-
válasz
righunter
üzenetére
Én azt gondolom, hogy a bevonattól is függ, illetve attól, hogy milyen firmwaret és elektronikát rak mögé a márka. Nálam aztán tényleg sok OLED volt az elmúlt hetekben. Az LG 32GS95UV-B-nek megkockáztatom, hogy szebb a képe, mint egy Samsung panelnak. Ennek a bevonata Anti-glare/Matte /AGLR - anti-glare low reflection coating
Micro Lens Array+ (MLA+)/, ez nagyon jó bevonat. De ott volt a Samsung S32FG81, aminek sima Anti-glare/Matte bevonata van, az borzalmas volt. Szemcsés, rojtos kép. Samsung panelnál számítani kell, hogy fény hatására lilás lesz a kép, és már nagyon kevés természetes fény is elég neki. -
-
-
-
-
-
-
válasz
Hauptmann
üzenetére
Képminőségre szerintem nagyon jó, a matt felület ellenére is. Nincs lilulás. A text clarityje pedig szebb, mint a legtöbb QD-nek, már ha lehet még annál szebb. De csak fél órát használtam. Nem coilos egyébként. Találtam egy kommentet valahol, ahol a tulaj is azt hitte, hogy coilos, pedig az simán csak a venti hangja.
-
válasz
deathcrow42
üzenetére
Kíváncsiság miatt megrendeltem az LG WOLED-et. Féltem a sokat panaszolt ventihangtól, de LG-nél mondták, hogy legfeljebb visszaküldöm, ők nem bánják. Nagyon hangos a monitor, de lehet, hogy nem a venti az, hanem coilos.
-
OLED monitor lehet coilos? Valamelyik alkatrész benne?
-
válasz
Lizard0828
üzenetére
Kívánom, hogy használd sokáig!
-
Nem rossz a Gigabyte FO32U2P. Szerintem szebb a képe, mint az Asusnak. De vannak olyan dolgok az Asusból, ami hiányzik. Pl. Dolby Vision. Vezérlőszoftvere is jobbnak tűnik.
-
válasz
Hegyirabló
üzenetére
Most elküldte az Alza ugyanazt a levelet, és kicserélték benne a "Samsungot" "Asusra"!
-
No meg is jött az Alza válasza a lejtős monitorral kapcsolatban. Szerintük nem nekik kell erről a dologról állást foglalni, hanem a Samsungnak(!). Vagyis nagyon odafigyeltek a levél olvasásánál, ha még a márkát sem tudták eltalálni a válaszban.
-
-
-
-
Nagyon jó mindkettő!
-
-
-
Most várom az Alza meg az Asus válaszát. Semmi bajom nem lenne a háromlábú állvánnyal, a monitorkar eléggé idegen nekem. Nem zárom ki, de én alapvetően használni szeretném ezt a monitort, és nem még kart keresgetni hozzá hetekig.
Szerk: Mert hogy nagyon kíváncsi vagyok az Asus válaszára. Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy nem tudnak erről a dologról, magyarul sunnyognak. Ezt viszont pofátlanságnak tartom a vásárlók felé, és ilyenkor szoktam én álmodozni az államosításról, feldarabolásról és a billió eurós bírságokról az ilyen vállalatoknak! -
válasz
Lizard0828
üzenetére
Ugyanúgy Asus PG32UCDM, egyrészt itt is mindenki azt írta, hogy nincs vesztenivalóm (tényleg nincs, mert visszaküldöm a gcibe ezt is), illetve az Alza árulók is győzködtek, hogy ez biztos csak egyedi balszerencse, nincs ennél jobb monitor (ez részben igaz is), és rendeljem meg újra.
-
-
A második is lejt. A változatosság kedvéért ez a másik irányba.
-
válasz
Lizard0828
üzenetére
He-he, én egy éve keresek OLED-et, mégis mellé nyúltam.
Nem ezzel a modellel. -
-
válasz
4264adam
üzenetére
Oké, akkor ne sajnáljuk a céget, ami egyébként is állandóan több száz milliós büntetéseket kap, mert megtéveszti a vevőit!

De mi van, ha a második is lekókad? Akkor én is rábaltázok, megint vissza, és persze ki és becsomagolós videót úgy is csinálok mindig, de egyszer csak kitalálják majd, hogy tíz százalék értékcsökkenés, mert izé. Nyilván ezt sem tehetik meg hasra ütve, ha vitás ügy van, akkor független szakértőt kell alkalmazni, csak hát akkor balhézni velük... nem szeretek. Erre írta valaki Redditen, hogy nem próbálkozik többet az Asus RMA lottóján.
Persze az is igaz, hogy le sem kell szednem róla a fóliákat, rárakom a talpat, ha ferde, leveszem, visszacsomagolom, viszlát. -
-
+ #922 Hauptmann
Az Asus PG32UCDM tökéletes lenne, ha nem lógna az egyik oldala. Visszavittem, próbáltak nagyon rábeszélni, hogy tartsam meg, és a netes házikókánnyal csináljam meg magamnak. Ebbe nem mentem bele, és nem is bántam meg, mert ahogy olvastam külföldi fórumokon, nem mindenkinek sikerült a kókány. Azt is felajánlották, hogy rendeljem meg még egyszer, ettől meg azért félek, mert ha az is olyan, akkor nem akarok a kereskedővel sem kiszúrni, hogy megint visszaadom. (Nem saját fotó, de nekem is ilyen volt.)
Bementem tegnap LG bemutatóterembe. Ugyan 32GS95 nem volt, de ami volt OLED annak bizony hallatszik az aktív ventijének a hangja. Tök jó árat kapnék LG-től a WOLED-jükre, de ismerem magam, nem tudnám elviselni a venti hangját, még a promóter is elismerte, hogy van neki, és öregedéssel csak rosszabb lesz a hangja, plusz a netes felhasználói tapasztalatok is erre mutatnak. -
Eléggé meglövődtem most OLED ügyileg.
-
-
Melyik a jobb bevonat? Glossy vagy semi-glossy?
-
-
-
válasz
Hauptmann
üzenetére
A kereskedő talált egy fórum bejegyzést, hogy az állvány rögzítő bajonetten van négy csavar. Ha ezzel elkezdesz játszani, akkor be lehet állítani a vízszintet, de pepecselős. A kérdés az, hogy ez miért nincs gyárilag beállítva? Plusz ez eléggé sufni tuning dolognak tűnik, mert Asusnál ezt nem találtam meg sehol hivatalosan.
-
válasz
deathcrow42
üzenetére
Meg is találtam.
-
válasz
Skynet258
üzenetére
Tudod mit, én is a Giga felé hajlok most, mert monitorban pont jók. A FO32U2P-t néztem ki tegnap, ami legfőképpen döntő volt, hogy azon már DP 2.1 van.
Szerintem sem rossz, már ha nem billeg, nem konyul le. Még megnézem, vett-e itt valaki Asus WOLED-et, ennek a testvérét, hogy ott is van-e ez a lekonyulás.
Akkor engedtem el az Asus-t, pedig nagyon jók a VGA-ik, amikor a 30** sorozat BIOS-ába beleraktak egy olyat, a csendes módba, hogy nem csak hőmérséklet esetén, hanem kb. 100W terhelés esetén is elindulnak a ventijei. Na most volt böngészés alatt egy másodperces 110 Wattos peak, és elindultak a ventik. De csak egy percre, aztán leálltak. Iszonyat idegesítő volt. Van is erről adatlapja az Asusnak, beraktam valamelyik VGA topikba, majd megkeresem. -
-
Így van.
#868 4264adam
Az Asus termékeit nem véletlenül tartják sokan a csúcskategóriának. Aki nem tudja megfizetni, az persze könnyen rámondja, hogy 'túl van árazva', de a valóság mást mutat. Az Asus ROG és TUF alaplapok például kimagasló VRM dizájnnal és hűtéssel rendelkeznek, ami kulcsfontosságú stabil tuninghoz és hosszú élettartamhoz. A BIOS/UEFI kezelőfelületük átlátható és rendszeresen frissített – ezt nem minden gyártó mondhatja el magáról.Notebook fronton a Zephyrus és Strix szériák példásan ötvözik a teljesítményt, a kijelzőminőséget (QHD, 165Hz, sRGB 100%, Pantone hitelesítés), valamint az átgondolt hűtést és ergonómiát. Az Intelligent Cooling rendszerük tényleg intelligens, nem csak névben – halk és hatékony.
De tudok ám egy nem off példát is írni. Harmadik generációs 4K 32 coll LG WOLED panel. Az összes márka - beleértve magát az LG-t is - csak aktív hűtéssel tudta megcsinálni ezt a panelt. Az Asus meg tudta oldani a passzív hűtést, ahogy olvasom, még hatékonyabb is.
-
Nem akarok már offolni, de szerintem nincs új a nap alatt. Nem tudod ugyanazt a minőséget adni x-ért, mint amit a konkurencia ad 3x-ért. A piac kőkemény Mad Max világ, ha van egy terméked, ami ugyanolyan jó, mint a konkurencia háromszor drágább terméke, akkor ki fogod csinálni a konkurenciát. Ez budget king meg... a jót meg kell fizetni. Tényleg ezer példát lehetne írni. Playboyban is meztelen nők vannak, meg a Rubens festményen is. Melyik a minőségibb, és melyik ér többet? Mert bekeretezhetek én egy Playboy A4 oldalról egy csajt, és kirakhatom a falamra, mégis mindenki a szomszéd Rubensét fogja csodálni.
-
Nyilván jobb, persze, de erre a túlárazott dologra van sok példám, most írok egyet. Itt van ez a világon mindenhol istenített, és itt is említett Arctic. Bedőltem én is, és vettem fél tucat ventit tőlük. Aztán félévente rohangáltam jótállásban visszavinni őket, mert csapágyasak lettek. Betelt a pohár, és vettem háromszor drágább Noctuát. Soha egyet vissza nem kellett vinnem belőlük, és most 3-4 év után is ugyanolyan hangjuk van, vagyis alapjáraton semmilyen. Hogy van ez? Az Arctic jófej, és lemond a profitról a kedves vevők kedvéért? A Noctua meg gonosz, és bár adhatná annyiért, mint az Arctic, de kapzsi módon nem teszi ezt? Ugyan már...
És még ezer példát lehetne írni.
-
Az Asus nem véletlenül drágább sokszor — prémium anyaghasználat, kimagasló hűtés, stabil BIOS-támogatás (ahogy azt már írtam is), fejlett VRM dizájn, megbízható overclocking, és jellemzően hosszabb élettartam. Nem marketingből lettek a ROG és ProArt szériák legendák, hanem mert profik is ezekre esküsznek.
Mintha azt írnám, hogy egy Suzuki is van olyan jó, mint egy Passat Var. R-Line, hiszen mindkettőnek négy kereke van, kormánya, két vagy három pedálja, és mindkettő gurul. Ez végül is igaz, a Passat mégis majdnem harminc millió. Na és miért? Mert "túlárazott"? Ja tudjuk, az. -
Igen-igen, mindenki téved! Csak a marketingje jó az Asusnak, egyébként rakás szarokat gyárt.
Bár... most jut eszembe például, hogy az X és B szériás alaplapok BIOS-ában van egy bug. Az Asus kiadott rá javítást, míg a többi alaplapgyártó nem. El sem ismerik a hibát.
https://www.reddit.com/r/gigabyte/comments/1g9tdtx/comment/mkc5hdg/?context=3
-
válasz
deathcrow42
üzenetére
Fene vigye, pedig ez Dolby Visionos is volt.

-
válasz
deathcrow42
üzenetére
Hát ha nem szériahiba. Ezek megfordultak a fejemben, de értelmes monitorkar egy 100 ezres Asus. Azt nem fogják odaadni. Arra sincs garancia, hogy a monitorkarban állna, mint Katiban a gyerek. Lehet, hogy maga a foglalat lett elbaltázva.
-
-
válasz
deathcrow42
üzenetére
Szerintem is.
-
válasz
deathcrow42
üzenetére
Visszaugrik. A tied pivotos. Tudod portrait módba is állítani. Ezt nem lehet elforgatni 90 fokkal, egyik irányba sem. Tehát van egy pozíciója a panelnak, amiben állnia kellene, de nem áll meg ott, hanem a holtjáték miatt, amit te is említesz, nincs vízszintben.

-
-
válasz
Hegyirabló
üzenetére
Videó az 530 ezres monitorról, ami a saját állványán billeg. Ha megbillentem balra, helyreáll a vízszint.
-
válasz
deathcrow42
üzenetére
PG32UCDM
Ez nincs pivot. Semennyi. Jobb-balra, előre-hátra lehet dönteni.
-
válasz
deathcrow42
üzenetére
Ez hülyegyerekeknek készült kábé, nem nagyon lehet rosszul összerakni, és az asztal síkjához képest nem egyenes.
-
válasz
deathcrow42
üzenetére
Ami viszont nagyon érdekes, hogy nincs vízszintben a teteje, a jobb oldala 1 centivel lejjebb van, mint a bal. Viszont ezen nincs pivot, vagyis még attól sem lehet.
-
válasz
deathcrow42
üzenetére

Köszi a segítséget! Szerintem egy darabig el fogok játszogatni.
Első benyomások.
Féltem, hogy túl nagy lesz a 32 coll, nem az. A Windows beállította 150% felskálázásra, abszolút tűrhető. Viszont azért például YouTubeon a gyenge felbontású felvételek elég ergyák, gondolom 720p-től már jobbak. Nem tudom van-e 4K felskálázás, hogy az 1080p videók is jól nézzenek ki. Nagyon fontos, hogy eddig nem fáj jobban a fejem tőle, mint egy IPS-től. Szerintem IPS-nél is a PPI és az ezzel összefüggő szövegélesség miatt fájt főleg a fejem, amikor fájt.
Viszont a Wow! érzés egyelőre nincs meg, mondjuk játszani még nem játszottam rajta, meg azért van még mit beállítgatni.
-
válasz
deathcrow42
üzenetére
Az volt a megoldás, hogy először BE kellett kapcsolni a HDR-t, utána ki, és van is minden beállítás.
-
válasz
deathcrow42
üzenetére
Olvasom, igen, de nem tudom kikapcsolni, mert nem tudok rálépni, hiszen szürke. Windowsban meg elméletileg ki van kapcsolva.
-
Kicsit fura, hogy a menüben a fényerőn kívül nem tudok állítani semmi mást.
-
-
Rakom össze a monitort (4K 32"), mivel kössem össze az RTX 4080-al, HDMI 2.1 vagy Display 1.4?
Köszi! -
Bár tudnék játszani napi nyolc órát, mint húszon éves koromban! Nem bírja már s***em.
Nyilván meg kell változtatni néhány dolgot az IPS-hez képest. Például rögtön leveszem a monitor kikapcsolási idejét tíz perc tétlenségről három percre. Meg beállítom Windowsban a tálca elrejtését. Kialakul ez. -
válasz
deathcrow42
üzenetére
Itt vagyok, haza is értem vele!
Ehhez képest üzletben rá akartak beszélni a plusz jótállásra. Mondja is, hogy beégés, csíkosodás, stb. Hát de mondom arra az Asus is megadja. Hát igen, csak akkor nem kell végig várnom a bevizsgálás/javítás idejét. Nekem a telefonon kívül nem volt még OLED-em, nem tudom mennyire ég be. Annyira azért nem félek ettől.
#814 Csandi
Ja, valaki azt írta egyik kereskedő oldalán az értékeléseknél, hogy mit ér a jótállás, eleve szar a technológia, ha kicserélik akkor is a szart kapod. Azért ezek erős túlzások.
#815 emiki6
Valaki írta is feljebb, hogy ez inkább tévére érvényes. Mondjuk én pont dolgozom is a gépen, és statikus tartalmakkal, táblázatok, böngésző. A legkevesebbet filmet nézek rajta, vagy inkább egyáltalán nem, és persze játszom is. Meg is fordult a fejemben, hogy lassan két éve egy kivétellel Baldur's Gate 3-al, ott meg van minimap, meg action bar, stb. Kíváncsi vagyok. Igazából azt szoktam mondani, hogy ki az, akinek asztali gépe van, és tényleg semmi másra nem használja, csak filmre meg játékra. Tehát nem ír meg rajta egy dokumentumot, nem olvas e-mailt, nem nyitja meg az internetet, stb. Szerintem ilyen nem nagyon van. Egyszóval, remélem a gyártók gondoltak arra, hogy egy asztali számítógép asztali monitorján az ember nem csak játszik és filmet néz. (Szerintem Youtube kommentnél nem lehet bekezdéseket rakni, mert ha teszel, akkor is így tördeli.
) -
-
-
válasz
Dare2Live
üzenetére
Megnéztem a videódat. Igen, mert ez úgy tűnik, hogy tévéként akar viselkedni. Mindkét tévém ilyen (és egyik sem Samsung), hogy ha némítom, akkor ott marad a képernyőn az áthúzott hangszóró.
btw elvileg lefrissítette magát szóval nem a régi fw a gond
Mi okozhatja akkor? Azért kérdezem, mert ha ez egy konstrukciós hibából eredő öröklődő hiba, akkor átgondolom gyorsan a G81-et. Még lemondható. -
-
-
-
-
VGA-t is akarok cserélni. Év végén, de lehet, hogy előre hozom.
-
-
Viszont az RTX 4080 lehet, hogy nem hajcsa ki a 4K 32 coll 240Mhz-t?
-
-
válasz
4264adam
üzenetére
453.510 Ft. Kunyiztam még a cseten kupont rá, és adtak is. Igaz, azt írta nekem, hogy 5 százalékot kapok rá, de végül tízet vont le, vagy én értettem félre valamit.
Egyébként itt, kuponos topikban írták, hogy érdemes próbálkozni náluk. Meg sem lepődtem, hogy kuponos topik is van a Prohardveren, miért pont az ne volna!
-
-
válasz
4264adam
üzenetére
Közben meg is találtam, írtad feljebb valahol!

Ja, az offot máshol írtam, már összekeveredek a topikokban.
-
Hmm. Déli-délnyugati fekvésű a szoba, ahol az OLED lesz nálam, ahogy írtam az offban, csupa ablak, nagyon világos. Nyáron persze eléggé le vannak engedve a redőnyök, de ez télen is nagyon világos, ráadásul alig van már borult idő ősszel, télen is. Mennyire kell sötét szoba OLED-hez?
-
-
Ezt a Samsungot vettem meg végül, nagyon jó kupont kaptam hozzá. Remélem nem fogok csalódni.
-
-
Meggyőzhető vagyok. A firmware hiba az, amitől tartok Samsungnál. Pár hete írta valaki Rtings kommentben, hogy még mindig nincs javítva.
-
válasz
deathcrow42
üzenetére
Nem tudom, sokat elolvastam, de a generációkat nem nagyon ismerem. Azt tudom, hogy ami most kapható 4K WOLED vagy QD-OLED, az mindegyik erős kompromisszumra szorul. Az LG paneleknél elég pocsék a VRR villódzás. Plusz ezeknek aktív hűtése van, amire sokan panaszkodnak, hogy hangos, vagy az lesz idővel, ahogy degradálódik a venti. A Samsung QD paneleknél a lila árnyalat, illetve az említett S32DG80 változatnál a firmwarere van sok panasz. Elmegy a kép pár másodpercre működés közben, visszaáll a monitor 120Hz újraindítás után, ezekre emlékszem.
-
-
válasz
Dare2Live
üzenetére
Ez a Samsung melyik kategória? Olyan, mintha az S32DG80*** frissített változata lenne.
-
-
-
Ja, értem! Meg sem merem ezt a témát nyitni, de például pont Mac staingate miatt vettem kendőt a billentyűzetre, hogy összecsukáskor ne érjenek a gombok a kijelzőhöz. Az Uppercase Ghostblanket 10 USD volt (mire ideért lett belőle 30), az volt olyan selymes, amit írsz. De vettem kínai utángyártottat is, az kb. 1000 forint, az meg inkább szöszös volt. Az eredeti egyértelműen jobb.
-
Meg sem merem kérdezni, mert biztosan gúnyolódásnak fogod venni te vagy más, de ezek mitől prémium kendők? Érdekel csak a dolog, azért kérdezem.
főleg gondolom a beszédből származó köpet nyomok
Na pont ezért van nekem mindig a gépnél papírzsepi, hogy abba prüszköljek, meg próbálok játék közben nem káromkodni.
-
Na, erről írok! Mindenki használjon nyugodtan olyat, amilyet ő szeretne. Telefonhoz szerintem is felesleges, hiszen annak valami edzett üveg a kijelzője, nem kényes. A Mac Pronak, meg asztali Mac monitornak nem, az valamilyen műanyag, bevonattal, ha jól emlékszem.
#639 Csandi
Tudnál ajánlani nekem prémium szemüvegtörlő kendőt? Mert amit találtam így beírva a keresőben, az nem 1500-2000 forint.
Új hozzászólás Aktív témák
- 27% Áfa! Samsung S27FG904XU Odyssey 3D IPS Monitor! 3840x2160 / 165Hz / 1ms / FreeSync
- SAMSUNG (LS49CG950EUXEN) WQHD 240HZ GAMER Q-LED MONITOR ! AKCIÓ
- LG UltraGear 27G850A-B IPS Monitor! 3840x2160 / 240-480Hz / 1ms / G-Sync / FreeSync! BeszámítOK
- 27% SZÁMLÁVAL! LG Ultragear 38GL950G-B Gaming IPS Monitor! 3840x1600 / 175Hz / 1ms / G-Sync
- LG UltraGear 32GS95UX-B OLED Monitor! 32" 3840x2160 / 480Hz / 0.03ms / FreeSync / G-Sync! BeszámítOK
- BESZÁMÍTÁS! MSI PRO X670-P R5 7600X 32GB DDR5 1TB SSD RX 6900 XT 16GB ZALMAN Z1 Plus Asus 1000W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Samsung Galaxy A52s 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Motorola Edge 40 / 8/256 GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Az igaz, hogy csak egyszer láttam, de lehet, hogy akkor csinálja, amikor nem vagyok otthon, vagy aluszok, vagy vécén vagyok, stb.