Hirdetés

Keresés

Aktív témák

• tildy

nagyúr

válasz venember83 #20434 üzenetére

Attól függ mit értesz fárasztáson.
    CRTnél automaice többet pislogott az ember, ez jó a szemnek. LCDnél ilyen kevésbé van.
    Szemorvosokat is kérdeztem, mi a jobb, nem tudták megmondani, merthogy pont az ami elvileg káros a crtben, bizonyos szempontból pont hogy szerencsés.
    Ha valaki ritkán pislog, az azért sokat árthat.

Mellesleg kedvesem évek óta , mondhatni több mint egy évtizede programozik, a szemének soha semmi baja nem volt, sőt sasszeme volt, egészen addig, amíg egyik cégnél kapott munkára (SUN) LCD moncsit.. Na utána 1 éven belül -1 dioptriás lett a szeme. Hogy a monitortól volt-e, nem tudom, de fura, hogy addig smemi baja nem volt a szemének, míg sz.r crt-ken (60hz) dolgozott,

• Bubu79

addikt

Alapvetően másképpen működik :)

Míg a CRT folyamatosan frissíti a megjelenített képet, frekvenciától függő sűrűséggel ( mivel soronként rajzolja tele a képernyőt, egy szem elektronsugárral ), vibrálva; addig az LCD csakis akkor nyúl a pixelekhez, amikor változás történik a képernyőn - tehát ha éppen a PH!t böngészed és olvasgatsz egy oldalon, akkor a CRT folyamatosan vibrál a fejedbe, az LCD pedig csak addig villog, amíg be nem töltődik az adott kép.

Emiatt kellemesebb a látvány, amit nyújt. Az más tészta, hogy elsőre szokni kell, valamint el lehet játszani a beállításaival, amíg az ember megtalálja azt a fényerőt, amin már nem bántja a szemét a túlzottan éles kép ( pár óra kell csak ;) )

Én is CRT-n bámulom a virtuális valóságot - ha rendesen be van állítva a frissítés ( min. 85Hz ) és nem csak a monitor világít a fejedbe, hanem van egyéb szórt fény is a helyiségben, akkor sokkal kevésbé fárasztja a szemet :)

És ahogyan bolondember is mondja: pislogni, pislogni, pislogni :) Ha ennek ellenére is száraznak érződik a szeme az embernek, akkor go to szemészet, és fel kell íratni műkönnyet ( a tesco gazdaságos, recept nélkül kapható készítményektől óvakodnék :B )

• BlacKSouL

addikt

Kevésbé. Nincs állandó nagyfrekvenciás villogás, és nincs egy sugárágyú az arcoddal szemben
    de ha sokáig bámulja az ember, ettől is kiszáradhat, ezért kell néha felállni, és más jellegű szemmozgást csinálni.

Aktív témák