Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• mr_Zé

csendes tag

Sziasztok,

Előtörténet: Nyár közepén meghalt a gépem játék közben. Akkor azt hittem, hogy túlmelegedett a processzor (később kiderült, hogy nem), erős "füstszag" érződött, a hűtő eszméletlen forró volt. Pár próbálkozás után leszűkítettem a kört az alaplapra(MSI 970A-G45) és a procira (AMD FX8120), majd visszaküldtem őket garanciális javításra (ezzel a konfiggal egyébként jó 2,5 évet simán működött a gép). Mivel már a proci nem volt kapható, ezért vásároltam egy AMD FX8350-et, illetve egy új házat és egy csomó ventilátort, hogy még egyszer ne forduljon ez elő.
    Pechemre ugyan ez a sztori megismétlődött egy hónap múlva, ugyanazokkal a tünetekkel. Rutinosan küldtem vissza az alaplapot és a procit, majd a procit visszakaptam "teszt ok"-kal, illetve az alaplapot levásárolhattam és vettem egy Gigabyte GA-990FXA-UD5-öt. (Közben kiderítettem, hogy a probléma abban gyökerezhetett, hogy az FX8120-at és az FX8350-et is kezdetben 125W-os TDP-vel specifikálták, majd később átírták 140W-os TDP-re. Azonban az első alaplapom csak 125W-ra volt méretezve és ezért valószínűleg a VRM-je megsült a terhelés miatt, viszont kompatibilis volt vele a proci és működött is így sokáig.)
    Ezek után sűrű káromkodás közben rájöttem arra is, hogy a tápom(Corsair CX500M) is behányt, mert hiába lett minden (szerintem) hibás alkatrész kicserélve, még mindig nem jó minden, úgyhogy a szervízből visszakapott procit és az új alaplapot sem tudtam kipróbálni. Úgyhogy vettem egy új tápot is.

Esetleírás: Jelenleg ott tartok, hogy az új táp (EVGA SuperNOVA 550W) bekötése után a videókártya (GA Radeon R9 270) folyton újraindul, így a gép nem tud bootolni. Kipróbáltam egy régebbi videókártyával, egy Radeon HD4870-essel is, de ugyan azt produkálja. Az R9 270 pusztán annyit csinálni, hogy a ventik egy ici-picit megmozdulnak rajta, mintha el akarnának indulni, de aztán semmi, a képernyő stand-by-ban villog. A HD4870 vetije felpörög, de egyből le is áll, majd indul újra, az állapotjelző LED-jei közül 3 felvillan a 4-ből. Először azt gondoltam, hogy elszállt az R9 270-es is, viszont a másik kártyával is ugyan az a jelenség, így úgy gondolom, hogy máshol lehet a hiba, azonban nem tudom, hogy hol... Próbáltam másik PCI-E slotba tenni a kártyát, a tápkábelt kicserélni, a tápegységen másik PCI-E tápkimenetre kötni a tápkábelt, viszont jelenleg semmi sem segít.

Arra gondoltam, hogy esetleg a táp gyárihibás és nem tudja leadni a megfelelő feszültséget a videókarinak, illetve arra, hogy az alaplap hibás és a PCI-E slotokkal van valami baj, viszont nem tudom, hogy mennyire jó ötletek ezek.

Ezért szeretném a Ti segítségeteket kérni, hátha van köztetek olyan, aki járt már hasonló cipőben.

Előre is köszi!
    Zoli
    (U.i.: bocs a hosszú text-ért, de már teljesen el vagyok keseredve, hogy nem kevés forint elköltése után még mindig csak a szeméthalmazom van...)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés