Hirdetés
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Szólánc.
- Milyen mosógépet vegyek?
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- GPU-k mindörökké - a kezdetek?
- Android másképp: Lineage OS és társai
- A legolcsóbb gamer laptop RTX 4060-al.
- Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Z_A_P
addikt
Megvolt az FW frissítés is, minden ok.
Egy valamit viszont nem tudok : hogyan lehet user - t felvenni, aki külső netrol rá tud csatlakozni és nézni termelést?
Jelenleg úgy megy, hogy atallok a router wifi - jere, majd úgy indítom a fusion appot, és úgy belépek (commission device)
Ha a rendes routerre vagyok csatlakozva, akkor a hagyományos email +pwd belépés fogad. De hol lehet user - t hozzaadni?[ Szerkesztve ]
OK
-
Zolee897
tag
Megírtam kétszer, kétszer kimoderálták. Ez miért van? Többször már nem írom, mert letiltanak vagy nem tudom. A másodikba semmi érzelmet nem írtam, tényszerűen leírtam, hogy miért nem mond igazat Kocsit Máté a facebook postjában. Ezt miért kellett kimoderálni vagy akkor miért maradt itt a fórumban az, ahol a nem igaz állításokat idézik?
[ Szerkesztve ]
-
LOTR
addikt
anno, amikor néztünk hőszivattyú+napelem biztosítást, ilyen 1m változás a rendszerárban "alig" változtatott a biztosítási díjon (nyilván nagyon túlbiztosítani sem szabad, de alulbiztosítani sem biztos, hogy megéri)
átlagban 4-4,5m körül lehet, amit keresel (persze a topikból kiindulva, ha olyan jó kapcsolataid és forrásaid vannak, mint a kommentelők nagy részének, akkor lehet 3m-ból is kijön, de szerintem a napelemtulajok 90-95%-a az aktuális átlagos piaci árat fizeti ki a rendszeréért)One Ring to rule them all
-
molnartibor
tag
Én most ahogy nézegettem a rendeleteket, ez az RHD-s rész régen is benne volt és a betáplálásért nem fizettem RHD-t. Szóval ahogy nézem marad minden a régi, és az RHD csak a vételezésre vonatkozik ami logikus is mert a termelésért az RHD-t az fizeti aki azt elfogyasztja.
Ennek ellenére lehet rosszul értelmezem.
-
Tiédetis
senior tag
Most mondjam az egyszerűbb verziót? Kell a pénz lölöbácsi vizi autójának a tankolására, vagy kell a nemkormányzati honvédségi gépek karbantartására, tankolására. De a lényeg, nincs pénz amit már lopni lehetne.
Szellem bullok, T. rollok hozzászólásait ahogy eddig, ezek után sem olvasom
-
BB9000
senior tag
A földelés a jellegéből adódóan a földre vezeti a véletlenül "rákerülő" fázist, és így zárlat keletkezik, melynek hatására a vezetéket védő kismegszakító leold és nem fog "megmurdelni" senki.
mlaci eredeti kérdésére:
Természetesen nem lesz megfelelő egy vízbe lógó fém cső földelésnek, mivel abban az esetben, ha a víz szintje annyira lecsökken, hogy a cső nem ér már bele, akkor már nem fogja megfelelően ellátni a földelés funkciót. Használj földelőszondát![ Szerkesztve ]
-
senki68
senior tag
-
Frankie50
tag
Sokak közt én is Van evvel valami gond? Az akkori számlákat fedezte, különösebb bővülést nem terveztünk. A 3 fázis meg adott volt a házban, jóval előbb mint a napelem dolog felmerült volna. Idén kicsit túlpaneleztem, hogy fedezze kiváltott gázos cuccok fogyasztását. Most megint jó lesz egy darabig. Remélem
-
ecaddsell
aktív tag
Ilyen pici rendszer rendkívül gazdaságtalan, semmilyen komolyabb fogyasztóhoz (EV, hőszivattyú de még plug in hibrid se) nem elég. Ez amire jó, hogy az átlagfogyasztónál az esti csúcsot vágja (tavasztól őszig).
Ez egyébként egy méltányolható EUs cél is, csak akkor nem ártana az kommunikálni ami valójában a cél.
A fogyasztók a háztetőjüket adják az esti csúcs vágáshoz cserébe némi aprópénzért (megtakarításért).Ha ennek magas bürokrácia és hercehurca (pl. szabványosítás követelése) vonzata lesz az alacsony megtérülés miatt keveseket fog megmozgatni. A potenciális igénylők száma már eleve behatárolt, városokban nem hiszem, hogy ezzel az esti csúcs vágásában kimutatható eredményt lehet majd felmutatni.
-
senki68
senior tag
Magyar Közlöny 7915 oldal.
"A Kormány a modern napelemes rendszerek létesítése és a családok által megtermelt zöldenergia felhasználása és tárolása
érdekében a Napenergia Plusz Program megvalósításáról döntött, ezért
1. egyetért a napelemes háztartási méretű kiserőművek, valamint energiatárolók támogatásával a bruttó elszámolásba
kerülő lakossági felhasználók részére 75 800 000 000 forint kerettel, az Energia- és klímapolitikai modernizációs
rendszer terhére;" -
marani
csendes tag
Bocs, most vettem észre, hogy nem a normál órádat cserélték, hanem az éjszakait. Akkor szerintem nagy kitolás lenne, ha most elszámoltatnának. Ha igen, mindenképpen reklamálnék.
(Szerintem igen, hacsak a szolgáltató nem engedélyezi a leolvasás időpontjának megváltoztatását. Nem sűrűn szokták.)[ Szerkesztve ]
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)