-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
oak
tag
Szia! Már én is írtam itt a layout témáról. Nagyon nehezen sikerült megszereznem a saját papíromat a telepítő cégtől (fotózzátok!). Fel is töltöttem az appban device comissioningban, de azt nem szinkeli be a webappba sajnos.
Egyébként teljesen katasztrófális a FusionSolar, én még vettem hozzá okos mérőt is de össze-vissza mutat mindent a site, és most pl. minden nap elveszíti az előző nap adatait.[ Szerkesztve ]
-
cd930
aktív tag
Statistics nézeted van?
Ha igen, ott van a tetején az Energy Management
Alatta Day / Month / Year nézet választható
Alapból Day-en van, ott látni a napi haranggörbét.
Ha átállítod havi nézetre, akkor a napi adatok statisztikája látszik.Ha ezeket nem látod, biztos alacsonyabb szintű jogosultságot kaptál a telepítőtől.
20+ éve a Prohardveren
-
bci
tag
Szia!
Ez komoly! Komplett mellébeszélés... Egyébként ott a kezedben a jegyzőkönyv amit az óracserekor kaptál, azon végső esetben minden megtalálható: Mi volt a régi mérő állása amit leszereltek gyári számmal, mi az újé amit felraktak, milyen segédanyagokat használtak még fel stb stb és ami a legfontosabb, hogy dátum is van ottan...
Üdv:
bciIntel inside - The POWER is on AMD side
-
kardkovacsi
senior tag
No problem, csak onnan tudom mert nekem a Pentele egy hetet pöcsölt vele. Amikor rákérdeztem, hogy akkor mi a következő lépés szabadkoztak, hogy a lefotózott anyagokat össze kell szedni, mellé kell csatolni pár dolgot és ez idő és kicsit le vannak maradva. Ezért gondolom, hogy ezt nem lehet előre megtenni.
-
addikt
És mi a kötekedés tárgya? Mert az lemaradt, így nem tudunk kötekedni! Az a rubrika szerintem az MFB-s hitelre vonatkozik. Ha telepítő önszorgalomból beírta, akkor az hiba volt (abban az esetben, ha ez téged zavar persze). Hiszen a rendszer a te saját pénzedből épül, illetve lesz finanszírozva ezen a ponton. Aztán hogy valamikor kérsz e rá támogatást a 3+3m keretében az egy másik történet. Mi van ha nem fogsz kérni, vagy nem kapod meg? Szóval a kitöltés pillanatában ez az adat itt teljesen irreleváns.
[ Szerkesztve ]
-
kardkovacsi
senior tag
Mint írtam feljebb ezt így nem lehet megmondani. A tökéletes 93% az 25 fokon, megfelelő napsütésben, 45 fokos tető mellett értendő, veszteségek nélkül. De az kábelnek, az inverternek van vesztesége. Az inverter neked a kimeneti teljesítményt mutatja, nem azt amit a napelem termel. Ezért írtam a "tökéletest".
Kár ezen agyalni, mert nem lehet pontosan megmondani, rengeteg tényező van páratartalom, szmog, fátyol felhők, hőmérséklet stb.Az a tájolás eleve nagyon messze van tökéletestől. 250 fok az gyakorlatilag majdnem nyugati. De gondolom számoltál előtte PV a kalkulátorral egy várható termelést. Ha azt hozza akkor ok.
[ Szerkesztve ]
-
bekesizl
csendes tag
modulonként (optimalizálónként) értendően
Total Yield [kWh] - teljes energiatermelés (gondolom volt valami időszak szűrő felette)
Output [W] - kimeneti teljesítmény
Output voltage [V] - kimeneti feszültség - gondolom az optimalizáló kimenetén ez látszik
Input voltage [V] - bemeneti feszültség
Input current [A] - bemeneti áramOutput [W] = Input voltage [V] * Input current [A] - optimalizáló vesztesége
Output [W] * eltelt idő = Total yield [kWh] -
Zolee897
tag
Nem tudom, hogy számít-e de ez egy társasházi lakás.
A képen az 1.8 látható (kijelző bal alsó sarok), ami az elműtől vásárolt áramot jelenti. Jelenleg nulla, pedig már majdnem 3 órája fennt van a mérő és azóta ment a mosogatógép is :-) (ha ott 2.8 van, az jelzi a betáplált áramot)
[ Szerkesztve ]
-
Zolee897
tag
Fent van a villanyórám, a P1-es port teljesen szabad, a villanyóra előtt semmiféle plexi nincs. (ELMŰ terület)
Beregisztrálok az elmű Okos mérő terhelési görbéjére, aztán meglátjuk, hogy adna-e bármi pluszt P1-es port. Valószínűleg nekem nem, mert a villanyórán is rajta van a szaldó egyenleg, illetve a terhelési görbe adat szerintem teljesen elég lesz nekem.
-
Zolee897
tag
Igazából biztos odaadják gond nélkül, ha még egyszer kérem vagy telefonozok egyet (eddig emailt írtam de mindjárt fel is hívom őket), csak arra is gondoltam, hogy jó-e nekem, ha tőlük függök. Adna-e valami többet, ha saját magam intézném ezt a regisztrációt.
Layoutot meg ilyesmit nem nagyon hiszem, hogy beregisztráltak és nincs semmi optimalizálóm.
Na majd meglátjuk.
Nekem holnap lesz a mérőóra csere.
Ja az RJ12-es kábellel kapcsolatban rájöttem, hogy a modellvasutamhoz tartozó Roco multimaus vezérlőhöz RJ12-es kábelt adtak. És az csak két méter körüli, lehet, hogy holnap azt fogom használni és a 3 méteres, amit vettem a villanyórához a conrad-tól, meg jó lesz modellvasutazni, akkor legalább messzebbre elér a modellvasút távirányító :-)
[ Szerkesztve ]
-
Zolee897
tag
És ha a telepítő még nem bocsátotta a rendelkezésemre (kérésem ellenére) a login/jelszó párost, amivel a huawei weboldalon vagy a mobil appban beléphetek akkor mit tehetek? Ok várok, de ha valamiért sosem fogja, akkor regisztrálom telepítőként az inverteremet?
A telepítéskor ők beregisztáltak valamit és mutatták a saját telefonjukon, hogy a teszt üzemnél volt termelés.
-
addikt
Az áramváltók átlagos méretűek, zsúfolt szekrényben nem biztos hogy elférnek, de ez igaz bármilyen áramváltós mérési megoldásra. Keress a neten fotókat beszerelt példányokról, akár nem csak Shellyre keresve, és akkor kapsz egy átfogó képet, ami alapján el tudod dönteni hogy elférnek e nálad.
Hogy megéri e, azt mindenki döntse el maga. Az biztos, hogy ennyi pénzért max 3db közepes minőségű "buta", "átfolyós almérőt kapsz. Persze ha nagyon lemész a kínai szintre, akkor ilyenekből 10eFt alatt is kihozható 3db aliexpressről, kérdés, hogy nyugodt szívvel át mersz e rajtuk zavarni 16-32A-t. És hát ugye ezeknél még jócskán kell barkácsolni ahhoz, hogy IP-n elérhető adatot nyerj ki belőlük (külön elektronikával impulzusszámlálás), és akkor hol van még innét a cloud meg mobilapp...
De volt már itt a fórumban jó ár/érték arányú opció RS485-ös eszközre is (hirtelen nincs meg a link). Szóval van sok alternatíva, de szerintem jelentősen olcsóbban nem fogsz találni semmit.
[ Szerkesztve ]
-
-
kardkovacsi
senior tag
A Load az teljesítményt jelent, ami az áram és a feszültség szorzata. Azért adják meg a max teljesítményen a feszültséget, hogy azzal számolj de alapvetően úgy néz ki, hogy amikor nincs rajta terhelés azaz az inverter nem vesz le róla teljesítményt akkor a te panelednél 40,9-hez (open circuit voltage) lesz közel a feszültsége és max terhelésnél meg 34,4 (nyilván a hőmérséklet ezt befolyásolja, ezt majd más elmondja mikor és hogyan). A napelemnek áramgenerátor jellege van, azaz a feszültség kevésbé mozog, sokkal inkább az áramon keresztül lesz teljesítményed (ugye a teljesítmény az az áram x feszültség).
Ezen az ábrán nagyon jól látszik. Itt egy tökéletes napsütéses nap áram és feszültség görbéi (NUJC330-as panel 2x11 panel, 90 fokra egymástól ). Jobb oldalt a feszültség, ha megnézed az 370 és 330 között mozog, miközben az áramerősség 0 és majd 10A között. Tehát a teljesítmény az "áramon keresztül" jön le és nem a feszültség mozgásával. Sőt az valójában ellentétes irányba is mozog.
Remélem így már teljesen érthető.Valójában a magasabb feszültség értéket akkor érdemes nézni ha túl sok a panel és nehogy felfelé kilógjon, amikor meg a fenti hatásfok görbét nézzük akkor meg a max teljesítményen lévő feszültséggel érdemes számolni.
[ Szerkesztve ]
-
kiliti
csendes tag
Az adatlapok alapján 17-18 darab lenne az optimális egy stringre neked. (600V / 34.4V = 17,44 db).
De 21-nél többet egy stringre nem kötnék: 980V / (40,9 Voc * (1 + 35°C * 0,27%)) = 21,89 darab.
A mostani 11 darab esetén a max termeléskor: 378,4 Volt, ahol épp kezd letörni a hatékonysági görbe.
37%-os termelés alatt ki fog kapcsolni az invertered (140V / 378,4V).[ Szerkesztve ]
-
ancika14
lelkes újonc
Mérőóra csere után elszámolás, utána az átalány megszűnik. (lehet, h kérni kell).
Éves elszámolás (szaldó) - ennek a dátumát a szerződés rögzíti. Óracserétől 1 év.Az ad-vesz mérőn lévő többlet betáplálást csak itt számolhatod el, ezen a mérőórán mért fogyasztással szemben.
Nem lehet a vezérelt fogyasztás elszámolását a többlettermeléssel elszámolni.Célszerű megszüntetni a vezérelt fogyasztást.
-
félisten
Igen, lehetséges, hogy be volt vonva a felülete , amit a sebbenznin oldott.Azt tudom, hogy napközben nem szabad tisztítani, amikor meleg a felületük semmivel,még foltonként sem, és hogy nagy nyomással sem csak bő lágy vízzel esetleg nagyon puha szivaccsal. Én a magasnyomásút is minimumon használom, csak azért hogy ne kelljen felmászni, kizárólag a magam megnyugtatására, meg tele vagyunk madarakkal mert sok fa van az udvarban kertben, így sajnos szarral is . Hiába optimalizált maxim panel akkor is nagyobb plecsni lever 30 % termelést egy panelen. nagyon bő vizzel este fele beáztatom őket rá spriccelek egy keveset ebből a kímélő mosószerből aztán 5 perc után,de mielött még megszáradna bő vízzel lemosom. De ennél többet nem érdemes vele bajlódni azt gondolom.
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
félisten
Én az ilyen foltokat és úgy általában az egész felületet magasnyomásúval tisztítom, de nem nagy erővel. Tavasz elején meg nyár végén , ősz elején. Szerintem elég neki annyi, de még ez sem kellene, ha lenne normális tél hóval.
Sima vízzel vagy van a Karchernek egy kímélő Univerzálisa, ez nagyon jó cucc és nem is drága ahhoz. RM555 a száma. Kissé meghígítom és a magasnyomásúval fel lehet spriccelni létráról a mosószert, majd le lehet csapatni.Ez nem bánt semmilyen felületet.
Ha nincs ilyen mosód lehet bérelni is. Felénk 5 ezer forint.[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
kiliti
csendes tag
Esztétika. Ami benne van, a DC kábelek, az duplán szigetelt, UV álló. Megy még benne a földelés kábel, aminek meg nem gond, ha sérülne. Az a műanyag él nem fogja kidörzsölni egyiket sem. Máshol burkolat nélkül futnak ezek, azt is kibírja. (szigszalagot hiába tennél rá, leégeti a nap)
-
kiliti
csendes tag
Ha szaldód van, akkor át kell állni évesre szerintem. Nem szabad óraállást sem leadni, mert akkor ott el is számolják. Az átalányt meg nulláztasd, ha nem akarsz havonta fizetni ezután is.
Most nézem, már látszik a mérőállás bejelentés menüpontban az új óra!
De nagyon vicces, két páldány van belőle (gondolom az ad és a vesz), de semmi látható megkülönböztetés nincs, hogy melyik-melyik irány -
kiliti
csendes tag
Igen, az első évben okoz anyagi problémát.
A következő években pedig a becsléssel lesz problémám, hogy 0-ra hozzam ki a szaldót.
Mert ugye a klímás fűtéssel tudnék többlet energiát fogyasztani, ha szükséges, de ennek lehetősége április végére elmúlik (meleg lesz aug15ig). Viszont az áram termelés mértékét nem tudom befolyásolni, hogy ha kevés, termeljek többet. (nyilván minuszba nem fogom befolyásolni, inverter kikapcsolással, hiszen a fő cél, hogy zöld legyen minél több áram)Az új órát az ügyfélszolgálattól tudom, nem látom felületen. Az EnergiApp-ban is még a régin tudom állítani a havi átalányt
Elektronikus számlásoknak elvileg elektronikus dokumentumot küldenek majd a többlet-termelés kifizetéséhez, NAV-os doksihoz. Meglátjuk 3 hónap múlva. Aztán jövőre kiderül, a NAV-os előkészített bevallásban automatikusan benne lesz-e. -
tuzpenge
őstag
Szerintem várd meg még legalább 1 panel felkerül és utána nézd meg! Így azért elég csalóka hogy még csak a sín van fenn. Elég rossz minőségű a szomszéd fénykép, de innen úgy látszik mintha ott túlzóan nagy lenne a távolság a cserép és a panelok között. Szerintem az már "túl" van emelve, de mondom nagyon rossz a minőség és nem is jó szögből van fotózva se.
ˣ
-
tuzpenge
őstag
Mit jelent az "alig emelik meg a cserép síkja fölé a paneleket"?
Konkrétan mennyire, cm-ben? Azért nem kell 20-30 cm-es hézag, mert akkor meg a turbulencia lenne nagy vagy lekapná a szél a tetővel együtt. A polgáréknál tényleg szar volt, de ott szinte konkrétan a tetőre volt szerelve.....[ Szerkesztve ]
ˣ
-
bekesizl
csendes tag
A Shelly egy bolgár gyártó, aki többek között fogyasztásmérőket is gyárt és forgalmaz.
Az itt említett 3EM nevű eszközük egy háromfázisú fogyasztásmérő.
Nincs kijelzője, egy szekrénybe szerelhető DIN sínre pattintható eszköz.
Kell hozzá egy 3 fázisú kismegszakító (akár egy 2A-es), amiről az eszköz a tápellátását kapja és amiből figyeli a fázisok feszültségét (és annak változását).
Adnak hozzá 3 darab nyitható áramváltót, melyet az áram átfolyás irányát figyelembe véve rá kell szerelni a (mérendő) betáp vezetékekre.
Az eszköz Wifin keresztül küldi az adatokat a Shelly felhőjébe, ezen kívül elérhető appból, vagy akár a felhő kihagyásával valamilyen kompatibilis okosotthon rendszerből.Az eszköz célja, hogy a fogyasztásodat méri és regisztrálja.
Ebből hosszabb távon tudsz következtetéseket levonni a fogyasztásodra vonatkozólag.Egy ilyen eszköz a ház betáp vezetékére szerelve azt fogja neked mutatni, mennyit fogyasztasz illetve táplálsz vissza a hálózatba, kvázi amit a szolgáltó mérője mér.
Amire én fogom használni:
* kényelmesebben követni a ház fogyasztását és annak időbeli eloszlását.
* méretezési bemenő adatok gyűjtése akkumulátor méretezéshez (pl. mekkora akku kell az éjszakai fogyasztás fedezésére) -
-
Zolee897
tag
nekem ott volt az MGT elfogadott státuszban az eloszto.elmu.hu oldalon, telefonálgattam, a végén pár hét múlva azt mondták, hogy már megkapták a készre jelentést csak még nem dolgozták fel. Aztán eltűnt az MGT sor. Az eltűnés után egy napra megkapta a kivitelezőm emailben és továbbküldte a szerződést nekem (ő kapta meg, mert ő volt megadva, mint meghatalmazott).
Ma megyek be az elmű irodába aláírni és leadni. (amúgy is mára foglaltam időt, mert itt javasolták, hogy gyorsabb, mint levélben visszaküldeni, főleg, hogy gondolom az óracsere idejét is remélem tudom majd egyeztetni).
Az elmű telefonos ügyfélszolgálaton egyébként kb minden alkalommal másfél órás várakozások után tudtam ügyintézőt elérni. (telefonszámla ingyen van, szóval mindegy volt)
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Simán csak trehány újságírói munka eredménye. Eleve nem június 30-ig, hanem június 30-tól, de még ez sem igaz, mert július 1-től lép hatályba ez a módosítás (szerintem a cikkíró ezt észre sem vette):
6. Záró rendelkezések
...
(2) A 27. § (2) bekezdése 2021. július 1-jén lép hatályba.[ Szerkesztve ]
-
cserix
tag
Nálunk feb.22.-én küldték be a HMKE igénylést, ami márc.10.-én jelent meg, ami azóta is "feldolgozás alatt" ......
Közben ápr. 25.-én felkerült a rendszer és a kivitelező elmondása szerint készre is jelentette a szolgáltató felé.
Ma voltak itt újból és értésvédelmi méréseket végeztek, amiről majd készül jegyzőkönyv.
Hétfőre foglaltunk időpontot az ELMŰ-höz szerződéskötésre.
Kicsit fura nekem, hogy se az MGT-ről se a készre jelentésről nem küldtek nekünk másolatot.
Remélem nem lesz hétfőn meglepi az ügyfélszolgálaton....BlackBerry Q10 - Bold 9900 - Passport - KeyOne - realme GT 5G
-
liszkai 2
csendes tag
Nálam már megint jól elborult,tegnap is csak délelőtt volt némi napsütés amióta bekötötték jóformán mindig sok volt a felhő. Ma is már déltől egyre vastagabb felhők érkeznek a napi rendszer termelésem átlag 10-11 Kwh körül mozog. A dolog pikantériája,hogy délután van több felhő amikor a tájolás miatt többet tudna termelni.
-
Zolee897
tag
nekünk pont azután jött kb egy héttel az éves elszámoló számla, hogy aláírtuk a szerződést a vállalkozóval. Nekünk kb kéthavi plusz volt az emlékeim szerint (és örülök, hogy nem fél év múlva derült ki, mert erre nem is gondoltam igazából és akkor már késő lett volna). Ez volt az a pont, amikor gyorsan írtunk egy új szerződést nagyobb kW-tal. A kivetelező teljesen rugalmas volt, pedig láthatóan le voltak terhelve az adminisztratív oldalon
[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
Gyanitom az az indok hogy a kivitelezoi szerzodes datuma kevesbe ellenorizheto hogy valos-e mint a szolgaltatoi szerzodese... sztem barmi igazolas jo lesz de ertelemszeruen logikusan kell hogy legyen valami a szolgaltatotol hogy valoban a hatarido elott elkeszult a rendszer es be lett vonva szoval me'g akkor amikor "sajnos" csak szaldora tudott a hmke-s szerzodni.
-
törölt tag
MÁK GYÍK 85.pont
"Azokra a napelemes rendszerekre, amelyek esetén
a villamosenergia-vásárlási szerződés
2021. július 1-je előtt kerül megkötésre,még a szaldós elszámolás vonatkozik
még akkor is, ha a támogatási kérelmet
a felújítási munkálatok végén,
2021. június 30. után nyújtják be. "----
A 07.01. előtt elkészült=kifizetetett HMKE esetén,
A MÁK-nak 07.01 előtt bemyújtott számlához.
Nyilván a nem kell(het) semmilyen szolgáltatói szerződés.
Mert minek is kéne?
Hisz tutira NEM LESZ bruttós az elszámolás, a bruttó elszámolási mód híján!A MÁK-nak 07.01 után benyújtott számlához.
Nyilván már kell(het) a 07.01. előtti szolgáltatói szerződés bemutatása is.
Hisz akkor már alapban bruttós lenne az elszámolás.
DE! kivétel lesz a korábbi (07.01. előtti)
számla és szolgáltatói szerződés miatt.
Ami a kivétel igazolása lesz.
(lásd: az elején az okát)
Az, hogy elég lesz csak a korábbi számla bemutatása
és nem kérik be a korábbi szolgáltatói szerződést is.
Valahogy kétlem.
-----Te mit látsz másként...?
[ Szerkesztve ]
-
Vasy09
őstag
Nekünk EON nem vette el a vezéreltet, annyi a macera csak, hogy emiatt nem táv leolvasás lesz, hanem ki kell jönni személyesen évente leolvasni!
Használni ugyan már nem használjuk, mert a bojlereket is rákötöttem a rendesre, de soha nem lehet tudni! Annyi volt csak, hogy kérnünk kellett, hogy ne havi, hanem az is éves elszámolású legyen!
[ Szerkesztve ]
Gamertag: Vasy09
-
bb71
őstag
Nos most - a megegyezéstől számítva 9 munkanap - sikerült elküldeni a HMKE igénybejelentőt a cégnek, DE, most meg nem írták oda a vezérelt óra meglétét, ekkor az ELMÜ le akarja majd szedni az éjszakai órát, amikor netán jön ad-vesz mérőt feltenni?
Nem hiszem el, hogy mindennek ilyen nyögve-nyelősen kell menni Magyarországon... -
-
cd930
aktív tag
Nekem tegnap nem tudtak segíteni, azt mondták, hogy csak az MGT-t látják a rendszerben, hogy kiadták, de nincs nyoma sehol, hogy a csatlakozási dokumentáció be van adva.
A kivitelezőm meg azt mondta, hogy hetekkel korábban beadták.
Na, gyors telefon a kivitelezőnek, hogy mi a tosz van, beadták vagy sem?
Azt mondták, hogy az ügyfélszolgálaton valamiért sokszor nem látják a beadott kérelmeket, de ne aggódjak, már meg is jött az engedély pár napja. Át is küldte gyorsan. Szóval én már a soromra várok, áprilisban lesz a telepítés, mert a március már betelt nekik..A csatlakozási doksiban viszont találtam aggasztó részeket:
"Állami/EU-s támogatás: Nem"
"Megtermelt többlet kiszámlázása engedélyes felé: Nem"
"A megtermelt villamos energiát a területileg illetékes egyetemes szolgáltató vagy kereskedő felé értékesíteni, az elszámolási ciklusban történő esetleges többlettermelés esetén a többletet kiszámlázni nem kívánom."Ha a felújításos programban veszek részt, nem kellene az állami támogatásos sorban igennek lennie?
Ha túltermelésem lesz, nem veszik meg tőlem? Vagy csak számlázás nem lesz a részemről?20+ éve a Prohardveren
-
-
rígel
őstag
Ezt te tudod megmondani, számolj!
Ez esetben a legjobb 2 hónap esik ki. Ha túl van tervezve a rendszered nem számít, de ha pont be van lőve a fogyasztásodhoz , rá fogsz fizetni. Ha ilyen közel van egymáshoz az eredeti leolvasási időpont és a beüzemelés, nem sok értelme van változtatni, és nem is biztos hogy a szolgáltató átírja az időpontot. -
Tottu
senior tag
Nekem a kivitelező ezeket az időtartamokat mondta, legalábbis tapasztalatok alapján ezzel terveznek. Lehet, hogy pesszimistán becsülnek, de gondolom számolnak a sok új igényléssel is. Helyileg egyébként ez Szeged, MVM szolgáltató.
"A legnagyobb hiba, amit az életben elkövethetsz, az a folyamatos rettegés attól, hogy hibázni fogsz.“ - Elbert Hubbard
-
addikt
Miért lenne önbecsapás? Pont az ellentéte annak, hiszen nem a saját rendszeredet számolod 0%-al, hanem a PVGIS-ben beállított referenciát, azaz egy JOBB, idealizált rendszerhez hasonlítod a sajátod, igazából inkább önszo...nak mondanám, ha már... , hiszen a saját rendszerednél így biztosan jobb lesz a loss tekintetében, tehát magasabb értékeket fog adni. Szóval ha úgy értetted, akkor abban igazad van, hogy vélhetően 24%-al teljesítette túl a rendszerem a PVGIS-t.
Azért is állítom 0%-ra amúgy, mert rohadt nagy a szórás ebben mindenkinél, nehéz megmondani hogy kinél mennyi (azt sem tudom hogy nálam mennyi lehet). Ha ugyanazt a referenciarendszert 0%-ra állítja mindenki, akkor az ad egy közös alapot, amolyan "base line"-t.
joghurt: az igen, grat Merre felé történt mindez? Szintén Pest megye?
[ Szerkesztve ]
-
tothbe
addikt
Csak gyorsan azt ezt hogy értem kérdésre. Amikor készre jelenti a kivitelező a dolgot utána az ELMŰ már neked küldi az esetleges számlát az óracseréhez és a szerződést is. Ezeket már neked kell intézned mivel az óracsere és a szerződés nem a HMKE kivitelezés része ráadásul szerződni nem is tudna helyetted a kivitelező.
By(e) Tothbe
-
kirkri
addikt
A június 30-ra nagyon rámentél, de igazából ez a dátum nem releváns, ha jelenleg is három fázisod van. Ugyanis a szaldó nem szűnik meg június 30-a után, csak a lakásfelújító pályázatnál van jelentősége.
Tehát a napelemet megcsináltathatod a jelenlegi 3x16A mellett, a végén megkötöd a szerződést az áramszolgáltatóval (június 30-ig) és innentől szaldóban vagy. Ezután van 1.5 éved az amper bővítésre. A szaldó 2023. dec. 31-éig minden zokszó nélkül köthető, csak az állami pályázatokon indulókat (lakásfelújítós és MFB ingyenhitel) szívatják ezzel a június 30-as határidővel.
Természetesen a fentiek csak meglévő három fázis esetén érvényesek, ha csak 1 fázis van, de 3 fázisra is váltana az illető a napelemmel együtt, akkor más a helyzet.22 éve a Prohardveren! ™
-
törölt tag
Miköze az Amper bővítésnek a napelem szaldóhoz?
Megint valami tévhír terjenghet...Az Amper bővítéstől nem változik a HMKE csatlakozási szerződés.
Hisz nem lesz inverter méret növelés (ami miatt változna).
Szerintem.
----
Amúgy senki nem garantál semmit, egy jogszabály bármikor változhat.
Most ez az érvényes a jövőre nézve....
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökének
1/2021. (II. 10.) MEKH rendelete
a villamos energia rendszerhasználati díjak, csatlakozási díjak
és külön díjak alkalmazási szabályairól szóló
10/2016. (XI. 14.) MEKH rendelet módosításáról[ Szerkesztve ]
-
Romi69
újonc
Pont tegnap beszéltem az Elművel, hasonló problémám van csak pont fordítva. (HMKE már folyamatban, terv engedély alatt) Viszont felmerült, hogy 32A-ról megpróbáljam bővíteni a hálózatot. A hölgy azt mondta, hogy az Amper bővítés nem fogja érinteni a HMKE-s szerződésemet. (Természetesen, ha martadok 1 fázison) Nem kell sietnem ...
-
tothbe
addikt
Azért még csak február vége van. simán beleférhetsz június végéig. Arra kell figyelni, hogy a napelemes részen kell gyorsítani, amit lehet. Pl minden beadandó kész legyen mikor be lehet adni és azonnal menjen is. Készre is lehet hamarabb jelenteni, mert úgyis kb következő hét, mire az ELMŰ elfogadja és lép. Utána pedig amint beküldtétek a készre jelentést, akár már másnap menni kell (előre foglalt időpontra) és intézni a fizetést, ha van meg a szerződést aláírni. Hiába vállalja a szolgáltató az elejét, a vége az rajtad fog múlani. Őket kérheted a készre jelentés miatt de utána már minden nálad áll vagy bukik.
tipp: ELMŰ ügyfélszolgálatra személyesnél nézz körbe sok környékbeli lehetőséget is, mert van ahol két-három hét a várólista, de van ahol csak két nap.By(e) Tothbe
-
Baaraanz
tag
Nekem egyszerre ment minden, bővítve lett 10-10-16-ról 3x16A-re.
Mindent intézett a napelemes (meghatalmazással), amikor felszerelték az ad-vesz mérőt akkor cserélték a 2 10A-es megszakítót 16-osokra.I am little pieces / Pieces that were picked up on the way / Imprinted with a purpose / A purpose that's become quite clear today
-
karmaresz
senior tag
Azért ez egy mesterséges teszt volt, nem is árnyékolt, hanem direkt folyamatosan black-out módon letakart napelemmel. Úgy gondolom, hogy olyan helyre, aminek egy része folyamatosan árnyékban van, nem teszünk napelemet, vagy ha mégis muszáj, akkor ez a maximos rendszer jelenthet megoldást.
Ha teszem azt, 8 órán át süti a nap a felületet, 2 órán keresztül meg csak részben, akkor nem lesz ilyen látványos a különbség és kérdéses, hogy megéri-e az esetleges felárat egy ilyen rendszer.Once, I thought I was wrong but I was mistaken
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Csak nekem ilyen lassú a PH?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Bugok, problémák a PROHARDVER lapcsaládon
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Építő/felújító topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- További aktív témák...
- ÚJ Besen BS20 Smart 11-22kW elektromos autó töltők GARANCIÁVAL, számlával, készleten
- Secretlab TITAN Evo "Neo Hybrid Leatherette" - XL - 5 év garancia Bontatlan, új Számlával
- Secretlab TITAN Evo "Soft Weave"- Regular - 5 év garancia Bontatlan, Új, Számlával
- SZINTE ÚJ, GARIS, 2024 SENCORE S70 400W EROLLER
- Gorenje Side by side hűtő