- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- Wiz Khalifa: Grand Theft Auto VI - Érdekességek, látványosságok, képek, infók egy helyen.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
senki68 #52512 üzenetére
de a pályázat beadásával elfogadták a pályázat feltételeit amiben szerepel
a RFF-6.2.1-2021-felhívás 2.1 ponton belül:
"a pályázati felhívás meghirdetésekor a háztartási méretű kiserőművekre vonatkozóan
úgynevezett nettó szaldó elszámolás van érvényben, mindazonáltal Kedvezményezett a
pályázati kérelem benyújtásával vállalja, hogy az elszámolási mód változása esetén az
új elszámolást alkalmazza;" -
axioma
veterán
Na amiert ma beneztem: tavaly _november elsejen_ bejelentettem emailben, hogy csereltek az invertert. Erre _ma_ jott egy email "tajekoztatas" cimmel, hogy tudomasul vettek. Szoval elvileg megis foglalkoznak vele, utolag is ujra koszi Geresics, igy aztan tenyleg nem tudnak belekotni!
Raadasul a kesedelmes valasz miatt kuldenek 5ezer Ft-ot. Ami ebben az esetben nem tul ertelmes, masoknak meg honapokig van hiba aztan kiszurjak ugyanezzel a szemet... -
HunChris
senior tag
https://index.hu/gazdasag/2023/09/14/napelem-telepites-szabalyozas-valtozas-rendelet-kormany/
Itt azt írja, csak akkor, ha kéred (bruttót), vagy ha bővítesz. Egyébként csak a különbség alapján? -
Polllen
nagyúr
El is engedem akkor ezt a témát, amíg nem lesz valami értelmes kommunikáció a kormány részéről, már a TikTok-s videónál kiégtem.
Vicc, de beszereltetek egy wifi-s kapcsolót az inveterhez, amivel le tudom kapcsolni és majd valamilyen okosotthon rutinnal kapcsolgatom az alapján, amit éppen mondanak, nyilatkoznak, közlönyöznek.
-
User_2
tag
válasz
User_2 #52496 üzenetére
ráadásul:
éves szaldóban maradóknak 15 percenként összesíti az irányokat.:
(2a)
a mérési intervallumokban mért,
irányonként elkülönített és összegzett mennyiségek különbsége alapján kell a forgalomarányos rendszerhasználati
díjakat megfizetni. A különbséget az éves mennyiségek különbsége alapján kell képezniviszont akiknek nincs napelemrendszerük vagy letelt az üzembehelyezéstől számított 10 év és nem maradnak éves szaldóban direktben méri az áramirányokat, nincs 15perces szaldó az rhd-ra:
(2b) A (2a) bekezdéstől eltérően a forgalomarányos rendszerhasználati díjakat az adott elszámolási időszakban
az irányonként elkülönített és összegzett villamosenergia-mennyiségek alapján, irányonként kell elszámolni és megfizetniA "mérési intervallum" kifejezés a valamelyik mekh szabályzatban volt definiálnva negyedórás időtartamra, mikor legutóbb kerestem, talán tavaly év végén.
-
Polllen
nagyúr
molnartibor
Ha a szaldón túli vételezésre vonatkozik, akkor igazad van, teljes áron kell venni, benne van az RHD.Rolly, bb71
A túltermelés utáni RHD-nak én nem teljesen látom az értelmét, egyetértve veletek.
Eleve ott az RHD-t megfizeti a másik fogyasztó. Másrészről meg tényleg arra leszek ösztönözve, hogy ne termeljek vagy ha igen, akkor fogyasszak többet?Ha pedig rosszul értjük és ránk tolják az RHD-t irányonként, akkor az nagy szívás.
Ez törvénykezés még mindig egy rossz vicc.
-
bb71
őstag
Geresics Úr!
Vélemény erről az RHD kérdésről?
Köszönjük, ha lenne időd reagálni. -
molnartibor
tag
Én most ahogy nézegettem a rendeleteket, ez az RHD-s rész régen is benne volt és a betáplálásért nem fizettem RHD-t. Szóval ahogy nézem marad minden a régi, és az RHD csak a vételezésre vonatkozik ami logikus is mert a termelésért az RHD-t az fizeti aki azt elfogyasztja.
Ennek ellenére lehet rosszul értelmezem.
-
bb71
őstag
válasz
Polllen #52495 üzenetére
azt még értem, hogy csökkentettem a ház fogyasztását, hogy ződ legyek (régi Lehel fagyasztó és hűtők cseréjével), ezzel a méretezett napelem rendszer viszont túltermelésbe fordult - ezért RHD büntit kapok ...
Na de a "legyen minden elektromos és tegyél napelemet" szlogennel becumiztatott 100%-os pályázatosokat miért is kell büntetni, ha elektromos fűtésük miatt pluszban kell venniük a hálózatból???***** UI
52497RollyPolllen#52495Igen, visszatértünk a havi szaldós megoldáshoz: nyáron lekapcsolom a rendszert minden második napra, hogy ne legyen éves szinten túltermelésem a fentebb írt spórolás bevezetése miatt!
-
User_2
tag
"A különbséget az éves mennyiségek különbsége alapján kell képezni"
jól értem a 2a azt jelenti, hogy aki szaldóban maradt arra bár vonatkozik a forgalomarányos rhd, de arra biztat a jogszabály, hogy az utolsó betáplált miliwatt-ot is lehasználja a fogyasztó? tehát a túlméretezett rendszereket úgy "támogatja," hogy azt mondja inkább fűtsed el öcsém bármivel bármikor, mert ha benthagyod a többletet fizetned kell?nyilvánvalóan nem értem, még jó hogy külön minisztérium van arra, hogy elmagyarázza a világ dolgait a polgároknak.
-
Polllen
nagyúr
válasz
snooze #52477 üzenetére
Én még mindig nem látom, hogy mekkora RHD-t és mi alapján fogok fizetni, persze lehet rosszul nézem.
Amúgy elvként érdekes dolog ez, mert szerintem ebben a képletben az éves szaldónál egyedül annak az RHD-ja nem térül meg, amit vételezek. Amit visszatáplálok, annak az RHD-ját megfizeti az a fogyasztó, aki elhasználja, amit azonnal elhasználok, ott nincs RHD.
És itt még vesztesége sincs a szolgáltatónak, hiszen ő biztosítja a hálózatot, megkapja érte az RHD-t, a termelt elektromos áramért meg kap 5 forintot, amit nekem ad.És az éves szaldónak pont az az értelme, hogy támogatásként nem kell a vételezésem RHD-jat megfizetni.
Szóval most akkor hogyan marad meg az éves szaldó támogatása (az értelme), ha ezentúl RHD-t is fizetek? Ráadásul mennyit? Pl. ha rám tolják a teljes vételezésem alapján az RHD-t, akkor többet fizetnék, mint a havi szaldóval...
-
edeleny
őstag
Ismeritek azt a netes memémet, hogy a Vigyázz a kutya harap, tábla helyett az van ki írva, hogy:
- Nincsen kutyánk, csak kecskék, de ha a kecske utol ér, azt kívánod, bár csak kutyánk lenne!Ismerve a regnáló hatalom bosszúszomját, lehet nemsokára mi is azt kívánjuk bárcsak maradt volna a havi szaldó!
-
-
edeleny
őstag
A telepítéstől számított 10 évig maradna szaldó!
De akkor konkrétan mikor is fog ez véget érni?- amikor megkaptam az MGT- t, + 10 év
- amikor konkrétan feltették + 10 év
- amikor a kivitelező bejelentette a szolgáltatónak, hogy kész + 10 év
- amikor átvették a szolgáltatótól + 10 év
- amikor abban az évben a leolvasás, elszámolás van
- a 10. év január elsején
- a 10. év december 31.- én -
Semin
őstag
válasz
snooze #52484 üzenetére
Igen az áram ára 0 is marad, pont a rendszer használata a lényeg.
Én valahogy így értelmezem:
az 5000kW feltöltése pl: 3Ft/kW , akkor 15k Huf
az 5000kW kivétele pl: 5Ft/KW, akkor 25k Huf.És az eddigi 0 helyett fizetsz 40.000 Huf-ot RhD címén.
Persze ez csak az én értelmezésem.De abban teljesen biztos vagyok hogy aki mondjuk 15.000kW-ot töltöget fel-le egy èv alatt annak keményen megugranak a költségei egy szaldóhoz viszonyítva.
-
válasz
senki68 #52470 üzenetére
Hát akkor apósomék jól jártak... mi meg rosszul a 10 évvel :D ...
Amúgy érdekes lesz, mert ugye a pályázat feltétele volt a bruttóba való kötelező áttérés... szóval jelenleg számomra úgy néz ki, hogy akkor maradhatnak szaldóban, de akkor még nem teljesítik a pályázati feltételeket... ami alapján akár vissza is kell fizetni a pályázaton elnyert összeget.
Na majd kiderül...
-
válasz
kardkovacsi #52469 üzenetére
Phevedben milyen akku van?
-
edeleny
őstag
"a mérési intervallumokban mért, irányonként elkülönített és összegzett mennyiségek különbsége alapján kell a forgalomarányos rendszerhasználati díjakat megfizetni. A különbséget az éves mennyiségek különbsége alapján kell képezni”
Ez azt jelenti, hogy a szaldó után a maradékra, túltermelés-túlfogysztás, kell a forgalomarányos RHD-t fizetni?
-
edeleny
őstag
válasz
313313 #52459 üzenetére
Tegnap ezt egy kicsit benéztem, a kismegszakítókkal kapcsolatban.
Ha olyan dolgot nézek, én tényleg lehúzgálom őket. ( a hálózatos kismegszakítókat). Tegnap is le volt, ma is lehúzom, majd szerelés közben. Egyzserűen így szocializálódtam. Apám azt tanította, hogy ez a biztos. Meg, van vagy nagyon sok kismegszakító, soha se tudom melyik melyik, egy konnektor átkötésért nem fogom 20 percig kereni. Lehúzom az órát és cső! (tudm, már akartam, hogy feliratozom őket! , de már én sem tudom honnan hova vittem az áramot.)
Ha a SMART óra 254 V-ot mér, azt ő tudja, hogy a hálózatban van annyi, vagy az én inverterem van 260-ra állítva? Az jogos, hogy abban a pillanatban amikor visszatáplálok a rendszebe, és 254V-ot mér az óra, akkor valami nem kóser az inverterrel kapcsolatban, de az is jogos, hogy a hálózattal sem az!! Ez olyan róka fogta csuka nekem. Kb arra jó, hogy lássák esetleg hova kell kimenni!
Én még soha nem vettem ki szabadságot, azért hogy bármelyik órát leolvassák! Nem is fogok! Egyrészt, pár hónapja olvastam egy cikket, hogy erre senki nem kötelezhet, mert a szabadság nem erre való. Másrészt az óra leolvasó jöjjön akkor amikor otthon vagyok!
8négy műszakban dolgozom, szóval napközben sokat vagyok otthon). Mindig meg tudtuk beszélni. Hagyott cetlit. Én felhívtam, hogy akkor sem leszek otthon, amikor jönni akar. Aztán megbeszéltük mikor jöjjön! (de akkor csak iattam kell jönnie, akkor miattam jösz!)A vízórát 5 évig nem olvasták le. (az általányt felszorozták 12-vel az volt az elszámoló óra állás) Vagy 100 000 ft-t kellett fizetnem. Volt némi vita, az igazgatóval. Ők leolvasták! (láttam a vizeseket mit csinálnak, biztos nem. 8-13-ig járkáltak) Mondom a dirinek, jó, de akkor a számlázáson rúgjon ki pár embert, mert nem hiszem hogy én hibáztam amikor öt évig olyan elszámoló számlát kaptam, hoyg általány x 12!! De ők nem hibáztak! Aha!!
-
molnartibor
tag
válasz
HunChris #52478 üzenetére
Persze nyílván akkor az is rendben van hogy a te általad termelt energiára 2x lesz kifizetve az RHD!
Másik kérdés, hogy ez csak akkor él, ha kérem a többlet termelés kfizetését vagy mindenképp kell fizetni?
Harmadik kérdés, hogy marad a gálás <5ft/kWh ár a betáplált energiáért?Ezzel csak azt érik el hogy eddig tényleg próbáltam energia tudatosan felhasználni az eregiát a betáplálás többlet pedig nem érdekelt, de ezek után jól odarugok majd utolsó hónapokban a villanynak, had pörögjön.
-
HunChris
senior tag
válasz
KilgoreTrout #52471 üzenetére
Hmmm. És akkor ezáltal meg is lett a várva várt csavar.
Már csak az irányfüggő rdh összege a kérdéses.... -
snooze
veterán
válasz
csak azt érik el ezzel a módositással,hogy az emberek elhasználják a betermeltet az utolsó kWh-ig,vagy figyelik és lekapcsolják a rendszert,hogy nullás vagy minimális legyen az rhd fizetés miatt..nekem pont jo a március végi leolvasás,igy télen melegebb lesz a lakásban..😊
-
snooze
veterán
...
-
Semin
őstag
Kíváncsi vagyok ezt mennyire fogják túltolni.
“…. A másik oldalról viszont a jövő évtől belép a képbe a forgalomarányos rendszerhasználati díj is, ami így a nagyobb/túltervezett napelemes rendszerekre (több nettó betáplálás), illetve az éves áramigénytől elmaradó rendszerekre (nettó vételezés, például elektromos fűtés miatt) is vonatkozik, költséget okozva a tulajdonosoknak, egyúttal rontva a rendszerek valós megtérülését….”
-
Janusz001
őstag
válasz
313313 #52415 üzenetére
Nálam cirka 6 hónapig nem küldött adatot a smart óra, be is jelentettem, hogy nem frissít az applikációban, válaszra sem méltattak, majd egyszer előzetes egyeztetés nélkül megjelent egy szerelő, hogy nem látják az adatokat, mondtam neki tudok róla már vagy fél éve, bejött, megnyalogatta a sim kártyát, hogy majd az segít, nem segített, kártya csere lett a vége. Volt démász terület.
-
senki68
senior tag
válasz
Jó lenne tudni , laikusoknak mint én, mi a különbség a profilos meg az idősoros mérés közt.
Ki tudja mi mit ír felül . Ehhez egy jogászcsapat kell.
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz
senki68 #52470 üzenetére
Én úgy emlékszem a 100%-os szerződésekben szerepel, hogy amint rendelkezésre áll, bruttó elszámolásba kerülnek. (Mint ahogy a OFT-s szerződésben is szerepelt a 2021 július utáni telepítésekre, csak azt később kiszedték.) Szerintem ezt nem tudja felülírni a rendelet, de ki tudja.
-
KilgoreTrout
senior tag
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20230913/kihirdettek-a-napelemes-donteseket-van-ket-ujabb-konnyites-639587
(A cikk címe LOL.)
"okosmérővel rendelkező, profil alapú elszámolás alapján áramot vételezők 2023. december 31-e helyett 2024. december 31-éig is profil alapú elszámolás alapján vételezhessenek villamos energiát".Ez jelent valamit a lakossági HMKE szempontjából? Mintha lenne olyan rendelet is, ami alapján minden okosmérős idősoros mérésre kerül át valamikor. Az fentiek milyen későbbi szopatást valószínűsítenek?
-
Z_A_P
addikt
Miért lenne már kibaszas? Akkor az oft is az, hisz én előtte 1 évvel újítottam fel. Elektromos autó támogatás is az, hisz előtte 1 évvel vettem. Ha lesz szigetelés támogatás, az is az, hisz én idén szigeteltem. Stb.
Eleve a 100% az 75%, és csak szegények kapták meg.*nem vettem, csak példák
-
egyelőre a kormány kommunikációjában nincs különbség ... szóval nem tudni mi lesz... ha tartják magukat az eddigi információhoz akkor
10 évig éves szaldó lesz érvényes
- önerős
- 0% támogatott hiteles
- OFT
100%os támogatott elvileg megy bruttóba...
Amúgy elég durván kibaszás lenne az önerős és hitelből finanszírozottakkal szemben, hogyha nekik 10 év szaldójuk lesz és a 100%-os támogatottaknak is... az OFT kicsit más mert családok pályáztak bár igazságos az lenne ha mindenki befektettett összege hasonlóan térülne meg...
pl ha 10 év az önerősnek, akkor 5 év a oftnek, 1 év (igazából ez jó részüknél meg is lehet) a 100%-os pályázatosnak (mert végül a kormány balfsága miatt ott is volt önerő)
vagy 15-7,5-1,5... -
sanzi89
addikt
válasz
313313 #52413 üzenetére
3 éve van napelemünk, a B és H tarifás villanyóra (mindkettő smart) ugyanannyit mutat pontosan, mint 3 éve. Karbantartások kivételével folyamatosan fel voltak kapcsolva a szolgáltató kismegszakítói, szóval vagy nincs mérhető fogyasztásuk vagy nem a mért vezetékről fogyasztanak. Telekhatáron lévő 3 órás tartalmazó műanyag szekrényről beszélünk.
-
axioma
veterán
válasz
313313 #52459 üzenetére
OK, hogy a helyszinen latszik, de nalunk az tellken belul van, munkaidoben meg ritkan vagyunk otthon. Csak ugy erheti el hogy hozzaferjen, hogy megvadol, hogy 'megerje' vedekeznem, szabit kivennem [na jo, lehetek HO-ban, de ez egyeni szerencse, mas szakmanal lehet h tenyleg csak a szabi jatszik]. Ez nem tetszik.
[Amugy a kovetkezo halozati elem nem me'r? Mert abbol latszana h csak adat nincs, fogyasztas van.] -
-
axioma
veterán
válasz
313313 #52415 üzenetére
Biztos nem: hibajegyet irtam, es azt valaszoltak h az ora nem kuld, kapcsoljam ki es vissza... mivel megy par dolog 0-24 ami nem szereti a kapcsolgatast es be volt igerve karbantartas miatti aramszunet, nem csinaltam meg, es aramszunet se volt... de 2 hetre ra volt nem tervezett 2.5 ora, akkor ujraindult, azota jo.
OK, ha hiba van, de ne engem akarjanak vegzalni erte szabalytalansagot elofeltetelezve.... -
válasz
kardkovacsi #52449 üzenetére
Lifepo akku 6000 ciklust bír ki... ami napi 1 ciklusban 16 év...
-
Sentosa72
csendes újonc
Sziasztok.
Anno, mikor mikor megjött az MGT idén februárban, 2022. augusztusban lett beadva... szabványosításnál a szerelő már mondta, nem szabad lekapcsolni a kismegszakítókat. Méróhelytől 20m 5x10 es kábelt kellett behúzni. Akkor mondta a külön biztosítani kell az elmenő kábelt, ezért a mérő feletti dobozban van még 3 kismegszakító. amikor az ad vesz mérőt cserélte az EON-os szerelő , ő is mondta, ne kapcsoljam ki. -
VaZso
senior tag
válasz
gabor9991 #52445 üzenetére
Igen, ilyesmi van itt is, szintén használaton kívül - ennek nem számít, be van-e kapcsolva.
Furcsa tény, hogy egyszer éppen ezt a mérőt kellett cserélniük szegmenshiba miatt - leolvasható volt a kerek 0 érték, de hibás a kijelzés, így bekerült egy másik mérő, ami továbbra is 0 számlálóálláson van.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Futás, futópályák
- Samsung Galaxy S23 FE - nincsen sárkány
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Le Mans Ultimate
- Milyen légkondit a lakásba?
- BestBuy topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Netfone
- További aktív témák...
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- Jó állapotú Kona Shred / Pike 454 dual-air 110mm-140mm / Shimano Deore felszereltség!
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- Eladó AS-48A olajmentes kompresszor 4L tartállyal, dupla hengeres kivitelben!
- Abus Viantor sisak
- Apple iPad 8 32GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- AKCIÓ! Gigabyte B85-HD3 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Akció! Windows 10 pro OEM licenc kulcs 64/32 bit activation key licensz, liszensz,kulcs
- AKCIÓ! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB AIO Enigma XL Seasonic 650W
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest