Hirdetés

2024. június 30., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:32:25

LOGOUT.hu

Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól! ;)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#39088) #31733248 válasza #46372352 (#39074) üzenetére


#31733248
törölt tag

Végre egy értelmes és kulturált megközelítés, ebben a topicban üdítő kivételnek számít. Nagyon sajnálom, hogy ennyire sokan felülnek a balos propagandasajtó (Telex, 444) semmihez nem értő, dilettáns újságíróinak, annak ellenére is, hogy zsinórban bizonyítják a cikkeik, hogy a nyomorultak semmihez nem értenek.

A normális emberek kedvéért leírom, mi lesz. Az történik, amit szeptemberben leírtam ide a fórumra az energiahivatalos ismerősömmel történő beszélgetés után:

Az eddigi szaldó elszámolás '24-től mindenkinek megszűnik. És végre kijöttek a részletek: havi elszámolás jön, zónaidőkkel. Még hétköznapibban, hogy mindenki számára érthető legyen: nem lesz többé olyan, hogy a nyáron hálózatba betáplált áramot télen, többletköltség nélkül használhatom el.

Persze megint lehet várni és ismét hiábavalóan reménykedni abban, hogy Econ tudja rosszul. De nem, a rendelet szövege a napnál is világosabb, olyannyira, hogy még a páromat sem kellett róla megkérdeznem, nemhogy az Energiahivatalt. Megjegyzem, aki nem a kádárizmus továbbélését támogatja, hanem a piaci(bb) viszonyokat, az nyilvánvalóan örül ennek.

Szóba került itt még Paks bővítése is. Srácok, próbáljátok megérteni

1. Az olcsó atomáramnak egyszerűen nincs alternatívája.

2. A nyugati érdekszférában jelenleg már nincs senki, aki képes lenne az oroszokkal szemben akár csak kimenni a pályára. A franciák még a saját atomerőműveiket sem tudják karbantartani, a német atomipart a saját kormánya nyírta ki "okosan", az amerikaiak 20 élve még a saját atomerőművüket sem tudják befejezni, a japánok és a koreaiak egyéb okokból szintén nem jöhetnek szóba.

3. Paks meglévő blokkjainak üzemidejét jó eséllyel 2045-50-ig meg lehet majd hosszabbítani.

4. Mivel az Energiaválság tartós lesz, ma már nem két, hanem négy új orosz blokkról kellene beszélnünk. Nem fékezni kellene, hanem gázt adni, mert nagyon kell az energia, méghozzá olcsón.

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.