Hirdetés

2024. június 19., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:32:25

LOGOUT.hu

Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól! ;)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#36926) tuta1975


tuta1975
tag

Hozzáértők segítségét szeretném kérni.
Véleményetek szerint most készül egy 14db 405 w napelem sorom egy sztringen.
Amikor terveztem a panel kiosztást tökéletes nap hatás volt,/ kb március közepétől szept.közepéig/ a tető előtt egy magasabb épület rész van, ami már most letakar 2-3 panelt kb, és ez romlani fog decemberig kb 5 panelig ami teljesen árnyékos lesz.
A kérdésem az lenne, hogy opti nélkül vajon mennyire rontja le az maradék panelok teljesítményét. azt tudom hogy a leg gyengébb láncszem van soros kötésnél.
ha mondjuk veszünk egy ideális esetet / ami ugye nincs/ akkor full napsütésbe 14x405w az 5670W akkor egy ilyen árnyékos helyztbe vajon mennyivel romlana le az össz teljesítmény véleményetek szerint. esetleg van erre valami progi ami ezt modelezné???
Huawei inverter, risen panelok. Huawei Opti a földön nincs....
Válaszokat előre is köszönöm.

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.