- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
-
LOGOUT
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
balpis
őstag
Sziasztok!
Beteg D90-et hol érdemes megnézetni, ahol esetleg nem horror áron piszkálják meg egy mechanikai hiba miatt?
A blende nyitó kis pöcök a vázban exponálás után nem ugrik vissza teljesen a helyére, nem bírja kinyitni az objektív blendéjét, így az mindig majdnem zárt állásban van.(Hasonló gépet 80-85k-ért lehet találni. Erre meg kaptam egy 40k-s javítási ajánlatot...
Lehet, az ünnepek alatt nekiállok és szétszedem magam, megnézem, mi baja annak a rugónak...)Ha nem javíttatnám meg, akkor manuálisan állítható blendéjű objektívet el tud valahogy kezelni a D90?
köszi!
-
törölt tag
"Debreceni fotósok" Facebook csoportból hátha érdekel vkit - ha igen, szóljatok. Az árakkal nem vagyok tisztában, drágán vagy olcsón adják-e ezeket a motyókat a kedves nem ph-zó "kollégák", de mazsolázni lehet. Copy paste-elem.
Eladó nagyon újszerű Nikon-Sigma 24-70/2,8 EX DG +első-hátsó sapka + napellenző+ tok + B+W F-Pro 82mm Skylight szűrő.
Oka amiért megválok tőle, 4 éve fixekkel dolgozom és csak parlagon áll.
Ha valakit érdekel.
Ár: 90e. Ft.Eladó:
Nikon Nikkormat FTn +nikkormat vakutartó, elem, szinkronkábel, vázsapka: 23.000 forint
Nikon F Photomic Tn + 50mm 1.4, vivitar uv szűrő: 90.000 forint
Nikon F100 + MB-15 markolat, vázsapka, újszerű: 70.000 forint
Nikon Sigma 28-80 D 3.5-5.6 macro, napellenzővel, hama szűrővel, első hátsó sapkával, újszerű: 15.000 forint
Nikon Sigma 70-210 D 3.5-4.5 Apo macro, napellenzővel, hama szűrővel, első hátsó sapkával, újszerű: 20.000 forint
Nikon Sigma 28-70 D 2.8 EX objektív, újszerű, backfocus miatt egyáltalán nem használt (camera kft nél javítják, de újabb Nikonokban lehet AF fine tunet hangolni), hama szűrővel, első hátsó sapkával, napellenzővel: 55.000 forint
Jupiter 11, 135 f4 objktív, hajszálkarcos frontlencse, de szép állapot képeken nem látszik a karc, pormentes belső, 12 lamellás rekesz.: 11.000 forint
Nikon sb-28, hibátlan, párszor használt, újszerű: 20.000 forint
Nikon sb-80dx, hibátlan, tokkal, 4db újszerű eneloop akksival és egy vakutalppal (beépített slave funkció!): 32.000 forint
Nikon Komura 2x-3x zoom telekonverter, tokkal és vázsapkával: 7.000 forint
Hoya sárga szűrő gyári tokjával és dobozával: 2.000 forint
Hama 58mm polár szűrő, karcmentes, dobozával: 2500 forint
Sunpak AP-200W távirányítható kamera mozgató, akksival, töltővel, távirányítóval, kb 180 fokban forog és passzolnám mennyit, de lehet dönteni is szintén motorikusan: 20.000 forintNikkor AF-S 18-105mm f/3,5-5,6G ED VR DX Eladó! 7 hónap garancia, minden gyári tartozék, tökéletes állapot. 50 Ropi
És van egy 10 milis Nikkor DX-es üveg, amiről lefűrészelték a napellenzőket (!!!)
így FX-et bár totál nem rajzolja ki, azon is egész jól használható, azt írják. Beteg.
Kértem mintaképet..
-
m3ss
veterán
válasz
#40935168 #10096 üzenetére
"amúgy valszeg ha többi obi ugyanazon az értéken kb. jó, akkor a makro obi lesz a bibi, makro-nál meg úgyis MF és meg vagy mentve, nem ?
Vagy másra is használod ?"
hat most mar kezd nekem is gyanus lenni a sigma. tul sok mintavetel nem volt, hogy idaig kitalalhattam volna...volt rajta sigma 105, 50 1.8D, meg most 35 1.8G. sigma biztos hogy frontos a 35 1.8g-hez kepest, de nem annyira mint az 1.8D-hez kepest
es hasznalom a sigmat is, portrekhoz kint nagyon jo. raadasul makronal is af-ezek, 1:1 meg nagyobb nagyitasnal mar nem, de addig igen... -
törölt tag
Ebben tényleg mások vagyunk, de ez még nem baj
.. értem azt is, amit írsz. Hát.. csak ügyesen akkor, amúgy valszeg ha többi obi ugyanazon az értéken kb. jó, akkor a makro obi lesz a bibi, makro-nál meg úgyis MF és meg vagy mentve, nem ?
Vagy másra is használod ?
Az én mondókám csak arra akart kitérni, hogy néha jobb meghajolni a technika előtt, mint imbuszkulcsozni, vagy egyfolytában a 0-ásra beállt, jó obikat vadászni. Valószínűleg tudnék leírások alapján házimozi erősítőt építeni én is, de inkább megveszem (már csak a digitális része miatt is, a végfok önmagában nem ügy).
Nahh, sok sikert.
-
m3ss
veterán
válasz
#40935168 #10093 üzenetére
ertem amit mondasz, de masok vagyunk. engem az nem fog megmosolyogtatni, hogy veszek egy d610/d800-at, max 2 napig. ha jo kepet lovok, az mosolyogtat meg. es tenyleg nem erzem hogy egyaltalan korlatozna a d90, ha rendesen fokuszalna ez a szemet...az sem zavar, ha minden 10. kep fokuszrendszer miatt mondjuk nem lesz jo, benne van a pakliban. de az hogy nem tudok talalni 2 obit, amiket egymassal parhuzamosan hasznalhatnek, hogy az egyik ne legyen 1m backes 10m targytavnal, a masik meg 1 m frontos.
megerte eladnom az 1.8D-t...d7k-t se vettem meg, ehelyett megint ott vagyok, hogy imbuszkulcs, fokuszabrak, elemek, konyvek, hulyeseg mappaban 1000 raw es agyf*sz.mar lassan az a kerdes, hogy mi maradjon...nem az hogy mit adjak el
lehet a makroobi miatt szenvedek jo ideje, az a frontos es nem a tobbi (volt) backes... -
Deadzone41
őstag
válasz
flash- #10086 üzenetére
én is erről beszélek, bnőm 550d-je nem csinál ilyet. meg az én 70-300-am se. a tokina 11-16 csinálja nagyon durván, az tényleg összevissza fókuszál, ha nyomkodom.
most amúgy belőttem a 35 1.8-at fine tune-al, egész pontosnak tűnik d7000-en, minden távolságba.a tami 17-50-em csinál még egy olyan érdekességet, hogy ugye a zoom gyűrűjének van egy elég nagy holtjátéka, (nem tudom csak az én példányom ilyen-e), ha csutkára kitekerem 17mm-re, akkor döglassan fókuszál, viszont ha kicsit elforgatom a holtjátékig, tehát még nem zoomolok beljebb vele 17mm-ről, akkor már jó. a gyujtótáv visszajelzése is bugos, ha csutkára kitekerem 17mm-re, ezt onnan tudom, hogy bezavarodik tőle a vakum zoom-ja, és gyujtáv visszajelzése.
-
törölt tag
Figy, a hobbit ne racionális szemszögből nézd, egy általános iskolai volt osztálytársam pl. Európa bajnokságon indul rendszeresen a faterjával hőlégballonozásban, egy debreceni számtech bolt tulaja meg vett jópár éve már egy Cessna-t és azzal repked, mikor van pénze telitankolni + engedélyek stb. a jogsit, beleölt repülőórákat nem is mondom, vagy a hangár bérleti díja.. a hobbi szenvedély (jó esetben), erre pedig racionális indok nem lehet az, hogy sosem térül meg, mivel a hobbiban mint olyanban sincs semmi racionalitás (hacsak az nem, hogy kikapcsol és ez mérhető CT/MRI-vel mondjuk)
A hobbiban az ÉRTÉK a lelkedet megmosolyogtató élmény.. ne az argep.hu legyen.
Csak azért ne légy "igénytelen hobbista", mert van, aki a fényképezőt munkára is használja és megkeresi az árát. Említett repülős emberem sem dől a kardjába, csak mert van Lufthansa és nekik bejött a légiszállítmányozó buli.. szimplán imádja az élményt és ha neki az annyiba kerül, akkor annyiba kerül, pont.
Sokunknak órát tarthatnál itt kidolgozásból szerintem, én a helyedben nem töprengenék azon, mikor térül meg a fotós motyód: komolyan foglalkozol vele, vannak igényeid, ne sajnáld .. évekig kiszolgál, ráadásul nem fog akkorát ugrani már előre fejlettségben a D5 a D4-hez képest, mint a D4 a D3-hoz vagy régebbiekhez képest (csak egy példa). Engem is ez vigasztal saját vázamnál. Tojok arra, mennyit esett az ára, értékelem, hogy tolhatom nagy iso-ba, megbízható, precíz, ha olyan üveget teszek rá, valami eszméletlen kép potyog ki belőle, egyszóval imádom, értéket képvisel számomra és jó időre le van tudva az új váz kérdése most ezzel.. ki tudja, mikor veszek újat, de hogy nem holnap lesz, az biztos.
Egy régi váznál még oda-oda sírja az ember a dinamikát, a kevesebb zajt nagy iso-n, stb. Egy új váznál nem fogod.. Nem vágyik az ember úgy zajos ISO25600 után zajmentes ISO25600-ra, mint zajos ISO800 után zajmentes ISO800-ra. A régi kis vázzal meghülyültem, eleve 1600 volt a max
a minőségét meg nem is említem.
Szóval egy mai D610 de akár tegnap D700-zal is elégedett lehetsz jó időre, mert lefedik azokat a legfájdalmasabb paramétereket, amiket mostani vázad nem mindig tud rendesen megoldani. Cserébe, hogy kicsit előre is tekintsek, nem hinném, hogy a D900 vagy D5 vagy akármi kijöttekor Neked zokognod kellene, hogy nincs rajta tapikijelző, nincs benne wifi, akármi.. mittomén, mert az igényeid lassabb ütemben nőnek, ha nőnek egyáltalán. Egy szintet meglépsz a vázcserével és utána nem azt nézed, mi lesz a következő lépés, hanem élvezed.
(Jó esetben). Eszed ágában sem lesz egekbe tolt iso-s vázakon gondolkodni, vagy 6 év múlva azon puffogni, hogy a mostani öreg D610-ed picit zajos 6400-en.
Irány a bolt.
-
m3ss
veterán
az a vicc, hogy fokusza egyertelmuen precizebbnek tunik, mint az 1.8D. D relative nagy targytavnal, a fokuszmezo meretenel kisebb, abban elveszo dolgoknal total onkenyesen fokuszalt, hol ide, hol oda. ez sokkal precizebb, de olvastam is errol, hogy G-s obik ilyen teren pontosabbak...
de hat tokmind1, ket obit ugy sem tudok egyszerre osszekombinalni hogy jok legyenek -
m3ss
veterán
válasz
#40935168 #10090 üzenetére
teljesen felesleges (nekem) hobbi celra 500+e ft-os fenykepezo. kitermelni nem fogom az arat egyelore. azert nem veszem meg, hogy fel ev alatt bukjak rajta 150ezret, es kozben fotoztam 300e-ert
hobbicelra ez is boven jo lenne, sot munkara is az a vicc. de ugy latszik nagyok az igenyeim. -
törölt tag
Nyugi, attól hogy a Canon topic feleennyire sem pörög + az itt leledző Canon lázadók (Ropi & Co.)
nem verik nagy dobra az ő kis obis és vázas szívásaikat, még ők is szívnak néha - és ők is kalibrálnak fókuszt, ott is van front és back, stb.
Ettől a Nikon nem rosszabb mint márka.
Szerintem abszolút fej-fej a kettő, ahogy előzőben írtam, Kelby-ék sem brahiból lőnének Nikonnal + a fél világ (a másik fele Canonnal), ha ennyire siralmas lenne a helyzet, már rég temető lenne a Nikonból.
Én Ropival pl. jó kis beszélgetés folytattam a 24-70-es Taminkról és az AF-ről, mert ugye neki is ez van az ödémán, ellenben Atok üvegei Bécsben úgy hasítottak a D800-on, hogy minden második szavam b*meg volt, a többiek meg röhögtek.
A nem pro ligában nagyobb lehet a szórás, melyik obi AF ügyileg hogy és mire van beállva, mikor megveszed, használtat csak úgy, ha tudod tesztelni előtte, de ez Canonra ugyanígy érvényes. Hány és hány fotós képét látom fotós topic-okban linkelgetve, úgy körbetapsolnak és hülyére ajnároznak egy frontfókuszos (amúgy jól megcsinált) portrét, hogy én inkább csöndben maradok, most csak én vagyok nagyon szőrszálhasogató, vagy mindenki vak, hogy a csajszinak a melltartó hegye (a bimbóknál)
élesebb a szeménél ?
Szúúúszáááá
Adj el valamit, hifit, ilyesmit, passz. Én is nagy kompromisszumokat kötöttem a 800-zal, eleinte az üveg (tudod hogy 1.8D-vel indultam neki a nagyvilágnak, 600-asra volt a keretem, nem erre), az autóm pedig Opel, nem Audi A6-ossal karistolok, házimozi erősítőm X éves 6.1-es Onkyo, HDMI-t már nem tud (épp nem), tv-m nincs, számítógépbe öltem pénzt viszont.. na, szóval sok-sok havernak meg van Playstation 2-je, 3-ja, tv-je, bla bla, de sokallják egy komoly DSLR árát, hát ez van.
Húzd meg valahol és inkább válts egy 610-re, viccen kívül.. bekkeld ki valahogy, Te amúgyis eszméletlen jól tudsz kidolgozni, sztem egy FX + 50mm párossal is olyanokat alkotnál, hogy wow - és az azért mégiscsak más, nem azért mert FX hanem mert egy komoly váz komoly üveggel talán hozza azt, amit elvársz belül Magadban.
Kicsit elfilóztam, bocs.
-
m3ss
veterán
válasz
#40935168 #10087 üzenetére
olyan szinten ideges vagyok, egy nagy kalap fos ez az egesz nikon. objektivek, vazak az egesz...nem lehet elvarni, hogy fokuszkalibracio nelkuli vazakkal fotozni tudjak?
sigmam frontos kicsit, 1.8d ahhoz kepest jo backes volt. most ez a kib*szott 35-os is backes kicsit, legalabbis lampafenynel...
tenyleg vegyek egy tamront, es fotozzak azzal, talan ahhoz be tudom allitani a vazam? vagy esetleg rekeszeljek minden kepet f8-ra? ennel komolyan mondom egy evf-es vacak is jobb lenne -
törölt tag
válasz
aleister #10085 üzenetére
Sztem a Canon hangyanyit jobb uvegben (AF), a Nikon meg gepvazban (szenzor). Rendszernek meg oly mindegy, lemeretezve detto oly mindegy.
Mindegyikhez tomerdek kiegeszito es obi van a tobbi markahoz kepest, illetve a vilag legkomolyabb fotosai gyonyorueket lonek mindkettovel, ki ezzel, ki azzal.
Amugy az en 18-55-om is meglepoen jo volt, a stabija pazar pl.
-
flash-
veterán
válasz
Deadzone41 #10084 üzenetére
akkor lehet elbeszéltünk egymás mellett
beállitod a fókuszt AF-S,centered re, fogod rátartod valamire mondjuk egy üditőn lévő kupakra a gépet,exponálógombot félig lenyomod,akkor ugye befókuszál rá(ha jó a gép,fény,obi).
viszont ha felengeded az exponálogombot de közbe nem mozditod el a gépet ,vagyis még mindig ugyanott tartod a fókuszpontot és megint rányomsz félig az exponálógombra akkor ettől zavarbajön a gép.
többek írták ezt,több obival,nem tudom mért van de úgytudom ez nem hiba hanem az AF működéséből eredő dolog.
ilyenkor más témára fókuszálsz,majd ha vissza a kupakra akkor megint okés a dolog -
aleister
veterán
válasz
Deadzone41 #10084 üzenetére
A Canon 18-55 kitobija nagyon jó AF gyorsaságban. Anno én is keseregtem emiatt itt egy kört.
-
MC Pite
veterán
Abban is van valami. De sajna a klasszikus ff gépekkel kapod meg azt az errekciót okozó érzést, hogy neked nagyobb pixeled vannak. És ezzel nem a fenti vitára utalok, hanem az tényleg... tetszik nekem. 24 meg 36mpixelen számomra elveszik a varázsa, tudom, hülye vagyok.
Melyik melyik? ISO6400, D600 ill D700, 2012 vs 2008
Ugye, kell egy darabig nézni mire rájön az ember... szerk: Pixel szinten sz*rabb a D600, leméretezve (csak böngészővel) már okés. Bár, nekem ezeken jobban tetszik a D700, pl a fa szárán, homogénebb, egységesebb, nem igen látszik a mérnökök 4-5évi munkája. Ja de, nem lett rosszabb mint a régi, nagyobb felbontás mellett. Mit tudhatnának 12-16mpixelen a mai tudással a (ff) szenzorok, hmmm... -
flash-
veterán
"én olyan hibát fedeztem fel a d7000-el, hogy AF-S módban azt hiszi a témán van a fókusz, de ha utána még megnyomom párszor az af állítást még mindig mozgatja a gyűrűt. és ezt kontrasztos témánál csinálja, fényerős obival, igaz csak lámpa fénynél. de nem a fényerő függvénye szerintem, mert a 70-300 vr-el ugyan ebben a szituációban jól fókuszál. ha AF-C-re állítom, akkor szép komótosan oda megy a fókusz, ahova AF-S módban többszöri megnyomásra ment volna... Szóval szerintem ez is okozhatja az olyan helyzeteket, amikor hol front-os, hol back-es kép születik."
úgytudom ez nem gép - obi hiba hanem tök természetes dolog
-
m3ss
veterán
válasz
#40935168 #10080 üzenetére
400? ahh az teljesen kizart. neha nezegetem index hirdeteseket, 330 korul szokott lenni legtobb d700.
350-400 netto most egy d600/d610. ertem hogy a d700 fokuszrendszere marha jo, de biztos nem vennek ugyanannyiert mint egy garis, uj, jo szenzoros, nagyfelbontasu vazat... -
Kleroo
veterán
Mivel a "tudása" nem igazán kiváltható más vázzal, így továbbra is tartani fogja az árát.
Olcsón biztos lehet majd találni amiben 3x cseréltek zárszerkezetet, és 1 millió felé jár az expószám
Magyarul mondva valóban munkára (le)használt sokéves sokat látott igáslovakat.(vagy esetleg csak szimplán azonnal akarja az árát)
Persze egyszer biztos le fog esni az ára, a régi D2xhsyzs vázak is nagyon olcsók már.
Szerintem ez a D900 érkezésével fog megvalósulni.Amennyire nézem néha, szerintem a Canonok használt ára tényleg nevetséges.Pl 1000D 1100D 400 450D-k olyan áron mennek,hogy ihaj
-
MC Pite
veterán
Hamarosan
35össel eléggé belemászós... Akadnak jó portrék 35össel amikor a háttérből még kicsit többet akarsz megmutatni, de a galériában amit előbb odaát néztél, van konkrét összehasonlítás: 35 vs 60mm. Jó, máshogy van kiexponálva, tekintsetek ettől a zavaró dologtól el, mert elfogyott a türelme, elfutkosott már, és könyörögve kellett kérnem hogy egy kép erejéig jöjjön vissza hogy összemérhessem a két üveget azonos setupban.
Röviden a saját konklúzióm: Legalább fél alakoshoz jó a 35ös, főleg csini hátérrel, fasza lesz a dof; hagyományos portréra meg inkább 50es.m3ss, makróra mennyi lenne jó az ff? Azonos kép esetén kb mindegy? Vagy arra maradna vmi kisebb váz? Vennél egy 5K1-et makróra?
Mondjuk esküvőknél nem is akkora fasság az 5K1, mindegyik fotóson azt látom hogy levegőbe fől, lő, megnézni, majdnem, akkor újból, megint... Vagy néha ugyanez lentről. A sok hülye tavasszal meg ősszel házasodik, amikor nincs kedved lefeküdni a földre
Amúgy meg, igazán illene egy sigma 18-35re gyúrnod, annyit megér ha ezzel pénzt is fogsz keresni
-
m3ss
veterán
válasz
Peethy #10073 üzenetére
ha lenne kicsit nagyobb latoszog olcson, en is azt vennem. az 50mm melle is jobban passzolna. de nem nagyon van.
lehet 17-50-et kellene, de az elesseg meg az 1.8-as fenyero nem hagy nyugodni. keves is van ebbol az obibol, utazgatni, tesztelgetni...(#10074) Kleroo pedig 270-ert latni neha. sztem fel even belul lehet annyi az ara, addigra d7100 meg d610 is esik vagy 50-70 ezret sztem. de lehet igazatok van, akkor nem veszek. mert ezek a 350ezrek amiket kernek egyesek gari nekluli d700-akert tobb mint nevetseges.
bar most az elobb lattam 260-ert 7d-taz lehet meg viccesebb...
-
Peethy
őstag
Személye válogatja, de nekem a 35-ös nem jött be: bizonyos szempontból túl széles, más szempontból meg túl szűk. Ennél ekv. 40mm vagy 75mm is sokkal inkább kézreállt, de ezt neked kell eldönteni, kipróbálni. Egyébként szépen mos. A D700 meg... szerintem hamarabb megy tönkre az összes, minthogy 200ezerért kapni lehessen
-
m3ss
veterán
válasz
Deadzone41 #10068 üzenetére
aham. lemondtam most a d7k bizniszt, de nem vagyok rola meggyozodve hogy okos dontes volt..na mind1
lehet ugy is inkabb vmi ff gep kellene..remelem d700 hamarosan bemegy 200-250 kornyekere.azon gondolkozok hogy veszek egy 35-ost megis, kiprobalom milyen. 8 napig ugy is elallhatok a vasarlastol ha ossze-vissza fokuszal, nem? max visszaviszem es elhozok helyette egy 50-est.
bar nem tudom, portrezni valszeg nem lesz olyan jo...hattermosas, meg bele kell majd masznom a modell szajaba. vajon ilyesmi portreknal mar tul sok lesz a torzitas? nagy lesz a fej? mondjuk ugy is kellene egy 50-es is melle -
Byk01
őstag
válasz
Chance #10064 üzenetére
Jó tanács nem adható ez esetben. Nem véletlenül voltak a nagy viták régen. Igazából annyira más a kettő, hogy csak te tudod eldönteni, mi a fontosabb neked azokból a tulajdonságokból, amik az egyikben megvannak, és a másikban nem.
Pontosabban egy jó tanács talán mégis van: a D3100-at cseréld le D5100-ra, és mellé vegyél D90-et -
Larry303
addikt
válasz
Deadzone41 #10068 üzenetére
jaja én pont ezt írtam messnek....szal nekem a legjobban af-a és d9 vállt be....az, hogy a d9 melyik szenzorból veszi még az infot, csak a hátsókijelzőn látszik!
-
Deadzone41
őstag
én olyan hibát fedeztem fel a d7000-el, hogy AF-S módban azt hiszi a témán van a fókusz, de ha utána még megnyomom párszor az af állítást még mindig mozgatja a gyűrűt. és ezt kontrasztos témánál csinálja, fényerős obival, igaz csak lámpa fénynél. de nem a fényerő függvénye szerintem, mert a 70-300 vr-el ugyan ebben a szituációban jól fókuszál. ha AF-C-re állítom, akkor szép komótosan oda megy a fókusz, ahova AF-S módban többszöri megnyomásra ment volna... Szóval szerintem ez is okozhatja az olyan helyzeteket, amikor hol front-os, hol back-es kép születik.
-
csacsi77
senior tag
válasz
Chance #10064 üzenetére
Hát esetleg egy jóárasított D7000 lenne a nagy előrelépés. Nagyon jó szenzor, vázba épített fókuszmotor, státuszkijelző, remek LCD, jó fogás (bár a D90-nél szerintem egy hangyaf@sznyival rosszabb) és még videózni is jobban tud, ha ez szempont.
Ha belefér a keretbe én azt venném. -
törölt tag
válasz
Real_Necro #10055 üzenetére
Fuck yeah
Na, itt délután takarítás lesz, úgy érzem -
Chance
tag
válasz
aleister #10061 üzenetére
OK, a poén nem esett le...
Viszont a kérdés valós, nem a D3100 helyett, hanem mellé, mert 2 váz kellene a családnak.
Számomra a D90 mellett szól az AF a vázban, így több objektív jöhetne szóba, míg a D5100 mellett a kihajtható kijelző, ami az én felhasználásomban nagy segítség lenne.
Szóval tényleg jó lenne a tanács, indoklással -
imyourfriend
őstag
Tegnapi nap után belegondolva bőven elég lesz nekem a D90 mellé egy D7k is, nem kell ide D600, köszi az infókat srácok.
-
fury71
aktív tag
Esküszöm, csak azért veszek egy Nikont, hogy itt kérdezhessek.
-
Gulyopapa
addikt
válasz
Real_Necro #10055 üzenetére
-
aleister
veterán
válasz
Sequoyah #10051 üzenetére
"Lefelé ugyanez van. Ha sötét van, és csak 1 szem foton érkezik, akkor a DX pici pixele lehet nem kapja el, így az bebukik. Az FF nagy pixele pedig nagy valószínűséggel elkapja."
Kegyelem! Megadom magam. Az agysejtjeim már rég a pánikszobában követik el a harakirit.Egyetlen kérdésre válaszolj kérlek (hozzátenném már ügyesen ignoráltad régebben): mi a tőgy történik az elméleted szerint, ha FX vázon DX módban csinálom mindezt? Összezsugorodnak a "nagy" FF pixeleim "pici" DX pixelre?
Tudod mit, inkább ne is válaszolj! Ma még vezetnem kell, és sírvaröhögés közben nem látom, hogy épp kit ütök el (pedig azt szeretem látni).
-
Byk01
őstag
D5100, vagy D90? ... és markolattal, vagy nélküle?
-
lyunior
tag
"Ez edzõprogram... mint a Mátrix programozott valósága. Ugyanazok az alapszabályok. Szabályok, mint egy számítógépes rendszerben. Van, amelyet kijátszhatsz. Van... amelyet megszeghetsz. Érted? Akkor üss meg... ha tudsz!"
Nincs kanál...
-
Sequoyah
tag
Lefelé ugyanez van. Ha sötét van, és csak 1 szem foton érkezik, akkor a DX pici pixele lehet nem kapja el, így az bebukik. Az FF nagy pixele pedig nagy valószínűséggel elkapja.
A sok pici DX pixel közül néhány azért csak elkapja azt a fotont, ezt felerősítve látjuk azt, hogy némelyik pixel fényes, más meg nem -> szemcse = zaj. Tehát egyenetlen az eloszlás. Leméretezve ezek kisimíthatóak. -
flash-
veterán
válasz
Sequoyah #10047 üzenetére
én ezt nagyon jól tudom.Blendeprioritásos módba nem fog magától a gép választani se iso-t se blendét tehát a záridőt fogja ehhez lőni aszerint hogy meglegyen a normális expó.
de ha fényérzékenyebb akkor azt gondolnám hogy rövidebb záridőt mérne fix iso-blendéhez
de áá mindegy nem akarok ezzel többet írni mert lehet tök baromság eleve ilyen módon összehasonlítani dx-et és fx et,én csak felvetettem..de aki nem érti én még mindig és csak ott tartok hogy vajon az fx ben maga az érzékelő fényerősebb -e mint a dx ben.
-
Sequoyah
tag
válasz
flash- #10040 üzenetére
Ez egy egyenlet, ha az egyik elemét változtatod akkor a másik elemét is változtatnod kell ellentétes irányba. Ha leveszed a záridőt, növelni kell az ISO-t, hogy ugyanolyan fényességű képet kapj. Nem lehet csak az egyiket csökkenteni azt várva, hogy a többi nem változik.
FF-fel automatikusan nagyobb ISO-t választhatsz úgy hogy a zaj azonos marad. Ha semmit nem változtatsz akkor pedig a zaj lesz alacsonyabb (ez az általad felvázolt eset).(#10042) Peethy: Így van, az FF többleterejét a váz dönti el, hogy mire váltja be, és az első a szabványhoz való ragaszkodás. Tehát automatikusan ugyanazt a záridőt, ugyanazt a blendét és ugyanazt az iso-t fogja választani, és ami többletet kapsz az a kisebb zaj. Ezt te aztán felülbírálhatod, és "beválthatod" záridőre, blendére.
-
torzo
őstag
válasz
flash- #10040 üzenetére
Az fx szenzor dinamikatartománya nagyobb, a pixelbe több foton fér bele, később ég tehát ki, mint a dx. Hogy lefelé ugyanez hogyan van, azt nem tudom. Tényleg ki kell próbálni, de azonos generációs dx/fx szenzorokkal. Van itt elég guru, hogy meg lehessen határozni melyik dx-nek melyik fx a párja.
-
törölt tag
KLEROOO !!!
-
MC Pite
veterán
válasz
Sequoyah #10021 üzenetére
szerk: Inkább semmi, tényleg lapozzunk
Párszor említette m3ss, hogy nem a legjobb képei lesznek felfedezettek, de persze minekünk nézve a kevésbé jó képeit, arra is azt mondjuk, menymáapcsába, örülnék ilyen szar explored képnek.
Oszt dikkmá, explore lett az a döglött lepke amit asszony rosszalló pillantásai mellett sebtiben meglőttem hogy meglássam mennyire (nem) makró a makró üvegem. De hogy pont ez... Jó, örülünk a kicsinek is, de ez így keserédes öröm. -
Sequoyah
tag
válasz
flash- #10037 üzenetére
Ha feljebb tolom az ISO-t, akkor lejjebb vehetem a záridőt. A végeredmény pedig épp az amit szeretnék, ugyanolyan tisztaságú kép, feleakkora záridővel.
Lehet vitatkozni a "fényérzékenység" hivatalos fogalmáról, és biztos veszítenék, mert nem értek a nyelvészethez, és a precíz megfogalmazásokhoz sem, de a lényeg a fenti mondat, a végeredmény amit a user lát, vagyis hogy kevesebb fény is elegendő azonos képminőség eléréséhez. -
flash-
veterán
válasz
Sequoyah #10017 üzenetére
azt hiszem te mondtad hogy eltérő a dx és az fx érzékelő fényérzékenysége.
én ennek a tesztelésére mondtam ötletet neked.a zajnak ilyen szempontból szerintem most nincs köze a dologhoz.
Ha az fx gép ugyanott ugyanazzal az obival ugyanolyan beállitásnál ugyanott ugyanolyan pozicióban ugyanarra a témára fókuszálva ugyanolyan világitásnál A módban gyorsabb záridőt mutat mint egy dx gép akkor tényleg fényérzékenyebb.ha nem akkor nem(persze én ezt csak sejtem,lehet hogy ez közel sem ilyen egyszerű és nincs igazam,szóval amennyiben rossz a felvetésem nyugodtan szójatok,csak én most józan parasztésszel belegondoltam)
de egy ilyen tesztet csinálhatna valaki
érdekelne az eredmény
(ha nem is mutatná vissza az érzékelők fényerősségét pl (aluláteresztő szűrő megléte hiánya- miatt),a gép érzékenységének összehasonlítására szerintem jó teszt lenne) -
Kleroo
veterán
válasz
#40935168 #10012 üzenetére
Az inkább lokál monszun eső lehetett, nem is pára.
Vagy egy troll 10literes flakonra rácsavart egy permetező fejet,és sok ideje volt...
Nagy mákom volt, hogy kölcsönadtad a tamit, a kis nikkor zoom gyanítom elhalálozott volna.
A Zéé: Ó, megtisztelő, hogy így emlékszel rá. Én optikai jellegű dolgokról írtam. Bár a hosszúra nyúlt gyűjtőmunka során a szenzorok sok "nyűgjét" is megtanulgattam. Viszont ehhez a gondolatmenethez nem kívánok csatlakozni, jobb helye lenne a kukában mint további több 100 hszt generálni. SAPKÁS dzsiniii !!!
-
Sequoyah
tag
válasz
Mercutio_ #10028 üzenetére
Már bocs, de ne kenj rám olyat, amihez semmi közöm, mert ez a részedről már-már hazugság. Én annyit állítottam, hogy az FF előnyösebb low-light szituációkban, erre valaki belémkötött, hogy ez nem igaz. Nem én hoztam fel a pixel témát sem.
Nem változtatom a témát sehol sem, egy dolgot állítok, hogy a nagyobb érzékelőméret kevés fény esetén általánosságban jobb eredményeket hoz. De 1-2 emberen kívül máshol ez elég alavetőnek számít. Mégis hol csapongtam ehhez képest ki?
(Egyébként érdemes elmélyedni az információelméletben, minden más, mint pl zaj, stb levezethető belőle)
-
Mercutio_
félisten
válasz
Sequoyah #10026 üzenetére
Tudod ott a baj, hogy folyamatosan vagy a környezetet, vagy a témát változtatgatod kisebb-nagyobb mértékben, ez ősi troll szokás, de én nem leszek ebben partner
Érzékenység, zaj, pixelszintű dolgok terén pedig kicsit komplexebb a kérdés annál amit felvázoltál, zajhatár, kiolvasási zaj, stb.
Van ahol működik az idealizált modell és van ahol nem, vagy csak bizonyos paraméterek között. -
-
Mercutio_
félisten
válasz
Sequoyah #10021 üzenetére
Én - és sokan itt a topicban - ezzel tisztában vagyunk, szerintem amit írtam az nem is cáfolja ezt
Annyi, hogy az általad leírt esetben kisebb lesz a részletvesztés, de attól még lesz részletvesztés, és én csak ennyit állítottamA konklúziód viszont szvsz téves, nem terem több foton, csak a "befogás" során kevesebb zaj lesz így javul a jel/zaj viszony, azaz a kép értékelhető pixeleinek száma.
-
Sequoyah
tag
Ez így igaz, de ez tökugyanaz mint amit én leírtam, csak máshogy van rendezve az egyenlet...
A gond akkor van, amikor valaki a D800-ról azt állítja, hogy rosszabb (technikai) minőségű képet készít csak azért, mert az adott képérzékelő felületet nem 16 v 24, hanem 36 millió pixelre osztották fel.
-
Sequoyah
tag
válasz
Mercutio_ #10018 üzenetére
Kicsit bővebben:
- Van egy adott pixel, ami 4 fotont képes érzékelni (adott idő alatt, adott beérkező fénymennyiség stb... ezek állandóak).
- Ha ezt a pixelt 4 részre bontom, akkor kapok 4 pixelt, ami 1-1 fotont képes érzékelni. A felbontás a 4x-esére nőtt azonos méret mellett. A pixelszintű érzékenység 4-edére romlott. Sokan úgy gondolják, hogy ezzel veszítettem (lásd: D800 esete).
- Aztán a számítógépen ezt a 4 pixelt összeadom, akkor megkapom az eredeti nagy pixel adatait, mind a 4 foton információjával. Ez a leméretezés.Szóval végeredményben megkapom tökéletesen (ideális algoritmussal) ugyanazt a képet.
Ebből következik, hogy az érzékelő-méret növelésének (többi változót változatlannak tekintve) egyenes következménye a technikai képminség növekedése (több fotont fog be összességében = több információtartalom a képen).
-
A Zéé
addikt
válasz
Sequoyah #10019 üzenetére
ismered azt a "viccet" amikor bemondja a rádió, hogy vigyázat, egy autó szembe megy az autópályán a forgalommal, és erre megszólal a nagyapa a volán mögül, hogy mit egy? az összes! ?
Kicsit így vagy most te is. De ha neked úgy jó, akkor csak monitorméret létezik, és fényerősebb a fullframe gép.
Amúgy az a baj, hogy pixel szintű dolgokról megy az eszmecsere, de mit tudjuk te nem vagy hajlandó a pixelekkel foglalkozni.
Elviekben egy D5100 pixel szinten nem termel több zajt mint egy dx módban hajtott D800. Bk azonos a pixelsűrűség. Ami különbség van, az nem attól van, hogy dx vagy fx a szenzor, hanem attól, hogy fejlettebb, újabb a szenzor és a feldolgozó elektronika technológiája. Viszont ha a 36 megapixelt méretezed át 8-ra, és a 16-ot is 8-ra, akkor mivel több adatból méretez át a 36 megapixelből, ezáltal pixel szinten kevesebb zaj adódik. Egy 12 megapixeles D700 képénél viszont azért kisebb a zaj egy 12 megapixeles D90-hez képest, mert nagyobb felületűek a fényérzékeny területek (a pixelek), kisebb jelerősítés szükséges.
De ezeket Kleroo jobban tudja, ő írta a diplomamunkáját valami hasonló témában. -
flash-
veterán
válasz
Sequoyah #9990 üzenetére
szerintem kérj kölcsön vagy szerezz egy nikon dx gépet és egy ff gépet,ugyanazt az obit tedd fel mindkettőre sötét de mondjuk valamennyire világitott szobában.Tedd mondjuk A módba mondjuk F8 as rekesszel mindkét gépet.ha ugyanúgy raktad le mindkettő gépet.gyanítom mindkettő gép ugyanazt a záridőt fogja mérni ha csak el nem csesztél valamit ebből következik hogy....
-
törölt tag
válasz
aleister #10009 üzenetére
Enyémet hugom ejtette le 1 méterről. A táskában volt, csak az nem volt becipzározva, csak rá volt hajtva a teteje. Ő pedig azt hitte, be van cipzározva. És ez ilyen slingshot félvállas táska, tehát a "teteje" egy oldalajtó valójában. Megfogta a szíjat, hogy arrébb tegye, mert hozott vmi tortát szülinapra stb.. mittomén már, és hogy letehesse azt a cipős szekrény tetejére, míg ledobja a kabátot. Én már hiába kiáltottam, hogy NEEEE.. Ahogy emelte, a nyitott "teteje" oldalra került, a gép kifordult belőle és esett. Lepergett előttem az életem, a Nikonnal a szopás és úgy minden nagyjából. Erre ő kiált fel, hogy auuu - ráesett sarokkal a lábujjára.
Utóbbi bekékült, körme nem esett le, előbbinek meg kutya baja (ráadásul az incidens után küldtem ki Németbe, tehát ha lett is volna olyan, hogy valami elmászik benne, korrigálják). Meg se kottyant neki. A másik a Zakopane zuhogó eső lengyelben, Tami volt fent, hagytam ázni őket. Csaptam a vizet le a szettről fotózás előtt
nagy lendítéssel. Csak nézett mindenki a csapatban, megőrültem, vagy mi. Vagy Kleroo-val a Retyezáton, mikor éjjel ráfagyott a pára, stb.. Bírják ezek a dögök, imádom.
-
aleister
veterán
válasz
Gulyopapa #9995 üzenetére
Banyek! Lebuktam. Ilyen gyorsan még nem derült ki, hogy ufó vagyok.
Nos, Sequoyah-nak abban igaza van -de ezt senki nem firtatta-, hogy kevesebb zaj születik egy full frame lapkán, valamint a DOF alakulása is nagyon szép háttérmosást tesz lehetővé. Ezek olyan dolgok, amiket nem tudsz DX-en kompenzálni, mert optikai törvényszerűségek eredményei.
Arról nem is beszélve, hogy egy felsőkat vázba olyan fícsörök is bekerülnek, amik megkönnyítik a munkát (jobb vakuvezérlés, jobb időzítő, több preset, stb), vagy épp a hiányukban technika okok miatt bizonyos képeket meg sem tudnál lőni (rövidebb záridő, alacsonyabb iso, jobb AF rendszer).
Említhetném még a jobb építési minőséget, és a nagyobb zár élettartamot is. Ne hidd, hogy ezek marketing dolgok. A múltkor megpörgettem a D800-at az aszfalton...leesett a szíjról...0, nulla, zérő baja lett, így be tudtam fejezni a rendezvényfotózást. Anno ugyanezt megcsináltam a D5100-gyel Egyiptomban első napon...nos, a hátralévő időben nem kellett tovább a fotózással foglalkoznom.És, hogy én konkrétan miért vettem? Mert egy olyan k***a jó biznict fogtam ki, hogy ha kihagytam volna, akkor minden reggel arcon kellett volna köpni a tükörképem. Pluszbónusz vállalkozóként leírhattam.
...ja és persze a fenti okok miatt. -
törölt tag
válasz
Sequoyah #10007 üzenetére
Ha a hülye fotós a D4-el az esküvőn menyasszonytánc közben nem a párt fotózza a mennyezetre körberögzített vakuszisztem segítségével, hanem a körben álló násznéphez tartozó Marika irdatlan csöcseit, az - valljuk be - szarabb "esküvőfotó" lesz , mint a nagybácsi mobillal meglőtt atomszemcsés, totálvörös Kelvinekbe tolódó mobilképe a táncoló párról.
De elkanyarodtál a témától, remélem az FX-DX dillemmád feloldódott és nyugodt éjszakád lesz
-
Sequoyah
tag
válasz
#40935168 #10006 üzenetére
Egy okos fotós egy mobillal jobb képet készít mint egy hülye egy D4-gyel, ebben abszolút egyetértek. De mivel technikai topicban vagyunk, és a kérdés is technikai, feltételezzük, hogy a fotós képességei adottak tehát csak a gépet cserélgetjük, nem a fotóst mögötte.
Egy hülye fotós is jobb képet készít D4-gyel mint mobillal, és egy okos fotós szintén. Más kérdés, hogy ez keresztben már nem feltétlenül igaz(én pl sokkal jobb képeket csinálok, D7100-zal int a D40-nel, de a különbség még sokkal nagyobb volt, amikor végig D40-eztem, de megtanultam* közben fotózni
(* értsd már nem teljesen vagyok hülye hozzá csak félig)
-
törölt tag
válasz
Sequoyah #10003 üzenetére
Minden relatív. FX-en kisebb a DOF és kisebb a zaj. Ha ez jobb, legyen jobb.
De egyébként lehet tudna Neked Freddy olyat mutatni "valahogy mégis jobb" téren 4/3-ból, hogy azt hiszed, valami brutál FX lőtte.
Szerintem ne általánosíts.. fotózni tudni kell (ez szól magamnak is), amit pedig a kezedben fogsz, illik k*ra ismerni
JB: nem direkt de LOL belevettem.
Már mielőtt olvastalak ..
-
JohnyBlue
addikt
Genyó mód ON
Akkor még pls vegyétek már be az összehasonlításokba 4/3 , m4/3 szenzorokat is
Genyó mód OFF
-
törölt tag
válasz
Sequoyah #10000 üzenetére
- 1920x1080 (16:9) : 2,07 MP
- 1920x1280: 2,45MPÉs kevesen dolgoznak ki a mai esküvőfotósok közül ennél (megapixelre nézve) nagyobb méretbe. Majd megnézem, mekkora JPEG-eket kaptak haveromék a fotóstól, gyanítom, még ekkorák sincsenek a képek, hanem úgy 1280 körül saccperkábé, úgy érzésre.
Tehát igen, mindenki leméretez (kivéve, aki nyomtat)
és nyersz, de mit ?
Máshogy viselkedik a zajod.Ugyanis a 36MP pixelszintű zaja oké, hogy eltűnik leméretezés után, de a képbe beépül "infóként": kimossa kicsit + kontraszt, dinamika..
Szerk: Ropiból kinézem, hogy ő digitálisban is átad full hd körülire méretezett JPEG-et a megrendelőnek, de ő külön faj, nem a tömeg eskifotós..
-
MC Pite
veterán
válasz
Sequoyah #9976 üzenetére
Információveszteség???
Igen, van itt pár embernek. Zéé és kutyus hsz-ét fussad át egyszer-kétszer. Bár boci lezárta a vitát
Arra tippelnék hogy két félinformációt/viszonyszámot forgatsz a rossz irányba. Szenzor mérete, pixel méret. Esetleg a másik tipikus dolog a dof, mivel ugye 2/3 távolságból lőheted meg ugyanazt a képet, és így egyben összeáll a Chuck Norris = FX.
Új hozzászólás Aktív témák
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Autós topik
- Konteó topic
- Mérlegeli a csúcstechnológiás chipgyártásból való kilépést is az Intel
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Asztrofotózás
- Bittorrent topik
- Napelem
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- További aktív témák...
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- PS Plus előfizetések
- Bomba ár! Dell Latitude 5495 - Ryzen 5 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Radeon I Cam I W10 I Gari
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bomba ár! Dell Latitude E6520 - i5-2GEN I 6GB I 320GB I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Gari!