- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Dany007: Kiakasztó frissítések
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Fűtés és hűtés klímával, napelem segítségével
- [K2]: A vagyonvédelmi rendszerszerelővé válás rögös útja
- btz: Internet fejlesztés országosan!
-
LOGOUT
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
Peethy #10565 üzenetére
Őőő, esetleg Fotoplus? [link]
(#10590) kayaman: "van amikor meg jó"
Igen, ez ismerős, hol jó, hol nem jó. Én feladnám a helyedben, mert szálankét fogod kitépkedni a hajad ha ez így megy tovább. És úgy is akkor lesz rossz a fókusz, amikor fontos pillanatot örökítenél meg.(#10591) Nono86: "Fagyasztás Nikon gépek esetében hányas záridőnél lehetséges?"
A rövid záridővel való fagyasztás nem márkafüggőMókás is lenne. Az 1/500 minden váznál 1/500, és így tovább. Ha mégsem, akkor ott valami nagy gubancnak kell lennie.
-
-
Larry303
addikt
válasz
Nono86 #10596 üzenetére
ehhez a mozgáshoz sztem elég lenne a 1/650 ettől függetlenül, ha bírja isoban a gép indilj feljebbről, és úgyis látni fogod hol tudsz megállni, erre annyira pontos szabály nincs sztem...500ad alatt mondjuk ne próbáld
viszont ilyen záridőkhöz nem éppen f8 lesz az ideális....az, meg hogy mennyire maszatol a széleken szintén az obin fog múlni, úgyhogy ha ilyesmire adod a fejed, nem a váz, hanem az obi kiválasztása/kifizetése lesz a nagyobb feladat -
-
törölt tag
válasz
imyourfriend #10592 üzenetére
Természetesen legtöbb esetben csak utólag tudod elkérni az alany beleegyezését, különben ha előre megkérdeznéd, utána már nem ugyanazt a képet kapnád.
Az más dolog, hogy sokszor nem is kerül erre sor.
De ha jól tudom, sok pályázathoz kell a képen szereplő emberek írásos beleegyezése. -
imyourfriend
őstag
válasz
Freddy76 #10589 üzenetére
Ugyan, ha lő az ember 4-5 portrét egy helyről, nyáron pl padon ülve és várja hogy jöjjenek az emberek abból nem fajul pofonig a dolog (ha igen akkor ott már gondok vannak), ha megkérnek rá illedelmesen volt már nem egyszer hogy töröltem képeket. Innentől már erősen off topic.
(#10590) kayaman: Mondanám próbáld ki az én D90-emmel is, hátha. De tartok tőle hogy nem Győr közelében laksz
-
Nono86
csendes tag
válasz
Freddy76 #10589 üzenetére
UP! a válaszra. Amúgy ez tényleg nem így működik ahogy a tisztelt user írja fentebb.
Más:
---
Fagyasztás Nikon gépek esetében hányas záridőnél lehetséges? Canon-nál nagyjából 1/650-ed már elég volt egy közepesen, vagy gyorsabban mozgó témánál, lehet a kérdés magában válasz is és itt is nagyjából hasonló az érték. Még annyi, hogy én általában 8-as rekeszt használok, használtam és csak ritkán megyek 5.6-osnál lejebb vagy 11-esnél feljebb. 3.5-össel is megfelelő élességgel lehet fagyasztani, vagy ott már rajz lágysága miatt a peremek nem olyan szép kivehetőek?Nos, őő történetességet tekintve hasonló vágyam lenne már ilyent fotózni, kyváncsi lennék mennyi esélyem van a jelenlegi géppel?
Köszi!
-
törölt tag
Úgy tűnik nekem sem az igazi d90 + 35 kombó. Meglepő?
Közelre többnyire pontos, szerintem nem vészes.
Viszont távolra (pl egész alakos portré, ahol talaj is látszik) na ott már gázos. Igen backfocusos. De nem is tudom, hogy örüljek-e neki, vagy nem, de van amikor meg jó. Passz.
Nem volt sok időm sajnos, tényleg csak pár kép tapasztalata ez, beltérben és kültéren is.
85-el úgy néz ki semmi gond.
Mindenesetre nem adom fel a harcot a 35-el, mert kell az nekem -
Freddy76
addikt
válasz
imyourfriend #10580 üzenetére
És mi van, ha p.fánb.sznak, te meg mehetsz a balesetire, ha akarsz? Én spec. rühellem, ha fotóznak, volt már, hogy szóltam érte (mondjuk ez csak a kislányommal együtt szokott előfordulni). Ha pedig azzal jönne a gyerek, hogy menjek az ombucmanhoz (ombudsman amúgy, helyesen), akkor - az erőviszonyok felmérését követően - lehet, hogy kivenném a kezéből a gépet, nyomnék egy card format-ot, aztán lehetne gondolkodni, hogy kinek volt igaza.
-
Peethy
őstag
válasz
forceberg #10585 üzenetére
Ugyan már, azért egy 10-20 mellé elférne, nem?
Volt anno 20mm/1.8-am, és igazából a látószöget annyira nem szerettem, de ahhoz képest, amilyen széles volt, meglepően jól mosott még DX-en is. Te általában kint fotózol a 10-20-szal, ahol nem gond, ha f/8-ig tekered, de ha egy szűkebb széleslátós tartományban mondjuk nem f/5-ről hanem 1.8-ról indulhatsz beltérben... elég sokat számít, főleg olyan ISO-bajnok gépekkel, mint a D300.
Félreértés ne essék, én sem vettem ilyen optikát, de azért egyszer kütyüzésből birtokolnám egy ideig
-
balintkagan1
tag
Akkor most kinél érdemes előhívatni, aki ki is szállítja? 220V-nál szerettem volna olyan 20*30-as méretben. Bocs, hogy beleugatok
Elcsúszott a fehéregyensúly náluk? Nagyon?
-
válasz
Peethy #10568 üzenetére
Épp a digilabortól rendeltem ~80 képet, van köztük 15*10-es is, amikor kész lesz, a héten valamelyik délután veszem át az üzletben, ha érdekel lecsekkolhatod.
220-tól még régebben egyet, de azon a WB... inkább hagyjuk.(#10582) Peethy : A 18-35-ös tartománnyal az a baj, hogy hiába 1.8, nem ad olyan faxa háttérmosást, csak ha nagyon közelre fotózol, így előnye csak a fényereje. Jobban örültem volna egy 14-28/1,8-nak
-
Peethy
őstag
válasz
Larry303 #10573 üzenetére
állatira jó az az optika, én mondtam!
még edzeni is jó, akkora
cserébe kiválthat jópár fixet. ha komolyabban csinálnám ezt a fotózós dolgot, a dx-rendszerből egy kihagyhatatlan elem lenne. újonnan olcsóbb, mint a leharcolt 17-55 2.8 használtan, nagyobb fényerő, szebb kép, és nekem a dizájnja is jobban bejön. az a felső -20mm-t meg igazán kibírnám
-
spanyoll
addikt
válasz
imyourfriend #10580 üzenetére
Még egy hozzászólás amitől nő a népszerűséged
-
imyourfriend
őstag
válasz
balintkagan1 #10577 üzenetére
Győrben valamiért ilyenek az emberek, így én már meg sem kérdem hogy lefotózhatom e a hölgy kisbabáját hanem fotózom, aztán forduljon az ombucmanhoz ha szeretne nyugodtan.
-
spanyoll
addikt
Simán lehet embereket fotózni, szimplán csak kell hozzá a verbális / nonverbális beleegyezése. Ha látod, hogy nem örülne neki akkor nem fotózod, de amúgy meg megkérdezed utólag, hogy zavarja-e, saját felhasználásra / portfólióba kell, blabla, aztán nagyrészt nyugi van
-
Nono86
csendes tag
válasz
balintkagan1 #10577 üzenetére
Nem kell ahhoz Győr, hogy sok svédet lássak, elég Ferencvárosba vagy Kőbányára menni. Vannak ott olyan helyek ahol még autóval sem megyek át szívesen. Eszem ágába sincs próbálkozni, viszont egy skate parkban vagy sport rendezvényen szerintem simán lehet. Max ha kell valakinek kép akkor ugyanazt szoktam mint amit javasoltál. A zárkózottságot pedig meg lehet érteni.. Amúgy Thx
-
balintkagan1
tag
válasz
Nono86 #10576 üzenetére
Győrben próbálj négereket fotózni...De aztán sportcipőben menj
Én is néztem rengeteg videót YT-on erről, mert érdekel ez a street photography, de itt mindig megbámultak mikor néhány alkalommal az utcán fotóztam, volt aki meg azt mondja, idézem "5k-ért felhasználhatom a képet ha az arcom nem látszik"....Mondom ember még ha pénzt keresnék ezzel, akkor azt mondom oké.Nem próbáltam, de sokan mondják, hogy segít ha felajánlod, hogy elküldöd e-mailben stb. Érdekes téma, de itt szerintem túl zárkózottak az emberek hozzá.
-
Nono86
csendes tag
válasz
Frigetrus #10575 üzenetére
Nem, dehogy is. Csak azt hittem elég jól lehet manuálisan fókuszálni...
Amúgy néha kissé gáznak érzem a helyzetet mikor nekiállok hétköznapi eseményeket, embereket fotózni. Vajon mit gondolnak mikor néznek? - Mit csinál itt ez a faszi (vagyis én) géppel a kezében.. Vagy ez hogy szokott lenni, merjünk bátrak lenni?
-
válasz
balintkagan1 #10570 üzenetére
Hu most nezem mennyibe kerul.
El is hiszem, hogy jo. Asszem nezek egy 5-6 ezres kategoriat inkabb.
-
balintkagan1
tag
A Lowepro 170-180 AW egy ****** jó táska
De tényleg, minőségi, időjárásálló, még monszunesőben is (van plusz esőhuzat, de amugy is elég esőálló), vastag, tehát jól párnázott, sok zseb van rajta.Én 170 AW-t használok és nagyon elégedett vagyok, habár szerintem Lowepro-ból nemigen lehet rosszat venni.
-
-
Peethy
őstag
OFF
Volt már többször is téma, de most újra felteszem: hol lehetne normális, de árban olcsó 10x15-ös fotókat előhívatni? Edigitalos ugye 20 forint, de azt a minőséget inkább nem jellemzem, nem sokkal drágábban (25-40 forint 300 darabra) van jó minőségű alternatíva? Digitcamnél rendeltem anno, de ők már nem csinálják, pedig az árban és minőségben is okés volt. Köszi. -
Illetve aki ilyen szettet hasznal, ajanlana hozza tokot/taskat? Nem lesz plusz objektiv es ne legyen batar nagy, csak hogy kenyelmesen elferjen bent a gep obival. A digitcamnal szettben irjak hozza ezeket: [link] [link]
Mit gondoltok rola? Mert akkor megveszem hozza ezekbol valamelyiket es kesz, memokartya is ugy is kell.
-
Hali!
Jovo het vegere tervezem a d3100+18-105-os kit megvasarlasat es szeretnek hozza ott helyben tokot is valasztani. Tudnatok uzleteket ajanlani, amik nikon garival adjak a termeket es van tok is keszleten? Gyor-bp vonalon. Ismerem a digitcam-ot, digifenykepet, tripontot, edigitalt, ezekbol vasarolhatok nyugodtan ugye? Van meg esetleg ezeken kivul?
Koszonom!
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
Nono86 #10557 üzenetére
"Én mondjuk manuál fókusz párti vagyok, hiszen miért ne használjuk már ki a pentatükrös keresőt, ha már van"
Na mondjuk pont erre nem való, ugyanis baromi kicsi méretű és sötét keresők vannak az ilyen gépekben, még a komolyabb gépek nagyobb és világosabb pentaprizmás keresőivel is nehéz bármit kihozni manuális fókusz esetén.
Ugyan is lehet, hogy ami a keresőben élesnek tűnik, az a monitoron nézve már nagyon nem lesz jó.Active D-lighting szerintem jpg formátumnál egész hasznos tud lenni.
-
roberto47
csendes tag
Előzőekben érdeklődtem, hogy használ-e valaki Sigma 18-35 1.8-at.
Több fórumon is feltéve a kérdést nem sok visszajelzést kaptam így próba szerencse alapon az üzletben kipróbálva vettem egyet.
Ha valakit még esetleg érdekel ilyen képe van 35mm 1.8-on D7000-el:
A képet csak leméreteztem, hogy fel tudjam tölteni... -
Larry303
addikt
válasz
Nono86 #10557 üzenetére
ha komolyabban nekilátsz, ne hagyd a gépre az utómunkát...ergo minden ficsőrt kapcsolj ki
dlightningot főleg...ezeket old meg utánna, sokkal jobb eredményt érsz el...arról nem is beszélve, hogy gyorsabb burstod is lesz
manual fokusz- madarászásnál ok, de ellenőrzöt körülmények között, ami nagyon nem kevés előkészületet jelent..sportnál felejtsd el -
Nono86
csendes tag
válasz
Frigetrus #10555 üzenetére
Köszönöm Neked és Larrynek is a válaszokat.
Én mondjuk manuál fókusz párti vagyok, hiszen miért ne használjuk már ki a pentatükrös keresőt, ha már van
.
Pont a középső fókuszpontot szoktam használni. Fénymérésbe egyelőre a mátrixot használom később makrónál vagy tele-nél jöhet esetleg a spot. Erről a D-lightningról mi a véleményetek?
Larry! Okés, egyelőre beérem evvel az obivan, ha még idén megnyerem a lottót akkor veszek másikat is.
Valaki itt írta, hogy polc vagy papírnehezéknek van nála egy 50mm-es objektív, szívesen átvenném azt a nehezéket
-
Nono86
csendes tag
Én is kipróbáltam segédfénnyel a fókuszt. Nálunk ilyen lapka radiátor van már (nem a régi öntöttvas). A felső részen kapásból 2-3 olykor négy fókuszponttal vissza is jelezett az autofocus, plusz be is állt a gép rá.
Nekem Canon gépvázzal jöttek elő hirtelen kompantibilitási elég fura anomáliák, azt a vázt is visszadobta a szervíz miszerint náluk jól működött...
Amúgy most ezt a kis szettet vettem múlt héten, alig várom mikor mehetek az első nagyobb tesztfotó körre, főleg mozgó, sport téma érdekelne. Repülő madarak, állatok viselkedésének fotózása.
Így néz ki most:
http://prohardver.hu/dl/upc/2013-12/14/470861_fjvglemjvxb6wnjx_wp_20131214_001.jpgBocsi mobilos kép..
-
balintkagan1
tag
válasz
imyourfriend #10525 üzenetére
Ha Extreme III Pro-t veszel ultra helyett akkor 2-3 képpel hosszab sorozatot kapsz 6 kép/sec-nél. kb ennyi az előnye, tehát ekkora a különbség a két kártya között (ami nekem van).Hogy a sima Extrem mennyit bír azt nem tudom, ez számokban: Ultra: 8-10db RAW 6k/sec-nél, Extreme III Pro: 12-13kép 6k/sec-nél RAW-ban aztán lassulás mindegyiknél.Szerintemnem olyan nagy az eltérés.Jah és nekem a 8gb os krátya azt irja: 223 RAW képe de multkor 350 ráfért... tehát kicsit elszámolta az előrejelzés...
-
flash-
veterán
válasz
én d3100 al használok sandisk extreme sdhc kártyát,igaz 16GB os változatát. 34MB/s másolási,30MB/s írási sebességet produkált crystaldisk alatt..
De baromira függ hogy milyen az a kártyaolvasó amivel használod.. netbookoméval jóval lassabb eredmények születtek mint a chieftech beépített kártyaovlasómmal. -
aleister
veterán
válasz
imyourfriend #10527 üzenetére
Minek linkelsz olyan aukciót, ami még több, mint egy nap múlva jár le? Teljesen irreleváns az ár, mert kb az utolsó percekben fog eldőlni.
Ezt az AI témát digitálisra különben sem értem. -
imyourfriend
őstag
(#10526) Frigetrus:
Tegnap hívtam nikonékat, mitadisten péntek13 normálisan viselkedtek.
Alig hittem a fülemnek.
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
Csak hát örültem, hogy új vázat vehetek, 18-105 obival kitben, origi dobozban, mindennel. És jónak kellene lennie.
De tényleg, reméljük a legjobbakat.(Amúgy én pont ugyan ilyen fókusz tesztet csináltam az elemekkel mint te. Slussz poén, hogy ugyan így LG LCD tv előtt
)
-
imyourfriend
őstag
[link] Nekem így néz ki, cica sajnos nincs itthon így azon nem tudtam tesztelni.
(#10516) Frigetrus: Jó döntést hoztál, hisz a lehetőségeidhez mérten úgy érezted ez a legjobb döntés. Legközelebb már utánaolvasol vagy nézegeted a használt piacot vagy miegyéb. Esetleg előbb felnézel ide a fórumra és tanácsot kérsz, viszont ez már múltidő. Legközelebb jobban sikerül, addig meg élvezd ezt a vázat és használd ki a lehetőségeit miután rendbehozták. Hobbi felhasználásra valamelyest nem túl jó döntés új vázat venni, egy D7k 210ezer környékén kerül most újan 3 év garival. Viszont rengeteg futkozik belőlük a használtpiacon 10-15ezer expóval és ~1,5 év garival 150-160ezer forintért. Nem kell messzire menni: [link] Reméljük megoldódik a D90 problémája.
más: [link] Ilyen SD-t érdemes beszerezni D7k-hoz?
-
A Zéé
addikt
válasz
flash- #10521 üzenetére
belépő szintű vázakat 20-30k expóval már sokszor hetekig, hónapokig hirdetnek, akár nyomott áron is. Azok már sokkal nehezebben mennek el, mint mondjuk egy ugyanennyi expós D90.
Amúgy a D3100 nagyon durván veszti az árát, már csak ilyen 45-50k-ért lehet eladni. De hát ez a rákfenéje annak, hogy 100k-ért már újat kapni kitobival. -
Frigetrus
aktív tag
válasz
*Ropi* #10518 üzenetére
Pontosan így gondolom én is. Rájuk vetne rossz fényt az, hogy ha elégedetlen lenne egy vevő.
Félreértés ne essék, szeretem én a Nikont, szimpatikus márka volt mindig is, tetszenek a termékeik.
De azért van egy határ, az meg nonszensz hogy bukóval eladjam.Csak legyen jó végre! Már hiányzik
50 1.8 Canonról én mondjuk nem sok jót hallottam, (bár lehet nem így van), viszont a Nikon 50 1.8 G nagyon szuper obi.
#10519 Gulyopapa: A hülye barmot én mondtam magamra... De ne legyen már rossz döntés egy új gép vásárlása.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Frigetrus #10513 üzenetére
Vidd vissza 5x-6x ugyanazzal a hibával, majd méltányossági alapon kérd vissza a vételárát, mint javíthatatlan cuccét! Mondd el, hogy megingott a bizalmad a márkában, stb...
Vissza fogják adni, hogy mentsék a renoméjukat.
Trollcsika: azon jót mosolyogtam, hogy 60k az 50/1.8...Érdekes árazás van nálatok: nálunk a feléből megvan a vadonatúj.
(#10517) flash-: Annyi expónál, amennyi most van benne.
Kérdés, hogy mit értesz normális ár alatt...
(#10520) Frigetrus: "Szeretem én a Nikont..."
Csak ezt nem kell tudniuk, amíg vissza nem kapod a pénzed.
-
flash-
veterán
egy olyan kérdésem lenne tőletek hogy egy gépet mikor érdemes eladni, pl én esetemben d3100 nál kb 100.000 re van nagyjából megállapítva a az expó szám a záridőnek..
tehát a kérdés az lenne hogy kb mennyi expónál adjam el a gépet amikor azért még eladható "normálisabb " áron? -
Frigetrus
aktív tag
válasz
imyourfriend #10515 üzenetére
Sajnos nem így történt, újat vettem. Én hülye barom, hogy mertem mégis új vázat venni, nem is értem...
Gariban van már a váz. Másodjára. Most várakozás van. De egyre jobban félek, hogy sose lesz jó, bár ne legyen igazam. -
imyourfriend
őstag
válasz
Frigetrus #10511 üzenetére
Ezért kell jókor jó áron használtan meg venni és még garisan. Nem számít ha van benne expó, én D90-emben már 37ezer van és a gumin kívül nincsen baja, az meg filléres tétel viszont csak januárban rendelem (most lassú a kínai szállítás). Ez nem szériahiba amiket mondasz, kár volt belefutni új váz vételébe. De ha belefutottál akkor gariban csináltasd meg és használd amíg csak tudod. 214k már kiad egy használt garis D7k-t és egy 18-105VR-t a mostani árakon.
-
Frigetrus
aktív tag
És ha még mindig rossz lesz, akkor 100-szor viszem gariztatni? Vagy addig megy ez, míg le nem jár a gari?
Bár ha mindig visszaviszem, akkor soha nem fog lejárni a garancia, csak én fogok megőszülni.
Nem kérem szépen, vagy cseréljék ki, vagy adják vissza a pénzt. Fél éves a gép, nem játszunk bukóval eladást.
Nem kalkulálok én semmit, dx vázak árát meg "mittomén" micsodát. Kérek egy tökéletesen működő gépet a pénzemért.
Szerintem fontos a Nikonnak, hogy elégedett legyen a vevő. Legfeljebb elmondom nekik, hogy váltok Canonra, biztos nem tetszene nekik. Plusz még egy kis negatív reklám itt-ott... -
m3ss
veterán
válasz
Frigetrus #10511 üzenetére
hat ha garis gondolom megcsinaljak. de a kit arat biztos nem fogjak visszafizetni
azt meg bele kell kalkulalni, hogy megveszel mondjuk egy friss, dx "csucsvazat" akkor 1 ev alatt buksz rajta egy 100-ast..ez ilyen, gyorsan fejlodo iparag. masik lehetoseg hogy hasznaltan kifuto modelleket veszel...most veszel egy d90-et 80e-ert, valszeg 1 ev mulva is fog meg 50-et erni. -
Frigetrus
aktív tag
Én is nagyon reménykedek benne, álomnak indult, rémálom lett belőle.
Élvezni szeretném a fotózást, de csak kínlódás van. Mindez 214 ezerért, (plusz még 60ezer az 50 1.8)
Ha ezek után sem lesz jó, akkor kérem vissza a kit árát, mert nagyon begurulok.
Az meg nem játszik, hogy bukóval eladjam, mert nincs még saját keresetem, ez is szülői támogatással jött létre, plusz nyári munka, meg a régi gép ára. (édesanyám közel 3 havi keresete a gép ára, kizárt, hogy bukóval eladjam) -
Frigetrus
aktív tag
válasz
Frigetrus #10507 üzenetére
Ja és ettől függetlenül lehet, hogy tényleg csak az én D90-em a hibás, és a többi jó, csak valahogy a netről ez a jön le nekem.
Azt nem is említettem még, hogy az 55-200-al nekem ugyan így a radiátorra ráállítva nem is talál élességet, (pedig azon még lamellák is vannak, ergo több él van rajta) de azt jelzi a gép, hogy talált és a felvételt is engedi megcsinálni. Ellenben más témán viszont nagyrészt pontos az 55-200-ammal a D90.
Vagy a másik probléma, hogy el sem kezdni tekerni a fókuszt, nyomom a gombot, és áll az egész művelet. És mindezt akár többször egymás után.
Megjegyzem 55-200 D40-el tökéletes volt mindig.
Szóval az én gépem nagyon beteg.
(az már csak hab a tortán, hogy a Yongnuo 467-emmel sem hajlandó kommunikálni a gépem, és igen, bingo, a D40-el annak sem volt baja)
#10508 m3ss: Értem.
-
m3ss
veterán
válasz
imyourfriend #10506 üzenetére
tedd tavolabb oket.
(#10507) Frigetrus "Amúgy m3ss, neked lehet az obikon kellene állítani, mert nyilván ha a vázon állítasz, (gondolom imbuszos módszerrel), akkor persze, hogy egyszer az egyik jó egyszer a másik."
nem hiszem hogy megerne allittatni egy sigma 105-on, ha lehet egyaltalan itthon. eladni sem akarom. jo az az obi, gyutav...mar uton a multicam 3500 dx, remelem azzal jo lesz -
Frigetrus
aktív tag
m3ss és #10500 A Zéé:
Papíron lehet ugyan az a fókuszrendszer, szoftveresen lehet, hogy más, legalább is szerintem.
Elég beleolvasni a D90 topikba. Degeczi mennyit szívott Tamron 17-50/2.8-al meg 50 1.8 D-vel.
Meg összehasonlították, hogy a D70 sokkal pontosabb volt, sőt a D80 ugyan azt a fókuszrendszert használja mint a D90, és azzal sem volt gond.
Aztán mások is jelentkeztek pontatlan fókusszal, és még a neten is sok helyen lehet olvasni D90 pontatlanságáról.
A D90 topikban olyan konklúzióra is jutottak, hogy bár gyorsított a Nikon az AF sebességén a D80-hoz képest, a pontosság viszont csökkent.
Innen érdemes olvasgatni: [link]
Aztán Zebu is problémákról számol be később.Egyszerűen én is úgy érzem, hogy ez a gép pontatlan. Nem tudom megmagyarázni, tapasztalat ami beszél belőlem, régi cuccom nem tévedett ennyit.
Amúgy m3ss, neked lehet az obikon kellene állítani, mert nyilván ha a vázon állítasz, (gondolom imbuszos módszerrel), akkor persze, hogy egyszer az egyik jó egyszer a másik.
-
imyourfriend
őstag
válasz
Frigetrus #10498 üzenetére
D90-nek nálam se volt baja a 35/1.8G-vel, az 50-essel sincs baja most. Egyedül a 70-200-al volt baja, azzal is csak azért mert 200-on fókuszhibás volt az objektív, melyet korrigáltak.
(#10499) kayaman: Szerintem próbáld meg könyv sorait lőni állványról 45°-os szögben kb. ez így nem nyílvánvaló számomra hogy valóban jól csinálja e a dolgát a gép.
(#10505) m3ss: Elemeknél az idegesítő amikor belelóg 2 elem a fókuszmezőbe aztán akkor minden fókuszáláskor más eredményt mutat az kereső.
-
m3ss
veterán
válasz
*Ropi* #10503 üzenetére
de ha 50x tavolsagrol lovi a radiatort 35mm-en, akkora lesz a radiator "foga" a fokuszmezo meretehez kepest, hogy el nem tudja majd donteni melyik fogra allt ra az af..en inkabb elemeket raknek ki feher lap ele, olyan tavolsagban egymastol, hogy ne logjanak bele a fokuszmezobe a nem kozepso elemek.
en eleget szorakoztam ezzel, es kb a leggyorsabb megoldas sztem az hogy kiallitom a haz ele a paromat, es meglovom 10m-rol portreban, hogy latszodjon a talaj a labanal... -
törölt tag
Ropinak igaza van, de én közelre is csináltam anno a Tamival - egyszer nagyon közelre (1m), utána pedig portré távra (3-4 méter 70mm-n). Sztem érdemes a 30-50x-en felül közelebbre is nézni. Ez a radiátoros dolog jó lenne, csak nem radiátorral.
Vmi érdes felület bőven jó, amúgy hülyén hangzik, de aszfalt is ! Ki kell nézni egy rücsköt, egy kis kiálló vackot középre és úgy meglőni. Kétféleképpen is: először úgy, hogy távolra fókuszálsz és utána egyetlen gombnyomással a kinézett pontra és katt, aztán ugyanezt úgy, hogy közelebbre fókuszálsz és úgy nézel a pontra kb, és úgy katt (szintén egyetlen gombnyomás, semmi ismétlés-finomítás). Ezekből pedig - hogy hiteles legyen akár a rossz, akár a jó eredmény - 10-10 lövést megcsinálni és nézegetni, fejben húzni a strigulát és előbb utóbb kialakul a kép az obiról, mit szeret. Nyűgös játék, de .. ez van. Nekem egy órámba telt a 220-ban jól körbenézni az obit.
-
m3ss
veterán
válasz
#74459392 #10499 üzenetére
messzebbrol csinald a teszteket, ropi ilyen 30-50x fokusztavrol beszelt. de ne a radiatoron, mert nagyobb targytavnal nem lesz tul megbizhato a teszteredmeny ilyen temaval sztem...
amugy meglosz vmi embert nyitva mondjuk 10m targytavnal mind2 obival aztan kiderul. sok szerencset -
m3ss
veterán
válasz
Frigetrus #10498 üzenetére
semmi baja a d90-nek, nalam legalabbis. csak egyik obim backes (volt), masik frontos. vagy egyikhez allitom be, vagy a masikhoz. ha nem pontos minden lencsem, egymashoz kepest, akkor ez van...
persze nem mondom hogy annyira jo a d90 fokuszrendszere, bar nem nagyon tudok mihez viszonyitanide nekem amugy eleg lenne siman.
Új hozzászólás Aktív témák
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Tudományos Pandémia Klub
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- iPhone topik
- Autós topik
- iPad topik
- Horgász topik
- Építő/felújító topik
- Intel Dual Core 2000 felhasználók barátságos offolós topikja
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" FHD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- Lian Li HydroShift LCD 360R/TL AIO vízhűtés eladó!
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 512SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar