- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
A topik mindazokhoz szól akik foglalkozni szeretnének, vagy már foglalkoznak vasútmodellezéssel. Nem csak szegecs számláló technikákról szól az oldal, elfér rajta minden ami modellvasút. Vagyis a legpontosabb, profin kivitelezett modelltől, a házilagosan, papírmasé-fűrészpor technikával készült terepasztalig bármi.
Új vagy régi, digitális vagy analóg, bárki bármilyen témával jelentkezhet, hogy a közösség okuljon, szórakozzon általa. Kiállításokon készült képekkel, vagy a saját alkotásokról készült fotókkal és persze megfelelő magyarázó szöveggel a képekhez.
Új hozzászólás Aktív témák
-
YanezTTrain
tag
válasz
KáZsé Mestör #2239 üzenetére
Ha valamilyen kapcsolás kell, szóljál, vagyunk itt jó sokan, megoldjuk.
-
KáZsé Mestör
tag
sziasztok!
Végre egy kép az asztalról!
itt
Ma kicsit dolgozgattam vele.Pár helyen cseréltem a pályaszakaszt,meg beraktam plussz részeket is ott középen,gondolom,látszódik!Az elektromos része még mindig összevissza,sajna,tele van szakaszolókkal,de összekötöttem őket ideiglenesen,így már mind2 körpályán mentek a szerelvények,természetesen csak próbaköröket.Következő lépésként YanezTtrain rajzai alapján bekötöm normálisan a pályákat,meg csinálok szakaszolást is ide-oda.Aztán a terepet kéne rendezni.Meg a motorvonatot megcsinálni,stb. -
Lacikaaa007
csendes tag
válasz
YanezTTrain #2228 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!
Kiderült, mind a két fele egyik irányba rossz a váltónak, érintkezési gondja van, azért nem ment. Én meg azt hittem, a kettő valamilyen összeköttetésben van, azért zárlatos. -
YanezTTrain
tag
Sikerült lehálózni a függőleges hegyoldalakat a gipszeléshez. A lavórnyi tapétaragasztó még mindig nem száradt ki az újságpapír borításban. Elkészült az újonnan létesített állomás felvételi épülete. Sárga falak, piros tető, zöld ajtó és ablakkeret. Azt hiszem Papagáj - alsó lesz a neve...
-
Ice!?
őstag
válasz
YanezTTrain #2234 üzenetére
Huhh. Igen, erre gondoltam. Köszönet érte.
-
YanezTTrain
tag
persze. Magyarul a méretarányokra vagy kíváncsi illetve a hozzájuk tartozó nyomtávolságra.
Akkor a legkisebbtől.
Állítólag van 3 milliméteres nyomtávolságú vasút is ha jól tudom T a jele. Talán képen láttam olyat, a valóságban még biztos nem. Valami japán őrület lehet.
Az általánosabb méretek:
Z méret 6,5 mm nyomtáv Méretarány 1:220
N méret 9 mm nyomtáv Méretarány 1:160
TT méret 12 mm nyomtáv Méretarány 1:120
H0 méret 16,5 mm nyomtáv Méretarány: 1:87
0 méret 32 mm nyomtáv Méretarány 1:45
G méret 45 mm nyomtáv Méretarány 1:32 (régen I méretnek hívták)Tehát amit te mondtál a 14 mm körüli nyomtáv az pont kettő közé esik. Egy pontos méréssel azonnal meg tudod állapítani hogy TT vagy H0 nyomtávú vasútról van e szó?
Van még jó pár más régebbi nyomtáv amiket esetleg valahol padláson elő lehet ásni, de nem valószínű hogy valami speciális dolog lesz.Ha mégis, akkor előkeresem a régi kb. 40-es évek környéki méretarányok táblázatát.
-
Ice!?
őstag
válasz
YanezTTrain #2232 üzenetére
Úgy, hogy például adott egy tengelytávméret, legyen ez kb 14mm, és hogy annak a kategóriának amibe ez tartozik, mi a neve.
Remélem érthetőbb így.Vagy ez hogyan működik? Mik azok a feltételek, amik a besorolást befolyásolják?
-
Ice!?
őstag
Sziasztok!
Hol találok olyan leírást, ahonnan megtudhatnám, hogy melyik méret melyik kategória?
Üdv.
-
ghostmat
tag
Sziasztok!
Akinek van TT méretben NOHAB, illetve Ludmilla mozdonya, tudna nekem küldeni pár képet róluk kasztni nélkül? Főleg az elektromos részekre koncentrálva?
Nagyon megköszönném!
Felülről, kicsit oldalról, súlyok nélkül
many thanks!
-
pirosvilamos
tag
válasz
Lacikaaa007 #2227 üzenetére
Szia!
-
YanezTTrain
tag
válasz
Lacikaaa007 #2227 üzenetére
Állítómű középső kivezetése a két tekercs közös vége. a két szélső a két két állítási lehetőség. tehát középsőre a trafó egyik rólusát kötöd, a másik pólust a kapcsoló pultra és onnan a két szélső kivezetésre egy egy billentyűn keresztül. a másik végén a két kivezetés a visszajelzés, oda lehet jelzőlámpát visszajelzőt stb. bekötni. Ha nem kapcsol akkor a középső lábat kösd össze a két végállás kapcsoló kimenettel. akkor kapcsolnia kell, de nincs végállás, tehát csak pillanat árammal kapcsold, máskülönben leolvad a tekercs!
-
Lacikaaa007
csendes tag
Sziasztok!
Nekem régi TT-s terepasztalom van félkész állapotban. Most tartok a váltók bekötésénél, de van 2 angol váltóm, amit nem tudok bekötni. Csak egyik irányba vált, a másikba zárlatos mind a két fele. Valaki meg tudná nekem mondani, hogyan kellene bekötni? Így néz ki:
Ha valaki tudna segíteni, azt nagyon megköszönném! -
hunfefe
tag
Üdv Mindenkinek.Eladó egy Fleischmann trafó 6755-ös 8000ft ért,és egy pár szintén Fleischmann N-es 9174,és 9175-ös ágyazatos ives váltó elektronikával.5000ft/db.Makulátlan állapotban.Érd:06304781249
-
YanezTTrain
tag
Elkészült a terep újságpapír borítása! A hátam meg leszakad a hajolgatástól!
Lehet, hogy egy jó nagy sziklaféleséget még építek, arra pedig valami várrom maradvány félét...
Egy romos vár, egy szép híd mind kiemelkedő pontjai a terepasztalnak. -
KáZsé Mestör
tag
válasz
YanezTTrain #2223 üzenetére
A pályát ma átnézem,hol van benne eddig megszakító!
Piko váltóm az összes olyan,mint itt a linken!
[link]
Nagyon kesze-kusza most a pálya,csomó helyen van bekötve áram a sinekben,ezeket szépen levágom majd és amelyiket kell,újra bekötöm!Betáp-sín nincs is a pályán,alul van elvezetve a vezeték!
De akkor várom a képet,én meg berajzolom majd azt,hol van szakaszolás!
Köszi előre is! -
YanezTTrain
tag
válasz
KáZsé Mestör #2222 üzenetére
nem túl bonyolult a dolog. az első dolog azt megcsinálni, illetve ellenőrizni, hogy a két pályakőr vágánykapcsolatainál, azaz ahol egyik kőrről átjár a vonat a másikla az egyik sínszál, meg legyen szakítva. Arra azomban figyeljél, hogy ugyan az a sínszál legyen mind a három helyen megszakítva. A többit lerajzolom, meg bejelölgetem neked. Piko váltó is két féle van. melyik típus van az asztalodon? A fugert váltónál a középső érintkező a tekercsek közös vezetéke, a két szélsővel állítod a váltót egyenesbe vagy ívbe. Vagyis a középsőt fixen csatlakoztatod a 16 voltos kivezetés(FZ1 trafó) egyik kapcsához a másik kapocsról viszed a tápot a nyomógomboknak. Vagy kapcsolópultnak. Fugert váltók elé nem árt beépíteni egy váltóvédő elektronikát, ezt pl. a zzemoki modellből meg tudod rendelni. Nincsen nekik végállás kapcsolójuk, ha beragad egy gomb, lefüstöl a tekercs a váltóban. Piko váltónál ilyen probléma nincsen. Ha fugert előtt van váltóvédő akkor egyszerre csak egy váltót tudsz állítani. Elég egy közös védő elektronika a fuggerteknek, nem kell mindegyik elé.
-
KáZsé Mestör
tag
Sziasztok!
Kellene nekem segítség!
Csináltam egy kezdetleges rajzot a terepasztal pályáiról!
Szeretném a nulláról bekötni az elektronikát,mert most nem látok át semmit!
Megtenné valaki,hogy rápillant és bejelöli a rajzon,hogy hova mit tegyek?Szakaszolókra gondoltam elsősorban,meg az áramot hova kössem!Szeretném úgy csinálni,hogy a belső és a külső kör külön vezérelhető legyen!Ehhez van 1 normál trafó meg egy FZ1.
A váltókat is bejelöltem,a betűket lehet sejteni,a márkára vonatkoznak,f=Fuggerth,p=PikoItt a link:
linkAmúgy mit gondoltok róla?
Hamarosan lesznek képek!
Köszi előre is!Kázsé
-
sanyi4012
csendes tag
válasz
YanezTTrain #2215 üzenetére
hmm...szépkis asztalka lesz! részletes,kidolgozott,nekem nagyon tettszik
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Programozás topic
- További aktív témák...
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
- Samsung Galaxy S24 128GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Biostar TB250 i5 6400 8GB DDR4 120GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB AeroCool V3X 500W
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- Teljes magyar Logitech Mx Keys Mini billentyűzeted lehet.
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest