Keresés

Hirdetés

!!! SZERVERLEÁLLÁS, ADATVESZTÉS INFORMÁCIÓK !!!
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!

Új hozzászólás Aktív témák

• jeriko2

tag

válasz Matska #1788 üzenetére

Érdemesebb lenne két különböző szivattyút használnod, semmint szerelgetni egyet ide-oda. A tározó feltöltéséhez pl. egy kis teljesítményű szivattyú is elég, ami tud elég nyomást csinálni, mert - gondolom - van egy napja feltölteni a tározót. Erre egy mélykúti vagy akár membrános szivattyú is teljesen jó (utóbbi nem tudom mennyire bírná az igénybevételt - ez attól függ, mennyit vizet használsz naponta), bár a megadott adatokkal egy jet jellegű szivattyú is megbirkózik, sőt igazából az sem elképzelhetetlen, hogy egyetlen szivattyúval meg lehet oldani a dolgot, de ehhez tényleg alaposan át kell gondolni mindent (ilyenkor a fenti tározó szükségtelenné válik, viszont a kút vízhozamának elegendőnek kell lennie a szükséges vízkivét mennyiségre.

Magát a tározóból történő öntözést pedig jet-szivattyú + vízmű / áramláskapcsolóval oldanám meg. Ha sok fát akarsz öntözni, szerintem érdemes lenne kialakítani egy csepegtetős öntözőrendszert. Itt már érdemes végigszámolni, hogy mennyi vized van a tárolóban, mennyi kell egy-egy fának, mennyi idő alatt fogy el a víz, hány körben/részletben érdemes öntözni, ahhoz milyen vízszállítású szivattyú kell stb.
    A homok viszont a legtöbb öntözőrendszer ellensége - ez egy szűrővel azért áthidalható.

Problémád akkor lesz, ha az egyszeri öntözéshez nem elegendő a tározóban levő víz mennyisége.

A nagyobb vízszintes távolságok miatt érdemes minél nagyobb átmérőjű csövekből kiépíteni a fő vezetéket (40mm-esből csinálnám).

A fákhoz hogy tervezed kijuttatni a vizet?

• Rive

veterán

válasz Matska #1788 üzenetére

Nem tudom miféle szivattyú lenne jó az egyes feladatokra, de az tuti, hogy ha sokat ráncigálod ide-oda akkor nagyon gyorsan tönkre fog menni a bekötőcsonk a szivattyún és dobhatod ki a francba. A szivattyúk akkor tartanak sokáig, ha lerakod őket valami jó helyre és nem piszkálod őket.

Ráadásul itt a klf. szivattyúk igazából mintha eléggé más-más jellegű feladatokat kapnának. Én azt javasolnám, hogy szánd rá a pénzt és ne egy géppel próbálj meg mindent megoldani.

Új hozzászólás Aktív témák