Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:53:32

LOGOUT.hu

OLVASD VÉGIG ALAPOSAN MIELŐTT ÚJ HOZZÁSZÓLÁST ÍRNÁL!!!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#19751) Fiery válasza tom_tol (#19749) üzenetére


Fiery
veterán

En inkabb valami vadabb teorian gondolkoznek. Pl. mi van, ha az Intel ki akar szallni az iGPU tervezesbol? Es ami most jon, az csak az elso lepes egy szoros, hosszutavu egyuttmukodes felé?

Masik variacio: mi van, ha egy olyan iGPU-t integral az Intel, ami Raven Ridge-be nem fog kerulni? Vagy tul nagy (20+ CU) vagy tul kicsi? (5-6 CU) A kicsinek nem latom ertelmet, a tul nagy meg brutal nagy TDP-vel jarna, ami ellentmond annak, hogy az egesz kulso GPU de megis tokon belulre rakva (MCM) azert franko, mert kis helyen elfer. Kis hely + nagy TDP nem tunik realis igenynek :)

[ Szerkesztve ]

(#19752) Fiery válasza Simid (#19747) üzenetére


Fiery
veterán

A Mars koloniara hamarabb lenne jo esellyel maximalisan preciz tippem :) Az tutira nem tortenik meg ebben az evszazadban mar. Azon is meglepődnék, ha ember lepne a Marsra az eletemben. Az is kesz csoda, hogy a Holdra eljutott az ember. Az is csupan a dolgok szerencses egyuttallasanak volt koszonheto. Meg egy nagy rakas mazlinak. Meg nagyon komoly erofeszitesnek, emberi batorsagnak is ofcoz, de ez az alap egy ilyen misszional.

[ Szerkesztve ]

(#19753) Z_A_P válasza Fiery (#19740) üzenetére


Z_A_P
addikt

Meg aki belelat a dolgokba, az lat valamit, ami erosen gyanus :)

Namost...ha ez nem pletyka akkor erdekes dolgokat tehet az AMD reszvenyekkel.

OK

(#19754) Z_A_P válasza Fiery (#19751) üzenetére


Z_A_P
addikt

Csak ez miert erne meg az AMD-nek?
Oke, lenne vm bevétel, de oda lenne a fő előnye az AMD apu-nak. Ki/miert venne olyat? Habar most ryzennel fordul valamit azért kocka.

[ Szerkesztve ]

OK

(#19755) HSM válasza Fiery (#19751) üzenetére


HSM
félisten

Igazából mindkét cég nagyon jól járhat. AMD piacszerzés miatt, az Intel részéről meg egy drága de legalább nem túl sikeres résztől megszabadulhat, miközben versenyképesebb egységet kaphat.

(#19756) lezso6 válasza Z_A_P (#19754) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Nem hiszem, hogy az AMD a legújabb IGP-t szállítaná az Intelnek. Max ha az Intel nagyon extra sarcot hajlandó fizetni érte.

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#19757) Oliverda válasza Fiery (#19734) üzenetére


Oliverda
félisten

Szerintem ez a 14HP lehet, amivel az IBM POWER9-et is gyártja majd a GF.

"In fact it is believed that Globalfoundries next generation 14nm technology, code named 14HP, and the successor to its current 14LPP node will leverage both FinFETs and SOI. Which if it ever comes to fruition will make it the first in the world to do so. It would certainly make it one of the best performing process technologies there is. 14HP is an independently developed 14nm manufacturing process by Globalfoundries’ in contrast to 14LPP which the company licensed from Samsung a couple of years back."

[ Szerkesztve ]

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#19758) Petykemano válasza Fiery (#19751) üzenetére


Petykemano
veterán

Abu mindig azt mondja, hogy az intel igp-je elég jó technológiát képvisel. Legalábbis ugye az ő sztenderdjeivel mérve, ami sosem az, hogy jól teljesít-e. De ha figyelembe vesszük, amit Krzanich-ról hallani, akkor nagyonis lehetséges, hogy le lett állítva az IGP fejlesztés. Jól átgondoltan, hogy najó, eddig mehetett ez a töketlenkedés, de most már az AMD versenyképes, most már nem lehet totojázni. Vagy ugyanez, csak pánikszerűen. Mindegy is.

Ha nagyobb IGP kerülne az intel cpu mellé, mint a raven ridgebe, akkor ebben az esetben is meg kéne küzdeni a sávszélesség problémájával. Persze erre lehet megoldást találni:
- az amd féle HBM, ami egy nagyobb IGP mellé indokolt lehet. Végülis egy interposerre rakott igp+RAM csomagot is lehet még egybetokozni CPU-val.
- de az intelnek is rendelkezésére áll a HMC egy speciális változata, amivel talán lehetne kezdeni valamit.

De ha már ilyen magaslati árakban gondolkodunk, ne felejtsük el, hogy az intel a L4-ként használt eDRAM mellett elég kellemes sebességeket tudott elérni. (Lehagyta az AMD legjobb APU-it)
Ha figyelembe vesszük, hogy ha az AMD-től vásárol igp-t az intel és nagyot, akkor jócskán drágítja a megoldást a szükséges memória megoldás, akkor vajon ez mitől kedvezőbb megoldás, mint a szintén drága eDRAM-os? Jóval nagyobb IGP teljesítményre van szükség/lehetőség, mint amit az intel legjobb GT4-es IGP-je tud? Vagy az AMD megoldásából nem pusztán a grafikai teljesítményt szeretnék kiaknázni, hanem a compute teljesítményt is? Vagy tényleg csak prózai a magyarázat: az intel nem akar erre áldozni többet?

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#19759) mzso válasza Márk (#19750) üzenetére


mzso
veterán

Kösz! Talán az R5 alját bevállalom, és nem is kell sokat várni. Felette nem az én pénztárcámhoz mérték...

Más:
Arról van pletyka vagy intellektuális tipp, hogy max melyik Ryzennel és Polaris GPU-val lesz egyenértékű egy Raven Ridge APU?
Négy magos R5-ösöket elérheti?

(#19760) Fiery válasza Oliverda (#19757) üzenetére


Fiery
veterán

Nem LPP es nem is HP. Legalabbis nem igy hivatkozik ra az AMD. GF, az odaig biztos :)

(#19761) Fiery válasza Petykemano (#19758) üzenetére


Fiery
veterán

Az biztos, hogy az eDRAM-os Intel procikat rohadt draga eloallitani, ezert is kerulnek olyan sokba. Olyan sokba kerulnek, hogy az Apple-on kivul senkinek nem kell, lenyegeben. Emiatt, en nem szamitanek arra, hogy barki mast erdekelne egy ilyen fura megoldas, mint az Apple-t :)

(#19762) TESCO-Zsömle válasza Fiery (#19761) üzenetére


TESCO-Zsömle
félisten

Nekik viszont nem lenne kézenfekvőbb egy Ryzen APU, ha már ennyivel jobb munkára? Mert akárhogy nézem, Apple gépeken az emberek nem játszani szoktak elsősorban, hanem főleg a videózás és egyéb meló megy rajta.

Sub-Dungeoneer lvl -57

(#19763) Fiery válasza TESCO-Zsömle (#19762) üzenetére


Fiery
veterán

Attol fugg, mikor kell nekik. Most me'g nincs Ryzen APU, es nem is lesz egy darabig. Ha az Intel elobb tudja szallitani az eros x86 resz + eros iGPU parost, akkor lehet, hogy az Apple egyszeruen azt mondja, csinaljatok, oldjatok meg egymas kozott, nekunk kell egy kesztermek most es kesz.

(#19764) Petykemano válasza Fiery (#19760) üzenetére


Petykemano
veterán

LPC v LPU?

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#19765) Fiery válasza Petykemano (#19764) üzenetére


Fiery
veterán

Ne barchobazzunk :) 14-gyel kezodik, de nem L, es nem is H a kovetkezo karakter.

(#19766) derive


derive
senior tag

Valaki utana tudna nezni ennek: The Stilt
Roviden:
Windows Sysinternals -> Logical Processor to Cache Map

Eszerint a W10 nem latja az osztott cachet, hanem minden procihoz sajat L2t es L3at parosit (ossz 136 MB cache a valos 20 MB helyett). Az ujabb hozzaszolasok szerint Launch utan mar kint volt a patch, de a tesztek meg nelkule mentek.[\I]

(#19767) HSM válasza derive (#19766) üzenetére


HSM
félisten

Úgy tűnik, már van, akinél ez megoldott: [link]
Innentől pedig már az ütemezőnek kell lennie némi fogalmának, mi történik.

(#19768) stratova válasza HSM (#19767) üzenetére


stratova
veterán

Azért Win10 alatt is még lehetne kicsit reszelni rajta, vagy ennyivel kevesebbet kér Win7?

(#19769) HSM válasza stratova (#19768) üzenetére


HSM
félisten

Hát, még túl nagy a káosz szvsz ebben a témában bármit mondani... :B Ugye, volt a HPET-es dolog, BIOS-ok össze-vissza állnak, windóz frissítések is keverhetnek. Az meg aztán tényleg vicc volt, amikor a windóz minden maghoz látott 16MB L3-at... :DDD

(#19778) leviske


leviske
veterán

Ide is linkelem: Nyitottam egy Socket AM4 topikot az elődök mintájára. Az alaplap és memória infókat próbáljuk meg oda gyűjteni, illetve ott még sikítva elférnek a platformhoz ajánlott hűtők is.

(#19780) Abu85 válasza Fiery (#19744) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Az, hogy miért éri meg az AMD-nek igen egyértelmű. Egyrészt a pénz, másrészt a semi-custom egy technológiákat felhasználó üzletág az AMD-n belül. Vagyis saját alapfejlesztéseik igazából nincsenek, csupán az AMD architektúráit veszik át, és a megrendelő igényei szerint átalakítják és kiegészítik. Ez addig nagyon jó, amíg egy ilyen termék speciális igényekre készül, lásd konzolok, esetleg egyedi szerverek vagy beágyazott piacot célzó holmik. A versenyre a semi-custom nem igazán alkalmas, főleg nem az AMD saját termékek ellen, mert a semi-custom üzletág generációs lemaradásban van. Például ha az Intel az idénre tényleg akar egy MCM cuccot, akkor az maximum egy Polaris lesz. A Vegát talán egy ev múlva kapja meg a semi-custom részleg.
Főleg ez az oka, hogy az aktívan versenyt megkövetelő területeken inkább az IP licencelése vált általánossá, mintsem egy termék megrendelése.

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#19781) Fiery válasza Abu85 (#19780) üzenetére


Fiery
veterán

Arrol plane nincs info, hogy ez egy semi-custom GPU lesz-e. Tudtommal a semi-custom inkabb APU-kat szallit, nem "csupasz" GPU-kat. De mindentol fuggetlenul, en is inkabb Polarisra tippelnék, a Vega még piacra sem kerult, plane nem mainstream vagy low-end verzioban.

Abban termeszetesen igazad van, hogy penzugyileg nagyon jo huzas lehetne egy ilyen megallapodas, csak aztan nehogy tenyleg labon loje az AMD magat azzal, hogy tul jol sikerul a cucc, es a Raven Ridge-nek tul jo konkurenciat allit :)

(#19782) Yutani válasza Fiery (#19781) üzenetére


Yutani
nagyúr

GPU piac szempontjából az AMD-nek nagyon jól fog jönni az, ha a CPU piac piacvezetője az ő GPU-it építi be a termékeibe, így viszonylag hamar nagy GPU penetrációra számíthat az AMD. Ami viszont már megmozgatja a fejlesztőket is és nem lesz Nvidia egyeduralom, és talán eljön az az idő, amikor elkezdenek optimalizálni az AMD termékeire magasabb szinten, mint eddig. Szerintem. :)

#tarcsad

(#19783) Abu85 válasza Fiery (#19781) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

A semi-custom azt szállít, amit megrendelő kér. Az AMD az igénylő elé rak pár alapot, és abból lehet választani.

Én azon is csodálkoznák, ha Polaris lenne, mert a semi-custom részleg még a GCN3-at sem tette rendelhetővé. Van GCN2, és azon tudnak módosításokat végezni.

Ha Polaris kell, akkor nagyobb az esélye, hogy egy szimpla megrendelést ad le az Intel a Polaris 12-re. Az elég picike lapka, hogy ráférjen az Intel tokozásaira.

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#19784) stratova válasza Abu85 (#19783) üzenetére


stratova
veterán

Az a jövőben legfeljebb egy GT2/GT3-as IGP-ként tűnik alternatívának, már ha abból indulunk ki, hogy P12 = P11/2 -> max. 8 CU: 512:32:8, eközben már Skylakeféle az Iris 580 is 72 EU-nál járt, ha nem tévedek ez 576:72:9-es konfigurációt jelent.

[ Szerkesztve ]

(#19785) Raymond válasza stratova (#19784) üzenetére


Raymond
félisten

A 48 es 72 EU csak a feher elefant kategoriaju eDRAM-os CPU-nal vannak, amit meg is lehet venni (es nem Apple) az mind max 24 EU.

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#19786) stratova válasza Raymond (#19785) üzenetére


stratova
veterán

Ezt nem vitatta senki. Bár van "asztali" BGA-s. Azért a notebook piacot se hagyjuk ki :) igaz a Intel Skull Canyon NUC6i7KYK kb házon belüli "ilyet is tudunk" móka, P580-as Xeon 1535M v5-ös Dell Precision 15 és 17 elvileg kapható, ahogy Zbook 17 is.

Szóval nálam még nyitott kérdés, hová szánja Intel az esetleges AMD IGP-t.

[ Szerkesztve ]

(#19787) Abu85 válasza stratova (#19784) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Hardverben igen, csak az Intel IGP-k szoftveres fronton nagyon viasza vannak fogva. Sokkal többet tud a dizájn, mint amennyit kiaknáznak belőle a driverek. Például meg mindig nincs aszinkron compute, pedig a Gen9 óta annyira képes a hardver, amennyire a Maxwell és a Pascal ebből a szempontból. Csak a meghajtó nem támogatja. Tucatnyi hasonló limit van a rendszerben.

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#19788) lezso6 válasza Abu85 (#19783) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Nekem gyanús, hogy a Polaris 12 az Intel miatt (is) készült, hisz ő lenne a legnagyobb megrendelő, s pont megfelel ilyen MCM megoldáshoz, s a megjelenési ideje is stimmel. :)

[ Szerkesztve ]

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

(#19789) darealkilla válasza lezso6 (#19788) üzenetére


darealkilla
aktív tag

Az apple megunta volna az intel IGP-t? A GCN fekszik a metal API-nak is...

én vagyok az ördög

(#19790) Abu85 válasza darealkilla (#19789) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Az API annyira nem válogatós. Ráadásul a Metal drivereket az Apple írja, kivéve a shader fordítót, mert azt részben a GPU fejlesztője szállítja.
Az egyébként nem kizárt, hogy a fejlesztők jelentik a problémát, mert például az UE4 is csak a GCN-en támogat mulri-enginet a Metal API-val. Hiába van benne ez az Intel IGP-k Metal drivereiben.

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#19791) jobesz válasza stratova (#19611) üzenetére


jobesz
tag

már van bristol os cpu hp és ideacentre tiny mini barebone pc ben...

nem kell már várnni egyetlen napot sem rájuk...

[tiny]

Sonymdr cd550,,mdr-cd580 /AKG k371/ Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!

(#19792) apatyas válasza jobesz (#19791) üzenetére


apatyas
Korrektor

Már egy ideje van más is, Oli írta itt korábban.
Bristol A12-9800 + A320 chipes alaplap csomag németeknél, 209 euróért, opcionálisan a többi komponenst is mellé lehet válogatni. Állítólag kiszállítják ide.

[ Szerkesztve ]

pezo77 #5 2017.12.14. 13:29 Hmm. És ez az e-hajó akkor hol is tud kikötni? Az e-bay -ben? ;)

(#19793) Oliverda válasza Yutani (#19782) üzenetére


Oliverda
félisten

Szerintem pedig ez a cucc egy MacBookba fog menni, és az Apple sírta ki az Intelnél, ergo ettől nem fog meglódulni a Radeonok piaci részesedése.

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#19794) Plasticbomb válasza Oliverda (#19793) üzenetére


Plasticbomb
addikt

A piaci részesedés meg fog lódulni, hisz azokban a "apukban" már nem zIntel igp lesz, hanem AMD IGP, vagyis már oda fog tartozni. Másik dolog, hogy hogy lesz "elkönyvelve". Másik dolog, hogy logikus gondolat, hogy macbookba/iMacbe fog kerülni.

ArchLinux, Star Citizen, Subnautica+BZ, ASTRONEER, Grounded, DRAG, VOLCANOIDS, Space Engineers, Elite:Dangerous, Beyond Blue (TK-Glitch Proton)

(#19795) Oliverda válasza Plasticbomb (#19794) üzenetére


Oliverda
félisten

Még ha az összes Apple notebookba Radeon kerülne, akkor sem változna sokat a helyzet, ugyanis a cég nem ad el különösebben sok gépet:[link]

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#19796) derive válasza Oliverda (#19795) üzenetére


derive
senior tag

Na meg a macbookok nem igazan gamer korokben hoditanak. :) Lehet hogy par professzionalis progit raoptimalizalnak, de attol meg nem lesz tobb FPS krajziszban.

(#19797) stratova válasza jobesz (#19791) üzenetére


stratova
veterán

Félreértesz, általában hagyni szoktak nekik legalább 1 éves életcuklust az új generáció előtt. Erre céloztam csak.

[ Szerkesztve ]

(#19798) Yutani válasza Oliverda (#19793) üzenetére


Yutani
nagyúr

Ha Apple exkluzív lesz, akkor valóban nem fog sokat számítani a GPU piacon mint részesedés.

Viszont nem tudjuk még, hogy mi az Intel szándéka ezzel a termékkel, úgyhogy még remélhetünk. ;)

#tarcsad

(#19799) Abu85 válasza Yutani (#19798) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Valószínűleg ez a projekt egy kényszerű irány. Krzanich eléggé leépítetté a Broadwell után a grafikus részleget. A gaming részleget a sikerek ellenére kivégezte, nemrég pedig leépült az advanced technology részleg, ami a grafikus technológiákat kutatta. Renduchintala az, aki manapság korrigálja Krzanich hibás döntéseit, állítólag ő az, aki a grafikát életben akarja tartani. Valószínűleg van háttérfejlesztés, de nagyon messze van, így addig kihúzzák ilyen MCM-mel. Nem mellesleg rengeteg rendszerprogramozót kell majd visszacsábítani.

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#19800) Raymond válasza Abu85 (#19799) üzenetére


Raymond
félisten

Szepen leepitettek, epp nezem hogy Andrew Lauritzen is a Frostbite-nal van az ev elejetol.

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.