Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:53:32

LOGOUT.hu

OLVASD VÉGIG ALAPOSAN MIELŐTT ÚJ HOZZÁSZÓLÁST ÍRNÁL!!!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#15001) Petykemano válasza Fiery (#15000) üzenetére


Petykemano
veterán

Stoney?

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#15002) derive válasza Petykemano (#15001) üzenetére


derive
senior tag

Hat itt harom olyan nev is volt, amirol nem hallottam. Ez valami olyasmi lenne, hogy a gyenge osztott FPs modul miatt kukazzak a modul egyik felet. Arrol van hir, hogy mikorra varhato, ill milyen csikszelessegen keszul?

(#15003) Petykemano válasza derive (#15002) üzenetére


Petykemano
veterán

Fura. Én nem gondolnám, hogy az excavatort érdemes volna még farigcsálni.
Jön a zen, jön a jól skálázódó dx12. mondjuk.... ha abból indulunk ki, hogy az FX azt opteronból jön le, akkor ilyet talán egy 8 modulos és 8 magos excavator alapú opteront (és vele együtt FX-et) talán érdemes lenne összerakni - még idén.
Természetesen 22nm FD-SOI-n

De Fiery valami felezett Carrizoról beszélt.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#15004) Fiery válasza Petykemano (#15003) üzenetére


Fiery
veterán

Igen, Carrizo osztva 2-vel. Minden szempontbol, sot. Hosszaban vagj kette egy Carrizo die-t, funkcionalitassal, huzalozassal, mindennel egyutt, es nagyjabol olyasmit kell elkepzelni. Szamomra erthetetlen, hogy mire lenne ez jo.

[ Szerkesztve ]

(#15005) Petykemano válasza Fiery (#15004) üzenetére


Petykemano
veterán

Annak van értelme, hogy 1 excavator modult (2 mag) és 4 CU-t teszel 1 modulba, aminek mondjuk közös L3 cache lenne valamennyi HBM? A sebesség és a késleltetés erre a célra elegendő.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#15006) Oliverda válasza Petykemano (#15005) üzenetére


Oliverda
félisten

Amiről Fiery beszél az egy belépőszintű, a jelenleg A4-A6 kaliberű, várhatóan 10-15 000 forintos megoldás lesz, semmi több. Feltéve ha valóban megjelenik...

[ Szerkesztve ]

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#15007) Balala2007 válasza Fiery (#15004) üzenetére


Balala2007
tag

Talan a mentheto CRZ-kbol probalnak meg vhogy penzt kisajtolni? Ez elegge ketsegbeejto lepes lehet, amig nem olvastam az alabbit, el se kepzeltem volna, hogy ilyesmivel probalkozzanak.

Reuters: Felmerult hogy eladjak a GPU reszleget.

AIDA64.com

(#15008) Petykemano válasza Balala2007 (#15007) üzenetére


Petykemano
veterán

Ahogy a wccf-en felröppent, úgy le is lőtték

Viszont:
Poszt
Forrás

Bár több okom van azt hinni, hogy ezek a szivárgások nem igazak, de ha mégis, az eléggé lapos.

A bristol ridge alig különbözik felépítésében a carrizotól, sehol egy utalás az apukba beépítendő HBM-ről, amivel azok grafikai teljesítményét tolnák ki felvéve a versenyt az intel érkező megoldásaival, sehol egy említés 8+12/16 magos apu (a 200W-os HPC piacra szánt pletyke asztali deriváltja), asztali CPU vonalon semmi előrelépés 2016Q3-ig, pedig ha már a excavator+ magokból desktop aput építenek, egy frissítést ez is megérne idén

De legalább szerepel rajta a Stoney Ridge.

[ Szerkesztve ]

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#15009) -=MrLF=- válasza Petykemano (#15008) üzenetére


-=MrLF=-
senior tag

Szerintem is kamu az a diasor még pl. FM3 van rajta amiről kiderült hogy nem lesz, AM4 lesz helyette is az meg nem szerepel.

protonmail.com Secure Email Based in Switzerland . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . startpage.com The world's most private search engine from Netherland

(#15010) Oliverda válasza -=MrLF=- (#15009) üzenetére


Oliverda
félisten

Korábban FM3 néven futott, de a májusi eseményre átnevezték AM4-re. Ez csak egy semmitmondó részlet.

Petykemano: A Bristol Ridge nem más mint a Carrizo FM3/AM4 tokozáson, egy kissé megpiszkált mikroarchitektúrával ("Gen 2 CPU"). HBM-es APU-ra számítani már a jövő évre pedig elég vad optimizmusra vall, amikor még csúcs VGA-n is csak most fog megjelenni. Persze álmodozni szabad...

[ Szerkesztve ]

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#15011) Petykemano válasza Oliverda (#15010) üzenetére


Petykemano
veterán

Hát igen, nem más, mint az. Ami, hát, hogy fogalmazzak... kár.
Bár álmodozásnak hat, főleg ilyen konzervatív roadmappel szembeállítva, de szerintem nagyonis indokolt 2016-ra HBM-mel szerelt apukról beszélni. Amennyire én tudom, a Fiji valójában már egy ideje kész volt, csak még össze kellett érnie a szálaknak a HBM-mel.
Ősztől érkezik az Inteltől a Skylake, ami a Broadwell után tovább növeli az IGP kapacitását és tudását. És ezzel az AMD egy 2014 elején debütált technológiával versenyez (Kaveri, Godavari) Egy excavatorra és a szintén 2014-ben debütáló GCN3-ra épülő, de még 28nm-t használó asztal procival még tüzet oltani se lehet már majd 2016 elején. a Carrizoban az volt az érthető rész, hogy Low powerre kellett optimalizálni. A Bristol Ridge-gel 2016 elején három probléma lesz: az 4 excavator mag vagy kevés lesz, vagy sokat fogyaszt, önmagában a GCN3 pedig túl keveset fog hozzátenni a Kaveri grafikus teljesítményhez, talán még DDR4-gyel együtt is és az egész megoldás 28nm-en túl sokat fog fogyasztani.

Mondom mit tartanék én eladhatónak (álmodozás ON):

Ahogy már említettem a DX12 megjelenésekor demoznám a Visherán, mennyivel versenyképesebb lett és bejelenteném, hogy készülünk ám a játékosoknak 8 magos 22nm-en készülő excavator magokkal szerelt procikkal, amiket mondjuk ősszel dobnék piacra. Játékból biztos sok készül el karácsonyra, kerüljön a fa alá proci is. (Ha a Bristol Ridge-hez képesek excavatort készíteni magas frekvenciára optimalizálva, akkor ez igazán nem kéne, hogy megerőltető legyen.) Ennek persze kétségtelenül ellentmond, hogy a Project Quantumban Intel procit használtak.
Ezzel egyidőben, vagyis a DX12 megjelenésekor demoznám az asztali Carrizot (ami a Bristol Ridge). Ugye már most is demózgatják a Carrizot DX12 alatt. Ezt el lehetne adni AXX-8XXX (Godavari) néven. (A helye végülis megvan, összeállna a kép, hogy az A10-7870K miért 7870K - a pletykaszájtok is csak kicsit éreznék magukat becsapva.)
A GCN3-ból jövő delta color compression most még sokat jelentene, hisz most jelenik meg majd az új driver, ami Abu elmondása szerint minden GCN-t érint, feltételezem az apukat is, így elég nagyot lehetne előrelépni a korábbi kaveri szinthez képest.

Ezzel nagyjából egyidőben (2015Q3) megjelenik a Skylake is, ami elvileg egy nagy előrelépést jelent IGP téren. Valószínűleg a Skylake megjelenésével (hUMA, meg egyebek) előtérbe kerül majd az IGP számítási kapacitásának befogása. Akik eddig fikázták az AMD-t, hogy de szar az APU, mert játékra szar, mindenre szar, és kell a fenének az IGP, letiltom biosból a fenébe, azok majd hasonló vehemenciával fogják villággá kürtölni, micsoda istencsászár az Intel, hogy megtízszerezte a CPU számítási kapacitását és csak opencl-t kell hozzá használni és stb.

A Zen megjelenése ekkor még legalább 1 év és drága Finfetre épül. (Kicsit rossz, hogy az AMD mintha a piaci trendekkel ellentétesen fejlesztene: amikor az egyszálas teljesítmény a fontos, akkor throughputra fejleszt, amikor végre kikényszeríti a többmagos skálázódást, akkor meg irányt vált, erre csak egy megoldás van!).

CPU magok terén az excavatorra kell támaszkodni, de az új szoftveres környezetben már annyira nem is béna. Az IGP teljesítményét egyértelműen az on die HBM-mel lehet növelni, mivel eddig is memória sávszélesség limites volt az IGP játékokban legalábbis. az On Die HBM ötlete érdekes. Elvileg a HBM képes lenne nagyjából azt a késleltetést hozni, mint a bulldozer l3 cache, amiben az a 8MB elvitte a chipharmadát, ~100nmm-t. Ehhez képest 1GB HBM csak 5x7mm kiterjedésű. Még ha nem is hozza azt a késleltetést, amit egy l3 cache-től várnánk, és inkább csak l4 minősítést kaphatna, még akkor is nagyságrendekkel jobb, mint a rendszermemória és brutálisan nagy méretű. (egyébként állítólag a HMC alkalmasabb lesz erre a célra)
Gyártástechnológia váltással pedig lehetne egy mainsteam prociba is több magot építeni TDP kereten belül, vagy csökkenteni a fogyasztást. De ez a szegmens nem az, ahol a drága finfetet még be lehetne vetni.

A következő termék 2016Q1-Q2 4-6-8 az FX-eknél alacsonyabb órajelű excavator magos és 12-16 CU-s 22nm-es FD-SOIn épülő nagy APU, amihez a járna már 1GB HBM is. Ha a Carrizot össze tudták dobni 35W-ba 28nm-es bulkon, akkor egy ilyennek 77-95W-ba bele kellene férnie. Amúgy is volt szó HPC szegmensbe szánt 200W-os APU-ról, tehát az ötlet megintcsak nem távoli, alaptalan.

Ekkor tehát lenne
- 4-6-8 magos FX excavator 22nm FD-SOI-n, ami elvileg olcsó
- 4-6-8 + 8-12-16 magos mainstream excavator HBM-mel 22nm-en (itt a 8+16 magos mondjuk már kifejezeten erős gép, olyan 60-75e Ft)

Erre érkezne 14nm-es finfeten lovagolva a 8 magos (16 szál) Zen FX, ami nem váltaná az 22nm-en gyártott excavator FX-et, hanem fölé épülne be mind teljesítményben, mind árban. A többi ismert.

Álmodozás OFF :)

De azért ez mennyivel ütőképesebb lenne, mint az a meglehetősen konzervatív, ortodox, lejárt szavatosságú technológiákat használó leszakadó termékskálát felvonultató roadmap?

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#15012) Fiery válasza Petykemano (#15011) üzenetére


Fiery
veterán

Tok szep, amit irsz, csak egyetlen baj van vele: $$$$. Szerinted mennyibe kerulne 1 GB HBM integralasa? Annak egyenes kovetkezmenyekent: az AMD megtehetné azt, hogy 100-120 ezer Ft-ot kerjen egy APU-ert? Miutan eveken keresztul sajat magat belekormanyozta egy olyan pozicioba, hogy mára már mindenki "Az olcso es nem eleg gyors procik gyartojakent" ismeri oket?

Az OpenCL-t meg inkabb hagyjuk :W Pont most tartunk ott, hogy mindenki hatral ki az OpenCL mogul, es a sajat pecsenyejet sutogeti inkabb. Az AMD lesz az utolso, aki az OpenCL-nel lekapcsolja a villanyt. A HSA-ra is ugyanez a sors var. Az Intel baromira nem foglalkozik az OpenCL alapu compute temaval, csak a minimalis erofesziteseket teszi ezugyben. Ami nekik fontos az eros iGPU-val, hogy kiussek a nyeregbol a dGPU gyartokat, es me'g kevesbe legyenek attraktivak az AMD APU-i is. Az Intelt egyedul a jatek erdekli, csak azert fejlesztik az iGPU-t. Az megint mas kerdes, ha mondjuk a Vulkanon vagy DX12-en belul, a jatekok hasznalnak compute-ot is, az franko, de ahhoz nem kell OpenCL, es nem is kifejezetten nyers compute szamitasrol van szo, hanem csupan a jatekok kiegeszitojekent kap szerepet a compute.

[ Szerkesztve ]

(#15013) derive válasza Petykemano (#15011) üzenetére


derive
senior tag

1 GB HBM implementalasa piackeptelen, ugyanugy interposer kell hozza mint 4GBhez. Ha meg magara a chipre rakod meg vizzel sem fogod lehuteni. Ugyanigy piackeptelen barmi ami 28 nmen jon ki 2016ban, 22 nm meg egy rovid elettartamu node amihez teljesen ujra kene tervezni az egesz chipet (raadasul a 14nm elorebb jar).

(#15014) Yutani válasza Petykemano (#15011) üzenetére


Yutani
nagyúr

Csak annak lenne értelme, amit Fiery is mond, hogy 14nm-en kihozni egy Excavator-deriváltat. Ezzel be lehetne járatni a 14nm-t, és értékelhető fogyasztáscsökkenést lehetne elérni még növekvő sebesség mellett is. A 40-50%-os IPC hátrányt magas órajellel lehetne kompenzálni alacsonyabb csíkszélességen. Ez azt jelenti, hogy egy 3.5GHz-es i5/i7 procinak egy 5GHz-es FX lenne az ellenfele.

#tarcsad

(#15015) Oliverda válasza Fiery (#15012) üzenetére


Oliverda
félisten

Ja, most hogy megpendítették a HBM szélesebb körű felhasználásának lehetőségé, hirtelen mindenki gigás HBM-mel szerelt APU-król vizionál, és minden más megoldás kukázni való.:))

Yutani:Szerintem nem fogják die shrinkelni 14 nm-re, de ne legyen igazam. Maradnak 28 nm-en, és utána egyből 14-re váltanak a Raven Ridge APU-val, köztes lépcső pedig nem lesz. Sok értelme már nem is lenne szvsz.

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#15016) Komplikato válasza Oliverda (#15015) üzenetére


Komplikato
veterán

Itt több helyen 22 nanométerről esett szó, a HKEPC-en van egy cikk, ott 20 nm van.
Meg csak szerintem sok a 95W TDP a 8 magos 20nm-es Zen-re?

"Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide)

(#15017) Oliverda válasza Komplikato (#15016) üzenetére


Oliverda
félisten

Nem tudom honnan lett összehordva ez a sok sületlenség. Másfél hónapja világosan elmondták, hogy a Zen 14 nm-es FinFET-re fog épülni. Mi a francnak izzadnának 20 meg 22 nanométerrel, amikor ott lesz a Samsung fejlettebb technológiája? :F

"szerintem sok a 95W TDP a 8 magos 20nm-es Zen-re"

Mennyi legyen egy nyolcmagos, nagy számíási teljesítményre kihegyezett CPU TDP-je? 35 watt?

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#15018) derive válasza Komplikato (#15016) üzenetére


derive
senior tag

Azert 95W, hogy az alaplapgyartok ne kanaszodjanak el, mint a mostani FXek idejen. Intel fronton a leggyengebb H81es alaplap elbirja a legdurvabb i7et. AMD topikban meg folyamatosan jon a rinya, hogy 10ks lap nem birja kiszolgalni a procit.
20 nanos Zen NEM lesz, esetleg excavator, de egy uj gyartosorra igencsak at kell dolgozni a magokat, raadasul az indulokoltseg (maszkok) igencsak magas. Pl. EUV lithohoz egy maszk 1 millio $ korul van, es az meg nem biztos, hogy defekt free.

Nalam okosabbak: ez a Stony ridge nem hasonlit vmelyik semicustom dizajnjukra?

[ Szerkesztve ]

(#15019) Petykemano válasza Fiery (#15012) üzenetére


Petykemano
veterán

Áh, nem a $$$$ a baj vele, hanem ez: $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ :)

Nem tudom, hogy 1GB (vagy akármennyi) integrálása mennyibe kerülhet, most még biztosan nem olcsó (most mondjuk $100-150-ra saccolnám), de később, amikor már nem, vagy nem csak olcsó játékgépként gondolunk majd az apukra, lehet, hogy meg fogja érni olyan változatot vásárolni, ami ilyen. Az IGP teljesítményét a memória sávszélessége korlátozza és ezen a DDR4 se fog sokat segíteni, valamilyen valamilyen megoldásra szükség van, ha az apuk terén tovább akar lépni az AMD a 4+8 szintről.
Nem biztos, hogy akar, nem biztos, hogy kell. Hogy piacképes, illetve eladható lenne-e nyilván az határozná meg, hogy mondjuk egy 4+8-nál nagyobb kiszerelésű valamilyen a rendszermemóriánál nagyobb sávszélességet biztosító nagy kapacitású cache megoldással bíró megoldás mit tesz le a benchmarkokban. Valószínűnek tartom, hogy egy ilyen nagyobb megoldást már közepes játékgépként még kisebb réteg vásárolná, ennek így legalább bizonyos szegmensekben vernie kéne a 8 magos hagyományos proceszorokat. Igaz, megfelelő környezetben ezt Abu elmondása alapján a kaveri is megteszi.

Pontosan a teszteredményekkel lehet kikormányozni a skatulyából. Ha ez nem megy, akkor a Zent is megette a fene.

Azt mondod, hogy akkor csak a 4+8-as, vagy ennél kisebb APU és a 4-6-8-12-16-24 magos hagyományos CPU piacképes, minden más eladhatatlan és értelmetlen?

(#15013) derive
Tőled is kérdezem, lehet, hogy csak én vagyok tájékozatlan, hogy ilyen más olcsóbb és könnyebben implementálható megoldást látsz, amivel az APU-k adatéhségét csillapítani lehet, amivel ki lehet hajtani az IGP-t teljes kapacitáson és amivel esetleg tovább lehetne lépni 8CU-n, akár csak 12-ig? Vagy el tudom fogadni azt az álláspontot is, ha a 8CU-nál soha nem fog több kelleni egy APU-ba és ennélfogva a magasabb sávszélességgel való táplálás is szükségtelen. (Csak hát az Intel - még ha csak hobbiból is - de ezt csinálja)
Egyetértek azzal, hogy 2016-ban elég nehéz helyzetben lesz bármi, ami 28nm-en jön már ki akkor. Főleg ilyen Q2 táján. De nem hiszem, hogy a GF rövid élettartamú node-nak szánná a 22nm-es FD-SOI-t. Mivel mellett kész(ül) a 14nm-es finfet, eléggé valószínűtlennek tartom, hogy valakinek valamilyen előnyt ne jelentene. Ráadásul nem csak a GF-ről van szó, hanem a Samsung már sorolja is a kínálatában a 28nm-es FD-SOI-t. Azt beszélik, hogy a finfet meglehetősen drága lesz, amin épp ezért alacsony értékű terméket nem lesz érdemes gyártani. A Samsung a 28nm FD-t azoknak ajánlja, akiknek fontos az alacsony fogyasztás, de nem tudják megfizetni a finfetet. Tipikusan IoT bigyók, meg asszem a Cisco igénybe fogja venni, de rebesgették, hogy a Qualcomm is gyengébb SoC-okat ezen fogja gyártani és csak a zászlóshajókat gyártatja finfeten.
A GF ezzel szemben a 22nm-es FD-t nem LowPower eljárásnak szánja, hanem amolyan köztesnek, úgy reklámozza, hogy "14nm performance on 28nm cost". Bár a GF-al kapcsolatos hírekben kevésbé bízok, ezt én is hiszem, ha látom. De ha tényleg készül, akkor szerintem érdemes lehetne - idén - átugrani rá ezekkel a termékekkel, mígnem be nem fut a Zen - ami késhet. az FD-ről azt is mondják, hogy bulkról, meg hát nyilván PD-SOI-ról könnyebb átmenni rá, mint finfetre. Ebből a szempontból irreleváns, hogy korábban lesz-e kész a 14nm, ha azon gyártani és arra átervezni is magasabb költség. Itt ez azon múlik, hogy tényleg készül-e ilyen eljárás FD-re, k,ész lesz-e tényleg, és áttervezni és azon gyártani vajon az AMD számára vállalhatóan kevesebb-e. Ezt nem tudom. De a marketing alapján lowpower+lowcost termékekhez lehet, hogy gazdaságosabb, mint a finfet

(#15014) Yutani
Én nem hiszem, hogy az excavatort kihoznák 14nm-en. Azt én csak annyira és addig próbálnám meg piacképesen életben tartani és olcsón gyártani, amíg mindenhová meg nem érkezik a Zen. Ez ugye a roadmapek alapján 2017, addig 28nm-en gyártani elég képtelenül hangzik.

(#15015) Oliverda
Mik azok a minden más megoldások?
(#15017) Oliverda
Én soha nem állítottam, hogy a Zen más eljáráson jönne, mint a Samsung/GF féle 14nm-es finfet.
Azért lehet érdemes gondolkodni a 22nm-en, ha úgy van, mert elvileg könnyebb rá áttervezni és olcsóbb vele gyártani, mint finfettel. A zen érkeztéig (ami innen számítva másfél év is lehet) adhatna egy löketet a jelenlegi kínálatnak. Sőt az sem lenne meglepő, ha a későbbiekben is - az olcsóbbság miatt - 22nm-en készülnének lowpower, lowcost chipek.
Párhuzamosan használni több gyártástechnológiát nem idegen az AMDtől, hiszen az FX proficikat jelenleg is 32nm-es PD-SOIn gyártják, a GPU-kat ha jól tudom a TSMC, az APUkat meg most már a GF 28SHP vagy GF28A eljáráson.
De persze az volna a legjobb, ha az IBM, Apple, Nvidia, Qualcomm, Samsung, AMD, MediaTek élvonalbeli chiptervezők számára mind jutna elegendő finfet kapacitás a Samsung, a GF és a TSMC gyáraiban és a szűkös kapacitás nem vinné fel az árakat. (A Samsung mondjuk nem így készül)

De félreértés ne essék, én egy nem állítom, hogy bármi abból, amiről álmodoztam, tényleg úgy lesz, az AMD költségvetési lehetőségei szűkösek, nomeg gondolhatja másképp és a piac is gondolhatja másképp. Én csak álmodoztam.:)

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#15020) Petykemano válasza Petykemano (#15019) üzenetére


Petykemano
veterán

Ez mondjuk így elég bukó:

The plan is to qualify the process by early 2016 and start volume production by the end of 2016.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#15021) Yutani válasza Petykemano (#15020) üzenetére


Yutani
nagyúr

A 22nm FD-SOI technológiával a SoC gyártásra fókuszál a GF, ennek nem sok köze van a Zenhez. Így ez engem nem is érdekel. :DDD

#tarcsad

(#15022) Fiery válasza Petykemano (#15019) üzenetére


Fiery
veterán

"Azt mondod, hogy akkor csak a 4+8-as, vagy ennél kisebb APU és a 4-6-8-12-16-24 magos hagyományos CPU piacképes, minden más eladhatatlan és értelmetlen?"

En csupan azt mondom, hogy az AMD-nek ki kell eloszor tornie a skatulyabol, es legfeljebb utana tud dragabban arulni egy APU-t, mint az Intel hasonlo megoldasai. A skatulyabol pedig ugy nem lehet kitorni, hogy egy APU kizarolag iGPU-ban veri meg a konkurenciat -- ez mar a Trinity, Richland es Kaveri sikeret sem tudta elomozditani. Ha jon a Zen, az egyertelmuen megveri a kozvetlen konkurenciat minden vagy szinte minden szempontbol, akkor es csak akkor lehet eselye egy olyan APU-nak, ami tobbe kerul, mint a konkurenciaja. Ugy is mondhatnam, eloszor az AMD-nek bizonyitania kell, hogy egyertelmuen gyorsabb proicit gyart, mint az Intel, es majd csak utana kerhet erte ugyanannyit vagy tobbet. Amig ez nem tortenik meg, addig egyedul a nyomott arral tud az AMD operaln. Ebbe a paradigmaba pedig nem fer bele egy brutal draga APU -- akarmilyen eros iGPU-ja is lenne. Ez az egyik oka egyebkent annak is, hogy nem valosult meg a GDDR5-os Kaveri 1.0. Ami mellesleg hasonlit egy HBM-es Carrizo alapu APU-ra is, mint elvi megoldas.

(#15023) Petykemano válasza Fiery (#15022) üzenetére


Petykemano
veterán

szerintem egyről beszélünk. CSak azt azt mondod, hogy egyértelműen CPU tekintetében kéne lenyomnia az intelt, én pedig azt, hogy az is elég lenne, ha nem csak néhány kivételes alkalmazásban, hanem soksok alkalmazásban és soksok játékban egy amúgy akár gyengébb CPU-val szerelt, de azt a szoftverek által kihasznált módon IGPvel kompenzáló APU is elég lenne. Ha például nem csak a libreoffice lenne ilyen, mint első fehér holló, hanem játékok tömkelegében verné laposra egy szaros kis Carrizo egy i5-öt ugyanazzal a dGPU-val. Ez persze ugyanolyan valószínű, mint a Te siker-forgatókönyved, hogy a Zen egyértelműen megveri majd a konkurenciát.

[ Szerkesztve ]

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#15024) Fiery válasza Petykemano (#15023) üzenetére


Fiery
veterán

Az a baj, hogy nem lehet a reviewereket iranyitani :) Nem tudod nekik megmagyarazni, hogy mondjuk egy CPU vagy APU kifejezetten jatekra keszul, es ne benchmarkoljak le semmi massal, csak jatekokkal. Amig pedig a reviewerek az x86 reszt is benchmarkoljak, az AMD keptelen lesz kitorni a skatulyabol, amennyiben persze jovore is a Bulldozerrel kenytelenek tovabbmenni (Bristol Ridge, Stoney). A HSA hirtelen elterjedese pedig nagyjabol annyira valoszinu, mint hogy megnyerem a lotto fonyeremenyt (egyebkent nem is lottozok ;] )

[ Szerkesztve ]

(#15025) apatyas válasza Fiery (#15024) üzenetére


apatyas
Korrektor

Minden szimpatizáns küldjön neked egy feladott lottószelvényt, hátha nyersz ;]

pezo77 #5 2017.12.14. 13:29 Hmm. És ez az e-hajó akkor hol is tud kikötni? Az e-bay -ben? ;)

(#15026) Oliverda válasza Petykemano (#15019) üzenetére


Oliverda
félisten

Álmodozások helyett szerintem hasznosabb olvasgatni. :P

"Mik azok a minden más megoldások?"

DDR4, különféle memória kímélő technológiák (pl. Delta Color Compression)

"Azért lehet érdemes gondolkodni a 22nm-en, ha úgy van, mert elvileg könnyebb rá áttervezni és olcsóbb vele gyártani, mint finfettel."

Kétlem hogy sokkal olcsóbb lenne megtervezni rá egy lapkát mint 14 nm-re, és akkor még ott van a nagyobb lapkaméret és a kisebb teljesítmény, ergo a kevésbé versenyképes végtermék.

[ Szerkesztve ]

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#15027) derive válasza Petykemano (#15019) üzenetére


derive
senior tag

Amint irtam, 1 GB HBMet nem eri meg felrakni. Vagy all-in es 4 GB, vagy pedig semmi. Magahoz a HBMhez mindig kell egy adag interposerre szerelt vekonyitott memorialapka. Ez nem ket filler, low-end kategoriaban egyelore nagyon nem eri meg (egy 100$os APU tul olcso ehhez), egy 2 modulos APUt meg nem tudsz 10x ennyiert eladni pusztan az IGP miatt. Alighanem varni kell ra meg par evet, mire leszivarog az also kategoriaba.

A 22 nm FD SOIt roviden ugy foglalnam ossze, hogy jobb mint a 28 nm, gyengebb mint a 14 nm, de annal sokkal olcsobb. Az FFet nagyon megdragitja az alacsony kihozatal, ami egy nagy meretu CPU/GPU eseten egy szamjegyu. Ez 22nmen sokkal jobb, mert nincs double patterning es egyszerubb ra tervezni a meglevo 28 nmes konyvtarak alapjan. Ne legyen tevkepzeted, a GF is elsosorban a SOC gyartoknak csinalja, csak ok rendszeresen segget csinalnak a szajukbol. Az IBMnek voltak igen szep eredmenyei 22 nmen (5 GHzs Power8), ugyh nem veszett ugy. Maga a node viszont igen keson jon, igy a Q1es Bristol ridge biztos, hogy 28 nm, a Q3as Zen az 14 nm, akkor mit tolnanak ki 20 nanora? Tippem szerint semicustom APUt v also kategorias VGAt.

@Oli: A lapkamerettel az a baj, hogy a 14 nano kihozatala egyelore olyan gany, hogy tobbet ernek egy 600 mm2es chippel jo kihozatal mellett 22 nanon.

[ Szerkesztve ]

(#15028) Oliverda válasza derive (#15027) üzenetére


Oliverda
félisten

"Az FFet nagyon megdragitja az alacsony kihozatal, ami egy nagy meretu CPU/GPU eseten egy szamjegyu."

Ezt értsem úgy, hogy pl. az Intel 18 magos lapkájának a kihozatala is egy számjegyű?

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#15029) derive válasza Oliverda (#15028) üzenetére


derive
senior tag

Azert ne hasonlitsuk az Intelt a GFhez, utobbiak mar vagy 3-4 node ota csak licenszelik a processt, a sajat fejleszteseik meg ezzel parhuzamosan kukaerettek. A 14 nanoval meg az Intel is igencsak megszenvedett, papiron mar egy eve Broadwellel kene futkorasznunk. Amit legutobb hallani lehetett, hogy kismeretu SOCoknal a Samu 30% korul jart a GF meg joval alatta. Azota persze javult, de egy komplex magas orajelulapka azert igenyesebb allatfajta. Mondjuk legalabb az also kategorias Radeonok is 14 nanosak lesznek, mert annyi lesz a selejt ;]

[ Szerkesztve ]

(#15030) derive válasza derive (#15029) üzenetére


derive
senior tag

*Azert az Intel igen komoly kutatast olt bele abba a nodeba, hogy megcsinalja azt a 18 magos procit (raadasul meg nekik is "termelodik" boven 16, 14 es 12 magos verzio). A GF az utobbi idoben azert nem jeleskedik onallo fejlesztesekben.

(#15031) Oliverda válasza derive (#15029) üzenetére


Oliverda
félisten

"utobbiak mar vagy 3-4 node ota csak licenszelik a processt"

Erről most hallok először. A 14nm-t leszámítva pontosan mely processeket licencelték, illetve kiktől?

A kihozatalról vannak hivatalos számok, vagy ezek csak kvázi iparági pletykák?

Arra nem sokat adok, hogy az Intel az Intel. Nem törvényszerű, hogy mindig minden jól vagy jobban sikerül nekik, és erre pont jó példa a 14 nanométeres technológiájuk.

[ Szerkesztve ]

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#15032) Fiery válasza Oliverda (#15031) üzenetére


Fiery
veterán

"Nem törvényszerű, hogy mindig minden jól vagy jobban sikerül nekik, és erre pont jó példa a 14 nanométeres technológiájuk."

Ize, mi is a baj az Intel 14 nanojaval? Ok az elso es egyetlen gyarto, akik magas frekvencias CPU-t is tudnak 14 nanon gyartani -- nem beszelve arrol, hogy 14 nanon gyartanak mar cca. 1 eve alacsony frekvencias SoC-okat is. Senki sem tudja ezt utanuk csinalni egyelore, es ha az AMD/GF-fel kapcsolatos jelenlegi allast nezzuk, akkor legkozelebb cca. 1 ev mulva indul be a kovetkezo ilyen 14 nanos node.

(#15033) Oliverda válasza Fiery (#15032) üzenetére


Oliverda
félisten

Közel 1 évet csúsztak vele a tervezetthez képest. Más nem.:)

[ Szerkesztve ]

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#15034) Fiery válasza Oliverda (#15033) üzenetére


Fiery
veterán

Es? Me'g igy is az elsok voltak, minden szempontbol. Elso 14 nanos tomegtermelesu processz, elso magas frekvencias 14 nanos processz. Legfeljebb sajat magukhoz kepest nem voltak igazan jok :) Kb. azt csinaltak, mintha egy olimpikon azt mondana, a kovetkezo olimpian kerek 8 masodperccel nyeri az aranyermet 100 meteren, de vegul "csupan" 8,5 masodperccel nyeri meg az aranyermet. Attol me'g az aranyerem nem valtozik.

(#15035) Oliverda válasza Fiery (#15034) üzenetére


Oliverda
félisten

Elég rossz a példa, ugyanis sok milliójuk úszott el ezen a néhány hónapon, aranyérem ide vagy oda. Borult a tick-tock, módosítani kellett a roadmapeket, és többe került az egész process mint amivel alapvetően kalkuláltak. Így csak egy olcsó vigasz az első hely.

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#15036) Fiery válasza Oliverda (#15035) üzenetére


Fiery
veterán

Olcso vigasz vs. piaci elsoseg. Kinek mi szamit. Szerintem 1 eves csuszast sajat magahoz kepest, de me'g mindig elsokent piacra lepni valamivel, minden ceg bevallalna maganak a mai felporgott IT vilagban :)

A roadmapek modositasa pedig nem feletlenul minusz $$ tekinteteben. 1 evvel kesobb kezdik el gyartani a 14 nanot, de kozben addig tovabb tudjak hasznalni a 22 nanos gyartosorokat, amik nem 2 fillerbe kerultek anno (R&D). Ugyanigy, ha a 10 nanot is elcsusztatjak 1-2 evvel (ami jelen allas szerint sanszos), az sem feltetlenul veszteseg, hiszen a brutalis koltsegu (marmint R&D) 14 nanos processz hasznalatat ki tudjak nyujtani. A piacon pedig -- sajnos -- annyit kernek a procikert (kiveve ultramobil), amit nem sajnalnak :(

(#15037) Petykemano válasza Fiery (#15024) üzenetére


Petykemano
veterán

A reviewerekkel kapcsolatban igazad van. Valószínű, hogy ha esetleg egy képzeletbeli 8CPU+12CU magos akármilyen APU DX12-es játékok alatt alatt i5-öket, i7-eket verne, akkor is azt firtatnák sokan, hogy vajon egyszáles CPU teljesítményben eléri-e a fele teljesítményt.

(#15026) Oliverda
Értem. Ezeknek valóban meghatározó szerepük lehet. Hiszen az egyértelműen látszik a DDR3-as tesztekből is, hogy 2400Mhz-ig nagyon szépen skálázódik fel az fps. Az nyilván a memória vezérlőtől is függ, hogy ezen túl mennyire tud skálázódni, a kaveri valószínűleg nem nagyon. Ha ehhez képest 3200Mhz-es memóriákkal számolunk, akkor az max 33% többlet. A delta color compression az AMD slidejai szerint 40%-kal magasabb effektív sávszélességet eredményez. EZ alapján ez valószínűleg arra lesz elég, hogy a Bristol Ridge-be tervezett 8CU-t, esetleg már a Godavari-ban látott frekvencián maradéktalanul kiszolgálja. Ez egyébként szép előrelépés lenne pláne úgy, hogy fejleszteni alig kellett.
Igazad van, talán tényleg kár előrerohanni HBM-ekkel. Csak az a baj, hogy ezeknek az alternatív technológiáknak már most (értsd: a Skylake megjelenésekor) elérhetőnek kéne lennie. Vagy lehet ennek az az oka, hogy még úgyis túl drága a DDR4?

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#15038) derive válasza Oliverda (#15031) üzenetére


derive
senior tag

A Common Platform Alliance kereteben egyutt vannak a Samuval es az IBMel. Az utobbi par evvel ezelotig igencsak az elen jart fejlesztesben, mig a koltseges gyartast lepasszolta. AMDs idokben foleg SOIval foglalkoztak, ugyhogy a SOI adaptacio oket illeti.
32nm HKMG: IBM-Samsung-GF (ez egy jo node volt)
32nm SOI-HKMG: GF (ez az FXek nodeja)
28nm HKMG: Samsung-GF (ezzel meg rengeteget szivtak, az IBM mar kezdett kifarolni)
28nm SOI-HKMG: GF
20nm: Akkor hallottam rola eloszor es utoljara amikor az AMD kijelentette, hogy szar.
------------Jovobeli nodeok-----------
28nm FD SOI: STmicro-IBM
22nm FD SOI: STmicro-IBM
14nm FinFET: Samsung
10nm: Nagy csend, de EUV berendezest egddig csak az Intel es TSMC rendelt :)
---------Torolt nodeok---------------
16nm FF (igen, ilyen is volt, a 32 nm DPjebol akartak kiindulni)
14nm FF (inkabb becsatlakoztak a Samuhoz)

A Samu 14 nme erosen indult, alig fel evvel az Intel utan mar tomegtermelesben voltak, meg ha gyenge yieldekkel, de azota viszont belassult a fejlodes. Az intelt sem kell felteni, kihasznalja, hogy meg egy bort lehuzhat a 14 nanorol. Skylake refresht elnevezte Kaby lakenek es a 10nmes triple patterning helyett megkezdte az atallast EUV litografiara.

@Pletykamano: A HBMnek igenis van ertelme az IGPhez, csak amig nem tudnak epkezlab CPUt felmutatni addig nem kell eroltetni. Egy APU 95Wos keretebol max kijonne egy alsokategorias DVGA teljesitmenye (referencia GTX 750 onmaga 60W), prociban meg egy i3. Aki meg i5ot vagy i7et vesz jatekra, az vesz egy 970et, vagy egy Furyt, 2-300W csak grafikara. Alighanem nem kerdes melyik lesz a nyero. A DDR4el azert nem kerget a tatar, bar vannak olcsobb modulok, de a 3200 MHz ara meg mindig csillagaszati.

[ Szerkesztve ]

(#15039) Oliverda válasza derive (#15038) üzenetére


Oliverda
félisten

Értem, de a mar vagy 3-4 node ota csak licenszelik a processt, illetve a közös fejlesztés szerintem két külön kategóriába sorolandó.

32nm HKMG: IBM-Samsung-GF (ez egy jo node volt)
28nm SOI-HKMG: GF

Ezzel a kettővel egyáltalán gyártott bárkinek bármit a GF?

"10nm: Nagy csend, de EUV berendezest egddig csak az Intel es TSMC rendelt "

Szeptemberben az IDF-en Mark Bohr prezentációja után valaki feltette a kérdés, hogy mikor tervezik bevetni az EUV-t, amire azt a választ adta, hogy 7 nm-ig megleszek nélküle, de még a februári ISSCC-n is ugyanezt mondták. Egyszóval szerintem a berendezést inkább a későbbi node-ok kutatási munkálataihoz rendelték.

"Az intelt sem kell felteni, kihasznalja, hogy meg egy bort lehuzhat a 14 nanorol."

Ha már Broadwell-ről nem sikerült lehúzni akkora bőrt mint szerették volna...

Senki nem vitatja, hogy a HBM-nek nincs ilyen formában létjogosultsága. Jelenleg az a probléma, hogy nem lenne gazdaságos egy ilyen consumer APU, de ugyanez volt a gond a GDDR5M-mel, és egylőre ugyanez van a DDR4-el is. Talán majd valamikor 2017-ben, ha már lényegesen olcsóbb lesz az implementálása, rárakhatnak mondjuk 512 MB-t L4 cache gyanánt.

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#15040) derive válasza Oliverda (#15039) üzenetére


derive
senior tag

Azert az nem kozos fejlesztes, amikor mindenki licenszeli a legjobb processt (pl IBM 32 nanon). Ez pl. akkor latszott amikor az STmicro egyszeruen nemet mondott az FDSOI licenszelesere (kb. 2011-13). Csak akkor adtak at a tobbieknek, amikor nagyon megszorultak es a 14-20 nm-re skalazas elkezdett tavolodni.

A 32nm HKMG low power node, tulkepp semmi kiemelkedot nem gyartottak rajta, csak adaptaltak az IBM processet, ekkoriban meg csak kezdodott az ARMos szokoar. A 28nm PD SOIt vegul elkaszaltak, mikor a szar helyzetben levo STmicro odaadta nekik az FDt. Viszont terveznek 14 nanos FD SOIt is, ez lemaradt (vajon ez sajat fejlesztes?).

A tavaji advanced lithography conferencen igen pozitiv volt a hangulat az EUVvel kapcsolatban. Hatalmasat leptek elore (ill hoztak nyilvanossagra a fejleszteseiket) ugyhogy nem lennek meglepve, ha par ceg nem fog szenvedni multi-exposure multi-patterning 2-3. felvonasaval hanem direktben EUVra valt.

[ Szerkesztve ]

(#15041) Petykemano válasza derive (#15038) üzenetére


Petykemano
veterán

Én egyértelműen abban gondolkodtam már, hogy a 4+8-nál nagyobb teljesítményű APU-t csak akkor lehet eladni, ha az lényegesen jobb teljesítményt nyújt játékban, mint azonos árú olcsó CPU+dVGA (ehhez valószínűleg mindenképp kellene valami cache megoldás, mert a 8 CU-t a DDR4 és a DCC kb épphogy kihajtja majd), vagy a DX12 skálázódása és compute célú IGP felhasználása révén hagyományos CPU-kat hagy le olcsóbban, és/vagy alacsonyabb fogyasztás mellett ugyanazt a dVGA-t kihajtva.
De elismerem, hogy ez nagyon necces piac szoftveres szempontból, hogy mikor jön el az a pillanat, amikor jöhetne és amikor tényleg el tudná hinteni az AMD, hogy ha ilyet veszel, jobban jársz, MOST.

(#15039) Oliverda
Ha igaz, amit Abu mondott, hogy DX12 alatt a GCN majd jobb teljesítményt fog tudni leadni, mint most DX11 alatt, mert most sokmindent emulál, akkor a későbbiekben még ez is hozzáadódik a DDR4, a DCC adta többlet teljesítményhez mindenféle változtatás nélkül. Így az AMD - szerencséjére - a jobb lehetőségeket ölbe tett kézzel tudja várni, vagy másra fókuszálni és a termékeik az idő előrehaladtával nem avulnak el nagymértékben, csak ezzel ugyanaz a baj, minta Furyval, hogy úgy tűnik, hogy a "most brutálisan sokkal jobb" sokkal jobban elad egy terméket, mint a "most ugyan a legjobb, de később is bőven jó lesz"

Azt mondják egyébként, hogy a HMC alkalmasabb lesz nem csak GPU célokra, mert szempont volt a késleltetés is. De beszélhetünk például az 1T SRAM-ról is. Arról tudtok valamit?

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#15042) Fiery


Fiery
veterán

Egy kis erdekesseg: ugy tunik, jon a Carrizo hamarosan FM2+ foglalatba, Bristol Ridge kodneven. Velhetoen igy 2 fele Bristol Ridge lesz majd, eloszor FM2+-ba erkezik, ertelemszeruen DDR3 memoriaval tarsitva, remelhetoleg legkesobb 2-3 honap mulva. Majd jovore johet AM4-be az "igazi" Bristol Ridge. Egyebkent, a Stoney-hoz hasonloan, ezt is csupan Bristol neven emlitik, nem pedig a "Ridge"-dzsel kiegeszitett kodnevvel hivatkoznak ra.

[ Szerkesztve ]

(#15043) Oliverda válasza Fiery (#15042) üzenetére


Oliverda
félisten

Sztornó?:))

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#15044) Fiery válasza Oliverda (#15043) üzenetére


Fiery
veterán

Igy van. Szerintem egyebkent mar az AMD sem tudja kovetni, hogy mikor mit varialnak at. A legutobbi roadmapen me'g nyoma sem volt FM2+-ba illeszkedo Carrizonak vagy Bristol Ridge-nek. Persze az Intelnel meg ott a nyavalyas Kaby Lake ;] :DDD Na meg naluk ott volt a Broadwell is, ami eloszor jott volna LGA-ba (Broadwell-S kodneven), aztan megsem, aztan megis, de mar csak eDRAM-mal (Broadwell-H).

[ Szerkesztve ]

(#15045) Oliverda válasza Fiery (#15044) üzenetére


Oliverda
félisten

Ezért nem szabad készpénznek venni az ilyen előzetes terveket. :)

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#15046) TESCO-Zsömle válasza Oliverda (#15045) üzenetére


TESCO-Zsömle
félisten

A Komodo-ból se lett anno semmi.

Sub-Dungeoneer lvl -57

(#15047) Oliverda válasza TESCO-Zsömle (#15046) üzenetére


Oliverda
félisten

Egy újabb ékes bizonyíték a fentire. :K

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#15048) Petykemano válasza Fiery (#15042) üzenetére


Petykemano
veterán

Ez elég érdekes valóban.

Kivácsi vagyok vajon erőltetik-e tovább a 4 magon elérhető legnagyobb frekvenciát, vagy inkább - a későbbiekben - növelik a magok számát visszafogott frekvenciával. Ha abból indulunk ki, hogy a Carrizo-t max 35W-ra optimalizálták, akkor lehet, hogy több teljesítményt lehet kicsiholni belőle, ha nem a frekvenciát próbálják emelni. Persze úgy nyilván nagyobb és drágább lenne a csip. Ez még biztos 4-es lesz, ha lesz.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#15049) Fiery válasza Petykemano (#15048) üzenetére


Fiery
veterán

Valamelyik roadmap slide-on 12 magosnak irtak a jovore megjeleno, AM4 foglalatu Bristol Ridge-et, ami ugyanaz a konfig, mint a mostani Carrizo, azaz 4 db x86 mag + 8 db iGPU CU. Ugyhogy en nem szamitok arra, hogy az FM2+-os verzio barmilyen szempontbol el fog terni a mostani Carrizotol, leszamitva persze a TDP-t es orajeleket.

(#15050) solfilo válasza Fiery (#15049) üzenetére


solfilo
veterán

Akkor ezt lehet úgy érteni, hogy jöhetnek 65W TDP-vel Carrizo APU-k? :))
95W TDP gondolom kizárt, ha a lapka a 15W-os TDP osztályra van optimalizálva.

solfilo

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.