- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Argos: Szeretem az ecetfát
- No Voice in the Galaxy
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
bobsurf #33256 üzenetére
Itt próbáld meg feltenni a kérdést: Home server / házi szerver építése
-
törölt tag
válasz
bobsurf #32709 üzenetére
Ezen sem fogsz "gyorsan" lemezt/kábelt cserélni, és a szellőzés sem direkt.
A lemezre csak 1db 3,5"-os lemez van installálva, nem tudom hogy fér el rajta a második, bekábelezve, így is elég káoszos.Nem tudtam egy hsz-be írni a két választ, azt írta a fórummotor nincs jogosultságom a művelethez (szerkesztés)
-
imibogyo
veterán
válasz
bobsurf #32625 üzenetére
Vigyázat WoT...
Szerintem de. De ettől függetlenül sem vennék sokkal kisebb tápot a gépemhez (a már régebben tárgyalt okok miatt). Én 7200-as HDD-nként ~25W fogyasztási (indulási) ökölszabállyal szoktam számolni, a többi komponensed jellemző fogyasztását meg kidobja a Google, vagy a jártasabb kollégák. Na és ami kijön végeredmény az összeadás után, azt kellene még ízlés szerint 1,2-2,5x szorzóval számolni attól függően, hogy akarsz-e fejleszteni, vagy nem a jövőben.
papa-papa 20pines csatlakozóval kapcsolódik a laphoz?
papa-papa 20-24 pines van hozzáa 2 sata csatit szétoszthatom további 2re?
Nem látom akadályát, bár én még nem szorultam rá. Megfelelő tápegység tartalék esetén mivel a 12V-hoz nem nyúlnak ezek a modulok (illetve nagyon alap dolgokat szűrnek), ha adott az "elég" 12V-os teljesítmény, akkor mehet nyugodtan a dolog, mert az 5V feszültségen elvileg nem terhelnek nagyot a merevlemezek (én így tudom, de majd kijavítanak a többiek), vagyis a fogyasztásuk legnagyobb részét a 12V-os fogyasztás teszi ki (nagyságrendileg 70-80%), legjobban erre kell méretezni. Volt valahol erről egyszer egy diskurzus, ahol a srác kimérte a sajátját.....SZERK: meg is van (nem mondom, hogy ez mindenhol igaz, de kiindulási alapnak jó
@sawdust is correct in that the 5 VDC line isn't truly accounted for...but in most spinning consumer hard drives, the 5 VDC and the 12 VDC lines are about evenly split, and nowhere near 1.75A. For example, the specs on a nine year old WD 500 GB drive (Caviar 16SE WD50000KS) I use in a RAID array are:5 VDC = 0.70A = 3.5W
12 VDC = 0.75A = 9.0WThe 1.45A here is pretty close to the drive you quoted...but it isn't ALL at 12 VDC, so your calculation is off. This drive draws 12.5W. My array of four drives draws 50W, or 1.2 KwH per day. i.e. my array costs me about $0.20 per day in electricity at local rates.
Green drives may run lower. Newer drives probably run lower. Check both voltages and do the math as above, but my four-drive, ancient array adds about $6 a month to my electric bill. It isn't a HUGE concern. You're more concerned about the Thermal Design Power of your power supply. Always have a far bigger power supply than you need.
jó az, ha az összes hdd egy ágon van?
Jónak nem jó, de sokszor nem tudsz mit tenni. Én csak 2 egységet használok (SSD + 3 TB HDD) és nekem is úgy jött ki, hogy csak egy ágra köthetem őket, mert nem akartam elosztózni (lényegében a "2 ág" is valójában egy a paneltápomon.ezt hova szokták rögzíteni a házban?
Ahova tudod.... De komolyan. Láthatod én hova rögzítettem. De tegnap átköltöztem egy másik ideiglenes házba, mert a mostani nem a passzív 750Ti-hez lett tervezve és nem tudom rázárni az oldallapot, így az átalakításra kerül. Ott is megnézheted, hogyan alakul a rögzítésem (bár sokat nem látsz belőle). És elnézést a porért, de eddig a műhelyben volt ez a ház és éjszakanem volt kedvem takarítani (sem a gépet, sem a házat).AxBattler: már ajánlottam. Ez ~5.000 Ft volt akcióban, kicsit kevesebb. De van 150W-os 3.800-ért is.
Akartam már korábban is kérdezni: a passzív VGA-d PCB-je nem kezdett elszíneződni? Csak mert óva intettek a venti nélküli 750Ti-től, ti. sok embernek elkezdett barnulni a hátlapon.
Színeződni nem, de porosodni igen...Mondjuk a matricák ragasztói nem szeretik a meleget ez jól látszódik a képeken, majd leveszem őket (ha maguktól lejönnek teljesen) és elrakom őket egy füzetbe, hogy az esetleges garis ügyintézésnél ne legyen gond.
Mondjuk ha el is színeződik engem (ennyire már) nem zavar, amíg a működést nem befolyásolja.
-
válasz
bobsurf #32625 üzenetére
A te konfidhoz elég egy 100W alatti (70-100w) ac/dc és egy szintén 100w körüli panel/pico is. Csati: ac/dc->pico (dc/dc): sima csavarozható drót, pico->alaplap: szabvány atx kábel, ezt adni szokták hozzá.
A két sata-t elvileg még felezhezed, meg kell nézni, hány ampert bír a táp ezen az ágon
-
imibogyo
veterán
válasz
bobsurf #32623 üzenetére
Nekem a korábban már említett kombóval semmi bajom (ebben a gépben használom). Teljesen passzív üzem. Celeron G1820 (hamarosan csere) + GTX 750Ti KalmX.
-
törölt tag
válasz
bobsurf #32621 üzenetére
Ez az sípolás az onboard DC-DC-s alaplapok, és a Wide input-os Pico-psu-k sajátja, ezért nincsenek is ajánlva teljesen passzív gépekhez.
Ha lesz benne venti+hdd nem lesz ennyire feltűnő.A házszimulátorra a HDD-k hangja miatt van szükség, az hogy meleg lesz kényszer hűtés nélkül egy passzív borda, az teljesen normális. "kegyelemből" egy 600-rpm-es 120mm-es ventit fordíthatsz rá a teszt erejéig.
Ha tényleg egymás mellé tennéd azt a 4db egyforma hdd-t és elindítanád, hallhatnál cifra interferenciákat.
Ami lehet elrettentene, hogy berakd lakószobába a 4 lemezes nast. És ezzel együtt, megtakaríthatnál némi pénzt a házon. -
törölt tag
válasz
bobsurf #32595 üzenetére
Szerintem nem termelődik akkora mértékben hő egy 20W alatt fogyasztó lap mellett, hogy egy sfx táp sfx/atx átalakító lemezzel beszerelve, és a HDD-k alatt lévő 12cm-es venti együtt ne tudna elegendő légcserét biztosítani a házban.
A Hdd-k fújása olyan okból ellenjavallt, hogy a ház elején van a porszűrő gyanánt sűrű rács ami így elveszti funkcióját. Valamint, ha folyadék csapágyas(csendes járású) ventit teszel rotorral lefelé, az nem lesz hosszú életű, hamar elkezd remegni, vagy kifolyik az olaj egy része a tengely mellől.
A CFI-ben megfordítottam a ventit a hátsó lemezen, teszt erejéig. Annyit értem el, hogy:
hangosabb lett, a szívó oldali nagy terhelés miatt a venti, csökkent a szellőzés, elkezdtek nőni a HDD hőmérsékletek.Egy egyszerű tesztet ajánlok, fogj egy vastag karton lapot, tedd rá egymás mellé azt a 4db hdd-t amit használni szeretnél a NAS-odban, dugj rá egy ATX tápot, indítsd el, és a hdd-k tetejére tegyél egy másik vastag kartonlapot legyen ez a házszimulátor.
Ha meg tudsz mellette maradni, akkor vegyél egy SR301-et, ha nem, akkor meg úgy is ki kell tenni a lakószobából a nast és vegyél egy CFI-t jóval olcsóbban. -
HookR
addikt
-
törölt tag
válasz
bobsurf #32585 üzenetére
Elég sűrű hátul a rács, és csak a levegő egy kis százaléka áramlik be elől a hdd-ken keresztül, szóval nehéz dolga van a ventilátornak.
Maga az alaplap nagyon jól érzi magát, még kisebb fordulatnál is, nem megy 35C° fölé a hőmérséklete. De a hdd-k ekkor alúrol nyaldossák az 50C°-ot munka közben, ami azért hosszútávon nem szerencsés.
Tervbe van véve hogy kivágom a perforációt, és rakok oda egy hagyományos rácsot, de mióta beállítottam nem volt kedvem hozzá.Ezek rendes WD RE 7200-as hdd-k, és nincsenek leállítva sosem, szóval lehet hogy energiatakarékos, nagyrészt álló HDD-kel még a szobahőmérsékletet sem hagyja el.
A hangosságot onnan veszem, hogy mikor próbálgattam üresen, majd 1db zöld lemezzel egy fokozattal lejjebb állítottam be a szellőzést fülre mint most kell. De az sem az a szint ami mellet tudnék aludni egy csendes szobában. És a legjobb, leghalkabb, leghatásosabb PWM ventit raktam bele, de rács miatt így is van szélzaj.
Ragasztottam az aljára/tetejére vastag gumilapot, az megfogta. 100% hogy nem a hdd/venti mechanikai csatolása miatt hallom a fújást.
-
törölt tag
válasz
bobsurf #32559 üzenetére
Ha Lakótérbe szeretnél csendes és minden szempontból kielégítő nas-t akkor ennél kisebbet nem érdemes keresni.:
Chenbro SR30169Ha külön helyiségben állítod fel, akkor ez is jó:CFI
A7879 tapasztalatom szerint szellőzését annyira fel kell tekerni, - jól érezzék magukat a HDD-k-, hogy nem szobába való.
Teljesen jó a hozzá járó Flex táp is, ilyen körülmények közé, hatásfoka sem mondanám xar.-nak.
Csak az alaplapomat rádugva 23W helyett 25W-ot eszik, +4db folyamatosan járó 7200-es hdd-vel 43 helyett 47W, a paneltáphoz képest, ami szerintem vállalható, az árát figyelembe véve. -
Patice
nagyúr
válasz
bobsurf #32559 üzenetére
Én egy Be Quiet 300W-os System Power 80+ Bronze tápot vettem a linkelt gépembe. 10-20% közötti terheléssel megy. Gyártó szerint ez a táp 20% terhelésnél már 84%-os hatásfokú.
Lehet, hogy rosszabb hatásfokú alacsony terhelésen, mint egy picoPSU (vagy paneltáp) + külső tápkocka, de a veszteségbeli különbség csak nagyon hosszú idő alatt térülne meg szerintem. Azt a tápot ha jól emlékszem ~ 11k körül vettem újonnan. Ettől szerintem csak drágább a másik megoldás.
-
válasz
bobsurf #32559 üzenetére
Debizony, platina tápot nemigen kapsz 500W alatt (ezt max 10%-ra terhelnéd), goldot 300W alatt (ezt meg 15%)-ra. Sacc/kb mind2 esetben jó, ha 60% hatásfokod megvan
Most nézegetem a flexATX tápokat, van-e esetleg belőlük kisebb+jó hatásfokú, egyelőre eredmény nélkül. A modding-elektro topicban a notitápnál jobban szellőző v jobban (alu hűtőbordákkal) behűtött LED-drivereket javasolták AC/DC konverternek.
-
válasz
bobsurf #32551 üzenetére
A második konstrukció nagyon kényelmes, ha cserélgetni/alkalmasint pihentetni akarod a winyókat. Ha a NAS a fő cél, akkor én ilyen irányba mennék.
Az U-NAS NSC-400 is érdekes cucc.
Más: van valahol teszt arról, hogy viselkednek a picoPSU+külső tégla-tápellátások alacsony, 10W körüli terhelésnél? Egy eléggé gáz tesztet találtam, nemigazán megygyőző...
-
válasz
bobsurf #32545 üzenetére
Winyónként 10W-al érdemes számolni, még akkor is, ha nem túl forrófejűek, azaz max 40W körül pusztítanak a winyók, az atomos lap minden karácsonyfadísszel (RAM, ráakasztott usb 3.0-s winyó, anyós töltődő telefonja) nagyonmax 15W-ot, ami végösszegben 55W, azaz <85% terhelés maxon nyúzva. Reális körülmények között 30-40W között fog enni a cuccos - tápja válogatja, ezt gond nélkül kéne kiszolgálnia egy minőségi 65W-osnak, saját tapasztalat a laptopom dell 65-ösével, hogy ugyanennyi terhelés mellett szeret melegedni. 7/24-re én lehet inkább egy nagyobbat tennék alá, 75+W-al már nyugodtabban aludnék.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Autós topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Elektromos cigaretta 🔞
- HP notebook topic
- Filmvilág
- Bluetooth hangszórók
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- iKing.Hu - Apple iPhone 13 Pro Max - Graphite - Használt, újszerű
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
- Bomba ár! Dell Latitude 7420 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" 4K I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- Csapj le az új MSI MPG B550 GAMING PLUS-ra most! 0% THM-RE is!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest