- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- GoodSpeed: Samsung 980 PRO 1TB M.2 (MZ-V8P1T0BW) vs Samsung 990 PRO 2TB M.2 (MZ-V9P2T0BW)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Gurulunk, WAZE?!
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- ldave: New Game Blitz - 2025
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
Új hozzászólás Aktív témák
-
t72killer
titán
válasz
Kernel #18426 üzenetére
A NUC-sztorit feladtam: a lapon lévő SATA-táp a support szerint max 1A-t bír (=max 1db 3.5"-ös winyó, NAS-nak felejtős), extra tápkör kéne a winyóknak, amivel helyigényben és kábelkáoszban (talán még fogyasztásban) is lemaradna egy jól összerakott ITX/STX rendszertől.
Ez lesz a kuckó:
Lian Li TU100b -> ebbe kell majd a két tápelemet ügyesen belepasszítani. Extra előny a megkötött SFX formátummal szemben, hogyha én rendezem a tápelemeket, egy nagyobb, alkalmasint passzív CPU-borda is elfér. -
t72killer
titán
válasz
Kernel #18426 üzenetére
Végül más lett a jelölt, meg is rendeltem
* Hozzá találtam a cégnél egy ilyen panelt. Meglássuk, okoz-e bármi galibát/melegedést, ha a fő igény 12V-ot nem direktbe kapja, hanem 15V-ról kell neki konvertálnia. Ja, extra földkábelt csavarozzak esetleg a házhoz, hogy ne az alaplapon keresztül legyen földelve a cucc?
*:
**:
-
Kernel
nagyúr
válasz
imibogyo #18425 üzenetére
Zajszűréssel, LC-szűrővel nem lehet stabilizálni a lassabb változásokat, szűrés csak a nagyobb frekvenciákat képes elnyelni. Ennek fizikai korlátai vannak, túl kevés hozzá a kapacitás és induktivitás.
Átalakításnál nem is az a lényeg, hogy AC-DC, az AC-t úgyis egyenirányítani kell, végül minden ilyen tápegység DC-átalakító.
Viszont nem mindegy, hogy trafós átalakító (annak is lehet többféle kialakítása), vagy galvanikus leválasztást nem biztosító (egytekercses) step down, step up konverterek. Utóbbiak jobb hatásfokúak.
Ugyanakkor minden PC-táp szükségszerű tartozéka a hálózati egyenirányító és a trafós átalakító a leválasztás miatt, tehát ez nem kihagyható. Kb. 100 W felett a PFC-kör sem, ami szintén veszteség forrása.
Annyit lehet tenni, hogy szekunder oldalon további step down DC-átalakítókat is alkalmaznak, valamint szinkron-egyenirányítót, ami sokat tud lendíteni a hatásfokon, hiszen elmaradnak a feszültséget ejtő, nagy hűtőbordát igénylő diódák, helyét szinkronban vezérelt kapcsoló FET veszi át. Kisebb hűtéssel, akár hűtőborda nélkül, a panelon kialakított hőelvezető felülettel. De mindez inkább a nagyteljesítményű kategóriában jelenik meg.
-
imibogyo
veterán
válasz
t72killer #18424 üzenetére
A paneltáp/pico csinál valamit a 12V-os bemenettel, vagy 1:1-ben, zéró veszteséggel továbbadja
A 12V-al elvileg semmit sem csinálnak, csak talán ripple/noise szűrést. említettem, hogy míg a külső kockán mérek valamekkora ingadozást, addig a panel 12V-os kimenetén alig-alig.Most van a wide-inputos és alaplapra integrált DC-DC tápokról téma az ITX topikban is. Állítólag sípolnak, anno én ezért választottam fix 12V-os panelt.
Ahogy néztem, az AC/DC konverzió hatékonyabb magasabb feszültségen
Amennyire én tudom a DC-DC mindig hatékonyabb, mint az AC-DC (ezért is mennek ilyen irányba az SFX/ATX/ stb. tápoknál is a gyártók). Viszont, hogy nagyobb feszültségen hatékonyabb-e egy-egy adott konverzió, azt nem tudom. Én a már fentebb is említettek miatt biztosan nem vennék wide-input-os egységet, még akkor sem, ha egy kicsit esetleg hatékonyabb is lenne, egyszerűen egy teljesen passzív gépnél hülyét kapnék ha mégis lenne valami sípoló hangja. Másrészt mint már említettem én még 5-10%-al sem szoktam legtöbbször foglalkozni hatékonyság terén, nem hogy 1-2-vel. Nekem ez már a túlzott maximalizmus témaköre, amikor is havi 50-100 Ft-ról beszélgetünk, miközben sokszor ennek többszörösét költjük el (PC-re is) amúgy értelmetlenül... -
t72killer
titán
válasz
imibogyo #18419 üzenetére
A paneltáp/pico csinál valamit a 12V-os bemenettel, vagy 1:1-ben, zéró veszteséggel továbbadja
? Ahogy néztem, az AC/DC konverzió hatékonyabb magasabb feszültségen, már egy 15V-os egység is 1-2%-kal jobb hatásfokú a 12-esnél. (6-24V-os bemenetű panelt néztem ki, ami kicsivel 12V bemenet felett adja a maxot.)
-
And
veterán
válasz
kmisi99 #18421 üzenetére
A maximális hőmérséklet anyag / kivitelfüggő: a szénrétegnél úgy 100..120 °C, fémréteg vagy metaloxid kivitelnél néhányszor 10 °C-kal több is lehet. Huzalellenállások legnagyobb hőmérséklete a 200 °C-t is meghaladhatja. Az biztos, hogy a névleges megengedett legnagyobb disszipáció esetén nagyon meleg, kézzel nem érinthetően forró lesz az ellenállás, legyen szó bármely típusról, szóval ez akár normálisnak is tekinthető. Nagyobb méretű és elosztott ellenállásokkal mindenképpen jobban jársz, mivel a nagyobb méret általában eleve nagyobb disszipációs képességet jelent, ha pedig többet használsz soros vagy párhuzamos kapcsolásban, akkor a hőfejlődés is eloszlik közöttük.
Ha 3,5V-os nyitófeszültséggel számolunk, akkor az ellenállás közel 1/4W-ot kénytelen elfűteni, egy kisebb méretű huzallábas ellenállás pedig legfeljebb ennyire képes. De a ledeket amúgy sem szokás teljesen párhuzamosan kötni, mivel a karakterisztikájuk nonlineáris és nem tökéletesen egyforma, ezért az árameloszlás nem lesz egyenletes közöttük. Az előbbi példánál maradva az össz áram 150mA lesz, ledenként 30mA, az lehet, hogy amúgy sem kevés az adott típusnak. Ha a nyitófeszültséget 3,5 helyett 4V-tal számoljuk, akkor a soros 10Ω disszipációja 0,1W lesz, a ledenkénti áram pedig 20mA.
#18422: Az igaz, hogy a fehér típusok nyitófeszültsége a legnagyobbak közé tartozik, ugyanakkor a soros ellenállás disszipációját (adott, állandó áram és kötött tápfeszültség esetén) az éppen csökkenti, hogy nagyobb a led-en eső feszültség, hiszen ebben az esetben az ellenálláson fog kisebb feszültség esni. -
adatfalo
senior tag
válasz
kmisi99 #18421 üzenetére
a fehérnek az egyik legnagyobb a nyitóárama (~3.4 V) 10-ohmnál több kell, itt egy kis kalkulátor, remélem segít
-
kmisi99
addikt
Ellenállásnak mekkora max az üzemi hőfoka? Párhuzamosan kötöttem 5 fehér ledet 5V tápfeszről 10ohm os ellenállást használtam. Fizikailag elég kis méretű, és pár másodperc alatt kézzel már érinthetetlen, tovább inkább nem kínoztam. Van két 5ohm ellenállásom amiknek a fizikai méretük 2x akkora mint a 10ohm-osnak. Ezzel a kettővel jobban járnék?
-
t72killer
titán
válasz
imibogyo #18419 üzenetére
Köszi az alapos választ
.
A led-psu lehet 24v-os? Vajon hol az ideális a pico psu dc-dc hatásfoka?
Egy ilyen alubordás egység szimpatikus lenne, már csak össze kell hozni egy jobbféle pico-psuval ami nem olvasztja le az alaplap sarkát
.
Amúgy NUC lapban is gondolkodom, ezt vajon lehet tápolni pico-psuval
? Az alap 19v/65w-os tápról nem tudom, hogy lehetne 2db 3.5"-os sata winyó tápellátását megoldani, tartok tőle, már sovány lenne extra 20w körüli nyúzásra (+a bekötés se világos). Külön tápot a winyóknak nem akarok, elég gáz lenne ha egy pici dobozt két táppal kellene etetni
-
imibogyo
veterán
válasz
t72killer #18418 üzenetére
Én ilyen célra nem laptop tápban gondolkodnék. Inkább ilyenből vennék egy 100-120W körüli passzív egységet, mint egy "bezárt", nem szellőző laptop tápegységet.
Egy passzív 240W-os tápegységről hajtom én is a számítógépemet (ami szintén passzív hűtésű: Celeron G1820 + 8GB RAM + 750Ti + egyebek), most már több mint 1,5 éve, gond nélkül. Alapvetően nagyon stabil a 12 V a kimeneten, elégedett vagyok a cuccal és sok passzívhűtésű ATX tápegységes "kollégával" ellentéteben nekem soha sincs gondom a "ciripeléssel".
A hatásfokról már párszor elmélkedtünk itt a PH-n normál tápegységek esetében (1, 2, 3). Röviden messze nem gáz a hatásfok különbség a különböző terheltségi szinteken (mondjuk 15-20%-tól 100%-ig). 10% alatti terhelést feltételezve már jócskán csökken(het) a hatásfok, akár 50% környékére is táptól és működési elvtől függően, így ez általában nem javallott megoldás, de normális minőségű és hatásfokú tápegységet feltételezve ""szinte mindegy"", hogy mondjuk 20%-on, vagy 80%-on terheled, alig lesz érzékelhető a különbség...
És itt jönnek képbe a pico és panel tápegységek (nincs AC-DC konverzió), valamint a különálló, jó hatásfokkal AC-DC konverziót végző tápegységek, például LED tápegységek, mint amilyet én is használok. Mert ezeknek nagyságrendileg 20%-os terheltségi szinttől kezdve végig 90% felett van a hatásfokuk, épp ezért alig-alig számít, hogy mekkora terhelést kapnak (szigorúan csak hatásfok szemszögéből természetesen, a melegedés más tészta) és ezért jól lehet őket méretezni.
Persze érdemes a tápegység méretezését az 50-70%-os terheltségre optimalizálni (általánosnak tekinthető sweet spot), de azért nem kell túlzásba esni.
-
t72killer
titán
Sziasztok! Nemigazán van topicja a pico-psu-knak, acdc adaptereknek, itt is megkérdezném, hátha járatos vki a témában. Röviden: mit kell tudni a laptop-tápokról? Hogy alakul a hatásfokuk a terhelés függvényében, mennyire érdemes leterhelni őket?
Ezt várom a táptól kb, ki mit ajánlana egy - winyószámtól függően - 10-60w ig fogyasztó, napi24 órán át futó pici HTPC/nas géphez?
Új hozzászólás Aktív témák
- GYÖNÖYRŰ/GARIS/AKCIÓS Lian Li HydroShift !!!!LCD!!! 360R (RGB) FEKETE
- Deepcool CH510 MESH DIGITAL
- Tápegységek 500W-tól 650W-ig különböző árak!
- Darkflash GR12 Darkstorm Házhűtő ventilátor - nagy mennyiségben is!
- BESZÁMÍTÁS! 750W Seasonic PRIME TX-750 Titanium tápegység garanciával hibátlan működéssel
- PS Plus előfizetések
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 Ti 8GB Zalman Z1 Plus Corsair 750W
- 4db UK billes - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090
- MikroTik CCR1009-7G-1C-1S+ Cloud Router
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Midnight - 1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2227
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest