- Gurulunk, WAZE?!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Argos: Szeretem az ecetfát
- No Voice in the Galaxy
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
-
LOGOUT
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Ez megnyugtató.
Nekem volt egy köröm 3570-el Szintén 22nm 3,8 max, de csak 77W.: először alulfeszeltem 1.008V-ra, majd magam deleltem és újrapasztáztam AC mx4-el. Első lépésnél 72C°->65C°-ra majd második lépésnél 62C° állt be a teljes memóriás 20 körös IBT teszt alatt egy TX3 evo-val.
Szerintem jól meg kell gondolni, hogy, kis terhelés mellett hajtott cpu-nál, az pár fok megéri-e az időt/pénzt.
-
törölt tag
Az ES/QS jelzésű processzorokat a gyártó adja ki a partnereinek termékeik tesztelésre, hónapokkal azelőtt, hogy, a teljes-értékű, végfelhasználónak szánt, "bolti" példányok hozzáférhetőek lennének.
Ezeket a gyártó feladatuk betöltése után visszagyűjti a partnereitől, és megsemmisíti. Kivétel azokat, amik időközben elkallódtak/ellopódtak és felkerültek Ebay-ra. -
törölt tag
Ha idle 50-60C°-ot mutatnak a cpu magok akkor ott a hőátadással/bios/cpu-val* van gond nem a hűtővel, feltéve hogy forog a ventije és bent nem 50C° van. Ha terhelve ennyi, akkor meg igen jó értéknek számít egy 22nm-es 4C/4T 3,7Ghz-re turbózó cpu-tól.
Én most egy fillért nem költenék hűtőre, mert semmivel nem lesz jobb/gyorsabb/halkabb, majd csak akkor, ha elkezd zajosodni a hűtőben a 70mm-es pwm venti. 50-60C° tényleg nem tud ártani ezeknek a "modern" processzoroknak, az évekig tartó 24/7/365 80-90C°-ban sem mutatnak semmilyen anomáliát.
*ES a processzornál előfordul, hogy az idle áramfölvétel többszöröse a bolti példánynak.
-
törölt tag
válasz
Pubszon #44756 üzenetére
Márkás alkatrészek, csatlakozók vannak rajt, meg drágább pasztával forrasztják rá ezeket az alkatrészeket.
Ha egymás mellé teszed a kettőt akkor látszódik/érződik a különbség.Nekem a lila kondik nagyon bejöttek az audio-pc-m-ben, ezért is 160XT-t használok. 8-10 db 10uf-os SMD hidegítő kondit levettem róla, amik ezekkel párhuzamosan voltak, és még mindig működik és stabil.
Olyan kép és hang jön ki a másik végén, amiért legalább egy éves fizumat elkérnék az usákok.. -
törölt tag
válasz
-=MrLF=- #44617 üzenetére
Lefuttatták a kompatibilitás-varázslót a hűtőn.
-
törölt tag
válasz
DanielLong #44592 üzenetére
Ha nagyon kompakt és nagy teljesítményű megoldás kell, valamint jó/javított a kupak-mag közötti termikus kontakt akkor ez is befutó: BXTS15A Teszt
-
törölt tag
válasz
diegho #44570 üzenetére
120W körüli GPU-val nagy esélye van sikert elérni, nem kell hozzá AIO, szerintem nem is érdemes ilyen pici házba radiátort beépíteni, mert az egyetlen szellőztető ventilátor légszállítását harmadolja le, ha még alacsony teljesítményű dolgot hűtesz vele, akkor még pörögni se fog a venti rajta, semmi szellőzés sem lesz.
Általános dolgok:
-Az egy ventilátoros mini-kártyákon izmosabb ventilátor dolgozik, ha melege van a GPU-nak hirtelen-hangos tud lenni, javarészt nem kellemes brummogó hangot hallat ilyenkor.
-Fontos, hogy a VGA és az oldallap között legyen térköz, hogy a VGA ventilátor beáramló oldala ne legyen lefojtva, még ha perforáció van is előtte legalább 12-15mm legyen köztük.
-Szellőzés az akkor szellőzés ha nem blokkolja semmi a ventilátor működését, szóval az teli előlap mögé elrejtett ventilátor hasztalan. Amin a levegő beáramlik és amin kiáramlik perforáció összfelülete, külön külön is érje el legalább a ventilátor területének a felét.
-Nem szabad sajnálni a fordulatszámot, a legtöbb ventilátor nagyon alacsony fordulaton annyit használ a hűtésnek, mint a tengerkék-led.(#44573) Rengete: Ha nem akarsz többet bonyodalmat táp miatt, akkor eredeti pico-psu a németektől, ebayról.
-
törölt tag
válasz
DanielLong #44565 üzenetére
Nekem úgy rémlik a szellőzésére volt panasz.
-
törölt tag
Ahogy sejtettem. A beépített tápon nincs 4p CPU power csatlakozó, így azt a lapot amit kinéztél, nem tudod vele elindítani.
Amúgy az a lap nem sokat segítene rajtad 2 mag 1GHz-en erre elég: TESZT, ami a mostani lapban van jóval erősebb.Ha ragaszkodsz a géphez/tápegységhez, akkor olyan alaplapot kellene keresni amin nincs 4p csatlakozó, és lehetőleg 4 db fizikai magja van a rajta lévő SOC-nak.
Amúgy van egy 4450e CPU-s ITX gépem igaz 4GB rammal és 7200-as HDD-vel, win10-el. Nem világbajnok, de szaggatni nem szaggat, jobban megy mint egy D2700. lehet érdemes lenne kitakarítani a hűtést és rendbe tenni az OS-t rajta.
-
törölt tag
válasz
Ataxia #44525 üzenetére
Mungen 5 rev. B. Elég ritkásan vannak rajta a lamellák, vastagok, b@szott nagy felület. Alacsony légnyomású, alacsony fordulatú ventilátorhoz van tervezve. Gyári ventilátora szinte nem is csinál semmit.
Méregesd ki, hogy a hűtő és a ház háta közé elfér-e a ventilátor, szerintem nem jelent neki gondot a 65W nagyon halkan. Azért nézz rá az alaplap VRM-re, hogy ne fogjon tüzet a nagy halkítás közepette.
-
törölt tag
válasz
fred741 #44469 üzenetére
A legegyszerűbb megoldás: Ha a táp venti állandóan forog, akkor akár meg lehetne próbálni a gyári bordára oda vezetni a légáramlását.
Ami tesztet láttam 35-40C° járt a alacsony fordulatú gyári darálóval, na most akkor sincsen baja, ha töredék légáramlásra 80C°-körül tetőzik nyáron a CPU. -
törölt tag
válasz
Dello79 #44457 üzenetére
M 350 universal, van is PH!aprón egy db.
Ha netán magasnak bizonyulna a lapod gyári bordája, ütközne a 2,5"-os HDD-vel, akkor adok neked alacsonyabb profilút, mint a D2700DC/MUD-on van.
-
törölt tag
Végre történt velem valami on-topic!
A Junk-zenelejátszóm alatt - három és fél év folyamatos működés után - megnyekkent az alaplap.
Azért rajta voltam az ügyön: meg volt pimpelve 2db tápegységgel; le volt véve róla egy csomó alkatrész; be volt kenve vastagon faragasztóval és nem nagyon maradt rajta érintetlen csatlakozó sem.
Kb.: fél éve kinyírtam rajta a 4 sata portból 2-őt, majd két hete elért oda, hogy alacsony terhelésnél újraindulgatott, azóta folyamatosan RND YT ment rajta. Múlt héten 4 napot szabadságon voltam, és közben lemerült a kegyelem-ventilátor akku-pakkja, amúgy passzív lenne 4C/4T@1600Mhz-el.Szerdára már nem akart többet bekapcsolni...
Tartalék lapon újraépül, egy szebb-és-keskenyebb kivitelben, feltéve ha a PCI-os hangkártya üzemképes maradt, és egyben ki tudom venni belőle a memória modulokat... Lesznek képek is!
-
törölt tag
válasz
Ice&Lime #44392 üzenetére
65W-ra van hitelesítve a VRM-je, van rajta borda is, mondhatni tisztességes. Ha a kinézett I5 ennél tartósan többet venne fel, akkor biztos elveszi tőle az áramot, az meg kénytelen lesz visszavenni az órajelet hogy tartsa a 65W-ot.
DC Csatlakozó-t SFF és uSFF gépeken láttam eddig, elég robusztus a dugó és az aljzat is. Mivel 19V megy rajta, a 65W ~3,5A nem kihívás neki.
-
törölt tag
válasz
Cickánykoma #44206 üzenetére
Ki kellene venni az mSata ssd-t és egy darab bootolható lemezzel végig kellene próbálni a sata portokat.
Illetve ha van lehetőség a PCH hőmérsékletét, pasztázását le kellene ellenőrizni, illetve a CPU foglalatban ezeket a lábakat, amik a DMI-interface-hez tartoznak:DMI_RXN0 T3
DMI_RXN1 V1
DMI_RXN2 V2
DMI_RXN3 W3
DMI_RXP0 U3
DMI_RXP1 U1
DMI_RXP2 W2
DMI_RXP3 Y3
DMI_TXN0 AA5
DMI_TXN1 AB4
DMI_TXN2 AC4
DMI_TXN3 AC2
DMI_TXP0 AA4
DMI_TXP1 AB3
DMI_TXP2 AC5
DMI_TXP3 AC1Teszteléshez, majd ne a backplane-n keresztül dugd rá a HDD-t!
-
törölt tag
válasz
Cickánykoma #44196 üzenetére
Ahogy előttem írták: Sata és Táp kábel cseréje, ha ez nem segít, válasz másik csatlakozót a lapon. Ha valóban haldokolna a teljes sata vezérlő, akkor össze-vissza akadna/fagyna a gép, mert az mSata SSD-et sem érné el időben a rendszer.
-
törölt tag
válasz
mpierre #44177 üzenetére
Lemértem az IEC toldót:
Lemez síkja, amire az ajzat rögzül és a pipa alakú dugó középvonala között: 425mm;
ajzat lemez-törésgátló 45mm; dugó középvonala-törésgátló között 20mm;
és a két törésgátló között 360mm távolság van.(#44190) CSB29: Ha tennél egy 80mm-es rácsot, a ventire, nem tudná le blokkolni a rotort a riser-t. Ha már költöttél ventire, megérne, de csavarok is kellenek, mert a gyári rövid lesz.
A tető perforációja nem dobná meg annyival a természetes huzatot, mint amennyivel randább lenne. Olyan megoldás kell kidolgozni, ami negatív légnyomást hoz létre a házban, a felesleges nyílásokat (előlap/PSU mellett) lefedve az a 2,5-es meghajtók között is elindítaná a légáramlást. -
törölt tag
Nem, még messze nincs beüzemelve, csinálnom kell valódi szellőzést, mert gyárilag az elég gyengusra sikerült. A slim 80mm-es ventilátor halk, de semmit se ér, és a Riser is blokkolja a légáramot.
Szerencsére 120 mm-es venti befér arra a keretre ami az SFX tápot tartja, vagy keresztbe az előlappal...
200W körüli AC-DC tápot tennék bele és akkor lennék elégedett, ha 100W körüli CPU-val és egy 45W-os quadro K1200 VGA-val nem szállna fel az asztalról.Kérdez bátran.
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
#25954560 #44162 üzenetére
Mennyire legyen nagy a légnyomása (mmH2O) ?
80x80x25-ből 1W/2400RPM 2,5mm körül és
80x80x38-ból 2,4W/3400RPM 7,1mm körül gurítanak a "csendes" delta-k.Ha inkább légnyomás-légsebesség kell, mint a nagy térfogatáram lehet nézelődni a hasonló dimenziójú alacsony watt-számú blower-ek között.
-
törölt tag
válasz
Anonymus23 #44144 üzenetére
A slim ventilátor nem egy nagy eresztés fordulatszám/légnyomás szempontjából, valamint túl közel is van a rács és alatta a tápegység alkatrészei.
Szinte az indulási feszültségig vissza kell szabályozni, hogy ne legyen akkora szélzaj.
Erre a feladatra a zalman fanmate 2 alkalmasabb mint az ellenállás, mert fix feszültséget szolgáltat, az induláskor felvett áramtól függetlenül.
A ventilátor piros-fekete és a vezérlő kimenetén lévő piros-fekete kábelt neked kell összedolgoznod, mert vagy forrasztva, vagy mini csatlakozóval van a ventilátor a tápegységre nyák-jára kötve, a vezetékeit el kell majd vágnod. A vezérlő bemenetet dughatod az alaplap szabad ventilátor, a ventilátor vezérlést ki kell kapcsolni azon a csatlakozón.
A fan-mate tövéhez csatlakozó fehér dugóból, akár kibonthatod a két fehér színű szálat, most semmi szükség rá, azzal is kisebb lesz a káosz.Ha lenne a táp fölött bőven hely, hogy egy jobb fordulatszám/légnyomás arányú vastagabb ventilátort rá tudnál szerelni kívülről a nyílására, akkor talán még halkabb lehetne, az előbbi fix feszültségű módszerrel.
-
törölt tag
válasz
Archttila #44125 üzenetére
60hz-es monitorhoz teljesen felesleges, ha vennél gamer monitort, akkor az alacsony TDP limit miatt akadni fog a 1070-el. Ott már a CL 15-ös-ram nem szerencsés, 3200/cl14 ajánlott.
Nem érdemes váltanod, mert a gatyád is rámehet a hardverekre, mire rendesen kitapasztalod és beállítod megöregszel.
A tanulságnak elég annyi, ahogy a jó hardver miatt elfogy a játékokból a kihívás, ráunsz az egészre. -
törölt tag
válasz
Zotya0218 #44102 üzenetére
Szia!
A probléma alapja az lehet, hogy a win10 lekapcsolja a IGP/GPU-n a kimenetet ha nincs eszköz rádugva, mert a switch-en keresztül nem érzékeli, a megjelenítőt annak a túloldalán.
Ahhoz hogy dGPU-n kép legyen bootoláskor, be kellene állítani a bios-ban hogy azt használja alapértelmezetként:
Chipset Configuration -> Primary Graphics Adapter -> Onboard (default) beállítást kell megváltoztatni.
F10; enter; shutdown.
Majd beledugni a dVGA-t a 16x-es szlotba és abba a megjelenítőt, elindítani a gépet.Talán a w10-ett kellene átverni, hogy higgye mégiscsak van rajta eszköz, talán egy HDMI cable és egy dummy kombinációját kellene megalkotni hozzá. Vagy egy olyan switch, ami tudja ezt "szimulálni" a bemenetén.
-
törölt tag
válasz
energy4ever #44093 üzenetére
Nagyjából mindegy lenne mennyire erős a beépített szivattyúja, mert vagy nem mozdítja meg eléggé a vizet, vagy elporlasztja a vízzel együtt mozgó légbuborékot, amitől felhabzik a víz és ezek az apró buborékok legapróbb recébe is elakadnak, felgyűlnek, megint leválnak. Így sosem lesz vége a légtelenítési műveletnek.
Valamilyen tartály+feltöltő szivattyú nélkül esélytelen üzembe helyezni egy AIO-t. -
törölt tag
Ahelyett, hogy örülnél a hibátlan tápnak.
Ha rendben működik a duálcsenől más modulolokkal akkor az alaplapot sem kell cserélni.
Aida kiírja az időzítéseket, pl.:
Egyesével ki tudod olvasni. Utánna "csak" olyan értékeket kell beállítani biosban, ami azonos órajel mellett a ami mindkét modulnak jó. Majd belerakni a második modult , és #fingercrossed.
-
törölt tag
válasz
energy4ever #44079 üzenetére
Szent isten, ez dönörű!
Miért kellett a 2. pumpa?
Lett aprórol egy Kólink roketöm, abba/köré szeretném a felgyűlt vizes cuccaim implementálni just for fun.
-
törölt tag
válasz
NateDogHUN #44060 üzenetére
A 1060 sfx tápegységgel beleférhet, az oldallaphoz meg keresel egy segítőkész fórumozót, aki adna a plexiért egy telit.
A zajt a legnagyobb körültekintéssel, végtelen pénztárcával is valamilyen kompromisszumra fog kényszeríteni ekkora térfogatba összezsúfolva a hardvereket. Már csak abba érdemes belegondolni, hogy lesz legalább 4-5db különböző méretű, fordulatszámú és hangkarakterű ventilátorral benne.
-
törölt tag
válasz
KaiotEch #44029 üzenetére
Az egy elég hitvány minőségű lemez ház, olvastam felhasználói véleményeket, és az Flex ATX táp sem jár hozzá.
Igaz kicsit gyűjtögetni kell a 30K-hoz, de ár-érték-minőségben talán ezzel járnál a legjobban a jelenleg kapható NAS házak közül.
Csak a miheztartás végett: 100usd felett van egy hűtéssel ellátott 4x3,5"-os "dokkoló". Normális minőségű backplane-el ellátott, kivehető tálcás meg 150 és felette..
Egy bizonyos mechanikai szint alatt a csatlakozók terhelése/megbízhatóság is csökkenni indul, lehet hogy itt már nem érdemes kivehető HDD-hez ragaszkodni, többet fogsz vele szívni, mint ez a funkció segíti az üzemeltetést.
-
törölt tag
Nekem is 10K-ra jött ki, ha a befektetett időt nem számolom fel.
Nekem is rossz az elköltött pénz/siker arányom, de 95%-ban célt érek a terveimmel, a közben szerzet tapasztalat meg sokat ér nekem, mert az interneten tárolt egyetemes tudás segít, mert mindent és annak az ellenkezőjét is képes alátámasztani, ha jól és kitartóan keresünk.
-
törölt tag
válasz
robcsekwow #43997 üzenetére
Ha meg tudod magad rajzolni és viszel alapanyagot ami alkalmas forgácsolásra, szerintem oda vissza egy óra gépidőbe belefér. Ez a szintű minőség ~3-5K+fa körül lehet, egy random cnc-s cégnél.
-
törölt tag
válasz
imibogyo #43991 üzenetére
Ha szigetelő anyag közbeiktatásával szereled be a tápegységet a fém házba, akkor még külön meg kell oldani a stabil fémes kapcsolatot köztük. Praktikus ha egyben kis-impedanciás és RF szempontjából sem áteresztő vagy sugárzó a megoldás.
PC működése szempontjából nem mindegy, hogy a "zavar-áram" a burkolaton keresztül vagy a GND vezetékeken keresztül talál el a védőföldig.
-
törölt tag
Ha az oldallap és a keret közé teszel alátétet, ami ~1,5 mm-el kiemelné az oldallapot, nem férne el alatta a VGA??
Mivel körben alapból is nagy a hézag köröülötte, nem lenne oly kellemetlen a szemnek a változás..De még mielőtt.. a VGA hátlapja teljesen függőlegessen áll, nincs eltolódva/dölve semerre, ha hátsó kivágáson keresztül szemből nézed a csatlakozóit?
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
cinemazealot #43927 üzenetére
Én a paraszt eszemmel elsőnek win alatt kitesztelném hogy megy-e, nincs-e erőforrás ütközés a lapon, vagy valódi hardver hiba. Majd ezután próbálnék működő meghajtót keríteni Ubuntu alá.
Ez a van delej, de van-nincs kapcsolat az erőforrás problémát teszi valószínűvé.
(#43928) &rew: Ez már elég beteg elrendezés, viszont jobban örülnék ha a külseje is festett acéllemez lenne, így olyan gagyi/erőltetett.
-
törölt tag
válasz
cinemazealot #43925 üzenetére
Nekem ez nem egyértelmű az imént linkelt spec-et olvasva:
Egyrészt a HDD előtti vezérlőnek kell azt áthidalni hogy, handshake előtt max. 100mA-t vehet fel az eszköz, és miután bemutatkozott mint High-power eszköz, csak ezután után kapja meg a 900mA-es keretet és indíthatná el a HDD-t maga mögött.Egy mezítlábas USB2-es keret szerintem nincs ennyire túlbonyolítva, USB +5V-ra rá van drótozva a sata +5V-ja és ennyi, szóval egyből letiltja a kapcsolódást a gép felőli vezérlő amint rádugod.
-
törölt tag
válasz
cinemazealot #43923 üzenetére
4db port teljesítmény kerete együttvéve akár berántja a 3,5"-os HDD-et, 2-3 elég az üzemhez, a negyedikbe dughatod az USB ventilátort ami a HDD-t hűti. Az adatátvitelt soros porton vagy infrán lehetne biztonságosan lebonyolítani, 2Kb/sec elég mindenre.
-
törölt tag
válasz
cinemazealot #43918 üzenetére
A rajta lévő Asmedia 1142 vezérlő USB 3.1 spec 1.0-át támogatja, ami szerint a VBUS 4.45V és 5.25V között értelmezhető:
Ez azt jelenti 5V-ot tud, semmi mást.
-
törölt tag
válasz
.Ishi. #43914 üzenetére
Szia!
Én voltam az, aki javasolta, hogy mérd meg műszerrel az előlap USB kábeleit. Ha jól emlékezem, akkor csak az egyik csatlakozóval volt csak gondod a kettőből...
Fizikai:
Ki lehet zárni a dobozzal való kompatibilitási problémát, ha kiszereled a gépet belőle és az asztalon szétterítve összerakod.
Következő lépésben az ATX dugó hüvelyeit nézném meg, nem-e tágultak ki/deformálódtak-el, esetleg egy próba másik tápegységgel, ami a környezetedben fellelhető.Szoftveres: Minden drivert távolíts el. Keressd elérhető kompatibilis verzióban intel INF.(H81 chipset) és IGP drivert a HD4400-hoz. Energiagazdálkodásnál tiltsd le az USB szelektív felfüggesztése beállítást.
Ha a rendszer ebben az állapotában nem képes stabilan kezelni az USB-n csatlakoztatott HDD-t, akkor lehet abban gondolkodni, hogy probléma az alaplapon keresendő tovább.
-
törölt tag
válasz
robcsekwow #43897 üzenetére
Mert kortalan a dizájn, a vérnarancs előlap mögött...
-
törölt tag
válasz
#22358016 #43884 üzenetére
Szia!
Az mini-ITX szabványos megoldást használ, ami az ATX furattávolságokkal kompatibilis, így fizikai akadálya nem lesz.
Nagyon alacsony órajelre van beállítva (1,3GHz) és hozzá 1 csatornás memóriakezelést ismer, aminek a sávszélessége a magok órajellel skálázódik. Felhasználói élményre ne számíts.
Ennek a szériának a 2,05Ghz-es asztali, 25W-os változatával van tapasztalatom 8GB 1866-os memóriával; SSD-vel; Win7-el. Netezni OK, net-kapcsolathoz képest azért lassan tölti be az oldalakat 2-3 másodperc, full-HD-s filmek mennek neki YT-is, de nem érződik 100%-ig folyamatosnak a kép. Folyamatban lévő Windows Update alatt nem fogsz szaggatás nélkül filmet nézni vagy böngészni.
Muteromat ezek a dolgok nem aggasztják, illetve kellő képen megbízhatónak bizonyult az elmúlt három és fél évben, így még nem taszajttatott le a Taigetoszról.
-
törölt tag
válasz
Archttila #43878 üzenetére
Elméletben a 8C8T közel azonos teljesítmény igénnyel rendelkezik mint a 6C12T, így elméletben a lapnak nem lehet akadály. Viszont kis kavarás volt a Z390-es chipsettel: eltüntették a nyomait, de 12 napja újra szerepeltetik az ütemtervben 2018 Q3-as indulással, ami egyszerre lesz a Core i7+ és az i9-el.
Arra azért eddig figyeltek intelék, hogy ne csak 1db processzort támogasson adott platform, simán elképzelhető, hogy ez a két jövevény lesz az, aki teljesíti ezt a minimumot.Megjelenést követő pár napban már fent lesznek a biofrissítések, CPU támogatási lista amiből tudni lehet hogy mi a válasz a kérdésedre.
szerk.: Látom megvan a bios. Kell valaki aki visszafejti, hogy tényleg benne van-e az azonosítója, amit intel ugyan még nem tett nyilvánossá.. de az AIDA64 topikban azért megszerezhető lehet .
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
korpas15 #43862 üzenetére
iskolakezdésre talán idetalálhat. Szerintem ne várd meg míg ideér, kitudja mekkora készlet van itthon a 110-ből beragadva, amit még el akarnak adni. Német webshop-ban már egy hónapja 155 euro-ért raktáron van, sokkal-sokkal itthon sem lesz olcsóbb, talán jan.-februárra eléri ezt az árat.
-
törölt tag
válasz
Archttila #43850 üzenetére
Nem nyúltam azóta hozzájuk, egy Windows Timer tool nevű programot próbálok ki, ami a windows esemény időzítő szolgáltatását felpörgeti, amitől a programok 2x gyakrabban tudnak lemez és periféria I/O-hoz férni időegység alatt.
Eddig pozitív tapasztalat vele, az apróbb akadások eltűntek. Tegnap azon vettem észre magam, hogy szorongok a régi-nagy-kedvenc játékom előtt ülve, eddig messze nem volt ilyen stabil az immerzió.
-
törölt tag
A két-nyákos 120-ason alapból nincs 4pin 12V-os csatlakozó a CPU-nak és 20pin-es az ATX csatlakozója.
Ha ez nem akadályoz a felhasználásban akkor áldásom rá.
Én átalakítva használom +5V-os kimenetére tettem két sata dugót a 2,5"-os meghajtóknak és a +12Vos kimenetébe egy 4p dugót a cpu-nak. És nincs olyan PCI-Ex bővítőm mellette, ami a 20->24pint igényelné. -
törölt tag
Eredetit innen, ugyan ezt árulják a mini-box-on is:[link] idén már a másodikat vettem, eddig teljesen megbízható és gyorsan jött.
(#43846) cinemazealot: Megvan a táp: [link]
Az utólagossan CCFL-t led-re cserélve probléma, hogy veszett meleg tud lenni a led csík a burkolat alá eldugva, min. egy áramgenerátorral számolj és kényszer légmozgás kell a panelnek. Én alu/réz fólia szélére szoktam a vékony a led PCB-t felragasztani és a többit ráragasztom a fém burkolatra, hogy vigye el a hőt.Sati: Csak működik a hőmérő az SSD-ben, ma kellemes langyos, 30C°-os szobában kemény 53C° kúszott fel két óra játék után!
-
törölt tag
válasz
Narmiaren #43841 üzenetére
Hogy mire ne? Németből és itthon is 17-18K az eredeti 160XT
Szerintem 2 évre az utánzat is megteszi, legrosszabb esetben a DC csatlakozót idővel lecseréled egy másikra vagy egy sorkapocsra, más, problémát nem igazán okozhat rajta 1/4 átlagterhelésen használva.
(#43842) cinemazealot : Gondoltam hogy nincs is akkora baj. Milyen márka ez? Szétszedhető-e roncsolás nélkül? Minap javítottam hasonlót 12V/5A, amibe nem volt beültetve-beforrasztva az optocsatoló teljesen a pcb-be, és kocogtatásra kikapcsolt-kat-kat-kat...
-
törölt tag
válasz
#16939776 #43838 üzenetére
...Ha kaptál egy félig üres fehér karton dobozt, akkor még van alapod a reklamációra.
Mivel nincs készlete egy mezitlábas webshop-nak és attól a partnertőr rendeli be a terméket, amelyik éppen a legolcsóbb így teljes lutri hogy onnan, aznapi szállítmánnyal kapsz-e hozzá tápkábelt.
-
törölt tag
válasz
Narmiaren #43832 üzenetére
Ha ezt a komponenst 5 vagy 10 év múlva is szeretnéd használni, akkor érdemes az eredetit megvenni, de ha 2 év múlva már kulcsrakész nas-t szeretnél venni mert elfogy a türelmed a hackeléshez, vagy belelendülsz és kell még sok HDD meg Eternal CPU POWa (elnézést) a transzkódoláshoz akkor felesleges most 18K-t elkölteni rá szerintem.
A nagyobb mindig jobb,
Ahogy a kolléga írta 2 hdd-hez a 72W-os optimálisabb. A 90-est is kerestem, de egy ideje de nincs forgalomba sehol. igazán nagy áramot induláskor, a hdd-k felpörgésekor vesz fel egy ilyen gép, azt kell kibírnia összehullás nélkül az AC-DC-nek. 3,5" lemezenként olyan 20-25W, 2,5" lemezenként 8-10W. Egy erős túllövéssel az elején ami 100-200ms-ig tart majd exponenciálisan csökken ahogy felveszi a fordulaot a lemez.
Nálam 4db 7200-as HDD-vel ~150 watt felpörgéskor 3-5 sec és ~50W-ra áll be tétlenül forgó lemezekkel. Ezek nem kérnek elnézést induláskor, de amit sima nas hdd-nek árulnak, "intelligensen" elnyújtottabban pörögnek fel azzal 100W körül megúszható és 38-45W tétlenül mert ezek a HDD parancs nélkül is leveszik a vezérlőjük órajelét, és kirakják a fejet parkolni.
(#43834) cinemazealot: Amikor egy termékkel vásárolod, akkor végfelhasználónak jár hozzá olyan kábel, amit a vásárló régiójában szabványosítva van. De én úgy tudom opcionális a táp kábel, és külön a megrendelőnek kell megjelölni a hosszát, dugó típusát, ha kéri ezt az opciót a tápegység gyártójától.
-
törölt tag
válasz
Archttila #43792 üzenetére
Ez a "force L0s" annyit csinál, hogy nem engedi L0 állapotba lépni a portot, ami egy energiatakarékosabb és lassabban elhagyható állapot. Ettől még ezen szint és felette lévő összes támogatott állapot felvehető a hardver által és kontrollálható az OS által.
Nálam alap esetben "disabled"-en volt a kapcsoló, ami azt jelenti hogy szabad kezet kap az OS és az összes a porton ülő hardver által támogatott állapotot kényszerítheti. Ezzel nekem annyi problémám volt, hogy megemelve a frissítést 240Hz-re, homályosabb volt volt a VGA DP portján kijövő kép, mint 60Hz-en. Ennek egyértelmű kábel problémának kellett volna lennie, de ezt a "force L0s" megoldotta.
Tegnap már elkezdtem magamévá tenni az nvme white paper-t, benne lesz magyarázat.
Amúgy jó irányba indultam el: A kevesebb kábel - kevesebb zajt szed össze, ez érezhetővé vált az egér reakció idején, amint lehúztam a sata eszközöket a lapról. Sata vezérlőt letiltva nem ugyan ezt a hatást adta. Mellesleg a CPU vrm-je is hűvösebb mint eddig volt.
-
törölt tag
válasz
Mercutio_ #43780 üzenetére
Összetett volt a megoldás:
-Win7 nvme hotfix
-prefetch kikapcsolása
-gyári nvme driver
-klónozás*
Ennyitől rendbe jött az asztal viselkedése.A játék béli drasztikus akadások megszüntetéséhez, és a ~20% FPS visszaszerzéséhez viszont 38-ról 40-re kellett módosítani a CPU szorzóját. Ez valamilyen szinkron problémára utal, mert 5% órajel különbség nem csinál 20% FPS különbséget.
*Semmi mással nem tudtam megcsinálni, csak a saját szoftverével, minden mással hibára futott. Az eltolás jó.
Sati: a riportolt hőmérséklet 46 és 47C°-között jár, bármit csinálhatok. Ez biztos nem OK.
Ezt is néztem: Bios-ban ASPM - forced L0s -
törölt tag
válasz
Archttila #43783 üzenetére
Boot után ezen áll, nevezzük idle-nek.
Nálam azért egy kisebb szélvihar van beépítve, e-mellé elég agresszív energiagazdálkodást is folytat a drive, amit nem is enged felülbírálni és még attól függetlenül is, hogy kikapcsoltam mindent a power-plan-ben.Újramérem ha átverekedtem magam rajta, csinálok aida log-ot, hogy lássam akkor mit lát, amikor úgy igazán jön a meleg a gép tetején.
Azt ezen a néven nem ismerem, de nagyon hasonlít a ghost-ra.
-
törölt tag
válasz
Mercutio_ #43776 üzenetére
Köszi a tanácsokat
Párszor már klónoztam SSD-ről SSD-re rendszert hiba/fennakadás/probléma nélkül IDMS-el ala "Acronis". Azzal is meg ezzel is nekifutok még.
A forrás meghajtó eltávolítására ez a szoftver is felszólít, nem hagytam ki a lépést indítás előtt.Ha nem boldogulnék paraszti ésszel, megyek és boldogítom tovább az SSD topikot!
-
törölt tag
válasz
Mercutio_ #43763 üzenetére
Igen klónozás volt, a data migrációs szoftverükkel szűz meghajtóra, lehet hiba volt benne bízni? Végigfutom a kötelező tisztelet köröket:
-eltolás chek
-driver próbálgatás
-fw. frissítés
-win7 tiszta telepítés
-win10 tiszta telepítés
-daráló..Ahogy nyomtam a csamszung nvme driver-re és a drivercsomagra egy eltávolítást, egyből visszakaptam a rendszer normális reszponzivitását, majd második újraindítás után nem botolt be a meghajtóról.
Hogy ON is legyen: A sata kábelek eltüntetése végett - amik a VGA VRM és tápegység között futnak - gondoltam ezt járható útnak. mert hiába jól árnyékoltak a sata kábelek, azért okozhat adatvezetéken problémát a változó mágneses tér közelsége.
Boot után 47C°-on áll, ami az alaplap mögött 28C°-os szobában nem olyan rossz , ott, mögötte is van rá hatása a befúvó ventilátornak, mert ahogy 1100-ról 700-ra csökkentettem a fordulatszámát, azonnal 2C°-ott ugrik az SSD visszajelzett hőmérséklete. -
törölt tag
Felültem az NVMe-hype train-re egy 512-es 960 pro-val. Fél nap ismerkedés után, gyári, legfrissebb 3.0 NVMe drájverrél erős hulladék szaga van a 400-as DC s3700-hoz képest Win7-alatt.
A csamszung csuda driver helyett, más, általánosabb driverrel is ki fogom próbálni, mert egy ennyire kicsi és drága hardver nem lehet ennyire sz@r* alapból.
*betöltéskor villanó ikonok, megakadó kurzor, el-eltűnő aeró animációk, akadó játék,-20% FPS, stb.
-
törölt tag
válasz
T0mBd1gg3R #43685 üzenetére
Ha hirtelen mégsem állsz neki faragni, - úgy vettem ki, hogy van időd keresgélni.
-
érdemes ATX helyett nézni egy ITX lapot, 15-20K körül már mindenfélét ki lehet fogni, ha napi kétszer ránézel az apróra a frissen felkerült hirdetések után.A szalagkábelnek 10cm-en még nem szabad problémásnak lennie. Olyan 15-17cm-nél már beleszólnak a kommunikáció minőségébe visszaverődések, hogy nem mindegy milyen impedanciás a kábelt használnak, milyen lezárással hozzá. Ezen távolság felett már mindenképpen érdemes az indokolatlanul drágát választani. Persze 10cm-es-ből is van az a dzsunka minőség, amit 3x összedugsz és leválik a PCB-ről a szalagkábel.
-
törölt tag
válasz
T0mBd1gg3R #43677 üzenetére
Nem túl általános amit szeretnél. Ami ennél is sokkal kisebb térfogatara az 2U-s rövid Rack 17,7L-el és ATX táp fogadással: [link]
Nem szép, a riser-t neked kell megoldani benne és csak hosszában szellőző tápot fogad, cserébe drágább mire hozzájutsz.
-
törölt tag
válasz
T0mBd1gg3R #43670 üzenetére
-
törölt tag
válasz
mpierre #43650 üzenetére
Szerintem a közben keletkező csapadék - ami majd a vízben körbe úszkál - hamarabb el fogja zárni a cpu blokkon az áramlás útját és válik gyengévé a hűtő, még mielőtt kilyukadna a radiátor a korrózió miatt.
Ebben a konstrukcióban a radiátor alatt nincs más csak a perforált készülék ház, ha a radiátor mégis elkezdene ereszteni azt az asztalon megjelenő tócsa mutatni fogja. De nem fog veszélyt jelenteni az alkatrészekre a kicsöpögő víz.
Szerintem ennyi kockázattal belefér az AIO használata.
-
törölt tag
válasz
Archttila #43633 üzenetére
Külső táp és a "DC" csatlakozó stabilitása/melegedése az egyedüli ami itt problémát okozhat, ~2 évente érdemes lehet újra cserélni ezeket, dobozon belül is. Feltéve, hogy ez a konstrukció már "évekig" megmarad.
50/35A-es 12V-os terhelhetőséggel bármit elkerget az a DC-DC, ami nem gyullad ki abban a kis dobozban.
A #43636-ban lévő képek nekem is tetszenek. A radiátorban lévő pumpa nagyon nem hülyeség, legalább van esélyed csatolás-mentesíteni a gépháztól, és a ventilátor légnyomását is fokozza, azzal hogy a HUB mögé kerül.Ha esetleg lenne a cicergéssel problémád, szívesen segítek és impregnálom a tekercseket.
-
törölt tag
válasz
hegegabi80 #43613 üzenetére
Nagy ellenállású a bordázat, meredek, egyenes lapátos a ventilátor rajta a lehetőleg nagy légnyomáshoz. Biztos hogy nem a halkság, vagy a kellemes hangszín elérése volt a cél, a 3000 RPM még nem is rémisztő de a 0,55A-es motor áram 6W! az nem piskóta.
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
shteer #43609 üzenetére
Innen - a fotelből - megmondom, hogy ezzel a talpal esélytelen hogy az összes hőcső normálisan érintkezzen. Sőt még a talp "síkkal" együtt csavarodhat az egész hűtő, ha nem egyenletesen van meghúzva a négy leszorító csavar a sarkain.
Le a kalappal hogy megette alapon.
-
-
törölt tag
válasz
vtomi2 #43597 üzenetére
Az ilyet földhurok és árnyékoláson vezetett jel tud okozni, ami a zavarokat összeszedi.
PC-s előlapi kivezetések messzire elkerülését a legtöbb periféria gyártó ki szokta emelni a készülékhez kapott brossúrában, és meg szokta ezeket jelölni mint teljesítmény-minőség problémák melegágya.Nálam a egyedül Monitor adja a földet a DVI csatlakozón keresztül a "hangos" PC-nek, minden máshol földfüggetlen. Hangkártya ki/bemenetei szimmetrikus XLR-ek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Samsung 980 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Galaxy A34 5G 128GB mobiltelefon garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Sapphire Nitro+ RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged