Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Personal notes '12
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 12 – Ecetek és zsiradékok
- ldave: New Game Blitz - 2026
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
spiritex
üzenetére
Attól függ, miben vagy érdekelt (kártyás vevő vagy anélkül), mert ez a MediaStar MSD7818 processzorra épülő kártya nélküli boxok jellemző menüje.
Nem csak kék, hanem szürke változatban is láttam már ilyet. A színt és a menü különböző egyéb módosításait a firmware-ben állítják be, gyártótól függően, míg a Linux alapú rendszert elvileg a processzor gyártója biztosítja, ezért egyformák lényegében az ablakok.
Képek forrása:
http://www.digiportal.hu/page.php?89
http://www.digiportal.hu/page.php?93
http://www.digiportal.hu/page.php?99
http://www.digiportal.hu/page.php?100 -
feriapu
csendes tag
Sziasztok!Szeretnék mindigtv alapcsomagot vásárolni conax modullal.Esetleg tudja-e valaki,hogy a mindigtv extra által forgalmazott csomagban árult conax modul milyen típusú?
Sajnos ez a képekről számomra nem derül ki.Illetve tanácsot szertnék kérni,hogy Technisat,vagy Wajteq
conax modult vásároljak. -
Kernel
nagyúr
A DVD a box-ra van kötve, és a box-ról kapja a jelet a TV. Ezért a DVD, és box jelének keverékét kapja meg a TV, ezért úszik egy másik műsor is a képen.
Nem direkt keveredésről (kvázi zárlatról) van szó, csak átszűrődésről. Ha összekötök két videojelet, az sokkal durvább, olyankor a kettő azonos szinten van jelen, a kép szinte kivehetetlen zavar. A TV hol erre, hol arra szinkronizálhat, de jellemzően az első jelre, vagy a kicsit "erősebbre". Ha ilyenkor lekapcsolom az első jelet, átszinkronizál a másikra, utána az elsőt már hiába dugom vissza, az csak zavarni fog.
Tehát itt ilyenről nem volt szó, csak enyhe kapacitív áthallásról.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya
üzenetére
Tehát van GM-ed amin van 2 SCART kimenet.
Egy VCR és Tv, a kettő között annyi a különbség, hogy Tv kimeneten van kapcsoló jel.Ennél azért több a különbség. Dupla SCART-os box korrekt működése általánosságban:
TV-csatlakozó
- Egy DC-kapcsolójel a 8-as lábon, ami Play-módot imitálva a TV-t képes átbillenteni AV-állásba, továbbá információt hordoz a 16:9 átkapcsoláshoz is, ami a TV-képeltérítésének csökkentésével összébb húzza a képet, ha a TV erre alkalmas. Ezáltal elkerülhető a minőségcsökkentő (sorpazarló) video-letterbox alkalmazása.
- Másik DC-kapcsolójel a 16-os lábon, ami RGB-módba állítja a TV-t, ha az arra alkalmas.
VCR-csatlakozó:
- RGB-jeleket nem közvetít, csak kompozit videót (a magnó nem monitor, semmit nem tud kezdeni vele), de kompozitjelet és hangot oda-vissza. (Egyébként a TV-SCART-on is jön visszafelé a TV-tuner jele, csak annak nem nagyon van szerepe, ugyanakkor áthallást az is okozhat.)
- Képes fogadni a VCR Play kapcsolójelet, ennek hatására a box automatikusan átengedi a képet és hangot a VCR-ről a TV-re. Vagy a box távszabályzóján illik egy AV-gombot elhelyezni, amivel manuálisan külső forrásra válthatok. Már csak azért is, hogy VCR STOP állapotban a VCR-tuner jelét is láthassam, ha akarom.
- Másik lehetőség, hogy kikapcsolom a boxot, de készenlétben áram alatt hagyva, a félvezetős kapcsolók átirányítják a VCR-SCART jelét a TV felé. Bekapcsolt állapotban a box jele értelemszerűen kimegy felvétel céljára.
-
darvinya
titán
Mert
GMbox -» DVD -» TV
Így amikor DVD-t nézel, csak a DVD jelét kapja a TV. Amikor "üresjáratban" megy DVD, az AV-n keresztül átszalad rajta a box műsora.
Mert a legtöbb DVD felvevőnek szintúgy nincs külön ki/bemeneti ágú SCART-ja, csak be/kimeneti.
Emiatt a felfűzés nem megy.
Bár nem volt tiszta, hogy RCA miként van rákötve és mire.
Ezt nem tudtam megfejteni.Lehet az ővé ilyen csatlakozóval rendelkezik:
1 SCART, 1 RCA/Composit, 1 HDMIDe nem a csatlakozó típusa az érdekes, hanem hogyan vannak összekötve a gépek
Én is ezt mondtam.
-
cigam
titán
válasz
darvinya
üzenetére
Mikor a váaszt írtam még nem, mert a tegnapi éjjeli szundiból ébredt a gép, és akkor jutott eszembe ez a kábelezés dolog.
(Ettől függetlenül nem értem ezt a feltételes módot a dvdfelvevővel kapcsolatban. Pl az én dvdfelvevőmön is 2 scart van in és out. De nem a csatlakozó típusa az érdekes, hanem hogyan vannak összekötve a gépek)
-
cigam
titán
Ha jól értettem a kábelezést, akkor nem a kábel minősége a gond.
A DVD a box-ra van kötve, és a box-ról kapja a jelet a TV. Ezért a DVD, és box jelének keverékét kapja meg a TV, ezért úszik egy másik műsor is a képen.DVD -» GMbox -» TV
Amikor a DVD-t áramtalanítod/kihúzod a box-ból, a jelenség megszűnik?
Kábelezd át.GMbox -» DVD -» TV
Így amikor DVD-t nézel, csak a DVD jelét kapja a TV. Amikor "üresjáratban" megy DVD, az AV-n keresztül átszalad rajta a box műsora.
Ha a TV-nek van még 1 videóbemenete, akkor külön-külön dugd rá az eszközöket, és a box VCR kimenete mehet a DVD-be. Ilyenkorkapcsolgatni kel a TV-t, de különválik a 2 jel, és a DVD-nek sem kell feleslegesen bekapcsolva lenni. Persze lehet, hogy standby-ban is átszalad rajta a jel, ki kell tapasztalni.
korcsi
Az egéssz onnan indult, hogy a digitális átállás után mennyire fogja zavarni a boxokat a vételben az, hogy a szomszédos csatornán is lesz egy (digitális) adó.
-
Melorin
addikt
válasz
darvinya
üzenetére
"Menü-Öndiagnisztoka-Jelinformáció alatt nincs?"
Tényleg, köszi, ott van.
Így most már más a kép.
A jelerősség 74% és a Bithibaarány néha felugrott 10-30-ra. Így már megtudtam nézni, hogy hol lehet a hiba.
Volt egy toldás a kábelen. Azt kicserélve normálisra a jelerősség 84 lett és a hibaarány meg sem moccan 0-ról.
-
Kernel
nagyúr
Később kapcsoltam, hogy ezeknél az egyszerű modulátoroknál csak egy oszcillátor van, hiszen amikor a VHS hátulján tekergetjük a trimmerkondenzátort, azzal értelemszerűen csak 1 db UHF oszcillátort szabályzunk. Míg az analóg adóknál adóknál a kép- és hangvivőt teljesen külön állítják elő 5,5 vagy 6,5 MHz távolsággal, a B/G vagy D/K szabványnak megfelelően.
Ezek a modulátorok viszont, ami sok esetben az LA7054 IC-re épült, egyszerűbben oldják meg a feladatot. A hangjellel (ami itt mindig csak mono, gazdaságossági okból még a komolyabb, 6 fejes videók sem modulálnak sztereóban) 5,5 vagy 6,5 Mhz-et modulál FM-ben, amit lényegében csak hozzákever az előkészített kompozit videojelhez, plusz még bekeverik az UHF-oszcillátor jelét is. Ez jól látszik egy másik modulátor IC adatlapján is, ami már RF-oszcillátort is integrálva tartalmaz.
Így már érthető, hogy a dolog fizikája miatt a keverés során a két frekvencia összege és különbsége is keletkezik, vagyis az RF-vivőhöz képest +5,5 és - 5,5 MHz például.
Neten talált kép, ilyet bontottam én is, amikor modulátort barkácsoltam egy DVB-T boxhoz:

-
darvinya
titán
válasz
Kezdő vagyok
üzenetére
Egy kicsit kusza amit írtál, de próbálom értelmezni.
Tehát van GM-ed amin van 2 SCART kimenet.
Egy VCR és Tv, a kettő között annyi a különbség, hogy Tv kimeneten van kapcsoló jel.Ezekre kimenetekre kötötted DVD felv.(VCR) és Tv-t(Tv).
Kérdés, hogy a DVD felvevő képe a Tv-re közvetlenül megy, vagy mint átjátszónak akarod használni a GM-et?
Mert az utóbbira nem jó a GM. -
Kernel
nagyúr
válasz
Kezdő vagyok
üzenetére
Remélhetőleg nem a box áramköreiben keveredik a jel, ha feltételezzük, hogy jól tervezték, illetve tesztelték ilyen szempontból is. Mert akkor hiába vennél jobb kábelt, tehát ez is benne van.
Márkára nem ismerek ilyet, otthon nem volt vele gondom, vagy régebben magamnak is összeraktam egy-egy kábelt. Árulkodó lehet a kábel vastagsága is, a vastagabb komolyabb árnyékolásokat tartalmazhat (amellett léteznek RGB-vezeték nélküli kábelek is, ami szintén vékonyabb). A tok szétszedése után lehet látni általában, hogy az erenkénti árnyékolások hogyan néznek ki, van-e egyáltalán.
Néhány hónapja a SPAR-ban kiraktak akcióba 500 Ft-ért igen komoly kinézetű, fémtokos SCART-ot, átlátszó szigetelés, vastag, árnyékolt erek, csak most már nem volt rá szükségem, a HDMI-rendszer miatt.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Kezdő vagyok
üzenetére
Az úszó jelenséget egy másik videojel átszivárgása okozza, ami nyilván más időbeni szinkronban fut, mint az éppen nézett adás. A TV értelemszerűen egyszerre csak egy videojelre tud rászinkronizálni, így természetes, hogy a másik úszni fog. A gyengébb jel egy-egy pillanatra megzavarhatja a TV PAL-színdekóderének működését is, ami színes villódzással reagálhat, ez is természetes, ismerős jelenség egyébként.
Például a box és a recorder közötti SCART-kábelen is közlekedhet videojel két irányban egyszerre (visszafelé a recorder belső tunerjének jele például).
Lejátszás közben pedig ellentétes irányban a box kimenőjele halad. A kettő kapacitív úton keveredhet, ha nem elég jó minőségű a kábel ereinek egymástól való árnyékolása.
-
Bozek
nagyúr
Láttátok már a MindigTV Windows 8-as alkalmazását? Abban is lehet nézni online az ingyenes adókat (a TV2 és az RTL Klub kivételével).

-
Kernel
nagyúr
Az alapsávi multiplex által modulált vivőfrekvenciák vannak benne, COFDM modulációval, például a 738 +/- 4 MHz-es tartományban. Vagy 746 +/- 4 MHz stb, mint ahogy előzőleg is már említettem.
Pontosabban ez a biztonsági tartalék, egyébként a MinDigTV-nél 8k módban 6817 különböző frekvencia, 1 kHz távolságokkal, vagyis elvileg a névleges frekvencia +/- 3408 kHz.
Mindenesetre analóg adásnál, ahol a csatornán belül a videojel AM, a hang FM módon, két különböző vivőfrekvencián közlekedik, egy csatornát nem lehet ilyen jól kihasználni, mert az elfoglalt hely szélessége változó, a pillanatnyi kivezérlés (kép és hangtartalom) függvényében.
Mint amikor egy úton csak erősen változó a forgalom, míg a digitális adásnál állandó "csúcsforgalom" van. Ráadásul ezen belül a "rakomány" (kép, hang, adat) még tömöríthető is, ellentétben az analóg jelekkel.
(#6263) BTO
A modulátorokban alkalmazott egyszerű IC-k nem vetekednek az adóállomások profi modulátoraival, de ilyen értelmetlen produkciót nem hinném, hogy csinálnának. Vagy csak a képvivő természetes oldalsávjáról van szó, ami szabványos adásnál részlegesen elnyomott, míg az egyszerű modulátornál ez esetleg csorbát szenvedhet, ha nem teljesen korrekt az áramkör.
-
korcsi
veterán
válasz
darvinya
üzenetére
A csatorna az nem egy fix frekvenciát foglal, hanem egy sávot, ami jelen esetben 8MHz. Nem pedig egy konkrét frekvencia pontot, mert annak az információ áteresztő képessége nulla lenne, lásd: 1.12. Csatornakapacítás
Mégegyszer: "Eleve 8 MHz sávszélesség ki van hagyva a csatornák között"
Semmi baj nincs a csatornákkal, csak a félreértések elkerülése végett ahogy Kernel fogalmazott abból az jön le, 16MHz-ként "kezdődnek" a csatornák, így adódna 8MHz-es szünet köztük.
-
Kezdő vagyok
őstag
Így van!
Lenne egy kérdésem:
Adott a Golden Media HD,van 2 Scart aljzata,egy a videónak,egy a TV-nek.
A VCR Scart aljzatába egy merevlemezes DVD író van kötve,hogy a DVD lemezeimet le tudjam játszani+a Golden Mediáról fel tudjak venni.
A TV Scartba egy képcsöves TV Scart kábelét csatlakoztattam.
Ha veszek fel a merevlemezessel a Golden Mediáról(AV1-en keresztül),a képben úszik valami más,alig láthatóan,de úszik.
Néha pár pillanatra az egész kép kékes árnyalatú lesz,ritkán,de előfordul.
Ez csak a felvételen látszik.
A GM(Golden Media) képe kifogástalan a TV-n keresztül.
Ha a GM bekapcsolt állapotban van,és a merevlemezes felvevővel játszok le valamit,ami a HDD-n van,megint valami úszó képet látok,néha piros árnyalattal.
Ha a GM ki van kapcsolva,a merevlemezesnek tökéletes a képe.
Ez mitől lehet?Ezt a hibát úgy küszöböltem ki,hogy a GM RCA kimenetét rácsatlakoztattam a merevlemezes RCA bemenetére,ekkor minden tökéletes.
Így veszek fel a GM-ről. -
darvinya
titán
"Eleve 8 MHz sávszélesség ki van hagyva a csatornák között,"
Abban a 8MHz-ben van benne a maga multiplex, nem?
Általad linkelt táblázatból például: az 54-es csatorna 738 az 55-ös 746MHz-en van.Akárhogy számolok, de 746MHz-ből 738MHz az = 8MHz-el.
Akkor mi a baj most az 54-es és 55-ös csatornával? -
Kernel
nagyúr
válasz
Kezdő vagyok
üzenetére
Ez a probléma úgy szokott jelentkezni, hogy van egy VHS-magnó, ahol a modulátort mondjuk Ch. 32-40 között tudom állítani, és például Digikábelen pont mindegyik csatorna foglalt. Ebben az esetben képtelenség beállítani, épp a múlt héten is erre kért volna egy ügyfél, akinek a TV-jét javítottam. Javítás 10 perc, utána hosszas csesztetés, de sehol nem találtam egy üres csatornát.
Ellenpélda régebben a UPC, amikor szándékosan üresen hagytak egy vagy két csatornát, a házi videó részére, 33-34 környékén. Illetve nem figyeltem, jelenleg van-e ilyen üres csatorna a UPC-kábelen.
Ami a lényeg, pontosan elég 1 db üres csatorna, normális esetben (túlvezérlés nélkül) nem jelent gondot, ha rögtön mellette van egy másik. Az analóg és digitális adásnál ugyanazt a csatornakiosztást (8 MHz-es távolságot) használják, csak míg analógban egy csatornán egy műsor mehet, digitális modulációval egy egész multiplex csomag átvihető.
DVB-C rendszerben szintén ez van, egy multiplex csatornába átlag 4-6 műsort tömörítenek be, plusz a kábelen ott vannak még az analóg csatornák is, ezek mind ott sorakoznak egymás mellett. Így nem véletlen, ha már nem marad egy üres hézag a VHS részére, amit egyébként is AV-n célszerű megoldani.
-
Dave79
tag
Tud valaki valamit hogy mi lesz az analóg lekapcsolás után a digitális csatornákkal? Milyen irányú bővítés lesz?
-
Kezdő vagyok
őstag
Kernel: Köszi!
Ha abból indulok ki,hogy pl.adott egy videó,aminek az RF modulátora állítható.
És RF-n szeretném nézni a videó képét.
Keresek egy csatornát,ami teljesen üres,nincs rajta semmiféle távoli,gyengén vehető állomás,csak"szemcse" van.
De közvetlen mellette(alatta és felette)van valami gyengén működő adó(természetesen analóg adó),hiába hangolom oda a videót,arra a frekire,hogy ott"adjon"a TV-nek jelet,az valami okból kifolyólag nem lesz teljesen zavarmentes.
De ha olyan helyre hangolom,ahol közel és távol semmi adó sincs,jó lesz az RF modulátor jele.
De mondom,ne legyen igazam,én is azt kívánom.Az is igaz,hogy ez már digitális technika,elismerem.
-
danee91
senior tag
-
-
válasz
ZeroCaptan
üzenetére
Rossz az antenna én is így voltam, tegnap meguntam bementem szolnokra és elhoztam egy ilyet:
[link] Leszedtem a régi yagit ezt felraktam. Azóta semmi gond fixen 85% a jelminőség, előtte ingadozott mint a franc ha fújt a szél vagy eső vihar volt és szétesett a kép majd kiírta hogy nincs jel. Egyébként axn-t néztem látom kódolás mentes hétvége van. -
DarkByte
addikt
Sziasztok!
Itt is megkérdezem, hátha ezt a topikot jobban figyelitek

Stabilitás és kódolt csatornák felvétele szempontjából melyik set-top-box javasoltabb?
- WayteQ HD95CX
- ADT STB868Mindkettő akciós a Tesco-ban most és egy áron vannak.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Kezdő vagyok
üzenetére
Kábelen rengeteg csatorna van egymás mellett, a tunereknek az sem okoz problémát. Ne feledjük, hogy maga a tuner (hangolóegység, bemenőfokozat) analóg és digitális vételnél ugyanaz. Más kérdés, hogy most már a hagyományos, rezgőkörös tunerek helyett, a boxokban is alkalmazzák a one-chip tunereket (tekercs nélküli technika), ami az USB-stickekből is ismert, apró méretű áramkört tesz lehetővé. Meg olcsóbb is a gyártás, mint tekercsekkel szórakozni, hangolgatni.
De nem rossz a one-chip tuner sem, érzékeny, amellett elég szelektív is. Eleve 8 MHz sávszélesség ki van hagyva a csatornák között, vagyis a moduláció nem lépheti át a +/- 4 MHz határt. Gond akkor lehetne, amikor antennaerősítővel túlerősítik a jelet, emiatt torzul, mindenféle harmonikusok keletkeznek, de azt egyik tuner sem szereti. Függetlenül a szomszédos vagy távolabbi csatornától. De nyilván nem szabad feleslegesen erősíteni.
Akik meg kritikus helyen laknak, adó mellett például, eddig is szívtak az analóg vétellel, míg a digitálissal nem feltétlenül. Még ha túllövi a jel a tunert, akkor is jobb esélye van a minőségi vételre, a DVB-T sajátosságai miatt.
Egyébként frekvenciatáblázat a MinDigTV honlapján is található, csak nem az előzőleg említett helyen:
-
spiritex
veterán
válasz
üzenetére
Az az oka, hogy a dekóder + mindigtv extra csomagokat akciós áron árulnak több helyen, de az illetőnek csak a dekóder kell, vagy rábeszélték a boltban, hogy így a dekóder mennyivel olcsóbb, de otthon meg rájött, hogy nem is akar extra csatornákat nézni (saját fülemmel hallottam egy ilyen rábeszélést a MM-ban!), és ha fél áron eladja az aktiválatlan extra kártyáját, akkor még jobban jár. Az aktiválatlan az azt jelenti, hogy van egy határidő, ami alatt aktiválni kell (pár hét, nem tudom pontosan) a kártyát, tehát nem kell azonnal, ahogy megveszi valaki. Az egy év pedig az aktiválás időpontjától ketyeg.
-
törölt tag
Sziasztok
Egy kis segítség kellene. Több helyen látom, hogy aktiválatlan csomagokat adnának 50%-os áron. Ez hogy lehetséges, mi ennek az oka?
-
cigam
titán
válasz
Kezdő vagyok
üzenetére
Ezt mire alapozod? Semmilyen műszaki indoka nincs.
-
Melorin
addikt
Sziasztok!
Néhány napja kezdtem el nézni digitális csatornákat, mivel elötte nem volt normális antennám.
Most van egy jó kis tetőantennám a kékesi adó felé fordítva, ami kb. 50km-re van.
Az a probléma, hogy az M1 M2 HD nézése közben néha szétesik a kép pár mp-re, pedig a jel 100%-os ilyenkor is.
Mitől fordulhat elő ilyen hiba? -
darvinya
titán
válasz
Kezdő vagyok
üzenetére
Könnyen.
Úgy ahogy most pl: 52 62 -
Kernel
nagyúr
válasz
Kezdő vagyok
üzenetére
Másik fórumon ezt írta az Antenna Hungária illetékese (gapfiller = helyi átjátszó):
"sorrend nagyjából ez lesz:
- analóg lekapcsolás az első körzetben
- B multiplex elindítása az első körzetben ott, ahol eddig nem volt
- 6 helyen digitális gapfiller elindítása az első körzetben
- digitális frekvenciacserék kezdete
- analóg lekapcsolás a második körzetben
- B multiplex elindítása a második körzetben ott, ahol eddig nem volt
- további 19 helyen digitális gapfiller elindítása a második körzetben
- digitális frekvenciacserék lezárása az év végéig a második körzetben is
- helikopteres antennacserék (ezeket sajnos télen nem igazán lehet végezni) és egyéb járulékos beruházások
- új multiplex elindítása" -
Kernel
nagyúr
válasz
Kezdő vagyok
üzenetére
Lap alján: Szolgáltatási paraméterek
-
Kezdő vagyok
őstag
Sziasztok!
Az A,B,C Muxokat régebben valaki linkelte,pontosan melyik adókat tartalmazzák.
Tudjátok esetleg,melyik ez az oldal?
Már egy ideje keresem. -
Kernel
nagyúr
válasz
ZeroCaptan
üzenetére
Eddig is a földi adást használtad, csak analóg formában?
Az antennás vételnek több alapvető körülménye van, így látatlanban nem is lehet mit mondani, ha nem írsz részleteket. Távolság, vételi hely jellemzői (lakás, kertes ház, tető-, szobaantenna, adóra való rálátás például).
Számít még a felhasználó szakértelme is, így fórumon keresztül azt sem lehet tudni, hogy ki tud jól bekötni egy koax. dugót. Az antennaszerelés is egy szakma, megvannak fortélyai.
-
cigam
titán
válasz
ZeroCaptan
üzenetére
Ott vmi más gond lesz. Kültéri antennák? Jól vannak rögzítve? Jelszint/minőség mit mutat?
-
ZeroCaptan
tag
üdv.
egyedül vagyok a problémával? már kíváncsi vagyok. ha szeles az idő akkor nem tudok tévézni, digitális átállás... a probléma egyszerű, ha fúj a szél akkor estig annyi látok nincs jel... 2 féle antennám is van a 2 tévére és mindkettőnél egyszerre nincs kép nagyjából... gyakorlatilag így nem lehet tévézni csak jó időben... jó dolog a digitális átállás csak úgy tűnik nincs meg a technikai háttere?... -
Kernel
nagyúr
Nem volt még ilyen logper antennám, ami a nevét onnan kapta, hogy a frekvencia logaritmusának függvényében változik az állóhullámaránya (SWR). Ezek nem igényelnek szimmetrizáló trafót az illesztéshez, de szimmetrizálást igen.
A szokványos baluntrafó ugyanis a 75 Ω-os aszimmetrikus kábelt illeszti a szimmetrikus táplálású, 240 Ω-os antennához, azonban a logper antenna eleve 70 Ω körüli impedanciával bír, szimmetrikus módon (földfüggetlenül).
Így ezt impedanciára nem illesztik, a szimmetrizálást pedig úgy oldják meg, hogy a koaxiális kábel egy részen közel halad az egyik tartórúdhoz, vagy annak belsejében, aminek van egy bizonyos kapacitív és induktív hatása. Nagyfrekvencián ennek jelentősége van, tehát nem véletlenül látható az alábbi képeken is, amit a neten találtam.
Csak ezek például barkácsolt adóantennák, ahol zsugorcsövekkel oldották meg a vízmentes szigetelést:
-
béati
csendes tag
Sziasztok,
ezt az antennát [link] szeretném hétvégén beüzemelni. Az elején a fekete burkolatot eltávolítva találtam mindkét szárában 1-1 csavart, jól tippelek, hogy ide kell az egyikbe a koax árnyékolását, a másikba pedig a középső eret bekötni?
-
Kernel
nagyúr
Nem nagyon lehet érteni, de a SCART-tól mindenképpen le lehet venni a kompozit analógjelet és a hangot, egy RCA-átalakítóval.
Ezt egyébként nem befolyásolja az RGB/YUV-üzemmód, mert a kompozitjelet mindkét esetben kiadja a SCART, hiszen a TV abból választja le a horizontális és vertikális szinkronjelet. Ez nem úgy működik, mint a számítógép D-Sub VGA, ahol az RGB három vezetéke mellett két külön vezetéken halad a H és V szinkronjel.
A kompozit viszont mindezek összege, esetünkben PAL-kódolással összegyúrva. Erre viszont érdemes ügyelni, hogy véletlenül ne állítsuk NTSC-re a kimenetet, mert egyrészt az alacsonyabb felbontás, sőt egy régebbi TV fel sem tudja dolgozni, elmegy a kép. Utána vagy vakon kell rögtön visszalépni PAL-ra, vagy HDMI-n egy másik TV-vel lehet visszaállítani..
-
wmati
addikt
válasz
Kezdő vagyok
üzenetére
Létezhet de nem jellemző
-
Kezdő vagyok
őstag
Sziasztok!
Tesztelem a boxaimat,és egyre jobb véleménnyel vagyok a Strong SRT 8903-ról.
Zivatar idején a Golden Media nem adott képet,mialatt a Strong gond nélkül vette a jeleket.
Létezik egyébként,hogy hibás az adás,mármint adóoldali hiba van?(Nem zivatar idején gondoltam.)
Antenna szerelő ismerősöm mondta,hogy előfordul,hogy túl nagy a BER érték,ezért néha darabosodik a TV2 és RTL Klub képe. -
Bdanyy
addikt
sziasztok!
egy telefunken TTR-100-at antenna kimenetén ki lehet kötni a digitális adást? tvt tevezedre nem használok, de sztem nem fog menni, scart viszont nincs a tvn csak rca. egy átalakító elég lesz?
-
danee91
senior tag
válasz
szabonagyur
üzenetére
Nálam 1 erősítő nélküli lepkeantennából jön 1 kábel, mely elosztóba megy. "A" osztás 15 méter hosszú, 1 toldás ezen belül, és a tuneres tévénél 93 és 77% a jelszint. "B" osztás egy Strong tunerbe megy kb 10 méter kábel, ott is hasonló, bár picit gyengébb a jel(Samsung tévé tunere jobb érzékenységű). Egyszerre bekapcsoltam őket, egyazon és külön-külön MUX-on is mnegnézve, mindig megfelelő volt a jelszint, nem ment el az adás, nem merevedett ki a kép sehol.
-
Silvestris
tag
Van egy tetőantennánk Nagykanizsa felé fordítva, amiről a jel megosztásra kerül, és megy két tv-be, ezek közül az egyik smart tv, a másik lcd, de már tudja fogni a digitális jelet. Eddig nem volt semmi gondunk vele, de az utóbbi hetekben az rtl és a tv2 nem jön be, az összes többi tökéletesen. Ha rákötöm az antennát direktben a nem smart tv-re, akkor - ha nem is hibátlan minőségben, de bejönnek. Mi lehet ennek az oka? volt valami változtatás az elmúlt hetekben?
Köszi
-
szabonagyur
félisten
válasz
szabonagyur
üzenetére
Még annyi ha elosztót rakok be akkor csökkenhet a minőség jelentősen? Valamint egy antenna elbírhat párhuzamosan 2 digitális tv-t?
-
danee91
senior tag
válasz
szabonagyur
üzenetére
Elég a toldó hozzá, én is toldottam, ha jó a kábel szinte alig fog emiatt esni a jelszint.
-
szabonagyur
félisten
válasz
SpongyaBob
üzenetére
Szia
Tavaly nyáron az Avas alján voltam albérletben és ott sima bot antennával bejöttek az adók
Szentgyörgy, 10 emeletes lakóház 3. emelet a Tesco irányában.Más: lenne egy kábel ami kb 15m de ez egy 12 méteres és egy 4 méteres darabból áll össze. Szükséges ehhez erősítő a törés miatt vagy csak simán összekötő csatival dugjam össze?
-
SpongyaBob
veterán
Sziasztok! Mindig TV vételéhez lenne szükségem egy DVB-T antennára és ezt a tipust néztem ki.
Bérházi szigetelt téglaépületről van szó, erkély nincs de valahogy megoldanám a kibiggyesztését az ablakhoz. Szerintetek érdemes megvenni? Mindenképpen fontos, hogy ne legyen batár antenna, méretben ez elég korrekt. A Miskolc Avasi adótorony kb. 2 km légvonalban, de nem arra néz a lakás.
Köszönöm!
-
zazahoho
őstag
Kicseréltem régi lepke antennát erre a televes dt hd -ra. Már írtam Pilismaróton nagyon rossz vételi viszonyok között lett beüzemelve, és jelentem tökéletes. Erősítő és tápfeladó nélkül is 100%. földtől 3 méter magasságban csak 25%, de a tetőre kihelyezve földől kb 5-6 méter magasan már 100%. Kicsit vonakodtam az ára miatt ami 14500 ft volt + kábal 1200 ft, de úgy látom megérte. Bátran ajánlom másoknak is ezt a típust. Köszönöm az itteni szakik segítségét is.

-
róland
veterán
válasz
II.Démonlord
üzenetére
Ha a szerelőnél a Tied nem működött, akkor hiába működik másik a hiba az adott készülékben van. Ezt vagy megjavítja a szerelő vagy másik garanciális igényedet érvényesíted. A vonatkozó jogszabály szerint TE választhatsz elsősorban a kijavítás vagy kicserélés között, majd árleszállítás, vagy elállsz a vásárlástól (ez utolsó gyakorlatilag a bolt általi visszavétel). Az eladó 3 napon belül a vásárló által választott igénnyel szemben nem hivatkozhat aránytalan többletköltségre. (Magyarul 3 napon belül TE választasz, utána már egyezkedni kell az eladóval.)
Vonatkozó jogszabályok: 1959. évi IV. törvény a Polgári törvénykönyvről, 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet Az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról
-
Kernel
nagyúr
válasz
II.Démonlord
üzenetére
Más is panaszkodik arra az Orionra, nem is egy példányra:
http://www.netboard.hu/viewtopic.php?topic=16208
35569. hsz.
Ennek tükrében próbálj bekeményíteni, fogyasztóvédelemmel fenyegetőzni, vagy amit jónak látsz, mert ez így nem korrekt. Ha kiszáll és nem tudja beállítani, ugyanakkor prezentálni tudod egy másik készülékkel, hogy az antenna jó, nincs joga elkérni a kiszállási díjat.
Csak akkor kellene fizetned, ha saját hibádból nem tudtad beállítani, mint ahogy vannak főleg idősebb emberek például, akik nem tudnak elmenni egy kezelési utasításon, így kénytelenek fizetni egy szakembernek. De az más téma, itt nem erről van szó.
Meg persze az összeg is elég sok, én TV-javításnál nem szoktam ennyi kiszállást számítani, még időigényes beállítások esetén sem. De akkor úgy látszik, van még mit felfejlődnöm az antennaszerelőkhöz.
Aktív témák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Hardcore café
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Filmvilág
- Microsoft Office és Office 365 topic
- PlayStation 5
- Eredeti játékok OFF topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Motoros topic
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- További aktív témák...
- Lenovo L13 Core I3-10110U / 8GB DDR4 / LAPTOP 1
- MSI 14 Modern C12M FHD IPS i7-1255U 10mag 16GB 512GB SSD Intel Iris XE Graphics Win11 Garancia
- ÁRCSÖKKENTÉS ASUS HD6870 videókártya
- Targus DOCK423A - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 x HDMI (120Hz)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)