Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. október
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
márkaspecifikus topikok: (Asus, TP-Link, Cudy, Xiaomi, Mikrotik stb.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Celtis
veterán
válasz
blakey
üzenetére
Igen, tudom. Az volt a gond, hogy amíg előre konfiguráltam a routert - még tiltva a vezetéknélküli hálózatot - az ország beállításoknak nem volt hatása a választható teljesítményre. Az engedélyzés után már be lehet állítani nagyobb teljesítményt, sőt egész brutálisat.
Elkezdtem az összehasonlító méréseket. Az már elsőre is látszik, hogy még a kisebb teljesítménnyel is jobban teljesít a wifi.
Viszont a vezetékes sebesség siralmas. Eddig azért 700mbit kijött a digiből LAN-on, most 450.
Erre valami ötlet? -
Celtis
veterán
válasz
blakey
üzenetére
Egyelőre csalódás ez a 65P router.
Elég fura, hogy nem lehet csak simán rátölteni a firmware-t (mint a tplink esetén) hanem scp-vel meg shh-val kell szórakozni. De ez nem is lenne akkora baj, ha működne. Hiába engedélyeztem az SSH-t, aztán a telnetet is, se SSH-n se SCP-vel nem érem el a routert (timeout), csak a webes felületét. Kellene még valami konfigurálni rajta? -
-
iff
senior tag
válasz
blakey
üzenetére
AC86U-t nem ismerem és az asus routereket sem. Max. akkor foglalkozok routerrel, ha nekem kell vagy állítom, illetve ha máshol megkérnek és akkor utánanézek. (sajnos nem, nincs annyi időm, hogy állandóan csesztessem a routert) Mikor mennyit változtat a gyártó! Annyi kellene, hogy beállítom és működik. Ami érdekes, hogy most [link] az olvasás egy "kicsit" megugrott az eddigi 20-22MB/s-ről. Az írás az maradt. Mitől azt nem tudom.
(#78932) woodworm
Nincs irreális elvárásom, csak annyi, hogy normálisan működjön! Nincs routeren letöltés stb... Azért egy 10k meg egy 25-30k router között már kellene különbségnek lennie. -
válasz
blakey
üzenetére
Szuper

Bármi ellenvetés/észrevétel azzal kapcsolatban, hogy a RT-AC66U B1 routert RT-AC65P-re cseréljem? Tudom, hogy kevesebb szolgáltatást tud, de azokat egyébként sem használtam (QoS, VPN, AiCloud, nyomtatószerver, 4G támogatás, AiDisk, stb.)
Illetve még egy kérdés: az AC65P-nek mekkora tápja van? Nem találtam róla neten infót. -
fatal`
titán
válasz
blakey
üzenetére
Nem csak snapshot build van?
Elvileg 880mhz-es CPU-ja van (2Core), 256 rammal és 128 nand tárhellyel. Gigabithez valószínűleg ez karcsú. Milyen netet hajtasz vele?Szerk.: A gyengébbet nem a jelenlegi eszközre értettem, hanem a másik 3-hoz képest, amit írtam. Persze nem is ugyanabban az árkategóriában játszik.
-
Jegesmaci81
aktív tag
válasz
blakey
üzenetére
Hogy őszinte legyek engem nem érdekel a wi-fi sebessége és nem is próbálgattam át rakni máshová. Számomra a kábeles sebesség volt fontos amiben viszont nagyon jó az Asus ac65p. A wi-fi sebességére pedig nem csak én panaszkodtam. Sokan mondják hogy wi-fi-ben nem erős. Elhelyezésre azért sem fognám mert közvetlen mellette is kevesebbet tud mint a lecserélt Linksys routerem.
-
mrmft
senior tag
válasz
blakey
üzenetére
Itt nincs terhelve, annyi a dolga, hogy legyen internet a lakasban, ez megy neki. Ettol meg levihettek volna az arat, mint tobb mas modellel megtettek. Ebbol is latszik a WiFi mennyire kiszamithatatlan, hogy kinel milyen lesz, probalgatni kell. En sem ertettem, hogy lehet ennyire keves az AC65P. Ha jobb nalad az AC65P mint az AC68U volt, akkor az AC86U-nal is valoszinu jobb lenne, mert a ket utobbi itt kb. egalban teljseitett, igy gondolom ez nalad is hasonlo lenne.
-
mrmft
senior tag
válasz
blakey
üzenetére
AC68U E1-el tudtam a hetvegen, miutan kiderult szamomra, hogy a WPS gombbal kapcsolhato a radios resze. Anno az AC86U csak minimalisan volt jobb Wi-Fi tekinteteben (mint az AC68U, ugyanitt). Azonos kornyezetben es kliensekkel az AC65P mar hasznalhatatlan, az AC68U pedig meg vigan es stabilan 200Mbps felett mukodik 5GHz-en. 2db vasbeton fal volt az akadaly 6+16cm szelessegben. Mas osszevetest nem csinaltam, engem csak ez erdekelt. Ugy latom nem veletlen a dragabb routerek felara.
-
Newyorker
addikt
válasz
blakey
üzenetére
Ezt a hatótávot ami van a mostani router, azaz az ASUS RT-AC57U AC1200 v.1 ver. is hozza, csak gyenge és nem stabil, ez a bajom vele! Pl az iphone x stabil, de az iphone 8 plus nem :S a ps meg ultralaggol :S szval ha erős és stabil lenne, akkor ez a hatótáv OK lenne vele

Régebbi router ami még kapható esetleg?
-
eight
senior tag
válasz
blakey
üzenetére
HGG-vel az a legnagyobb baj, hogy nem adja ki a forráskódot, ebből volt is nézeteltérés és probléma az évek során. Egyébként jó srác, ott lóg irc-n is, lehet vele beszélni, csak nem tudjuk mi történik az fw-ben ezért olyan helyre nem lehet ajánlani ahol fontos a rendszer integritása (nagyinak a kertesházba persze teljesen jó, mert ki lehet vele lőni a wi-fit a verandára és lehet tólni ezzerrel a messengert)
MIndenképpen meg fogom nézni a 65P, köszönöm szépen a javaslatot

ui.: AIMesh nekem sosem működött annyira hogy vállalaható lett volna

-
eight
senior tag
válasz
blakey
üzenetére
Merlin átveszi a gyártoi modulokat amelyeknek nem "beszerezhetők" a forráskódjai, ezért (tudomásom szerint) egy csomó minden hardveresen gyorsított ami a többi fw-n nem az (pl ott az flow cache (a CTF utódja), amit a többi fw prociból csinál).
Továbbá van olyan amiben azért a 86u állva hagyja a 65p-t, ott van pl az openssl (lásd kép),

A Tomato vonal szerintem is jó, régen használtam és pl vlan-t sokkal könnyebb volt csinálni benne. Ha lesz Freshtomato ac86u-ra akkor mindenképpen tesztelni fogom, bár akiknek telepíteni szoktam routert azok jobban járnak a Merlinnel. -
eight
senior tag
válasz
blakey
üzenetére
Lehetséges, nekem még nem volt szerencsém a 65p-hez, csak teszteket olvastam róla.
Viszont nagyon kedvelem a Merlin + Entware combót, mert pont telibe találja a nyílt forráskód és a gyári támogatás közötti aranyközéputat, és - ha csak nem változtak a dolgok az elmúlt pár hétben, akkor - a 65p nem kompatibilis a CPU miatt.
Azért mindenképpen igyekszem majd hozzáférni egy 65p-hez, nagyon best-buynak tűnik ár/érték szempontból.
-
st3v3np3t3r
nagyúr
válasz
blakey
üzenetére
inkább semmit ne olvass, mert ugye ami nincs leírva az nem is létezik. - Ha nem baj, had én döntsem el, hogy olvasok vagy sem és ha olvasok, akkor milyen témában.
Mellesleg ha több szakértői oldal egybehagzóan ugyan azt írja, nyilván azoknak hiszek, nem egy olyan embernek aki ellenkezőjét állítja
Nem állítom azt, hogy nincs enek olyan oldalak, amik túloznak vagy kamuznak. Ahogy megoldható okosteló, úgy egy routeren is.
Csak pár cikk az elmúlt évekből: [link] link link
Ha már samsung, az LG-nek is voltak "kémkedős" okostv-i...
Légszives fogadd el tényként,hogy a Xiaomi márka nálam kizárt, ahogy telefonban úgy egyéb másban is! Ha tetszik tetszik, ha nem, ez van. Téma lezárva! -
TeeJay
félisten
-
csorba23
tag
-
devil-k
nagyúr
válasz
blakey
üzenetére
Próbáltam már a bétát... semmi... Olvastam azt is valahol, hogy elképzelhető, hogy a mostani FW van valami... Ennek örülnék a legjobban, mert igazából nagyon jól elvoltam ezzel a vassal, de feleslegesen szívatni sem akarom magamat... mert ha felb... akkor kivágom az ablakon.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
blakey
üzenetére
Mennyire erős ennek a Wi-Fi-je? A 2.4 és az 5GHz is érdekelne, külön-külön.
Kb. 5 méterre lenne egy fontos céleszköztől a router, de van köztük egy fal.Most egy régebbi TP-Link TL-WR1043ND van befogva (itt egy kép róla), ami ugye csak 2.4GHz-et tud, de annak a sebességét tudni fogja legalább az Asus 2.4GHz-en? Mert ennek a helyére menne (vagy?).
Illetve kicsit komplikáltabb a dolog, mert a szolgáltatói eszköz meg egy ilyen és ugye ez is tud 2.4GHz-en szórni.
Tehát a plusz kérdésem az, hogy hogy lehetne ezekből az eszközökből (az Asus-al kiegészítve) a legjobb lefedettséget produkálni? A csere után a TP-Link vezeték nélkül befogható még a rendszerbe valahogy, hogy az is sugározzon?
Köszi!
-
stigma
addikt
válasz
blakey
üzenetére
Hali, köszi az infót.
Célom hosszútávon egy jó router beszerzése, mert a jelenlegi netről szeretnék picivel feljebb váltani, illetve gondoltam kipróbálok valami újat, mely stabilan jól szolgálja ki az AC-s eszközeimet.
De akkor lehet felesleges mint írtad...Switch elfekvőben van nekem, is és nemsokjára be fogom üzemelni, mert amit tudok kábelre dugok.
-
válasz
blakey
üzenetére
Köszönöm, jó tudni!
A hivatalos specifikációs leírást lusta vagyok előkeresni, de nagyon határozottam emlékszem arra, hogy ajánlás van benne USB 3.x portoknál a Pantone 300C kék szín használatára.
A jelek szerint itt is megy az elslamposodás...

MaCS
-
Rick3D
senior tag
válasz
blakey
üzenetére
Jól mondod , vannak funkciók amiket nem ismerek és nem tudom hogy szükségem van-e rá. Már világos a MIMO ,csak azt kellene tudnom hogy a klienseknél melyik specifikációjából tudom meg hogy képes rá avagy sem. Végül is a többiek nem ajánlottak rosszat vagy hülyeséget mert ha tovább nézek lehet hogy még jól fog jönni a router tudása a későbbiekben.
-
Multibit
nagyúr
válasz
blakey
üzenetére
Igen, ha csak a wifi lenne az ok, meggondolandó a csere (amennyiben minden mással elégedett vagy).
Amikor új router után néztem, kifejezetten olyan típust kerestem, aminek hasonlóan egyszerű (2x2) wifi-je wan, mint az AC56U-nak volt. A cél és a környezet nem igényelt jobbat. -
Multibit
nagyúr
válasz
blakey
üzenetére
AC56U-m volt, Synology routerem nincs. A topikját olvasva elég jó az új versenyző. Ha hozzáveszem azt, hogy a gyártó valószínűleg rendesen nyomja majd a frissítéseket (Synology support!), akkor nem biztos, hogy aggódni kéne. Persze jósolni nem tudok, de elég unalmas lenne az élet, ha mindig csak biztosra menne az ember
A saját routerem kifejezetten nem ajánlott típus, mégis nagyszerű szerkezet, remekül működik 
-
Speede05
tag
válasz
blakey
üzenetére
Sry, hogy ilyen későn reagálok, nem volt időm olvasgatni egy ideig a fórumot.
@kali: Az eszközök egész biztos, hogy támogatják a gyorsabb sávszélességet, mert használtam már őket sokkal jobb eredménnyel is. Pár napja leírtam az eszközöket, de amik leginkább érintettek, és számít a sebesség, azok a saját eszközeim: iPhone 5S, Retina MacBook Pro 2014-es, Apple TV, és egy iPad Mini... utóbbi kettő nem biztos, hogy tudja az 5Ghz-et, de a másik kettő biztos. A többi eszköz családtagoké, és kevésbé használják ki a sávszélt :-) Nem streamelnek filmeket eszközök között, nem néznek online adásokat, miközben szinkronizálják a gépeket a hol egyik, hol másik felhőszolgáltatással. De végül ahogy írtam is, jó lett

@blakey: Nagyon mókás dolog történt. Az eszköz bridge módban volt, a UPC távolról bekapcsolta rajta a wifit, ahogy bejött nálunk is a WiFree szolgáltatás. Az eszköz nem állt vissza router módba teljesen, mert a felületet nem értem el. Viszont a WiFi aktív maradt. Csináltam egy resetet, visszaállt gyári beállításokra, ismét beraktam bridge módba, és azóta nem zavarja a wifi jelét, és azóta tökéletes.
-
TirGael
tag
válasz
blakey
üzenetére
Két asztali gép van (egy igazából csak most épül) aminek ki kell tudnia használni, a laptopoknál tudom, hogy elég korlátolt.
Az egyik asztali gép konkrétan a router alatt van, szóval arra kábellel kötném, a másik gép most készül, és 28 méter kábel kellene az összekötéshez, így inkább veszek bele Wifi sticket. De azt nem itt akartam megkérdezni, mert elvileg nem ide illik, de a "TP-LINK TL-WN822N"-et olvastam másik topikban jó vételnek.
Viszont ha a torrent megy a routerről, akkor az asztalinak sem feltétlenül szükséges ez a sávszél, de nem árt ha van.
Az olvasnivalót meg azért kérdeztem, mert inkább autodidaktázom, mint hogy telespameljem a fórumot.
-
Wajk
addikt
válasz
blakey
üzenetére
pl többek között neki is működik, meg máshol is olvastam. Nem folyamatosan lenne nyúzva meg pl torrent nem lenne USB külső winyó meg DLNA az elvárás...
-
válasz
blakey
üzenetére
Az egyik TV lehet kábellel lesz mert az közel van, de a másik elég messze szóval ott tuti marad a wifis megoldás a mostani gyér routertől csak jobb lesz ez. Viszont a dualbandos témába lehet meggyőzöl és marad a sima bolttól függ milyen lesz, mert várni se akarok rá napokat mire beszerzik.
-
farkas-j
őstag
válasz
blakey
üzenetére
Alapesetben teljesen igazad van! Az 5GHz-es sávban viszont megfelelő eszközökkel és jó lefedettség mellett remekül lehet bármilyen full HD-t vagy 4k-t nézni. Lásd a sebességtesztemet.
-
anonym1s
őstag
válasz
blakey
üzenetére
Hali.
Tegnap elfelejtettem irni, hogy azert kel usb3 a ruterre, mert arra akarom kotni a vincsesztereimet. Igy a ruter nas funkciot is ellatna, amihez kel a gyors iras/olvasai (foleg olvasasi) sebesseg az usb porton, es ezt csak az emlitett kategoriaju ruterek tudjak. Annyit meg nem szivesen koltenek ruterre, szoval egy kell, a legjobb. Van tapasztalatod valamelyikkel a 3 emlitett kozul? Olvastam rengeteg tesztet tegnap, de minden teszt oldalon mast irnak legjobbnak, es a teszteredmenyeik is kulonboznek. Igy nem konnyu beszerezni a legjobbat. -
válasz
blakey
üzenetére
Természetesen lehet downgrade-elni is bármikor. Nincs semmi UPC specifikus beállítás, mivel DHCP-s WAN kapcsolatról van szó, így az alapbeállítás annyi, hogy...
- megváltoztatod az admin jelszót
- beállítod a wifi-t (megfelelő csatornaválasztás, titkosítás)Továbbiakat a pedig a fentebb linkelt topikok valamelyikébe, mert itt offolunk ezzel.
-
válasz
blakey
üzenetére
Szerintem mindig érdemes. Főleg most, hogy még új, és be sincs állítva, tedd rá a frissítést, majd utána nyomj egy gyári visszaállítást menüből, vagy reset-et, és aztán konfigold.
További kérdés esetén pedig...
http://itcafe.hu/tema/tp-link_wdr3600_router/friss.html
http://itcafe.hu/tema/router_gondok/friss.html -
-
-
válasz
blakey
üzenetére
11-ig okés, hiszen addig kinti régió, magyar régióban viszont van 12 és 13, ezeket sok apple wifi cucc nem szereti, és itt nincs szó tp-link eszközökről, asus...stb is problémás!
acisco(belkin már a linksys) sokszor azért tiszta sor, mert ott eleve csak 11-ig állítható a csatorna, nincs külön hazai régió, és ez főként a hgw eszközöknél probléma.
csak annyi ezres kellene, ahányszor ilyen és hasonló problémák miatt hívnak!
-
válasz
blakey
üzenetére
Érdekes, nekem 90nm-en a legtávolabbi ponton is megfelelő a jelerősség.
Éppen ezért nem becslünk WiFi jel erősséget méter, négyzetméter, falvastagság, stb... alapján, mert ez minden helyszínen más és más!Ezek szerint nem a legjobb firmware van rajta.
De nagyon jó lenne, ha csak ezen múlna! -
benneleszek
csendes tag
válasz
blakey
üzenetére
Nagyjából egy 50-60 m2-nyi területet kéne lefednie 2-3 közepesen vastag fallal ha ezt egy 2 antennás is tudja nekem az is jó. A T-home routernél az a gond, hogy egyes részeken már nagyon gyenge a wifi jel ezért vagy nem is csatlakozik vagy pedig elég lassú. Alapvetően nem volt gondom a wr941nd-el sőt kifejezetten jó volt a wifije meg jól is működött csak a cisco-val nem igazán szerették egymást. Ha tudnál esetleg nem Tp-Linket ajánlani azt megköszönném.
-
válasz
blakey
üzenetére
stabil az, de lagábbis nem kevésbé, mint más gyártó azonos kategóriájában!
szeretném, ha a jelenlegi szolgáltatós cisco epc3925 azt tudná wifi tekintetében, mint a korábbi tl-wr941nd (v3) routerem - és itt nem csak az antennák milyenségének eltéréséből adódó lefedettségre/szórásra gondolok!
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Mennyibe fog kerülni a Steam Machine?
- Kuponkunyeráló
- Intel Core i7-5xxx "Haswell-E/EP" és i7-6xxx "Broadwell-E/EP" (LGA2011-v3)
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Okos Otthon / Smart Home
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Porszívók - akkus és klasszikus vezetékes
- Spórolós topik
- Konzol Screenshot
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad P15 Gen 1 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10750H 16/512 QUADRO T1000 4GB
- Lenovo ThinkPad P15 Gen 1 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10750H 16/512 QUADRO T1000 4GB
- Boya BY M1/AV Jefe TCM-100 lavalier mikrofonok
- Mantona Luis Retro kamera hátizsák fekete
- 2db Sony 128GB Uhs-II/U3/V90 és 1db Kingston 256GB Uhs-II/C10/V90
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 128GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3392, 100% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro Max 256GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3943, 100% Akkumulátor
- ÚJ MSI Katana 15 HX - 15.6" QHD 165Hz - i5 14450HX - 16GB - 512GB - Win11 RTX 5050 - 3 év garancia
- HDTV HD010 kül/beltéri FULL HD/4K tv antenna / 12 hó jótállás
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Erre valami ötlet?

Mellesleg ha több szakértői oldal egybehagzóan ugyan azt írja, nyilván azoknak hiszek, nem egy olyan embernek aki ellenkezőjét állítja
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Az ára úgy baráti nagyon.
Gubek-Einste
Dr.NX