- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Tonnara di Scopello
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- crok: Android ADB, TWRP, ROM, GApps, MicroG, Shizuku, APK és egyéb segédeszközök
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- MasterDeeJay: Sikeres CoffeeTime modok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT
▼▼▼ MILYEN ROUTERT VEGYEK? Topik összefoglaló▼▼▼
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2026. április
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
● Márkaspecifikus topikok: (Asus, TP-Link, Cudy, Xiaomi, Mikrotik stb.)
Ahhoz, hogy segíteni tudjunk a számodra legmegfelelőbb router kiválasztásában, a hozzászólásod mindenképpen tartalmazza az alábbi kérdésekre a választ:
■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
■ Milyen netsebesség mellé kellene az eszköz?
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj!
■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben?
Új hozzászólás Aktív témák
-
meri
aktív tag
Sziasztok! Egy kb. 80 nm-es lakást eddig egy ASUS RT-AX86S (nem az "U" - ez csak dual core + feleakkora memória) által van kiszolgálva. 1Gbit-es net, amin 5 mobil / tablet, 4 PC/laptop, TV, media player, és 2 háztartási gép lóg. Minden - munka, streaming, torrent, játék - tökéletesen működik.
Azon filózom, hogy a kipróbálásra bekötött, új TP-Link BE550-et megvegyem-e (kb. 60e Ft lenne). A mobilok, szgépek Wifi 7-képesek, de nincs szignifikáns különbség sem a sebességben, sem a lefedettségben. Nem tervezem a net-elérést sem gyorsabbra váltani (ehhez jönne pl. jól a TP 2.5 GB-es WAN/LAN csatija).Viszont a 86S már nem mai gyerek; a fene tudja, meddig lesz rá firmware-frissítés, ill. most még el lehetne adni valamennyiért. Az TP 3 év garija és az, hogy ez 4-5 évig kiszolgálna lenne a fő érv. Vagy hagyjam az egészet, és majd akkor vegyem újra elő a témát, ha az ASUS-ban a hardver megadja magát, vagy leállnak a frissítésekkel?
-
meri
aktív tag
Sziasztok! ASUS XT8 (AX6600) mesh router bootol, de nem indul el, ahogy kéne... lehet ezzel valamit kezdeni? Az ASUS-féle firmware tool esetleg használhat?
-
meri
aktív tag
Sziasztok! Ha egy ASUS AC85P-t cserélnék Wifi 6-os routerre (Wifi 6-ra képes laptopok miatt), akkor mire lenne érdemes váltani, hogy valóban érződjön a sebességben számottevő különbség, pl. belső hálózaton másolás laptopról NAS-ra, böngészés, stb.? 1-2 kisebb szobát kellene csak lefednie. Egy AX53U gondolom nem lenne nagy ugrás, ugye? Huawei AX3 Quad core esetleg? Köszi előre is...
-
meri
aktív tag
Sziasztok! Meglévő ASUS RT-AC85P mellé vettem egy RT-AC51U-t, amit AP / WDS módban szeretnék használni, a jelet erősítendő a lakás távolabbi részében. MAC-ek kölcsönösen regisztrálva, 51U AP, WDS módban, DHCP itt kikapcsolva. Kábellel rákapcsolódva az 51U-ra van internet. 2.4 GHz kikapcsolva, ez nem kell. A 5GHz-en ilyenkor ugyanazt az SSID-t kell beállítani, mint az elsődleges routeren, ugye? Hogyan tudom ellenőrizni, hogy működik-e a WDS?
-
meri
aktív tag
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Köszi!
-
meri
aktív tag
Üdvözletem! Egy kicsi, 15 m2-es szobába (csak ezt kell lefednie) keresek Wifi routert, gigabites hálózathoz. 1 PC lenne rákötve UTP-vel (itt kompetitív online játékhoz kell az alacsony ping) + wifin alkalmankként tévézés (Nvidia Shield: 4K Netflix, Spotify), erre cast-olás telefonról, valamint böngészés és tanulás laptopról. Erre a célra egy Merlin-es RT-AC66U (nem B1-es) megfelelő lehet, ugye?
-
meri
aktív tag
Sziasztok! Szülőkhöz vennék használtan egy Wifi routert, mert a "gyári" Telekom-os wifi-je ha gondol egyet, nagyon gyenge lesz, bár újraindítás segít, illetve nem sikerül MAC-hez rendelnem fix IP címet - egyszerűen nem támogatja ezt (RDC-hez kéne).
Nekem otthon egy ASUS RT-AC85P dolgozik, ami kiváló mindenre. Itt viszont igazából csak néhány telefont és ritkán 1-2 laptopot kéne kiszolgálni wifin. Egy RT-AC1200-ast tudnék venni 9e Ft-ért (a sima 2 éves modellt, nem G+/GU). Mennyire megbízható ez a modell? Azt látom, hogy májusban adtak ki hozzá új FW-t biztonsági javításokkal. Köszönet. -
meri
aktív tag
Sziasztok. Már egy ideje használom az RT-AC85P-t, ami egy RT-AC86U-t váltott le. Azzal sem volt gondom, de a játék-centrikus beállításoknak nem nagyon vettem hasznát (1000/100-as kábelnet). Ami érdekes viszont, hogy a ping kábelen (kompetitív játék) a fiaim szerint jobb (25 -> 20 ms), és egy-egy nagyobb file (több GB) másolását meg sem lehet közben érezni, akár 4K filmet nézünk egy Nvidia Shield-ről, akár játék megy közben (Azért nem 65P lett, mert itt 85P volt "kéznél" a cég beszállítójánál - nemén fizettem). Wifi is király. Szóval, köszi a tippet! (ezelőtt egy N17 volt, na azt mindkettő körökkel veri, bár a ping ott sem volt annyira gyatra, de a párhuzamos terhelést nem bírta)
-
meri
aktív tag
Cégtől kapok egy választható routert az 1000/100-as othoni nethez. Az eddigi RT-AC86U-t - ami egyébként kitűnően vizsgázott, Merlinnel ment eddig - eladom (apró), és szerintem benevezek egy RT-AC85P-re én is (65P ebben körben nem választható; AC68U lehetne, de akkor már inkább a modernebb HW-re szavazok). AX58 lenne még, de nincs itthon AX-es vevő. A 85P-re is létezik OpenWRT? Használja valaki?
-
meri
aktív tag
Sziasztok, mennyit érhet használtan egy RT-AC86U tökéletes állpotban, gari nélkül?
-
meri
aktív tag
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Jaja, a GT-re viszont csak gyári firmware - "csicsás" Asus WRT interface - van, Merlin-féle nincs.
-
meri
aktív tag
Sziasztok! VDSL2-höz (100/10 Mbps) keresem a végső megoldást.
Jelenleg a két fő csapás ez:
1) ASUS DSL-AC88U (egy "csak kibontott, új" 50e-ért, még 2.5 év garival)
...vagy...
2) A jelenlegi DSL-N17U-t bridge-ben csak DSL modemként megtartani, és mellé routernek:
- RT-AC66U B1 (használt, garis, 20e Ft)
- RT-AC58U (használt, garis, 20e Ft)
- RT-AC85P (új, 35e Ft) (sajnos errefelé 65P nincs, illetve az is ennyi - nem HU)A 88-as baromi jó áron van. A kettes lista viszont még így is költséghatékonyabb, és nekemí úgy tűnik, ezek is szépen teljesítenének. (80 nm-es lakás, max 1 betonfal, vezetéken low ping gaming + alkalomszerű torrentezés + UHD filmnézés NAS-ról és Netflixről, wifin csak laptopok. A competitive gaming miatt minőségi QoS fontos.)
Köszi a segedelmet!
-
meri
aktív tag
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Köszi a válaszokat, Multibitnek is.
Kicseréltem a DSL-AC68U-t egy újra (rendesek voltak ahol vásárolva lett); gondoltam, teszek egy próbát, hátha van újdonság a hardvware-ben... sajnos nem jött be, ez is ugyanazt csinálja (csak a fórum kedvéért: Windows 10 PC-ken a letöltés iszonyat lassú). Viszem vissza holnap.
Mivel elvileg az eredeti árában nézelődhetek (pénzt visszaadják - ez mondjuk rendes tőlük majdnem 2 év után) - az alábbiakra gondoltam (a cél: 80 m2-es egyszintes lakásban Wifi a laptopoknak, alacsony pinges "gamer" net kábelen, plusz néha letöltés, NAS filmnézés) - a jelenlegi ASUS DSL-N17U lecserélésével:
- DSL-AC56U
- DSL-AC66U
- DSL-AC86U
- DSL-AC88U
- TP-Link Archer VR2800
Szűkösen még ez utóbbi kettő is beleférne.Vagy szerzek egy másik DSL-AC68U-t és egy Ubiquity-vel oldom meg a Wifit.
-
meri
aktív tag
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Köszi a válaszokat! A számla meglett, holnap küldöm az Asus supportnak a router logokat - meglátjuk, mi sül ki belőle. Egy Ubiquity Pro AP lenne most kb egy huszasért, PoE adapterrel, táppal, de ennek a bekonfigurálásához kéne valamilyen spéci eszköz is, ugye? Ilyet még nem csináltam. Az RT87U pedig 10e körül enne használtan, garanciával.
-
meri
aktív tag
Sziasztok! Update - a DSL-AC68U-t beüzemeltem, és egész jó... lenne, ha nem kéne 2 Windows 10-es laptoppal is csatlakozni Wifi-n. Ez egy ismert bug (fórumokban, termék-értékeléseknél megtalálható). Akkor jelentkezik, ha megy a DSL és a Wifi-t is használni akarja valaki (miért is venne ilyet bárki is, ugyan). Megoldásnak javasolnak egy nagyon régi firmware-t (2015-ös, hehe), vagy a 802.1q bekapcsolását. de ez nálam nem megy.
Próbáltam merlin-t, nem segjtett (a tünet: tetűlassú a letöltés. Feltöltési sebesség király, letöltés is vezetékesen ill. telefonokkal wifin)
Szóval, most ezeken gondolkozom:
- ASUS support - megpróbálom. Ehhez kellene az eredeti számla - lehet, hogy már nincs meg. Ha meglenne, és benne vagyok a 3 évben. akkor elvileg cserélnék egy újra (fene tudja, lehet, hogy a régebbi rev. hibája?), esetleg adnak valami "mást" - ezt telefonon mondták.
- Lekapcsolom a 68-os DSL-jét és csak bekötöm az N17U után routernek
- Lekapcsolom a 68 Wifi-t, és egy Ubiquity AP-t kötök hozzá wifi-nek.
- Csere egy RT87U-ra (most lenne olcsón), amit a DSL modem mögé kötök. AC68-at eladni.Az egész onnan indult, hogy egy kicsit jobb QoS-t akartam az N17U-nál, esetleg 5G-s wifit, ha már lehetséges, de sajna eddig csak visszafelé léptem (több óra p.cs.lés, hajtépés, stb.)
-
meri
aktív tag
Sziasztok! Vettem egy DSL-AC68U-t használtan a jelenlegi N17U helyére. Tegnap beüzemeltem az alapokat: legújabb Asus firmware, Wifi beállítások, és "tűz". A net 100/10-es VDSL2. Az eredmény felemás, ugyanis:
- Vezetéken csatlakozva a sebeség rendben: 98 / 12 mbit/s.
- Wifi 5G: telefonnal (Google Pixel XL, Samsung S9): rendben (61 / 24)
- Wifi 2.4G: telefonnal (Samsung J5 2015): rendben (31 /12)
A ping 16-18 msec körüli.Viszont a speedtest.net a 2 laptoppal wifi-n mind 2.4, mind 5 GHz-en kb. úgy néz ki, hogy a 10 mäsodperces letöltést mérő ciklus elején felugrik 30-40 mbps környékére, majd kb. másodpercenként "feleződik" az érték, a végén kniköt 2 mbps körül, és ez is lesz a végeredmény. Természetesen érződik letötésnél, böngészésnél is - és fogalmam sincs, miért. A feltöltéssel nincs gond: 12 mbps itt is, végig egyenletes (röhej, sokkal gyorsabb, mint a letöltési sebesség.
A vezetéken és telefonokon történt mérés sikere azt sugallja, hogy a router rendben van, inkább valamiféle "összeférhetetlenség" állhat fen az ASUS-laptopok esetében. A laptop egyébként a PixelXL (4G) hotspot-jára csatlakozva 60 mbps-sel tölt le továbbra is. Az egyikben Intel ac 8265, a másikban vaamilyen Atheros wifi chip van, és az ASUS N17U-val semmi gondjuk nem volt (2.4), sem máshol (munkahely, egyéb wifik). 5Ghz-en 866 mbps-es kapcsolatot jelez a Wifi (ac). Az OS: Win 10.
Amit eddig próbáltam:
- ASUS: full hard reset újra, alapbeállítások újra.
- ASUS: Játék különböző channel-ekkel "auto" helyett. Játék a sávszélességekkel (20/40/80).
- ASUS: "Airtime fairness2, "beam forming" - OFF
- Laptop: network reset, legújabb driver újratelepítés, driver uninstall majd felismertetés.Eredmény: semmi.
Van valakinek ötlete, hogy mi lehet a gond, ill. mit próbáljak meg?
Köszönet előre is. -
meri
aktív tag
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Köszi, akkor most mégsem értem. Az ASUS DSL-N17U azért nem egy alap cucc. Persze nem ekvivalens egy AC68U-éval a CPU/mem, de gigabites WAN és LAN, HW NAS-os, elég sok konfig lehetőséggel bír. Akkor ezek szerint ez elé a "szolgáltatói" VDSL router-t nem érdemes befogni, gyorsabb nem lenne ez a kombó, a beállítási lehetőségek az ASUS-éi maradnának. De akkor pl. csere egy DSL-AC68U-ra segíthetne? Köszi.
-
meri
aktív tag
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Hmmm... az eredeti szolgálati modem egy ZYXEL P-870HN-51B volt, már nincs meg; ezt cseréltem le évekkel ezelőtt az N17U-ra. Azt mondod, hogy a Zyxel PPPoE passthrough-ban az N17U-val - ethernet WAN kapcsolattal - gyorsabb lenne? Ilyen Zyxel-t tudok még szerezni olcsón. Ennyi terhelést tudna átvenni, hogy az már érződne?
-
meri
aktív tag
Hahó! Otthonra keresek VDSL2 routert. A jelenlegi egy ASUS DSL-N17U. Egyrészt wifi-n telefonok, laptopok csatlakoznak hozzá, ezzel nincs is gond. Másrészt viszont vezetéken 2 gyors desktop PC, ezeknél egyes online FPS játékokban "túl nagy" a latency / ping, ezt szeretném javítani - ha lehet.
Fortnite-ban creative módban a ping 30 körüli, normál módban 50-60 (infó a nagyobbik fiamtól). Nem idegen a terep számomra - programozó vagyok -, de nem tudom, hogy pl. egy rt-AC88U, egy wrt-s megoldás, vagy bármi egyéb cuccal csökkenthető lenne-e a desktopokon a ping. Másképp fogalmazva: mennyire szűk keresztmetszet ez a router. Ha esetleg van valakinek ötlete, szívesen fogadom. Javasolt routerek, megoldások... köszi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Mindenféle környezeti behatásnak ellenállnak az ASUS új TUF tápjai
- Yettel topik
- Robotporszívók
- Házimozi belépő szinten
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Diablo IV
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Milyen légkondit a lakásba?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Dr.NX