Hirdetés
- Szólánc.
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- MárkaLánc
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Digitális Állampolgárság Program
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
tibibi
őstag
válasz alfaman512 #34393 üzenetére
Nem nagyon értem mi a gond 80m2 fűtésére mennyire kellene visszaszabályozni? Ne agyald túl használd és kész
-
edk-
őstag
-
No.01
őstag
Most nem vagyok otthon, de ha jol emlekszem akkor FXM a tipus 4.2kW-os.
Azt lehet tudni, h meddig lehet egyaltalan hasznalni futesre? Mintha v.hol belefutottam volna, h +3 fok alatt mar a jegesedes vegett jelentosen romlik a hatasfok hiaba mukodik minusz akarmeddig is a futes.Errol van barmi tapasztalat esetleg?
-
Flashcash
Közösségépítő
Általános, nem fűtésre optimalizált klíma, ebből lehet következtetni a hatékonyság csökkenésére is. (ugyanannyi befektetett energia -> egyre kisebb leadott fűtőteljesítmény)
7 fok tervezett fűtési kapacitás 100%-a
0 fok tervezett fűtési kapacitás kb. 84%-a
-5 fok tervezett fűtési kapacitás kb. 72%-a
-10 fok tervezett fűtési kapacitás kb. 61%-a
-15 fok tervezett fűtési kapacitás kb. 50%-a -
No.01
őstag
Sziasztok,
Van barkinek barmilyen valos tapasztalata, h egy (Daikin) klimaval milyen kulso homersekletig lehet/ajanlott futeni??
Gondolom, h van kulonbseg -3 es +11 fok kulso homerseklet eseten...Elore is koszonom!
-
alfaman512
tag
Sziasztok. Klíma tanács kellene. Felszereltettünk egy Fisher Confort plus klímát (FSAI-CP-120BE3) Olvasgattam itt a fórumot, és láttam hogy másnak is megszaladt a fogyazstás (1800watt)-ra, igaz neki nem nyomott 10 fok külső hőmérséklet alatt rendes meleg levegőt. Itt jött az ötlet vesztemre hogy megnézem az enyémet és. Tapasztalat: Ha turbó módra teszem és feltolom a hőmérsékletet 30 fokra, és délelőtt nem ment a klíma, akkor kb 5-10 percig (helység hűvösségétől függően) nekem is felmegy 1800 wattra néha picit fölé is, igaz tol 50 fokos levegőt, autó módban "hideg" indításnál 1550-ig megy föl. 23 fokos belső hőmérsékletre állítva kb1200 wattig tolja fel magát, majd ejti vissza kb öt perc után, és szép lassan beáll 450-600watt körüli folyamatos fűtésre, ha 450-ig sikerül ejtenie akkor általában megáll, 10 fok külső esetében nem áll meg hanem kb 500-580watt-között mocorog, néha ráfűt 800-900 wattal. 450-alá sose megy le, inkább megáll. kb 80 négyzetmétert fűt. Olvastam itt hogy 1500watt-ban limitálva a max fogyasztása, normális az hogy hideg helység esetében főleg turbó módban maxra húzva ezt túllépi? Az normális hogy nem ejti le magát 300watt környékére hogy ott dolgozzon, és inkább megáll, majd 15 perc után megint indul? Aki telepítette egyenlőre nem akaródzik neki ránézni, nekem az jön le a tőle hogy ez ilyen, a Fisher az kizavarná a szakit, de nem akarok feleslegesen feszültségbe keveredni a szakival. Nyílászárók régiek. Fűt meg minden, adja a meleget rendesen, csak azon kattogok mióta itt beleszaladtam hogy másnál is túlszalad a fogyasztás (bár neki nem adta a meleget) azóta nem tudok mit kezdeni a dologgal. Véleményeket várok.
-
kelzsoca
félisten
válasz ALgore2 #34385 üzenetére
Akkor azzal a szerelővel szakítsd meg a kapcsolatot.
A 2.5 kw-os klíma mondjuk 25-30 négyzetméterig ajánlható ez felett valószínűleg folyamatosan, és maximum kapacitáson dolgozna (és így sem tudná ellátni a rábízott feladatot) ami működés/hang/fogyasztás/élettartam szempontjából sem lenne ideális.
-
edk-
őstag
válasz kicsi kecske #34390 üzenetére
Inkább így kell nézni:
2 kültéri: ha egy elromlik, még marad fűtés/hűtés a ház egy részében.
1 kültéri: ha elromlik, nincs fűtés/hűtés egyáltalán."Try SCE to Aux." ˁ˚ᴥ˚ˀ eladó dolgok: https://l2g.hu/edkelado
-
kicsi kecske
tag
válasz Flashcash #34389 üzenetére
nem ragaszkodom hozzá, csak felmerült anno a lehetőség a multisplitre és akkor vki mondta hogy 2 kültéri 2 hibapont, 1 kültéri 1 hibapont. Ha a szakavatottak azt mondják, hogy 2 beltéri + 2 kültéri a best option akkor lehet azt választom. Sajna ezeket nem tudom kipróbálni, ezért ha valamit kiválasztok nincs visszaút. Emiatt nem akarom sem alultervezni a rendszert mint most a panelben. 2.5kwos vortex van 100kért vettem anno metroban.. hallba van téve és a hálóba semmi hideg nem jön. ventillátorral kell oda fújni, hogy ne dögöljünk meg nyáron
“Mindig is néptáncos akartam lenni, de rá kellett jöjjek, hogy olyan nép nincs, ahogyan én táncolok!”
-
Flashcash
Közösségépítő
válasz kicsi kecske #34388 üzenetére
A multi rendszereket akkora felárral adják, hogy költségben szerintem hasonló összegre jön ki, ott pedig a kültéri meghibásodása lehet közös hibapont. Csövezésben pedig ugyanahhoz a kültérihez kell eljutni mindkét beltériről, míg két kültéri esetén van esély arra, hogy rövidebb csövezés elegendő.
De ettől függetlenül ha egy kültérit szeretnél csak, akkor kérj árajánlatot egy két beltéris multisplit rendszerre is.
[ Szerkesztve ]
-
kicsi kecske
tag
válasz Flashcash #34386 üzenetére
Hmm, értem Bíztam benne, hogy az 1 klímással is megoldható, vagyis reménykedtem abban a válaszban.
2 klímásnál amúgy nem dupla rizikó a 2 kül/beltéri meghibásodási lehetőség? Anno vki ezzel érvelt, hogy dupla annyi csövezés kell ami miatt drágábbra jön ki, 2 kültéri kell a tetőre, ami miatt dupla annyi a meghibásodási/fenntartási költsége akár töltet terén akár szerelés/karbantartás terén.“Mindig is néptáncos akartam lenni, de rá kellett jöjjek, hogy olyan nép nincs, ahogyan én táncolok!”
-
BigBear
senior tag
válasz Topi70 #34350 üzenetére
Ezt írtam le párszor. Sajnos így működik. Leszabályoz nagyon szépen, de 2. vagy 3. bekapcs után szinte hűvös 3x fokos levegőt nyom és megy folyamatosan.
Semmi baj nem lenne, ha nem lenne hangos fűtés mellett. Akkor elviselhetőbb lenne a hűvösebb befújás is.
Amúgy ez nem két üzemmód. Első alkalommal mindig kicsit túlfűt, utána leszabályoz ahogy kell.[ Szerkesztve ]
-
Flashcash
Közösségépítő
válasz kicsi kecske #34384 üzenetére
Szerintem az alaprajz túl tagolt ahhoz, hogy egy klímával komfortosan lehűthető legyen a nappali és a hálószobák, emiatt én a két klímás megoldást választanám.
Egy javaslat típusra, persze számos más jó megoldás is van:
Nappali-hoz 3,5kW-os: [link]
Hálószobákhoz 2,5kW-os: [link]
Ami hátrány, hogy ezekhez a wifi modult külön kell rendelni és drágább mint más típusokhoz, ugyanakkor érdemes átgondolni kell-e egyáltalán.Pár éve használok klímákat Mitsubishi/Panasonic általában két funkciót:
1, bekapcsoló gomb
2, időzített kikapcsolás -
kicsi kecske
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Építkezésbe vagyunk és most hogy bent vannak a nyílászárók + kötik a villanyt ki kéne állni a klímának a vezetékekkel.
Óriási dilemmában vagyok, hogy hova tegyek és mennyi klímát tegyek.
Szerettem volna légcsatornázható klímát, de miután megtudtam, hogy horror (1.5-2M) sajnos le kellett mondani az álomról
Most két alternatíva van. Vagy beteszek egy ilyen mennyezeti klímát a bejárati ajtóhoz (1es szám) ami 4 irányba fúj és az ha elég nagy talán befújja a nappalit és a folyosót amiről remélhetőleg elmegy a hideg a szobákba is.
Vagy teszek fel 2 db klímát a 2es és 3as pontra akkor az befúj a háló felé és megfelelően hűti a nappalit. Árban kb ugyan ott vagyok, mert ha kb 200k-t számolok / klíma akkor meg is van nagyjából a mennyezeti 400-500ks klímával. Kérdés, hogy mondjuk egy 7.2kw-os kílma behűti-e rendesen a hálóz és a nappali anélkül, hogy a folyosón mondjuk 15 fok lenne
Szobák amúgy
Minden szoba kb 12-12-18 nm, konyha étkező nappali 40+nm.
2 klímánál még a folyamatos kapcsolgatás is problémát okozhat, ameddig nem lesz kész a központi okosotthon rendszerem amivel automatizálni tudom a be/kikapcsolást.
Ha van esetleg konkrét típus amit ajánlotok és pro/kontra, hogy miért jobb az 1 illetve a 2 klímás megoldás, nagyon megköszönném.“Mindig is néptáncos akartam lenni, de rá kellett jöjjek, hogy olyan nép nincs, ahogyan én táncolok!”
-
ALgore2
tag
Sziasztok!
Segítséget kérnék a kiválasztásban az alábbi klímákból!
~45m²(35-10)re lenne, a beltéri szembe lenne a kisebb helyiségel! Fűtésre is használnánk!1 ajánlat :Daikin Sensira FTXF25A/RXF25A, 230000ft
2 ajánlat :Gree Amber GWH12YC 203000ft
Gree Comfort X GWH12ACC-K6DNA1D 3,5 kW, 187000ft
Midea MB-12N8D6-SP Mission II Inverteres Split klíma, 212000ft
Midea MA-12N8D0-SP Blanc 2018 oldalfali split (3,5 kW), Wifivel, 168000ft
Panasonic KIT-FZ35-UKE Standard, 200000ft!Mindkét ajánlatra a szerelés ~70000ft!
Köszönöm a segítséget! -
Topi70
tag
Idézve:
Ha a helységben lévő hőmérséklet alacsonyabb mint a beállított hőmérséklet, akkor
a kompresszor üzemel. Ha magasabb, a kompresszor és a kültéri egység ventilátor
motor áll, és a beltéri ventilátor motor is leáll. A légterelő motor vízszintesre
állítja a légterelő lemezeket. A beállított hőmérséklet 16 és 30 Celsius fok között
lehet. -
Topi70
tag
Ami a legfelső állás felett van. Egy résnyit hagyva a levegőnek. Ilyenkor minimális befújás marad. 10W fogyasztással.
-
-
törölt tag
-
Topi70
tag
Az én problémám senkit nem étint. Kár!
-
feco70
senior tag
Nekem most raktak be egy 3,5 sensira, meg van egy j3 daikin, nézegettük a szerelővel, semmi különbség nincs, még a j3 szerintem halkabb is. Ehez már nem vettem wifit, szerintem fölösleges, meg R32 gáz van benne
-
Sumptuous
senior tag
válasz tibibi #34359 üzenetére
Köszi, hogy megnézted. Szerintem nálam sem megy. Megfogdosom az alját elég sűrűn, már-már zaklatásnak is felfogható, de sosem meleg az alja nálam sem. De még mindig nem volt komoly fagy..
Arra lennék még kíváncsi, hogy ez a plusz fogyasztás bele van-e kalkulálva a scop-ba. Attól félek, nincs. Viszont ha H-tarifán lóg a klíma, akkor ez (a csepptálca-, karter-fűtés) sima COP 1-es hatékonyságú fűtésként működik, amit elvileg nem használhatunk a H-s árammal. Ez ilyen kivétel, vagy ennyire nem is nézik ezt?
@ph2012:
Nobilklíma: volt nekem is, jól működik.. sokkal jobb, mint egy komolyabb ventilátor. Sajnos ez az egy előnye van és rengeteg hátránya. Borzasztó hangos, mint írják előttem is, drága és még nehéz is..Nem is értem hogyan terjedt el ennyire. Akkor már inkább egy ablakklíma, ha nincs kedved szerelőt hívni. Itt van egy tanulságos videó róla. Angol. [link] Ez a hangosság nem vicc, ha tv-znél melette, felejtsd el. Esetleg nagy melegbe, ha dolgozni kell komolyabb fizikai munkát, akkor van értelme, de én családiházba mégegyszer nem rakok ilyet. Botrány :DA kérdésre válaszolva; ha mindenáron tervezel ilyet beszerezni: le fogja hűteni a kis szobát. Viszont annyira rezeg, búg, hogy lehet zavarni fogja az alattad lakót. Nézzd meg egy klímakültéri zaját, és gondold el, hogy berakod a szobába. 13nm-re ráadásul..Még nagyon messzire se tudsz tőle menni.
Miért nem jó a split klíma neked?
[ Szerkesztve ]
-
ph2012
senior tag
Hadd kérdezzem, hogy egy 13nm-es panel szobába milyen mobilklímát lehet venni? Nyárra ez is elég lenne?
Köszi.
-
törölt tag
válasz tibibi #34362 üzenetére
Nekem a U-crown-al az volt a gondom, hogy mínuszokban a leolvasztáskor,
hirtelen állt le, és süvített egy igen hangosat.
Éjjelente 4-5 alkalommal felriadtam rá.
Namármost a Gree csúcskategóriás gépétől kicsit furcsa volt.
Alsóbb kategória sem csinál ilyent.
Viszont 2,5 kW-os létére 40 kg felett volt a kültéri súlya,
kis kínai tett bele anyagot rendesen.
Viszonyításképp:
Perferám 2,5 kW 32 kg,
Most vettem egy Sensira 3,5 kW az 28 kg.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz canniball #34324 üzenetére
Szia !
Nem mondom hogy nálad is ez a gond, de egy próbát megér.
Júliusuban tettem fel egy ügyfélnek ilyen klímát, ( Sensira 3,5kW )
2 nap múlva jelentkeztek ennél hangosabb zajok.
A gond az volt, hogy Daikinék, akiket komoly gyártóknak tartok,
a kültéri ventilátor tartó lemezét nem a konfúzor közepére rögzítették.
Egy bizonyos fordulatszámon, mikor kicsit nagyobb rezonancia adódott össze,
akkor enyhén belevert a venti-lapát a konfúzorba.
A kültéri enyhe megfeszítésével elhallgatott.
Mivel Én tettem fel, úgy hoztam helyre, hogy 2 mm-el eltoltam a venti felfogató
lemezét, de még így sem volt teljesen központba, de azóta semmi hangja.
Kicsit csalódtam a Daikin minőségbiztosításában.
Egy fényképet megért volna, látványos volt a nem központosság.Mint említettem, nem mondom hogy ez a gond nálad is.
A videó alapján csapágy morgó hangnak hallom, de azt más fordulaton is
hallani kellene, esetleg más frekvencián. -
tibibi
őstag
válasz sanzi89 #34338 üzenetére
Van ,hogy sz@rakszik a szerver nem tudom,hogy kellene müködjön,de nekem minden alkalommal be kell jelentkeznem,hiába pipálom ki az automata bejelentkezést,azt írja nem található egység [kép] .Ne add fel ,mert ha működik sokkal egyszerűbb kezelni mint a távirányítóval,amit annak a seggébe dugnék fel aki enged ilyen szemetet legyártani. Hogy a bánatba lehet ilyen kis kijelzőt rakni valamire aminek nincs háttér világítása és a beltérin meg nem mutat semmit
[ Szerkesztve ]
-
LanyUs
senior tag
válasz canniball #34353 üzenetére
Már nem írok többet hangokról közösbe, ment a privi hátha segít ...
Költőien úgy tudnám megfogalmazni:"Egy klíma hangja mindig az adott pillanatnak szól..."
Értem itt ezalatt, hogy amit filmeztek egy adott pillanat nyomás,áramlás,működési állapot felvétele. Fél óra vagy akár pár perc elteltével teljesen más frekvenciák, rezgések és hanghatások jönnek elő. Hangosból válthat halkra és fordítva. Természetesen vannak típusok Syen,whirpool,genex,gree, amiket már 3-4 házzal távolabb hallok, hogy fűtenek, azok a típusok hangosból váltanak hangosabbra
Windy tapasztalata a Mitshu gépekről hasznos lehet, mint alternatíva, de azok szervizhálózatát én nem ismerem. -
Miklósbácsi
tag
válasz canniball #34332 üzenetére
Szia!
Nálunk az FTXF 35 -ös Sensira most egész nap a csendes ( fenyőfás ) üzemmódban működött. A kültéri egységet közelről figyelve csupán a csendes, a gép kompresszorától és ventilátorától mégis csak elvárható enyhe működési hangot hallottam. Néhány méter távolságról pedig a nálunk nem túl hangos városi zaj ezt is teljesen elnyomta.A beltéri esetében a zajt a feleségem okozza, amennyiben a mókuskerék ventilátor mégis magasabb fokozatra van állítva. Zavarja az erősebb fújás légárama - ahogyan sok más embert is - ezért nemtetszését fejezi ki.
De kérésedre válaszolva : a beltéri egység is nagyon csendes a " fenyőfás " beállításnál. Erősebb ventilátor fokozatban nyilván a susogó hang is erősebb.
A gépet 14 hónapja használjuk probléma mentesen. Ugyanez mondható el a családban egy másik, 24 hónapja üzemelő FTX35/RXF35 - ös gépről is. Az is hasonlóan csendes.
-
canniball
nagyúr
válasz feco19 #34333 üzenetére
Ez nem hangzik túl bíztatóan...
Siriusb!
Na de náluk is csak egy-két óra után lett ilyen hangja? Mert nálam mint írtam igen. Ha a szigeteléssel lenne gond az mindjárt bekapcsolás után "zajongana", nem?edk- és feco70!
Igen, "fenyőfás" üzemmód és egy-két óra után hallható amit mutattam. Csak a tuti kedvéért: ti is ezzel a kombinációval próbáltátok?
És természetesen köszönöm hogy teszteltétek![ Szerkesztve ]
https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...
-
Topi70
tag
Sziasztok! Adott egy gree amber 2.7 klíma. Beállítok egy hőmérsékletet pl 20 fok. Egyszer úgy szabályoz, hogy néha elzárja a fújást becsukja a légterelőt amikor eléri a beállított hőmérsékletet. Majd, ha visszahül a szoba újra kinyit és fúj. Leírásában is ez szerepel. Én is ezt szeretem. 400-600 watt körül dolgozik ilyenkor fűtési fázisban. És van a másik üzem (nem tudom miért és mikor gondolja, hogy ez jó) amikor annyira visszaszabályoz, hogy a fújás folyamatosan üzemel ami igaz az az igaz, hogy ilyenkor kb 170-180 w körüli értékre leszabályoz, de ez a fajta üzem nekem nem tetszik a folyamatos fújás légáramlás és zajok miatt. Van erre v.mi megoldás?
[ Szerkesztve ]
-
sanzi89
addikt
Arról beszélünk, amit leírtam fent kommentben:
"Tudtok Pesten ajánlani egy boltot, ahol valószínűleg van raktáron ilyen klíma gumibak és magánszemélyeknek is árulnak? Békéscsabán nem találtam."
Plusz infó, hogy munka miatt Pesten leszek a héten és be tudok menni személyesen egy boltba, ha tudtok ajánlani. De ez egyéni szoc probléma, a fenti kérdés a lényeg.
"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."
-
sanzi89
addikt
Figyeljetek, egy pár ezer forintos, legyártott, kész alkatrészről beszélünk, nem fogok sufni tuningba átmenni. Legrosszabb esetben megrendelem neten a 4.000Ft-os alkatrészt 2.000Ft-os postával és így jártam. Már hozzá vagyok szokva, hogy kb. alig szerezhető be valami ami egy kicsit is eltér az átlagostól Békés megyében.
-
emre
veterán
válasz sanzi89 #34342 üzenetére
keress konfekció méretezésű furatos gumibakot
[ Szerkesztve ]
"Ha minden csődöt mond csak a tényeket tudomásul venni képtelen fafejűség menthet meg bennünket."
-
sanzi89
addikt
A Daikin Online Controller Out-of-home működésével kapcsolatban tud valaki segíteni? Lokális hálózaton megvan a klíma, be is tudok állítani mindent, a klímán engedélyezem az Out-of-home funkciót, beállítok egy felhasználónevet és jelszót. Távolról a programban megadom ugyanezeket az adatokat, és nem található meg a klíma. Semmilyen értelmes leírást nem találok, gondolom engedélyezni kellene a program portját a bejövő forgalomnak, de erről se találtam infót.
Arról nem is beszélve, hogy a Daikin oldalán olyan képekkel, menüpontokkal van ellátva a how-to, ami nem is az aktuális verzió... Lehet felesleges volt erre elkölteni 10k-t.
-
edk-
őstag
Csináltam videót ma reggel.
"Try SCE to Aux." ˁ˚ᴥ˚ˀ eladó dolgok: https://l2g.hu/edkelado
-
canniball
nagyúr
válasz Siriusb #34330 üzenetére
Köszi az ötletet, de indulásnál nincs ilyen hang, csak egy idő után kezdi el, ha a szigeteléssel lenne gond már az elejétől hangos lenne. Egyértelműen a ventilátor hangoskodik. Illetve pár órája átraktam automata módba, így teljesen normális hangja van a kültérinek, nincs a videón hallható kerregés. Csak így meg nekem a beltéri hangos; mármint nincs rendellenes zaj, de számomra túl nagy hanggal fújja a meleget...
Így akkor a kérdésem kéréssé alakul: ha valaki Daikin FTXF(35) tulajként megtenné, hogy néhány órára átállítja a gépet éjszakai üzemmódba és csekkolná, hogy ekkor nála is ilyen hangja van-e a kültérinek azt megköszönném!
-
Sumptuous
senior tag
válasz canniball #34328 üzenetére
Igen, az a gyári. Pontosabban ami a konzolhoz járt. Magához a klímához nem adnak semmilyet, ha jól tudom. De amit felraknak, az átmenő csavaros, "semmit" sem ér rezgés ellen. Ezeket olvasd át: [link]
Illetve van link is a gumibakkhoz. Az árán ne ijedj meg, lehet kapni 2eFt-ért is hasonlót, a legtöbb klímás cégnél. Pl: [link]Én is lecseréltem a gyárit, illetve vízszinteztem is, valóban sokat jelent..Itt írtam is róla: [link]
A többit majd megválaszolják. ;)
[ Szerkesztve ]
-
canniball
nagyúr
válasz Sumptuous #34326 üzenetére
"...fűtés üzemben lehetnek furcsa hangok a kültériben..."
Ha csak néha hallatna fura hangokat akkor nem is lenne para (nyáron ezért is nem foglalkoztam vele), de mint írtam ez most folyamatos."Ha behallatszik a "falon" akkor vegyél te is gumibakkokat alá..."
Van alatta, igaz csak a gyári(?) gumikarika, de van."Majd akinek van ilyen alátámasztja, vagy épp megcáfolja neked."
Jaja, épp ezért kérdeztem. Jó pár topiklakónak van ilyen készüléke, kíváncsi vagyok náluk is ilyen hangja van-e.https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...
-
Sumptuous
senior tag
válasz tboy72 #34325 üzenetére
Ez a kültéri hangja. Nem a beltéri mókuskereke adja. Vagy ha igen, akkor már nagy a baj :D
@canniball:
Nekem aki felszerelte mondta a gree-hez, hogy fűtés üzemben lehetnek furcsa hangok a kültériben, de nem kell vele foglalkozni, mert ez ilyen. Ha behallatszik a "falon" akkor vegyél te is gumibakkokat alá, volt itt pár hsz.-el korábban szó róla.
Egyébként úgy hallom, viszonylag alacsony teljesítményre szabályzott vissza, így lehet ez a normális hangja. Majd akinek van ilyen alátámasztja, vagy épp megcáfolja neked.
-
canniball
nagyúr
Sziasztok!
Nyáron rakattam fel két db klímát, az itteni ajánlások alapján (mindkettő) Daikin FTXF35 lett. A nyarat szépen meg is oldották, néha hallottam csak némi rendellenes zajt a kültérik ventilátoránál, de bent (automatára állítva) szépen csendben dolgoztak (aludni ugyan én nem tudtam mellette, de ez már egyéni szoc. probléma). Most viszont fűtés módra állítva már nem vagyok ennyire kibékülve a hangokkal. A beltériket éjszakai módra állítottam, így még éppen hogy de elviselem a hangjukat (úgy hogy a szomszéd szobában vagyok). A kültériktől bekapcsolás után berezonál/búg a fal, de szerencsére ez kis idő elteltével megszűnik. Viszont az imént említett rendellenes venti-zaj ami nyáron csak néha jelentkezett most egy-két óra elteltével állandósul: YT videó , csináltam egy másikat is éjszaka (kép ezért nincs de) a kisebb környezeti zaj miatt itt jobban hallható a "kereplés": YT videó .
Ez a kerregő hang normális jelenség?[ Szerkesztve ]
-
-
Zeki
nagyúr
válasz #46233856 #34320 üzenetére
Ott a pont!
Vannak ilyen emberek, hogy minden után hőmérővel meg hangnyomás mérővel mennek, mert ez a mániájuk, én a kazán szobatermosztátjával sem foglalkozok sokat, oda van állítva ahol kellemes a hőérzet,és nem érdekel, hogy x-y-z hőmérők ott akkor mit mérnek.
A klímával ugyanez. Pláne nem foglalkozok vele, mert a gyárilag házba rakott klímák simán alul méretezettek. Persze ha rájuk csukom az ajtókat akkor nem, de akkor a többi helyen lesz dög meleg.Még az a szerencse hogy az autóülések komfortja nincs számszerűsítve, különben azon is menne a lamentálás, meg egyéni méricskélés, megfelel-e a gyárinak.
-
törölt tag
válasz Mano66 #34318 üzenetére
Szerintem is felesleges ilyenen témázni.
Nekem mind 2 Daikinom +- 1 fok eltéréssel tartja stabilan a beállított értéket.
FTXB50C, illetve egy 2,5-ös Perfera.
Mindkettő kapcsolgat átmeneti időszakban.
Mikor hűl a kinti levegő, egyre többet mennek.
Ha már mínuszok is vannak, szinte nem állnak le.
Nagyobb mínuszoknál (-10,-15 ) meg alulméretezetté válnak,
mivel a fűtőteljesítményük is csökken, a lakás hőigénye meg nő.
Egyszerű fizika ez, csak van aki túlkombinálja.
Viszont ma feldobok magamnak egy 3,5-ös Sensirát, és tesztelgetem pár napot.[ Szerkesztve ]
-
Mano66
senior tag
Sziasztok.
Ha már a fűtésről megy a vita.Nem értem miért jobb ha egy klíma fűtésmódban állandóan megy.Miért baj az,hogy időnként kikapcsol.Amikor szerelték nálam a klímát.A 3,5Kw-re azt mondta a szerelő,hogy a nagy légtér miatt állandóan max.-on fog dolgozni.Az 5Kw-os meg túlméretezett egy kicsit.Hűtéssel nincs is gond.A fűtésnél kapcsolgat.Nem megy a ventilátor folyamatosan.A beállított 22 C-ot +-1C eltéréssel tarja.A klímám egy POLAR SIEH0050SDX/SO1H0050SDX.Cafelat Robot, Kinu Simplicity Special, iPhone 15 , Synology DS218+,.
-
törölt tag
válasz lacy027 #34314 üzenetére
Az a probléma, hogy alapvetően hibás a gondolat meneted.
Olyan nincs, hogy le van fojtva a klíma.
Egy inverteres klíma nagyon precízen, és kiszámoltan dolgozik.
Általában a kültériben 3 a beltériben 1 vagy 2 hőmérő van.
Nézzük a fűtést, a beindításkor.
1.Kültéri nézi a beszívott levegő hőmérsékletét, ebből eltudja dönteni,
mekkora legyen az elpárolgási hőmérséklet.
2. Beltéri látja a szobahőmérsékletét, innen tudja mekkora legyen a
a minimum lecseppfolyósodási hőmérséklet.
3. Addig pörgeti fel a kompresszort, hogy a nyomócsövön levő hőmérője
a lecseppfolyósodási hőmérséklet + 5-8 fok túlhevítést mérjen.
4. A beltéri 2. hőmérőjén érzékeli, és kontrollálja
hogy meglegyen a cseppfolyósodás.
5. A kültéri 3. hőmérője a visszaszívott hűtőközeg hőmérsékletéből tudja ellenőrizni,
hogy biztosan gázállapotban szívjon hűtőközeget, különben folyadékütés
keletkezhet a hűtőközegtől a kompresszorban.A kompresszor fordulatszámával, és az adagolás szabályzásával
tudja a vezérlés ezt a folyamatot összhangban tartani.
A klíma szempontjából a cél mindig az alábbi 2 szempont a fontos.
1. és a legfontosabb. Csak gőz állapotában beszívni a hűtőközeget.
2. Mindig csak annyit beadagolni, ami a szükséges hűtő, illetve fűtő teljesítményhez kell.Itt van a legnagyobb hiba a gondolatmenetedben.
"Sok a minimum teljesítmény, a lassú ventilátor fordulat miatt hőelvonás alig van"
1,3 kg /m3 levegő fajsúllyal, és 12 fok deltaT-vel számolva.
Sensirád 5,3 m3 levegőt forgat meg percenként. =318m3/h = 413kg/h
413x12 = 4956kJ/kg. 4956/3600 = 1,376 kW fűtés teljesítmény.
Simán le kell vennie az 1,3 kW-ot legkisebb fordulaton és csak 12 fok deltaT kell.Mellesleg ezért van fontos szerepe az évi 2 karbantartásnak akkor, még ha
saját maguk is csinálják meg a felhasználók, hogy tiszták legyenek a hűtőbordák.
Sokmindent figyelnek ezek a gépek, de hogy tiszta-e a hűtő lamellák, azt nem.
Van olyan modell, ami kikövetkezteti a hőmérsékletekből, és hibaüzenet ad rá.Lacy a 28 fokos beállítással Te készteted a kompresszort magasabb hőmérsékleti
tartományon dolgozásra, amivel még nagyobb deltaT alakul ki, amit igazolsz azzal,
hogy a beltéri "szinte izzik" még könnyebb dolga van a fenyőfás beállításnak.Túlméretezetté válik átmeneti időszakban abba a szobába az a klíma.
Bocsánat hogy kissé hosszú lett, de még így is nagyon rövid ahhoz hogy
megértse egy nem szakmabeli, hogy nem a józan paraszti ésszel kell nézni
egy intelligens hűtőköri folyamatot.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Sumptuous #34315 üzenetére
Nem a ferdítés állt a szándékomban, csak rávilágítani, hogy 80Wattos
fogyasztásba klímaszerelőként nem tartom elképzelhetőnek egy 2,5-3,5 kW-os
légkondicionáló kompresszorának a működését.
R410a, R32-ről beszélünk. 10-12 bar nyomásról fel kell sűríteni a hűtőközeget
minimum 25 de inkább 30 bar köré.Ide energia kell.
Ez mellett kell az energia a 2 ventillátornak, az inverternek, a vezérlésnek,
ami működteti, az elektromos adagolónak, illetve fűtés üzemmódban
a 4járatú szelep is meghúzott állapotban van.
Ezek mellett a kompresszorra már nem marad semmi, pedig ő lenne a legnagyobb
fogyasztó, még visszaszabályzott állapotban is.
Egy háztartási kis méretű hűtőgép kompresszora is eszik 40-50 wattot, pedig
neki csak 5 barra kell sűrítenie( R600a), és a klímához képest töredék térfogatáramot. -
Sumptuous
senior tag
válasz #46233856 #34313 üzenetére
Véletlenül sem vitatkozni akartam, csak tényt közölni. Mellékletesen ott van alatta a Motor LRA értéke is, ami az indítás pillanatában felvett áramerőssége. 0.09A*230V=20,7W. (Ennél bonyolultabb a képlet, de most nem megyek bele. ) A ~20,7W-nál meg csak kisebb lehet, amikor már megindult a motor, és elérte a megfelelő fordulatszámot. Az output power valóban nem a felvett teljesítmény, de még ha 80%-os hatásfokkal számolsz se jön ki a 80W (külső+belső venti összesen -szerinted-). Egyébként fogyasztásban egyáltalán nem mindegy, hogy DC vagy AC. Pont emiatt terjednek elfelé a BLDC motorok.
Nem offolok tovább, de nem szeretem az ilyen ferdítést. Oda van írva minden, lehet tájékozódni.
@tibibi: Nem éred el a kültéri alját? Mostmár kíváncsi lennék rá tényleg megy-e a fűtés rajta, ha már dupla a fogyasztás.
Bár nálunk még jócskán + fok van, nem érzem melegnek az alját, fogyasztásban sem látszik még.
@BigBear: Köszi! Kíváncsi vagyok, ez mindegyikben így van-e. Gyártási idő, stb. befolyásolja-e.
-
lacy027
tag
válasz sanzi89 #34312 üzenetére
A sűrű kikapcsolásra értettem. Ismétlem önmagam, de: fenyőfán azért kapcsolgat sokat (nálam, de szerintem másnál is), mert le van fojtva a klíma. Sok a minimum teljesítmény, a lassú ventilátor fordulat miatt hőelvonás alig van, egyre forróbb levegőt fúj ki a klíma, azt is csak néhány centire képes eljuttatni. Ennek ékes példája még a 28 fokos beállítás és fenyőfa. A kompresszor veszettül dolgozik, rendesen pattog a beltéri a hőtágulástól, szinte izzik. A kijövő, kis tulzással forró levegő alig jut el a klíma közeléből, a szoba hőmérséklete alig változik egy tizedet, de a klíma már áll, mert jóval többet mér, mint a beállított hőmérséklet.
A 3-4 fok különbség fűtésnél mindig meg lesz, a Daikin ilyen. 23 fokra állítva, de 25 fokot mérve a legtöbb klíma kikapcsol (2 fok tűrés). A Daikin ilyenkor még javában dolgozik, 26-27 fokon kezd el jobban visszavenni, 28 foknál kikapcsol (5 fok tűrés). Visszakapcsolás pedig 3-4 fok különbségnél van a beállítotthoz képest. Nálam gyakran csak 21 fokra van állítva, így 26 foknál kikapcsol, 24-nél be. Néhány tizedet ingadozik a hőmérséklet, de hőérzetben alig venni észre. A Gree 22-re állítva 24-nél kikapcsolt, de csak 21 foknál kapcsolt be. Az a 3 fok pedig igen negatív hatással van a hőérzetre.
A Daikin csak hűtésnél működik 2 fokos tűréssel, ha 23 fok van beállítva, akkor csak +-1 fok különbség lehet, 2 foknál már lekapcsol.Az egyiknél oda van írva, hogy fémesen nem érintkezik (azaz nem visz át rezgést), a másiknál nincs, de elég valószínű, hogy szintén nem érintkezik fémesen. Ezeknek az bakoknak ez a lényege. Belülről kellene látni, melyiknél mekkora gumiréteg a csavarok között, a vastagabb jobban csillapít. Ez alapján az elsőt venném.
Ha hosszú a csövezés és jókora darab fut belőle kültéren, akkor igen, egyébként szerintem nem kell plusz szigetelés.
#34313 Klímás
Ha tényleg így lenne, akkor még egy ideig hideg levegőt fújna a klíma, viszont fél perccel a kompresszor kikapcsolása után már érezni és hamar látni a páratartalom mérőn a visszafújt párás levegőt. Szerintem ha leáll a kompresszor, kiegyenlítődik a nyomás és leáll a párolgás is. Ha valami csoda folytán mégis menne tovább az elpárolgás, a Gree a maga kapillárcsöves adagolásával ehhez nem fog 80 W felett fogyasztani, de a Daikin sem, hiába EEV szelep adagol. Amint leáll a klíma, hűtésnél megy tovább a beltéri ventilátor, ~12 W-ra csökken a fogyasztás. Ez a készenlét + a beltéri ventilátor fogyasztása, semmi több.
-
törölt tag
válasz Sumptuous #34305 üzenetére
Olyan sok kedvem nincs ezen vitatkozni.
Oda van írva, mindkét helyre, hogy power output.
Nem felvett teljesítmény, hanem tengelyen leadott teljesítmény amit megjelöltél.
Ez mellett lényegtelen hogy DC motor vagy nem, legkisebb fordulaton is
390 m3/h levegőt meg kell mozgatnia, a beltérinek.
A kültérinek meg jóval többet, amihez kell az energia.Lacy !
Hűtésüzemben le van cseppfolyósítva kb 25-35 bár nyomáson a hűtőközeg
túlnyomó része a kültériben. A beltériben meg kb 10 báron párolog el.
Nyugodtan le állhat a kompresszor, az elektromos adagolónak
kell csak beadagolni a hűtőközeget.
Namármost az adagolónak, a vezérlésnek, és az inverternek, ami a ventillátorok
tápellátását biztosítja, is van fogyasztása.[ Szerkesztve ]
-
sanzi89
addikt
válasz lacy027 #34292 üzenetére
"A klímát érdemesebb lenne automata ventilátorral járatni, mert csendes (fenyőfa) módban nem tudja megfelelően lefújni a beltériről a hőt, ..."
Ma próbáltam, eredmény ugyanaz, 3-4 fok különbség a valóság és a beállított cél hőfok között.
Gumibak kérdés. A kettő között a formáján kívül van érdemi különbség?
Melyiket lenne érdemesebb megvennem?
Másik teljesen amatőr kérdés. Ugye a kül és beltéri két darab, külső szigeteléssel ellátott rézcsővel van összekötve. Ezeknek a csöveknek van értelme plusz szigetelést adni?
[ Szerkesztve ]
-
tibibi
őstag
Nem tudom megy e folyamatossan,de dupla annyit fogyaszt jelenleg mint a daikin
-
LanyUs
senior tag
válasz lacy027 #34294 üzenetére
Az oké, de az 1,3kw nem a tényleges fogyasztás. Erre próbáltam rávilágítani. Ténylegesen 100w körüli a különbség. Ha visszakeresel éppen én írtam az állandó mókuskerék forgás beállításáról ( be tudod ha szeretnéd ). Akkor a beltéri nem, csak a kültéri kapcsol ki ( igaz én ezt hűtés üzemben állíttattam be, de lehet fűtésnél nem lehet passz. )
Ha fenyőfa éjszakai fokozaton is túlméretezett egy daikin 2,5kw-os klíma, akkor szerintem a gree is az lenne függetlenül a 100w eltéréstől. De van intelligensebb típus is. Én is vettem Comfora-t, mennyezetit és Stylish-t is. Mindegyik jobb, mint a Sensira, de alapvetően szeretem ezt a modellt is. -
lacy027
tag
válasz #46233856 #34303 üzenetére
A Daikin ventillátora egyes fokozaton 10 W körül fogyaszt, a kültéri ventillátora 30 W. Ez eddig 40 W. A minap átkapcsoltam hűtésre. A belső hőmérséklet mintha nem érdekelné, sokszor a külső alapján dönti el, hogy mekkora hűtési/hő igénye van a szobának. Minél hidegebb van kint, annál lentebb tud szabályozni, így a beállított hőmérséklet elérése után pontosan 80 W volt a fogyasztása. Nem néztem megy-e a kompresszor, de a szoba hőmérséklete folyamatosan csökkent, úgyhogy biztosan ment. Ha a Daikin tudja, tudja a Gree Amber is. A különbség, hogy utóbbinak ez megy 25 fokban is, előbbinek ehhez 10 fok kell.
Megkerestem a hozzászólást, 9 W-ot tévedtem.
#34304 aureeel
A Gree Comfort X-nél megy, a fórumozók hozzászólásai alapján az Amber-nél szintén mindig megy a kiegészítő fűtés. -
Sumptuous
senior tag
válasz #46233856 #34303 üzenetére
Szerintem sem tud 80W-ra lemenni, de miért menne a kültéri venti, ha a kompresszor nem?
Egyébként 100W van írva katalógusadatnak. Így annyira nem fura a 80W. Pillanatnyi állapotként állhat fent ilyen, de nem hosszútávon.
Arról nem is beszélve hogy 80W fogyasztás egy DC ventinek (vagy kettőnek) szerintem sok.
Persze maxon fogyaszthat ennyit, de kizártnak tartom, hogy álló kompresszor mellett ilyen nagy fordulaton menne a venti.@lacy027:
"Sok klíma esetében intelligens vezérlésnek nyoma sincs, 0 fok alatt mindig megy a fűtés ha áram alatt van a klíma..."
Azt esetleg tudod, hogy ez az amberben is így működik? Sosem gondoltam volna, hogy ezt fogom mondani, de már várom a telet.. Kívancsi vagyok, mennyiből fűti be a kuckót a két gree.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz lacy027 #34298 üzenetére
"az Amber 80 W körül fogyasztott, folyamatosan hűtőtt"
Tévedsz.
A kültéri és a beltéri ventilátor együttes fogyasztása volt annyi.
A kompresszora állt, és csak a levegőt keringette a beltéri.Nálam most speciel az 5,3 kW-os Daikin kb 45 m2, 2,7 m belmagasság,
317 Wattot fogyaszt. De tud ez alá is menni.
Sok függ a helység alakjától, mennyi meleg levegő kering vissza
a beszívó oldalra.
Nem a dizájn miatt emeli fel az előlapját pár drágább model. -
tboy72
aktív tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dyson akkumulátoros porszívók
- ArenaRacer Dark Desert 2 Black/Blue - Bontatlan - 5év gari!
- ÚJ Schwalbe Wicked Will Super Race 29x2.4 (62-622) mtb külső gumi
- Fibaro okos radiátor termosztát szett (Fibaro Heat Controller+Temperature sensor) - z-wave
- Irodai forgó szék - Kékeszöld Delight (Beliani) Eladó!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest