Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Gurulunk, WAZE?!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Ijk
nagyúr
De maga a váz jó, DP1-en szinte mindent gyorsan tudtam vázról állítani. Ráadásul az építése és az anyaga is golyóálló.
Illetve tetszik a merrill-ben hogy fix obit kapott, nem kell megvárni míg kitolja. Gyors AF-el, F2-es fényerővel, EVF-el, kihajtható lcd-vel megadnék érte 80k-t is.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
-
-
ROBOTER
addikt
Ha a képeket úgy készíted, hogy ugyanazok a tárgyrészletek (nagyjából) ugyanolyan értékűek legyenek a képen, akkor teljesen mindegy a fénymérés módszere, ez kiesik az egész láncból. Az egyszerű próbálgatás is megfelel.
A kérdés sokkal inkább az, hogy mit tekintesz azonos világosságú képnek, mert a különböző görbék alkalmazása miatt szinte képtelenség két olyan kamerát találni, amivel az elkészült képek a sötét, a közép és a világos tartományban is egyformák egyszerre.
-
sphe
senior tag
Azt hiszem találtam egyet. Viszont ez hatalmas
-
schawo
titán
Ha a kitobin kívül mást használok, nem tapasztalok érzékelhető af sebességkülönbséget a PL1 és az elméletben gyorsabb kiolvasást használó PL3 között. Ahol még van különbség, az a gyenge fényviszonyok közötti nehézkes af PL1-gyel, mert nincs rajta segédfény. A gáz viszont, hogy ahol a PL1 nem tud rendesen fókuszálni a gyenge fény miatt, ott a PL3 sem tud normális képet lőni vaku nélkül, ami ráadásul nincs is beépítve a PL3 vázba.
A PL1 vaku pedig csak kitöltésre jó, mert ahol gyenge a fény, ott úgyse fog fókuszt az af.
-
madgie
titán
A második expóra valószínűleg lehűlt a gép
Nagyon sokat számít a környezeti hőmérséklet, fagypont körül sokkal hosszabb időket lehet exponálni, mint nyáron (nem véletlen, hogy a profi csillagfotós cuccokat külön hűtik).45 mp-s kattintgatásra van egy jó módszer: távkioldó rögzítése (mintha B záridőre készülnél), majd a gépet rakd sorozatfelvételre. Ilyenkor egymás után lövi az X másodperces képeket, míg ki nem "akasztod" a gombot.
-
madgie
titán
Na végre, hasonló őrült

Azt írtam is, hogy minden 4/3 gépnél úgy jó, ha egy perc alatt maradsz, akár annak a kárára, hogy emelned kell kicsit az érzékenységen. Csinálj jó sok képet, a startrails.de oldalon lévő progi ingyenes és szépen összerakja a képeket.
Gondwana: teljesen jó az a 7D, bár la tszik, hogy nem mai csibe: pont tegnap néztem a dpreview-n, a G3 szenzorát simán oda lehet rakni mellé (ami a méretkülünbség miatt nagy szó, no meg azért mert pár éve még a Canon volt az istencsászár a CMOS piacon... Hiába, azóta más szelek fújnak)
-
Szulita28
senior tag
Hozzáértő nem vagyok, de talán csak segíthetek vmit

1. Melyik Zuiko kithez gondolod? A 4/3-os 14-42-höz? Ahhoz képest nem zavaró. A m4/3-os kitobikhoz? Az MSC-sek már hangtalanok, az első széria zaját nem ismerem. Amúgy videóra közutálatnak örvend a 20-as a traktorszerű (és masszívan behallatszó) hangja miatt. Más kritika nem nagyon szokta érni.
2. Te is ki tudod számolni. A klasszikus egész rekesz-sor az 1.4-2-2.8-4-stb.. Az f2.5 és az f1.7 között ~1 FE különbség van, azaz ~ fele fénymennyiséget enged be egységnyi idő alatt az f2.5 az f1.7-hez képest. Ezt a záridő 2x-es értékével tudod ellensúlyozni. A példa kedvéért, mondjuk egy 1/30-os záridő 1/60-ra ugrik, ha f1.7-re tudod nyitni a rekeszt f2.5-ről (kivéve a b.zi GF1-en..
). Mindezt persze változatlan ISO-értéken.
De nem ilyen egyszerű a helyzet, mert a 14 mm-nek a reciprokszabály szerint ~1/30 s kell a bemozdulásmentes megtartásához, míg a 20 mm-nek ~1/40 s, azaz a rövidebbet könnyebb megtartani bemozdulás-mentesen. És hogy végképp bonyolult legyen, az se mindegy, milyen vázon használod, mert Oly-vázon a stabi is besegít min. 1 FE-t, tehát hosszabb záridőt is meg lehet vele fogni. Kivéve, ha olyan remegős a kezed , mint az enyém, h félve pisilek, nehogy átcsapjon vmi másba
3. Az optikai torzítást mindegyik váz kiszedi, az nem látszik a jpg-ken. A CA-t nem szedik ki kölcsönösen (tehát Pana vázon a Lumixok CA-ja eltávolításra kerül, Oly-n nem; de a torzítást kiszedi mindegyik váz).
Az én tapasztalataim szerint a 14-es és 20-as obik nem alternatívái egymásnak. Kicsit leegyszerűsítve, a 14-es akkor jobb, ha sokat szeretnél videózni, a 20-as pedig általános fotózásra - feltéve, h csak az egyiket akarod (tudod) megvenni. Amúgy musthave mindkettő. Amit elmondtál, az alapján sztem a 20-as jobb választás neked - fényerősebb, a látószöge kellemesebb, némi szűkebb mélységélességet is ki lehet csikarni belőle; tájképezni legfeljebb panorámázol majd.
Nagylátó részen nem igazán van alternatíva rájuk.
-
Mercutio_
félisten
Nézd meg miklósrabi ezen cikkét

Gondwana:
Egy ideig nálunk se tetszett a hazahordott munka, de...pollai: Még karácsony előtt próbáltam elérni a GF1 hirdetőjét, mail, mobil, sms, egyikre se reagált, neked hogy sikerült?
Új hozzászólás Aktív témák
- Vadi új, 2 év garanciás, Sony PlayStation DualSense 5 kontroller
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B450M R5 2600 8GB DDR4 256GB SSD 1TB HDD GTX 960 4GB ZALMAN S4 Chieftec 450W
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3285
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Plus 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3355, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)