- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Szólánc.
- Fenyő: Ingyenes iskolai linux szerver disztrók a Sulix, Huedu utánra
-
LOGOUT
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
axioma
veterán
válasz
Andralin #95849 üzenetére
Kerdes, hogy az elmult 10 evben mit fejlesztettek hozza. Ha automata valaszol nem Mancika nezi az adatbazist, akkor nem tunhet fel neki a neved, ellenben ha automata ES beleirtak az ilyen "spec eset"-eket, akkor meg a kulon napokkal is kipontozodhatsz. Mondjuk teszem hozza, hogy a torveny szellemenek nem, de a jelenlegi celjanak (jol megvedenek magadtol) megfeleloen igy jarnak el. [Csak vegre valaki magyarazza mar el nekem, hogy mi ebben a "pozitiv" khr igy!]
-
Andralin
aktív tag
Sziasztok!
Nemrég kitárgyaltuk a hitelkártyás DKJ vásárlás témáját. Most azon gondolkodok, hogy megpróbálnám kimaxolni a dolgot és igényelnék több banknál is hitelkártyát egyszerre, hátha szerencsém lenne és adnának nagyobb hitelkeretet.
Korábban írta valaki, hogy nem jó ötlet ilyenkor egyszerre, egy napon körbejárni a bankokat, mert a banki ügyintéző azt látja, hogy aznap már volt lekérdezés a nevemre a KHR-ből és az gyanút kelt.
Akkor a kimaxolás érdekében érdemes lehet mondjuk egymást követő napokon körbejárni a kinézett bankokat a kártyaigényléssel? Egy napon csak egy bankot? Akkor vajon szerencsésebb lehet a végkimenetel? -
válasz
Cseri0058 #95845 üzenetére
igen, a webkincstarban mindent reszletesen latsz. a legjelentosebb kockazat az, hogy ket ev utan a visszavaltasi jutalek nem 1% lesz, hanem 3, vagy 10, vagy 80. ez nem egy realis szcenario, de a jogszabalyi feltetelei adottak ennek az 1%-nak a marol holnapra torteno megvaltoztatasanak (ezt ki kellett betuznom
)
-
Cseri0058
őstag
válasz
nihill #95838 üzenetére
Hát igen, kicsit lessokkolt az infó.
#95839 Morgenstern
Teljesen tudatlanul kérdem, hogy akkor ez pontosan hogyan működik?
Veszek pl. 7 éves PMÁP-t amin most jelenleg ~15% a kamat. Ez most 1 évre vonatkozik és utána változik a kamat értéke, vagy ez fix erre a 7 évre?#95844 stingy2
#jobbkesonmintsoha#95842 bandus
Elvileg majd a webkincstárban ezt látni fogom, hogy most mire mennyi a kamat?Illetve ennek a dolognak mi a kockázata?
-
stingy2
senior tag
válasz
nihill #95843 üzenetére
ilyen ez a popszakma...mondjuk azon is bukott egy valag/rahedli stb. pénzt, hogy a nyomi otp-nél folyószámlán tartotta, ott meg persze bactak szólni neki, hogy fektesse be, mert így elértéktelenedik. Mondjuk ők azért gondolom fialtatták a pénzét 18%-os O/N betétben
Lényeg, hogy most jó helyen van itt. #jobbkesonmintsoha
-
stingy2
senior tag
válasz
Cseri0058 #95837 üzenetére
Jobban jártál volna, ha bemész valamelyik fiókba, mert itt a topikban is volt szó róla, hogy mostanában több hét, mire megnyílik online a számla.
A kamatokat meg látni fogod, ha majd belépsz pl. a webkincstárba. Most a hosszú kötvény évi 16% körül hoz, a rövid DKJ meg lejárattól függően évi 14,4% körül. -
Cseri0058
őstag
Nem Budapesten lakom, de megcsináltam elvileg online. Viszont lenne egy kérdésem.
Van ugye ez a kalkulátor oldal: https://allampapirkalkulator.hu/
Lehet hinni ennek az oldalnak?Egy példa:
Van 5 millió forintom. 24 hónapra lekötöm.
Akkor PMÁP 7 éves állampapírban, ha 2 év után kiveszem akkor tényleg kamatozik nekem 1.861.400 Ft???? -
Ixion77
addikt
válasz
CriticalHit #95834 üzenetére
A trükk az szokott lenni, hogy ez nem az illeték, hanem utalási díj, ami történetesen pont megegyezik az illeték mértékével... Így törvényes, mivel így illetéket valóban nem számolt fel a bank.
-
Segal
veterán
válasz
Cseri0058 #95828 üzenetére
Ha van rá lehetőséged akkor a Váci út 71 címen lévő lehetőségüket válaszd. Persze online is lehetne mindent intézni, de itt kb 1 óra várakozási idő után sorra kerülsz és az ügyintéző megcsinál neked mindent teljesen ingyen. Kitölteti veled a stressz tesztet, nyit neked 1 számlát, rendelkezhetsz hova menjen a pénz ha lejár stb. és persze ott helyben nála be is fizethetsz. Utána meg otthonról tudsz mindent intézni mert kapni fogsz ehhez az egészhez lényegében egy netbankot. Tehát csak egyszer kell (érdemes) bemenni hozzájuk.
Személyi, lakcímkártya és adókártya legyen nálad. -
fokukac
nagyúr
-
Ra3
őstag
válasz
Cseri0058 #95828 üzenetére
Az államkincstárnál nem fognak átverni, az értékpapírszámla ingyen van, a kártyás vásárlás is, a visszautalás bankszámlára szintén.
Arra esetleg érdemes odafigyelni hogy ha utalással küldesz be pénzt a bankod arra valamit levonhat, de ez sem 100%, majd valaki elmondja hogy ez ingyenes-e, én még sosem utaltam befelé. -
törölt tag
válasz
aAron_ #95823 üzenetére
Pont ezért amúgy simán lehet, hogy magasabb lesz a várható hozam, mint a nem szűrt ETF-nek. Ahol ESG-vel tudnak cégszinten foglalkozni, ott valószínüleg érettebbek a folyamatok, nem csak a túlélésért küzd a vállalat, hanem stratégiai célokat is ki tud tűzni illetve teljesíteni. Ugyanaz a correlation vs causation szemfényvesztés mint amit évekkel ezelött a diversity kapcsán nyomtak le a cégek.
-
Cseri0058
őstag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, hogy mi lenne nekem a legjobb választás.
Az otpnél van számlám, amin már összegyült x millió forint. Ez igazából csak van számlámon. Kérdésem az lenne, hogy ez mibe érdemes befektetni. Állampíron gondolkozom. Ha bemegyek az otpbe és érdeklődök nálunk erről, akkor jó ajánlatot tudnának mondani?
Hosszú időre nem szeretném lekötni, mert kitudja mit hoz a jövő...mikor kellhet...pl lakásvásárlás.
Vagy ez téves út? -
seven7
aktív tag
Sziasztok,
Úton van a baba és felmerült bennem, hogy nem lenne rossz befektetés felvenni még most a babaváró hitelt (12. hét előtt) és azt az összeget berakni PMÁP-ba.
Nem tudom, hogy lesz-e második, most a pénzre nincs szükség, de a jövőben (4-5 év) nagyobb lakás miatt kelleni fog egy nagyobb összeg.
Van ennek bármi kockázata, buktatója?
Köszönet! -
fokukac
nagyúr
ha a régi hozamra vagy kíváncsi, akkor a legegyszerűbb, ha a webkincstárban megnézed a a historikus árfolyamot a szerzés napján, ott ott van az akkori hozam is.
(bal oldali menü, állampapírok, állampapír árfolyamok, dkj pipa, dátum megadása)@aujjobba: ott csak az árfolyam látszik, az aktuális bekerüléskori hozamszint nem...
-
aujjobba
addikt
válasz
PredatorZoli #95693 üzenetére
Milyen meroszam alapjan nezed, hogy mi eri meg a legjobban/mibol vegyel?
Nalam az IRR (internal rate of return) ami talan a legjobb indikatornak tunik, mondjuk intuitiv modon tippelve is latszik, hogy ahol a legnagyobb a kulonbseg a veteli atlagar es az aktualis arfolyam kozott, azt hozza ki az IRR is a legrosszabban teljesitokent (MOM).
A TTWROR-t (true-time weighted rate of return) is neztem, de az a cashflow figyelembevetele nelkul meri az eszkozoket, igy pozitivat tud mutatni akkor is, ha a veteli atlagom rosszabb, mint az aktualis arfolyam (JPGL, ZPRV).
-
bim
veterán
Üdv mindenkinek!
Ápr. 5.-én jár le a DKJ.-m Most nézem hogy ha majd lejárat után átteszem másikba akkor annak 14,41% a kamat.
Elfelejtettem hogy amikor ebbe a jegybe tettem a zsét múlt hónapban hogy hány százalékon lehetett. Ezt valahol vissza lehet keresni? -
Moherr
újonc
Köszi a választ mindkettőtöknek. Igen azt a kamatot a jelenlegi állás szerint újra be szeretném fektetni, akkor a pénzszámlát érdemes választanom.
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz
Moherr #95807 üzenetére
Szia!
Ez az állampapír a kamatfizetés napjáig magában gyűjti a felhalmozott kamatot, majd a kamatfizetéskor megjelenik a számládon, amit magadnak kell újra befektetned.
Visszafizetésre mindig a pénzszámlát választom, de ezt neked kell eldöntened, hogy újra be akarod fektetni, vagy inkább utalják ki. -
Vesa
veterán
válasz
Moherr #95807 üzenetére
Nem, PMÁP esetén a kamat nem kerül automatikusan kamatos-kamatként újra befektetésre, hanem kifizetik ahova kéred (kincstár pénzszámla, vagy bankszámla). Azt persze megteheted, hogy a kamatból ismét veszel valamit, ami akkor éppen kapható.
Ha ismét vásárolni akarsz, akkor pénzszámlára érdemes utaltatni, mivel onnan azonnal ismét elvásárolhatod. Ha kiveszed a kamatot, akkor mehet bankszámlára. -
Moherr
újonc
Sziasztok!
Pár béna kérdésem lenneMost tervezek állampapirt venni, 2030/K -t. Hogy müködik pontosan, mármint pl veszek 1 millióert, az 1 ev múlva 1 160 eft lesz. Szóval egy év múlva már 1 160 ezer fog kamatozni az aktuális kamattal?
Mit ajánlatok, a visszafizetésre a bankszámlára vagy pémzszámlára érdemes kérni? -
Vesa
veterán
válasz
PredatorZoli #95805 üzenetére
Anyósomé, 10M áll benne, és nem tervezi kivenni onnan lejáratig max. akkor, ha valami jobb lehetőség jön. Szóval akkor marad, köszönöm a választ!
-
PredatorZoli
Topikgazda
Júniusig a visszaváltást is belekalkulálva kb 1,5%-al többet hoz az új a 28/k-hoz képest, de majd 2 év mulva meg fordulni fog a kocka (kérdés ugye mennyivel esik vissza majd az infláció), és akkor meg a 28/k-nak lesz előnye pár hónapig. Nem biztos, hogy érdemes ezt már, pár hónapja még egyértelműen megérte volna, mostmár határeset. (Az is kérdés meddig tervezett tartani, mert ha 2 éven belül eladásra kerül, akkor megéri átváltani).
-
KMT
addikt
-
Vesa
veterán
válasz
PredatorZoli #95764 üzenetére
28k-t érdemes átpakolni az új PMÁP-ba? Az majd csak júniusban fordul rá a 16%-ra.
-
marcusa
addikt
Sziasztok!
Nagyon nem értek a megtakarításokhoz, és nagyon nehezen szánom rá magam hogy bármit is kezdjek a félretett pénzemmel, legyen erre elég bizonyíték, hogy kb 4 éve több mint 7M Ft van a folyószámlámon és ezalatt kb semmit sem kamatozott...
Feleségemnek is hasonló a helyzet, annyi különbséggel, hogy még augusztusban betettünk 5M Ft-ot az otp bankos ügyintéző segítségével állampapírba. Az azóta már egész szép összeget kamatozott neki, ezért úgy döntöttem én is megcsinálnám ezt. Nekem K&H-nál van a számlám, bementem a fiókba és kértem ott ebben segítséget, de az ügyintéző lebeszélt róla, mert náluk nincs tőkegarancia és azt mondta, hogy én csináljam meg magamnak a kincstár oldalán. El is indítottam a folyamatot, kaptam ügyfélkapun visszajelzést hogy a kérelmem feldolgozás alatt.Viszont mielőtt meglépném ezt, hogy nehogy úgy járjak, mint annó az egészségpénztárral, hogy utólag jöttem kérdezni. Jól gondolom, hogy ilyen befektetési attitűddel az állampapír a legjobb amibe tehetem a pénzem? A lényeg, hogy ne kelljen vele foglalkozni, csak kamatozzon, és ha egyszer kell, akkor hozzá tudjak férni. Nem valószínű hogy 1-2 éven belül kelleni fog, de sose lehet tudni...
Köszi előre is!
-
törölt tag
válasz
CriticalHit #95753 üzenetére
Én beraktam hozzá a kamatot, ami egy ideje már a számlán volt... nem olyan nagy összeg. utána gondoltam rá, hogy ennyi erővel még várhattam volna kicsit...
A pénteki kamat már az újba ment inkább... oka az volt, hogy nem szeretem "szét aprózni", tudom ez nem érv...
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Sorozatok
- Formula-1
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Gitáros topic
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Jókora gond volt az ASRock bizonyos alaplapjaival
- További aktív témák...
- MacSzerez.com - iPad Air 11" M2 / 6. generáció / 128GB / Wifi / Space Gray / Apple Garancia!
- ASUS RTX 3080 10GB GDDR6X TUF GAMING OC Eladó! Eladó!
- MacSzerez.com - iPhone 16 Pro Max / 256GB / Fekete Titán szín / Apple Garancia!
- MacSzerez.com - 2020 Mac Mini / M1 / 8GB RAM / 512GB SSD / Garancia!
- MacSzerez.com - 2020 Mac Mini / M1 / 16GB RAM / 256GB SSD / Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude 3590 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest