Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- Toma
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Yellow73_a
tag
Amióta az Államkincstár honlapját megreformálták, sohasem találom a letölthető pdf árfolyamtáblázatokat.
Dobjatok egy linket plíz! Köszi -
Azon gondolkozom, hogy hogyan lehetne olyan, ETF-szeru, nagyon szeles portfoliot kialakitani, ahol azok a cegek vannak reprezentalva, akik valamifele szoveg-generalasbol csinalnak erteket.
Elegge meg vagyok gyozodve arrol, hogy egy ev mulva gyokeresen mas lesz az ipar a ChatGPT-szeru LLM-ek miatt. Sales portalok, automata ugyfelszolgalatok, stb. iszonyatos hatekonysagnovekedest fognak elerni, de nyilvan nem tudom elore megmondani, hogy melyik cegek fognak leginkabb nyerni. Tehat szeretnek korbehatarolni egy olyan 'szektort', amit ugy lehetne definialni, hogy 'akik nyerhetnek az LLM-ekbol'.
(Es ebben az esetben azt is gondolom, hogy 'nincs bearazva', az emberek 99%-anak meg mindig nem esett le, hogy mi fog itt kovetkezni.)
-
Hi!King
őstag
Ezzel kezdtem ezzel szemezgetni, lehet elkezdek bele pakolgatni, korábban a zöld magyar államkötvény volt a terv, de túl nagy a spreadje, na meg a forintot kockázatosabbnak érzem:
https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?isin=LU1686832194#overview
PMÁP-ból és a fizetésemből kezdem el lassan csipegetni.
-
AMD Power
titán
válasz
bulikavagyok #93978 üzenetére
Ma vettem én is. Erre mondjuk a D230517-t.
-
aujjobba
addikt
válasz
Czimby #93979 üzenetére
A (részvény) ETF többnyire hosszútávú stratégia, érdemes tisztában lenned a céljaiddal, tudni mikor lehet a beletett pénzre szükség és aszerint tervezni, a saját pszichét ismerni.
Nálam az idei és a tavalyi TBSZ például 5% mínuszban van (forintban), 8M befektetés -400ezer haszon ebben a pillanatban.
De ez a befektetés évtizedek múlva fog kelleni, ami mostanában lesz szükséges az állampapírban van.
Ezért nem aggódok a jelen állapot miatt, ezek volatilis eszközök, mozognak mindkét irányba akár nagyobbakat is.Na ezt mérd fel, te hogyan viselkednél, mennyire stresszelne ha mínuszt látsz akár évekig, fontold meg jól milyen pénzt teszel bele, stb.
-
SzGee
aktív tag
válasz
Domestos #93985 üzenetére
A 212-220-as sort kell kitölteni, értelemszerűen
Azért adókiegyenlítés, mert oda-vissza működik, nem tudom ki riogatott ezzel, már itt is felmerült szerintem korábban, de nem így van szerencsére... Fontos, hogy a nyereséget és a veszteséget is be kell vallani, mert csak akkor tudod őket "párosítani"69068-as kommentben van leírva
[link] -
stingy2
senior tag
válasz
julius666 #93980 üzenetére
Igen, nagyon hasonlót. Itt lehet látni a videóban kb. az eredményeket. Az én stratégiám hasonló ahhoz, ami itt a legfelső sorban az SP500-nál van a Timing w/TBills oszlopban, az hasonlít rá legjobban, csak nálam van még stop időszak is, amikor semmit nem tartok, csak kp-t. Szóval van némi átfedés, de nem teljesen ua.
-
Domestos
tag
Jó, azért kérdem, mert engem azzal riogattak (nem a NAV), hogy vissza nem lehet kérni, csak az előző veszteséget tudom levonni a mostani nyereségből, nem pedig fordítva. De ha ez tévedés, én örülök, mert pont hasonló szituban vagyok, mint te, csak még nem adtam be az adóbevallást.
-
akela91
addikt
Ha már befektetési jegyekről volt szó. Ezen is jót mosolyogtam amit most küldött a K&H.
K&H fix+ egészség eszközalap: [link]Részletes doksit elolvasva (gondoltam ennél is cifrább a helyzet, mint az összefoglaló, igazam lett), még további gyönyörű részletek derülnek ki. Mint pl.:
"Amennyiben a mögöttes részvényindex teljesítménye pozitív, azaz
meghaladja a 0 százalékot, az eszközalap lejártakor a Biztosító kifizeti a
hozamígéret szerinti 16%-os hozamot (miközben ezzel reklámozzák, hogy ez a TUTI rész) és a mögöttes részvényindex
árfolyamnövekedéséből származó változó hozamot, amely legfeljebb
100% lehet"Hát gyönyörűek vagytok KH, mindezt jó kis beugró(0,75%) és kiugró(5%) költséggel, a "vagyonarányos költség" egy külön hab a tortán, de azért arra figyelnek hogy mögötte TBSZ-re rakják be a zsét.
Ezeket büntetni kéne. -
Sisco2
tag
válasz
julius666 #93980 üzenetére
Ezt meglehet találni vhol ennek a híres amcsi mozgóátlag követő stratégiának a leírását, amire utalt a videoban? Gondolom van egy egzakt rendszer hogyha visszalehetett tesztelni hogy mik a belépő kilépő triggerek. Hány db havi gyertya mozgóátlag alatt vagy feletti zárásra lép ki/be és milyen paraméterű mozgóátlag. Több kérdésem nincs
-
julius666
addikt
válasz
stingy2 #93972 üzenetére
Te amúgy pont ilyesmi trendkövető stratégiát használsz, nem? (Csak összetettebb változatát, ami több eszközosztály között forog)
#93974 Igen, pont erről van szó. Ha USD-ben szeretnél parkolni Erste TBSZ-en, jelenleg nem nagyon van értelmesebb opciód.
-
Újra elérhető a D230726 14,57%-os kamattal - ha valakit érdekel.
-
aAron_
őstag
válasz
Czimby #93971 üzenetére
"Óvatos besorolást kapott."
Legalább ez megtörtént.
Konkrétan ajánlani nem merek semmit, de ha ETF nem jöhet szóba (mert az már túl komplikált - egyébként könnyen kitanulható, és itt is tudunk segíteni, szerintem megéri), én gondolkodnék globális részvény befektetési alapban is (~100%-os részvény aránnyal), szigorúan hosszú távon (10+ év). Név szerint nem tudom mik vannak, de biztos létezik több ilyen is.
Tisztán EUR alapon PEMÁP (2028/Y) érhető el a legkönnyebben. Ezen kívül erre is vannak ETF-ek, akár nagyon alacsony kockázattal. Pl. jelenleg éves 3%-os hozamú, 2 éves átlagos lejáratú, AAA minősítésű államkötvény ETF.
#93973tomazin: Szerintem ETF mellett más értékpapírok is bele tartoznak ebbe.
-
válasz
Oppenheimer #93927 üzenetére
Későn kezdtem el a témát, csak bő 1 éve.
A minden hónapos betolást én is elengedtem, pedig volt Revo prémiumom is.Jelenleg van egy adag 27I, 29J és 27X-em + VWCE is.
Korábbról van még ÖNyP-ben is bőven látható összeg.
A VWCE teszi ki a legnagyobb részt, kb. annyi, mint az összes többi együtt.
Az € nagy részét 352-ért, majd egy részét 372-ért vettem tavaly.
Én a mostaninál(375) lényegesen jobb € árfolyamra nem számítok.Elvileg jövő hétre eladásra kerül a vidéki kis házam, azt akarom befektetni.
Remélem addig kitart Hufnágel 380 alatt...
Két opcióra gondoltam: PMÁP, vagy € vétel és azt kicsit váratva a mackóra. -
peetie1
aktív tag
válasz
julius666 #93967 üzenetére
Szóval azt mondod, ahelyett, hogy parkolna a juró a TBSZen, várva a befektetést(ami már most is ott van), bele lehetne venni ebbe a rövid usa kötvény ETFbe? (a 0-1évesekbe) És akkor meg mikor kell a pénz a részvény ETF-re akkor eladni és venni belőle amit akar az ember. Így esetleg egy kis kamat is csurranna cseppenne (meg persze a vétel-eladás költsége). Tetszik ez a gondolat ha jól értelmezem
-
tomazin
veterán
Jol gondolom,h az etfet kollektiv befektetesi ertekpapirnak csufoljak magyarul?
-
stingy2
senior tag
válasz
bernel #93959 üzenetére
Hogy én ezt mennyire utálom (mármint a gazd.pol-nak nevezett rögtönzést az MNB és a kormány haszontalan hülyéitől
.)
Most frankón visszaerősítik a Ft-ot, aztán ha veszek vmit és egy hangyafa...nyi nyereségem se lesz USD-ben, de pl. Nagy v Varga visszagyengíti a Ft-ot, akkor fizethetek megint adót a nagy semmire.#93961julius666
engem hó végén kiütött a stop, úgyhogy most min. 1 hónapig kp. Mivel már van látható USD kamat, ezért ebben lesz a pénz: [link] a másik fele meg ebben: [link]
(a 2% kamat ne tévesszen meg, az visszamenőleg 1 évre vonatkozik, a kamatemelést meg mostanában begyorsította a fed, így inkább olyan 4-4,5%-os éves kamat adódik.) -
Czimby
addikt
válasz
aAron_ #93962 üzenetére
Be tudok lépni a K&H fiókjába
Óvatos besorolást kapott.
Egyébként pont az óvatos betéteken volt a nagyobb bukta ahogy nézem.
Szerintem jó lesz neki PMAP/DKJ ha jól megy a befektetési jegy akkor vannak egy szinten, de a jelek szerintem nem mindíg megy olyan jól a jelenlegi helyzetben.
A saját megtakarításom nagy része PMAP/DKJ, mivel most elég kedvező az Euro árfolyam lehet abba is tennék némi pénzmagot, hoszabb távon tudnál más alternatívát ajánlani esetleg? Ami egy pénzügyekben nem jártas embernek is még megvalosítható. -
nort_on
senior tag
válasz
Oppenheimer #93964 üzenetére
Eurós ETF-ekkel az a "baj", hogy MSCI world (EUNL) is kevesebbet esett és máshogy is mozog, mint a dolláros párja, mivel az EUR/USD "kikompenzál". Kb mint a forintos párja, esik a tőzsde, gyengül a forint (euró), és nem igazán tudsz jó belepőt találni. Legalábbis ez így volt az utóbbi kb fél-1 évben.
-
julius666
addikt
válasz
Oppenheimer #93964 üzenetére
Rövid kötvényben nagy kockázat igazából nincs - pontosabban a devizakockázat igen, de itt eleve arra játszotok. #93661-ben posztoltam egy chartot ami ezt jól ábrázolja.
Eszem ágában sincs tukmálni, csak én hosszú filózás után belevettem végül már egy combosabbat és kíváncsi vagyok mások véleményére. Főleg itt, ahol nagyjából ismert a rendszeres fórumozók hozzáállása/világképe (legalábbis befektetés témakörben), ráadásul viszonylag transzparens is a diskurzus.
Köszi a választ mindenesetre!
-
válasz
Stylewars_kp #93956 üzenetére
lesz is még annyi
majd ősszel ha jön megint egy kis gáz para akkor lehet a forint megint esni fog... gondolom hamarosan jön egy kis kamat csökkentés és 380 körül fog stabilizálódni az árfolyam...
-
bozsokiandra
tag
2020 márciusábanban keletkezett részvényárfolyam veszteséget (akkor szerepelt a bevallásban automatikusan, gondolom az erste lejelentette a nav felé) szeretném szembeállítani a 2022 decemberében realizált nyereséggel.
Lesz valami teendőm vele manuálisan vagy mindkettő szerepelni fog a bevallás tervezetben? -
Oppenheimer
nagyúr
válasz
julius666 #93961 üzenetére
Túl nagy a költség és extra kockázat. Könnyen lehet hogy a kötvények is esni fognak, abból meg nem kérek. Pár hónapot kibírok cashben. EUR/USD-re nem vagyok hajlandó spekulálni, MSCI Worldöt (nem VWCE‼️) majd veszek annyiért euróért amennyi lesz. Azért hullámzik annak az árfolyama euróban is elég szépen.
-
aAron_
őstag
válasz
Czimby #93958 üzenetére
"Ezeket ajánlották neki a bankban ezeket vette, veszi."
Alkalmassági teszt készült a tanácsadást/ajánlást megelőzően? Kockázati besorolás megtörtént? Ugyanis e nélkül jogszabályt szegett a banki ügyintéző, és nem mondhatott volna semmi ilyet...
Hogy minek lesz nagyobb a hozama, biztosan nem mondható meg, de az eddigiek alapján úgy tűnik, hogy DKJ-n, PMÁP-on kívül más nem nagyon alkalmas számára.
K&H-s alapoknak közvetlen alternatívája egyébként egy állampapír, kötvény, részvény mix lenne; de nem hiszem, hogy itt erre szükség van.
-
julius666
addikt
válasz
Oppenheimer #93927 üzenetére
Ha casht gyűjtögettek és a forint bétája miatt féltek magyar eszközben pénzt tartani, akkor már miért nem USD rövid kötvény? Az euró sem volt éppen kockázatmentes az elmúlt 1 évben, a VWCE meg leginkább USD kitettségű. Nyilván van a vétel/eladásnak (<1%) költsége, de ha viharosabb időszakra vártok akkor ez kb. napon belüli EURUSD mozgás. Ha meg nem csak pár hétről lenne szó, akkor a dollár kötvény már értelmezhető kamatot is ad.
Egyébként nem tetszik, hogy már a helyi kripto bikák is kiülnek a partvonalra. Tényleg új index csúcsok lesznek H1-ben.
-
nihill
őstag
válasz
Czimby #93958 üzenetére
Ennyi tőke DKJ-ben a komplett bukót visszahozná neki nyár közepére kb., év végére meg +1M pluszban lenne. Persze én nem értek hozzá annyira.
Egyébként én is K&H-s befektetési jegyes voltam, aztán ezt a topicot olvasva megvilágosodtam és átvittem mindent az Államkincstárba, azóta nyugodt(abb)an alszok... -
Czimby
addikt
válasz
aAron_ #93957 üzenetére
Én sem értek a pénzügyekhez Ő meg főleg nem.
Ezeket ajánlották neki a bankban ezeket vette, veszi.
Éppen ezért kérdezem a tőlem okosabbakat, hogy érdemes-e átteni pl PMAP-ba vagy DKJ-be.
Egyébként 2022.10.31-én volt a negatív csúcson kb akkor -1.34M volt.
12.31.-re már csak -890e Ft
1.31.- pedig -430e Ft
Most még nincs összesítő de egyesével összeadva jelenleg -760e Ft, tehát megint rosz irányba ment nem is keveset. -
aAron_
őstag
válasz
Czimby #93955 üzenetére
Nem bántásból, de ez nem bankbetét, ennyi kockázat simán van bennük. Párnak a hozamát megnéztem, portfólió összetétellel simán magyarázható. Ezek szerint a probléma inkább abban lesz, hogy a rokon nincs tisztában azzal, hogy mit vett.
Ezeknek az alapoknak egyébként alapvetően két problémája van: sok bennük a magyar államkötvény (lakossági állampapírokat nem vehetnek, amiknek jelenleg nagyobb a várható hozama), valamint magas a kezelési költségük.
Meg kéne vizsgálni a kockázatvállalási hajlandóságát, és az alapján kitalálni valamit. Kockázatmentes HUF megtakarításra közép-hosszú távra PMÁP jelenleg a legnépszerűbb, Államkincstári számlán vásárolva.
-
Czimby
addikt
válasz
Czimby #93950 üzenetére
Annyival javítanám, hogy nem az elmúlt időszakban keletkezett minusz hanem összeségében. Ahhoz képest a negatív amennyiért Ő vette ezeket.
A két rendszeres befektetési jegyet havi 100e Ft-értékben veszi, ezek is folyamatosan minuszosak. Nem e kellene legalább ezeket felmondani és áttenni másba a pénzt?
Nem az én pénzem de nagyon dühítő, hogy valaki tényleg szorogos kétkezi munkával széthajtja magát és egyre kevesebb van neki. -
Czimby
addikt
válasz
Hi!King #93951 üzenetére
K&H "RENDSZERES" VÁLOGATOTT LENDÜLET BEFEKTETÉSI JEGY
K&H "RENDSZERES" VÁLOGATOTT KÉNYELEM BEFEKTETÉSI JEGY
K&H VÁLOGATOTT KÉNYELEM "NORMÁL" BEFEKTETÉSI JEGY
K&H VÁLOGATOTT LENDÜLET "NORMÁL" BEFEKTETÉSI JEGY
Bocsi a nagybetűkért így küldte át.
Az utolsó 3 ami jelentősen veszteséges.
Az utolsó előtti 6M névértéken produkált 500e minuszt. -
Hi!King
őstag
válasz
Czimby #93950 üzenetére
Anélkül hogy tudni lehetne milyen befektetési alap, erre így nem lehet válaszolni. Ami biztos, hogy ezek a befalapok a magas költségek folyamatosan alulteljesítik az ETF-eket, de az elmúlt évben minden esett. De nem jár instant átváltva bármivel jobban, pontosabban ezt nem lehet tudni anélkül, hogy tudjuk hogy milyen alap, pl. ha hosszú állampapírok vannak benne, és most átváltja PMÁP-ba, akkor lehet ahhoz képest bukó, hogy tartaná, mert a ha csökken a kamatkörnyezet, a hosszú állampapír árfolyama sokat mehet felfelé.
Új hozzászólás Aktív témák
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Milyen légkondit a lakásba?
- Robot fűnyírók
- Yettel topik
- Jövedelem
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Háztartási gépek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- További aktív témák...
- IPhone 14 Pro max 256GB kuriózum! 98% akku 2027.08.28. Jótállás
- IPhone 16e 128GB gyári független 2028.04.17.Apple jótállás
- Apple watch Series 10 46mm Rose Gold GPS bontatlan! 1 év Apple jótállás
- Intel Core i5 12400F / RTX 4060 / 32GB DDR4 RAM / 1TB SSD konfig eladó jó áron
- Eladó: Synology DS220+ 2+8 GB
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- Samsung Galaxy A15 5G / 6/128GB / Gyári független / 12 hó Garancia
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest