Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• confuser

senior tag

Na akkor egy kis témaelterelő matekleckére invitálnálak titeket. Mivel államkötvényt tervezek venni NYESZ-re, épp edukálom magam a papír működéséből, amit amúgy érteni vélek, de a kincstári matek mégsem jön ki sehogy sem. Mit rontok el?

Legyen a példa a 2041/A. Az itteni hozamszámokat szeretném reprodukálni. Eszerint én megveszem 64,1604%-os árfolyamon ma, 2041.04.25-ön (15,98 év múlva) pedig 100%-on visszakapom, plusz addig évente kapok 3% kamatot. Ha csak az árfolyamnyereségre koncentrálok, az nálam 100/64,1604-nek a 15,98-as alapú gyöke - Excelbe írva HATVÁNY(100/64,1604; 1/15,98) - ami így 2,82%-os éves hozamnak felel meg. Ha erre ráteszem a 3% kamatot, még akkor is csak 5,82%-nál vagyok, vagyis a közelébe sem a kincstár szerint listázott 6,73%-os eladási vagy 7,38%-os vételi hozamtól. Oké, szoktak trükközni azzal, hogy 365 nap helyett 360 nappal számolnak évesítésnél, de itt ennél jóval nagyobb a különbség. Mit rontok el, vagy mit számol a kincstár másképp? Esetleg a kamattal úgy számolnak, hogy visszaforgatásra kerül ugyanebbe a papírba?
    Egyébként ki melyiket venné? Ha az alaplogikám helyes, akkor nálam a 2035/A kiemelkedik a többi közül, egyrészt én ~0,7%-kal magasabb hozam+kamatot kalkulálok rá a többinél még úgy is, hogy most 100% feletti árfolyamon lehet megvenni, másrészt a kamata évi 7% (a többi 2-4%), vagyis ha kamatvágás jönne a következő időszakban, akkor ez méginkább vonzó papír lesz a többihez képest, így az árfolyama is kedvezőbben alakulhat.

Új hozzászólás Aktív témák