Új hozzászólás Aktív témák

• Vision

veterán

válasz forumpista #133642 üzenetére

A 2 .vh után sem magánbefektetők építették újra az országokat, hanem az állam.

Azért ezt árnyaljuk! A komcsi országokban nyilván az állam, mivel nem volt olyan, hogy magánszektor. Nyugaton biztos volt állami szerepvállalás + Marshall segély, de nagyon jelentős volt a magán befektetés.

Itthon is, a 226. stadion helyett lehetett volna éppen társasházakat is felépíteni százával

Hát, ennél azért bonyolultabb. A gond egyrészt az, hogy nincs hely (Budapesten), ergo drága a telek. Illetve azt se látom, hogy miért lenne ez olcsóbb, mint a piaci beruházások. Ha nem lenne olcsóbb, akkor ez miért lenne jó bárkinek is? Mármint azt mondod, hogy az állam építtet X-ért, de adja a kész ingatlant ennél kevesebbért? Ez miért lenne igazságos? Ez mindig kimarad ezekből az ötletekből.

Igen, csak valahogy ez nyugatabbra sem megy, és nem értem miért (egyedül Ausztria próbálkozik).

Azért, amit leírtam. A nagyvárosban nincs hely, cserébe nagy a kereslet. Ez mindenképp felhajtja az árakat. Ha nem te fizeted ki, hanem az állam, akkor is. Illetve ha kedvezményesen jutsz állami ingatlanhoz, akkor ennek az árát a többi adófizető fizeti meg. Ez biztosan jó így?

Valójában a túlzott állami szerepvállalás jellemzően káros az ingatlanpiacon (kivéve ingatlanok adóztatását). Az állami szereplők nem látják megfelelően a gazdaságossági szempontokat, és igazándiból a realitásokat sem. Anno az egyetemen volt egy Ingatlanbefektetések c. tárgyam, talán a legjobb az összes közül. Ott mutogatott az előadó önkormányzati projekteket terv-tény összeghasonlítással. Sokkoló volt, hogy még a fővárosban se voltak képben azzal, hogy mi a piacképes megoldás. Ezt éreztem most a Rákosrendezőre tervezett "parkváros" koncepciónál is. 1000%, hogy az abban a formában nem fog megvalósulni. Mondom ezt úgy, hogy személyesen ismerem a Budapesti főépítészt, aki amúgy egy értelmes fickó. De hát amiket ott mutogattak látványtervként, az egy vicc.

Új hozzászólás Aktív témák