Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Kérdezés előtt az alábbi kérdéseket válaszold meg:
1.: Mennyit szánnál rá?
● Pl: "30.000Ft alatt kellene megoldani."
2.: Milyen gépre kötnéd?
● Pl: "Lásd az adatlapomon."
● Pl: "i7 11700, Asus TUF RTX 3070 OC, MSI B560M Mortar, 1db M.2 SSD."
(esetleg a ház típusával kiegészítve, a megfelelő kábelhosszúságok miatt)
+1: Van extra igényed a táppal kapcsolatban?
● Pl: Moduláris csatlakozók, félpasszív működés, halk, stb…
● Pl: "Tuningolni tervezek." (írd le mit és mennyire tuningolnál)
Ajánlott Tápegységek 2023: [link] (a teljesség igénye nélkül)
Új hozzászólás Aktív témák
-
lalimano
tag
Természetesen azt a tápot mindenképp cserélem, és bocs a fogalmazásért csak kicsit álmos vagyok. Tehát, ha pl egy CHICONY Hipro (vagy márkásabb) tápon a molex csatlakozó sárga és fekete kábele összeér (12V és a föld), akkor annak milyen következményei lehetnek? (A Codegennél eddig nem volt baj belőle, de nem tudhatom, hogy ez csak szerencse, vagy van védelem és nem kell félnem)
Keresek használt CCFL/UV/Neon csövet inverter nélkül
-
OddMan
őstag
A cégnél ahol dolgozom egy APC Back-Ups PRO 1000-ről megy egy 400 Watt-os Aktív PFC Chieftec táp 24/7 üzemidőben és eddig még egyszer sem kapcsolt le.
Azért holnap megnézem pontosan ennek a Chieftec tápnak a típusát.[ Szerkesztve ]
''A szíved szabad! Légy bátor és kövesd!''
-
14adam
addikt
nem értelek. olcsóbb szünetmentesek is mennek az aktív pfc-s tápokkal ismerősöm is úgy használja az apc szünetmentest,hogy egy fsp bluestorm pro-ja van ami viszont aktív pfc-s. Csak a régi delta belsős aktív pfc-s táppal volt baj
(#4873) dokee78 adatat. Újabb belső és nagyobb hatásfok. Cft-ből csak a 14c-t érdemes venni
[ Szerkesztve ]
-
abéla
senior tag
Bizony nem csak a szoftver mondatja velem az előző hsz-emben lévő kijelentéseket. Ami szoftver egyébként igen finoman beállítható és ezesetben meglepő adatotokat is kihoz: pl 90tdp, 0 % aging capacitor mellett én is 530w-ot kaptam(hurrá), ez ugye az ideális...és van a valóság, nna az ahhoz közelítő paraméterezéssel (Cap. Ag.:az ajánlott 20%, a bizony ritkán, de előforduló 90% feletti TDP) bizony ott voltam a 700w körül. (halovány tuninggal meg 750).
Egyébként nem értem miért ne lehetne 5-10e ft ráfordítással kiküszöbölni ezt a probléma-halmazt? Azért ez az idő és bosszúság sokkal többet ért nekem amit ez miatt szívtam, éppen ezért gondoltam okulásként megosztom a negyérdeművel.
550vx: azért gondolhatod én is olvastam ezt-azt (és nem csak a helyi okosságokat) mielőtt megvettem a tápom, hidd el semmi baja ennek a cwt bélnek (sem). Egyébként meg ha volt is gond, pont hogy a halkság (alacsony venti-rpm) és az ebből adódó túlmelegedés végett volt és az is a 450-es szériánál, persze, természetesen meghibásodások is voltak, de azért ne csináljunk bolhából elefántot.
Elkerülte a figyelmedet, hogy én a 750-es elégségességét egy 5970cf esetén kérdőjeleztem meg, abból következtetve, hogy nálam a mono5970-et sem viszi stabilan a vx550.
Nade nem is folytatnám, zárszóként: véleményem szerint a fórumon végzett support kimagasló és rendkívüli hasznossággal bír a tápválasztás minőségét illetően; teljesítmény-mennyiség tekintetében azonban -szerintem- érdemes az itt ajánlott kategoria fölé meni egy lépéssel. (tudom ezzel jehovát kiáltok, de ne, ne kövezettek meg, még állszakálban se )[ Szerkesztve ]
hootka!
-
Ribi
nagyúr
Nem ír az annyora nagy hülyeségeket.
Nagyjából ad egy irányvonalat.
De ennyi erővel nagy bölcsesség beírni egy olyat, hogy VX550-ből volt egy szar széria ami hangos. Neki nincs gondja a hangerővel...
VX550-nek játékok alatt el kellene vinnie a rendszert, ha nincs agyon húzva.
5970 tesztek alapján is be tud puszilni simán 280W-ot, így 650W-os tápra bízni ebből kettőt tényleg hülyeség. Akinek pedig van pénze ilyen gépre annak felesleges a tápon spórolni. Mindig az megy, hogy a táp a legfontosabb, erre mindenki azon filózik, hogy egy csúcskategóriás kép alá mi az a táp ami még éppen elviszi? -
abéla
senior tag
Azért masszív load-nál messze nem 370w a fogyasztás, mint pH-s tesztekben, persze, tudom a játékok sosem fogják fullra járatni a vga-t, de azért valljuk be, előbb-utóbb közelíthetnek a műterheléshez, sőt ez a cél, a peak-ekről nem is beszélve.
load fogyi
Ráadásul itt nem is ment mellette cpu-stress progi...
tudom, hogy a 4gb-osról szól a cikk, de ott van az alapváltozat fogyasztási értéke is[ Szerkesztve ]
hootka!
-
Ribi
nagyúr
PH-n 1 játékkal tesztelték ami szerintük valószínűleg elég jól leterheli.
Így jött ki a 370W. Más oldalon ahol teszt progival terhelték 480W jött ki.
Mondhatja bárki, hogy ilyen terhelést úgysem fog kapni soha. Erre ellenpélda pl SC2 bug.
VGA-t maxra kiterhelte. Szerencsétlenje meg ilyenkor nem tudja, hogy a vga szar, a cpu a szar, vagy csak a táp kevés. Mert a gépe nem ehet 450W-ot, mert azt mondták a fórumon. Pedig ehet egyes esetekben. Az hogy az az 1 játék pont nem terheli be, nem jelenti azt, hogy a holnap megjelenő nem fogja kihajtani belőle a xart is.
Mindenhol alap szabály, hogy a max terhelésre KELL méretezni mindent. Az 1 információ, hogy játék alatt nem fogja általában maxon menni. De az is vicces hozzáállás lenne, hogy nem futtathat le teszt programot, mert az alatt szétfagy a rendszer.
A mostani esetünkben én is azt mondom, hogy a VX550-nek el kellene vinnie azt a gépet.
Alapon. Mert ugye a tuningról eddig 1 szó sem esett.
5970-et kicsit is meghúzod, minimum 50W+, cpu-t meghúzod+kis fesz, 50W+.
Teszt rendszerben nincs semmit "felesleges". Egy normál rendszerben viszont lehet +3-4 winyó, +4-5 venti, +2-3 kártya, + pár világító elem stb stb. Egyenkén nem esznek sokat, de összesen megint +50-70W.
Máris más a helyzet.[ Szerkesztve ]
-
14adam
addikt
gondolom tanultál a hatásfokról ha nem akkor első hsz
80+ =115v-on 80%-ot kell teljesíteni 20-50-100%-os terhelés alatt
80+bronze= 82-85-82-os hatásfokot kell nyújtania 20-50-100%-os terhelés alatt
80+silver= 85-88-85-os hatásfokot kell nyújtania 20-50-100%-os terhelés alatt
80+gold= 87-90-87-os hatásfokot kell nyújtania 20-50-100%-os terhelés alatt[ Szerkesztve ]
-
14adam
addikt
a hatásfok nem azt jelenti,hogy annyit bír leadni. Hanem mondjuk egy konnektor felől 200wattot zabáló géped és egy 80%-os hatásfokú tápod akkor táp felől 160wattot fog kérni és azt a 40wattot meg a táp használja/fűti el (200*0.8=160)
115v és 230v közötti pár %-os eltérés van.
What is an 80Plus certifield power supply fület nyisd le és ott van egy hatásfok táblázat.Ahhoz,hogy egy tápot be rangsoroljanak 115volton kell tesztelni -
moha21
veterán
Áthúzok másik topic-ba majd, mert eleve a cos ß is kellene számolni, de csak a feszültség szinusz alakú, az áram nem. Azért, ha valaki tud valami konkrét dolgot, hogyan számolják írjon.
(#5134) MontyCrew : Az UPS-t meg a HKC-t felejtsd el.
[ Szerkesztve ]
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
vzsryl
nagyúr
Max. 625W-ot lehetne mérni konnektorban egy 500W-os CTG-vel, hacsak nem terhelik túl, mert akkor elég durván változhat a hatásfoka.
(#5137) Zoleee19: Szia!
Egy 350-400-as FSP bőven jó lesz oda. Apróknál találsz párat.
Az Athlon II 250 max 50W körül eszik, ha nincs tuningolva, de 30-40W-al megelégszik pl játékok alatt. A 8800GTS 640MB fogyasztását csak megtippelni tudom. Kb. 120W-ra saccolom maxon.[ Szerkesztve ]
megprobaltam alairni, de a tollam nem fogja a monitort:/𝔹𝕒𝕔𝕜 𝕋𝕠 𝕃𝕚𝕗𝕖
-
nagyramos
csendes tag
hali
LAP: MSI H55M-ED55
CPU: INTEL Core i3-540 3.06Ghz 1156 BOX
RAM: KINGMAX 4096Mb DDR3 1333Mhz KIT
VGA: SAPPHIRE 11163-17-20G HD5770 1GB GDDR5 PCIE
HDD: Samsung F3 500GB HD502HJ
ODD: NEC 7241S
TÁP:
HÁZ: COOLERMASTER RC-430-KWN1-GP Elite 430ebbe a konfigba elég a CHICONY Hipro 430W?
-
14adam
addikt
arra a kérdésére nem válaszoltam csak megírtam,hogy melyik corsair az ami felér azzal az xfx-el
#6187) Boogie33 ez ugyan olyan helyzet mint a merci vagy bmw. Tehát teljesen mindegy,hogy adata vagy xfx. Amelyikre több a gari vagy olcsóbb
#6188) kpal ne erőltesd 500-as minőségit tennék az alá
[ Szerkesztve ]
-
vzsryl
nagyúr
Nem érdekel maga a kocsi bebikázás, csak a linkre kattintó és Dyno kolléga hsz-t olvasó fórumozok kedvéért írtam le, hogy a Silnet Pro nem gagyi. Dyno azt írta, hogy gagyi Seventeam beles, mert gondolom valamit nagyon félrenézett, hisz Ő is tudja, hogy a GX széria a Seventeam beles, ami veszélyes és gyenge. A Silent Pro M500 egy nagyon jó Enhance beles táp. Továbbá ahogy írtam, a kocsi bebikázása nem érdekel, és nem is azért javítottam ki Dyno-t. Sztem. is hülyeség az egész egyébként...
megprobaltam alairni, de a tollam nem fogja a monitort:/𝔹𝕒𝕔𝕜 𝕋𝕠 𝕃𝕚𝕗𝕖
-
bsh
addikt
nem én írtam azt a
fasságot"törvényszerű definíciót", hogy "attól nem lesz halkabb a táp, ha nagyobb teljesítményű". esetleg szóljál be neki, hogy ilyet ne írjon, mert ez nem "törvényszerű"...
vegyünk egy 300W-ot felvevő gépet. tegyük rá egy X tápegységre, ami 80%-os hatásfokú. ekkor a táp 375W-ot fog felvenni a konnektorból. maximális 400W-os terhelésnél 500W-ot vesz ki a konnektorból, 100W hő termelődik veszteségként. a hűtőbordák és a vnetilátor vezérlés ennek leadására vannak méretezve.
most vegyüük ugyanennek a tápnak a 600W-os verzióját (remélhetőleg ugyanaz a platform, durván ugyanaz a hatásfok). a táp maximális 600W terhelésnél 750W-ot vesz ki a konnektorból, és ilyenkor 150W hőt kell a hűtőbordáknak elvezetni, remélhetőleg erre vannak méretezve.
első esetben a kisebb, 100W-ra méretezett bordákon 75W hőt kell leadni. második esetben is 75W hőt kell leadni, de nagyobb, 150W-ra méretezett bordáknál.
melyik lesz a melegebb, melyiken fog jobban pörögni a ventilátor, melyik lesz a halkabb? -
04ahgy
nagyúr
Első képleted: P = U * I, míg utolsó képleted: P = U * I * cos ß. Ahol P = P, és U * I = U * I, innen az következik, hogy cos(φ) (amit te bétának írtál) pontosan egy! Azaz cos(φ)=1, de az utolsó sorban leszögezed, hogy sosem lehet egy... Hmmm.
Meddő teljesítmény
legtöbbminden esetbenvalamilyen induktív elemen jön létre pl. villanymotor tekercsénlétrejön. Kondenzátorral lehet csökkenteni (vagy növelni) a veszteséget. cos fi közelítsen 1-hez ( persze 1 sosem lehet ) (A példád alapján természetesen kizárólag váltóáramú áramkörökre korlátozva a kijelentés érvényességét.)Szépen összekeverted az egyenáramú és a váltakozó áramú részt.
Helyesen:
S = U * I
P = U * I * cos(φ) [ W ] hatásos teljesítmény watt a dimenziója
Q = U * I * sin(φ) [ Var ] meddő teljesítmény var dimenzióFenti három képlet, helyesen MINDEN esetben alkalmazható. Egyenáramnál értelemszerűen a feszültség és az áram fázisban van, tehát cos(φ)=1, sin(φ)=0, így a P=S (látszólagos és hatásos teljesítmény egyezik, míg a meddő teljesítmény nulla). Váltakozóáram esetén a fáziskésés / -sietés pedig automatikusan változtatja cos(φ) értékét egynél kisebbre, így csökkentve a hatásos, növelve a meddő teljesítményt, növekvő fázisszög esetén.
HGyu
[ Szerkesztve ]
7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!
-
04ahgy
nagyúr
Bétának írtad, de fí-t emlegettél, és nem konkretizáltad sehol, miért béta az a fí. Én ugyan értettem, de lehet, más épp ezáltal keveredett volna meg.
No meg azt sem írtad, hogy te épp egyenáramra vonatkoztatsz kizárólag, no meg a fázisszögek figyelembevételével utaltál éppenséggel a váltóáramra.Én a karaktertáblából vettem a φ-t.
HGyu
[ Szerkesztve ]
7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!
-
04ahgy
nagyúr
Sinkrongenerátornál is csak elméletben. A gyakorlatban a tekercseknek rezisztenciájuk, induktív és kapacitív reaktanciájuk is van. Ráadásul ez nem állandó a tekercselés teljes hosszára, van ahol előbbi, van ahol utóbbi a számottevőbb. Ne feledjük, hogy a legyártáskor a vezetékvastagságot sem tudják az elvivel ellentétben gyakorlati szinten egyenlőre megvalósítani, így a skin hatás sem egyforma. Tehát ha a fázisszög kezdő és végpontra vektorosan összegzett eredménye egy is, a belsejében ittkésik, ott meg siet az áram a feszültséghez képest. Még ha milliomodrésznyi, gyakorlatilag kimutathatatlan eltérésekről is van szó.
Elméletben lehet még ott is csak egy, azaz tökéletes fázisegyezés.Hogy /ON is legyen, például a szinkrongenerátornál, nem túlgerjesztett állapotban, tisztán rezisztív (ez is csak elméleti ugyebár) terhelésnél lehet igen-igen egyet megközelítő a fázisszög cosinusa (azaz a teljesítménytényező). A túlgerjesztett szinkrongenerátor ugyebár épp kapacitív meddő teljesítményt "termel", közismert módja ez a sok induktív terhelés általi csökkenő teljesítménytényező kompenzálására.
Igen közelít egyhez a teljesítménytényező még az APFC áramkörökben, ahol 0,99-et is meghalad. A gyakorlat közelítésekkel teli világában az lazán vehető egynek.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
"S = gyök( P^2+Q^2) [ VA ] voltamper"
Ez ugyan igaz, de nem ez a módja a látszólagos teljesítmény kiszámításának. Ez a sin és cos szögfüggvények tulajdonsága. A sin ugyebár az egységnyi átfogójú derékszögű háromszög egyik, míg a cos a másik befogója. A pitagorasz tétel értelmében természetesen a két befogó négyzetösszegének négyzetgyöke az átfogó. Így konkrétan a képlet nem sok gyakorlati haszonnal rendelkezik.
Annál inkább az átrendezett alakja, ahol a meddő teljesítmény a végeredmény, hisz a látszólagos és a hatásos teljesítmény könnyen mérhető egyszerű eszközökkel is.HGyu
-
Piftuka
veterán
Valóban ez a tapasztalatod?
Persze "lakása válogatja". Én például egy régi építésű családi házban lakom, amelynek nem jó a hőszigetelése, így számomra ebben az időszakban nem furcsa a 20°C-os szoba.
(Most éppen 18°C van a szobámban.)Viszont nyáron éppen a nem megfelelő szigetelés miatt fordított a helyzet. Még leengedett redőnyök mellett is felkúszik a hőmérséklet akár 26-27°C-ig is.
Számos ismerősöm lakik panelházban; náluk pedig azt tapasztalom, hogy ilyenkor számomra - mert nem ahhoz vagyok hozzászokva - gyakran elviselhetetlen meleg van (25-27°C, van ahol még melegebb) a fűtés miatt.
Nyáron pedig még rosszabb a helyzet, mert a panellakás olyan, mint egy "forró katlan".
Új építésű, jól szigetelt családi ház belső hőmérséklete a fűtési szezonban szintén inkább a 25°C-hoz van közelebb (annyi a különbség, hogy sokkal kevesebb energiát emészt fel a fűtési rendszer ehhez, mint a régi, rossz szigetelésű házban). Nyáron jellemző az, hogy jóval hűvösebb van, mint odakint.
Szóval tényleg nem tudom, hogy milyen lakásban jellemző az állandó, egész évben tapasztalható 20°C körüli hőmérséklet!?
"Aquila non captat muscas."
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● A minél pontosabb válasz érdekében olvasd el a Téma összefoglalót!
● Hirdetni csak a Hardveraprón szabad!
● Garanciális kérdések: Tápegység garancia GYIK!
- Hír Újabb, 12VHPWR csatolóval szerelt ASUS tápegységek kopogtatnak az ajtón
- Hír Megvan az első leégett NVIDIA tápadapter
- Hír ATX 3.0 szabványú az ASUS Loki tápegysége
- Hír Eléggé kompakt lett az MSI ATX 3.0-s tápbestiája
- Hír Megújultak a Corsair HXi szériás tápegységei
- Hír Hivatalosan is bemutatta az ATX 3.0-t és az ATX12VO 2.0-t az Intel
- Hír Szinte minden kiderült a VGA-k új tápkonnektoráról
- Betiltja a közösségi médiát a 16 év alattiaknak Ausztrália
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Mozgásban a PC-s kiadás
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Vezetékes FEJhallgatók
- Interactive Brokers társalgó
- 3D nyomtatás
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- További aktív témák...
- Tápegység Moduláris Kábel Tápkábel Adapter Hosszabbító Csatlakozó Elosztó - Egyedi is
- Thermaltake Smart 530W (SP-530P) Tápegység
- A tápok csúcsa, kevesebb mint féláron! Super Flower Leadex 2000W Platinum
- LC-Power LC6550 V2.3 550W 80 PLUS Bronze tápegység
- Nfortec Sagitta Gold RGB 1050w Moduláris Tápegység
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest