- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Boss81: Halott Torrentek keresése, törlése egyszerűen.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- moha bácsi: VIII. Viharsarki Hobbi Elektronika Találkozó Békéscsaba 2025.06.14. szombat
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
Új hozzászólás Aktív témák
-
kiir
tag
Köszönöm a választ. Szép sorban haladva:
A házat adott energetikai állapotban vettem (a padlásszigetelést én javítottam föl 10-ről 30 cm-re, a kazáncsere meg kényszer volt, miután a beköltözés utáni 4. napon, épp dec. 31-én bemondta az unalmast a régi). A felújítás elsődleges célja a szobakiosztás teljes átalakítása, burkolatcsere, festés. Váratlanul ért a felismerés, hogy ezzel a fűtést (vagyis a hőleadóim jelenlegi rendszerét) szétcseszem, így erre költeni kell. Az aljzatszigetelés és padlófűtés célja a jövőállóság -- amíg a gyerekek föl nem nőnek, biztos még egyszer nem nyúlok hozzá (befektetésként nyilván nem térül meg soha, ettől akár maradhatna a radiátor+hideg padló+10% fűtésienergia-többlet kombó is, ami most van). A ház szigetelésén néhány kisebb ponton javítok, de csak a saját fejem után, szóval simán lehet, hogy nem optimálisan. A légkondi csak komfort lenne, fűtésben meg jól kiegészítené a kissé rugalmatlan padlófűtést; de jelen fázisban el is tudom engedni (a pénzmennyiség sajnos korlátos).
A padlástérre teendő 20 cm pluszszigetelést nem értem. Ha az 0,11-es hőátbocsátási tényezőmet (W/m2K) leveszem mondjuk 0,06-ra, az évi kb. 5500 Ft-ot ad nekem fűtésköltségben -- vagy valamit elrontottam? A hőszigetelés kimaxolása korlátos, én is úgy látom, hogy aránytalan erőfeszítéssel jár a jelenlegi állapotot alapvetően javítani. A hőszigetelő burkon jelenleg két jelentős lék van: az egyik a szigeteletlen padló, a másik pedig a szomszéddal összeépült hosszú-hosszú falszakasz, ami mégsem épült össze a szomszéddal, mert van köztük 5-10 cm rés. A többi hiányosság kisebb, könnyebben javítható, de a javítás eredménye sem sok.
A szellőztetés a jelenlegi tervekben maradna az állandó üzemű fürdőszobai elszívó plusz szobánkénti résszellőzés szintjén. A központi rendszert elsősorban anyagi okokból vetettem el: a gép és a csövezés még csak-csak meglenne 2,5-3 misiből, de mégegyszer ennyi az álmennyezet-építés glettelve-festve (ha pedig becsövezem a jövőbeli hűtés kedvéért, akkor még több). Pedig vonzó: (1) van penészünk, (2) az utcai szobák csöndesebbek lennének ablaknyitás nélkül. Eszembe jutott az is, hogy a ház felét légtechnikázom és álmennyezetezem csak: így a fürdő-háztartási helyiség-konyha kapna elszívást, a hálók pedig befújást, de kimaradna a nappali, vendégszoba, kisfürdő. Még jobb lenne, ha csak a közlekedőben futnának a légcsövek, de ebben az esetben a hálók befújási pontja épp az ajtó felett lenne: vajon átöblítené így a szobát (vö. Coanda-effekt)?
Ez az ATREA ötcsonkos gép vajon micsoda? Nem bírtam azonosítani a honlapjukon. Egy egyesített szellőztető-temperáló szerkezet szuper lenne. A köztudomás szerint azonban a légcsere más rendszert igényel, mint a légfűtés, mert az utóbbihoz lényegesen több levegőt kell mozgatni. Ez esetben mégis lehetett egyesíteni? És árban összevethető egy egyszerűbb központi szellőztető meg egy légkondi együttesével?
A lényeg mindenesetre az, hogy a padló szigetelése és a mennyezet gépészete közül csak az egyiket választhatom. Hacsak nincs valami varázseszköz, amin többmillió forintot fogok. Vagy valamelyik szerkezettel több célt is elérek.
-
4D4M
senior tag
Sajnos ez sem kecsegtet túl nagy sikerekkel:
Ha kimaradna egy esti nagy szellőztetés, akkor reggelre már megint csak 3300 ppm jut mindenkinek.
Ez egy 82 m2-es lakás, két felnőtt 2 gyermek. Masszív 2-3 °C-os nagy energiapazarló szellőztetések és még így is reménytelen értelmes szinteket tartani. Gyakorlatilag néhány órára van 1000 ppm alatt, ahol amúgy egész nap lennie kellene. -
-
LOTR
addikt
amúgy nem feltétlen van szükség milliós rendszer kiépítésére, lehet úgy gondolkodni, hogy egy klíma árában megvan
de sokkal inkább, mint esetlegesen megjelenjen pl a penész, de ezért írtam, hogy nem is biztos, hogy kell, de jó ha megvan a helye és nem a felújítás/átépítés befejezése után 1-2 évvel kell újra elkezdeni a munkálatokat -
4D4M
senior tag
Akkor lenne jó az általad hozzárendelt kategória, ha a komfortot értelmezhetnénk negatív tartományban is (: Az, hogy 23°C-ot csinálunk a 12°C helyett is, egy komfort tényező.
Ebből legalább párban szokás betenni, hogy amíg az egyik kerámia betétet kisütöd, a másik "töltődik". A 26 dB(A) a nagyon halk kategória, de a kinti zajt nem nagyon tudja csillapítani.
-
sakal83
addikt
Felre ne erts van letjogosultsaga, de ez komfort fokozat. Sokan takarekossag moatt mondjak
En is most agyalok, hogy lenne e ertelme a haloba betenni egy ilyesmit: [link]
Csak jo lenne rola relevans tapasztalat a hatekonysagrol venti hangrol es h kivulrol mennyi zajt enged be.
-
4D4M
senior tag
Két felnőtt egy hálószobában csukott ablak mellett 2-3 óra alatt simán feltornássza a CO2-t 4000 ppm-re még úgy is, ha szellőztetéssel indították az éjszakát. Ez már simán elég ahhoz, hogy rosszul aludjanak / fáradtan ébrednek. Nekem ez a KELL kategória, ha van valami, amivel el lehet kerülni az egész napos mosott sz.r állapotot (:
A 4 M már nagyon túlzás lenne még egy Zehnder / Paul rendszerért is. Ezt maximum Budapesten lehet elsütni ennyiért.
-
-
LOTR
addikt
mivel adott lesz egy modernnek nevezhető gázfűtéses rendszer. így én egyelőre elvetném a hőszivattyút
ha igényét érzitek hűtésre is, akkor egy központi helyiségben lévő klíma lenne a legegyszerűbb megoldás
ha a fő cél a maradék napelemes energia elhasználása, akkor egyik legegyszerűbb módja lehet, hogy vesztek egy elektromos konvektort (esetleg egy fogyasztásmérővel) és azzal elhasználjátok azt a 1,5mwh maradék áramot (könnyen mozgatható, fürdés előtt néhány perccel elindítva a fürdőszobát is felmelegíti, átmeneti időben egész használható tud lenni ez a megoldás is)
amit a kolléga is említett, ilyen jellegű korszerűsítés mellett gyakori jelenség, hogy utólag szembesülnek vele, hogy valami hővisszanyerős szellőztető is kellett volna, ha a teljes rendszert nem is, a "helyét" érdemes lehet megcsinálni még a felújítás alatt
-
4D4M
senior tag
Szia,
jó sok dolgot leírtál, ami nagyon hasznos, de a pénzköltési terv lényegét pont nem:
Mi a célja a beruházásnak? Jövőállóság? Zöldítés? Üzemeltetési költség mérséklés? Több lábon állás? Üzembiztonság? stb. Ezt noha elsősorban magadnak kell megválaszolnod, de fontos része a döntésnek.Egy egyéves kondenzációs gázkazánnal pőre gazdaságossági szempontok mentén nehéz lenne bármi mellett is érvelni, aminek beruházási összege meghaladja a ház 15 éves üzemeltetési költségének várható összegét (pl. hőszivattyú, klímák).
Sajnos a szigetelés már nem elég rossz ahhoz, hogy érdemes legyen hozzányúlni, de esetleg a födémre további 20 cm kőzetgyapot (az üveggyapot további rétegzése már esélyes, hogy összenyomná az alsó rétegeket, rontva a szigetelőképességet, tehát alulra kellene tenni a kőzetgyapotot) elférne. Ezen kívül hőhidak felkutatását lenne érdemes elvégezni és csökkenteni. Én amúgy sosem szoktam újabb és újabb gépek beépítését preferálni, amíg nincs kimaxolva a ház szigetelése. (szigetelés kimaxolás után gyakorlatilag eltűnnek a különböző energiaforrások és hőtermelők közti hatékonyságbeli különbségek, ami azt eredményezi, hogy bármivel könnyedén kifűthető az épület, ez már unalmas témává válik.
Így kerülnek az ember homlokterébe az olyan komfortkérdések, hogy hogyan is lesz egészséges egy ház, ha nem juttatok be annyi friss levegőt, amennyit elhasználnak a bentlakók? Központi hővisszanyerős légtechnika nélkül nem szabadna már korszerű energiatakarékosnak szánt háznak léteznie. Ebben az irányban haladnék. Léteznek 5 csonkú gépek (pl ATREA), amikbe lehet tenni vizes kalorifert és/vagy direkt elpárologtató hőcserélőt. Utóbbira egy kültéri klíma egységet kötve hűteni és fűteni tud. (hűtés és fűtés üzemben a komfort friss levegő igényéhez szabályozható mennyiségű recirkuláltatott levegőt kever, hogy meglegyen az értelmes teljesítményhez szükséges légszállítás – 5. csonk a recirkulált levegő elszívási pontja). Amikor nincs hűtés/fűtés, akkor pedig csak egy sima hővisszanyerős gépként működik.
egy kisteljesítményű hőszivattyú lenne a padlófűtésre kötve, szintén fűteni az átmeneti időben és hűteni nyáron. Van ennek értelme? Szoktak ilyet csinálni?
–
Van értelme és nem szoktak ilyet csinálni. A fizika maga működik, tehát lehet hűtési teljesítményt leadni a padlóval, azonban a család nőnemű tagjai jó eséllyel megvétózzák a dolgot. Egy elfogadható mód lehet ha pl a nappal betárolt hőenergiát éjjel elvezetjük a padlóból, de ez ugye nagyobb levegőhőmérséklet lengést kell megengednünk a nap folyamán és pont nem növeljük a napenergia önfelhasználásunkat vele.Amúgy a szinteket jól vetted fel szerintem. Nagyjából ezeknek lehet értelme, de az is legyen egy szempont, hogy az éves szaldó egy nagyon illékony bódító vegyület, és a tudatmódosító hatása alatt egészen irracionális döntések is racionálisnak tűnnek...
-
kiir
tag
Sziasztok!
Házfelújításba fognánk, és kicsit belegabalyodtam a fűtésrendszerbe.
A ház 145 m2, régi tömörtégla falakon 8 cm kőzetgyapot, a lábazaton 2-4 cm XPS, a padláson 25-30 cm üveggyapot. A homlokzati szigetelést csak kiegészítgetem itt-ott, viszont padlófűtést és vele aljzatszigetelést tervezek. Helységenkénti hőigényszámításom, energetikai tanúsítványom és egyéves fogyasztási adataim vannak, eszerint a hőigény kb. 7 kW lesz a felújítás végére. Adottság továbbá egy egyéves kondenzációs kazán, 300 l-es HMV-tároló, és annyi napelem a tetőn, ami a várható fogyasztásunkon felül kb. évi 1500 kWh-t pluszban megtermel.
Egyrészt idővel szeretnék valami hűtési lehetőséget (bár épp határeset, nyaranta a legdurvább fél hétben hiányzik csak), másrészt érdemes lenne elhasználni azt az 1500 kWh áramot. Ugyanakkor a gázkazán elég új ahhoz, hogy ne használjam. Mit érdemes csinálni? A minimálverzió egy fűtőpatron lenne a HMV-tárolóba, amivel ugye kiváltok kb. 150 m3 gázt évente. Vagy ennek variánsa: Nobo-panelek a szobákba, kicsi gyors fűtésekre. A következő szint két-három-négy légkondi, rugalmasan fűteni az átmeneti időben és hűteni nyáron (a ház kiterjedt, az alaprajz zegzugos, biztos nem úszom meg eggyel). A luxusszint pedig egy kisteljesítményű hőszivattyú lenne a padlófűtésre kötve, szintén fűteni az átmeneti időben és hűteni nyáron. Van ennek értelme? Szoktak ilyet csinálni? (A közmegegyezés szerint a jelenlegi gázkazán után már biztos hőszivattyúm lesz, ezért a padlófűtést úgy szeretném, hogy alkalmas legyen rá.) Mondjuk az utóbbival kb. 450 m3 gázt váltok ki, ami évi 50 ezer Ft, tehát befektetésnek eléggé harmatos.
Légcsatornázható klíma: nem terveztem álmennyezetezni, de persze hajlok a jó szóra (a pénztárcám erejéig). Vajon milyen egyéb lehetőségeim vannak még? Kezdek túlságosan rácsavarodni a dologra...
-
LOTR
addikt
huh, ahhoz szét kellene szedni a burkolatot is a plafonon lévő egységről, de mi a leírásában szereplő kapcsolási rajzok alapján kötöttük be, a crc-knél elég egyértelmű
a kazettás sk típusoknál voltak kérdéseink nekünk is, mert sok minden beállítás nem volt leírva, így a forgalmazót és a gyártót kellett kérdezni róluk
most mi is dolgozunk, de ha valami esetleg nem menne mégsem, akkor délután/estefelé meg tudom nézni nektek
mod
mindegyik oldalra tudják tenni a fancoil vizes kiállásait, hogy ez hova kerüljön rendelés egyeztetésekor úgyis meg fogják kérdezni
az elektromos bekötése pedig a vizeshez képest a másik oldalra fog kerülni (a bypass szelep vezérlője lesz az egyedüli elektromos alkatrész a vizes oldalon) -
atika88
senior tag
No látszik h nem csináltam még ilyet, tehát akkor az előbb linkelt méret nem jó nekem. Mert 28 mm nekem a haszoncső külső átmérője, arra ezt kellene vegyem nemde?
És köszi, közben látom rá frissítettél válaszra. -
atika88
senior tag
Igen igen én is úgy terveztem, csak addigra legyen meg az anyag is hozzá, az a biztos
Úgy néztem hogy olyan 28 mm a szénacél a szerelvénycsövem van, jól gondolom? Ehhez milyen átmérős csőhéj javasolt szerinted? Igazán köszönöm a segítséged!
-
atika88
senior tag
-
atika88
senior tag
Nos, eddig ezen voltam.
Megy 2 óránként, mert 2 fokot esik a 45 fokra állított HMV tartály. Az pedig fűti vissza a nap 24 órájában. Hangolni semmit se tudunk a vezérlőn csak a HMV hőfokot állítani. Ez évi durván 4400 indulas leallas a hőszivattyunak. Na ez biztos nem normális.Ebben a padlófűtés ugye benne sincs.
Nos ezeket megjobban már a gépész dolga lenne kideríteni mérni...se tudásom se eszközöm erre. De a vak is látja h sokat fogyaszt a rendszer, ami a nem hatékony üzemszerű működés következménye valószínűleg.Meglátjuk, bízom benne h dűlőre jutok a kivitelezovel és azon keresztül a Fisher is hajlandó lesz kijönni.
-
4D4M
senior tag
A szakszervíz előtt azért jó lenne megbizonyosodni róla, hogy miért megy mindig és amikor megy azt üzemszerűen teszi-e. HMV hőfok hogyan változik a két indulás között és üzem közben mekkora áramot vesz fel stb.
Ez nem túl bonyolult rendszer, látványos hibát nehéz lenne benne elkövetni. -
atika88
senior tag
Értem értem, köszönöm, megnyugtatóbb is egyben amit mondasz és érthető is
Csak nyilván aki laikus ehhez az egész témához, én ugye bizalmat fektetek egy egy hozzáértőbe. De erősen megoszlik a szakma egyed dolgokról úgy látom.
Tehát gépészetileg azt mondod különösebben nagyon baj nincs. Viszont magával a Fisher kezelőpanellel biztos kezdenünk kell valamit, mert ez így ebben a formában kevés. Mivel éjjel nappal megy, az opciós beállítás pedig le van tiltva (egyelőre). Ehhez pedig biztosan szakszerviz kell, nem pedig telefonos bemondás úgy gondolom.
Igazán köszönöm az észrevételeid! -
4D4M
senior tag
Mint ahogy írtam is, ezekben a dokumentumokban nincs semmi erre utaló. Az a váltószelep ESBE. Attól, hogy ESBE még nem lesz vele semmi baj. Alacsony kvs értékű keverőszelep beépítése még akár lehetne is probléma, de lehet az akár kvs=20 motoros golyóscsap is, ami tökéletes a feladatra (nagyjából ugyanaz a motor van mindegyikhez)
A kémiai kezelés valószínűleg egy inhibitor volt, ami megakadályozhatja, hogy a rendszerben kiváljanak a keménységet okozó sók, de mivel kijutottak a rendszerből ez már nyilván nem fog érvényesülni, hiszen a víz eltűnt, a kálcium viszont ritkán hajlandó szublimálni (:
-
LOTR
addikt
hát ezek "érdekes" kérdések
kb hasonló áron voltak, mint amit linkeltél, de kb 2-3 éves vásárlás, azóta lehet, hogy változott az áruk, plusz mindegyikhez vettünk bypass szelepet és fali termosztátot vagy távirányítós vezérlőt is
a ventilátor csak akkor forog, ha épp hűteni vagy fűteni kell, ez pedig független magától a géptől, hogy mennyit megy, azt az adott helyiség hőmérséklete alapján szabályozza a termosztátja
(nagyon leegyszerűsítve ez egy ventilátorral szerelt radiátor, így ennek megfelelően működik, maximális teljesítményen nyilván zajos már, de az esetek ~99%-ban nincs is rá szükség, szerintem jó ~80%-ban legkisebb teljesítményen mennek, de ahogy írtam is, ezt leginkább az épület energiaigénye határozza meg - mármint azt, hogy mikor kapcsoljon be vagy ki, a fali vezérlőn külön, manuálisan állítható, hogy üzem közben min-med-max fordulaton menjen a venti)
-
S-eye
senior tag
Köszönöm. Akár privátban is, mennyibe kerültek? Megtaláltam egy másik helyen is, átcímkézve [LWT MV63] . Illetve mi a tapasztalat velük,mennyire működik jól? Állandóan megy a ventillátor, vagy inkább áll? A 40W fogyasztás kicsit soknak tűnt alacsony fordulaton nekem.
-
atika88
senior tag
Itt találod meg, illetve ezen kívül valamelyik biztosan kitér erre. Én is csak azt mondom, amit egy egyéb Fisher-es távsegítségem, hogy az Y szőrű elhelyezése rossz, a csőátmérő nem optimális és még beszélt a 3-as elosztorol is ahol a Siemens Esbe nem éppen a legjobb megoldás oda. A vezérlő panel frissítést cserét ő is említette. Azonban maga a kivitelező érdektelen és a gépésze pedig átment fejvakarádba (a Fisher hvm hőérzékelőt is ide oda teszi mert nem tudjuk mennyi a valós érték). A Fisher márkaszerviz pedig a mai napig NEM jött ki, vagy ők nem hívták ki valamilyen oknál fogva.
A puffer tartályom elkezdett alul a Dugónal csöpögni is. Elviekben a héten javítják, reméljük nem a tartály lyukas.
A víz ami kijutott a rendszerből viszont tiszta vízkő
kvázi vagy nem tisztított lágy vízzel töltötte fel, vagy nem elég jól. Mert elmondasa szerint a gépész valami kémiai tisztítószert kevert a rendszerbe és a kérdésemre hogy akkor miért csapódott mégis ennyi vízkő, szintén nem tudod érdemben válaszolni
-
4D4M
senior tag
-
atika88
senior tag
Ez egy hülyeség. Ha bizonyos távolságon túl kellene szállítani a közeget, akkor még a hőszivattyú csonkméretével egyező átmérő is kevés lenne...
Akkor a mérnökök a szerviz telepítés útmutatóban csak ajánlást tesznek? Értsem így? Ráadásul mag a Fisher kéri így, kvázi a gépész is ebből kifolyólag így kell telepítse. Ha nem, nincs garancia. Ez a gyári előírás, nem mi találtuk ki, ha hülyeség ha nem.
Beltéren alkalmas gépbekötésekre. Idővel romlik a szigetelőképessége, mert nem UV álló a köpeny rajta. (rejtélyes véletlenszerű FI-relé leoldások fogják jelezni, ha ez bekövetkezik)
Köszönöm szépen az észrevételeid, akkor ezt mindenképpen orvosoljuk, hogy időtálló legyen. -
4D4M
senior tag
Konkrét áramerősségeket gyűjts, azzal tudunk valamit kezdeni így távolról.
Ezeket lehet összehasonlítani a katalógus adatokkal:
A csőátmérő észrevételben igazad van szakmailag, de egy Fisher-es szervizes szerint így nem is kapott voltan Üzembe helyezési tanúsítvány a gép, sem garit. Mivel nem a megfelelő mérettel szerelvényezték azt, a belső egységből ki/be lépő csőmérettel kellett volna dolgozni
–
Ez egy hülyeség. Ha bizonyos távolságon túl kellene szállítani a közeget, akkor még a hőszivattyú csonkméretével egyező átmérő is kevés lenne...A kábel nem jó
Ezt, hogy érted? Igen védőcsövet elvileg tesz rá a kivitelező, már jeleztem feléjük.
–
Beltéren alkalmas gépbekötésekre. Idővel romlik a szigetelőképessége, mert nem UV álló a köpeny rajta. (rejtélyes véletlenszerű FI-relé leoldások fogják jelezni, ha ez bekövetkezik) -
atika88
senior tag
Igen igen, a kivitelező ezt nyomatékosította is: ő rajta keresztül megy a gari. Na de ahogy látom érzem, ez neki nyűg, érdektelen: hiszen egy gépészeti probléma miatt 2 emberen megy át az infó eleve és a Fisher kisem jött, ami már önmagmában érdekes. Viszont én ezt nem vagyok hajlandó elfogadni, a számlákat ugyanis én fizetem, a rendszer pedig önmagát amortizálja így. Na ez meg pláne nem érdekli a kivitelezőt: működik? igen! Ennyi elég is neki: de hogy már hatékonyan e...az már nem az ő tudománya ugye.
-
atika88
senior tag
A csőátmérő észrevételben igazad van szakmailag, de egy Fisher-es szervizes szerint így nem is kapott voltan Üzembe helyezési tanúsítvány a gép, sem garit. Mivel nem a megfelelő mérettel szerelvényezték azt, a belső egységből ki/be lépő csőmérettel kellett volna dolgozni (legalábbis én ezt az infót kaptam).
A kábel nem jó
Ezt, hogy érted? Igen védőcsövet elvileg tesz rá a kivitelező, már jeleztem feléjük.
Így van, én magam nézem a H tarifa villanyórámat, hogy mennyit is kér a rendszer. Így van, csak HMV megy jelenleg, éppen ezért is furcsa, hogy 45 fokos vizet állít elő ilyen energiapazarlással. Nos így van, elvileg csak a tartályba megy minden.
Igen, a kivitelező szerint ez így jó, a gépésez azért vakarta a fejét, neki sem tetszik, hogy ennyit zabál a rendszer (ja és maga a panel zéró beállítási, hangolási opciójára is annyit mondott h a Fisher telefonba megüzente: ez ennyit tud). Na ez már furcsa volt nekem.
Ki sem jött a hivatalos forgalmazó szervizese, pedig a problémát írásban jeleztem a kivitelező felé és jeleztem nekik, hogy a Fisher és gépészük felé továbbítsák az észrevételeket.
Hibakód nincs. Igen megy a kompresszor a kültériben. -
LOTR
addikt
végső esetben igen, de az vállalja a garanciát, akivel szerződésben állsz emiatt, ez lehet a forgalmazó, lehet a kivitelező, ezt te tudod
ha nincs még hűtőkör, akkor nem kell szigetelni, hiszen nem fog párakicsapódás keletkezni
de amikor a fc-nek csináljátok a kört, akkor az már legyen szigetelve, lehetőleg a szivattyú is (lehet olyat is venni, amire rá lehet tenni a szigetelés "burkot"), bár az ha kimarad még nem olyan vészes, de utána már legyen -
4D4M
senior tag
Ilyen hosszokon nincs túl nagy jelentősége a csőátmérőknek, az nem fog magas fogyasztást eredményezni. A kültérihez menő kábel nem alkalmas kültéri használatra még védőcsőben se nagyon, nemhogy így szabadon.
Mivel tölti az idejét a hőszivattyút? Hova megy az energia, amit megtermel? Ha jól látom a manualban semmi jele annak, hogy mérné a saját fogyasztását vagy szolgáltatna bármilyen COP infót, mint egy normális hőszivattyú. Így kénytelen leszel üzem közben leolvasni a villanyórán, hogy hány A-t vesz fel. Jelenleg csak HMV-t csinál feltételezem. Máshova nem tud elmenni az energia csak a tartályba és onnan valahova.
Volt kint a kivitelező és azt mondta minden rendben? Nincs semmilyen hibakód?
Kültériben hallani, hogy megy a kompresszor? -
atika88
senior tag
válasz
DUB Inc. #757 üzenetére
Nos, bele sem merek gondolni
Az Y szűrőt eleve más irányba kell tenni nem, hogy a mocsok ne jusson vissza rendszerbe, illetve nem is oda közvetlen tenni a szűrőt, ha jól tudom (pedig nem vagyok gépész).
Szépen lassan derülnek ki a bajok, a rendszer ugyan működik, de pocsék hatásfokkal. -
atika88
senior tag
válasz
DUB Inc. #754 üzenetére
Az másnak is szemet szúrt már...sajnos.
És a csőátmérő se a legjobb, állítólag, kisebb, mint ami szükséges lett volna.
LOTR:
Köszönöm! Szerinted ha jelzem a gyártó felé egész egyszerűen kijönnek és cserélik a panelt? Vagy frissítik?
Nincs szigetelés, csak előkészítve van egy egy fancoil kiállás (az szigetelve van). Nincs egyelőre tervben a hűtés, csak ha nagyon kell majd. Igaz ez a gépész is tudta még sem ajánlotta fel a rendszer leszigetelését. -
LOTR
addikt
sabiana crc 43 a kicsire biztosan elég a nagyra talán inkább az 53 vagy 63
amikor keresgettünk ezek ár/érték arányban jobbak voltak, mint amiket említettél
airtronics kft forglamazza őket, ha jól tudom korábban magánszemélyekkel nem foglalkoztak, így inkább a kivitelezőn keresztül kellene megkeresni őket -
LOTR
addikt
találkoztunk már néhány ilyen problémával, így látatlanban szerintem szoftverfrissíteni kell, ha jól tudom ehhez a kezelőpanelt cserélik és meg fog oldódni a probléma
ha jól láttam nincs szigetelés a csöveken sehol, ezek szerint hűtésre nem fogjátok használni?
ha mégis, akkor készülj fel, hogy csöpögni fog mindenhol a páralecsapódástól, persze utólag is lehet szigetelni, csak úgy kicsit körülményesebb -
S-eye
senior tag
Ha már hőszivattyú... Milyen fan-coil típusokat ajánlotok? 8 és 16m2 szobákat kellene vele hűteni/fűteni. Gondolom, kb 2kW teljesítmény kellene legalább. Galletti, Gree? Esetleg más, aminek jó ár/érték aránya van. Lábon állóra gondoltam, nem mennyezetire/magasfalira.
-
atika88
senior tag
Sziasztok!
Adott a következő rendszerem, de van némi hangolási probléma ugye. Éjjel nappal megy és sokat fogyaszt...
A rendszerről pár kép, hátha egy hozzáértőbb meglát valami gubancot rajta.
Adott a következő hármas gépészetem: Cordivari Bolly1 XL WB 300 V003 hőcserélő (268 liter), Heizer PUSE 100 fali puffer tartály (106 liter), Fisher levegő-víz hőszivattyú 8 kW FHF-WHS-081CE3Működik és jó, legalábbis első látásra, csak éppen nem gazdaságos a fogyasztása és amortizálódik a hőszivattyú de rendesen a rengeteg üzemóra miatt. A vezérlő panelt NEM tudjuk állatíni, se hangolni. Csak a melegvíz HMV tartály tudtam 40 fokra levenni. Levan tiltva több funkció, vagyis minden.
Mi az észrevételetek? Jó csövezés? Az eszközök beépítése szakszerű volt?
Elvileg van rá Garancia, Üzembehelyezései jegyzőkönyv és Telepítési tanúsítvány is: csak sajnos azt a kivitelező egyelőre (még) nem adta át többszöri kérésére sem. Azt válaszolva, hogy azért nem mert ő vállal rá garanciát...Köszönöm az esetleges segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- E-book olvasók
- Call of Duty: Black Ops 6
- PlayStation 5
- Háború Izraelben
- Villanyszerelés
- Hobby rádiós topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Eredeti játékok OFF topik
- További aktív témák...
- Smart Fortwo - 600 Benzin - Kabrió - Klíma - Nagyon szép állapotban
- ROLLEREK: ÚJ, Újszerű, Használt 30+ db listát tudok küldeni
- Genesis HOLM 510 - RGB, 160 x 75cm Gamer asztal + ÁFÁS számla
- Nitro Concepts E250 (Gamer szék)
- Eladó AS-48A olajmentes kompresszor 4L tartállyal, dupla hengeres kivitelben!
- magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintőkijelző
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G6 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- BESZÁMÍTÁS! Asus ProArt OC RTX 4070 OC 12GB GDDR6X videokártya 3 év garancia 27% áfa
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest