Hirdetés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Asszociációs játék. :)
- exLátóasszonyok & Táltosok topikja
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Egy korszak vége
- ATI vs. NVIDIA kezdetektől napjainkig II.
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Csalók a Facebookon. De ennyi???
Új hozzászólás Aktív témák
-
Khaosz55
addikt
válasz DUB Inc. #931 üzenetére
Nem tudom megmondani mert direktbe van kötve kismegszakítóra. Akartam rakatni olyan kismeszakítót ami méri a fogyasztást de nem történt meg.
Egyébként a leghidegebb hónapban is kevesebbet evett mint a villanybojler pedig ment egész nap 24-25 fokra állítva. A villanybojlerral zabáltatom el a túltermelést.
A klíma karbantartását is én csinálom, szóval az sem költség.[ Szerkesztve ]
-
atika88
senior tag
válasz DUB Inc. #757 üzenetére
Nos, bele sem merek gondolni Az Y szűrőt eleve más irányba kell tenni nem, hogy a mocsok ne jusson vissza rendszerbe, illetve nem is oda közvetlen tenni a szűrőt, ha jól tudom (pedig nem vagyok gépész).
Szépen lassan derülnek ki a bajok, a rendszer ugyan működik, de pocsék hatásfokkal.[ Szerkesztve ]
-
atika88
senior tag
válasz DUB Inc. #754 üzenetére
Az másnak is szemet szúrt már...sajnos. És a csőátmérő se a legjobb, állítólag, kisebb, mint ami szükséges lett volna.
LOTR:
Köszönöm! Szerinted ha jelzem a gyártó felé egész egyszerűen kijönnek és cserélik a panelt? Vagy frissítik?
Nincs szigetelés, csak előkészítve van egy egy fancoil kiállás (az szigetelve van). Nincs egyelőre tervben a hűtés, csak ha nagyon kell majd. Igaz ez a gépész is tudta még sem ajánlotta fel a rendszer leszigetelését. -
4D4M
senior tag
válasz DUB Inc. #749 üzenetére
A gyártás minősége és precizitása, a járatok kialakítása és a felhasznált anyagok elég sokat fejlődtek az elmúlt évtizedekben, de ha nem egy kifeszített helyzetről van szó, akkor lehet benne ráció. Egy pár 10ezres forrasztott lemezes hőcserélő nagy valószínűséggel simán lenyomja.
Ha nagymértékben túlméretezett, akkor egy határ felett elérjük a lamináris sebességtartományt és akkor romlani kezd a hőátadás hatékonysága, tehát a nagyobb nem mindig jobb itt....mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
4D4M
senior tag
válasz DUB Inc. #746 üzenetére
Ha a régi műanyag csövekre gondolsz, akkor szerintem azzal nem lépnek reakcióba, ellenben hajlamos "megromlani", így rendszeres időközönként ellenőrizni kell az állapotát.
ps.: amennyiben HMV termelés is történik a hőszivattyúval, akkor kizárólag propilén-glikol jöhet szóba!
...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
4D4M
senior tag
válasz DUB Inc. #744 üzenetére
Megfelelő minőségű és mennyiségű inhibitorral kell ellátni a rendszert, ami megvédi a korróziótól a szénacél alkatrészeket, illetve csökkenti vagy megszünteti a többi anyag elektrokémiai korrózióját. A mágneses iszapleválasztókat is gyártó cégek kínálatában érhetők el (FERNOX, Sentinel stb).
A hőszivattyú gyártójának a jóváhagyása vagy ajánlása szükséges, hogy ne veszélyeztesse a garanciát....mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
ratkaics
senior tag
-
4D4M
senior tag
válasz DUB Inc. #623 üzenetére
egy pufferből egyszerűbb lenne osztani.
–
Szerintem nem egyszerűbb mint egy jól megválasztott osztó-gyűjtőről, amiről leágazik a két kör szivattyúblokkja. Csak a hőcserélő, ha sorba van kötve, akkor ügyelni kell az ellenállására.Gyártófüggő, hogy ki mit preferál, de bizonyos feltételek teljesülése esetén sok gyártó eltekint a puffer használatától. Azt látni kell, hogy a gyártónak a user üzemeltetési költsége sokadlagos szempont, őt elsősorban az érdekli, hogy ne lásson téged a garanciaidőn belül. Ezen céljait a puffer maximális mértékben szolgálja (: (lehet akármennyire elszúrva a szekunder kör, az nem hat ki a hőszivattyú üzemére)
Igen, de a kazánházban ez nem gond.
–
Hát ezek a dolgok nem is a kazánház langyítása miatt szoktak problémát okozni, hanem a feleslegesen magasabb üzemeltetési költség miatt. Pl ha valaki azt mondaná neked, hogy évi 10k HUF a puffer üzemeltetési költsége, akkor igent mondanál rá? (csak mondtam egy számot)Cseteltem nemrég egy Ausztriában élő honfitársunkkal, akinek így van bekötve a rendszere és megvan elégedve vele.
–
Én is azt mondtam, hogy működik (: Az a baj ezzel a mondattal, hogy a tökéletes rendszert – ha létezne ilyen – 10-30% üzemeltetési költség választja el a "meg vagyok elégedve vele" rendszerektől. És itt kötök vissza a néhánnyal ezelőtti hsz-omra...egy jó ház esetén ez éves szinten pár ezer HUF, tehát talán soha nem derül ki, hogy egy relatíve rossz rendszerrel van megelégedve valaki, mert nyilván soha nem fog megépülni az alternatívája.Közös vízkörrel megspórolható minimum egy szivattyú, de lehet, hogy a második is (hidraulika kérdése, de a radiátorokban így is úgy is csak a töredéke térfogatáramot lehet áthajtani, főleg ha termosztatikus szelepek is bekerültek). Sorbakötött előtéttartállyal ugyanúgy akármekkorára(gyártók által kért) lehet növelni a rendszer űrtartalmát.
-
4D4M
senior tag
válasz DUB Inc. #621 üzenetére
Értem.
Kérdés1: Szükséges-e áthidalni hosszabb-rövidebb hőszivattyú üzemszüneteket, amikoris elkerülhetetlen a betárolt hőmennyiség azonnali elérhetősége?
Kérdés2: Számoltál-e azzal, hogy a tárolóknak mindig vesztesége van, ami legjobb esetben is egy gépészeti helyiség felesleges fűtésére fordítódik, legrosszabb esetben egy fűtetlen pincét langyosít?
Kérdés3: Biztosan lesz olyan szituáció valaha, amikor akkora pillanatnyi teljesítményre van szükség, ami meghaladja a hőszivattyú csúcsteljesítményét, vagy lesz olyan, amikor az elvétel sokkal kisebb a hőszivattyú minimális teljesítményénél?Ha ezekre a kérdésekre nem, vagy talán a válasz, akkor szerintem inkább csak rontani lehet a beépítéssel. Ezen kívül egy túlméretezett lemezes hőcserélő gyakorlatilag mindenben kedvezőbb tud lenni, mint akár egy extra nagy felületű csőspirálos. Viszont megjegyzendő, hogy mindkét verzióval buksz a hőmérsékletlépcsőn. Én megnézném., hogy a propilén-glikollal közös víztérrel (leválasztás nélkül) hogy alakulnak a költségek. Ebben az esetben csak hidraulikus leválasztó és előtéttartályra(minimális üzemelési idő) lehet szükség.
Mindenesetre a válasz az, hogy elműködgetne, de én kis valószínűséggel választanám, mint optimum, de ez is függ attól, hogy mi a cél.
-
4D4M
senior tag
válasz DUB Inc. #617 üzenetére
Ó, persze, szerintem 10-ből 8 rendszer el van cseszve, csak nem keresem fel őket diagnosztizálni/rendbehozni/javítani. Szerencsére már javultak annyit a házak, hogy elcseszve is előrelépést sikerül elérni gyakran, de nagyon sok (anyag+energia) pazarlás van – amit pont ez az ország nem engedhetne meg magának.
A beszabályozás azért nem gépész kivitelezői/csőszerelői kompetencia, ezért nem is lehet őket elmarasztalni. Gépész tervezőt pedig még nem divat megbízni ilyesmivel. Az értelmesebb kivitelezők már ismerik a határaikat, tehát van fény az alagút végén (:...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
4D4M
senior tag
válasz DUB Inc. #613 üzenetére
Bár nem tudom pontosan mit értesz rapidfűtés alatt, de a padlófűtés tulajdonságai között ezzel még csak rokonértelmű jelző sincs (:
Bár már nincs tétje a dolognak, de azért érdekelne, hogy milyen tünetek alakultak ki milyen feltételek mellett. Külső hőmérsékletfüggő előremenő volt? 5 fok alatt max teljesítményen ment volna folyamatosan? Mert csak ez jelentené azt, hogy kicsi a gép. Persze a hőszivattyú a hőleadók teljesítményével tart egyensúlyt, de ebből a csapdából úgy lépsz ki, hogy emeled az előremenőt, amivel nő a leadott teljesítmény is.
Viszont ha a padlófűtés volt a limitáló tényező, akkor ebbe az új géppel is bele fogsz futni.Egy durva számítással egyébként ezt valamennyire meg is lehet alapozni, mert egy átlagos 150-es osztás kerámia burkolat esetén a fiziológiai limit már elérkezik 60W/m2 teljesítménynél, ami azt jelenti, hogy 100m2 járólappal 6 kW hő adható le egészségesen. Persze fizikailag ennek a duplája is, csak azt én nem ajánlanám üzemszerűen.
-
S-eye
senior tag
válasz DUB Inc. #598 üzenetére
Engem a rejtett költségek zavarnak. Pl két 10 kW -os verzió között 400k Ft különbség van a monoblokk javára. De ahhoz meg kell venned vagy fagyvédelmi leürítőt, vagy fagyállót keringettetsz a rendszerben, de ahhoz meg kell még egy extra hőcserélő (én így tudom, laikus vagyok benne, még csak a beruházást tervezem).
Az a tervem, hogy télen 0 C alatt menne a gázkazán, és a hőszivattyú pedig 0 C felett működne egész évben. A HMV-t is a hőszivattyú melegítené fel mondjuk 35 C-ra, és utána meg a kazán 50C-ra. A kettőt együtt használnám, hogy a legjobb hatásfokot érjem el.
De ha 0-4C alatti a kinti hőmérséklet és a kazán megy, és a leürítő szelep kiengedte a vizet a hőszivattyúból, az nekem elég macerásnak tűnik, hogy utána hogyan kerül megint újraindításra a hőszivattyú. A split esetén az R32 biztos nem fog befagyni.
-
LOTR
addikt
válasz DUB Inc. #545 üzenetére
csak folytatom a tippadást:
Fisher E-HeatR FHF-WHS-100CE3 [link]amióta így felment a hőszivattyúk ára, már nem biztos, hogy ez a midea-fisher vonal kiemelkedően jó lenne ár-érték szempontjából, de az áruk a többiekhez képest azért még jónak mondható, és a szervizháttért és a garanciális ügyintézést is dicsérik
[ Szerkesztve ]
One Ring to rule them all
-
Attila2011
aktív tag
válasz DUB Inc. #535 üzenetére
Hajdút inkább ismerik a bojlerek miatt, aztán azt hiszik, hogy akkor hőszivattyúban is jó. Midea és Midea közt is van különbség, a Hajdúnak címkézett példányok biztos nem ütik meg messze azt a szintet, amit saját név alatt árul és jól csengővé akar tenni. Midea néven behozott készülékek amúgy jók, az új szériáról elég jókat hallottam. De ez messze nem az, amire a Hajdú márkanevet nyomtatják.
#539FIREBLADE78
Senki se fogja megtippelni, vagy lehet van ilyen szaki, de tőle menekülj. Ki kell számolni és megtervezni az egészet. -
4D4M
senior tag
válasz DUB Inc. #528 üzenetére
Csak azt mondanám, ami nincs leírva az adatlapokban: szerintem nézz utána melyiknek van kiterjedtebb megbízható szervízháttere. (ne pestről jöjjön le valaki, aki nem is ért hozzá) + kiterjesztett garancia ára lehetősége.
Csak kíváncsiságból...méretezve lett az épülethez? Lesz hozzá puffer? Milyen fagyvédelmi stratégiákat tervezel alkalmazni hozzá? (Glikolozás, fagyvédelmi leürítő szelep stb)
-
regenyid
tag
válasz DUB Inc. #493 üzenetére
A padló hőmérsékletétől egyébként nem vagyunk elájulva. Én számítottam rá, hogy nem melegnek fogom érezni hanem nem hidegnek . Nagy különbség van a két kifejezés között, de asszonynak ezt magyarázhatom . Már így is hülyének néz, hogy minden nap tapicskolom egész nap a padlót meg álítgatom az osztót .
A minimum és maximum hőmérséklet különbséget azt megtartsam? Tehát ha mondjuk most 32/37 fokon megy akkor vegyem le 28/33-ra?www.rdelectronic.hu
-
stickermajom
addikt
válasz DUB Inc. #478 üzenetére
Így a -3…2 fok közötti tartományban nálunk a jól méretezett is fél óránként olvaszt. Eddig nem foglalkoztam vele, lehet kéne?
7-21 között van 22 fokra állítva a termosztát és olyan reggel 5 körül indul a hőszivattyú. Délelőtt megy 4-5 órát, aztán délután/estefele még 2-3-at.Jobban idegesít amúgy a fagyvédelmi módja, amit nem tudok hová tenni. Egy-egy órát forgatja a vizet, ilyenkor a patronnal fűtve. 22-23 fok alá nem hűl a víz, hol itt a fagyveszély?
-
Attila2011
aktív tag
válasz DUB Inc. #458 üzenetére
Nem érkezett még negatív visszajelzés emlékeim szerint. LG-t inkább nagy rendszerekbe szoktunk tervezni, azokban hol VRF, hol hydro kit-es megoldással. De vannak családi házakhoz méretezett készülékeik is, gyanítom, hogy műszaki tartalomra azok se rosszabbak.
Családi házhoz volt utóbbi időben pár Samsung is, ott az előnye az volt, hogy a beltéri modul előtt le lehetett választani egy külön gázos FC kört, ezt talán kevés gyártó terméke tudja. -
atika88
senior tag
-
Ed_007
aktív tag
válasz DUB Inc. #154 üzenetére
Írtál korábban a "sok Zubadan kompresszor problémáról". Erről mondanál néhány részletet? Mit jelent a sok, illetve mi az oka a tömeges hibának?
Azért kérdezem, mert az adatlapok, klímával való tapasztalatok stb. miatt nekem eddig a Zubadan volt a favorit (tervezünk hűszivattyúra váltani), de elbizonytalanítottál...
-
bekesizl
csendes tag
válasz DUB Inc. #405 üzenetére
Nekem Drazice OKC 300 NTR/HP van, amiből a "HP" a "heatpump"=hőszivattyú rövidítése.
Ennek 3,2m2-t ír felületnek.
Árakról és forgalmazókról nem tudok igazán, mert egy rendszer részeként vettem. Cseh gyártmány.250 literes tutira van még, ami NTR/HP kivitel.
Lehet bele tenni fűtőbetétet is. Vagy 6/4"-ost, vagy amelyiken van flans, oda arra oda valót.
-
Attila2011
aktív tag
válasz DUB Inc. #405 üzenetére
Nézz körül az oldalukon, lehet olyan is van. De általában a hőszivattyúban van patron, ami nagyon hidegben rásegít HMV előállításra, meg fűtésre is. Ha éppen nincs áram és nem megy hőszivattyú, akkor meg úgy is mindegy. Ha hőszivattyú romlott el, akkor pedig nem a HMV hiánya lesz a legfőbb problémád. Ha nagyon biztosra akarsz menni, akkor nézz olyat, amire kollektor és hőszivattyú is egyszerre köthető.
-
Attila2011
aktív tag
válasz DUB Inc. #403 üzenetére
Fogalmam sincs, ehhez már számolni kéne, de például egy hőszivattyúhoz ajánlott flamco bruttó 200 literes tartályban 2,5 m2 felület van megadva.
-
bzoley
veterán
válasz DUB Inc. #398 üzenetére
Azt nem tudom, miért megy. De talán lenne értelme. Gondolom mivel fűtés mód, a ház felé keringetné a vizet, mert nem tudja, hogy van egy tartály is. Eleinte be volt kapcsolva a tartály hőmérő, akkor asszem nem keringett, de mintha azt vettem volna észre, hogy nem akart leállni a melegítéssel a célnél. Mindig tovább emelte az előremenőt 1-1 fokkal. Vagy csak nem vártam ki a végét, vagy a fűtés görbe nem volt jól beállítva. Lehet újra megnézem a hétvégén, hogy viselkedik ha visszakötöm.
Ez egy Immergas Magis(Hajdu, Midea alternative).[ Szerkesztve ]
-
bzoley
veterán
válasz DUB Inc. #396 üzenetére
Egyelőre talán 2C-ra állítom, aztán megnézem. A fogyasztás relatív, mert így is elzakatol 800-1000W-tal egy darabig, aztán lassan gyorsít ahogy érzi, hogy közel a cél. Korábban nagyobb különbségnél belenyalt a végén a 2kW-ba is, mert tovább ment. Viszont a vizet is gyorsabban tolta. DHW módban meg talán nincs se eco se silent mód, ami leszabályozná. Fűtés módban meg folyamatosan megy a szivattyú, az nem tetszik.
Power limit lehetne még használható, de az 1-8 paraméterrel nem vagyok kisegítve, kísérletezgetni egyelőre nincs kedvem. Pedig felőlem lassabban is melegíthetne. -
Attila2011
aktív tag
válasz DUB Inc. #299 üzenetére
Nem tudom, hogy te hogy fűtöd vagy számoltad ezt ki, de van egy méretezési hőmérséklet, amiben meghatározzák, hogy az előremenő 40, 38, esetleg 35 fok (parketta esetén inkább több, kő esetén inkább kevesebb a komfortérzet miatt), ezt utána legfeljebb a szabályozás viszi kicsit lejjebb a külső hőmérséklet függvényében. Meg attól is függ, hogy csak temperálás történik komfort miatt vagy ez az egyedüli hőleadó. Miből gondolod, hogy LA hozzászóló esetén is centire pontosan azok a feltételek állnak fent, mint nálad?
#300Los Angeles
Kérdezz rá, hogy lakás fűtésére merik-e ajánlani. Meg arra is, hogy képes-e folyamatos üzemben hozni ezt a 40 fokot, ekkor milyen a COP értéke, valamint a szabályozása képes-e kezelni egy lakás fűtési rendszerét.[ Szerkesztve ]
-
LOTR
addikt
válasz DUB Inc. #172 üzenetére
elmondásod alapján én még továbbra is tartom, hogy te ezt kiemelkedően jó áron vetted
most az utolsó árajánlat, amit biztosan tudok az 2020 őszi: 11kw panel + 10kw inverter 3millióért és az akkor szintén alkalmi vétel lett volna nagyon jó árralaz igaz, hogy nálunk még egész alacsonyan vannak az energiaárak, de abból nem indulnék ki, hogy mi van nyugaton olyan helyeken, ahol lekapcsolják az atomerőműveket (mert nem elég "zöld"), aztán importálják az áramot, meg bekapcsolják a szénerőműveket és áthajóztatják az óceánon az lng-t, aztán csodálkoznak, hogy egekben vannak az energiaárak... mert lehet, hogy más is van a háttérben...
-
LOTR
addikt
válasz DUB Inc. #170 üzenetére
igazából mindegy miből megy az energia, mondhatni minél nagyobb a napelemmel kiváltandó mennyiség, annál több "pénzt" termelhet a megtérülési idő után
csak a költség volt feltűnő nekem, amit írtál (2,5m ft), de így is úgy tűnik, hogy nagyon jó áron volt az a rendszer (272k/kwp), általában ennyire jó áron nem elérhető, így a tiétek mondhatni egyedi eset és az átlagtól rövidebb a megtérülési idő, de általános esetre azért ez az árfekvés nem jellemző sajnosOne Ring to rule them all
-
LOTR
addikt
válasz DUB Inc. #168 üzenetére
igen, értjük ezt
mi arról találgattunk, hogy mivel az eont felvásárolja az mvm, ez sem biztos, hogy nem fogja a szerződéseket befolyásolni
a jelenlegi világhelyzet csak ráadás, ami még inkább valószínűsíti az energiaárak emelkedését
a szaldós elszámolás kivezetése csak egy újabb változótehát sok a kérdés, de ettől függetlenül én is amellett vagyok, ahogy eddig is írtam, hogy addig kell napelemet telepíteni, amíg a szaldós szerződés elérhető, és inkább "eggyel" nagyobb inverterrel, és ezt a napelemes topikban is írták, hogy optimális tájolás esetén az inverter teljesítményén túl +20%-nyi panelteljesítmény az optimális a legjobb rendszerkihasználás eléréséhez (érdemes azért utánanézni, akit érint)
1kw napelem kb 44.000 Ft-ot termel egy évben optimális esetben, ha 400k/kw az egységár, akkor 400/44 = ~9 év a megtérülés
amúgy biztosan jók az adatok, amit írtál?
500.000 / 38 = ~13mw energia, az 1,2-del elosztva (ennyit is megtermelhet 1kw napelem) 11kwp rendszer, 2,5m/11 = ~227k ft / kwp
jelenleg, még 5% áfával számolva sem hinném, hogy jelentősen be lehet menni 300k/kwp alá[ Szerkesztve ]
-
stickermajom
addikt
válasz DUB Inc. #164 üzenetére
Igen, a hangsúly a ha szócskán van. Minimum 10 éves megtérülésről beszélünk napelem kapcsán, én nem fogadnék nagyobb összegben arra, hogy a szaldó is megmarad addig. Ezért mondom, hogy sima fogyasztás kiváltására jó a napelem, mert szaldó után is lehet úgy sakkozni, hogy egy jó része helyben elfogyjon, de a fűtésnél a fogyasztás télre való eltolódása miatt ez esélytelen.
-
LOTR
addikt
válasz DUB Inc. #147 üzenetére
a lényege akkor nem ment át annak, amit írni akartam
de ha azt állítod, hogy (maradjunk csak a kérdéses esetnél) egy meglévő és jól működő fűtési rendszert érdemes lecserélni esetleges többmillió ft-os pluszberuházással a környezettudatosság jegyében, akkor azért megkérdőjelezendő a valós indok, ami valószínűleg általában a komfort és a gazdaságosság
#148 Attila2011
a logikát továbbra sem értem a mondandódban
nekem úgy tűnik, ti kifelejtitek a helyzetből, hogy meglévő és működő rendszere van a kollégának, és azt ajánljátok neki, hogy dobja ki és egy sokkal bonyolultabb és költségesebb rendszert telepítsen helyette
ellenben, én azt mondom, hogy abból a pénzből, amiből kiépítené a hőszivattyút, tegyen fel napelemet és lehet ingyen lesz a fűtése (ha pedig valami extra nagy változás lesz, akkor még mindig lehet hőszivattyút telepíteni, amihez szintén jó a napelem)de kérni kell árajánlatokat és abból már el lehet indulni
a napelemes rész meg nézőpont kérdése, de szerintem meg csak arra lehet építeni, hogy jelenleg milyen az elszámolása a napelemes termelésnek, mert az biztos úgy van, hogy mi lesz később és mikor lesz változás, ezt valószínűleg senki nem mondja meg
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest