- Rap, Hip-hop 90'
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Szellem.: Felfedezés a Gamer egerek világában: Az én egérkalandom.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- eBay-es kütyük kis pénzért
Új hozzászólás Aktív témák
-
csababarca
őstag
Beüzemelésre került a hőszivattyúnk, elkezdtük dec 20-án felfűteni szakaszosan a házat.
12-14-16-18-20-22 fok, így lépkedtünk pár naponta a termosztáttal.Meddig érdemes felmenni? Még nem lakunk ott egyébként.
Illetve beköltözés után érdemes beállítani valamiféle automatizmust, gazdaságosabb mint manuálisan állítgatni a termosztátot?
-
Audience
aktív tag
válasz
mgTerminator #1098 üzenetére
Érdekes ez a fektetesi mod, en a kettős csigavonalat jobbnak tartom. Hany centinkent vannak a csovek es milyen vastag a szigeteles? A 25 fok egyenletesen megvan mindenhol a feluleten? Milyen vastag a beton a tetejen? Kiszaradt mar rendesen? Az epulet kívülről szigetelt?
-
-
Audience
aktív tag
válasz
mgTerminator #1096 üzenetére
Mikor betonoztak? Mennyi nedvesség maradt a betonban? Milyen osztásközzel tekerték le a csövet? Mennyi és milyen szigetelés van alatta? Hidegburkolat vagy valami más van a helyiségben?
-
mgTerminator
veterán
válasz
Audience #1090 üzenetére
De ha 40 fokos az előremenő hőmérséklet a manifoldon, akkor normális hogy a padló csak 23-25 fokos maximum?
Nem volt semmi tervezés, utólag kiderült hogy sem a főnöknek sem a kivitelezőnek fingja sem volt hogy néz ki egy padlófűtés rendszer, csak isten tudja hogy mit csináltak.
4D4M: A körök hidraulikai kiegyenlítése mit jelent? Hogy kell csinálni?
-
4D4M
senior tag
válasz
Audience #1094 üzenetére
A spórolás csak mellékhatás (: Majd pár év múlva visszatérhetünk rá, ha itt is nővé értek
Amúgy egy előtéttartályt csak a magam szórakoztatására még valószínűleg be fogok szerezni, amit napelem felesleggel langyosítok és a kazán fele keverve küldök tovább, de olyan betegek lettek a fapados tartályok árai is, hogy szórakozásnak hülyeség volt. -
WiZARD
addikt
válasz
aleister #1089 üzenetére
Azért 23 fokos hidegvíz ritkán jön a csapból télen, max az első pár liter ami a csőben felmelegedett - szigetelés függően - azaz hűtötte a falat...
B tarifa 23.50 (a rezsicsökkentett limiten belül)Mennyit fogyaszt a villanybojler
Szóval van napi 1kWh körüli veszteség, évi 365 kWh - ez az olcsó B tarifával önmagában 8600 ft évente.
Aztán típus és méret függően írnak évi 1300-2800 kWh fogyasztást.
Így simán évi 38-75k környékeMi 4en vagyunk, melegvízzel fürdünk/zuhanyzunk, van hogy naponta 2x, van melegvíz cirkuláció is. Mosogatógép persze megy, de azért asszony mindig talál valamit amit kézzel akar elmosni.
Így 2000 kWh áram hőszivattyúval, bojlerrel lenne simán a duplája vagy több.
Nagyon spórolva biztos le lehetne szorítani, de megér havi 3-4ezer forintot az adott komfort szint. -
Audience
aktív tag
válasz
mgTerminator #1086 üzenetére
A Padló hőmérséklete 25 fok a felületen? Ha igen akkor az rendben van, ha nem fűti ki, rossz a szigetelés és kelleni fognak radiátorok/FanCoil-ok. Mondjuk abban az országban 16 fokban már leveszik a pulcsit és melegük van, simán lehet, hogy nem 23 fokra méreteztek.
-
aleister
veterán
Lehet, hogy rosszul emlékeztem. Utánakérdezek majd asszonynál. Évente fizetjük, így nagyon ritkán találkozom a számlával, ami ráadásul az ő nevére megy, tőlem csak automatikusan levonják.
Viszont az okfejtésed több helyen is sánít. Egyrészt a vezérelt áram nem 38 forint, hanem kb fele annyi, másrészt nem 10 fokról melegít a bojler, hanem 20-23 fokos környezeti hőről. Igaz ez a levegő hőmérséklete. A fal pár fokkal biztos hűvösebb.
Hárman vagyunk egyébként, de a kislányom és én alig használunk meleg vizet. Csak tusoló van, szóval semmi csak lubickolás. Mosogatni meg a gép szokott.
-
4D4M
senior tag
válasz
mgTerminator #1086 üzenetére
Inkább alulmeretezett és beszabályozatlanság lehet a tapasztalt tünetek alapján. Előbbit már nem lehet orvosolni, az utóbbit még igen (körök hidraulikai kiegyenlítése)
-
mgTerminator
veterán
Hát ez most nem jött össze neki mert este lefekvéskor még 40 fokos volt a víz, most éjszaka a melegítés után 38 lett. Igaz bereccsintett a -2 ami baromi ritka itt, és mivel a padlófűtés nagyon gyengén fűt, sose érte el a szoba a 20 fokot.
Na akkor jól gondoltam hogy kell a 7 termosztáthoz a puffer. És mostmár azt is értem hogy mi történt itt a hőszivattyú telepítésnél... Azok akik csinálták a padlófűtést fingjuk sincs hozzá, hoztak 7 vezetékes termosztátot amit be se kötöttek, ráadásul vezérlő központot se vettek, semmit mert azt hitték hogy majd a hőszivattyú telepítő cég fogja csinálni, és itt ment a veszekedés hogy kinek a dolga
A hőszivattyú telepítők közül az indiai lebeszélte a hülye románokat hogy nem kell mert lesz 1 termosztát, jólvan az úgy, nem kell a 7 és ezért nem akartak puffert rakni mert "ugyan annyiba kerül 1 szoba fűtése mint az egész ház ezért hatékonyabb a rendszer ha nincs puffer"Én meg kivertem a balhét hogy kell az a kurva puffer ha már itt van az ajtóban és mondtam a románoknak is hogy kurva gyorsan csinálják megfele a termosztát cserét és vezérlést ha már ki van fizetve...
Igaz még most se sikerült nekik berakni a padlófűtés vezérlést mert húzzák az időt.
-
mgTerminator
veterán
válasz
Audience #1078 üzenetére
Akkor jól döntöttem, köszi a megerősítést.
Sajnos észrevettem hogy a kettő egyszerre nem megy nekiA padlófűtésben mennyire vagy otthon? Viszonylag kis körök vannak, folyamatosan megy, de az istennek nem bír felmelegedni... Nézem hőkamerával és jó ha a 25 fokot eléri. Ha leteszem a kezem akkor nem ez jut eszembe a melegről. A fürdőben ahol van a manifold és a melegvíz tartály ott bezzeg felmegy 35 fokra is és érezni is rendesen hogy megy a fűtés.
Egy szaki azt mondta hogy valószínűleg van benne levegő pláne hogy 2 fürdőszoba radiátor még ereszt is
-
4D4M
senior tag
válasz
Audience #1084 üzenetére
Ez kétségtelen, de nem volt szó eddig gázról aleister esetében, és az eleve egy ritka adottság, hogy véletlenül egy gázkazán is rendelkezésre áll valakinél.
Egy gázbojler esetén pedig még lehet, hogy ez a matek se jön ki, ha valami fűtetlen helyiséget fűt.(én átfolyósan csinálom a HMV-t, 5 m3/hó...pedig van 6000 kWh napelemes túltermelésem per pillanat)
-
WiZARD
addikt
válasz
aleister #1082 üzenetére
Évi 10ezer ft bojlerrel? Hányan laktok, használtok-e egyáltalán melegvizet?
38 forintos áramárral az 263 kWh, ami 10 fokról 45 fokra ~6000 liter vizet tud felmelegíteni (és akkor nem számoltunk semmi hőveszteséget). Az napi 16 liter melegvíz."A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján tudjuk, hogy az egy lakosra jutó vízfogyasztás évente átlagosan 35 000 liter, amiből a napi rutinba tartozó zuhanyzás egy hagyományos csapteleppel percenként 15-20 liter vizet tesz ki. Vagyis, ha csak öt perc zuhanyzással számolunk, 75-100 liter vizet használunk el."
forrás20 fokos külső hőmérséklet mellett nekem napi 5-6 kWh a melegvíz készítés a hőszivattyúval. Melegben biztos jobb, hidegben szarabb. Évi 2000 kWh-val simán számolhatunk szerintem.
-
4D4M
senior tag
-
4D4M
senior tag
válasz
mgTerminator #1077 üzenetére
Egyszerre nem tud melegvizet és fűtést is csinálni?
~
Nem, a HMV-nek van prioritása minden esetben.maga a padlófűtés a buffer
~
Ez egészen addig igaz, amíg 1-2 termosztát van. De ha már helyiségenként van és van mellette legalább annyi beavatkozó egység is a padlófűtés osztón pl, onnantól már nem szabad kihagyni a puffert, mert akkor túl sok lenne az indulás és túl nagy a minimális teljesítmény egy padlófűtés körhöz és a minimális térfogatáramot se tudja a hőszivattyú elérni, csak túláram szeleppel. Ha a 7 helyiségben csak érzékelés van, és sosem lenne elzárva egy padlófűtés kör sem, akkor meg lehetett volna úszni a tartályt. -
Audience
aktív tag
válasz
mgTerminator #1077 üzenetére
A Puffer a leolvasztáshoz biztosítja a megfelelő hőmérsékletű vizet, ezt valóban megoldja a padló is. Én is tettem be puffer tartályt, mert nem akartam hűtögetni a padlót minden leolvasztásnál.
Egyszerre nem tud fűteni és melegvizet csinálni.
-
mgTerminator
veterán
Most azt csináltam, este 6-tól 7-ig csinál még egy kis melegvizet.
Egyébként egyszerre nem tud melegvizet és fűtést is csinálni? Mindig vagy vagy?
A buffer tartályon egyébként van egy szivattyú. A telepítők nem akarták berakni a buffert, mondván anélkül hatékonyabb a rendszer mert maga a padlófűtés a buffer... mondom mivan? Én mindenesetre ragaszkodtam a buffer beépítéséhez. Neked vagy itt másnak mi a véleménye erről?
-
aleister
veterán
Én is gondolkoztam a HMV-n, de végül elvetettem. Lehet, hogy rosszak az infóim, de gondolom HMV esetén melegebb vizet kell beállítani a hőszivattyűn (45-50 fok). Ez jó 10 fokkal több, mint amivel a padlófűtés megelégszik, ami hatásfok tekintetében tán nem a legszerencsésebb. Valamint ez esetben gondolom kellene keverőszelep is.
Vagy simán marad a 35 fokos víz+fűtőbetét a HMV-ben? -
4D4M
senior tag
válasz
mgTerminator #1073 üzenetére
Nem tudom hogy azt hol vagy hogy lehetne beállítani hogy ne engedje egy bizonyos szint alá hűlni a vizet
~
A gyári alkalmazásban valószínűleg sehogy. Ha nem akarsz kilépni a Vaillant ökoszisztémából, akkor érdemes lehet nyitni még egy ablakot esti fürdések előtt, hogy pótolja az addig elveszett energiát.A meglevő vízvezeték rendszerhez nem nyúltunk így nem tudom hogy mennyi értelme van akkor a cirkulációnak
~
Hát így én se tudom, de nem kizárt, hogy volt cirkuláció eddig is. Viszont ha az 1980-as szigetelésű cső van erre használva, akkor az nem sok jóval kecsegtet.Nem azt kérdeztem hogy van e értelme a hőszivattyút üzemeltetni
~
Az jó, mert én sem azt mondtam (: Azt gyanítom, hogy az applikációban látható gomb, még nem garantálja, hogy van is valami, ami a cirkuláltatást végzi (praktikusan egy szivattyú valahol). Az elmondottak alapján nem adok neki sok esélyt, hogy van. -
mgTerminator
veterán
Nem tudom hogy azt hol vagy hogy lehetne beállítani hogy ne engedje egy bizonyos szint alá hűlni a vizet. Azt hiszem hogy úgy működik hogy be kell állítani az időt és abban az időszakban figyeli és fűti ha kell vagy van a kézi amikor folyamatosan nézi, viszont nem tudom hogy mi a minimum. A tartály hőfok 45 fokra volt beállítva, előtte gázkazánnál a 40 fok tökéletes volt, gondoltam itt is jó lesz.
Ez egy régi építésű ház, 1980 körül épülhetett, viszont több mint 1 évig nem élt benne senki, vásárlás után mi kezdtük el felújítani. Ezek egyébként sorban vannak építve tehát jobbról és balról is szomszéd fűt, elől és hátulról jön a hideg. Ezeket a falakat belülről szigetelték egy vékony réteggel mivel itt is nincsenek nagy melegek és hidegek. A házak nagyon nagy része csak tégla és ennyi 0 szigetelés, csak mostanában kezdték el szigetelni akinek van rá pénze.
A HMV gondolom használati meleg vizet jelent. A meglevő vízvezeték rendszerhez nem nyúltunk így nem tudom hogy mennyi értelme van akkor a cirkulációnak. De éppen be lehet kapcsolni ha nem fogyaszt sok áramot, vagy nem tudom...
Nem azt kérdeztem hogy van e értelme a hőszivattyút üzemeltetni mert persze hogy van, hanem hogy a melegvíznél lévő cirkulációt (ami az elküldött fényképen is látható) van e értelme mert nem tudom/tudtam mit csinál pontosan.
-
6030D
őstag
válasz
Audience #1067 üzenetére
Ha jól tudom, van benne fűtőpatron, majd ha jönnek a gépészek megbeszélem velük. Remélem januárban már beindul.
4D4M: köszi, én is a HMV-t belevenném, mert a hatásfok is egy dolog, meg akkor az is mehet H tarifáról.
Ezt indirekt tárolóval meg lehet oldani? Akár egy fűtőpatronos rásegítéssel? -
Audience
aktív tag
Nekem annyira lassan csinált HMV-t az Altherma és olyan alacsony hőmérsékletet, hogy azt inkább visszaraktam a gázkazánra, simán belefér a támogatásba így is. Ha ez nem megoldható tegyél rendes elektromos fűtőpatront a HMV tartályba, ha megengedik H-tarifára kötni azzal jársz a legjobban mert rá tud segíteni a hőszivattyúra. Nem spórolós lesz de legalább emberi idő alatt felfűti a tárolót!
-
4D4M
senior tag
Minél jobban szigeteljük a házat annál jobban előtérbe kerül a HMV termelés energiafogyasztása. És legyen akármilyen sz.r is egy hőszivattyú, még mindig fele/harmada áron állítja elő a HMV-t, mint az a hajdú bojler. Nyilván lehet így is, meg milyen olcsó az a bojler, milyen megbízható...csakhát nem errefelé kellene menni szerintem egy új épülettel.
Amúgy a hőszivattyúzás témakörében egy fapadosnak mondható konfig, minden azon múlik, hogy mik a vevők preferenciái és miért hajlandó kifizetni a felárat.
-
6030D
őstag
Sziasztok!
Öcsémék új házat építtetnek, hőszivattyú lesz a fűtés. Tegnap találkoztunk a gépész szakival, beszélgettünk:
- Concept monoblokkos hőszipka, padlófűtés. Alapból nincs helységenkénti termosztát, ha kérik, lehet
- külön villanybojler, Hajdu
- klíma nincs az árban, a kiállások igenMennyire jó/rossz a fenti összeállítás, elképzelés? Van-e tapasztalat a Concept (Midea ?) gépről? Ki mit változtatna rajta?
Nálunk egy Altherma 3 van beépítve, padlófűtéssel, fancoillal. Még nem kaptunk áramot, így gyakorlati tapasztalatom nincs vele, de nekem jobban tetszik a kombi dolog, mint a szétbontott. Azt is értem, miért tetszik másnak, hogy mindent más gép csinál. De mondjuk nem lenne jobb összevonni a fűtést a HMV-vel, vagy a fűtést a hűtéssel? -
4D4M
senior tag
válasz
mgTerminator #1063 üzenetére
Bocsánat, természetesen a hsz-om így javarászt értelmét veszítette, mert sajnos semmi nem utalt arra, hogy a szigetországról vagyon szó (:
Jelenleg úgy állítottam be hogy éjfél és 5:30 között csináljon melegvizet de este 9-kor már nem volt elég 1 zuhanyzásra. Nem tudom ez ilyen gyorsan ki tud hűlni vagy valamit rosszul állítottam be?
~
Természetesen ki tud hűlni ilyen sok idő alatt. Egyrészt a keveredés miatt nem lehet kihasználni a teljes űrtartalmat, mert miközben vételezel az alsó régióba érkező hidegvíz és az elkészített melegvíz közötti sűrűségkülönbség egyre kisebb és idővel ez azt eredményezi, hogy jobban fognak keveredni, így hamarabb lehűl a komfortos szint alá a teljes tároló.
Másrészt a szigetelése nem tökéletes, ezért 10-100W-ot veszít folyamatosan a – remélhetőleg – fűtött tér felé.
Az ütemezés akár jó is lehetne, de illendő lenne valamilyen automatizmust beletenni, ami nem engedi, hogy 38°C alá essen a tárolóban lévő víz, akármennyit mutat is az óra.Nem tudom ez ilyen gyorsan ki tud hűlni vagy valamit rosszul állítottam be? Illetve van valami cirkuláció amire még nem jöttem rá hogy mit takar, illetve mennyi áramot fogyaszt
~
A HMV cirkuláció arra hivatott, hogy ne hagyja kihűlni a tároló és a csapolók közötti csőszakaszban lévő víztömeget és ezáltal ne kelljen leengedni a lefolyóba annak teljes mennyiségét, hanem relatíve gyorsan a csap megnyitása után már melegvíz folyjon a csapból. Ezt egy 3. cső elhúzásával oldjuk meg, ami a csapólok előtti melegvíz csőszakaszra köt rá és rajta keresztül a melegvíz cső tartalmát vissza tudjuk keringtetni a tárolóba. Gyenge szigetelésű csövek esetén a nagytól a hatalmasig megvalósítható az ezen a rendszeren keresztül elhasznált energia, (abból, amit betároltál éjszaka). Ezt könnyen meg tudod állapítani, ha fogsz két napot, amikor hasonló időjárás van és az egyikben nem üzemelteteted a cirkulációt, a másikban meg igen. A két nap energiafogyasztásbeli különbsége a cirkuláció hatása lesz.Köszi, még csak ismerkedünk. Ebben a házban péntek este lett bekapcsolva a fűtés hosszú idő után és eddig még nincs túl meleg és úgy pörög a villanyóra hogy rá se merek nézni
~
Ha sok beton van, akkor ez teljesen normális. Valamint ha nemrég épült akkor meg még normálisabb: nagyon sok technológiai víz fog kikerülni az építőanyagokból, amihez a szükséges hőmennyiséget a hőszivattyú fogja előállítani. Illetve hát nyilván a szigetelési színvonaltól is függ és fogalmam sincs mi az elfogadott abban az országban, ahol az óceánok határozzák meg a klímát.Azt, hogy hogyan érdemes üzemeltetni a hőszivattyút, leginkább a tarifák közötti különbségek mértéke határozza meg. Azt, hogy a fűtést vagy a HMV készítést kell-e éjszakára időzíteni, azt pedig a ház szigeteltsége befolyásolja leginkább. Ezek egyikét se tudom innen megítélni (:
-
mgTerminator
veterán
Octopus intelligent tarifám lesz hamarosan ami azt jelenti hogy 23:30 és 5:30 között 7.6p/kWh az áram Angliában. Ez nem kapcsolt áram, 1 fázis van folyamatosan, csak van okos villanyóra ami 30 percenként jelenti a fogyasztást.
Mit értesz átkapcsolgatás alatt?
Jelenleg elég hideg van kint +3 és +5 körül éjszaka nappal kicsit több, de nagy átlagban a +10 a jellemző.
Jelenleg úgy állítottam be hogy éjfél és 5:30 között csináljon melegvizet de este 9-kor már nem volt elég 1 zuhanyzásra. Nem tudom ez ilyen gyorsan ki tud hűlni vagy valamit rosszul állítottam be? Illetve van valami cirkuláció amire még nem jöttem rá hogy mit takar, illetve mennyi áramot fogyaszt.7 termosztát 7 különböző helyiség padlófűtéséhez van ami jelenleg még nem üzemel, ezért csak a hőszivattyú kontrollpanelbe épített hőmérője a termosztát.
Van egyébként egy 250L-es víztartály és egy buffertartály is ami nem tudom hány L-es de nem kicsi. Monoblockos a hőszivattyú egyébként tehát már kintről pumpálja be a melegvizet.
Köszi, még csak ismerkedünk. Ebben a házban péntek este lett bekapcsolva a fűtés hosszú idő után és eddig még nincs túl meleg és úgy pörög a villanyóra hogy rá se merek nézni
-
LOTR
addikt
az "éjszakai", vagyis a vezérelt áram ugye nem csak éjszaka elérhető, valami olyasmi a követelmény, hogy naponta legalább összesen 8 órát kell rendelkezésre állnia, több különböző időszakban és gyakorlatban is igaz, hogy napközben is többször elérhető
persze ez csak megjegyzés volt, nyilván hőszivattyúhoz a H tarifa van kitalálva, ami eon területen (lehet, hogy máshol is, de azokat fejből nem tudom) fűtési időszakban 24 Ft alatti áron elérhető, ráadásul fogyasztási limit nélkül (jelenlegi jogszabályok alapján, tehát még kedvezőbb is, mint a vezérelt)
-
4D4M
senior tag
válasz
mgTerminator #1059 üzenetére
Kevés ház alkalmas arra, hogy csupán csucskizart aramra alapozva komfortos körülményeket lehessen teremteni. Az atkapcsolgatas legalitasarol megoszlanak a vélemények.
Ezen kívül a hőszivattyúk hatékonysága a külső hőmérsékletektől markánsan függ, ami pont akkor kedvezőtlen, amikor a csucskizart áram rendelkezésre áll.
Nem lehet, hogy H tarifát akartál írni?A 7 termosztát mit jelent? Ez amit leirtal minden amit a kivitelező atadott mint üzemeltetési utasítás?
Konkret kérdéseket tegyél fel szerintem és esetleg fotozd le a gépészetet, hogy sok félreértésnek elébe menjünk.
Gratulálok a rendszerhez amúgy (:
-
mgTerminator
veterán
Sziasztok!
Pénteken készült el egy Vaillant 7kW-os hőszivattyú telepítése.
Hol tudnék utánaolvasni a dolgoknak, esetleg milyen beállításokat érdemes beállítani? Lesz éjszakai áramom és jobb lenne a legtöbb dolgot akkor megoldani. Padlófűtéssel lesz összekötve, 7 termosztáttal. Még nemigazán értek pár dolgot, ebben kérném a segítségeteket -
Audience
aktív tag
Az én mérésem, hogy Reggel 9-től délután 5-ig van jobb idő amikor a COP is javul a többi időben hamar esik a hőmérséklet. Ezt most néztem a mínuszos napokon. A leolvasztás is sokkal gyakoribb éjjel amikor hidegebb van ami tovább rontja a COP-ot. Kéne egy rendes puffer, de sajnos nincs helyem, azzal lehetne picit simítani azzal, hogy nappal betárolok meleg vizet. (Tüskék a leolvasztások!)
-
-
Bohus
aktív tag
Igen, jól szigetelt házban hiába is állítják este 1 fokkal lejjebb a termosztátot, nem fog feltétlenül annyit esni a hőmérséklet reggelig, még hideg időben sem. Be lehet lőni a nappalit 22-re, a hálókat 19-re, és kész. Abszolút megértelek, valójában ez így lenne rendjén, egy új kecóban jó eséllyel én is így csinálnám. Jelenleg van két olyan körülmény, ami miatt nem így csinálom:
1. Felújított ház, nagyméretű, multifunkciós szobákkal, amelyek nem csak alvásra szolgálnak, hanem mindenki be tud húzódni a saját birodalmába olvasás, tévézés vagy bármi egyéb céljából /a nappali még nincs kész/. Az a hőmérséklet ami nappal frankó a szobákban, az éjszaka már nem feltétlenül az, így közmegegyezéssel éjszaka nincs fűtés.
2. Költségmegtakarítás. Valójában nem azzal takarékoskodunk, hogy éjszaka nem fűtünk, hanem azzal, hogy nappal fűtünk.A sovány 1-2% megtakarítás amit a szakaszos fűtés hozna, az valójában akár 5-10% is lehet. A külső hőmérséklet miatti eltérő COP ugyanis sokkal nagyobb megtakarítási potenciált jelent. Nálunk egy KIT‑WC09J3E5 dolgozik, katalógus szerint A2W35 COP 3,64, az A-7W35 pedig 2,8. Vagyis ugyanazon leadott teljesítmény mellett 30%-al nagyobb lesz a -7 fokon a felvett teljesítmény, mintsem +2 foknál. Ez csak egy példa, nincs minden nap ilyen éjjel-nappali hőmérséklet differencia, de ha csak 4-5 fokkal van melegebb napközben, már az is sokat számít.
Ez még akkor is így van, ha állandó üzemben pl. elmenne 31 fokon a fűtés, szakaszosban pedig 33-as előremenőt kell biztosítani, hogy "utolérje magát" a belső hőmérséklet. Ha viszont ködös-borús időben szinte állandósul a külső hőmérséklet, akkor ez a "nappal fűt - éjszaka pihen" stratégia emiatt már nem nyerő. -
WiZARD
addikt
Eléggé maximalistán a hatékonyságot üldözöm, de újragondolva a témát, lehet hogy elengedem az esti hőmérséklet csökkentést.
1 fok jelentene 5-6% spórolást, de inkább csak 0,5-0,7 fokot hűl a ház éjszaka, és mindössze 8-9 órán át tart a csökkentett időszak, tehát a napi fogyasztást kb 1-2%-kal ha csökkentem ezzel, azaz napi 0,1-0,8 kWh körüli spórolást jelent. Lényegében kimutathatatlan, hibahatár közeli.
-
Audience
aktív tag
De hát olvassatok már értően! Sehol nem írtam, hogy nincs megtakarítás! Azt írtam, hogy az indítások utáni extra teljesítmény amit felvesz a hőszivattyú amíg stabilizálódik a munkapontja megeszi ezt a megtakarítást adott esetben. Ennyi! Nyilván ha fél napig áll a cucc, mert nem fűtöd napközben az másik eset!
Új hozzászólás Aktív témák
- Horgász topik
- Rap, Hip-hop 90'
- EAFC 25
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Motoros topic
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Azonnali processzoros kérdések órája
- Milyen NAS-t vegyek?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- BESZÁMÍTÁS!Gigabyte B760M i5 13400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB NZXT H510 WHITE BeQuiet! 650W
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i3 14100 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest