- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Argos: Az vagy, amit megeszel
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése.. kontra MS/Zintel korlátozásai.(Mehetnek a levesbe)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 1 – rizseshús másképp
- hcl: HP 255 G8 (250 G8) LCD csere
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
tlac: nálad minden oké a Codec Commanderrel? Nekem szépen tette a dolgát a hét eleje óta, aztán ma nem volt hang wake után
Annyi volt az eltérés az eredeti (CC nélküli) állapothoz képest, hogy a device megvolt, látszottak a settingsben az input/output eszközök, de néma volt minden. Reboot segített csak.
Mondjuk ha heti egyszer csinálja csak, akkor együtt tudnék élni vele
-
válasz
Wiz Khalifa #26907 üzenetére
Igen. És akkor mi van? Méregeted a számokat, és jól érzed magad, közben a gyakorlati jelentősége nulla. Ha nem 25-ért veszel ramot hanem 50-ért, akkor ha a csillagok is úgy állnak akkor lesz 60 helyett 64 fps-ed egy játékban, miközben ha azt a pénzt jobb vga-ba tolod, akkor lenne 90
Nem azt mondom hogy nem érig meg jobb minőségű ramot venni, mert jó dolog az élettartam, netán az ECC ha támogatja az alaplap. De 5eFt-nél többet adni csak azért mert jobb a CL meg a freki, marhára nem éri meg.
Idézet a fent említett memóriás topic összefoglalójából:
"A ram gyártók próbálják ránk erőltetni a minél gyorsabb ramokat, de ez az esetek többségében teljesen feleslegesek"
-
Én 25-ért vettem Kingston Fury X-et, asszem Savage vagymi, hirtelen nem ugrik be, hogy hol, de majd megkeresem a számlát. 1600-as szintén, fém bordákkal, és CL9-es. Egyébként amit linkeltél, az se rossz ár/érték arányú, de szerintem ennél többet adni DDR3 ramért nem szabad.
-
válasz
30z.Samu #26893 üzenetére
Parancsolj:
http://prohardver.hu/tema/mac_osx_pc-re/hsz_26530-26530.html
B verzió, hogy ebayen veszel eredeti mini PCI-E-s bontott airport express-t. Egész jó árakon meg lehet csípni. De két dologra kell figyelni nagyon: Apple, tehát nem teljesen mini PCI-E a csatlakozó, kell hozzá egy átalakító. Ezeket általában bundleben adják hozzá a sellerek, érdemes helyből ilyet keresni, és akkor be is tudod rakni egyből egy mezei PC pci-e X1 sínjébe. Valamint olyat, amin ki vannak alakítva az antennacsatlakozók, és maguk az antennák is rajta vannak. Utólag ezeket nagy szopás rábarkácsolni/beszerezni.
-
Azt azért nem árt tudni hogy ez az egész tuning ram mizéria egy generált marketingfogás. Ezer teszt bizonyította be hogy semmi de semmi értelme a dolognak. Dupla/tripla áron vásárolt ram modulok jó ha +5%-ot hoznak a teszteken (és akkor ez a leg végletesebb érték, többnyire inkább kevesebb), néha még annyit sem. Abból a pénzből vegyél erősebb GPU-t, több ramot, nagyobb SSD-t.
-
Na, egyre jobb, és ez honnét jött?
Az Apple a Foxconn-al szereltette össze mindig is a macek alaplapjait (logic boardjait), kivéve az új Pro-t, az már "Made in USA"
. De csak az összeszerelőüzem szolgáltatásukat használta az olcsó munkaerő miatt, maga a design, a nyák, a tervezés, az 100%-ban házon belül készül.
A Foxconn egyébként gyártott pl. (meg talán gyárt is) saját alaplapot, de semmi köze nincs ezeknek a macekhez és a maceknek se a Foxconn sajátmárkás termékeihez.
-
Abit alaplap mac-be?
Ezeket meg honnét vetted? Ráadásul Abit vagy 10 éve nincs
Az imacem szerettem, de le akartam cserélni amíg van ára. 2010-es modell volt, 27-es. Abban az időben is azt mondták rá nagyon sokan hogy túlárazott, csak akkor az nem volt igaz, manapság viszont már sajnos igen. Cserébe középkategóriás vas van benne, ha nagyon kimaxolod még akkor is. Ez volt a fő ok, a másik a szerelhetőség. Az enyémben pár alap dolgot még ki lehetett cserélni házilag, az újban nem.
-
válasz
30z.Samu #26881 üzenetére
3rd party kext-ekkel. Elviekben összerakható olyan PC-amihez csak 1db kext kell (fakesmc), és minden mást kezel az OSX "gyárilag". De ehhez elég jól meg kell pakolni pci-e kártyákkal vagy USB eszközökkel, mert sajnos az alaplapokra nem szerelnek olyan network/audio deviceket amiket az Apple használ a Mac-ekben.
Szóval rajtad áll hogy melyik vonalat követed, szoftveresen próbálod ingyen megoldani a dolgokat kextekkel, vagy frankeinsteint építesz
-
Alaplapok kapcsán itt nézelődj:
http://www.tonymacx86.com/building-customac-buyers-guide-november-2015.html
Általánosságban elmondható, hogy egy mai közép és felső kategóriás Inteles alaplap szinte biztos hogy jó lesz, de azért nézd meg a fenti listát. Nekem pl. Asus Z97-AR -em van, tökéletes amennyire tökéletes lehet (hang és hálózat nem megy stock OSX-el, de ezek minden új alaplapnál így vannak).
RAM,HDD,SSD: nyilván tökmindegy, amilyen tetszik, meg ami jó az alaplaphoz.
CPU: bármelyik mai i szériás, ízlés és teljesítmény igény szerint
GPU: nekem gtx 970 van, ezt a vonalat bátran ajánlom, gyári driverrel hasít.Egyébként azt hogy sikerült összehozni hogy ugyanannyira jött ki mint egy 27-es imac?
Én arról váltottam, és bárhogy számolgattam meg okoskodtam, jelentősen olcsóbb volt mint egy új NEM retina 27-es imac. Mindezt 100 ezres GPU-val, 32GB rammal, 2db SSD-vel, stb...
-
Na, műxik
Tényleg frankón megpatchelte a srác, de tett pár új dolgot a plistbe is, én meg a régit használtam
Itt az általam fordított bináris kext, a hozzá tartozó plistben ALC892-re vonatkozó beállítások vannak, ha neked más van, akkor át kell írnod:
https://www.dropbox.com/s/81dmwxh5cq7snhj/CodecCommander.kext.tgz?dl=0
Ha ALC892-őd van, akkor csak be kell másolni a CLOVER/kexts-be a szokásos helyre, és ennyi. Teszteltem most, küldtem neki egymás után vagy 5 sleep/wake-t, tökéletesen működik
-
-
Ahhoz eléggé hogy ne menjen El C.-vel
Nekem legalább is nem volt jó (valahol találtam binárist), de nem látom még annyira át a dolgot, lehet hogy más oka volt. Viszont a Rehab féle tökéletes.
Egyébként sikerült lefordítani 7-es Xcode-al a Rehab félét, de Cloverből továbbra se tölti be
-
Na, meg is találtam a problémát:
https://github.com/RehabMan/EAPD-Codec-Commander/issues/8
Szóval ismert bug, javította a srác. Viszont bináris még nincs belőle, úgyhogy le kell fordítani. Megpróbálok buildelni egyet új Xcode-al, nem tűnik vészesnek ami miatt nem fordul le vele helyből.
-
Nem kell szerencsére (lásd lentebb), ráadásul régi Xcode lenne csak jó hozzá. Egy Rehab nevű jómunkásember forkolta githubon az eredeti kódot, javítgatott rajta ezt azt:
Eredeti Dolnor féle (sajnos rég nem nyúlt hozzá):
https://github.com/Dolnor/EAPD-Codec-Commander
Rehab fork:
https://github.com/RehabMan/EAPD-Codec-Commander
De a legjobb hogy van saját bináris repo-ja is:
https://bitbucket.org/RehabMan/os-x-eapd-codec-commander/downloads
Szóval csak az ebben levő info.plist-et kell testreszabni, és kextload-al működik is. Nálam úgy is megy, hogy sleep/wake után töltöm csak be mikor meghal az audio device. Lehetne amúgy scriptelni wake eventre pl., de sokkal elegánsabb lenne a Cloverből betölteni egyből. Erősen guglizom perpill a megoldást
-
Úgy néz ki sok próbálkozás és szopás után sikerült megoldanom az ALC982-vel hogy legyen hangom sleep után. Gyakorlatilag eddig csak ez az egy híja volt a tökéletességnek
Viszont valamiért Cloverből nem töltődik be a kext. Használja esetleg valaki?
Odáig sikerült eljutni sok olvasgatás után, hogy összereszeltem neki egy info.plist filet (CodecCommander-nél szükséges hogy a hangkártyád alapján beállítsd neki). Sleep után ha nincs hangom, egy
sudo kextload CodecCommander.kext
..nagyon szépen helyreteszi a hangkártyát, és lesz hang. Viszont kényelmesebb lenne Cloverből betölteni. Természetesen a megfelelő helyre van másolva a többi kext köze (Fakesmc, stb..) amik működnek jól.
-
válasz
Smiley #26826 üzenetére
Linuxnál minimum a grubot is meg kell oldanod, OSX-nél nincs ilyen. Jó pár száz linux szervert költöztettem már, p2p és p2v formában is
Nem azt mondtam hogy nem egyszerű, de az OSX egyszerűbb.
Amúgy igen, Windowsnál egy registry bejegyzés kell csak az AHCI ki/bekapcsolásakor, egyáltalán nem kell miatta újratelepíteni.
-
-
válasz
lócitrom #26820 üzenetére
Akkor csináld a ccc módszerrel. Én már feladtam hogy az OSX telepítő lelkivilágát megértsem multiboot környezetben. Nekem a Windows mellé nem akart települni sehogy, a jóég se tudja miért. Végül úgy engedett rányomni az installra hogy lecsökkentettem annak a hfs partíciónak a méretét amire szerettem volna telepíteni.
Mivel a már telepített rendszer elég mobilis, ezért utólag is bárhova mozgatható (usb-re, másik diskre), így adja magát a dolog hogy telepítsd fel egy tök üres bármilyen diskre (lehet usb is akrá), majd amikor már működik akkor onnét mozgasd be a multibootos sok partíciós lemezedre. Clover persze ettől még kelleni fog, de azt indíthatod a GRUB-ból, és így legalább a telepítővel való szívásokat kiveszed a képletből.
-
válasz
lócitrom #26816 üzenetére
A Linux miért nem jó virtualizálva amúgy?
MBR-t meg miért ne írhatná felül az Apple ha úgy akarják? Amúgy simán le lehet menteni dd-vel is, az első 512 byte-ban van fixen.
Amúgy én csinálnék egy klasszikus win+linux dual boot megoldást, erre ezer tutorial van a neten. Az OSX-et pedig csak CCC-vel másolnám rá egy előre üresen hagyott helyre, majd egy ott létrehozott hfs partícióra. A forrás egy már telepített OSX lenne, amit egy átmeneti külön diskre/pendrivera/akármire tennék még az egész mizéria előtt.
-
válasz
lócitrom #26814 üzenetére
Ez az amit senki nem tud megmondani. Perpill nem piszkál bele, és nincs is rá technikai indok ami miatt bele kéne hogy piszkáljon. De ugye az Apple bármikor mondhatja hogy vége a dalnak és akkor majd belepiszkál.
Ezért kell minden OSX frissítés előtt lementeni az EFI partíció tartalmát és magát a rendszerpartíciót is. Előbbit lehet simán copyzgatni mert az csak egy fat32 típusú fs, rajta pár file-al. A rendszerre pedig a CCC tud jó megoldás lenni.
-
Viszont most a Win10 nem indul, mert a CLOVERX64.efi-t akarja a bootmanagere betölteni
Sikerült megoldani, szerencsére le szoktam menteni az EFI partíció tartalmát, és egyszerűen letöröltem róla most a "Microsoft" könyvtárat, majd visszamásoltam a mentésben levőt.
Sajna nem igazán látom át azt sem hogy miért nem működött, illetve hogy most miért működik, mivel elvileg a bcdedit a registryben is turkál, a Clover pedig bitre pontosan ugyanolyan mint eddig volt
Továbbá az is elég nagy magic hogy hogy kerülnek be az entryk a BIOS-ba, illetve mi alapján kerülnek oda. Ha valaki tud erről egy jó leírást/doksit linkelni, akkor jöhet.
-
Jókis vasárnapi szopás:
Dual bootos rendszerem van 1db SSD-n. OSX El C. + Win10, Cloverrel indul mindkettő.
Egy barátom megkért hogy csinálja neki egy El C. telepítőt egy pendrivera. A következőket csináltam a telepítő elkészítése után:
- telepítettem rá egy friss Clovert
- bemountoltam a saját Cloveres ESP partícióm, átmásoltam a pendrive-on levőre a kext-eket, plist configot, mert az alaplap a cél rendszeren ugyanez.
- rebootoltam, beléptem a biosba, és kikapcsoltam a SATA portokat a teszt miatt
- bebootoltam a pendrive-ról, és megnéztem megy e a telepítő
- ment jó, persze diskeket nem látott, dehát pont ezért kapcsoltam ki őket, szóval ismét reboot, pendrive ki, SATA portok bekapcsNa és azóta nem indul el a saját Cloverem.
A BIOS egyedül a Win10 UEFI indítópartíicóját látja, a Clovert nem. Elképzelésem sincs hogy miért, a Clover ESP partíciómba NEM írtam bele, egyedül egy mount/unmount volt, illetve másoltam róla. Nosza pendrive vissza, indítsunk akkor arról. Megy is, a rajta levő Clover bootolja az OSX-em jól. Bemountoltam a saját ESP-m, minden megvan rajta, és minden érintetlen, mégse megy. Fogtam a Clover installt és rátoltam újra, de a BIOS továbbra sem látja.
Van valakinek ötlete?
diskutil list:
/dev/disk0 (internal, physical):
#: TYPE NAME SIZE IDENTIFIER
0: GUID_partition_scheme *250.1 GB disk0
1: EFI EFI 209.7 MB disk0s1
2: Apple_HFS SSD 118.8 GB disk0s2
3: Microsoft Reserved 16.8 MB disk0s3
4: Microsoft Basic Data 130.9 GB disk0s4A biosban a CSM ki van kapcsolva, régebben is ki volt, megpróbáltam most bekapcsolni, de az eredmény ugyanaz. Csak a pendrive cloveres EFI partícióját látja, és a Windows indító EFI-jét. A Win10 SOHA nem indult el a fenti folyamatok közben, tehát kizárt hogy az kavart volna be.
-
OSX szempontjából bármelyik port jó, lényegtelen. Generic VGA-ként mindegyik porton meg fogja hajtani driver nélkül is a kártyát. Ahogy írtuk is, nv_disable=1 legyen bent, mert egyébként crashelni fog boot közben amíg nincs driver. Ha fent van a driver, kiszedheted. Az meg hogy használja, azonnal látod, driver nélkül nv_disable=1 mellett kb. követni tudod szemmel ahogy rajzolja ki a sorokat, akadozik az egér, stb..
Portok kapcsán amúgy mindettől függetlenül javaslom a HDMI-t. De csupán csak azért, mert a 970 vga biosában az az alapértelmezett port. Ez azért tud hasznos lenni, mert képes oda hibaüzeneteket kiküldeni a kártya, függetlenül a géptől, oprendszertől. Nekem az MSI-m pl gyönyörűen kiírja HDMI-n ha táp gondja van, vagy egyéb, de DP-n és DVI-on már nem. Szóval ha pl. nem használsz semmilyen extra DP funkciót (daisy chain, ilyenek), akkor jobb a HDMI.
-
Hagyd bent nyugodtan a kártyát és használd a HDMI vagy DP kimenetét már az install elejétől. És igen, nv_disable=1 mindenképpen legyen. Azt akkor szedheted csak ki, ha fent van az Nvidia web driver, egyébként nem fog elindulni. Fontos hogy a legújabbat használd belőle, mert pl az augusztusival már el se indult az utolsó frissítés után az El c.
-
válasz
lócitrom #26627 üzenetére
Az már jó jel hogy Linuxra elérhető, az Aspyre ott nem bűnözik.
Egyébként attól függ mire lősz, ha újabb indie gamerol van szó, akkor 99% hogy valós az OSX portja, mert eleve úgy állnak neki hogy kell a pénz, multiplatformra lőnek. Ha régebbi nagy nevű játékokat nézegetsz, és azt látod hogy sok év elteltével hirtelen megjelent OSX-en (linuxon viszont nem), akkor az szinte biztos hogy emulatoros. Ilyen a GTA sorozat, Lego cuccok, Star Wars címek, meg a franc tudja még mi nem, elég sok van.
De vannak kellemes meglepetések is, pl Assasins Creed (fejlből meg nem mondom melyikek jöttek ki, én a 2-őt toltam sokat), az nagyon jól ment nálam HD4850-el szerelt iMacen is, és gyönyörű volt. Természetesen natív OSX verzió, amit az eredeti fejlesztők csináltak.
Illetve Blizzard játékok faszák még, van ugyan egy kis fps veszteség Windowshoz képest, de nem vészes, és abból is natív mindegyik.
-
válasz
#92049152 #26621 üzenetére
Natív OSX játékok azért elég kellemesek, bár el tudják néha cseszni a portokat. Ami miatt sokaknak elmegy a kedvük, azok a beépített Wine-os játékok. Nagy úttörője a ennek az Aspyre Media nevű gyökér cég, aki elárasztotta a Steamet meg az OSX Appstoret ilyen szarokkal (de nem csak ők vannak egyedül). Manapság már ember legyen a talpán aki megmondja vásárlás előtt adott játékról hogy natív, OSX-re fejlesztett cucc, vagy ilyen integrált Wine-os.
-
válasz
Wiz Khalifa #26618 üzenetére
Csak az idődet cseszed el vele. De egyébként ezt már múltkor is mondtuk. Majd 3-4 év múlva egy akkori csúcs vason tudod játszani osx alatt Wine-al 25-30 fps körül (talán).
-
válasz
Wiz Khalifa #26612 üzenetére
Btw, Wine-al többre mész, mert az emuláció, nem pedig virtualizáció, sokkal kevesebb számítási kapacítást buksz el vele. Ugyanakkor eléggé messze van azzal is a játékélmény a natív windows-on való futtatáshoz képest.
-
válasz
Wiz Khalifa #26610 üzenetére
Ez csak a kompatibilitás, tehát hogy maga az emulált VGA kártya miket támogat. Ettől még ne várj tőle sokat.
-
Felesleges ilyenkor nagy titkokra gondolni, kézzel kell mountolni, aztán megmondja mi a gyíkja.
Megnézzük a wines volume device id-jét:
diskutil -l
4: Microsoft Basic Data 130.9 GB disk0s4
majd:
mkdir /Volumes/win
sudo mount_ntfs /dev/disk0s4 /Volumes/win/ -
Na, kis szopás azért volt. Nvidia webdrivert kellett frissíteni, mert egyébként reboot loopolt restart után.
nv_disable=1-el elindult, és írta is a control panelen az NV driver hogy "not supported". Frissítés után rendbejött minden. Lehet hogy hagynom kéne neki auto updatelni, már pár hete kint volt az új verzió, ha telepítve lett volna, akkor nem lett volna ez a kis meglepetés
Smiley: ezt leszámítva amúgy ua. volt minden mint nálad, icloudba újra belépés, stb.. Talán változott az EULA és azért kellett, a francnak volt kedve elolvasni, de sokmindent el kellett fogadni mire belépett
-
10.11.1 -et feltette már valaki? Minden oké volt?
-
FYI:
Részemről megerősítve: TP-Link TL-WDN4800 PCI-e wifi kártya gyönyörűen megy kext nélkül. Az El Capitan Apple Airport Extreme-nek ismeri fel, azonnal csatlakozott 5Ghz-n (is) az AP-mre. Airdrop is supported.
Ha valakit érdekel, akkor 220v-ban 1.3-as hw verzió van raktáron perpill (állítólag ez jó csak osx-hez), én ott vettem. Kicsit drága, ezért érdemesebb használpiacon kutakodni vagy ebayezni, 6eFt körül ki lehet fogni. Én sajnos addig halogattam mígnem hirtelen kellett, úgyhogy bementem és vettem egyet.
https://www.dropbox.com/s/o9bzjge5p1685ui/Screenshot%202015-10-27%2016.04.40.png?dl=0
-
válasz
rooney8 #26488 üzenetére
A Windows szemszögéből akkor ez azt jelentené, hogy szétbarmol szándékosan bármilyen partíciót vagy lemezt maga körül, ami valljuk be, MS ide vagy oda, elég nagy probléma lenne, legalább akkora, hogy ettől lenne hangos az egész internet hetekig/hónapokig.
Szóval szerintem ott valami más gond volt.
-
válasz
lócitrom #26410 üzenetére
Nade mi az a játék ami pl nincs osx-re, nincs windowsra, de linuxra van?
Egyébként a linux desktop is hasít pl. Fusion alatt, 3D is menni fog, csak nyilván natívan jobban fog teljesíteni, de ahhoz már nagyon komolyan hajtani kell a GPU-t, hogy ebe belefuss (játék, rendering, bitcoin bányászás
), de egyéb területen nincs vele gond.
-
Papíron csak security patch van, "n-2" megoldással, azaz 2 major verzió támogatott visszamenőleg (jelenleg tehát Mavericks, Yosemite, El C.). Viszont ez nem garantált, csak amolyan ígéret. Nekem úgy tűnik hogy jobbára azoknál a dolgoknál kapják össze magukat ahol nagy a botrány, vagy várhatóan nagy lesz (lásd bash bug). Viszont sok esetben vagy nem jön update, vagy sokat késik.
De láthatóan egyre inkább mosódnak össze a dolgok, és sz***ak nagy ívben a visszamenőleges supportra. Mondjuk pont ez a modell lényege, hiszen ezek az "új OS"-ek inkább csak amolyan servicepackok.
-
válasz
kisjimy #26405 üzenetére
OSX-nél rolling release van már évek óta, szóval egyáltalán nem ajánlott régi verzión maradni. Egyetlen kivétel talán, ha pl. valaki célhardwareként használja a gépet, és az OSX max arra kell neki hogy elindítsa azt az 1db alkalmazást amivel dolgozik (stúdiókban pl. gyakori szitu).
Meg persze egy-egy nagyobb releasenél ha megfontoltabb vagy, akkor hagyhatsz egy átmeneti időszakot, nem dől össze a világ tőle, de talán az El Capitan esetén ez is szükségtelen, mert teljesen rendben van.
-
válasz
lócitrom #26400 üzenetére
Én Cloverrel csinálnám. Az OSX telepítő ha valami miatt nyűglődne, akkor feltenném egy üres diskre, aztán ha már működik, akkor CCC-vel átpakolnám a végleges helyére.
Egyébként van bármi értelme? Windows még csak-csak, de az is csak akkor érdekes ha játszik az ember, vagy valami windows-only számításigényes alkalmazást futtat (renderelés, CAD, etc..) ami GPU-t használ. Minden más esetben én virtualizálnék az OSX-en. Csillió linuxom van nekem is Fusion alatt, meg egy halom ESXi, van olyan vsphere laborom aminél 24GB ram kell összesen a linux/windows/esxi vm-eknek. Tökéletesen működik
Persze ha olyan egyedi eset van nálad amikor Linux alatt van valami speciális, GPU-t használó alkalmazás, akkor nem szóltam.
-
Kicsit elvesztettem a fonalat, utóbbi pár napban nem jártam erre, bocs ha teljesen másról van szó
Szóval ha netán tök üres diskről van szó, akkor gyaluld le telepítés előtt az MBR-t, GPT-t, mindent. A GPT-ről tudni kell, hogy tart fent egy backupot is magáról a disk végén. Illetve ha már van rajta valami, abba könnyen belekeveredhet az OSX. Szóval én dd-vel csurig írnám nullával ha nem sok idő. Ha túl nagy a disk, akkor az elejébe meg a végébe "harapnék bele", majd utána próbálkoznék újra.
-
Cseréld le a HFS drivert a Cloverben. A nevét meg nem mondom, de ne a gyárit használd, az nekem már a Yosemite által gyártott HFS+ fs-t se tudta olvasni (a jelenség ua. volt mint nálad). Az okát nem tudom, elvileg a HFS+ régóta nem változott, szóval mennie kéne. Leszedtem a másik drivert a cloverhez, és oké lett, az El Capitan is ezzel indul azóta.
Szerk:
Na, megnéztem neked, nálam ez van most: EFI/CLOVER/drivers64UEFI/HFSPlus.efi Azt nemtom már honnét szedtem
Amúgy csak a Clover használja, szóval nem kell aggódni miatta (hacsak nem security szempontból), a kernel betöltése után már nincs jelentősége.
-
Úgy néz ki nem lett 100-as az El Capitan upgradem teljesen. Furcsa módon eltűnik az audio device néha. AppleHDA patch megoldással nyomom, SIP/rootlesst kikapcsolom, patch lefut, reboot, van hang. SIP/rootless bekapcs, reboot, továbbra is van hang. Eddig jó is lenne, de egy idő után bekapcsolás után nincs hangom, jellemzően akkor ha sokáig áll a gép (nem sleepben, hanem normal power off). Reprodukálni rövidebb power-off-al, vagy reboot-al nem tudom. Elképzelésem sincs, hogy mitől lehet ez, talán valami aláírókulcs jár le, vagy valamilyen háttérben futó job nyírja ki mondjuk úgy 24 óránként a hangot.
Használ valaki patchelt applehda-t? Megy neki jól? ALC 892-höz esetleg valami stabil megoldás, ami jól működik El Capitan alatt?
-
válasz
Smiley #26179 üzenetére
Pedig érdemes az EFI partíción tartani, pont ez a Clover egyik előnye. Be tudja injektálni a kexteket boot előtt, így tökéletesen tiszta maradhat a rendszer disk, nem lesz rajta semmilyen nem Appletól származó cucc (max az alkalmazásaid, de az ugye más kérdés). Ez a jövőben főleg lényeges lesz szerintem a SIP/rootless miatt.
-
válasz
Smiley #26167 üzenetére
Sajnos ha nem akarsz kétes helyről beszerezni telepítőt, akkor nem lehet. Mindenképpen kell hozzá OSX a store elérés miatt. Hogy ezt havernál oldod meg, vagy magad indítasz egyet vm-ben, vagy van már egy régi egy elfekvő vinyón, az végül is mindegy, a lényeg hogy kell.
-
válasz
Bkrisz9 #26154 üzenetére
OSX nélkül sehogy. Egyébként nem paradox, mert macen vagy van osx, vagy van recovery partíció, illetve jó pár éve van már internet recovery mód is, ezért nincs szükség másra.
A legjobban akkor jársz, ha megkérsz egy mac-es ismerőst hogy csináljon neked egy pendrive-os telepítőt, vagy letöltesz egy kész osx imaget virtuális géphez, és megcsinálod azzal. Opcionálisan kereshetsz valami torrentes telepítő imaget is, biztos csinált már valaki, és feltöltötte, de ez esetben nem tudhatod milyen okosságokat (trójaik, malwarek, stb..) tett még bele.
-
válasz
Wiz Khalifa #26152 üzenetére
Itt a Clover hivatalos weblapja, ennél jobb úgysem lesz:
http://sourceforge.net/projects/cloverefiboot/
-
válasz
Wiz Khalifa #26150 üzenetére
Elvileg Cloverrel + 3db kext-el meg tudod úszni (fakescm, ethernet, audio).
És amúgy az a boot cd amit fentebb linkeltem (azaz ez) nem jó kezdésnek?
Lövésem sincs hogy ez mire jó. Clovert használj, más nem kell.
-
válasz
Wiz Khalifa #26147 üzenetére
Ha az adatlapodon szereplő alaplapról van szó (Gigabyte GA-B85N), akkor az DSDT free, szóval nem kell hozzá DSDT, megy helyből.
Én egyébként is alulról építkeznék inkább, azaz első körben Clover + fakesmc.kext, SEMMI más. Ha ezzel elindul, akkor egyesével megnézném mi nem megy (audio, ethernet), majd keresnék hozzájuk kext-et.
Fakesmc-t egyébként ne ilyen szedett-vedett fórumhozzászólásokból szerezz be, van nekik weblapjuk, ott a legújabb:
http://sourceforge.net/projects/hwsensors/
A "files" menüben 6.16.1372 a legújabb, azt szedd le. Kétféle csomag van belőle: a pkg-s egy osx telepítő, ami felpakolja az összes általuk fejlesztett kextet + egy utilt amivel lehet nézni a hőfokokat meg a ventiket. Én inkább a dmg-t ajánlom, azt megnyitod egy már működő OSX-en, és kimásolod belőle a fakesmc.kext-et a Cloverbe, másra első körben nincs szükséged. Később ráérsz majd tanulmányozni hogy mik vannak benne még, és abból mi lehet hasznos neked. Szerintem amúgy semmi, én mindenféle hőfok/fordulatszám monitorozó hackelt kextért nem áldoznám be az OSX stabilitását, a fakesmc elég, illetve az amúgy is elkerülhetetlen.
-
EFI partíció esetén nem számít, mert az eleve fat32-n van (és amúgy is így érdemes használni, ha nem régi alaplapja van az embernek). ESP esetén a rendszerpartíción vannak a kext-ek (/EFI/CLOVER/...), de itt se világos teljesen hogy miért számítanak a jogok, hiszen még a kernel betöltése előtt olvassa be a kexteket a Clover.
-
válasz
Wiz Khalifa #26133 üzenetére
A fenti linken 1db parancs van, amit be kell copyzni. Attól hogy nem "OK" meg "next" gombok vannak, hanem szöveg aminek a végén entert kell nyomni, még nem mágia
Egyébként nem bántásból mondom, de ha ennyire nem megy az angol, meg egy terminal copy&paste, akkor kevés örömed lesz a dologban, mert ezeket azért nem árt tudni. Ez egy nem támogatott dolog, rengeteg a hibalehetőség, és kevés info áll rendelkezésre magyarul. Akik itthon használják azok meg egyáltalán nem biztos hogy pont azokba a hibákba futnak bele amikbe esetlegesen te bele fogsz.
Clovert telepítheted bárhova, pendrive is jó, de mehet a hdd/ssd-dre is.
-
válasz
Wiz Khalifa #26130 üzenetére
Az unibeast-et felejtsd el. Simán csak csinálj egy pendrive-os telepítőt így:
https://support.apple.com/en-us/HT201372
...és használd a Cloverrel.
Előtte persze töltsd le a store-ból az El Capitant, majd amikor elindul a telepítő, ne nyomj neki semmit. Ha install-t nyomsz, akkor kimásolja magát egy image-be amiről updatelné következő boot után a jelenlegi rendszered, majd törli magát. Tehát a fenti linken említett tool addig van csak /Appliactions-ben ameddig nem nyomod meg az "installt"-t. Értelem szerűen futtasd le a createinstallmediat, zárd be a telepítő ablakát, majd törölheted is akár az egész rendszert.
-
Én ez alapján csináltam, step 3-at nézd. 0x3 - disable, 0x0 - enable. Miután felment az update, és megpacheltem az applehda-t is én vissza is kapcsoltam (0x0).
-
válasz
Wiz Khalifa #26122 üzenetére
De miért nem próbálod ki Cloverrel és szűz/gyári apple telepítővel?
-
válasz
Wiz Khalifa #26118 üzenetére
Akkor ott valami komoly gond van. Memtestet futass, akár 1 napig is. Utoljára két esetben láttam windowst ilyen szinten megdögleni: az egyik az volt hogy laikus szétgányolta, amivel nem lehet mit kezdeni, ők mindent szétgányolnának, nem kell ahhoz windows. A másik pedig az, amikor memória hiba miatt maga alá piszkított (rendszerfile-okat írt hibásan a ramban levő sérült adatok miatt).
-
válasz
Wiz Khalifa #26116 üzenetére
A Windowst kb. a 95 idejében kellett hetente újratelepíteni, win7 után pedig kb soha (esetleg hízni tud benne a winsxs könyvtár, amire a mai napig nincs megoldás, esetleg ha valakit ez zavar, akkor lehet újratelepítgetni), egyszerűen csak vigyázni kell rá, szóval valami nem kerek nálad.
-
Az új rootless feature hivatalos neve:
https://en.wikipedia.org/wiki/System_Integrity_Protection
Install és az applehda patchelése után amúgy vissza lehet kapcsolni. Legközelebb majd frissítésnél kellhet.
"hasonló problémám van nekem is
egy 3TB GPT sémás hdd-re nem akar települni, hiába hagytam neki egy üres partíciót, formázásnál hibát dob rá"Én azóta megoldottam, volt egy ötletem, kipróbáltam, bejött. Így nézett ki a layout nálam előtte:
1: EFI
2: OSX root
3: windows recovery part.
4: windowsVégül azt csináltam, hogy lecsökkentettem az OSX root méretét 10GB-vel, így lett egy lyuk a 2-es és a 3-as part. között. Az volt a tippem ugyanis, hogy fog oda majd csinálni egy OSX recovery partíciót, mert eddig nem volt, és ez így tarthatatlan neki. Hát nem csinált, ott maradt az üres hely
Viszont a 2-esen levő Yosemitére gond nélkül felmászott ezután, valamint a Windows is hibátlanul indul.
Minden tök jól működik amúgy, egyedül a Disk Utility idegesít baromira, mert teljesen megújították. Nincs pl már debug mód, nem látom a rejtett partíciókat, nincs benne jobb klikkes context menü (mount, umount, restore, stb..), ezeket mind a fenti menübe tették, totál idegesítő. És ami a legszebb, hogy nem tudtam törölni vele a fent említett 10GB-s semmire se használt partíciót. De majd próbálkozok shellből a diskutil-al, valószínűleg az a jövő ilyen téren, mert a GUI-s használhatatlan
-
válasz
Wiz Khalifa #26110 üzenetére
Windows-al
De viccen kívül: ha össze is tudnád faragni, kizárt hogy bármire is mennél vele, hacsak nem szeretsz 2-5fps-el játszani. Ha izom kártyád meg CPU-d van, akkor a WOT esetleg játszható lesz, de ha nem akarsz szívni, azt se erőltesd osx alatt. Hivatalos WOT fórumon kérdezd meg hogy kell Wine-ból futtatni, ha mégis bele akarnál vágni, van ott ennek külön topic.
-
válasz
Smiley #26108 üzenetére
Szerintem ez az esetek nagy részében csak placebo. Persze szét is lehet gányolni annyira hogy egy clean install problémákat vagy lassulásokat oldjon meg. De ha ezek nincsenek, akkor teljesen felesleges. Mondjuk én mindig is törekedtem rá, hogy a stock appokat használjam ahol csak tudom (mert jók), az egyéb telepített cuccoknál meg igyekszem a minőségi dolgokat használni, warez, apró tweakek meg okosságok, házibarkács körülmények között fejlesztett alkalmazások nincsenek.
-
válasz
Smiley #26106 üzenetére
Nekem egy olyan Yosemitem van hackintoshon, ami Leopard-ként indult 2009-ben egy iMacen. Fakesmc kell csak neki, intel ethernet kext, meg patchelt applehda. Ez lenne elvileg a hatodik major OSX update amit megkap. Ezen nem is szeretnék változtatni, soha semmi baja nem volt, remélem most sem lesz
For the record: erre az OSX installeres Windows partíciós hibára amúgy van egy olyan workaround is hogy:
- USB diskre aktuális OSX klónoz
- El Capitan update rátol az USB diskre
- USB diskről visszaklónoz az eredeti helyére
- örülLehet hogy ez lesz amúgy, majd még meglátom mennyire lesz kedvem SSD-t venni, vagy akár legyalulni az amúgy sem nagyon használt Win10-et
-
Na, nekiestem a Kapitány updatenek, szerintem ment volna jól.. (részletek erről lentebb)
Clover esetén elég fájdalommentes a dolog elvileg. Clover frissít, kext-ek bemásolnak a 10.11 dirben, SIP kikapcs (az új rootless feature), installer indít, ennyi. Nálam még kellett egy nv_disable=1, mert egyébként crashelt az installer, a telepítés után természetesen erre nem lenne már szükség (viszont új NV webdriver kell hozzá!).
Ahogy elnéztem a külföldi fórumokat, elég smooth a dolog mindenkinél,néhányan már-már egyenesen eredeti Mac update élményt emlegetnek (ami azért túlzás, mert ott nem kell kexteket másolni, se plistet editálni, még ha ez egyszerű is, és 1 perc alatt megvan, akkor se
). Persze sokan beszopnak valamit, de 99%-ban két hibáról olvastam, az egyik figyelmetlenség, a másik megoldása meg adja magát:
- új Clover installnál az új Clover-EFI drivereket is telepíteni kell, mert ezek is frissültek, a régiekkel pedig NEM indul el az installer (a Yosemite viszont indul, szóval látszólag műxik a Clover). A benézés abból adódik hogy a Clover telepítőben default ki van szedve a pipa a driver szekciónál.
- install után nincs hang: itt meg egyszerűen csak újra kell patchelni az applehda-t, annak aki ezzel a módszerrel használta eddigÉn magam ott buktam be, hogy kézzel felácsoltam egy Win10-et a Yosemite mellé még régebben, ami miatt sírt az El Capitan installer hogy ha telepítene, akkor a Windows nem tudna többé elindulni, így aztán nem is engedett rányomni a startra. Gondolom meg lehetne oldani, de nincs erőm átvariálni a partíciókat most, illetve belemélyedni hogy pontosan hogy is szeretné a layoutot a telepítő. Amúgy is kell vennem egy külön SSD-t a Winnek, ha meglesz, akkor megoldom a dolgot, és megírom a végeredményt.
Én főképp ezzel mentem amúgy, egyéb helyeken is sok iromány van, de szinte tök ugyanazzal az eredménnyel amit fent írtam, illetve ami ebben a fórumban is szerepel:
-
Na, próbálta valaki már ráküldeni a cuccra az El Captain updatet? Főleg Clovert használó userek beszámolója érdekelne
-
válasz
McSzaby #26095 üzenetére
Az csak egyfajta minőségi ajánlás. Természetesen teljesen mindegy milyen a ram, az ssd és a táp.
Ami fontos az az alaplap és a CPU (CPU esetén is csak annyi hogy ne AMD legyen), és másodsorban a VGA. A többit ne nézd, max az értelem szerű dolgokat (bluetooth dongle, wifi kártya, ilyenek).
-
válasz
#92049152 #26068 üzenetére
Köszi, nagyon jókis infó forrás a témában.
Egyébként ez alapján amit a kínaiak árulnak, abban nincs is BT
Viszont a chipset alapján tényleg natív Apple Airport eszköz, illetve megy vele az 5Ghz, és az AC is.
Példa (de van egy csomó ezen kívül is, más sellereknél):
Amúgy szerintem bontott cucc, és eredeti, de majd meglátjuk, mindjárt megrendelem, csak előtte próbálok olyat keresni amiben van BT is
-
Igazából ezeket talán ki lehet ejteni, mert elve Imachez és macbookhoz árulják őket, sokat eladnak, csak pozitív feedback van, illetve nem egy seller árulja hanem sok.
Tulképpen az a dilemmám, hogy elkezdjek e egy ilyennel barkácsolni, vagy vegyek egy TP-LINK WDN4800-at, ami árban ugyanennyi, de nincs benne AC, és bluetooth, ráadásul tonymacx86 fórumokon azért elég sokan panaszkodnak rá, hogy nem megy nekik kext nélkül, vagy pl Mavericks alatt ment, Yosemite alatt már nem. Furcsa a dologban, hogy az userek fele meg nem érti a dolgot, mert nekik meg pöccre működik. Annyi amúgy kiderült, hogy erősen HW revision függő is a dolog, mert a rohadék TP-LINK simán megváltoztatta némelyiknél a vezérlőt (pl broadcomról atherosra), miközben a termék neve maradt ugyanaz. De a jónak mondott broadcomos sem megy mindenkinél.
Na mindegy, majd eldöntöm, aztán írok a tapasztalatokról
-
Valaki próbált már eredeti Apple wifi/BT mini pci-e modult? Találtam több fórumot amik alapján egész sokan oldják meg így. Ebayen 6-8eFt egy AC képes wifi kártya BT 4.0-al-val egyetemben. Papíron eredeti Apple, Imachez árulják, de tulképpen ez teljesen lényegtelen, ha rajta van az a Broadcom chip amit az Apple is használ, akkor a kutyát nem érdekli hogy eredeti e. Ennyiért AC képes wifi megoldást (pláne BT-vel) nem nagyon lehet kapni amúgy se.
A trükk amúgy abban rejlik hogy egy mini-pcie->pci-e koverterbe teszik a kártyát, valahogy így:
http://x86wifi.blogspot.hu/2010/04/how-to-build-your-own-real-airport-card.html
Persze ez egy régebbi cikk, nem az AC-s modul van a képeken, és átalakítóból is vannak már újabb megoldások, de a lényeg jól látszik.
Szívott valaki már ezzel? Megéri a pöcsölést? Illetve nekem dual bootos rendszerem van, jó lenne ha menne Windows alatt is a kártya, kérdés hogy van e hozzá driver.
-
-
Persze, igazad van, csak arra reflektáltam, hogy egyáltalán nem mindegy hogy bugos a kód, vagy hogy "gyárilag" van benne backdoor. Ez utóbbit azért sokkal könnyebben észre szokták venni a contributorok, mert nem egy hiba, hanem egy szándékos "plusz funkció" van benne. A példának felhozott Linuxban sem volt soha ilyen jellegű dolog.
Én egyébként csak opensource kextet használok, van kemény 3db, mindegyiket több ezren használják, githubon 40+ forkjuk van darabonként. Ráadásul ezek nagyon pici kódok, nehéz elképzelni hogy nem tűnik fel valakinek, aki forkolja, átírja, hozzátesz, stb.. (és sok ilyen ember van). Persze ettől még lehet. Erre mondtam hogy ez így nekem még belefér.
-
Pontosítsunk akkor, hogy ki mire gondol, mert elbeszélünk egymás mellett
Szóval az hogy bugos a kód, és ezáltal támadható, a egy dolog. Ez egy OSX bootloader esetén szerintem érdektelen, hiszen ha már a rendszeren van egy trójai, malware, vírus, akármi, akkor miért akarná csesztetni az EFI partíción a Clovert? Túl bonyolult. Amúgy is azt csinál amit akar, nem fog ezzel szórakozni. Bár biztos remek proof on concept bemútatókat lehetne tartani Clover-el beinjektált kext-ekről, amiket validnak mond az OSX, de közben pl backdoor van bennük
Na szóval, én arra gondoltam hogy a Cloverben (vélhetően!) NINCS gyárilag se backdoor, se trójai. Ami persze nem biztos, de az hogy opensource, meg hogy rengetegen piszkálják és nézik a kódot már nekem belül van azon a határon, hogy használni merjem. Persze ez a határ lehet máshol mindenkinél, én vállalhatónak tartom még bőven a dolgot.
-
Akkor javaslom a Clovert, eleve sokkal tisztább és jobb megoldás. Nem mondom hogy én megnéztem a forrását, ennél fontosabb dolgokra sincs időm. De az embernek valahol meg kell húznia a határt, és nekem az még belefér, hogy kint van közszemlén a kód, rengeteg ember nézi, módosítja. Nagy esélyét látom hogy már rég sipákolás lett volna belőle ha valami sárkányság van benne.
Pontosan mivel nem boldogultál?
-
Na, csak belefutottam egy szopásba így a végleges vassal:
A gtx 970 bepakolása után látszólag minden rendben ment (Smiley: tényleg a webdriverrel megy akkor is amikor OSX default drivert ír, és nagyon frankón hasít játékok meg benchmarkok alatt
). Aztán reggel jött a meglepetés mikor sleepből ébreszteni próbáltam: nincs hang. Próbáltam sok mindent, találtam rengeteg panaszt hasonló problémára, de azoknál roppant macerás a megoldás (Xcode-al kell lefordítani valami kextet, ráadásul DSDT patchelés is szóba kerül), és minden esetben statikusan nem működik a dolog ezen usereknél, már az első sleep/wake alakalom után, diszkrét vga kártya nélkül sem. Nálam viszont teljesen oké volt a dolog, egészen addig, amíg nem tettem be a gtx970-et.
Arra is gondoltam, hogy talán a kártya hdmi audio megoldása kavar be valamit, de ilyen irányba keresgélve meg azt találtam, hogy azt eleve nem kis szívás működésre bírni, szóval szinte biztos, hogy nem tud róla semmit az OSX, csak akkor, ha igen sokat tesz érte az ember.
Amúgy az alaplapon levő hangchip ALC892, és az on-the-fly-os "audio_cloverALC-110_v1.0e.command" scriptes megoldással patchelem hozzá az AppleHDA.kext-et.
Valakinek valami ötlet?
-
Majdnem ugyanannyira mint egy nem hackintosh.
Azért csak majdnem, mert itt kerül be néhány kext pluszban, amikben ugye lehet bármi. De egyrészt ezek többnyire opensource dolgok, szóval látszana könnyen ha valamit beletesznek aminek nem lenne ott a helye. Másrészt ez a pár kext apróság ahhoz a veszélyhez képest, amit a tonnaszámra telepített appok hordozhatnak, azokat meg fel lehet telepíteni mac-re is, meg hackintoshra is.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Projektor topic
- Milyen routert?
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Építő/felújító topik
- Sorozatok
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- További aktív témák...
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Game Pass Ultimate előfizetések 4 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- AKCIÓ! Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- PC Game Pass előfizetés
- GIGA AKCIÓ!!! AKTIVÁLATLAN iPad Air M2 11" WiFi + CELLULAR 512GB!!! KÉK
- Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (ELKELT)
- Készpénzes / Utalásos Videokártya és Hardver felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
- Gamer PC- Számítógép! Csere-Beszámítás! I3 10100F / RTX 2060 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Samsung Galaxy S24 Ultra Titanium Black Titán dizájn, 200 MP Pro kamera, S Pen
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest