Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- gilfoyle: Esetem a xiaomishop.hu-val
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Lalikiraly: Kinek milyen setupja van?
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
#32839680 #23462 üzenetére
Szia!
A saját mappába ami a /home/felhasználó neve/ hozz létre egy mappát amit meg szeretnél osztani.
Nos az /etc/samba/ alatt találod az smb.conf fájlt.
Ebbe írd bele legalulra:[ide az a név ami tallózáskor megjelenjen]
path = /home/felhasználónak a neve/megosztandó mappa neve
browsable = yes
writable = yes
guest ok = yes
read only = noA felső Global részben a security = share felirat legyen.
Mint alatt nem tudom, mi a parancsa a samba újraindításának,mert soha nem használtammég, de egy hozzáértő biztos megírja, vagy indítsd újra a rendszert.
Elvileg már látni fogják a Windowsos gépek. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#32839680 #23456 üzenetére
1: ez kb. minden normális asztali disztrónál így van, minden ott van, ami kell. Főleg ha KDE-s.
3: A google lehet tudja merre van a samba config, de a locate parancs megmondja a terminálban. Azt hiszem smb.conf néven van a config, azt így keresd: locate smb.conf
A 2. kérdésre: természetesen tudsz állandóra csatolni valamit. Csinálj egy mappát a /home alá, mondjuk /home/adatok. Ez után a /etc/fstab fájlban be kell adnod, hogy oda szeretnéd.
A sudo fdisk -l kírja a partíciókat, így onnan tudod, hogy melyik partíciót akarod csatolni. Ezek alapján be kell írni egy sort az fstabba:
/dev/sdaX /home/adatok defaults 0 0
Ez most fejből ment, nem vagyok a Linuxos gépem előtt. Azt hiszem már nem kell megadni a partíció fájlrendszerét.
NewmanHD: OpenGL-t nézve nincs különösebb lemaradás a zárt AMD driver és ennek Win7-es verziója között. [link] ABU-tól annyit tudtunk meg, hogy a Linuxos OpenGL driver az AMD esetén egy jó fél évvel le van maradva. Ez most szerintem változni fog a SteamOS miatt.
-
sgx
tag
Sziasztok!
Hálózati nyomtató problémám lenne.
Adott egy windowsos hálózat, ahol a nyomtató ip-címe megváltozott. A serveren a nyomtató ip-címe át lett írva, így a windowsos gépeken megy is a nyomtatás.
Viszont az egyik windowsos gépen van egy redhat virtualis pc, aminek van cups-a. (remélem jól írtam)
A nyomtató nevére nem pingel, de az új ip-címre igen.
A linuxos gépen semmi nem lett átírva, és a következő a hibaüzenet:
Printer State: processing, accepting jobs
„unable to connect to samba host will retry in 60 seconds... success”A nyomtatás nem működik erről a linuxos virtuális gépről.
Milyen ötletetek van, mit és hol kéne átírni hogy működjön a nyomtatás?Köszönöm.
-
whYz
őstag
Hali
Van egy eleg nagy problemam.
Linux mint 16 cinnamon, nemo fajlkezelo: ha kihuzom a halokabelt, wifire valt a laptopom es a mar csatlakoztatott samba megosztast nem erem el. Nem eleg lecsatlakoztatnom, fajlkezelot ujrainditanom, muszaj egy gepresi.
Probaltam meg mint xfce thunarral es manjaroval mindelfele verzioval amik hasonloan szarok.
Van erre valami megoldas?
A fejlesztok h nemveszik eszre ezt a hibat es hogy maradhat stable lts rendszerekben???
-
törölt tag
válasz
Claude Leon #22712 üzenetére
Olvasgatom itt, hogy NAS-hoz külön distro van OpenMedia Vault névvel. Én most egy ubuntu alapokon összerakott rendszert használok. Esetleg leváltható ez ezzel?
Amit használok:
- XBMC
- Transmission
- Oscam + kártyaolvasó MindigTV Extra-hoz
- IR Távirányítás XBMC-hez (LIRC)
- Samba
- WebServer -
-
törölt tag
Tudom, hogy nem szükséges. Én is összedobtam itthon egy amolyan mindenes gépet, de nem tettem rá GUI-t. El is megy rajta minden vidáman, pedig E350 APU van benne.
Ami simán megy vele:
- DVB-T stream mindigtv extra csomaggal (bankkártya olvasóval van megoldva az előfizetői kártya olvasása)
- XBMC házimozizás (TV+Projector)
- Samba file server
- MindigTV stream szórása több kliensre interneten/local hálón
- Torrent (WebGUI)
- Web Server (Apache2+Mysql+PHP)
- FTP
- Mail server (bár ezt most kilőttem, próbálom a router-be pakolni)Szerintem, ha lenne GUI kevés lenne az E350 hozzá. Így meg gyakorlatilag unatkozik, arról nem is beszélve, hogy a 2GB RAM-ból lefoglaltam 1GB-ot a VGA-nak és a maradék 1GB vidáman elég mindenhez egyszerre.
lionhearted:
Annyit csináltam vele, hogy mount /dev/sr0 /mnt/cdrom vagy mount /dev/cdrom /mnt/cdrom
Ha iso9660-ra mountolom akkor ugyanúgy csak iso megy vele, ha udf-re akkor csak udf, de iso nem. Úgy kellene megoldani, hogy amikor valaki betesz egy filmet, akkor mindegy legyen neki, hogy iso vagy udf, lehessen elérni xbmc alól. Ugyanis az asszony biztos nem fog mountolniLegalábbis remélem.
-
válasz
#68216320 #22625 üzenetére
Ha terminálból mountolsz, akkor figyelembe veszed, hogy udf, és eszerint megy a mount? Mert akkor valami csak történik, vagy írd jobban körül, hogy mivel próbálkozol.
@cannibal: Miért kell az Neked? Magad mondtad, fájlmegosztásra kell és letöltésre. A letöltést (ha úgy gondolod, mint én
), akkor mondjuk egy vékonyklienses Transmissionnal Win alól is tudod menedzselni. Vagy kb akármelyiken van webui.
Fájlmegosztásra meg FTPhez sem kell a szerveren gui, és a Sambahoz (windows share) sem. -
Revajzz
tag
Hello. Hogy tudom azt megoldani hogy a kliens gépeket ki tudja engedni internetre? VirtualBox-on csináltam egy linux szervert amit tud: FTP,Web,Email,Samba,DNS,DHCP szolgáltatásokat egy komplex tervhez kell a BGF-re. Viszont a szerver adja ki DHCP-vel az IP-t a gépeknek,de netet nem kapnak :/
-
McSzaby
őstag
Mit rontok el? Ha beteszem az -m state --state ESTABLISHED,RELATED sort az INPUT lánca, akkor kb. minden port szabadon elérhető ugyan úgy. Ha azt kiveszem, akkor jó, de a torrent nem megy. Ha berakom a torrenthez ez a sort, akkor se megy...
WTF?! 5555 a torrent portja. Mi hiányzik még a tűzfalamból?? Kicsit szeretnék még majd továbbmenni vele, de amíg nem működik az alap se...
#!/bin/bash
#modul betöltés#
modprobe ip_conntrack_ftp##Láncok törlése##
iptables -F
iptables -X##Alap szabályok##
iptables -P INPUT DROP
iptables -P FORWARD DROP
iptables -P OUTPUT ACCEPT
iptables -A INPUT -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT
iptables -A INPUT -m state --state INVALID -j DROP##Lokális engedés##
iptables -A INPUT -i lo -j ACCEPT
iptables -A OUTPUT -o lo -j ACCEPT##Transmission##
iptables -A INPUT -p tcp --dport 55555 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p udp --dport 55555 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p TCP --dport 8112 -j ACCEPT##Samba##
iptables -A INPUT -p udp --dport 137 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p udp --dport 138 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p tcp --dport 139 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p tcp --dport 445 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p tcp --dport 464 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p tcp --dport 636 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p tcp --dport 3268 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p tcp --dport 3269 -j ACCEPT
#iptables -A INPUT -p tcp --dport 901 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p tcp --dport 135 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p tcp --dport 53 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p tcp --dport 88 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p tcp --dport 389 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p tcp --dport 1024 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p udp --dport 464 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p udp --dport 636 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p udp --dport 3268 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p udp --dport 3269 -j ACCEPT
#iptables -A INPUT -p udp --dport 901 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p udp --dport 135 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p udp --dport 53 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p udp --dport 88 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p udp --dport 389 -j ACCEPT##FTP##
iptables -A INPUT -p tcp --dport 21 -j DROP
iptables -A INPUT -p tcp --dport 20 -j DROP##SSH##
iptables -A INPUT -p TCP --dport 26000 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p tcp --dport 26000 -m limit --limit 3/m -j LOG --log-prefix "SSH_ACCEPT: "
iptables -A INPUT -p tcp --dport 26000 -m limit --limit 3/m -j ACCEPT##VNC###
iptables -A INPUT -p tcp -m multiport --dport 5900,5901 -j ACCEPT##Mysql,Nfs,Ntp##
iptables -A INPUT -p tcp --dport 111 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p tcp --dport 844 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p tcp --dport 2049 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p tcp --dport 3306 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p udp --dport 111 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p udp --dport 844 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p udp --dport 2049 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p udp --dport 3306 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p udp --dport 123 -j ACCEPT##log##
iptables -A INPUT -j LOG --log-prefix "INPUT_DROP: "# Ha van,nincs.
if test -r /etc/iptables.rules; then
rm -f /etc/iptables.rules
fi#Tűzfal mentése
iptables-save -c > /etc/iptables.rules
if test -r /etc/iptables.rules; then
echo "Tűzfal mentése sikeres!"
fi -
Syl
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #22264 üzenetére
Nyilván az a jó, ha gebasz esetén van egy jó wiki, ahol utána lehet olvasni, nem kell guglizni, fórumot turkálni. A pár hetes manjaro ismerkedésem alatt nagy hasznát vettem az arch wikinek.
Nekem azzal van bajom, hogy egyes disztribúcióknál a leg-alapvetőbb dolgokhoz is wiki kell. Például chakra alatt hogy tudok filmet nézni nas-ról. A nas-on sima samba megosztás van, dlna nincs. Ezt a feladatot a chakrát kivéve mindegyik általam kipróbált disztribúció izomból megoldotta, még a manjaro is.
-
törölt tag
Adobe CC nincs linuxra
Na igen. Nekem is problémát jelent, ugyanis a PS-t nem tudom kikerülni és a Gimp nem megfelelő alternatíva. CS4-et telepíteni esélytelennek tűnik wine alá egyelőre. Viszont valahol azt olvastam, hogy ha telepített könyvtárat másolok át, akkor úgy már működhet. Gyakorlatilag a telepítővel van a gond, nem is a csomaggal. Majd letesztelem alkalomadtán, de a mostani gépen 64bit-es PS van csak. Majd az asszony gépén csinálok egy 32bites telepítést. Amúgy a PS 8 (sima CS) pöccre felmegy wine alá, semmi macera vele.
Képtelen NAS-ról filmet direktben lejátszani (samba), előbb átmásolja a /home-ba. Basszus, erre pedig az iPad-em is képes!
Az androidos telóm is
Romvr
Elementary OS valóban nagyon kafa. Igaz erősen OSX koppintás, de nekem az nem baj.
Nem bizony. És itt nem csak a design-ra gondolok, hanem a kényelmes használatra. Különösen tetszik a fullscreen ablak megoldás. Volt MacBook Pro-m és hát be kell vallani, hogy erősen használható rendszer az OS X. Viszont erősen zárt. De legalább jó alapjaiban. Az elementary-ban az tetszik nagyon, hogy átvette a mac kényelmes kezelhetőségét saját módra fűszerezve és persze megvan benne a Linux hatalmas szabadsága.A fene, megint jól rábeszélem magam az Elementary OS-re
PS:
Ja egy érdekesség az elementary-val. A laptopom a kb. 2 évs aksival olyan 4órát bírja folyamatosan kizárólagosan netezéssel. Ezt meg is szoktam már. Linux mellett pedig azt szoktam meg, hogy ez lényegesen kevesebb. Legalábbis eddig így volt. Viszont azt hittem rosszul látok, mikor az elementary-val 3óra50perc-et ment a gép!!!!Pedig pici telepítés is volt benne. Én nem tudom mit csináltak amúgy azzal a rendszerrel, de ez szép eredmény. Lehet az új kernelnek köszönhető és mással is ilyen lenne már, nem tudom, de nem kicsit esett le az állam tőle.
-
Syl
nagyúr
válasz
#68216320 #22197 üzenetére
a kde atgondolatlannak tunik picit
Piciiiit?
Nálam két "apróságon" bukott el:
- Képtelen NAS-ról filmet direktben lejátszani (samba), előbb átmásolja a /home-ba.Basszus, erre pedig az iPad-em is képes!
- Képtelen zip/rar-t direktben NAS-ra kibontani. Megnyitom a tömörített fájlt, megragadom a benne található állományt és áthúzom a NAS mappájába. Erre a drága kde a /home-ba tömöríti ki. Én meg mint a hülyegyerek a csengővel, keresem a NAS-on, hogy hová lett a cucc.A win-hate az itt is megvan
Sajnos melóban kénytelen vagyok használni (Adobe CC nincs linuxra), de otthon...
(#22198) Romvr
A wifi és a gépmelegedési probléma kernel függő.
-
Syl
nagyúr
Pontosítanék: nekem az Ubuntu 12.04 LTS vált be.
De egyrészt lennének dolgok az újabb verziókban amiket használnék, de azok sz*rok. 12.10, 13.04 és főleg a 13.10 igazi béta, sőt inkább alfa verzió!
Másrészt szeretnék más disztribúciót is megismerni. Szabad?(#21870) kispx
Én CloneZillával éppen most dobtam vissza a Manjarot. Hiba nélkül működik. Nem először használom, még soha semmi hasfájása nem volt.
(#21871) CPT.Pirk
A cinikus választ nem vártam meg, feltettem a csakrát. De gyorsan le is szedtem.
Már a desktopon az ablakmozgatásoknál is piszok erős a tearing. Pedig be volt kapcsolva a vsync, meg az opengl. Filmnél szintén.
Film próbánál jött az igazi ledöbbenés: samba megosztást használó NAS-ról nem tudja lejátszani a filmet (se a beépített lejátszó, se a vlc)! Csak miután átmásoltam a /home-ra... -
Syl
nagyúr
válasz
dodopek #21787 üzenetére
Én alig két napja nézegetem a Manjarot, ezért csak részben tudok válaszolni.
Valami biztosan van a gépedben/gépeddel, hogy a "szar" ubuntu után a "betonstabil" arch is maga alá kakkant.
Elsőre úgy raktam fel, hogy a /home partíció nagy része megmaradt az ubuntuból, csak a / lett újra létrehozva. Na így a manjaro totál bedilizett. Pl. egy egyszerű fájlt nem tudott törölni, mert valami nyűgje volt a kukával.
Ezért másodszorra a teljes ssd-t gyalultam és úgy telepítettem fel. Most megy rendesen. Javaslom, próbálj te is így tenni.A futtathatóvá tétellel sincs gond. Még vindózos exe állományt is simán kezeli.
A megosztáshoz linuxon samba kell. Ubuntun három kattintás megosztani egy mappát (samba automatikusan települ), de itt még nem jöttem rá a trükkjére. Majd a szakik mondják.Színes-szagos szoftverközpont nincs, csak csomagkezelő. A rendszer csoportban van Szoftver telepítése/eltávolítása néven. Ha tudod a program nevét, akkor két kattintás a telepítés.
Ja és javaslom innen telepítsd a Skype-ot is, ne bohóckodj a fájl direkt letöltésével.Választóképernyő alatt gondolom a grub indítómenüt érted. Na az egyszerű mint a faék. Terminálba: sudo nano /etc/default/grub A második sor. Utána Ctrl+o , Enter, Ctrl+x , majd sudo update-grub és végül jöhet az újraindítás.
-
Ablakos
addikt
Hogyan tudom a samba megosztást az ajánlott helyre tenni (smb.conf-ban a share szakas /srv/samba/video), de az fizikailag a /media/video katalógusra mutasson?
-
McSzaby
őstag
Nekem iptables-ben kéne egy kis segtség. Tök korrekten összeraktam a szabályokat egy sh-ba mégsem akar működni.
Alapon input,forward drop,out accept.
ezt kapom tail-f közben a logra:
Aug 20 20:55:08 server kernel: [414538.881500] INPUT_DROP: IN=eth0 OUT= MAC='xxxx' SRC=192.168.x.x DST=192.168.x.x LEN=52 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=64 ID=25738 DF PROTO=TCP SPT=50026 DPT=36170 WINDOW=115 RES=0x00 ACK FIN URGP=0
Ezt kapom pl., amikor FTP-hez akarok csatlakozni. Bejön a bejelentkező képernyő,majd nem akarja az igazságot, mert a jelszó,user után megakad és csak pörög. Miért akar egyáltalán random porton menni???
iptables -A INPUT -p tcp --dport 21 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p tcp --dport 20 -j ACCEPTÍgy van az összes szabály portonként
Másik:
Aug 20 21:06:56 server kernel: [415247.331740] INPUT_DROP: IN=eth0 OUT= MAC=... SRC=192
.168.x.x DST=192.168.x.x LEN=40 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=128 ID=1745 DF PROTO=TCP SPT=64273 DPT=445 WINDOW=256 RES=0x00 ACK
URGP=0Itt a Sambahoz kellő 445-s portot nem megy, pedig kiengedtem...
Lehet túl sok neki, hogy minden portra külön szabályt húzok fel és inkább ez kéne?
iptables -A INPUT -p tcp -m multiport --dport xxx -j ACCEPT
-
Gavril
csendes tag
Akadt egy kis problémám a samba beállításaival. Webmin-en keresztül megosztottam több könyvtárat. Azok működnek. Bizonyos könyvtárakat csak egy másik felhasználónak szeretnék hozzáférést adni. Létrehoztam rá egy felhasználót. A webminben az adott az adott megosztás hozzáférési beállításoknál, az írható olvasható felhasználóknál kiválasztom viszont windows alól nem enged bejelentkezni. Tudnátok benne segíteni mi lehet a probléma....?
-
McSzaby
őstag
válasz
sh4d0w #19670 üzenetére
Jah, hát az engem totál nem érdekel.. ha bejut a hálózatomba akkor már amúgy is tök mindegy. Samba-n és egyebeken amúgy is ott van. Kifelé (internet felé) meg úgy sem használom.
Nem tudom még mit használjak, win-t, vagy teljesen térjek át a linuxra.. Kettő "keverékéből" meg ott van a Zorin, szal van lehetőség csak meg kell találni a legjobbat, ami nem KDE
Vladi: Hoppá!
-
McSzaby
őstag
Az mé' van, hogy Samba4-nél megcsináltam az AD DC-t, elment minden profilt, meg minden zsíros, de enyhe probléma, hogy nem oszt meg semmit. Bármilyen megosztást beírok nem mükszik. A fura az, hogy a tartományban a gépek között megy a megosztás, de a szervert egyik se látja. Ez valami DíeNeS probléma lehet vagy mi?
-
McSzaby
őstag
Sikerült a Samba AC DC dolog végre. Az a gond, hogy egy teljesen szűz debi 7-re toltam fel a dolgot és most ha lenne rá lehetőség nem cocóznék vele mégegyszer, szóval tudtok tippet, hogy miként tudnám esetleg a virtuális gépemet kihúzni vboxból és élesbe felhúzni a fizikális vasra?
-
hali!
adott egy 10.04 Xubuntu. samba fut, könyvtár megosztva, win7 látja, írja/olvassa minden rendben.
rádugtam linuxra egy ntfs-re formázott USB vinyót, könyvtár megosztva, win7 látja, de nem tud kapcsolatot teremteni blabla, win hibakód: 0x80070035.a vinyó media alá van mountolva, alapból oda teszi, könyvtár megosztva, chmod 777 írás olvasás mindenkinek, de még csak kapcsolódni sem tud hozzá. szóval help
-
McSzaby
őstag
Nos, jelentkezem Samba frontról megint. 3. disztró 3. módszer. LDAP-val összetűzdelt Samba PDC. Beállítottam egy fasza ldap-t, beállítottam mindent és hoppáááácska, megint ezt kapom:
Olyan boldog vagyok, ezek szerint nem az "ön készülékében van a hiba"!
Hanem a qva windóóózban, persze winfos topikban még találgatni se tudtak, yeah bééjjjbíííí!
-
törölt tag
válasz
#35202114 #19105 üzenetére
Meg kaptam egy ilyen szép üzenetett:
Updates are available for the following package(s):
akonadi alsa-oss alsa-plugins alsa-utils amarok amd-ucode autoconf avahi bash-completion bin86 binutils bison bluedevil boost-libs cairo calligra-3rdparty calligra-braindump calligra-filters calligra-flow calligra-handbook calligra-interfaces calligra-karbon calligra-kexi calligra-krita calligra-libs calligra-pics calligra-plan calligra-plugins calligra-servicetypes calligra-sheets calligra-stage calligra-templates calligra-tools calligra-words ccr cdemu-client cdrdao chakra-wallpapers-dharma chd-nvidia-304xx cloog coreutils crda cups cups-filters cyrus-sasl-plugins db dhcpcd dialog e2fsprogs efibootmgr epsoneplijs expat ffmpeg filesystem flex foomatic-db foomatic-db-engine foomatic-filters frei0r-plugins fribidi gcc gcc-libs gdb gdk-pixbuf2 gettext glib2 glibc glibmm glibmm-docs gmp gobject-introspection gpm grub2-themes-dharma gstreamer0.10 gstreamer0.10-bad gstreamer0.10-bad-plugins gstreamer0.10-base gstreamer0.10-base-plugins gstreamer0.10-ffmpeg gstreamer0.10-good gstreamer0.10-good-plugins gstreamer0.10-ugly gstreamer0.10-ugly-plugins gutenprint gzip hplip hwids hwinfo iproute2 iptables isl iw jack kactivities kapudan kbd kcm-ufw kde-base-artwork kde-baseapps kde-baseapps-dolphin kde-baseapps-konsole kde-common kde-gtk-config kde-kdm-themes-dharma kde-l10n-hu kde-plasma-themes-caledonia kde-runtime kde-wallpapers kde-workspace kdeadmin-kcron kdeadmin-ksystemlog kdeadmin-kuser kdeadmin-print-manager kdebindings-pykde4 kdebindings-smokegen kdebindings-smokekde kdebindings-smokeqt kdeedu-marble kdegames-kpat kdegames-libkdegames kdegraphics-gwenview kdegraphics-kgamma kdegraphics-ksaneplugin kdegraphics-ksnapshot kdegraphics-libkdcraw kdegraphics-libkexiv2 kdegraphics-libkipi kdegraphics-libksane kdegraphics-okular kdegraphics-strigi-analyzer kdegraphics-svgpart kdegraphics-thumbnailers kdelibs kdemultimedia-dragonplayer kdemultimedia-kmix kdenetwork-kget kdenetwork-kppp kdenlive kdepim-runtime kdepimlibs kdeplasma-addons-applets-icontasks kdeplasma-addons-applets-lancelot kdeplasma-addons-common kdeplasma-addons-runners-characters kdeplasma-addons-runners-converter kdeplasma-addons-runners-datetime kdeplasma-addons-runners-dictionary kdeplasma-addons-runners-spellchecker kdeplasma-applets-homerun kdeplasma-applets-networkmanagement kdesdk-kate kdeutils-ark kdeutils-kgpg kdeutils-kwallet kdeutils-sweeper kmod ktp-accounts-kcm ktp-approver ktp-auth-handler ktp-call-ui ktp-common-internals ktp-contact-list ktp-contact-runner ktp-filetransfer-handler ktp-kded-integration-module ktp-send-file ktp-text-ui kwebkitpart ladspa libarchive libcroco libcups libdrm libffado libffi libidn libkcddb libkcompactdisc liblastfm libldap liblqr liblrdf libltdl libmad libmariadbclient libmirage libmms libmng libnl libpcap libpurple libsasl libsoup libspnav libtool libxml++ linux linux-api-headers linux-atm linux-firmware linux-headers llvm loudmouth lzo2 madwifi make man-pages mariadb mariadb-clients mirror-check mkinitcpio mlt mpfr ndiswrapper nepomuk-core nepomuk-widgets net-snmp networkmanager nspr nss ntfs-3g obexd-client opencv openjpeg openssl orc oxygen-icons pacman pacman-mirrorlist pam pango perl phonon phonon-backend-gstreamer polkit polkit-qt postgresql-libs procps-ng pth pulseaudio python2 python2-gobject3 qoauth qscintilla qtwebkit quassel raptor rasqal redland redland-storage-virtuoso rekonq rsync run-parts samba schroedinger soundtouch sox spideroak sshfs system-config-printer systemd telepathy-farstream telepathy-gabble telepathy-glib telepathy-haze telepathy-idle telepathy-logger telepathy-logger-qt telepathy-mission-control telepathy-qt telepathy-rakia telepathy-salut testdisk tomoyo-tools transcode tzdata ufw vhba-module webrtc-audio-processing wireless-regdb wpa_supplicant x264 xf86-input-synaptics xine-lib xkeyboard-config xorg-xkb-utils xterm -
McSzaby
őstag
Felraktam a 4-s Samba-t mondván abban megvan minden, ami nekem fog most kelleni.. Már a dns feloldás se működik, szal cseszhetem ez az egész Sambazást... Nem lesz win 7 alatt Samba Dc...
-
McSzaby
őstag
Na, most ez mi a szöszdákesz? Sikerült összehoznom, hogy be tudjon lépni a tartományba. Csodálatosan kiírja, hogy "csók a tartományban" azután mg ezt a hibaüzenetet kapom. Újralököm a gépet utána meg azt írja, hogy nem sikerült kapcsolatba lépni a kiszolgálóval, de ő bent van a tartományban. XP alatt beírtam a felhasználó/passwd párost és már bent is voltam a tartományban, minden gond nélkül. Miért nem tudnak kommunikálni?? Vagy mi a gond? Most azt sem tudom eldönteni, hogy ez wins gond, vagy samba.
-
pushalias
addikt
válasz
McSzaby #19019 üzenetére
Azokat te raktad fel, és úgy mentek, vagy csak a conf volt hasonló?
Mert a Win kliensek szeretik a Win domaint, ami magyarra lefodítva AD-t jelent, az meg mindeféle extrákat igényel a Samba mellé. ;-)
Update, mert kicsit szűkszavú lehettem.
Eleve a security = user az nem az a kifejezett windows-os domain beállítás. Az ottan security = ADS lenne. Persze nem vagyok a helyszínen, ezért nem tudhatom, mik vannak ott hekkelve.
-
McSzaby
őstag
válasz
CPT.Pirk #18995 üzenetére
Jah, az a mocskos tevetenyésztő mohapirító utolsó szent végbeles úristen, aki nem tudja rendesen megcsinálni hogy a samba megfeleljen a win 7-8 korszakban is..
ViZion: Mész a ...
Ebből az egészből ESXi lesz, akár bírja a brazos, akár nem... Lesz fent win is meg linux is.
-
McSzaby
őstag
Apróbb idegbetegség fogott el már megint a Samba kapcsán. Valamiért ezen a Chakra-n nem akar múúkodni.
Szóval, most úgy gondoltam nem fogok be egy külön win szerót csak a tartomány-szolgáltatás miatt. (jelzem, már többször csináltam ilyet.) Szal, samba elő, mehet a gépelés. A következőket csináltam:
configoltam a smb.conf-t.
hozzáadtam a gépet felhasználóként a megfelelő paranccsal
smbpasswd -a -m gépnév$ - paranccsal megadtam a gépet
smbpasswd -a pöcsömöccseuser jelszóval meg minden békességgel.Erre, amikor be akarnám csóringer gépemet léptetni a tartományba, ezt kapom:
Adom hozzá a confomat is.
[global]
workgroup = otthon
netbios name = "az"
security = user
encrypt password = yes
os level = 66
local master = yes
domain master = yes
preffered master = yes
domain logons = yes
wins support = yes
logon path = \\%L\profiles\.profile
logon drive= H:
logon home = \\%L\%U[profiles]
comment = Halozati profilok
path = %H
read only = no
create mask = 0600
directory mask = 0700
hide unreadable = yes
store dos attributes = yes[users]
comment = Felhasznalok
path = /home
read only = no
inherit acls = yes
veto files = /aquota.user/groups/shares/[homes]
comment = home dir
valid users = %S, %D%w%S
browseable = no
read only = no
inherit acls = yes[netlogon]
path = /home/netlogon
public = no
writeable = no
browseable = nowins beállítva a kliens gépeken is, szaaaaaal nem váááágom... több gépen kapom a hibát..
restartok, egyebek már megvoltak.
-
SirRasor
addikt
Ha teljesen véletlen valaki már szopott Puppy linux (lucid) és windows 7 közötti mappamegosztással (routeren), akkor elárulhatná a megoldást, mert semmi se működik, amit gugliban ajánlanak.
(win7-nél minden jól áll (jogosultságok is), ez 100%. Puppynál meg se sambával, se pnethooddal, se YASSM-el se látszik a win7-ben megosztott mappámTaláltam még 2 parancsot terminálra: smbmount meg sima mount. Az elsőre azt írja, hogy nem találja a parancsot, pedig a teljes Samba csomag felment. A második meg nem fogad el nevet és jelszót
Valakinek van ötlete a megoldásra?
-
Thusor
őstag
Hol tudok annak utána nézni, hogy az új ubuntu server 13.04-ben melyik Samba verzió van integrálva?
-
McSzaby
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #17767 üzenetére
Volt egy kis fennakadásom a pacmannel, de azt is meg lehetett oldani.
Hibátlanul fut nálam az op. rendszer,frissít,gördül,működik. Egyetlen hibája -amivel nem is foglalkoztam-, hogy a samba kapcsolatok/kapcsolódás nagyon lassan működnek/működik alatta. Ez inkább beállítási probléma sztem.. De nálam hibátlanul megy a 7-8 éves laposomon és eddig szinte semmit nem kellett hegesztenem rajta.
Még a Cisco Packet Tracer-t is sikerült berúgni rajta.
-
Roxeus
tag
Kérdésem lenne a tapasztaltabb linux felhasználók felé.
Adott egy Debian (6.0.7), amint fut egy Samba és egy Apache. A samba üzembe van helyezve egy raid1 tömbön, ahol dokumentumokat tárolunk. Egy windows-os shadow copy alternatíva kellene, ami üzembiztos, és a véletlenül törölt, vagy felülírt fájlokat egy bizonyos ideig vissza lehessen állítani.
Továbbá egy olyan helyzetet kellene megoldani, hogy ez a fájlszerver egy alhálózaton van, aminek a kifelé történő elérése viszonylag lassú, főleg ha többen is dolgoznak rajta. Gyakorlatban csak pár mappát használunk innen, de kellene belőle egy lokális szinkronmásolatot tartani, ami bizonyos időközönként oda-vissza szinkronizálódna.
Mindennemű tanácsot/javaslatot szívesen fogadnék ezzel kapcsolatban...
-
McSzaby
őstag
Sziasztok!
Az lenne a gondom, hogy állítottam be iptables-t, minden jól működik kivéve a samba-t, vagyis ez a probléma, hogy jól működik, mert telóról, win-s gépről tökéletesen elérem, de a laptopon lévő Manjaroról semmi. Nem tudok becsatlakozni... Mit kell engedélyeznem, vagy átengednem? 137,138,139,445 port átengedve.
-
válasz
mrhitoshi #16760 üzenetére
wake on lanhoz alaplaptámogatás kell.
FTP easy. Egyébként nem lenne jobb SAMBA share? (távolról pedig SFTP, aminek ilyen módon nincs köze egy FTP serverhez.)
DLNA: [link]Mehet maga a Debian is rá, vagy az Ubuntu server. Ubuntu-ból az LTS a nagyon ajánlott (ezt linkeltem), még 4 évig supportált. Ízlés dolga, egyikkel sem lősz nagyon mellé.
-
-
McSzaby
őstag
Sziasztok!
Egy újabb hülye kérdéssel jövök, amit nem igazán értek. Ugye a legtöbb embernél megtalálható egy router SPI tűzfallal. Úgy működik, hogy - elvileg - ami nincs átengedve azt blokkolja szépen. Kézzel be lehet állítani a forwardolást, stb.. iptables-nél tulajdonképp ugyan ezt csináljuk. Beállítjuk a portokat, mit tiltson, mit engedjen át. Akkor miért van az, hogy egy SPI tűzfal simán átenged bizonyos portokat, ha nincs uPnp beállítva? Mondok egy ostoba példát: Samba-t simán átengedi a router, de egy iptables-ben külön kell beállítani.
-
McSzaby
őstag
Sziasztok!
Két nagyon alap kérdésem lenne, amit azért illene tudnom, de mégse... Miként tudom megoldani azt, hogy egy felhasználó ne kapjon shellt, ne tudja használni a parancssort, de mégis a szolgáltatásokat tudja. Gondolok itt FTP-re,samba-ra stb..
Illetve a másik kérdés, ami kicsit összetettebb:
Milyen paranccsal iratom ki a rendszerben lévő felhasználókat, mármint az összeset, aki akár home-mal akár anélkül benne vannak a rendszerben. Ugyan ezt hogy tudom megtenni csoportok esetén? -
McSzaby
őstag
De egyébként brutális mennyire rosszba van az AMD minden Linukkkkszal.. Az asztali gépemen is X2/Ati van és arra se találtam semmit jót a Mageia-n kívül. Mondjuk a Mageia utána úgy játszotta le a videókat,mint a win még soha. Majd kutatok,keresek és hátha találok valami megoldást arra, hogy ne keljen 30. alkalommal is újratelepíteni a (több) kis linuxomat, mert most ettől a kisebb bibitől eltekintve sikerült életre bírni a Samba-t is, van ftp,torrent minden. Szal most jól működik csak a full hd marad el...
-
McSzaby
őstag
Ebben igazad van, ez teljesen korrekt, de ott a hiba, hogy pár alap dolgot azért tudok plussz szeretnék gyakorolni is. Pl.: Samba-t teljesen értem,tudom,ismerem, de mégsem működött Ubuntu alól. Ez itt a baj, hogy funckió,ami kéne nincs meg az Openelec-ben, ahogy nézem...
-
McSzaby
őstag
HTPC és tulajdonképp némi szerver funkció. (FTP,SAMBA,SSH,Torrent, stb. meg lehet később tűzfal,iptables,dhcp, ilyesmi.) Eddig a xubuntu vitte a hd filmeket, de ott meg valami csúcs gebasz volt és a samba nem működött. Mint-n úgyszint. Feljebb olvasható, hogy minden megpróbáltam mégsem tudott a win csatlakozni hozzá. Winhez tudtam én csatlakozni, de a win ide nem...
-
Syl
nagyúr
válasz
McSzaby #16047 üzenetére
Elhiszem.
Ki kell rakni a gép mellé a balkezes szekercét - rögtön működni fogÉn a paraszt módszert követtem. Létrehoztam egy nyilvános nevű mappát. Rá jobb egérklikk, tulajdonságok, megosztás fül. Automatikusan felrakta a sambát, kiosztottam a jogokat és azóta simán megy. Azt sem tudom hol van a samba config file.
-
McSzaby
őstag
Sziasztok!
Xubuntu alatt megcsináltam egy Samba megosztást. Eddig bevált módszereim alapján dolgoztam, ami mindig, de tényleg MINDIG hibátlanul működtek most viszont rohadtul nem enged hozzáférni a megosztásokhoz. Már ott tartok, hogy visszamentem az alapokhoz és semmit nem enged onnan se.DMZ-ben bent van, és ezek a beállításaim.
[global]
workgroup=WORKGROUP
netbios name=név
guest ok=yes
read only=no
security=share
guest account=nobody[megosztas]
comment=Közös Megosztások
path=/home/név ,de próbáltam tmp-vel és mással is.
browseable=yes
read only=yes
guest ok=yes -
McSzaby
őstag
Sziasztok!
Következő a kérdésem: Samba alól hogy tudom megoldani azt, hogy legyen [public] megosztás, illetve jelszavasan mindenki elérje a saját /home könyvtárát. A lényeg a jelszavas részen van!
Global-ban átállítom a security-t user-re és utána [homes] megosztásban hogyan tovább? Megadom path-nek a %U-t, beírom,hogy guest ok=no, ugye? A [public] megosztásnál pedig engedélyezem a guest hozzáférést?
-
McSzaby
őstag
A gép játszaná le, mert kicsi fogyasztása és azért kell a virtualizált réteg, mert folyamatos "szerver funkciókat" látna el a "fő" oprendszer, ami Debian lenne!
Szal közben nem lehet újraindítani a gépet és a Debianra sok dolog miatt szükségem lenne!
Megnézném,anyut,barátnőt, vagy uncsitesókat, ha a CLI alapon elindítanak egy filmet Debianon!
Ha nem megoldható egy eszközön belül ez, akkor marad a Samba-n keresztüli lejátszás, vagy a DLNA szerver!
Csak azért jó lenne így
-
-
PistiSan
addikt
Sziasztok, arch linuxot használok, valamiért nem megy a samba rendesen, amikor bekapcsol a rendszer nem indul el normálisan, nem lehet csatlakozni semmihez. Viszont ha újra indítom a daemont akkor megint jól működik.
Amikor jól működik, ennyit hagy a logban.
[2013/01/01 19:15:25, 0] nmbd/nmbd.c:861(main)
nmbd version 3.6.10 started.
Copyright Andrew Tridgell and the Samba Team 1992-2011
[2013/01/01 19:15:48, 0] nmbd/nmbd_become_lmb.c:397(become_local_master_stage2)
Samba name server RASPBERRY is now a local master browser for workgroup WORKGROUP on subnet 192.168.1.123
[2013/01/01 19:16:26, 0] nmbd/nmbd.c:66(terminate)
Got SIGTERM: going down...
Rendszer újraindítás után viszont ez van a logaban, és nem lehet csatlakozni a megosztotta mappákhoz.
[1970/01/01 01:00:14, 0] nmbd/nmbd.c:861(main)
[1970/01/01 01:00:15, 0] nmbd/nmbd.c:690(open_sockets)
Ha újraindítom a daemont, utána jól működik a megosztás megint, a logban ennyi van.
[2013/01/01 19:22:42, 0] nmbd/nmbd.c:861(main)
[2013/01/01 19:23:05, 0] nmbd/nmbd_become_lmb.c:397(become_local_master_stage2)
Samba name server RASPBERRY is now a local master browser for workgroup WORKGROUP on subnet 192.168.1.123
*****Bármi ötlet?
-
-
válasz
csimmasz #15443 üzenetére
Először is: a géped gyenge, legfőképpen a memóriaméret korlátoz - ami egyúttal azt is eldönti, hogy a népszerűbb asztalkörnyezetek kiesnek, legfeljebb az LXDE marad. Samba-t mindenképpen konfigolni kell kézzel - az nem jutott eszedbe, hogy létrehozd a könyvtárat és a fájlt?
-
csimmasz
aktív tag
válasz
ViZion #15442 üzenetére
Köszi a többieknek is természetesen csak nem akarok uj hszt-!
Tehát nincs olyan linux distró amiben a felsorolt dolgok működnek alapból annélkül, hogy bonyolult szöveges konfigurácíókat kéne elvégezni minden alap funkcióhoz?
Nekem valahogy sosem ugy mennek a telepítések meg a konfigok ahogy a neten le van írva,sokszor még a letöltő központból sem tudom letölteni valami hiba miatt.
Szóról szóra követem a megoldásokat a problémáimnál de sokszor valami máshogy végződik, hiányzó függőség vagy nem is tudom, szóval valami katasztrófa, a használat helyett csak a forumokat kell bujni.
A suse annak idelyén elég wiin szerű telepítést használt, más nem ilyen felhasználó barát nála?
A videolejátszásnál azt írja az ubuntu hogy kívánja letölteni a hiányzó dolgokat, igent nyomok de a a letöltés felénél kiakad hibával.
De a VLC vel megoldottam.
Ami nagyon fontos lenne az a windowsos hálózat elérése, fönt van a samba meg mindenféle kieg de nem sikerül életre bírnom, telepítem ahogy le van írva majd kellene egy könyvtárban egy fájlt konfigurálni de az a könyvtár nem létezik. megőrülök tőle.
Router osztja a hálót a winen nem kell állítani semmit bedugom azt megy, ennél meg szívok.
A vnc oda vissza elég nekem, de valahogy azt sem sikerült megoldanom rendesen, pedig alapból van benne távoli asztal.
-
-
McSzaby
őstag
Sziasztok!
Lassan megépül egy szerver itthonra és lenne pár kérdésem. Az első az lenne, hogy miként tudnám biztonságosan elérni az itthoni szerveren tárolt adataimat. Szóval, "van" itthon egy Samba megosztás és az ebben a megosztásban szereplő fájlokat szeretném elérni távolról is. Volt egy olyan beteg ötletem, hogy lenne egy sql ftp virtualizáció és tulajdonképp annak a mappáját használnám samba-ban, így mindent elérek weben keresztül, de ez nem túl biztonságos. Szóval erre VPN-t használjak, vagy tudtok más megoldást is?
Egy másik kérdés az lenne, hogy "helyi" gépemen szeretném lejátszani a szerveren tárolt HD filmeket. Ehhez mire van szükségem?
Utolsó kérdésem: Karakteres felület alá van esetleg grafikus böngésző? (Ez mondjuk lehet elég hülye kérdés)
Köszönöm!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A Dolphin egy okos dolog, alapból fel van készítve Samba megosztások kezelésére.
Ahogy Vladi is írta, Win-Lin közötti megosztásnak lehetnek problémái, meg legalább egy router vagy switch is bejön a képbe, ki tudja mi akasztja meg, akár még a Win tűzfal is közbeszólhat...
-
Vladi
nagyúr
ha win felől jön az adat, akkor samba megosztás. De szerintem annyi történtik, hogy nagyon lassú az adatátvitel és csak várakozik az idők végezetéig.
Egyébként ki tudod akkor is lőni az alkalmazást. pl: htop programot indítod, és ott egy kill-t küldesz neki. Érdemesebb letölteni és úgy megnyitni. Vagy másik protokollt válassz, pl: ftp.
(#15249) Ryle:
Az, hogy fedorára ne használd az unitebootint. Mert fedorát nem tudja rendesen pendrivera rakni.
Ezt használd: link. -
törölt tag
Samba config-hoz lenne szükségem segítségre. Egy Win7-es és egy Ubuntu Linux-os gép van összekötve gigabit-es hálón. Jelenleg így néz ki a smb.conf:
# Global parameters
[global]
workgroup = WORKGROUP
netbios name = MEDIACENTER
server string = MEDIACENTER
security = SHARE
guest ok = yes
read only = no
guest account = media
os level = 66
local master = yes
dfree command = /bin/dfree.sh
create mask = 644
directory mask = 755
wins support = yes
socket options = TCP_NODELAY SO_RCVBUF=65536 SO_SNDBUF=65536
[Share]
path = /windows/share
writeable = Yes
guest ok = Yes
browseable = YesA probléma:
Win7 x64 NTFS SSD -> Ubuntu x64 Ext4 HDD -- 70-80 MB/s
Ubuntu x64 Ext4 HDD -> Win7 x64 NTFS SSD -- 30-37 MB/s -- ???Amikor Win7 volt a mostani ubuntus gépen, akkor oda-vissza megvolt a tempó?
Mi lehet a gond? -
MasterMark
titán
válasz
rokefeller #13947 üzenetére
Nem igazán értem ezt az egészet. A home is root bigyós. Akkor azt miért tudom megosztani, a másikat meg nem? (A webmin-be is root-ként vagyok bejelentkezve és onnan megy a samba.)
-
Jamboo529
senior tag
válasz
lionhearted #13622 üzenetére
Tegnap este tesztelgettem:
PC (Gigabyte EP35DS3R) --> gigabit (SATA2 winchester (NTFS) )
Router (TP-link 1043ND) --> gigabit
Media Player (WDTV Live) --> 10/100Mbit (USB2.0-n rákötve egy winchester (EXT3) )Szóval másolás PC ről WDTV-re kötött winyóra:
Fájl: 488MB (hogy ne tartson órákig a másolás)
PC-->WDTV
TCMD-vel (samba) 7,6 MB/s
TCMD-vel (ftp) 6,6 MB/s
TCMD-vel (ftp) háttérben 6,4 MB/s
W7 64bit intéző (samba) 7.4MB/s
WinSCP (ftp) 480 KB/sMondjátok már meg, ez normális sebesség?
Ma még kipróbálom mit tud egy Filezilla.
Van valami különleges beállítása, amivel gyorsabban tud másolni?Valamint még kipróbálom, hogy BD50-et tud-e streamelni a PC-ről akadás nélkül, mert ha igen, akkor lehet marad a WDTV, csak kerítek egy NAS-t ami megfelelő sebességgel tudja kiszolgálni a media playert.
Így ki tudom hagyni a másolgatásból a WDTV 10/100-as netcsatiját.
A NAS meg intézheti nekem a torrentet is. -
Vladi
nagyúr
válasz
lionhearted #13622 üzenetére
A samba lesz lassú. Ha nem, akkor jó. Világos voltam?
-
-
Jamboo529
senior tag
Üdv LINUX Guruk!
Egy gyors kérdésem volna. PC (W7 64bit) és a WDTV media playerem (linux alapú B-RAD custom firmware) közötti adatkommunikációt szeretném felgyorsítani.
A WDTV-re van kötve USB2.0 val egy 3.5" winyó, erre szeretnék különböző média tartalmakat rámásolni.
A WDTV elérhető: Samba, FTP, NFS módon is.
A 3 módszer közül melyik a leggyorsabb??
Eddig Samba-t használtam, de 7-8MB nál nem volt több a sebesség.
A másik kettő lehet gyorsabb?? -
válasz
endruboy1 #13581 üzenetére
Ha kell GUI, akkor lubuntu.
De talán még jobb, ha ubi szerver fel, majd telepítesz rá lxde-t.
Mindkettőnek települnie kellene.És persze az említettek.
Egyébként mire kell gui? Ha csak torrentre kell, akkor deluge daemon módban, vagy torrentflux, stb. És akkor webui-n eléred.
Fájlokat meg pl scp/sftp, vagy samba/nfs. -
Chabee
tag
Van egy Bem Apóval egyidős gépem, amelyre a közelmúltban feltelepítettem a Lubuntu 11.10-es verzióját. Fő célom az volt vele, hogy démonban fusson a minidlna és a transmission, meg némi samba és ftp. Ezeket sikerült befaragni, de most jönne az a lépés, hogy a gép el lesz dugva a lakás egy félre eső sarkába, úgy hogy még billentyű és egér sem lesz rátéve, így aztán a grafikus felület és az ahhoz kapcsolódó programok teljesen feleslegessé válnak. Ezért szeretném megoldani, hogy az ablakkezelő ne induljon el rajta és csak egy egyszerű parancssoros linux köszönjön rám, ha esetleg rádugok egy monitort. (Mert ugye az sem lesz rátéve, mert távolról kívánom babrálni)
Kérdésem, hogy mit kell kiherélni és hol, hogy még véletlenül se töltődjön be valami olyasmi, ami teljesen felesleges egy ilyen üzemmódhoz és csak az erőforrásokat emésztené.
Avagy egyszerűbb esetleg újratelepíteni grafikus részek és azon felületen működő programok nélkül, már ha lehet egyáltalán ilyet csinálni az Ubuntu családnál?
Vagy lehet hogy nem is a Lubuntura van szükségem, hanem valami egyszerű parancssoros disztróra?
Nos a fenti kérdésekből egyértelmű miért itt teszem fel azokat.
A segítséget előre is köszönöm! -
sonar
addikt
válasz
Tepsifüles #13114 üzenetére
Javaslom, hogy az idevágó logout bejegyzést olvasd el: [link]
Win alól meg próbáld meg azt, hogy parancssorból authentikálsz
net use \\sambagépipje /user:sambauser password
aztán megmondja, hogy mi a gond. -
Tepsifüles
tag
Sziasztok!
Feltelepitettem otthon egy suselinux 11.4 et és 2 problémám van:
1. sikerült beállítanom a hálózatot, hogy a szerver minden gépet lát, de a szervert semmi sem látjaez mitől van? Telepítettem fel Sambat, és fel is vettem egy könyvtárat amit meg szeretnék osztani, de semmi. Pingelni tudom a szervert, de látni egyik nem látja a többi gép
2. másolok win7-es gépről fileket, és kb 1-2MB/seccel csordogál a cuccmit kellene állítanom, hogy gyorsabb legyen?
(illetve a Samba kiszolgáló alatt->Indítás fülnél a Túzfal port le van zárva, és megnyitni sem engedi
)
Válaszokat előre is köszönöm. -
chab7
addikt
-
Chabee
tag
Üdv Mindenkinek!
Szeretnék tanácsot, véleményt kérni a következő, az "abszolút kezdő" kategóriába tartozó témában. A dolog két részből áll.
A vas:
Van egy ősrégi elfekvő masinám: Tualatin Celeron 1 GHz, 512 MB RAMmal (mert ugye többet nem is tud szegényke), AGP-s ati vga (talán Rage XL), 20 GB belső winyó és majd egy USB-n hozzácsatolandó nagyobb HDD. Ennek okán kerülni fog a gépbe egy USB 2-es bővítőkártya.
Amit szeretnék összehozni:
A két legfontosabb (ezért élesztem fel ezt a régészeti leletet) DLNA szerver és torrent 0-24-ben. Lenne még Samba, mert több vindóze gép is van hálóban, talán ftp, más nemigen. A DLNA szerver által megosztott tartalmat egy Samsung SMART TV-vel szeretném lejátszani.
A grafikus felülethez nem ragaszkodok feltétlenül, de gondolom egyszerűbb kattintgatva beállítani valamit, mint a config fájlban turkálni.
Nyilván ez a hardver igencsak gyengécske, de abban reménykedem, hogyha egy router el tud látni ilyen feladatokat mondjuk egy 400 MHz-es procival meg 32 MB RAMmal, akkor talán ez is.
Fedora és Ubuntu linux-okal szemeztem, de gőzöm sincs hogy ezen a vason minek lenne értelme.Segítségeteket előre is köszönettel:
Chabee
-
vzsryl
nagyúr
válasz
sh4d0w #11513 üzenetére
Én is kitöltöttem a tesztet és többféleképpen, de 1 kivételével mindig az OpenSuse-t rakta ki előre, és amikor nem elsőként végzett, akkor is csak a Mint előzte meg, de a süsü is 100%-ot kapott. Ez utóbbinál Otthoni felhasználást jelöltem meg, de a többinél szervert.
Szóval kb. mindenben ennyire jó az OpenSuse, vagy csak a teszt készítője komálja nagyon?Egyébként OpenSuse 10.3-at tanultam és azon is vizsgáztam (DNS karakteresen is, DHCP, FTP, WEB, SAMBA stb...). Ez a verzió nem tetszett túlzottan, de a 11.4-es nagyon bejön.
Maradjak is mellette vagy kacsintgassak más disztri felé is? Egyelőre otthoni felhasználás, de később szerverként is használnám (nem csak itthon). -
EasyR
aktív tag
Üdv Mindenkinek!
Lenne egy samba-s problémám, amire hátha tud valaki megoldással szolgálni!
HP Microserverre (N36L) debian van telepítve graf. felület nélkül, 1gb rammal, 1,5tb-os hdd-vel (nincs raid).
A hdd egyik partíciója sambával meg van osztva két windowsos gép felé!A probléma (ami két-három hete jelentkezett) a következő:
- Elindítok egy másolást a szerverre, ami el is indul kb. 30mb/sec sebességgel. majd kb. 5-600 mb átmásolása után elkezd lassulni. A végén már 150k-val megy csak!
- Ha megállítom a másolást, akkor van, hogy fél perc is eltelik, mire teljesíti a kérést és leállítja a folyamatot.
- Az olvasási tempó is hagy kívánni valót maga után. A lassulás itt is megvan, kb. 3-6mb/sec.
- Ha le akarok törölni nagyobb file-okat a szerverről, akkor elég sokáig tart, amíg azok megtörténnek (akár 15-20 másodperc is lehet).Ezeket a file műveleteket Win-es Total Commanderrel néztem, a sebességadatokat is itt ellenőriztem. Az smb.conf már csak sima alap, mindent töröltem, de így is rossz.
Mi lehet a gubi? Hdd? Vagy Samba beállítás?A válaszokat előre is köszönöm!
-
letix
senior tag
válasz
sh4d0w #11433 üzenetére
Köszi a válaszod!
Nos, a helyzet az, hogy beléptettem tartományba, krb5-kdc fent is van, úgy félig meddig még működik is, samba authentikál AD-ből, de egyelőre kevés rá az időm és a tudásom is.
A legegyszerűbb az lenne ha az AD-s auth tökéletes lenne, és akkor nem kéne user/pass.
Lehet, hogy az járhatóbb út.
Mindenesetre ha valakinek van ötlete olyanra, hogy a user/pass-t vagy csak a pass-t (illetve annak hash-ét) külön file-ban tárolva hogy lehetne megoldani, az is jó!
Keresgélek addig is.
Köszi!
udv
letix -
EasyR
aktív tag
válasz
body007 #10684 üzenetére
szia!
ezt próbáltam, de sajnos a másik xp-s gépen is szórakozik!
de a file-ok, könyvtárak látszanak, tallózni is lehet, csak másolni, futtatni nem.transmission webtorrent megy, mediatomb dlna médiaszerver megy, csak az a fránya samba megosztás szórakozik!
de hogy mi lehet a gondja? -
adalbert1
veterán
Ezt látom, mikor VNC-n belépek:
vnc4server-t használok, indításnál csak a felbontást és a színmélységet adom meg neki paraméterekkel. Ha a végére még beírok egy :0-t, akkor az alábbi hibaüzenetet kapom:
Warning: dgsejt:0 is taken because of /tmp/.X0-lock
Remove this file if there is no X server dgsejt:0
A VNC server is already running as :0Az nem lenne baj, hogy új displayt indít, hanem hogy nem úgy néz ki a display mint mikor simán beloginolok (mint a két kép közti különbség).
Xp-vel még ma megnézem, csak előszőr helyet kell csinálnom a külső hdd-men, hogy legyen mire másolni. Érdekes, hogy ahogy észrevettem legtöbbször pár GB-os anyagoknál jön elő a Samba-Win7 probléma, ha pár száz MB méretűeket másolok, akkor igen ritka. Lehet hogy x időnként megakad/szakad a kapcsolat?
-
doc
nagyúr
válasz
adalbert1 #10151 üzenetére
a vnc-nel nem az a baj, hogy uj displayt indit neki, es nem a mar meglevot kapja meg?
melyik vnc servert hasznalod, illetve hogyan inditod? ha megadod neki a mar letezo displayt ( :0 ) akkor elvileg azt kell latnod, ami a kepernyon van
sambaval nekem meg sosem volt hasonlo gondom, esetleg probald ki egy xp-vel hogy ugy mukodik-e rendesen, a w7 halozatkezeleset irtozatosan elcsesztek -
adalbert1
veterán
Üdv!
Debian 5.05 szeretném egyelőre az alábbiakat használni:
Samba
VncA Samba megy is, viszont ha a Windows 7-et futtató kliensre visszafelé másolom a fileokat, néhánynál azt a hibaüzenetet kapom, hogy please remove the write protection. Elméletileg minden file-nak ugyanaz a user a tulaja, mint aki a windowsos gépen is mountolja hálózati meghajtónak a megosztott könyvtárat. Érdekes, hogy néhány Retry után általában rendbejön, és átmásolja a filet.
A problémáról hirtelen ennyit találtam, az utolsó hozzászóló szerint a kliens hibája. Szerintetek mit lenne érdemes ellenőrizni Debian/Win7 oldalon?A Vnc is rendben megy, viszont a grafikus felület mindössze egy fekete háttér, egy terminál szerű ablakkal, én azt szeretném elérni, hogy azt lássam mintha simán bejelentkeznék a gép előtt ülve, grafikus felületet használva. Itt többféle lehetséges hibát olvastam (igazából lassan abba a hibába esek, hogy túl sok az infó, és nem lehet egyértelműen leszűrni):
- az a user be van jelentkezve, aki használná a vnc-t távolról
- xstartup buherálása : itt hiába próbáltam bármit, jobb irányba nem változott a dolog (pl. gnome_session & beírása a végére, ugyanez csak exec-cel, az első 2 sor elől a # elhagyása, stb).
Illetve még fontos lenne a Vnc automatikus indítása boot közben (de még bejelentkezés előtt). Erre is kétféle megoldást találtam, az egyik az init.d-n keresztüli megoldás, a másik pedig az rc.local-on keresztüli. Egyelőre mivel még az előző két problémára keresem a megoldást, így nem ástam magam bele az ide vonatkozó leírások bővebb tanulmányozásába. -
gurabli
őstag
Hmm, ránéztem a Puppy-ra, ez jónak tűnik!
Segítenél, hogy kell beállítanom Puppy-ban a következőket:- nfs megosztás
- samba megosztás
- deluge
- RD (pl. VNC)Más nem is kellene. Vagy ugyanúgy kell, mint az Ubuntu-hoz linkelt leírások?
Ezen is futna minden, ami nekem kell? És ha jól tévedek, akkor gyorsabban, mint pl. az ubuntu-n. Mert csak az számít, hogy stabil legyen, minél gyorsabb a megosztás (nfs) és jól működjön a torrent. Semmi más nem kell.Köszönöm előre is!
-
gurabli
őstag
Kezdek komolyan rákattanni a linux témára
Sajnos időm nagyon kevés lesz rá, ha 4-5 évvel előbb szánta volna rá magam, akkor más lenne a helyzet (bár így is eleget ülök monitorok előtt, hát még akkor).
Hétvégén felrakom a legújabb ubuntu-t, a HDD ext3-as lesz, pakolok mellé egy Delug-ot, beállítom az nfs és a samba megosztást, és az RD-t (valószínű, VNC). Gyakorlatilag ennyi kell, semmi másra nincs igényem. A lényeg, hogy a gépre rá se kelljen nézni, torrenteket webui-n rakom, a feliratokat megosztáson keresztül a windows gépről. Aztán kíváncsi leszek, miben lesz jobb (esetleg rosszabb), mint az XP Pro.
Mondjuk, mivel nem lesz rajta antivir, ezárt startból kevésbé lesz lefogva a rendszer. Gondolom linuxon kevesebb felesleges ilyen olyan service fut, mint az XP-n.
Akkor OK az Ubuntu, vagy mást rakjak?
-
harry
veterán
válasz
gurabli #9874 üzenetére
Eleinte lehet bonyolult a parancssor, de hidd el, sokkal használhatóbb és hatékonyabb. Pl. fogalmam sincs, hogy lehet összekattintani egy nfs megoldást, de nem is érdekel, mivel pár sor, és kész is, pl.: [link]
Samba hasonlóképp. Tűzfalat egyelőre hanyagolnám, majd ha összelőttél mindent, esetleg, bár akkor sem látom szükségét.
Torrent kliensnek én a deluge-ot javaslom. Pl. lehet olyat csinálni, hogy fut egy daemon ("szerver") a szerver gépeden, és erre fel tudsz csatlakozni klienssel. Tehát saját gépeden tudod kezelni a torrenteket, elindítani, letölteni, stb, de valójában a távoli gépen történik a letöltés. Mondjuk annyi hátránya van, hogy mivel a távoli gépre töltöd, nem tudod annak tartalmát tallózni (hova szeretnéd tölteni). Mondjuk esetemben nem bonyolult, mert tudom, mi-hol van.Semmiképp sem lenne jó ötlet az egész vinyót megosztani. Meg csúnya is. Inkább csinálj egy mappát (pl.: /data), és azt oszd meg, pakolj oda mindent.
Ha szerver verziót telepítesz, ott nincs X (grafikus felület), cserébe kisebb, kevesebb extra hülyeség van, más a kernel, stb.
Egy desktop verzión van grafikus rész, alapvetően ezt is indítja el, bár ez átállítható. -
gurabli
őstag
Sziasztok!
Teljesen kezdő vagyok linux téren, ezért nagy segítségre lenne szükségem.
Van egy AMD XP 1900+, 256 RAM, 320GB gépem, ami "szerverként" megy egész nap, se billentyűzet, egér, monitor nincs rajta, távoli asztallal érem el az asztali géppel vagy laptop/netbookkal.
Ami fut rajta: xp pro, utorrent, hanewin nfs server (a WD HD lejátszóhoz lan megosztáson). Kezd elegem lenni a windowsból, gondoltam lecserélem linuxra az oprendszert, biztos gyorsabb, stabilabb lesz, mint az xp.Letöltöttem az Ubuntu 10.04-et, kipróbáltam, de nem sokra jutottam, még azt sem tudom, hogy kell nfs megosztást létrehozni, amit majd lát a WD lejátszó. Igazából az egész vinyót meg szeretném osztani, gondolom az export fált kell szerkeszteni, de hogyan? És mit kell beírni? Megoldható mindez grafikusan, hogy ne keljem parancssorral?
Ami kellene:
- egy igazán jó torrent kliens az utorrent helyett (DigiLAN)
- távoli asztal, hogy a windows gépekkel is el tudjam érni a linuxos gépet
- gyors nfs megosztás
- samba, mert gondolom csak így lesz látható a win hálózatbólVírusirtót nem is kell telepítenem egyáltalán? Tűzfalat sem?
Elnézést a láma kérdésekért, de igazából keresni sem tudok neten, mert nem tudom linux világban
mit hogyan kell, mindenhol csak parancssorokat látok
-
fradi81
veterán
Vagy samba-val is meg lehet oldani valahogy? A lényeg hogy a mandrivás gépről lássam a Mint megosztott mappáját és átmésoljak mindent.
-
sonar
addikt
Sziasztok,
Egy kis segítségre lenne szükségem, mert elakadtam a Sambazásban.
Megkreáltam egy egyszerű smb.conf-ot[global]
workgroup = WORKGROUP
netbios name = kubi
guest ok = yes
read only = no
security = share
#encrypt passwords = yes
guest account = nob
[megosztas1]
comment = Vendeg megosztas
path = /tmp
browseable = Yes
read only = Yes
guest ok = YesMajd restartoltam a samba daemont (nincs hibaüzenet), de nem érem el a megosztást.
A workgroup megjelenik a tallózóban, de nem tudok belépni abba a munkacsoportba.Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy létrehoztam egy samba usert is. Amig nem volt addig láttam a gépet (kubi), de a megosztásokkal gondjaim voltak.
Mi lehet a gond? Ha visszaálltam security-ban user-ről share-re az már baj
Esetleg, hogyan tudom eltávolitani csak a samba usert? -
sekli
addikt
Sziasztok,
A topikban tanácsoltak alapján feltettem a xubuntut a gépre, működik is jól, viszont egy-két dologra egyszerűen nem tudtam rájönni:
Hogy tudom beállítani a samba megosztást? Van egy olyan, hogy shared folders, ott be tudom állítani a munkacsoportot és meg tudok osztani, ami látszik is szépen a hálózaton, viszont sehol se látom a megosztásokat. Telepítettem egy smbclient nevű konzolos programot is, de az kicsit komplikáltnak tűnt...
Meghagytam még a régi ntfs particioót is, ami a gépen volt, azt a remote filesystems-re kattintva gondoltam elérem, megnyílik egy gigolo nevű ablak, amiben ugyan látom a particiót, de ha rákattintok, akkor "Connection to .. failed. Authentication is required." hibaüzenetet kapok.
Előre is köszönöm a segítséget!
-
perempe
veterán
válasz
perempe #8841 üzenetére
Fájlmegosztás:
Fájlmegosztás engedélyezése a helyi hálózaton x
Egyszerű megosztás o
Teljes megosztás x
Samba x
NFS oMegosztás gyanánt: /mnt/sda1/akarmi/ megosztva Samba zöld, NFS mellett piros X
---Samba:
Alapbeállítások:
Munkacsoport: ezt megadom
NETBIOS-név: ???
Kiszolgáló sztring: ? (mind1 lenne?)Biztonsági szint: (melyiket válasszam ki?)
Megosztás
Felhasználó
Kiszolgáló
Tartomány
ADSTovábbi beállítások:
jelszókiszolgáló cím/név:
Realm:
A vendégazonosítós bejelentkezés engedélyezése. o Vendégazonosító: (nobody/operator/pop/root/stb.) -
perempe
veterán
Rosszul írtam: nem bootol a gép, és pár könyvtárat menteni akarok (Windows-os laptpra), ehhez használnám a Slax-ot (USB-ről). A Samba-t tudom futtatni (Samba 3.2.5.1.lzm) a module manager-ben, de nem tudom pontosan milyen beállításokat használjak. Egyébként nagyon felhasználóbarát felületnek tűnik.
Winscp elég a Windows-os gépre? A linux alapból mindent megoszt?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3276
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T460 - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 10400F 32GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB ZALMAN M4 Cooler Master 650W
- iPhone 12 Pro 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3581
- 11 GB-os RTX 2080 TI - HP OEM - garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest