Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- Gurulunk, WAZE?!
- MaxxDamage: Vizes Laptop Hűtés? Lehetséges? Igen!
- Argos: Az vagy, amit megeszel
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sellerbuyer: HDMI vagy DisplayPort kábellel szebb a kép?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- skoda12: Webshopos átverések
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
urandom0
senior tag
válasz
lev258 #81434 üzenetére
Elvileg pont az lenne a lényeg, hogy a választást a kérdezőre bízzuk, ne pedig megfosszuk tőle.
De hogyan tudna választani a felhasználó, ha nem is ismeri egyiket sem?
Én pl. a kocsikhoz pont annyit értek, mint az átlag felhasználó a Linuxhoz. Ha elém raknának 5 különböző atutót, halvány lila gőzöm sem lenne, melyik lenne nekem a jobb választás, mert egyiket sem ismerem.
Én ezért szoktam azt mondani, hogy válassza amelyiket akarja, és ha nem tetszik neki, lépjen tovább. Úgyis csak akkor tud jó döntést hozni, ha már megismerte mindet. -
urandom0
senior tag
Írd be terminálba, hogy systemctl, és nézd meg, nincs-e arra a partícióra hivatkozó bejegyzés. Lehet .device, .mount, vagy valamilyen service, pl. az fsck (ez valahogy így néz ki: systemd-fsck@dev-disk-by\x2duuid-0B5A\x2d9CE1.service). Ha találsz ilyet, tiltsd le (systemctl disable xxx) és maszkold (systemctl mask xxx). Ha ezek után is keresi, akkor még valahol máshol is van valami rá hivatkozó bejegyezés.
A pasziánsszal letöltött cuccokat meg tudod nézni a "flatpak list" paranccsal, majd törölni őket a "flatpak uninstall xxx" paranccsal. De ha feltelepítesz az áruházból valami olyan programot, ami igényli ugyanezeket a cuccokat, akkor megint ott lesznek a gépeden, viszont ha utána megint töltesz le valamit, az már nem tölti le újra, hanem azt fogja használni, amit előzőleg letöltöttél.
-
urandom0
senior tag
-
urandom0
senior tag
Igen, lehet legacy módban telepíteni az eOS-t.
Az ablakvezérlő gombokat tudod állítani, ha feltelepíted a dconf-toolst, és elnavigálsz a org > pantheon > desktop > gala > appearance alatt lévő button-layout kulcshoz. A klasszikus minimalizálás, maximalizálás, bezárás beállítás így fest: :minimize,maximize,close
A szoftveráruház csak a Flatpak csomagokat kezeli, a gyári .deb csomagokat nem, azokat paranccsorból vagy (a szintén paranccsorból feltelepített
) Synapticcal tudod kezelni. Ráadásul Flatpak repóból sincs a rendszerben más, mint a sajátjuk, szóval érdemes még az elején felmenni a flathub.org-ra, letölteni onnan valamit, ezután a Sideload be fogja húzni a repók közét a flathubot, és onnantól fogva ha a programban keresel, a flathubos csomagokat is meg fogja találni.
Ja, nem tudom, tudod-e, a dockot testre lehet szabni úgy, hogy jobb gombbal kattintassz egy olyan területre, ahol nincsenek ikonok, és közben nyomod a controlt, vagy paranccsorból a "plank --preferences" paranccsal.
-
urandom0
senior tag
válasz
#68216320 #81354 üzenetére
A domainszolgáltató nem tudja, hogy te pontosan mit is szeretnél kezdeni a domainnel. Ha nyitsz náluk egy ticketet amiben elmagyarázod a problméd, akkor persze segítenek, ahogy tudnak.
Az én egyik Rackhost-os domainemen az TXT így néz ki: v=spf1 a mx include:_cspf.rackhost.hu ~all
Ezt alapból beállította nekem a Rackhost, én nem nyúltam hozzá. De van egy europeregistry.com-os domainem is, ott már én állítottam be a TXT-t, gyárilag üres volt:
v=spf1 ip4:<ipv4 cím> ip6:<ipv6 cím> ~all(Ugye az ipv4 és ipv6 címek helyén az IP címek állnak).
Alapvetően SPF is kell, DMARC is, a PTR rekordra ill. az IPv6-ra is figyelni kell (akkor is, ha nem küldesz tömeges emailket), és van ez a DKIM nevű cucc, ezt is érdemes megcsinálni, mert ez is csökkenti annak esélyét, hogy a Gmail eldobja a leveled. Nem csak, hogy spambe teszi, hanem sokszor egyáltalán nem is fogadja...
Én ennél mélyebben nem foglalkoztam még ezzel, csak néha szoktam paranccsorból elküldeni egy-egy emailt, de még a Freemail is visszadobja, ha nem tetszik neki a rekordok beállítása.Ellenőrzésre az https://mxtoolbox.com/DNSLookup.aspx oldalt szoktam használni, ez elég részletes, illetve ott a
host
parancs is. -
urandom0
senior tag
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #81339 üzenetére
A Unified Remote-on kívül az összes bent van az Arch repóiban, Unified Remote-ból csak egy unified-remote-server, gondolom ehhez még kell a kliens.
Ez a módszer helyett én kb. 6x vért izzadtam...
Najó, de te ilyen különleges madár vagy
Nekem ez a negyedik gépem, amin Linux fut, a néggyel összeszedtem nem kellett annyit szenvednem, mint neked egyetlen géppel.
Sőt, a Linux kifejezetten jó olyan régi hardverekhez, amik újabb Windows-okon már nem mennek. Volt egy 2001-es szkennerem, és egy ezeréves Broadcom wifi dongle-m, amikhez csak XP-s/Win7-es driver volt, Windows 10-en meg sem moccantak, Linuxon simán mentek. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #81335 üzenetére
Szerintem pedig épp a Linux egyik legnagyobb előnye a csomagkezelés a Windows-szal szemben. Mindig is baromi kényelmetlennek találtam, hogy egy program feltelepítéséért mennyi mindent meg kell tenni, böngésző megnyit, google, keres, letölt, telepít... ha olyan az adott szoftver, akkor még valamilyen formot is kell kitölteni...
Pláne, ha régi, vacak, lassú gépen kell ezt csinálni, amin a HDD-t fél óráig kerreg csak azért, hogy elinduljon a Chrome.
Linuxban meg csak rákeresek, kiválasztom amit telepíteni szeretnék, klikkklikk, jelszó, kész.
És mindegyik program ugyanúgy megy fel, nem kell külön köröket futni, mint Windowsnál, amikor ő eldönti neked, hogy az adott szoftver nem biztonságos, és akkor neked meg kell keresned, jobblikk, Tulajdonságok, futtatás mellőzése pipa ki...
Persze, ha van Windows Store, az megint más, akkor azért könnyebben megy a dolog.
Üzemeltetői szempontból is csak azt tudom mondani, hogy a központosított telepítésnek nincsen párja. Ezen a szinten, ahol most vagyok, 126 Windows-os gép van, alattam egy könyvtár, ott kb. 20 gép, felettem két előadóterem, 2-2 géppel, és ez csak az egyik épület. Tartomány nincs, ne kérdezzétek miért, hosszú... mindegyiken gépen be van lőve az ssh, Ansible-vel megyek végig rajtuk, ha pl. telepíteni kell valamit. Megírom a scriptet, ami letölti és silent installal feldobja az adott programot, de ugye egyrészt majdnem minden programnál máshogy néz ki a silent install, másrészt egyes programokat nem is lehet így telepíteni. Mennyivel könnyebb dolgom lenne, ha egy "apt install xxx" (winget install xxx) sorral el lehetne intézni a telepítéseket. -
urandom0
senior tag
Jó cikk, és alapvetően igazak a felvetései, de azért vannak benne butaságok.
Az, hogy a sandboxolt programok hozzáférnek a fájlrendszerhez, azért van így, mert a felhasználók jellemzően fájlokkal dolgoznak, amiket el kell tudniuk érni. Próbáljon meg kiadni olyan Gimpet, ami alapértelmezetten nem fér hozzá a /home-hoz, és nézze meg, mit szólnak hozzá a felhasználók...
Másrészt totális ellentmondás az, hogy először azért ekézi a Flatpakot, mert nem a rendszer szolgáltatásait használja, hanem mindenből sajátot hoz, utána meg a portálokat szidja, miközben azok épp azért jöttek létre, hogy az alkalmazás jobban tudjon integrálódni a rendszerbe.
Amiatt sem célszerű ekézni a rendszert, hogy ezeknek a standalone csomagformátumoknak szükségük van egy-egy service-re, mert ennyi elővehetjük a .deb-et, hisz annak is kell apt meg dpkg, elővehetjük az .rpm-et, mert nyilván annak is kell egy program, ami kezelni tudja, elővehetjük az Arch-ot a pacman miatt, meg a Manjarot a pamac miatt...
Maga a cikkíró nagyon leragadt a visszafelé kompatibilitás problémáján, miközben szerintem ennél sokkal nagyobb gond a disztribúciók és az asztali környezetek közti különbségek. Ezek okozzák az igazi problémát. Windows-on nincs probléma ebből, mert ha WinRT appot írsz, akkor ott a WinRT API fix halmaza, amire lehet alapozni. Vagy ha .NET 5 kell, akkor számíthatsz rá, hogy minden gépen ott van, vagy ha nincs, a Windows automatikusan le tudja tölteni.
Ez az, ami Linuxon nincs. Fogalmad sincs, hogy a célgépen van-e GObject vagy nincs, van-e Seahorse, vagy KWallet, vagy egyik sincs, van-e bármilyen embedded HTML megjelenítő, mondjuk WebKitGTK, QtWebKit, KHtml... plusz nehezítő tényező a csomagformátumok és a függőségek különféle változatai.Fejlesztőként két dolgot lehet tenni, vagy azt mondjuk, hogy csak és kizárólag egy adott disztrón, mondjuk Ubuntu 21.04-en fog menni a programunk, semmi máson (sokan ezt csinálják, de ez nekik is rossz, mert felhasználókat buknak), a többiek meg oldják meg, ahogy akarják... vagy fogjuk valamelyik standalone csomagformátumot, és abban tesszük közzé a programot. És akkor előre-hátra 4-5 disztróverzión belül biztosan megy a program, az összes disztrón megy a program ami támogatja az adott csomagformátumot (kb. mindegyik), és van mögötte egy egységes store, mint pl. a flathub, és akkor nem kell küzdeni a teljesen eltérő disztrók és asztali környezetek különbségeivel.
A visszamenőleges kompatibilitás önmagában nem lenne megoldhatatlan, nyugodtan el lehet tárolni a korábbi libverziókat, mint ahogy sok esetben így is van (egyébként Windows-on is, a WinSxS mappában). A cikkben példaként hozott Master Pdf Editor épp ezért működik, mert libek egy adott verzióját igényli. De egy nem systemd-es rendszeren már lehet, hogy nem indulna el, mivel a libsystemd.so.0-ra is hivatkozik...
-
urandom0
senior tag
-
urandom0
senior tag
Nem vagy kiközösítve, bár én néha túl offenzív vagyok, ezt elismerem. Általában olyanokra beszélgetek Linuxról, akik - sokszor ok nékül - csak fikázni tudják, és hozzájuk kell ez az offenzivítás, és már hozzá vagyok szokva
Szerintem mindenki érezte már azt, amit te, ezzel nincs is gond. Csak szerintem te kicsit eltúlzod a dolgokat.
Most is, ahogy a telepítésről írsz. Az elején bekéri a billentyűzetkiosztást, az időzónát, a felhasználónevet/jelszót, és a partíciókiosztást, és utána automatikusan végigmegy, nem kérdez semmit. Az Ubuntu telepítője biztosan így működik, az Elementary OS is, a Fedora is, a Suse is, és a Manjaro is, ezek közül mindegyiket telepítettem az elmúlt 1-2 hónapban.
A Windows telepítője működik úgy, ahogy leírtad. Ott az elején van a partíciókiosztás, után egy hosszabb telepítési folyamat, és a végén kéri be a felhasználónevet, jelszót, MS fiókot, billentyűzetkiosztást, ezután következik 5 megválaszolandó kérdés, és utána még van egy pár perces folyamat, amikor tolja neked a szöveget, hogy "bízzon mindent ránk..." és közben dolgozik a háttérben.Nem, csak nem látom, hogy mire jó az, amikor pár bájtos vackok hiányoznak? Ebbe én nem tudok friss user-ként belelátni semmi pozitívat.
Lehet, hogy igazad van, de még mindig nem árultad el, hogy mi hiányzott. Van egy olyan sejtésem, hogy valami smb1 támogatás lehetett a ludas, de ez csak sejtés.
Clonezilla mellett az szerintem nem érv, hogy ha használom egymás után 20db gépen egy teremben, akkor attól függően mennyire ittam/szívtam el a rövid távú memóriámat ikszedik alkalommal már előre tudom melyik képernyő következik és azon hol, melyik részén van a lényegi kérdést tartalmazó sor és elkezdek vele ugyanúgy pörögni, mint bármi mással. Ez nem gyakorlat, hanem a „nem praktikus”-hoz való hozzászokás.
De most mi a különbség eközött, meg aközött, hogy a Macriumban végig kell klikkelgetni azt a pár képernyőt? Ha megszokja az ember, nincs semmi különbség.
Igen, nagyon sok mindent tud és értem, hogy a pocsék, átláthatatlan menüje számodra nagyon beszédessé vált miután hozzászoktál.
Így néz ki a Clonezilla menüje:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a7/Clonezilla.png
https://szofthub.hu/wp-content/uploads/Clonezilla.jpg
https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/gw5PZKWsvQK2YTBdVhZMvE-970-80.png.webpHa a felső sorokat nem is olvasod el, akkor is látod, hogy "Save local disk as an image" ésatöbbi. Ennél beszédesedd menüt elképzelni sem tudok. Ehhez nem kell megszokás.
Az érvelésed alapján az elpocsékolt idő jelenti valahol a Linux „megtanulását”. Bocsánat, szerintem nem. Az elpocsékolt idő a hozzászokást jelenti a rosszhoz.
Mondd meg a repülőgéppilotának, hogy ne pocsékolja az idejét azzal, hogy megtanulja vezetni a repülőt. Csak tolja előre azt a kart, aztán induljunk már...
Vagy mondd meg az orvosnak, hogy ne pocsékolja az idejét azzal, hogy megtanulja az ultrahang működését, csak műtsön...
Érted az analógiát?Azt nem állítom, hogy a Clonezilla a világ legintuitívabb programja, de ha ránézel a Macrium felületére, ott is csak el kell olvasni, amit kiír a képernyő, ki kell választani a lemezt, partíciókat, ... a GUI barátságosabb, de a folyamat lényegében ugyanaz.
Amúgy ha van 5-10 vagy több géped, ott már érdemes felállítani egy PXE szervert, hogy arról bootoljanak be a gépek, induljon el a Clonezilla és klónozza végig a gépeket hálózatról.
-
urandom0
senior tag
válasz
MostaPista #81272 üzenetére
A clonezillaval - es mas, hasonlo programmal - az a baj, hogy a legelejen arra kenyszerit, hogy valassz piros, kek es esetleg mas alternativa kozott, es utana mar csak azon belul bolyonghatsz, es nincs szabad valasztasod, mert az elso valasztasok utan kulonbozo csoveken belul lehet csak mozogni, amelyek anno bizonyos celfeladatokhoz jok voltak, de mar eljart felettuk az ido.
De ez meg nem igaz, mert végig, az összes képernyőn ott a <cancel>, amivel vissza tudsz lépni. Egyébként ezek a "csövek" indokoltak, mert adott folyamat csak adott csövön haladhat tovább. Ha kiválasztod azt az elején mondjuk azt, hogy device-device, tehát közvetlenül eszközről eszközre klónozol, akkor nincs értelme olyan panelnek, ami az .img fájl helyét kéri be, mivel nem lesz .img fájl.
Vagy ha mondjuk hálózatra klónozol, akkor a következő logikus lépés az, hogy bekéri a hálózati útvonalat (és nem másik lemezt vagy .img fájlt helyét kéri be).
Egyszerűen csak értelemszerűen válaszolgatni kell arra, amit kérdez, nem kell előre-hátra gondolkodni, nem kell azt vizsgálgatni, hogy vajon mi lesz a következő lépés. -
urandom0
senior tag
Neked az a bajod, hogy gyakorlatlan vagy a Linuxban, és csak nagyon felületesen ismered.
Pisztolyt tartott valaki a fejedhez, hogy Clonezillát használd? Linuxra is van bőven klónozó szoftver, van grafikus felületű is, miért nem azt használtad? Ott van pl. a Redo Rescue, az egyszerűbb.
A Clonezilla igényel egy kis gyakorlatot, mert nagyon sok mindent tud, olyasmit is, amit a piacon lévő fizetős programok sem.
De amúgy a menü nagyon beszédes.
Első képernyő:
[device-image] work with disks or partitions using images
[device-device] work directly from a disk or partition to a disk or partitionMásodik képernyő:
[local_dev] use local device...
ssh_server
samba_server
...Harmadik képernyő:
sda1
sda2
sda1
sdb1
sdb2
...És még van egy vagy kettő képernyő, de ott már csak a fájlnevet kéri be. Az egyes képernyőkön ilyen 3-4 soros szöveg van csak, van amelyiken kevesebb. Macriumban három képernyő van, és nem igaz, hogy ott sem kell elolvasni amit kiír a program...
De egyébként szerintem egy informatikussal szemben eléggé alapvető elvárás, hogy elolvassa azt, amit kiír a gép. Az átlagfelhasználótól nem lehet elvárni, mert ő konzumer eszközként tekint a gépre, amin tartalmat fogyaszt meg fotókat tölt fel facebookra. De akinek ez a szakmája, ott ez a minimum, hogy legalább alapszinten megtanuld, amit használsz. Kapkodni meg nem szabad, nem is értem, miért akarsz kapkodni.
Olvasd majd el itt és itt, ahhoz képest egy képernyő vagy egy-egy man oldal elolvasása apróság.Miért gondoljátok, hogy bárki Linuxot akar használni akkor is, ha nem praktikus? A „szabadságtól” nem lesz praktikus. Tojok én rá, hogy szabad vagy nem szabad. Ne vegye el az időt az életemtől a munkám. Ennyi.
A NAS-os példádra nem tudok mit mondani, mert nem írtad le, melyik fájlrendszert használja (gyanítom amúgy RAID-ben vannak a HDD-k), de a Clonezillás történetre azt mondom, hogy ott használhattál volna egyszerűbb programot is, a már említett Redo Rescue-t, vagy egy sima Ubunut live-ot, abban van Gparted, azzal pedig gyakorlatilag Ctrl-C Ctrl-V-vel megy a partíció másolása.
-
urandom0
senior tag
válasz
#63718632 #81218 üzenetére
Kösz, de ha nem használsz sftp-t, akkor hagyjuk, nem olyan fontos. A céges gépemen van vm-ben Elementarym, majd ott kipróbálom. De lehet megvárom a 6.1-et
Nem, nem a flatpak a gond. Ha letöltöd githubról A Files forrását és lefordítod, akkor is ugyanezt csinálja. Az a bug viszont, ami miatt nem tudsz írni sftp-re, mégcsak nem is a Files-ban van, hanem valamelyik közbenső komponensben.Amúgy most már MINDEN flatpak az áruházban, és szerintem ez elég rossz döntés. Az oké, hogy nagyon biztonságosak meg modernek akarunk lenni, de ha elindítod az Áruházat, alig találsz benne alkalmazást. Még olyan alap programok sincsenek benne, mint a Firefox vagy a Chromium, sőt még a flathub sincs alapból belőve, azt is a Sideload húzza be azután, hogy ha letöltesz egy alkalmazást flathubról. Kíváncsi lennék, kinek az ötlete volt ezt így kitalálni, főleg úgy, hogy paranccsorból simán megy az apt...
-
urandom0
senior tag
válasz
#63718632 #81210 üzenetére
Ha van rá lehetőséged, légy szíves próbáld már ki, hogy ha csatlakozol a fájlkezelővel egy sftp szerverre, mutatja-e a mappák jogosultságait a tulajdonságok ablakban, és tudsz-e írni a mappákba?
A múltkor jelentettem ezt a hibát, és az Elementary Files maintainerje, írt patchet az első hibára, és megkért, hogy fordítsam le, próbáljam ki, hogy már mutatja-e a jogosultságokat. Az már működött, de az mappába való írás még akkor sem, arra megint nyitottunk úgy issue-t, de azóta sem történt vele semmi.
Sima sftp mappába nem tudsz írni, pedig van hozzá jogosultságod, és nem csak a fájlkezelővel nem megy, de pl. a Code sem tud menteni ilyen mappába, miközben Nautilus-szal vagy Gedittel simán megy. -
urandom0
senior tag
Volt régen egy gNewSense nevű disztró, és ha jól emlékszem, a Trisquel annak a folytatása. A licencelése azért olyan, amilyen, hogy legyen egy disztró, ami Richard Stallmannak sem okoz álmatlan éjszakákat
Debian free repóban is csak jogilag teljesen tiszta cuccok vannak. -
urandom0
senior tag
Most itt kevered a systemd-et és a fájljogosultságokat, de nem értem, hogy jön össze nálad a kettő.
Minden fájlnak és könyvtárnak (pontosabban minden i-node-nak, mert nem csak fájl és könyvtár létezik, hanem van pl. symlink, socket, blokkeszköz, cső, stb.) van egy tulajdonosa, aki egy felhasználó. Ezen kívül az adott fájl/könyvtár tartozik egy csoportba (a csoportban van egy vagy több felhasználó), illetve van a külvilág, aki se nem a tulajdonos, se nem tagja a csoportnak.
A chmod 644 azt jelenti, hogy a tulajdonos joga 6-os, a csoporté 4-es, illetve a külvilágé szintén 4-es. A számok úgy jönnek ki, hogy 1-es a végrehajtási jog, 2-es az írási jog, 4-es az olvasási jog, és ezeket össze kell adni.
6=4+2 azaz írási és olvasási jog.
4=4 azaz olvasási jog.
4=4 azaz szintén olvasási jog.
Tehát a tulajdonos tudja írni és olvasni a fájl, a csoport csak olvasni, a külvilág pedig szintén csak olvasni. -
urandom0
senior tag
válasz
lanszelot #81122 üzenetére
Amúgy RPi hez nem kell linux feltétlenül.
Tudom, de te most mégis Linuxot akarsz telepíteni rá
A másik pedig ha pl programozás, akkor se kell linux ismeret. VS Code és ennyi.
Aha. Ez kb. addig tart, amíg azt nem mondja a VS Code, hogy telepíts egy compilert meg annak a függőségeit a rendszer csomagkezelőjével. És ha nem tudod, hogy neked mondjuk gcc meg mondjuk libc6, és azt hogy kell telepíteni, akkor csak nézel ki a fejedből...
-
urandom0
senior tag
válasz
lanszelot #81119 üzenetére
A dpkg a csomagkezelő "magja", ez felel a .deb csomagok telepítéséért Debian alapú disztrókon. Az apt pedig egy erre épülő segédprogram, ez pedig a függőségek feloldásáért, a csomagok letöltéséért, és a csomagadatbázisért felel (többek közt).
#81103-as hozzászólásodban már használtad is, ugyanígy kell minden más programot telepíteni, pl.
apt install gimp
Manjaroban nem dpkg meg apt van, hanem van pacman és van pamac. Ezekkel így tudsz telepíteni:pacman -Syu gimp
vagypamac install gimp
.Egyáltalán nem értek a linuxhoz.
Mondjuk így nekiesni egy RPi-nek, amire Linuxot szeretnél telepíteni, elég meredek.
-
-
urandom0
senior tag
ha nyomva tartja a diák a power gombot a gépházon...
Akkor meg kell tudni, hogy ki volt az, és adni neki egy akkora egyest, hogy a fal adja a másikat
Egyébként tapasztalataim szerint - egyetemen vagyok rendszergazda - a diákok által használt gépekkel nagyon ritkán van probléma, ellenben az oktatói gépekkel valami furcsa oknál fogva sokkal gyakrabban...
De egyébként jogos az érved,de az elején az if $user az php-ban az szokott lenni hogy az van e bejelentkezve éppen, itt is az? Ha igen akkor ez miért kell bele?
Igen, a $USER változó azt a felhasználónevet tárolja, aki be van jelentkezve és kiadta a parancsot.
Ezt azért írtam bele, mert hogyha esetleg bármilyen oknál fogva nem a postlogin futtatná le a scriptet, hanem valaki vagy valami más, és a $USER értéke üres, akkor ez futna le:rm -rf /home
cp -r /etc/skel /home/
chown -R : /home/Természetesen enélkül az ellenőrzés nélkül is működik a script, de én szoktam ilyesmiket írni bele, mert inkább legyen egy tizedmásodperccel lassabb, de így elkerülöm az önszívatást.
-
urandom0
senior tag
Igazad van, elhittem az egyik MS oldalnak, amit egy másik cáfol.
Nem, hanem elbeszéltetek egymás mellett. Te a natív Windows-ows Visual Studio-t linkelted, ami x86 alapú, zárt forráskódú, az első kiadása 1997-ben jelent meg, ő pedig a Visual Studio Code-ot, ami Electron alapú, nyílt forráskódú, és 2015-ben adták ki először. Kódszinten semmi köze a kettőnek egymáshoz.
-
urandom0
senior tag
válasz
lanszelot #81096 üzenetére
Nincs csomag kezelője. Azaz én sehol se találtam.
Program telepítőt találtam, de bármire keresek kb 4millió találat van, persze egyik sem az, és láttam már ilyet linuxban, de 1 program több csomagból áll, és foggalmam sincs mi merre, meg mihez mi kell.
Parancssorokat sem ismerem.Distrowatch alapján ez a TwisterOS Debian alapú, így nagy valószínűséggel a Debian repókat IS használ, tehát a Debianos ARM csomagok érhetők el hozzá.
dpkg biztosan van benne, és valószínűleg akkor már apt is.Köze nincs egymáshoz a szerver es a desktop verziónak, csak ennyi.
Ubuntu server és kliens verzió között kb. annyi az eltérés, hogy kliensen gyárilag van GUI, serveren nincs. Semmilyen radikális különbség nincs a kettő közt.
-
urandom0
senior tag
A scriptet köszönöm szépen, de miért logoutnál?
Végső soron mindegy, teheted preloginba is (postlogin már nem játszik, mert a loginkor már léteznie kell a mappának). Csak akkor az előzőleg bejelentkezett user cuccai ott maradnak a következő loginig. Ha postloginba teszed, akkor pedig kijelentkezéskor törlődik a cucc.
Mert ugye úgy telepíted a rendszert, hogy létrehozol benne egy felhasználó, amivel majd be tud lépni a diák. Az elején ez üres, a diák használja, majd postloginkor törlöd.
De mondom, teheted preloginba is, vagy akár ketté is szedheted. -
urandom0
senior tag
Szia!
Én inkább azt csinálnám, hogy megnézném, az adott asztali környezet melyik fájlokban tárolja a beállításokat, a root tulajdonába tenném, mindenki mástól pedig elvenném az írási jogot. Vagy akár a ~/.config-on belül az összes olyan mappát elveheted a usertől, amibe nem kell írnia (csak teszteld le alaposan, egyes programok nagyon háklisak erre).
szerk: Firefoxnál pl. van egy prefs.js, amit abba beleírsz, az felüírja a gyári beállításokat, és ha ezt read-onlyvá teszed a user számára, akkor a Firefox mindig ugyanazokkal a beállításokkal fog indulni. Chromiumnál is van ilyen, azt hiszem initial_preferences a neve, de külön policyk is vannak.A scriptet szerintem meg tudod írni, nem nehéz. Kb. annyi, hogy logoutnál lefuttatsz egy ilyet:
if [ "$USER" -ne "" ]
then
rm -rf /home/$USER
cp -r /etc/skel /home/$USER
chown -R $USER:$USER /home/$USER
fiEz törli a user teljes homeját, aztán létrehoz neki egy újat az /etc/skel tartalma alapján, végül a saját tulajdonába adja.
Azt nem nézted, hogy mennyire lehet a Linuxot integrálni AD-be? Én annyit tudok erről, hogy lehet AD-ből autentikálni, de neked itt most ennél több kellene.
-
urandom0
senior tag
Jajj ne már, ez egy orbitális nagy gányolás, ilyet nem csinálunk. Ha annyira kényelmetlen a jelszóbeírogatás, akkor
1) ki kell törölni a felhasználói fiók jelszavát, onnantól fogva vagy nem fog jelszót kérni, vagy kidob egy ablakot, amit csak le kell okézni (bár ekkor bejelentkezésnél sem fog jelszót kérni)
2) hozzá kell adni a sudoers fájlhoz azokat a programokat, amiket jelszó nélkül szeretnél futtatni (szerintem ez a legtutibb)
3) polkitet meg kell varázsolni, hogy ne kérjen jelszót (ilyet még nem csináltam)
4) vagy végső esetben beállítasz egy egykarakteres jelszót -
urandom0
senior tag
Nekem csak az a fura, hogy a nomodeset sem segít, pedig elméletileg pont az lenne a célja, hogy a tökalap VESA módot használja, ne a drivert. Utánaolvasva, van, ahol azt írják, hogy proprietary drivernél nem működik. No mindegy, már megvan a megoldás
Közben elvitte a cica a hozzászólásom... -
urandom0
senior tag
Az LXQt-t használja valaki? A napokban jelent meg az 1.0.0-ás verziója.
-
urandom0
senior tag
Szerintem próbáld meg azt, hogy Grub bootnál a kernel paraméterek közé a linux-szal kezdődő sorba beírod, hogy vga=ask, elméletileg ennek hatására meg fogja kérdezni a felbontást, és kiválaszthatsz valami kisebbet. Vagy megadhatsz direktbe egy videó módot, pl. vga=769, ez 640x480x8 lesz (itt van az elérhető videómódok egy része).
Vagy megpróbálhatod simán anomodeset
-et beírni, lehet, hogy úgy is működne.
szerk: Elméletileg létezik video= paraméter is, ez kicsit bonyolultabb, itt van róla leírás. -
urandom0
senior tag
válasz
PCProfessor #81046 üzenetére
A játék más kérdés. Én ritkán játszok, általában csak a gyerekekkel, de azt is jellemzően olyan játékokkal, amiknek van Linuxos portja (ET Legacy, Minecraft, Minetest, 0ad, OpenTTD, Freeciv, Unciv). De játékfronton a Linux még elég sokáig le lesz maradva a Windowshoz képest. Oké, bekapcsolt Protonnal a Windows-os játékok kb. 70-80%-át állítólag képes futtatni, hát nem tudom, saját tapasztalataim nem olyan jók ezen a téren.
-
urandom0
senior tag
válasz
#63718632 #81044 üzenetére
Nekem is könnyen ment az átállás, mert azelőtt is nagyrészt open source programokat használtam. Korábbi munkahelyemen csináltam online kampányokat, hírleveleket, kis promóciós füzetkét Inkscape-pel és Gimppel, weboldalt készítettem Geanyvel, stb. Egyedül az Office volt problémás, de abból a 2013-as verziót viszi a Wine. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #81042 üzenetére
Agy begyöpösödés gátlás
Mindezeket úgy hogy a terminált utálom, ahol lehet kerülöm. Persze kell használni de magamat guihuszárnak tartom
Ez nem baj, azért van a GUI, hogy használjuk.
Az más kérdés, hogy van 3 VPS-em (+a céges Debian-os, Ubuntus vm-ek), mindegyiken Debian van, és egyiken sincs GUI, mert szerverre nem kell. Most megint tudnék fél oldalt írni arról, hogy mennyivel jobb és könnyebb Linuxot CLI-ben használni, mint Windowst, de nem írok, mert ez nem az a topik
Csak megemlítem, hogy többpaneles/ablakos módban dolgozok (tmux), fájlokat kezelek (mc, vifm), scripteket írok (nano, mcedit, vim), szöveges pdf-eket olvasok (pdftotext), táblázatokat kezelek (sc, visidata), stb... Windowson paranccsorban ezek kb. űrtechnológiának számítanak. -
urandom0
senior tag
Nekem, aki ~15 éve foglalkozok informatikával, a Zabbix beüzemelése - a manual végigolvasásával együtt - belefért 8 órába, úgy, hogy a végére már a legfontosabb szervereinket és switcheinket fel is vittem, gyakorlatilag üzemképes volt. Ehhez képest az SCCM-féle monitoring beüzemelésével odáig sem jutottam, hogy megértsem az alapjait, pedig magát az SCCM-et és használtam évek óta. De maga a monitoring leírás megértéséhez is meg kell tanulnod vagy 15 új fogalmat, el kell olvasnod egy több fejezetből álló msdn-es manualt... És ez úgy általában jellemző a Microsoftra, hogy a szerverekre készített cuccaik feleslegesen agyonbonyolítottak, a megtanulásukhoz egy komplett több napos tanfolyam kell, miközben semmivel sem kevésbé bugmentesek, mint a Linuxos cuccok, sőt. Évtizedek óta működnek kontinenseket átívelő hálózatok olyan viszonylag egyszerű programokon, mint a BIND, meg a szögegyszerű levelezőprotokollok, mint az IMAP meg az SMTP is teljesen jól üzemelnek és jól használhatók szintén évtizedek óta. Ehhez képest Windows serveren a VPN normális belövése is egy komoly kihívás, pláne úgy, hogy a Windowson 10 kliensen a 1903 előtti verziókban van egy komoly bug, ami miatt a második-harmadik csatlakozási kísérlet után a Géházban a VPN csatlakozás egyszerűen nem működik tovább, semmit nem csinál.
Én meg a céges Windows serveres VPN-re simán csatlakozok Gnome-mal, KDE-vel, elementary OS-sel is úgy, hogy kb. 2 évvel ezelőtt egyszer összeszedtem a szükséges infókat hozzá, és azóta tökéletesen megy.
De felhozhatom a szintén Windows serveres ftp szerver beüzemelését, úgy, hogy anonym user is hozzáférjen, de csak read only joggal. Na, ez megint egy olyan dolog, hogy proftpd-vel, konfig fájlok szerkesztgetésével megcsinálom 10 perc alatt, Windowson pedig örülök, ha egy óra alatt meg van, MERT a Windows állandóan jobban akarja tudni nálam, hogy szerinte miért nem biztonságos az anonym user. Aztán jobb esetben csak a GPO-ban kell turkálni, rosszabb esetben registry-ben...
Na mindegy, nem ez a lényeg, csak azt akarom ebből kihozni, hogy desktopon, átlagos felhasználásra - általában - jobb a Windows a professzionálisabb szoftver- és hardverellátottság miatt, szerveren viszont csakis Linuxot használok. -
urandom0
senior tag
válasz
PCProfessor #81035 üzenetére
Kezdőként a linux világa meglepően könnyű és zökkenőmentes volt ameddig csak az átlagfelhasználás köreit merítettem ki.
Ez minden oprendszerre igaz, még Windowsra is. Csak Windowson szélesebb az, amit átlagfelhasználási körnek lehet nevezni, illetve ahogy írod, Windowson azért bővebb a professzionális szoftver- és hardvertámogatás, ezt el kell ismerni.
DE próbálj meg olyasmit csinálni Windowson, ami a Microsoft szerint már nem fér bele abba, amire a Windowst tervezték. Mert igaz, hogy a Windows egy multitaszk, multiuser rendszer, de az elsődleges pozícionálása szerint még mindig egyfelhasználásra szent, asztali rendszert. Ennek megfelelően egy rakat olyan dolgot borzasztó nehéz megvalósítani benne, ami Linuxban adott. Példának okáért ott a CLI-s távelérés. Az Openssh-t belőni kb. 5 perc. Windowsra ott a WINRM, de nagyságrenddel nehezebb normálisan beállítani, és SOKKAL megbízhatatlanabb.
Vagy például próbálj meg Windows-on tartomány nélkül kezelni 10-20-30 gépet. Linuxon belövöd az ssh-t, és Ansible-vel nagyon gyönyörűen lehet kezelni akár több száz gépet is. Vagy próbálj meg Windows-on SCCM alapon monitoringot csinálni. Az úgy kezdődik, hogy elvégzel egy hetes tanfolyamot... akkor inkább összeraksz egy Linuxos vm-et Nagios-szal vagy Zabbix-szal, és teljesen jó kis monitoring rendszert alakítasz két két nap alatt.
Vagy üzemeltess Windows servert. Igaz, hogy nagyon szép színes-szagos HA failover clustert lehet összerakni csupán kattintgatással, de a multipath I/O évek óta bugos, és szinte mindegy egyes Windows server kiadásban van valami újabb bug olyan teljesen alap dolgoknál, mint a VPN szerver.
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy minden rendszernek megvan a maga elsődleges felhasználási területe, és ha azon túllépsz, akkor onnantól igen nehéz dolgod lesz. Windowsnál ez a terület az asztali felhasználás, Linuxnál inkább a szerveroldal, bár ezt valószínűleg eddig sem vitatta senki.Én csak azon értetlenkedem, hogy ha valaki függ a Windowstól, akkor miért erőlteti a Linuxot? Félreértés ne essék, én nem akarom megmondani senkinek, hogy mit használjon, csak ez nekem kicsit nehezen fér a fejembe. Az itthoni PC-men nincs még Wine sem, mert nincs rá szükségem. A laptopomon van, de csak azért, mert a fiammal néha szoktunk Robloxozni.
A céges gépemen viszont Windows van, és bár nagyon szívesen használnék azon is Linuxot, de mivel van összesen 2 programunk, ami miatt Windowst kell használnom, így Windowst használok. Ennyi.Foglalkoztam másodállású egyéni vállalkozóként gépek szervizelésével és forgalmazásával. Volt olyan év, hogy több száz gépet szervizeltem, és nagyon sok esetben láttam azt, hogy a jóember
- megveszi a gépet Windows-szal együtt, majd egy böngészőn meg egy zenelejátszón kívül gyakorlatilag semmilyen programot nem használ
- vagy egy olyan ezeréves gépen használ Windowst, amin egy Linux biztos, hogy gyorsabb lenne, és jellemzően ő is csupa olyan szoftvert használ, amihez elég lenne egy Linux isNa, ők két olyan csoport, akiknek akár ajánlanám is a Linuxot. De annak, akinek egy vagy két olyan Windows-os szoftvere van, amire nincs Linuxos alternatíva, vagy van, csak nem megfelelő minőségű, nekik még csak ajánlani sem ajánlanám.
-
urandom0
senior tag
válasz
-szabi- #81012 üzenetére
Elmegyek a készítő honlapjára.
Ne menj, ha van a tárolóban csomag, használd azt! Csak akkor menj a készítő honlapjára, ha nincs a tárolóban csomag, nincs belőle flatpak, snap vagy appimage.
Legfrissebb verzió xscreensaver-6.02.tar.gz (2021), amit ugye kezdőként telepíteni nem tudok.
Ez egy forráskódú csomag, a fordítás és telepítés ennyi:
./configure --prefix=/usr
make
sudo make install
make cleanDe mint ahogy a weboldalon is írja, ha van a tárolóban csomag, használd inkább azt.
Rákattintok és a letöltő oldalon rögtön fogad egy üzenet, hogy erősen javasolja csomagkezelő használatát.
Én a helyedben ezt erősen meg is fogadnám
Ugye ott a régi verzió van és ajánlott, hogy honlapról töltsem le a frissebbet.
Ez nekem ellentmondásos.Csak azt mondja, hogy HA Debiant használsz, akkor az unstable csomagot szedd le. De ez sem jó ötlet.
Nálad meg pláne nem, mivel ezek Debian csomagok, neked pedig Minted van, a kettő binárisan sem kompatibilis egymással.Synaptic viszont frissebb verzió, mint ami a gépre települt ezért gondoltam frissítem talán ez frissebb xscreensaver-t tölt le és nem kell rakás függősséggel kínlódni.
Ne, ne, nee!!!
Csomagokat innen-onnan letöltögetni erősen ellenjavallt, pláne akkor, ha az adott csomag ott van a tárolóban is. Ezzel olyan "dependency hell"-t tudsz okozni, amiből órákig tart kikászálódni egy tapasztaltabb felhasználónak is, kezdőként pedig azonnali reinstall lesz az eredménye.
Amúgy a Synaptic mindig a rendszerben beállított tárolókból veszi a csomagokat, teljesen mindegy, melyik verziót telepíted. Ha újabb verziót próbálsz telepíteni, az függőségi miatt nem fog menni, de ha menne is, simán lehet, hogy nem működne megfelelően.Ugyan nem értem miért hiszi, hogy Mint az Ubuntu de Suse sorok eltávolítása után csak Mint boot van.
A Mint Ubuntu alapú.
Az xscreensaver man oldalát nézted? Az X Resources résznél van egy olyan opció, hogy "splash", nem ezt kellene false-ra állítani? Ez alapból true.
-
urandom0
senior tag
-
urandom0
senior tag
válasz
-szabi- #81002 üzenetére
Az ilyesmi jó kis tanulópénz tud lenni
És egyben komoly önszívatás is. De tényleg ebből tanul az ember.
Milyen felugró ablak van, amivel nem tudsz mit kezdeni? A jelszókérés?
Nekem nagyon retro feeling képernyővédőt futtatni 2021-ben. Az XAnalogTV és az XMatrix nevű képernyőkímélők elég pöpecek -
urandom0
senior tag
válasz
szekzol #81001 üzenetére
Szerintem akkor az Xfce, vagy valamelyik komponense is törölve lett. Ezek a login managerek, mint a Lightdm is, az /usr/share/xsessions/ mappából szedik az elérhető munkameneteket. Ha nincs ott az Xfce, az azt jelenti, hogy az xfce4-session vagy valamelyik létfontosságú komponens el lett távolítva, és vitte magával a munkamenetet is.
Jelszavak: én otthoni PC-n 4 számból álló jelszavakat (PIN-kódot) használok, ezt gyorsan be lehet tolni a numerikus billentyűzeten
-
urandom0
senior tag
válasz
szekzol #80996 üzenetére
Most már mindegy, de itt szerintem nem a Lightdm volt a hibás, hanem valami olyan program, ami a Lightdm függősége. Mert ahogy látom, a gpu-manager.service sem futott már le, szóval itt valószínűleg vagy maga az X, vagy a videó driver lett eltávolítva.
De ha már van Lightdm, onnantól csak át kell állítani a bejelentkező képernyőn, hogy az Xfce induljon el, és elméletileg működnie kell.
autoremove-nál figyelni kell, én egyszer el akartam távolítani a KDE vágólapkezelőjét, vitte volna magával az egész KDE-t...
-
urandom0
senior tag
Ezt így nincs értelme összehasonlítgatni, mert minden program máshogy értelmezi a minőséget. Itt van pl. ez a kép (3840 × 2160, 1,2 MB), ha gThumb-ban elmentem ilyen beállításokkal, akkor 404,6 kB-os fájlméretet kapok. Ha XNView-ban veszem le a minőséget 45%-ra, mást nem állítok be és úgy exportálom, akkor 440,8 kB lesz a méret. Ha Gimp-ben exportálom úgyanígy 45%-os minőséggel, akkor pedig 503,7 kB.
-
urandom0
senior tag
válasz
-szabi- #80967 üzenetére
KDE-nek van egy másik jegyzettömbje is, Kwrite a neve, legalábbis régebben így volt, nem tudom, mostanság mi a helyzet. A Kwrite kisebb tudású, egyszerűbb, a Kate többet tud.
Ez a hibaüzenet szerintem azért van, mert bennmaradt a tárolók közt a pendrive, amiről telepítetted.
Ebbe a partíció "bekötésekbe" nem akarok beleszólni. Egyrészt nem tudom követni, hogy mit csináltál, másrészt hogy mi a cél, harmadrészt ha lenne olyan, hogy Linuxok 10 parancsolata, én a második helyre tenném, hogy SOHA, semmilyen esetben legyen két Linux telepítésnek egy közös /home-ja. Ezt úgy kell elkerülni, mint a leprás embert, mert ez bizony irgalmatlan nagy szopások melegágya lehet. Te még igen szerencsés vagy, hogy semmi komolyabb problémába nem futottál bele
-
urandom0
senior tag
Ja... a Gimp egyáltalán nem megtanulhatatlan, ez nem igaz. Ha leülsz mellé, fél óra alatt meg lehet tanulni olyan szinten, hogy a legtöbb dolgot, ami eszedbe jut, meg tudod csinálni benne.
Bonyolultnak lehet nevezni, de én inkább komplexnek szoktam hívni, mert sok funkciója van. Minden program komplex, aminek sok funkciója van. -
urandom0
senior tag
Igen, a színek számának csökkentése és a képminőség csökkentése sok esetben nagyon hasonló végeredményhez vezet. Ha a kisebb méret a cél, akkor _általában_ célszerűbb a minőséget csökkenteni, nem a színek számít, mert jóval kisebb fájlmérethez vezet. Képfüggő, de pl. a jpeg még 40-50% minőség mellett is nagyon jó képet tud adni.
-
urandom0
senior tag
Oké, azért nem kell leharapni a fejem
Nem kell bemutatnod az Irfanview-t, én is ismerem, a céges Windows-os gépemen használom, illetve ha telepítek egy Windows-os gépen, automatikusan megy fel rá az Irfanview is.
De nekem nincs szükségem arra, amit tud. Windows-on is két dologra használom, képek böngészésére, meg egy képből egy adott területet kivágni és a vágólapra másolni, ennyi. Erre meg a sokkal kisebb tudású bármilyen képnézegető is jó. Minden komolyabb szerkesztést Gimpben csinálok, vagy ha kifejezetten fotós jellegű dolgokat akarok, akkor Rawtherapee vagy Darktable. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #80964 üzenetére
Nem kövezlek meg, mondom, mindenki azt használ, amit akar. Én úgy vagyok vele, hogy a képnézegető legyen képnézegető, ha szerkeszteni akarom a képet, akkor indítok egy komolyabb szerkesztőprogramot.
Ezek a KDE-s programok, mint a Gwenview és az Okular, egyébként is elég lassúak. A pdf kezelésnél én is találtam problémákat, volt, hogy teljesen szétesett egy-egy doksi, ma sem tudom, miért.
A Thunderbird profilt nem lehet költöztetni? -
urandom0
senior tag
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #80942 üzenetére
Abszolút nem akarok köcsög lenni, mindenki úgy használja a gépét, ahogy akarja! De szeretném megkérdezni, hogy ha valaki ennyire Windows függő, akkor miért Linuxot használ?
Mit tud pl. az Irfanview, amit nem lehet helyettesíteni Linuxos programmal? Vagy a Foxit? Vagy az 1by1 és az Mp3gain? Az Audacious-ban pl. van mappa lejátszása menüpont, és alapból tud hangerőnormalizálást is. -
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #80952 üzenetére
Tudom, csak nálam a Notepadqq eléggé gyengén muzsikált.
Voltak olyan HTML fájlaim, amikben base64 kódolású képek voltak, ezek több ezer karakteres sorokat alkottak, és ettől folyamatosan megborult. Olyan is volt, hogy ragaszkodott az UTF-8 BOM-hoz, hiába mondtam neki, hogy vegye ki. Bár az igaz, hogy én elég régen használtam, azóta biztosan javult.@-szabi-
szerk: az Audacioust visszavonom, abban sincs olyan media library, amit te keresel.
-
urandom0
senior tag
válasz
-szabi- #80944 üzenetére
Én ezt a képernyővédő témát elengedném a helyedben. Vagy 15 éve kihalt a használatuk, helyettük a monitor kikapcsolása a szokás. Energiagazdálkodási beállítások kell, hogy legyenek KDE alatt! Ha nincs, akkor lehet, hogy hibás, vagy hiányzik valamelyik összetevője (pl. a upower).
A Discover mindig lassú
Helyette Muont vagy Appert szoktam használni, amelyik van.
Double Commander helyett Krusader. -
urandom0
senior tag
válasz
-szabi- #80938 üzenetére
Foobar helyett Audacioust, Notepad++ helyett Geary-t, Resilio Sync helyett FreeFileSync-et, OpenHardwareMonitor helyett (részben) az lm-sensorst tudom ajánlani.
HDSentinel van Linuxra, csak CLI-s, Aegisub is van (https://github.com/Aegisub/Aegisub/releases/tag/v3.2.2), és TeamViewer is.
AviSynth+-ból nincs Linuxos verzió? Mert valami Haiku support van, azt látom
Vírusírtó nem kell Linuxra.Ilyen programokat, mint a Nokia Suite, Putty, SD Card Formatter, BurnPlot, DVD Decrypter, Eraser, ImgBurn, PC Connectivity Solution, mire használtok? Mármint értem én, hogy mire jók, de tényleg van bennük olyan funkció, amire szükség, és nem lehet helyettesíteni mással? Én legutoljára kb. 15 éve indítottam el a Nokia Suite-ot...
Az a sok mp3, mp4 bizgeráló cucc biztos, hogy kell?Az olyan programok, mint a Radon RAMDisk és a Dual Core optimizer, mint technológiák léteznek Linuxra, csak máshogy kell keresni és használni őket.
-
urandom0
senior tag
válasz
sí sakk #80883 üzenetére
Én is értetlenkedek, mert csak most esett le igazán, mit is akar a kolléga
Ice&Lime
Meg tudod nyitni az asztal mappát a fájlkezelőben? Ha igen, akkor nyisd meg mellé annak a mappának a szülőjét, amiben van az a mappa, amit linkelni szeretnél, és húzd át az asztal mappába úgy, hogy közben nyomod a balt ALT gombot. Ekkor megnyílik egy menü, amiből tudsz linkelni. Próbálom egy képen érzékeltetni, hogy miről van szó: [kép]
A Képek mappát húztam át az asztal mappába úgy, hogy közben nyomtam a bal ALT-ot. -
urandom0
senior tag
-
urandom0
senior tag
Igen, az asztal arra való, hogy legyen hova tenni a háttérképet
A kiegészítők pedig arra, hogy akinek ilyen dolgok kellenek, mint asztali ikonok, meg panel, ésatöbbi, azok is tudják használni a Gnome-ot.az se zavarta hogy egy ablakkezelő függőségbe kerül egy konkrét init rendszertől.
A Gnome nem függ a systemdtől
A logind-ra dependel, ami a systemd része, de továbbra is kompatibilis a Login Kittel (ami a Console Kit2-re épített API), a systemd-shim API-val (amit kifejezetten a systemd emulálása miatt fejlesztettek ki), illetve a systembsd-vel, ami egyfajta systemd változat BSD rendszerekhez. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #80858 üzenetére
5 vagy 6 évvel ezelőtt apósom vett egy laptopot a fiamnak, elementary OS volt rajta. Én úgy voltam vele, hogy milyen sz*r egy rendszer az, aminél még ikonokat sem lehet kirakni? Oké, hogy minimalizmus, de ez már tényleg a legalja...
Aztán ahogy elkezdtem használni, kipróbálgatni a disztrókat meg az asztali környezeteket, azt vettem észre, hogy én is csak egy ilyen átmeneti tárolónak használom az asztalt. Aztán valahogy rászoktam arra, hogy kikapcsolom az ikonokat az asztalon, és hogy nem szemetelek semmit sehova, mindent a letöltések mappába töltök le, oda bontom ki, aztán időnként takarítok. Mióta Gnome-ot használok, azóta pedig amúgy sincsenek asztali ikonjaim, de még a céges Windows-os gépen is kikapcsoltamGnome-ban amúgy nem designbeli döntés volt az ikonok elhagyása, hanem technikai. Az asztali ikonok megjelenítését a Nautilus végezte, de valami elég bonyolult módon, a root window fölé húzott egy transzparens ablakot, arra rajzolta ki az ikonokat... több mint 10 000 sor volt az asztalkezelés kódja, még 1999-ben kezdték el írni, és a kutya sem nyúlt hozzá évek óta. Ráadásul a Wayland miatt plusz problémákat is okozott, szinte teljesen újra kellett volna írni az egészet...
Aztán elkezdtek agyalni azon, hogy mit kezdjenek a dologgal. Az egyik fejlesztő elkezdte leválasztani a Nautilusból az asztalmegjelenítő kódokat és kiszervezni egy nautilus-desktop nevű csomagba, de ebből az hiszem, nem lett semmi sem. Volt aki azt javasolta, hogy csapják hozzá a Gnome projekthez a Nemo-t, ami ugye egy korábbi Nautilus fork volt, és most a Mate projekthez tartozik. De ez meg elég idiótán nézett volna ki, hogy egy DE-nek két fájlkezelő függősége van, úgy, hogy egyébként a Nemo-nak semmi köze a Gnome-hoz. Aztán végül abban állapodtak meg, hogy majd írnak extensions az asztalkezeléshez. -
urandom0
senior tag
Tegyél rá Windows 98-at
Valahol az 5.10 vagy 5.12 környékén dobták a floppy támogatást, azelőtti verziókban benne kell, hogy legyen. De szerintem frissebb verzióba is vissza lehet varázsolni, az, hogy kikerült a kernelből, nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem működhetne modulként betöltve.
-
urandom0
senior tag
válasz
Ice&Lime #80833 üzenetére
Ezen kb. bármelyik asztali környezet elmegy. Viszont én egy SSD-t azért tennék bele.
Pendrive-ra is nyugodtan lehet Linuxot telepíteni, bár hosszú távon nem javaslom.
De nekem is van most egy Manjarom egy 32 GB-os pendrive-on, CSM/BIOS telepítéssel (tehát nem UEFI-s), 24GB-os a rendszerpartíció, és van mellette egy 8GB-os adatpartíció LUKS-szal titkosítva, ide van felcsatolva a /home (hogy ha elveszíteném...). Egyetlen probléma vele, hogy egyes gépeken bebootol, másokon nem. Maga a rendszer egy ezeréves Core2 DUO-s leselejtezett masinán készült, azon meg. Az itthoni PC-m egy Fujitso Esprimo, azon is be tud bootolni. Van egy Lenovo Thinkpad X240-esem, azon viszont nem, és a céges Thinkpad T460-on sem, valamint próbáltam egy HP asztali PC-n, azon sem. Még nem jöttem rá, hogy mi a baja, de volt már Ubuntum is pendrive-ra telepítve titkosított partíció nélkül, az gyakorlatilag minden gépen bebootolt. -
urandom0
senior tag
-
urandom0
senior tag
A kettő nem üti egymást? Tehát ha már induláskor sikerült felcsatolni, akkor az automount nem üti agyon? Vagy figyelembe veszi, hogy már sikeresen felcsatolta, és meg sem próbálja újra felcsatolni?
Így van, mint ahogy kézzel sem tudsz felcsatolni egy fájlrendszert kétszer azonos mount pontra, a systemd sem tud.
De egyébként ha a mount unitban a Where= szakaszban olyan mappát adsz meg, ami nem létezik, a systemd létrehozza. -
urandom0
senior tag
Hogy érted azt hogy nem lehet vele sokat csinálni?
Hát, pontosabban kéne fogalmaznom
Úgy értem, hogy a rendszer felcsatolja, és ennyi. De automount nélkül nem lesz olyan mechanizmus, hogy "akkor csatolja fel, amikor szükség van rá". Az autofs-t ismered? A systemd-féle automount kb. ugyanazt tudja.Egy egyetemen dolgozok rendszergazdaként. Van a könyvtárunkhoz egy Java-alapú webes rendszer, ahol lehet könyveket lefoglalni elvitelre, a foglalást meghosszabítani, a katalógust nézegetni, a nyilvános szakdolgozatokat böngészni, stb. Ennek van egy adatbázisa, amiről naponta készül inkrementális mentés, hétvégenként pedig teljes mentés egy NAS-ra. A szerver induláskor felcsatolja magának a NAS megosztott mappáját.
Az utóbbi időben sokszor volt olyan probléma, hogy a NAS nem ment, amikor kellett volna, mert a szünetmentese haldoklik; vagy ment, csak lassabban bootolt be, mint a Java-s rendszert futtató szerver. Olyan is volt, hogy ment a NAS, csak az őt kiszolgáló switch nem, így a szerver nem tudta elérni. Ilyenkor hogy oldod meg, hogy a mentés időpontjában biztosan fel legyen csatolva a NAS-on lévő backup, függetlenül attól, hogy ment-e már vagy még nem ment, amikor elindult a szerver? A legegyszerűbb az, ha csinálsz egy automount unitot hozzá, és amikor a szerver megpróbálja elérni a NAS-t, akkor a systemd felcsatolja azt. Így nem kell aggódni azon, hogy bootoláskor elérhető volt-e a NAS és hasonlók.De egyébként a systemd minden egyes fstab bejegyzéshez gyárt egy mount unitot, illetve ahol "x-systemd.automount" paraméter van fstabban, ahhoz automountot is.
-
urandom0
senior tag
Azért a systemd előtt is volt rá megoldás, más inti rendszert használva is van rá megoldás.
Ez így van, minden init rendszernek megvannak az előnyei, meg a hátrányai. Csak példaként hozom fel: egy darabig használtam Void Linuxot, ami runit-et használ. Ha valami, az gyors volt... egy ezeréves Lenovo laptopon úgy bootolt be vele a rendszer, mint ha egy vadiúj SSD-s gépen az Ubuntu.
nem vágom most sem mi a difi a kettő között, és melyiket mikor kell vagy hogy miért ok okozati összefüggés ha a kettő csak együtt működik.
A mount point csak egy csatolási pontot definiál, amivel túl sok mindent nem lehet csinálni. Paramétereket lehet átadni neki, meg fel lehet csatolni.
Az automount pedig automatikusan felcsatol egy adott csatolási pontot, ha szükség van rá. Pl. ha egy program hivatkozik az /mnt/sdb1 útvonalra (ami mondjuk egy merevlemez, de ez most teljesen mindegy), de az útvonal nincs felcsatolva, akkor alapesetben hibát kapsz, hogy az útvonal nem elérhető.
Ha viszont van rá írva automount unit, akkor nem hibát kapsz, hanem a systemd felcsatolja. -
urandom0
senior tag
Azt hiszem erre való a noatime vagy a reltime attribútum csatoláskor.
-
urandom0
senior tag
Na, kipróbáltam. Egy valamit nem jól írtam, ami viszont fontos, a unit fájlok neve.
Ha például a /home/bela/valami mappába akarsz csatolni, akkor a .mount unit nevének ennek KELL lennie:
home-bela-valami.mount
Az .automount unit nevének pedig ennek:
home-bela-valami.automountEz kötelező, enélkül nem fog menni.
Ha elkészültek a fájlok, akkorsystemctl daemon-reload
, majdsystemctl enable home-bela-valami.automount
. Innentől mennie kell. -
urandom0
senior tag
-
urandom0
senior tag
Nem biztos hogy bántani akarom a systemd-t, de ez is egy olyan dolog amire nem kellene megoldást találni, ha nem létezne a systemd
A hagyományos init scriptekkel hogyan garantálod, hogy csak akkor próbálja meg mountolni, ha már van hálózat? Vagy azt, hogy ha megszakad a hálózat, akkor unmountolja a hálózati megosztást (és ne pörögjön leállításkor másfél percig a "waiting for..."), és mondjuk küldjön valamilyen visszajelzést.
Miért kell 2 (valami.mount, és valami-csatolas.automount)?
Mert az első csak egy mount pontot ír le, amit később felhasználhatsz (mondjuk felcsatolhatod kézzel a systemd-mount paranccsal). A második pedig magát az automountolást leíró unit.
-
urandom0
senior tag
Ha ennyit megcsinálsz, már elég.
Egy
valami.mount
az/etc/systemd/system
mappába:[Unit]
Description=myshare mount
[Mount]
What=//mit/csatoljon
Where=/hova/csatolja
Type=cifs
Options=rw,file_mode=0775,dir_mode=0775,uid=1000,netdev,x-systemd.automount,credentials=/home/username/.cifs-credentials
DirectoryMode=0775
[Install]
WantedBy=multi-user.target/home/username/.cifs-credentials mappába írod bele a felhasználónevet, jelszót:
username=ouruser
password=ourpasswordÉs még egy fájl,
valami-csatolas.automount
az/etc/systemd/system
mappába:[Unit]
DefaultDependencies=no
After=remote-fs-pre.target
Wants=remote-fs-pre.target
Conflicts=umount.target
Before=umount.target
[Automount]
Where=/hova/csatolja
DirectoryMode=0775
TimeoutIdleSec=0
[Install]
WantedBy=remote-fs.targetElméletileg ennyi. Holnap kipróbálom, hogy működik-e.
-
urandom0
senior tag
Windowsban van egy módszer, hogy feladatütemezővel (vagy mivel) lehet UAC trigger nélkül programokat indítani. Na valami ilyesmi kellene nekem ide is. Hogy a mount utasítás lefusson magától.
cron-ban tudsz ilyet csinálni, sőt ott még azt is meg lehet adni, melyik felhasználó nevében fusson le a script. De ha systemd unitot írsz, bele tudod írni ezt:
After=network-online.target
Wants=network-online.targetEz tutira biztosítja, hogy csak akkor fusson le a unit, ha már aktiválódtak a hálózati interfészek, és kaptak IP címet is, tehát van működő hálózat.
Ehhez viszont kell a NetworkManager-wait-online.service vagy a systemd-networkd-wait-online.service. A kettőt együtt nem célszerű használni!Ha kiadod ezt a parancsot, látod, hogy melyik van engedélyezve:
systemctl is-enabled NetworkManager-wait-online.service systemd-networkd-wait-online.service
Ha az egyik engedélyezve van, az már elég. Egyébként a multi-user.target általában már feltételezi a network-online.target működését, tehát erre nem is kell külön hivatkozni.
-
urandom0
senior tag
Ezt a megoldást szerintem ne erőltessétek, vannak ennél sokkal elegánsabb megoldások. A systemd-nek külön modulja van az ilyesmire systemd.automount néven. Egyetlen rövidke unit fájlt kell megírni hozzá, nem bonyolult, itt és itt találsz hozzá példát.
-
urandom0
senior tag
A /boot/grub/grub.cfg-t felülírja az update-grub script minden alkalommal, amikor pl. kernelfrissítés van, vagy ha valamilyen drivert telepítesz... ezt nem érdemes átírni, mert akkor minden ilyen alkalommal írhatnád át újra.
Amit te keresel, valószínűleg az /etc/grub.d/30_os-prober vagy valami hasonló nevű scriptben lesz. Én itt ilyen sorokat látod:menuentry '$(echo "${LONGNAME} $onstr" | grub_quote)' $CLASS --class os \$menuentry_id_option 'osprober-chain-$(grub_get_device_id "${DEVICE}")' {
EOF
save_default_entry | grub_add_tab
prepare_grub_to_access_device ${DEVICE} | grub_add_tab
if [ x"`${grub_probe} --device ${DEVICE} --target=partmap`" = xmsdos ]; then
cat << EOF
parttool \${root} hidden-
EOF
fi
case ${LONGNAME} in
Windows\ Vista*|Windows\ 7*|Windows\ Server\ 2008*)
;;
*)
cat << EOF
drivemap -s (hd0) \${root}
EOF
;;
esac
cat <<EOF
chainloader +1
}
EOFItt nézd meg a 3. pontot ("Changing Windows/Other OS Titles"), erről írnak.
-
urandom0
senior tag
válasz
GreenGoblin #80716 üzenetére
Nem esküszök egyikre sem, mert alapvetően nem használok Ubuntu alapú rendszereket (ellenben Debian van minden szerveremen), de ha esetleg mégis használok, akkor az Elementary OS az, de azt is csak a Pantheon desktop miatt.
-
urandom0
senior tag
válasz
PCProfessor #80712 üzenetére
Olyan oprendszert még nem írtak, amin a KDE ne crashelt volna
Főleg az 5-ös verzió elején, az durva volt... tízpercenként magába zuhant az egész plasma-desktop. Volt, hogy az Akonadi hasalt el, de úgy, hogy semmilyen jelet nem adott róla, csak azt vettem észre, hogy fél napja nem jött e-mailem... azaz jött, csak az Akonadi épp megint nem futott, szerencsétlen KMail anélkül meg semmire sem jó.
Újraindítottam az Akonadit, rögtön lehúzott vagy 10 e-mailt...Amúgy én lassan egy éve Manjarot használok főleg, erre is azt mondták, hogy instabil, mert félig-rolling. Ehhez képest stabilabb, mint bármelyik másik LTS Ubuntu.
-
urandom0
senior tag
válasz
Vasti74 #80709 üzenetére
Én csak 6 éve Linuxozok, de az Ubuntut én is kerülöm, és nem is elsősorban a bugok miatt, hanem a Canonical döntései miatt. Az egyik kedvencem, hogy kitalálták, a whoopsie csomag alapból legyen a rendszer része. Ennek a következménye sok kiadáson keresztül az volt, hogy:
- első indulás rögtön hibaüzenettel fogadott az Ubuntu
- amiből az átlagfelhasználó úgysem ért semmit
- kezdeni sem tud vele semmit, csak azt látja, hogy a frissen telepített Ubuntuban crashel valami
Pedig ezek a whoopsie által jelentett hibák ilyen teljesen átlagos, jelentéktelen hibák szoktak lenni, aminek nincs is igazán következménye.A másik, hogy az Ubuntu tele van pakolva az átlagfelhasználó számára teljesen feleslegesek servicekkel. Jelen pillantban a több, mint fél éve telepített, belakott Manjaromon 60 service van, a frissen telepített Ubuntumon 74, úgy, hogy nem is telepítettem még rá semmilyen csomagot. Összesen egy órát nem használtam, mióta telepítve van... olyan service-ek, mint a thermald, az apport, az openvpn, a cupsd, teljesen feleslegesen vannak fent. Szerencsére a whoopsie egy ideje már nem a rendszer része.
A harmadik amit nem szeretek Ubiban, az erőltetett snap mánia. Volt időszak, amikor a Gnome számológép, ami natívan a Gnome, a Gedit, és mindenféle kis vicik-vacak program snapként jött az Ubuntuval. Most már e téren is sokat javult a helyzet, nem erőltetik annyira ezt a snap dolgot.
A negyedik, hogy az Ubuntu nagyon sok programot patchel, amik sokszor nem sikerülnek jól.
És úgy általában lassabbnak érzem az Ubuntu alapú disztrókat, nem csak a csomagkezelés terén, de mindenféle fájlműveletnél (pl. a tracker-miner-fs sokkal jobban dolgoztatja a HDD-t), de szerintem még az ablakanimációk is lassabbak.
Ezen hátrányok nagy része az Ubuntu derivatívákat nem érinti, mert pl. a Mintes srácok is sok servicet kitakarítanak az Ubuntuból, de a lassúság ott is jelen van.
Én egyetlen Ubuntu alapú rendszert használok, az Elementary OS-t. Itt is van service bőven (71), de nem azok, amiket az Ubuntu használ, hanem pl. a bluetooth (egy laptopról van szó). Mondjuk a cupsd itt is fent van... de snapd nincs, és telepítéskor nem kerül fel egyetlen snap csomag sem. -
urandom0
senior tag
válasz
Sokimm #80293 üzenetére
Ugye amíg nem tudjuk, hogy pontosan milyen gépről és milyen driverekről van szó, addig nincs is értelme erről beszélni. Sima PC hajtja a gépet, vagy valami egyedi cucc? Van-e hozzá egyáltalán driver? Ha van, mennyire friss? Kell-e régi kernelt vadászni a driverhez?
Melyik disztrót tennéd rá? Annak a repójában van-e a driver, vagy valahol a neten egy weboldalon? Ha a repóban van, akkor letöltöd egy online gépen, majd a /var/cache/apt mappa tartalmát átmásolod egy adathordozóra, és a CNC-n már apt install ./xxx.deb paranccsal fogod tudni telepíteni. -
urandom0
senior tag
Jó, de a -d meg csak a könyvtárat listázza.
Nem... legalábbis nálam nem. Ha nálad igen, akkor vagy máshogy van beállítva valami, vagy nem basht használsz, vagy másik verziót.
De ha ls (vagy más listázó) parancsban szeretném
Mármint hogy érted? ls-en belül ls?
Mondjuk van egy ilyen könyvtárstruktúrád:
.
├── termesz/
│ ├── hangya
│ └── monguz
├── termosz/
│ └── meggy/
│ └── cseresznye/
│ ├── banan/
│ │ ├── citrom
│ │ ├── mandarin
│ │ └── narancs
│ └── szolo/
├── terra/
└── teszt/
└── abcd/
└── alma9 directories, 6 files
Ha az összes te-vel kezdődő mappákbban az első szinten lévő fájlokat szeretnéd listázni, akkor
ls -dal te*/* | grep ^-
vagyfind te* -mindepth 1 -maxdepth 1 -type f
Ha a könyvtárakat is, akkor:ls -d te*/*
vagyfind te* -mindepth 1 -maxdepth 1
Rekurzívitásra pedig ott az ls -R kapcsolója vagy próbálkozz a
du
-val. -
urandom0
senior tag
Az
ls
alapesetben fájlokat és könyvtárakat listáz, de elsősorban fájlokat, amíg explicit nem utasítod arra, hogy csak könyvtárakat listázzon. Ezért van, hogyls te*-t
ő úgy értelmezi, hogy "listázd ki az összes te-vel kezdődő könyvtár tartalmát", és nem úgy, hogy "listázd ki az összes olyan könyvtárat, ami te-vel kezdődik".
A shell kifejti a *-ot, azls
program pedig már így kapja meg:ls teszt
-
urandom0
senior tag
válasz
GreenGoblin #79838 üzenetére
Jól csináld mindent. A Rufusznál csak arra kell figyelni, hogy a BIOS-ban beállított bootmódhoz megfeleló módban (BIOS vagy UEFI) legyen kiírva az ISO.
De az az SD card formatter programocska nem kell, intézőből nyugodtan lehet formázni a pendrive-ot (amúgy tudtommal a Rufus is formáz), illetve a telepítés végén, az EasyBCD programot csak akkor kell használni, ha módosítani akarsz valamit a boot közelében, amúgy felesleges. Ha mindent jól csinálsz, akkor a Grubból tudsz rendszert választani.
Viszont a végén nehogy kitöröld az Ubuntu partícióit, akkor feleslegesen dolgoztál
A Windows partícióit viszont nyugodtan kitörölheted, azért nem kár... -
urandom0
senior tag
válasz
leviske #79776 üzenetére
Most is tényleges kötés van, a rendszer következetesen UID-t/GID-et használ a felhasználók azonosításához és az erőforrások hozzárendeléséhez. Az, hogy mi szöveges felhasználónevet látunk, igazából csak egy kozmetikázás nekünk, embereknek.
Nem ismerem a systemd-homed-et, de ahogy utánaolvastam, ez - többek közt - arról szól, hogy egy helyen legyenek tárolva egy adott user saját adatai és metaadatai (és bevezeti az asszimetrikus kulcsú titkosítást, éstaöbbi). Tehát az /etc/group, /etc/passwd fájlokra nem lesz többé szükség.
Logikusan belegondolva, a fájlrendszer továbbra is numerikus azonosítókkal fog dolgozni, a felhasználó pedig továbbra is human-readable szöveges azonosítókat fog látni, tehát ez ilyen szempontból nem változik. Olyan értelemben viszont tényleg portable ez a dolog, hogy ha felcsatolod a home mappádat másik rendszer alá, egy az egyben átkerül a jelszavad, a beállításaid, a saját fájlaid, stb., és nem kell vele másolgatni az /etc/passwd és a többi rendszerfájlt. Tehát igen, újratelepítés után is ugyanaz marad minden felhasználói adat, beleértve az UID-t/GID-et.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- BESZÁMÍTÁS! 6TB Western Digital WD RED SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Targus Universal USB 3.0 DV1K-2K Compact docking station (DisplayLink)
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3304
- OLCSÓBB 09.11.!!! HP üzleti laptopok Elitebook, Probook, Zbook 8-13. gen gar.
- 12 GB-os DDR5 SODIMM laptop memória - garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest