- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bitpork: MOD Júni 28- Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Android másképp: Lineage OS és társai
- Random25: Windows 11 telepítés Pendriveról
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
urandom0
senior tag
És ez már minden jelentősnek mondható disztróban benne van, legalább van valami közös pont.
Igen, én pont ezért döntöttem úgy, hogy maradok a Systemd-nél. Mert akárhova megyek (mondjuk másik munkahelyre), vagy akármilyen projektet kapok meg, szinte biztos, hogy Systemd-es disztróval fogok találkozni. Akkor már érdemesebb azt megismerni és használni, mint harcolni ellene.
A kis Pepper roboton, amiről tettem be képet, azon immutable Gentoo van, az is Systemd-es. Ezen meg is lepődtem.
-
bambano
titán
Tehát te el tudod dönteni, hogy azt a gépet, amire testinget raktam, mire használom, a rajta levő adatok biztonsági besorolása milyen, mekkora kárt okozhat az elvesztésük, kiszivárgásuk, stb. stb.
Ha igen, vagyis pontos információkkal rendelkezel erről, akkor igazad van. Ha nem, akkor tévedés, amit mondtál.
-
válasz
urandom0 #209 üzenetére
De nem csak te létezel a földön, és nem csak a te használati eseted létezik, van még rajtad kívül pár millió Linux user, egészen eltérő elvárásokkal.
Ezt már én is akartam írni neki.
Szóval akkor ez a Debian is úgy biztonságos, hogy közösen elhisszük, hogy az... Testinget meg tényleg nem kéne használni, mert a biztonsági frissítések oda kerülnek be utoljára, ami több napos csúszás is lehet.
-
urandom0
senior tag
aki beilleszkedik a debianos közösségbe és megtartja a szabályokat, az debian karbantartó. aki nem illeszkedik be és egyetlen célja, hogy áthágja a unixos és a debianos szabályokat, és hogy meghajlítsa a közösséget maga felé, az gyüttment.
Jia Tan is tök jól beilleszkedett. Egy mintagyerek volt, a lépcsőházban is mindig előre köszönt
Nekem ennyit megér a stabilitás.
Minden vicc nélkül mondom, ha a rendszerprogramok és az alkalmazások el vannak különítve (akár flatpakkal, akár dockerrel, akár csak egy distrobox konténerrel), akkor a rendszer stabilabb lesz.
---
Debianban a contrib, non-free és a non-free-firmware repókat nem tekintik a rendszer részeinek, ezért a security team nem is foglalkozik vele. Ezt eddig nem tudtam...
"Some non-free packages are distributed without source or without a license allowing the distribution of modified versions. In those cases no security fixes can be made at all."
Ez bizony szomorú.
Innentől fogva viszont egyáltalán nem tekintenem ezeket a repókat biztonságosabbnak, mint a flatpakot. Gyakorlatilag ugyanúgy 3rd party repók.
-
urandom0
senior tag
Külön weboldala is van az anti-systemd fan clubnak: https://nosystemd.org
Nem mondom, hogy nincsenek benne értelmes érvek, mert vannak. De a Systemd körül kialakult gyűlöletet túlzónak érzem, és szerintem sokan csak azért utálják, mert új, és más, mint ami korábban volt.
Én teljesen jól elvoltam SysV inittel is, a Slackware-féle BSD-szerű init rendszerrel is, és elvagyok Systemd-del is. Nem tapasztaltam egyikkel sem problémát. -
urandom0
senior tag
Ezért most egy nuc-ot használok, testing debiannal,
Ajajj, az nem annyira jó. Azt tudod ugye, hogy a testing biztonsági frissítéseit nem menedzseli a security team?
Erről a Firefoxos problémáról más is írt, azt hiszem, a kezdő topikban.
-
bambano
titán
válasz
urandom0 #209 üzenetére
"De pont ez nem tudta nekem eddig még senki sem elmagyarázni": Bőven kaptál magyarázatot, ne azt mond, hogy nem magyarázták meg, azt mond, hogy nem értesz vele egyet.
"(gondolom, rájuk gondoltál)": nem kell találgatnod, le volt írva, hogy kikre gondoltam.egyébként meg: aki beilleszkedik a debianos közösségbe és megtartja a szabályokat, az debian karbantartó. aki nem illeszkedik be és egyetlen célja, hogy áthágja a unixos és a debianos szabályokat, és hogy meghajlítsa a közösséget maga felé, az gyüttment.
"De nem csak te létezel a földön, és nem csak a te használati eseted létezik": amit én akarok, az nem korlátoz másokat. amiket ők akarnak, az korlátoz engem.
"egészen eltérő elvárásokkal": van párszáz disztró, válasszon másikat magának. vagy windowst, engem nem izgat. rontsák el a redhatot, ahogy akarják. Nekem megfelel, hogy ha az alkalmazása nem indul el flatpak nélkül, akkor majd én reszelek rajta, hogy menjen. Nekem ennyit megér a stabilitás.
-
urandom0
senior tag
te honnan veszed, hogy ennyire bízunk a disztrók saját tárolóiban?
Onnan, hogy ezt bizonygatjátok itt már napok óta
De arra senki nem számít, hogy jönnek gyüttmentek, és ezt a kockázatot jelentősen megnövelik.
De pont ez nem tudta nekem eddig még senki sem elmagyarázni, hogy mitől gyüttmentek a flatpak maintainerek (gondolom, rájuk gondoltál), és miért nem azok a Debian maintainerek? Meggyőző észérvet még senkitől sem olvastam.
Nekem voltak szervereim, amik nemrég még 6-os debiant futtattak. *MINDENT* meg tudtam csinálni rajtuk, amit a munka igényelt. Minek változtatni?
De nem csak te létezel a földön, és nem csak a te használati eseted létezik, van még rajtad kívül pár millió Linux user, egészen eltérő elvárásokkal.
-
bambano
titán
válasz
DarkByte #206 üzenetére
"Nehéz ez után komolyan venni amiket írsz": nem baj. Az elég komoly probléma lenne, ha egy fontostalan anonim topicban elhangzottak alapján határoznám meg magam, vagy tenné ezt bárki más.
Debianban nincs szerver meg desktop. Amit elkottáznak a desktop részen, az kihat a szerverre is. Lásd még: systemd, udev és hasonlók. Ma már minden reboot egy hideglelős rémálom.
"Szerver oldalt a Docker-re kellene orrolnod": ez a cikk és a kapcsolódó fóruma a flatpakről szól. A docker eléggé offtopicnak tűnik, tehát vedd úgy, hogy itt a dockerről *semmit* nem mondtam, ez alapján nem lehet információd arról, hogy szeretem vagy utálom.
-
DarkByte
addikt
Nehéz ez után komolyan venni amiket írsz, hogy még mindig nem volt meg ezen a ponton hogy a Flatpak hozza magával a libc-t. Pedig annyiszor írtam én is a Docker-t hasonlatnak, ott is ez történik.
Egyébként továbbra sem értem, hogy neked miért ennyire valagfájásod ez a Flatpak téma, amikor látszólag te a szerver vonal jövőjét félted, pedig ott nem is akar versenyezni, mert GUI alkalmazások terjesztésére van kitalálva.
Szerver oldalt a Docker-re kellene orrolnod amiért már bő egy évtizede ugyanezt csinálja.
(és azóta se semmisült meg a világ) Jó, oké, ott általában az alap image-ekben benne van a kicsontozott OS image csomagkezelője továbbra is, de ez nem törvényszerű, lehet akár egyetlen nagy statikus bináris is a konténerben. (meg glibc helyet musl libc, vagy akár a binfmt_misc-et kihasználva valami teljesen más architektúrához tartozó dolgok)
-
Én örülök a Systemd-nek, de ha te a régi rendszerrel akarsz szórakozni, arra is van megoldás, viszont akkor meg kár itt gyűlölködni, akkor használd azt. Még kezdőként is lehet használni a Systemd-t és értelmezni a parancsait.
-
sh4d0w
félisten
Bizony. A Red Hat megiratta ezzel a felkegyelmuvel azt a rendszert, ami a corporate iranyba viszi a Linuxot, Debianek, meg meg egy valag masik disztribucio meg csak annyit lattal belole, hogy mar nem nekik kell init scripteket irogatniuk es karbantartaniuk, hanem a systemd-vel kapnak egy jo adagnyit. Ami persze igaz, csak egy kalap szar az egesz.
-
sh4d0w
félisten
Pedig lenne ra ok boven, amiert le kellene csukatni - a tobbi vadpontot megtalaljuk azutan is, hogy mar ul.
A systemd egy mindent felzabalo, ostoba operacios rendszer az operacios rendszeren belul. Eloszor egy parhuzamos init rendszernek indult, de mara mar bezabalta a service managementet, az alkalmazas managementet, a userek kezeleset, a rendszer beallitasait, session managementet, device managementet. A KISS filozofiat hirbol sem ismeri es valoszinuleg a problemak nagy resze is ebbol fakad - tul a szerzoje ostobasagan es hozza nem ertesen. A csavo egyebkent a Red Hattol atment a Microsofthoz - ott nem fog kilogni a sorbol.
Miket "tud" a systemd? Nos, tudja azt, ha screenben inditasz el egy tavoli munkamenetet, mert mondjuk egy sokaig futo script es nem akarod, hogy megszakadjon a melo, ha kilepsz, akkor o elozekenyen azt a tavoli munkamenetet is lezarja. "Tudja" azt, ha nem sikerul valamiert a tuzfal szabalyokat ervenyesiteni, akkor is felhuzza a halozatot, de ertesitest legalabb nem kuld arrol, hogy gaz van a tuzfallal, igy az admin hiheti, hogy minden rendben van... amig eszre nem veszi, hogy az ssh portra, vagy a web portra omlenek a requestek. Mi tudja elcseszni a tuzfal konfigot? El tudja kefelni az admin... vagy az, hogy felveszel a rendszerbe CUPS-on keresztul egy nyomtatot... Termeszetesen arra is van lehetoseg, hogy egyszer, s mindenkorra hazavagd az alaplapod, mert az EFI ertekeket nem konstansokba olvassa be a laprol, hanem sima valtozokba, amiket akar veletlenul is felulirhatsz. Allitolag a systemd olyat is tud, hogy barmilyen alkalmazast, scriptet service-kent futtasson, de egeszen biztosan allithatom, hogy ez nem igy van, nagyonsok evvel ezelott volt valami, amit nem tudtam igy megoldani, pedig a systemd nagykonyve szerint csinaltam. Nyilvan azota nem probaltam, mert ha 1-2 alkalommal kell ez a funkcio es ebbol egyszer nem sikerul, akkor nem baszodik vele az ember, keres mas megoldast. Ezenkivul magara teszi az 1-es PID-et, aminek normal esetben a kernelnel kellene lennie, igy ha a systemd ledoglik, akkor ledoglik a teljes rendszered - hipiszupi. A logolas binaris, tehat eleve kell egy futo rendszer, hogy tudd olvasni... A halozati interface-eket eloszeretettel nevezgeti at, allitolag hardvercimeknek megfeleloen, de nem mindig sikerul neki, tehat azt a feladatot, amire ezt az atnevezosdit kitalalta herr pocstering... hat azt mersekelt sikerrel sikerult megoldania. Evtizedes vagy idosebb konvenciokat rugott fel a parancsok hasznalatat tekintve - es meg szerintem napestig lehetne sorolni a hibakat.
A systemd iroja meg egy ostoba, arrogans es agressziv f.sz, aki nem tudta elviselni a kritikakat es minosithetetlen stilusban reagalt a jelzett problemakra, amit vegul odaig sikerult tolnia, hogy Torvalds kozolte vele: vagy fixalja a szarjat, vagy egyetlen commitot sem fogad be tole, amig nincs fix.
Szoval boven van ok utalni a systemd-t.
Új hozzászólás Aktív témák
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Környezetvédelem
- Kerékpárosok, bringások ide!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Gyúrósok ide!
- Alakul a Visa és a Mastercard európai ellenfele
- Budakeszi, Páty, Telki, Budajenő, Zsámbék, Tök, Perbál topik
- Milyen egeret válasszak?
- Éjszakai műszak
- További aktív témák...
- Valve Index VR Kit
- Uhh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 16/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- Esport PC - i5 13400F, GTX 1080ti és 16gb DDR5
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- AZTA! HP EliteBook 840 G8 Fémházas Laptop Ultrabook 14" -60% i7-1185G7 16/512 FHD IPS Iris Xe
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 7950X 16 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 13400F / 32GB DDR5 / RTX 4070 Super / 1TB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 7600 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
- Lenovo V130-15IGM laptop (Pentium Silver N5000/8GB/256GB SSD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest