- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Kempingezés és sátrazás
- Gurulunk, WAZE?!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
válasz
DarkByte #206 üzenetére
"Nehéz ez után komolyan venni amiket írsz": nem baj. Az elég komoly probléma lenne, ha egy fontostalan anonim topicban elhangzottak alapján határoznám meg magam, vagy tenné ezt bárki más.
Debianban nincs szerver meg desktop. Amit elkottáznak a desktop részen, az kihat a szerverre is. Lásd még: systemd, udev és hasonlók. Ma már minden reboot egy hideglelős rémálom.
"Szerver oldalt a Docker-re kellene orrolnod": ez a cikk és a kapcsolódó fóruma a flatpakről szól. A docker eléggé offtopicnak tűnik, tehát vedd úgy, hogy itt a dockerről *semmit* nem mondtam, ez alapján nem lehet információd arról, hogy szeretem vagy utálom.
-
Kisgépkezelő
senior tag
válasz
DarkByte #128 üzenetére
Fentebb valaki vélelmezte, hogy a flatpak erőforráspazarló. Lefuttattam 2-2 Cinebench mérést flathubról és csomagkezelőből telepített bottlesben. Ha már lúd, legyen kövér alapon W11-en is mértem kettőt.
W11 616p
Linux+Bottles 611p
Mindent sajnos nem futtat, de azért nem semmi, hogy amit meg igen, azt meg ilyen jól. -
urandom0
senior tag
válasz
DarkByte #114 üzenetére
Windowson esetleg Dockerrel lehetne megoldani a sandboxingot (de a Windowsos Docker tulajdonképpen Hyper-V+egy minimal Linux distro), a függőségeket (runtime-okat) msi csomagba lehetne rakni, a függőségkezelést pedig wingettel lehetne talán megoldani. És igen, maguk a programok statikusan fordíttott self executable-k úgy, hogy a runtime-okban lévő libeket onnan húzzák be.
De Windows-on senki nem akar ilyet csinálni, mert ott ott vana WinApi, az MFC, a .net, mint stabil API-k, azokra lehet építkezni. -
urandom0
senior tag
válasz
DarkByte #105 üzenetére
Igen, ez így van, de ha a flatpakot kell más operációs rendszerekben lévő megoldásokhoz hasonlítani, akkor nem tudok jobbat, mint a MacOS-féle app bundle. Az más kérdés, hogy maga az app bundle az appimage-hez jobban hasonlít.
Olyan beépített Windows-os megoldást viszont nem tudok mondani, ami hasonlítana a flatpakhoz.
-
bambano
titán
válasz
DarkByte #103 üzenetére
Én nem beszélek el melletted..
Arról van szó, hogy van egy (a példa kedvéért) tulajdonsága a debian csomagkezelőnek, ami egyes emberek szerint hiba. Ezért ők nem azt választják, hogy megjavítsák a debian csomagkezelőt, hanem csinálnak helyette egy másikat. Ezzel az egyik probléma az, hogy nulláról elkezdeni valamit az *mindig* definíció szerűen bughalmaz lesz. A másik, hogy ha szerintük tényleg hiba az a tulajdonság, akkor ha megjavítanák, akkor az is megkapná a javítást, aki egyébként nem flatpakezik.A nagy probléma még az, hogy ha az a hiedelem, hogy az adott tulajdonság hiba, tévedésen alapul, akkor egyrészt kidobsz egy rakás melót, másrészt forkolsz egy programot és egy közösséget (programozói erőforrást) is. Na ez nem hiányzik senkinek.
Ez pont olyan sületlenség, mint amikor okosok kitalálták, hogy az X nem jó, erre a közösség elkezdett waylandet fejleszteni, de az ostobácska canonicalnak fontos volt, hogy ők nem waylandeznek, hanem majd jól megmutatják a világnak a mir-t. Pofára is estek, idáig porzott...
Az, hogy az opensource világban jogod van forkolni, nem jelenti azt, hogy kötelező. Az, hogy forkolhatsz valamit, mindaddig nem zavar, amíg engem nem érint. Tőlem mindenki megcsinálhatja az n+1. (n>400) pár kiadás után elhaló disztróját, de szerintem mindenkinek gyorsabb és nyugisabb lenne, ha az ilyen emberek vennének egy nagy bmw-t meg egy rendes motorosfűrészt (lásd még: [link] ).
-
bambano
titán
válasz
DarkByte #101 üzenetére
"Az elit önző hozzáállással nem tudok mit kezdeni.": feltételezem, nem linuxból élsz. Másrészt meg amíg használsz (közvetve is) linuxos szolgáltatásokat, addig téged is érint. Márpedig használsz, a magyar internet szolgáltatók elsöprő többsége linuxos cuccokat használ a core internet szolgáltatáshoz.
"Én személy szerint üdvözlöm hogy a Linux-on egyre több lehetőség van.": én meg nem, mert azt látom, hogy nem "lehetőségeket" pakolnak a linuxokba, hanem bugokat. Már a debian is jó tempóban halad afelé, hogy olyan legyen, mint egy windows, és pont ugyanolyan szemétdomb is.
Lehet, hogy a canonical *próbálkozik* a linux kommercializálásával, de a redhat régen megtette, nagyobb kazal pénzért vette meg őket az ibm.
-
bambano
titán
Amit próbáltam leírni, hogy a flatpak fejlesztésére elvont erőforrások hiányoznak az alap fejlesztésekből. Plusz a linux elwindowsosítására felhasznált erőforrások is hiányoznak. Nem az a probléma, hogy neked lesz flatpaked, hanem az, hogy ettől nekem rosszabb lesz a disztróm. Meg attól is, ha olyanok kedvéért marhaságokat erőltetnek a linuxokba, akik egyébként nyugodtan felrakhatnának maguknak egy windowst.
"De szerintem a Linux szélesebb körű elterjedéséhez": ez önmagában probléma. Ne terjedjen tovább a linux, ha az az ára, hogy windowsos marhaságokat kell beleerőltetni a disztrókba. Ne kelljen már nekem freebsd-re átszoknom, hogy másoknak jobb legyen a linux kernelre alapozott windowsuk.
-
bambano
titán
Hát ja, hiszen linuxra milyen bonyolult fejleszteni, bezzeg windowsra, amiből kb. 5x annyi variáns van, triviális.
Másrészt meg az üzleti fejlesztőknek nem kell mindenre fejleszteniük. Elég 2-3 üzleti disztró aktuális verziójára fejleszteni, és kész. Valójában nincs egetverő különbség az alapvető dolgokban."A Flatpak-el össze lehet zárni az app-ot a függőségeivel": szemben például a tar.gz-vel, amiben szintén össze lehet zárni a programot a függőségeivel. Csak nem kell hozzá a flatpaket is ismerni. Meg deb-ben is össze lehet zárni, csak ezt büdös megtanulni.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DELL T40 EMC Szerver
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
- Bomba ár! HP ProBook 430 G5 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD Intel ARC A770 16GB Rampage SHIVA 650W
- Beszámítás! Apple Mac mini 2023 M2 Pro 16GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest