- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Argos: Szeretem az ecetfát
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
Új hozzászólás Aktív témák
-
urandom0
senior tag
És ez már minden jelentősnek mondható disztróban benne van, legalább van valami közös pont.
Igen, én pont ezért döntöttem úgy, hogy maradok a Systemd-nél. Mert akárhova megyek (mondjuk másik munkahelyre), vagy akármilyen projektet kapok meg, szinte biztos, hogy Systemd-es disztróval fogok találkozni. Akkor már érdemesebb azt megismerni és használni, mint harcolni ellene.
A kis Pepper roboton, amiről tettem be képet, azon immutable Gentoo van, az is Systemd-es. Ezen meg is lepődtem.
-
bambano
titán
Tehát te el tudod dönteni, hogy azt a gépet, amire testinget raktam, mire használom, a rajta levő adatok biztonsági besorolása milyen, mekkora kárt okozhat az elvesztésük, kiszivárgásuk, stb. stb.
Ha igen, vagyis pontos információkkal rendelkezel erről, akkor igazad van. Ha nem, akkor tévedés, amit mondtál.
-
urandom0
senior tag
Külön weboldala is van az anti-systemd fan clubnak: https://nosystemd.org
Nem mondom, hogy nincsenek benne értelmes érvek, mert vannak. De a Systemd körül kialakult gyűlöletet túlzónak érzem, és szerintem sokan csak azért utálják, mert új, és más, mint ami korábban volt.
Én teljesen jól elvoltam SysV inittel is, a Slackware-féle BSD-szerű init rendszerrel is, és elvagyok Systemd-del is. Nem tapasztaltam egyikkel sem problémát. -
Bizony. A Red Hat megiratta ezzel a felkegyelmuvel azt a rendszert, ami a corporate iranyba viszi a Linuxot, Debianek, meg meg egy valag masik disztribucio meg csak annyit lattal belole, hogy mar nem nekik kell init scripteket irogatniuk es karbantartaniuk, hanem a systemd-vel kapnak egy jo adagnyit. Ami persze igaz, csak egy kalap szar az egesz.
-
Pedig lenne ra ok boven, amiert le kellene csukatni - a tobbi vadpontot megtalaljuk azutan is, hogy mar ul.
A systemd egy mindent felzabalo, ostoba operacios rendszer az operacios rendszeren belul. Eloszor egy parhuzamos init rendszernek indult, de mara mar bezabalta a service managementet, az alkalmazas managementet, a userek kezeleset, a rendszer beallitasait, session managementet, device managementet. A KISS filozofiat hirbol sem ismeri es valoszinuleg a problemak nagy resze is ebbol fakad - tul a szerzoje ostobasagan es hozza nem ertesen. A csavo egyebkent a Red Hattol atment a Microsofthoz - ott nem fog kilogni a sorbol.
Miket "tud" a systemd? Nos, tudja azt, ha screenben inditasz el egy tavoli munkamenetet, mert mondjuk egy sokaig futo script es nem akarod, hogy megszakadjon a melo, ha kilepsz, akkor o elozekenyen azt a tavoli munkamenetet is lezarja. "Tudja" azt, ha nem sikerul valamiert a tuzfal szabalyokat ervenyesiteni, akkor is felhuzza a halozatot, de ertesitest legalabb nem kuld arrol, hogy gaz van a tuzfallal, igy az admin hiheti, hogy minden rendben van... amig eszre nem veszi, hogy az ssh portra, vagy a web portra omlenek a requestek. Mi tudja elcseszni a tuzfal konfigot? El tudja kefelni az admin... vagy az, hogy felveszel a rendszerbe CUPS-on keresztul egy nyomtatot... Termeszetesen arra is van lehetoseg, hogy egyszer, s mindenkorra hazavagd az alaplapod, mert az EFI ertekeket nem konstansokba olvassa be a laprol, hanem sima valtozokba, amiket akar veletlenul is felulirhatsz. Allitolag a systemd olyat is tud, hogy barmilyen alkalmazast, scriptet service-kent futtasson, de egeszen biztosan allithatom, hogy ez nem igy van, nagyonsok evvel ezelott volt valami, amit nem tudtam igy megoldani, pedig a systemd nagykonyve szerint csinaltam. Nyilvan azota nem probaltam, mert ha 1-2 alkalommal kell ez a funkcio es ebbol egyszer nem sikerul, akkor nem baszodik vele az ember, keres mas megoldast. Ezenkivul magara teszi az 1-es PID-et, aminek normal esetben a kernelnel kellene lennie, igy ha a systemd ledoglik, akkor ledoglik a teljes rendszered - hipiszupi. A logolas binaris, tehat eleve kell egy futo rendszer, hogy tudd olvasni... A halozati interface-eket eloszeretettel nevezgeti at, allitolag hardvercimeknek megfeleloen, de nem mindig sikerul neki, tehat azt a feladatot, amire ezt az atnevezosdit kitalalta herr pocstering... hat azt mersekelt sikerrel sikerult megoldania. Evtizedes vagy idosebb konvenciokat rugott fel a parancsok hasznalatat tekintve - es meg szerintem napestig lehetne sorolni a hibakat.
A systemd iroja meg egy ostoba, arrogans es agressziv f.sz, aki nem tudta elviselni a kritikakat es minosithetetlen stilusban reagalt a jelzett problemakra, amit vegul odaig sikerult tolnia, hogy Torvalds kozolte vele: vagy fixalja a szarjat, vagy egyetlen commitot sem fogad be tole, amig nincs fix.
Szoval boven van ok utalni a systemd-t.
-
bambano
titán
Szerinted szerverről itkávézom?
Szerk: csak neked, elrettentés képpen: egy "rendes" gépet használtam desktopnak, stabil debiannal, de nem bírtam elviselni a hűtés hangját. Ezért most egy nuc-ot használok, testing debiannal, amin fut ez a firefox nevű csoda, ami akkor is 70 fokon főzi a szupertakarékos fél-notebook processzort, amikor kb. nem csinál semmit, és képes 8-25-ös határok között bármekkora loadot csinálni. Ez egy olyan alkalmazás, híven a mai tendenciákhoz, aminek egy 70 magos T-s proci kevés.
És ezek után páran csodálkoznak, hogy ideges vagyok a desktop helyzettel kapcsolatban. A mai it en-bloc egy szemétdomb.
Megnéztem a legújabb it biztonsági törvénytervezeteket és rögtön utána az állásportálokat kecskepásztori pozíciók után kutatva. Kánaán lenne. lehet, nektek is -
bambano
titán
Pottering nem a saját fajtám, kikérem magamnak.
Az első és legfontosabb baj a systemd-vel, HOGY NEM MŰKÖDIK! abban a pillanatban, amikor olyat akarsz vele csinálni, ami nem az alap desktop elvárás, felborul a fenébe.A másik nagy probléma, hogy olyan döntéseket hozott meg Pottering, ami abszolút védhetetlen és ostoba, és amikor ezt felrótták neki, akkor rendes elmepata módjára reagált (sose tudom, hogy az szocio- vagy pszichopata).
Egyik húzása az volt, hogy megírtad a unit fájlt, és ha nem volt jó az userid meghatározása, akkor helyette fallbackkel. ROOTRA! Nem nobodyra, amit minden normális csinálna, hanem rootra. A másik, hogy ha nem volt korrekt a névfeloldás konfigja, akkor fallbackelt a google dns szerverére, amiért a jelenleg hatályos magyar törvények szerint kettő év börtön jár.
Aki ennyire nem hajlandó semmit betartani, ami az opensource szoftvert jellemezte huszonx évig, arról csak azt tudom feltételezni, hogy a következő döntése is elmeroggyant lesz. Vagyis nekem kockázat, rettegés, pluszmunka.
A másik probléma, hogy azt állítja, ő egy taskmanagert készített. Ami közben csendben átvette egy rakás más program helyét is. Például time source, syslog, stb.
A harmadik, hogy a unix alapelve, hogy karakteres fájlokkal dolgozik. Ehhez képest a rendszer log már bináris. Vagyis unixon semmi keresnivalója.
Kösz, nem kérem. Menjen át windowst fejleszteni.
-
"Elnézve az Linux ~4% körüli asztali részesedését, amit 30 (!) év alatt össze tudott hozni... hát annyira nagyon nem rémálom a Windows hozzá képest. Pont ezaz, hogy a Linuxot kellene versenyképessé tenni."
A Linux 4% asztali reszesedese pont jo, nem kell, hogy Windows-za varazsoljak, de egyebkent tenyleg remalom a Windows kezelese. Kattints ide, kattints oda, legelabb ketfele felulet, ahol a beallitasokat tudod maceralni, egyseges hotkey-t felejtsd el. Tele van mindenfele csillogo-villogo kutyuvel, ami elvonjak a figyelmet es nem hagyjak, hogy a dolgodra koncentralj, de legalabb meg mindig eroforras-igenyesebb, mint egy Linux (Ubuntut kiveve). Mindezek tetejebe egy update lassu, mert meg mindig nem sikerult azt felgyorsitani, belepes utan meg mindig sok ideig szarozik a rendszer, mielott hasznalhatova valik. A power userek kezebol is kivettek a kulonbozo telepitesi es management eszkozoket es ugy garazdalkodik a Microsoft a gepen, mintha a sajatja lenne - nincs full kontrollod felette.
Meg nagyobb baj, hogy az alkalmazasok egy resze is a magaeva tette ezt a filozofiat, pl. egy Symantec Endpoint scan-t elinditani parancssorbol olyan korulmenyes, amivel nagyjabol a DOS korszakban talalkoztam utoljara.
-
bambano
titán
Nem, a linuxot nem kell "versenyképessé" tenni. Nincs is hol, a linux nem versenyez a windowszal.
Egyébként is miben tennéd versenyképessé? Elektromos csellentyűcske kategóriában? Abban tennéd versenyképessé, hogy minden marhaságra legyen grafikus cucc? Amit úgysem használsz, mert a szerveren nem csinálsz ilyet. Okleveles kettősklikkelőknek ott a windows.
Megmondom, miben kell versenyezni. Senkit nem érdekel, hogy hogyan érem el az eredményt. Ahogy a görög kereskedők megmondták: a bevétel erősíti a szabályt. Az számít, hogy az előfizetőm minél jobb szolgáltatást kapjon, mert egyébként a lábával meg a pénzével szavaz. Beteszi a lábát a konkurenciához, és otthagyja a pénzét. Senki nem foglalkozik azzal, hogy én "kényelmes" klikkelős felületen oldom meg, hogy működjön a dhcp-je, a dns feloldása meg a routingja, kizárólag az számít, hogy működjön és neki mi a felhasználói "élménye". Márpedig ha egyszer vérrel-verejtékkel eljutottam odáig, hogy működik, akkor a linux nagyságrendekkel jobb, mint a windows. Nem véletlen, hogy a "versenyképessé kell tenni" linux még az ms saját felhőjében is leverte a windowst, mint vak a poharat.
Ezért marhaság azt mondani, hogy legyen "versenyképesebb", meg egyszerűbb meg kényelmesebb. A linux egy pályán versenyez: a hatékonyság pályáján, és eddig nyerésre áll. Minden változtatás csak ront rajta.
-
bambano
titán
A unix alapfilozófiája, hogy KISS: keep it stupid and simple. A unixot úgy fejlesztették ki, hogy katonai megrendelésre csináltak egy oprendszert, amihez vaskos könyvben adták a követelményeket. Belebuktak. Ekkor a unix három atyja kitalálta, hogy csinálnak maguknak egy oprendszert, amin a kedvenc játékuk fut, és egyetlen elvárást támasztottak: képes legyen hatékonyan programokat futtatni és összekapcsolni.
MINDEN, ami ezt az elvet megszegi, azt erőlteti, hogy az az oprendszer nem unix. Mindenki azt használ, amit akar, csak ha nem unix, akkor ne erőltesse a unix nevet.
Én nem kritizáltam a cikket, elolvastam, további bizonyítás nélkül elhiszem, hogy a cikk jó. A téma rossz, ez a probléma. Mintha egy főzőtopicban azt magyaráznák, hogy a szója/vegán steak milyen jó. Le lehet írni, hogy a vegán sztéket hogy kell elkészíteni, de az egy húsps topicban offtopic. Pontosan ugyanezért utálják (utálom) a systemd-t, mert alapjaiban rúgja fel a unix alapszabályát.
A másik alapszabály, hogy ha valaki windowsosan akar használni egy gépet, rakjon rá windowst. Én elfogadom, ha valaki windowsos akar lenni, de azt nem, hogy akkor *minden* működjön úgy, mint a windows, és akkor nekem nem marad rendes oprendszer. Az átláthatóság, változatlanság, stabilitás erény, ha szigorú üzemeltetést akarsz csinálni. A windows meg egy rémálom, fusson ámokot máshol.
-
totron
addikt
dd!
Igaz is, előremutatóbb a süketek párbeszéde. Élhetünk-e a gyanúperrel, hogy te a linux témakör szentimentális vetületéhez tudsz és szeretnél inkább kapcsolódni? Azt gondolom igen. Segond, én is inkább ezt a vonalat erősítem ma már. Meg aztán ez a lapcsalád sem vállaltan mélyszakmai, nyomokban tartalmaz azért ilyet is. Van tehát helye mindenféle közelítésnek. Annak viszont már nincs, hogy ahhoz, hogy benned teljes legyen a mentális-érzelmi megélés, azért beállítasz fórumtársakat - vagy csak engem - olyannak, amilyenek valójában nem. Ezen faragj kicsit és könnyebb lesz a lét.
Fentebb megköszöntem a kommentjét, hogy dolgozott vele, érvelt, mégfentebb értékeltem és méltattam - teljesen saját indíttatásból - a posztjai minőségét úgy általánosságban is, mert tényleg azok. Úgyhogy légy szíves. -
totron
addikt
Ha jól értelmezem már megint szekértáborozol. Nem rá gondoltam fogalmazásilag, hanem magamra. Árnyék kollega aktuálisan van benne, fejében ott vannak készenlétben a összes kifejezések. Tartalom és forma összeér tehát és még szándéka is volt közreadni a véleményt, ami szuper. Tetszik érteni?
A flatpak összességében pont ott jár, hogy rév és vám. Ez persze szubjektív. Legyen és legyenek meg a követői is, nálam 2 paraszthajszállal negatívba hajlik a jelenség.
-
bambano
titán
"Totál tudatlan vagyok ehhez, csak el tudom képzelni, hogy mekkora cumi ez a fejlesztőknek.": semekkora. a disztró kiadásának korai állapotában fixálják, hogy alapvető libek melyik verzióban fagynak be, és utána mindenki ahhoz igazodik. Mint ahogy rögzítik, hogy a kiadás melyik kernel főverzión alapul, és kész.
pont ezzel csökken az app fejlesztők dolga, mert nem kell találgatni, hogy mihez igazodjanak.
-
urandom0
senior tag
AI... amit ma "AI"-nak hívnak, az gyakorlatilag egy statisztikai alapon működő szöveggenerátor. Nem mondom, hogy ne lenne hasznos, de a valódi intelligenciától még nagyon távol áll.
A munkahelyemen van egy ilyen robotunk: [link]
Mostanában kísérletezünk azzal, hogyan lehet összekötni az OpenAI API-val. A kommunikáció megy, de az ún. "mesterséges intelligencia" nem elég intelligens ahhoz, hogy beszéd közben mozgassa is a robotot. Úgyhogy egylőre ott tartunk, hogy áll egy helyben, mint a cövek, aztán mondja a magáét -
urandom0
senior tag
Milyen egy biztonsági ellenőrzés egyébként?
Hát ez az, pont erre várom én is a választ tőletek
Leírjátok, hogy vannak-e biztonsági tesztek a Debian csomagokon, de azt nem, hogy mit értetek biztonsági teszt alatt, vagy hogy mit kellene vizsgálnia, vagy mi lenne a célja pontosan az ilyen teszteknek...?Én amit tudtam, leírtam: Vannak automatizált tesztek, amik bizonyos patterneket (SQL injection, XSS, stb.) illetve megtalálnak backdoorokat, malware-eket.
Ezek azok a területek, amiket automatizált tesztekkel viszonylag könnyen le lehet fedni.
Ami ezeken túl van, pl. az, hogy egy alkalmazás mennyire kezeli biztonságosan a sessionöket, vagy hogy milyen fájlokat ér el futás közben, milyen hálózati forgalmat generál, stb., azokat úgy lehet tesztelni, hogy az ember tesztkörnyezetet állít fel, és tesztesetek vizsgál.
De egyrészt ez nem a maintainerek munkája, hanem a szoftverfejlesztőé (van olyan fejlesztési módszer, ahol először a tesztet írják meg, és utána írják meg a programkódot, aminek meg kell felelnie a teszteken), másrészt ez borzasztóan sok energiát igényelne. Ilyeneket biztosan nem csinál senki sem. -
urandom0
senior tag
Ezek nagyrészt hibaellenőrzések, nem biztonsági ellenőrzések.
És tudod, mi a legszebb ebben? Hogy ezekre alapvetően azért van szükség, mert a csomag, miután a Debian befogadta, onnantól a rendszer része lesz. Függ más csomagoktól, és más csomagok is függhetnek tőle. Ez az egész ellenőrzési folyamat rengeteg energiát emészt fel a maintainerek és tesztelők részéről.
Ezzel szemben, ha az adott alkalmazás kikerül a függőségi rendszerből, onnantól fogva teljesen a fejlesztő feladata biztosítani azt, hogy a lehető leghibamentesebben működjön, és onnantól fogva a rendszer maintainereinek és tesztelőinek nem kell vele foglalkozni, ergo rengeteg erőforrás szabadul fel rendszeroldalról.
A tesztelés és a hibamentes működés bizotsítása egyébként is a fejlesztő feladata, és a fejlesztő futtat is mindenféle teszteket a szoftveren. Csak Linuxon a függőségi rendszer miatt muszáj azt is külön letesztelni, hogy a csomag hogyan illeszkedik a disztróba.
Más operációs rendszereken ilyet nem látsz, ott csak a drivereket és egyéb rendszerkomponenseket ellenőrzik ilyen szinten.
-
-
urandom0
senior tag
Hát igen, ez nézőpont kérdése is. A Red Hat erősen viszi egyfajta irányba a Linuxot, nézőpont kérdése, hogy kinek tetszik vagy nem tetszik ez az irány. Ha megkérdezel egy Devuan usert, neki nem annyira fog tetszeni
Meg a Red Hat sem fekete-fehér (hanem piros), nyilván vannak jó és rossz döntései. Pl. amit a CentOSsel tettek, az sokaknál kiverte a biztosítékot.
-
urandom0
senior tag
Ez jó kérdés.
Én lassan egy hónapja Aeont használok az asztali gépemen (a közeljövőben arról is írok majd, egyébként a cikkben lévő screenshotok mind azon készültek), és Fedora Silverblue-t a laptopon.
Az immutabilitás még a Flatpaknál is egy sokkal nehezebben "eladható" dolog, mert baromi nehéz átadni, hogy miért jó, miközben vannak azért erős hátrányai is. Én sem tudom biztosra mondani, hogy van értelme desktopra, de azt sem, hogy nincs.A magam részéről két előnyét látom, egyrészt nagyon gyorsan lehet rollbackelni a rendszert korábbi verzióra (ezt amúgy megteszik maguktól is), de ezt meg lehet tenni pl. btrfs-en snapperrel is. Másrészt nem keverednek a rendszercsomagok a felhasználói programokkal, de egyrészt ezt megint csak meg tudod tenni más disztrón is (flatpak+distrobox), márészt egyes csomagokat így is az alaprendszerbe kell telepíteni.
-
urandom0
senior tag
Igen.
Írtam #23-ban, hogy a Fedora/Suse és Gnome voanlon nagyon afelé haladunk, hogy minden (vagy majdnem minden) flatpak lesz idővel. Az Ubuntura ugyanez igaz, csak ott snap lesz.
Az Ubuntu Core-ban nincs már apt, csak snap (igaz, ez nem is asztali rendszer, hanem IoT). A Fedora Silverblue-ban/Kinoite-ban/Atomicban nincs dnf. A SUSE-féle Aeonban/Kalpában van zypper, de csomagtelepítéshez/törléshez/frissítéshez nem tudod használni.
Ezek a corporate rendszerek nagyon ebbe az irányba mennek. És esélyes, hogy az immutable lesz a fő irány. -
Vladi
nagyúr
A kodekre vannak a 3rd, pontosabban 2,5rd party tározók, mint az epel és az rpmfusion. Ide se kell flatpakolni.
#42 Rowon
Érdekes centos 7-re még sikerült a fedora 80%-át például epelben becsomagolni, alma 9-en ez már nem egy.
Arról nem is beszélve, hogy a libek felét kihagyják tehát forrásból is megy lőve.urandom0:
Erre van a --prefix
+49:Hagyjuk már ezt a csilliózást... megnézed a disztrowacsi első 20 helyezettjét akkor 2 db csomagkezelési rendszert találsz: deb és rpm. Slussz.
Sőt! 3-4 alap tárolót találsz összvissz, mert például a debian tárolóit használja az ubuntu, a mint, az antix az mx meg még kitudja ki más. Tehát ugyan abból a forrásból vannak.
Fedora tárolóira épül az összes ellinux, redhat, rocky, alma, stb.De mivel ez a 2-3 az már sok, most csináltak még 3-at. Engem nem érdekel, de az azért hajmeresztő, hogy a disztribútor lustaságból kirúgja a csomagok garmadáját. Oldja meg valaki más.
Ráadásul úgy rúgja ki pl. el linuxból, hogy végtelen számú fedora srpmből válogathatja össze. Nem mellesleg az el linux eleve úgy készül, hogy fedora srpmből válogat...
-
bambano
titán
"Az lenne az utolsó, amit csinálnék egy Linux rendszeren, hogy egy weboldalról töltsem le a telepítőt": amíg biztos vagy benne, hogy nem térítették el a dns rezolválásodat (mondjuk DoH-val, ugye mozilla???), addig nyugodtan felrakhatod a mozillától a böngészőt. ki más tudná jobban lefordítani, mint a mozilla?
meg a windows userek is így rakják fel, nem történik tőle semmi. -
bambano
titán
tehát usernek egyszerűbb felrakni egy flatpaket és utána abban letölteni egy böngészőt, mint hogy elmenjen a mozilla főoldalára és simán letöltse, kicsomagolja és kész?
a program karbantartójának meg egyszerűbb megcsinálni a szokásos deb és rpm mellé a targz után, hogy még van flatpakje, snapje meg a fene tudja még mije? -
totron
addikt
Nem a frissel van gond a flatpaken kívüli működés esetén, hanem az ellenkezőjével. A backports meg csak egykézen megszámolható, fix lehetőségpakkot tartalmaz, amiben nincs olyan ami kellene. Biztonsági foltozás esetén számít a gyorsaság és egyértelmű az irány, egyebekben előremutatóbb egy temperált, lomhább módot követni, van elég alfa, meg béta kiadás a világban.
Alapvetően nem lehet nagy ákombákomokat elkövetni linux alatt verziószámilag, kevésbé férnek meg korszakok egymás mellett. Kezdve azzal, hogy ha gcc-ből is eleve más verziót kér valami, meg vagy lőve, hiába szánnád rá a mókolási időt. Ebben jobb a Windows. -
bambano
titán
tehát ha nincs rendesen fent friss kodek, akkor ki kell találni egy új csomagolási rendszert és abban kell terjeszteni a kodekeket, ahelyett, hogy csinálnának egy friss kodekpakkot és azt terjesztenék?
ez olyan, mintha nem tudnék lejátszani egy filmet, és az lenne a javaslat, hogy rakjak fel kvm-et, libkvm-et, abba virtualizáljak egy windowst, abba rakjam fel a phvm drivereket, meg egy médialejátszót és azzal nézzek filmet... mindezt persze cloudba, mert ma már cloud nélkül nem ember a júzer.
egyébként nekem az mplayer mindent vitt eddig. csak a vlc-vel fordult elő, hogy nem látott mindent, de az nálam tárgytalan.
-
urandom0
senior tag
Igen, Fedorán Flathubos VLC-t (vagy Celluloidot) haszálni, az jó ötlet.
De amúgy a Fedora ugyanúgy nem tehet közzé kodekkel ellátott flatpakot, mint ahogy nem teheti bele az alaprendszerbe sem a kodekeket. Ezért van a Fedora Flatpak repó, abban csak FOSS szoftverek vannak.
A laptopomon olyan Firefox van, amit onnan telepítettem, kb. minden második-harmadik videót nem tudom lejátszani...
-
urandom0
senior tag
Nem. Ha sudo-val telepítesz egy flatpak csomagot, az csak a telepítési folyamatot érinti, és csak azért kell, hogy tudjon írni a /var/lib/flatpak alá.
sudo-val közvetlenül ha akarnál se tudnál futtatni flatpak appot, mert egy ilyen hibaüzenetet fogsz kapni:
hiba: "flatpak run" is not intended to be run as `sudo flatpak run`. Use `sudo -i` or `su -l` instead and invoke "flatpak run" from inside the new shell.
Ha
sudo -i
-vel próbálod futtatni, akkor is kapsz egy-két hibaüzenetet, és nem fog elindulni, hasu
-ból, akkor pedig ilyesmit kapsz:bwrap: Can't find source path /run/user/1000/.flatpak/4124128034: Permission denied
Meg lehet próbálni pkexec-szel, azzal sem fog menni. Alapvetően a flatpak úgy van tervezve, hogy ne fusson rootként.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Milyen videókártyát?
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Tőzsde és gazdaság
- OTP Bank topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Tesla topik
- Argos: Szeretem az ecetfát
- További aktív témák...
- TUF F15 FX506HC 15.6" FHD IPS i5-11400H RTX 3050 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Precision 7670 27% 16" FHD+ IPS i7-12850HX RTX A1000 32GB 1TB NVMe IR kam gar
- AKCIÓ! GAMER PC: Új RYZEN 5 4500-5600X +RTX 3060/3070/3080 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ
- UHH! HP EliteBook 840 G8 Fémházas Laptop 14" -45% i5-1145G7 4Mag 32/512 FHD IPS Intel Iris Xe Magyar
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G - 8/256 - Media Markt garancia
- Gamer szék noblechairs LEGEND TX Szövet Antracit
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P50 - i7-HQ I 16GB I 256SSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD digital konzol garanciával, hibátlan működéssel
- Lenovo Yoga Pro 9 (16IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060, 32GB, érintős ELKELT
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest