Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: MárkaLánc
- --HARDCORE--: Hogyan adjuk meg a Foxpost címünket hatékonyan?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- laca223: Miért győz a kollektív meggyőződés akkor is, ha saját magát teszi tönkre?
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
Aktív témák
-
kymco
veterán
Én a feltámadásra gondoltam sajnos...
Van egy esemény, amire valahogy reagáltak a hatóságok, a vezetők és a szemtanúk. Az esemény megtapasztalásának valószínűsége erre épül tök tudományosan. Jézus meghalt, detektálta a római katona, sírba helyezték stb. Rá két napra látták az emberek élve, volt eset, hogy több százan is. Ezt lejegyezték, majd sok helyen felolvasták. Nincs forrás arról, hogy bárki is ezeket kétségbevonta volna, de van sok beszámoló (egymásnak nem ellentmondó), hogy megtapasztalták Jézussal a fizikai találkozást a halála után stb..... Ezek nem ökörségek. Meghalt, de utána élt. ennek a hírnek a hitelessége erősebb, mint a már említett dolog... -
WN31RD
addikt
Talán nem egészen világos, hogy min problémázok, megpróbálom kifejteni szájbarágósabban:
Azt állítani, hogy egy, a jelenlegi tudományos ismeretink alapján lehetetlen, de legalábbis példa nélküli, rendkívül valószínűtlen és megmagyarázhatatlan esemény (Jézus feltámadása) tudományos szempontból valószínűbb, mint hogy létezett egy tudományos szempontból semmi rendkívülivel össze nem köthető ember (Caesar), függetlenül attól, hogy milyen beszámolók vannak ezekről a dolgokról, nem korrekt dolog. Tudományos szempontból nem valószínűbb ebben az esetben az, amire több forrás hivatkozik, mert tudományos szempontból a valószínűség nem kizárólag a forrásokon múlik, hanem az összes többi ismeretünktől is függ. -
WN31RD
addikt
Akkor hazudtál, amikor ''tudományosságot'' emlegettél a feltámadással kapcsolatban. Vagy ha nem hazudtál, akkor fogalmad sincs arról, hogy mit jelent az, hogy ''tudományos''.
Nem kellene elkenni ezeket a dolgokat. A tudomány jól megvan magában, a fantáziánkhoz képest szerény, de eléggé megbízható eredményeket produkál, a tekintélyét pont ezzel vívta ki. Ha összemossuk a tudományt a vágyainkkal és a hitünkkel, azzal nem az utóbbiaknak adunk nagyobb súlyt, hanem csak a tudomány hitelét tesszük semmissé. Aztán akik a klasszikus értelemben vett tudományra akarnak hivatkozni, amibe szigorúan csak az ellenőrizhető elméletek férnek bele, azok is csak hipotézisként, találhatnak maguknak egy új kifejezést... aztán megint újat, és így tovább. Nem jó ez senkinek sem. Adjuk meg a tudománynak, ami a tudományé, a hitnek pedig, ami a hité. :)
[Szerkesztve] -
salgado
tag
mondjuk 2000év történelmét meghatározta a kereszténység/álkereszténység,közelkeleten,majd europában is.
azért az már valami!
mondjuk szerintem egy hitetlen akkor kezd el hinni Jézus-ban,ha lát olyan embereket,akik hitelesen hisznek/élnek benne.
ez egy nem tudományos bizonyiték.
itt a hit ami lérhetővé teszi Jézust!
[Szerkesztve] -
WN31RD
addikt
Nagyot csúsztatsz. Nem arról van szó, hogy tudományos bizonyíték van arra, hogy Jézus nem támadt fel, hanem arról, hogy néhány ember elbeszélése még nem tudományos bizonyíték.
Egyébként engem egyáltalán nem zavar, ha ilyesmiben hiszel, az viszont igen, hogy ha azt hazudod, hogy tudományos bizonyíték van ezekre a dolgokra.
Szerk.: Még valami: A ''kísérlet'' (legalábbis tudományos értelemben) ellenőrzött körülmények között reprodukálható (!) dolgot jelent.
[Szerkesztve] -
kymco
veterán
Jelenleg, ha sok szemtanúja van egy olyan eseménynek, amit a tudomány még nem igazolt, nem vetik el feltétlenül, mert akkor a tudomány fejlődése megállna, ugyanis a kisérlet az egyik fő területe a fejlődésnek. Ezek szerint hiteles érv lett volna a 16 sz-ban: Már pedig ha eddig elektromos áramot nem jegyzett le a tudomány, akkor nincs is.
-
kymco
veterán
Azért ezt ennyivel nem lehet elintézni. De akár igazad is lehet.... Itt a római adminisztrációtól a zsidó feljegyzésekig, a korabeli beszámolóktól az evangélium(ok)ig mindent összefüggéseiben vizsgálnak azt is figyelembe véve, hogy a forrás lejegyzése és az eemény között mennyi idő telt el.
[Szerkesztve] -
WN31RD
addikt
Ez hülyeség, már bocs. Úgy tűnik, a legkevésbé sem vagy tisztában azzal, hogy mi tekinthető tudományos értelemben bizonyítéknak.
Ha X ember leírja, hogy látta Jézust feltámadni, de a jelenlegi tudományos ismereteink szerint ilyesmi nem lehetséges, de legalábbis rendkívül valószínűtlen, akkor a tudományos igényű forráselemzés legfeljebb azt mondhatja ki, hogy X ember tényleg ezt írta le anno. De semmiképpen nem tudományos bizonyíték ez arra nézve, hogy Jézus valóban feltámadt.
[Szerkesztve] -
kymco
veterán
-
WN31RD
addikt
''Annak a valószínűsége kisebb, hogy Julius Caesar egyáltalán létezett, mint az, hogy Jézus feltámadott. És ez tudományosan bizonyítható a ''világi'' forráselemzés módszerével......''
Tudományosan bizonyítható, hogy Jézus nagyobb valószínűséggel támadt fel (!), mint hogy Caesar létezett???!!! :Y
Ne menjünk már el a ki tud nagyobb hülyeséget lódítani irányába... :((( -
kymco
veterán
Egy vitában érvek és ellenérvek hangoznak el.
Az érveid:
1. Az Isten útjai kifürkészhetetlenek....
2. Úgy gondolom........nem az áll benne, mint eredetileg
3. Isten tervei jóval nagyobb léptéküek annál....
Amit én mondok pld:
Annak a valószínűsége kisebb, hogy Julius Caesar egyáltalán létezett, mint az, hogy Jézus feltámadott. És ez tudományosan bizonyítható a ''világi'' forráselemzés módszerével......
A Biblia szövege az elérhető régi töredékek, más korabeli iratokban előforduló hivatkozások alapján nem változott jelentősen (szövegromlás létezik, de ennek mértéke kicsi). És a kanonizáció nem emberi számítással megvalósított tudatos szelektálás volt, mert egymástól elszigetelt gyülekezetekben hasonlóan zajlódott le.
Könnyű általában valamit elvetni, csak érvek kellenének hozzá......
[Szerkesztve] -
L3zl13
nagyúr
''Te egy olyan idézettel jössz tényként, ami nem mond nekem semmit ebben az esetben sorry...''
Nem értem miért. Én csak annyit mondok, hogy a Biblia szerint (Amiről te azt mondod, hogy változatlanul évezredek óta Isten szavát tükrözi, és semmi lényeges nem módosult, vagy maradt ki belőle.), Isten tervei jóval nagyobb léptékűek annál, hogy egy konkrét eseménybe való beavatkozásáról, vagy nem beavatkozásáról megállapíthassuk, hogy mi a célja, vagy mi a ''véleménye'' a dolgokról.
Ebből adódik az, hogy Isten hagyja a földön megtörténni a különböző katasztrofákat, háborúkat, bűntetteket stb. Tehát ez alapján nem állíthatod biztosan, hogy Isten nem hagyná mondjuk azt, hogy belekontárkodjanak a Biblia szövegébe, vagy hasonlók. Maximum, hiheted, és bízhatsz benne, de állítani nem állíthatod.
Én úgy gondolom, hogy legalábbis jó esély van rá, hogy a Bibliában már nem az állt ami eredetileg. Sőt! Úgy gondolom, hogy soha nem is állt benne a teljes igazság, mert egyszerűen az emberek akiknek íródott, sőt maguk az írók sem lettek volna képesek felfogni az igazságot. Ezért annyit/olyat kaptak, amit fel tudtak fogni.
De ez nem is lényeges, mert a Biblia üzenete nem az, hogy Isten 7 nap alatt teremtette-e a világot, vagy sem.
A topicnyitónak, bocsi, hogy szétoffoltuk a topicot. Azért remélem pár hasznos dolog is elhangzott. :DDD -
kymco
veterán
Nem haragszom senkire (erre még csak nem is céloztam), ezért egy kissé célt téveszt az iróniád, de sebaj.....
Azt hogy hit nélkül valaki nem zárja ki magát, az üdvösségből, nehezen értem. Ha egy fuldoklónak bedobnak egy mentőövet, de nem hiszi azt, hogy ez segít neki, nem fogja megragadni, és bármennyire is bizonságos a mentőöv, a fuldokló megfullad....
Én pedig nagyon örültem, hogy a bűneimet adhatom :) Számomra a bűn olyan, mint az AIDS vírus.... Emészti az életem. Nem ragaszkodom hozzá, de sajnos a bűneim ragaszkodnak hozzám..... Jó, hogy VALAKI elvette.....
De ezt a topicot ezzel nem akarom tovább offolni.... -
Szekeres
csendes tag
Egyébként nem hiszem hogy az interneten vagy lexikonokban, netán regényekben vagy asztronómiai honlapokon megtalálható a monda mivel biztos hogy marha régi, a szakmabeliek legnagyobb része által elfelejtett iratról van szó, ezért kezdtem úgy a fórumot hogy ''csak héber mitológiában....'', ettől függetlenül nagyon hálás vagyok a próbálkozásoknak. Ha valaki mégis akar találni valamit és sikerül is neki akkor holnap is idenézek, írja csak le.Mindenkinek jóéjszakát kívánok.
-
Szekeres
csendes tag
Azt hiszem titeket is érdekel valamennyire mert akkor nem kapcsolódtatok volna be. Ha meg csak azért tetted hogy segíts az azt jelenti hogy ''szívesen kapargatod a gesztenyét másnak''. Igaz, valószínűleg engem érdekel legjobban a téma mivel én tettem föl a kérdést. Nem azért nem használom a Google-t mert annyira nem érdekel, hanem azért mert nem tudom. Tényleg. Akárhányszor kerestem valamit, sosem találtam.
-
WN31RD
addikt
válasz
Szekeres
üzenetére
Nem fogom kifejteni hosszan, mert tényleg nem ide való. Röviden: szerintem értelmetlen kifejezés, azaz értelmesen, de nem semmitmondóan nem meghatározható, hogy mit jelent.
Ha érdekel a téma, kezdésnek olvasd el ezt a viszonylag tömör írást: [L]http://nyitottegyetem.phil-inst.hu/tudfil/ktar/forr_ed/carnap.htm[/L] -
Szalma
őstag
(Azt hiszem Lilith-ről és a kapcsolódó apokrif forrásokról nem nagyon tudunk így többet összelapátolni, mint eddig. Marad a Google ([L]http://www.google.co.hu/search?num=100&hl=hu&q=Lilith&btnG=Keres%C3%A9s&meta=[/L]) :) )
Szeretettel:
Szalma -
Szekeres
csendes tag
Utálom a Google-t. Inkább kérdezősködöm.
-
Szekeres
csendes tag
Ez így van, de tényleg semmi köze Lilithez, habár most érdekel: mi vele a problémád?
-
Szekeres
csendes tag
Nem tüntem el, most értem haza. A hitvitátok nagyon érdekes, de nem sok köze van a fórum témájához. Lilith nincs benne a Bibliában, de számít ez valamit? Ha benne is volt akkor már nincs, de ha létezett valaha Lilith mítosz, márpedig létezett, akkor ma is létezik. A mi szemünkben teljesen mindegy hogy Isten tervei alapján e vagy sem.(Egyébként a katolikus vallás azt tartja hogy minden része az üdvözítő tervnek tehát ilyen értelemben minden Isten terve(Ez pedig érdekes problémákat vet fel a szabadakarattal kapcsolatban, ha valakit érdekel, nyisson egy új témát, szívesen beszállok (holnap))) Tehát most félretéve a szabadakaratot, a kanonizációt, és ha szabad ilyet mondanom, félretéve Istent, ki mit tud Lilith forrásáról?
-
Szalma
őstag
(Sokan vannak, akik azt hiszik, hogy önmaguk tudnak felelni a bűneikért, kérlek bocsáss meg nekik. Elég büntetés számukra, ha a megvilágosodás csak az utolsó pillanatban éri őket. Jézus pedig minden ember üdvéért feszült meg, hittől függetlenül, ezért az öröklétből senki sincs kizárva.
Szerintem. :)
A bűneimet sem adom.)
Szeretettel:
Szalma -
kymco
veterán
Jó éjszakát! :)
-
kymco
veterán
Jó éjszakát! :)
-
kymco
veterán
Te egy olyan idézettel jössz tényként, ami nem mond nekem semmit ebben az esetben sorry...
Itt mindenki a saját véleményét mondja, vagy talán másét, amit magáévá tett, ezért bátorkodom írni ide....
Én eddig egy szót sem szóltam Lilith-ről.... tehát végig offoltam Bocs! :(
Én nem a vallási vezetőkben hiszek, mert ugyan olyan emberek, mint én, vagy te, én Jézus Krisztusban hiszek, aki evette a bűneimet és örök életet adott ingyen, kegyelemből!
[Szerkesztve] -
salgado
tag
hogy eltűnt a topiknyitó!
lehet hogy ez egyszerre sokk volt neki!:DDD -
L3zl13
nagyúr
Hacsak nincs valami terve azzal, hogy nem avatkozik bele, mikor mások megváltoztatják. Amit te viszont nem tudhatsz, mivel Isten útjai...
Amit mondasz, az a te személyes véleményed. És bizonyítani úgysem lehet.
Nekem pl az a személyes véleményem, hogy az ilyen apróságok nem számítanak. Ezzel együtt, vagy e nélkül is lehet valaki jó keresztény, élhet Istennek tetsző életet. És csak ez számít. Ha pedig ez tényleg így van, akkor Istent talán egyszerűen nem érdekelte, hogy Lilith benne van-e a Bibliában vagy sem. Mert nem ez a lényeg!
Nem biztos, hogy nekem igazam van. Az pedig valószinűtlen, hogy mindenben igazam lenne, de én ezt így képzelem el, és nem tudom miért kéne egy másik EMBERRE halgatnom, és az ő véleményét átvennem teljesen. Lehet, hogy tájékozottabb bizonyos témákban, de ez még nem garantálja, hogy neki van igaza.
Túl soxor tévedtek már nagy vallási vezetők is... Azért mert az egyház (bármelyik) valamiben valahogy állást foglal, azért még nem biztos, hogy igaza van. Az a baj szerintem, hogy ezt a vezetői viszont nem akaródznak belátni. :(
[Szerkesztve] -
kymco
veterán
Megyek fürdetni.... két gyerek fél óra pauza... sorry :)))
-
-
Hát a pálfordulás elég cifra dolog volt szerintem. Mivel pál látta, hogy kívülről nem tudja megsemmisíteni krisztus tanait, szépen beépült a szervezetbe, és elintézte belülről. Kíváncsi lennék egy saul előtti bibliára, vajon mennyiben hasonlít a mostanira... (no offense, biztos nem így volt, csak én ezt gondolom :D )
-
Szalma
őstag
(Nos. Ha elfogadjuk, hogy 1000 év távlatából egy adott szövegnek a jelentése megváltozik és elfogadjuk azt is, hogy Isten üzenetének értelme ''konstans'', akkor szükségszerű, hogy az isteni üzenet hordózója megváltozzon...)
Szeretettel:
Szalma
ui.: Ne haragudj, ez olyan magas labda volt... :B Nagy vonalakban értem az álláspontod, de nem tudom elfogadni. Bibliában egyébként is Te vagy a jobb!
(Helyesírási hiba javítva!)
[Szerkesztve] -
Aktív témák
- NVIDIA RTX 3080 Ti Founders Edition
- 15.gen! Intel Core Ultra 9 285K +16-32GB DDR5 RAM +hűtött VRM-es B860 lap! GAR/SZÁMLA (a Te nevedre)
- AOC G24G1 140Hz 24" Ívelt hibátlan állapot
- Dell Latitude E6410 i5 M560, Nvidia NVS 3100M 512MB GDDR3, 4Gb RAM, 250GB HDD, jó akku, számla gar
- Gamer PC minőségi alkatrészekből! I7-9700KF/2TB HDD/800GB SSD/32GB RAM 3600Mhz Rog alaplap
- Samsung Galaxy S25 Ultra / 12/512GB / Kártyafügetlen / MediaMarkt Garancia 2028.12.02.-ig
- CoolerMaster MM710 53gr pehelykönnyű gamer egér eladó
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3828
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest