Hirdetés
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
lapa
veterán
no, ez a szó szoros értelmében nem off, mert a bringa épp a lakásban volt. csak gondoltam megosztom az első tapasztalatokat.
a dolog ott kezdődött, hogy az én bringámon eleve nem volt dinamó, ahogy az rendes kondénbájkon lenni szokott. egy romantikusabb pillanatomban ugyan majdnem nekifogtam a camping első lámpa + dinamó kombónak, aztán inkább hagytam. vettem helyette AAA elemes első, meg gombelemes hátsó led lámpeszokat, de az elemeket tervszerűen töltögetni elég macerás és nyilvánvalóan nem hosszútávú megoldás.
a dinamóról azért is mondtam le, mert bár gazdasszonynak volt rendes nyugati világítása, a dinamó ott se működött valami fényesen. elég volt egy nagyobb pocsolya vagy eső, és a rajta lévő gumi gördülőfelület ellenére elkezdett csúszni. tette mindezt megfelelően installálva. fail.
itt kezdtem el agydinamót nézegetni, aztán az árak egyből könnyet is csaltak a szemembe. hát még mikor megtudtam, hogy a 7000 huf körüli alapmodell csak 36 lukasban van, és gyakorlatilag nem létezik olcsó 32 lukas verzió az EU-ban. ehelyett Alfine vagy Deore LX van, 15 ezerért. köszi shimano. miután ifjúkorom szinte összes keresetét ebbe a cégbe nyomtam, még nekiáll szivatni.
nagy nehezen találtam végül 2,4w Nexust (HB-NX20) az ebayen az usából, 8 ezer forintért. mivel kettő kellett, relatíve olcsón megúsztam a postát is. sajnos ez gyorszáras, jobban örültem volna a csavaros kivitelnek. erősebben tartaná a kultuszteleszkópot is, meg nem szaladna el vele a színesfémgyűjtő oly könnyen.
a molyolás itt kezdődött. azt tudtam, hogy az agy nagyobb pereme miatt más küllőhossz kell, pontosat számolgatni viszont lusta voltam. a terv az volt, hogy bátor csavart fűzést csinálok, életemben végülis először. a kerékfűzés - centrírozás még oké, de csavarást sose csináltam még.
nagyon izgultam, mert nem tudtam mennyivel kellene rövidebb küllő, azaz hogy a csavarás elég küllőhosszt fog-e felvenni. no hát ezzel elpiszmogtam egy fél napot. először simán (3 kereszttel) bekötve nyilvánvalóvá vált, hogy jóval rövidebb küllő kéne. aztán én hülye megcsináltam egy csavarással (azaz fél csavarással), mert nem gondoltam végig, hogy pont ugyanolyan hosszú így is. aztán megcsináltam a szokásos csavarással, vagyis hogy az eredeti helyre érkezik be a küllő, és nem megcserélve.
no, így már épphogycsak elmegy, bár szerintem ráfért volna még egy-két fél fordulat feszítés a küllőkre. nem mertem tovább húzni, mert szerintem nagyon a végén vagyok a menetnek, és félek nem tudnám egyenesre húzni a végén. ez így (ráadásul alu anyákkal pfff) kicsit bátor lett, nem is tökéletesen egyforma helyen vannak a csavarások. majd kiderül kiszakadnak-e, miközben hozom haza a 20 litér kannás bort a bótból.
majd gazdasszonyén kicsit több helyem lesz (700-as kerék), meg neki persze réz anyák vannak. szerencsére gyűrűs felni az is. ott lehet bevállalom a 3 fél fordulatot. az igazi talán a jóval vékonyabb küllővel (mondjuk 1,8-1,5-1,8) lenne, de annyira kocka nem vagyok, hogy egy vagon pénzt elköltsek még arra is.
végül a lényeg: a teszt során rákötöttem ezt meg ezt. hát brutál fénye van. gyakorlatilag már egy normál gyalogtempóban erősen villog, magasabb sebességnél többé-kevésbé folyamatos lesz a fény. itt egy vidi, bár kicsit furcsának tűnik mert a felvillanások nincsenek szinkronban a géppel. a lényeg látható szerintem.
nem próbáltam még tekerés közben, csak kézzel pörgettem. mindenesetre nyilvánvalóan szépen kihajt majd egy-egy ilyet előre-hátra. majd kitalálok valami elvhűen primitív tokozást nekik, és akkor megnézem hogy sorba vagy párhuzamosan lenne jobb kötni őket. az egyetlen kicsi fájdalom, hogy a dinamónak terhelés nélkül is van egy kis ellenállása, amivel persze nem lehet mit kezdeni.
a 2,4w szerintem bőven elégséges lesz, esetleg lehet valami kondiban meg dupla első ledben gondolkodni ha valaki fényorgiában akar hemperegni. majd írok még hogyan viselkedik több led. ja, csavaros 3w verziót 36 lukasban lehet kapni 6+1 ezer szállításért az e kerékpár bótban. az is sok, de annyira talán nem. nekem pl az első agy torka már véres volt, mindenképpen csereérett volt.
-
ati2
őstag
válasz
elmuaddib #592 üzenetére
Ha világítós kapcsolód van, azon mindig átfolyik kb 1 watt.
Ha egy szál kapcsolású a kapcsolód, akkor meg indukálódhat annyi fesz, ami elég neki.
Elvileg ha olyan kapcsolót veszel, és úgy is van vezetékelve, amelyik mindkét szálat megszakítja akkor azon nem kéne világítania (fürdőszobába szoktak ilyet rakni az érintésvédelem miatt). -
lapa
veterán
oké, értem már. ez csak váltóáramnál jelentkezik akkor, hiszen egyenáramnál a + közvetlen a led előtt van megszakítva. én ott akadtam el, hogy arrafelé (a 0-ról a led irányába) nem folyhat áram, mert a led nem nyit ki. de persze az AC lámpa kinyit arra is. a polaritásfüggeten DC cuccoknál meg gondolom a polaritást beállító reléket nem bírja kinyitni, azért nem látni.
-
xylacc
csendes tag
Ezen van mit agyalni, de mint minden (normális)lámpatesthez, megy egy kapcsolt fázis szál, egy nulla és egy földelés. Hogy a nulla kábelen indukálódik az a kis mennyiségű áram, és a kikapcsolt szálból mennyi és hogyan jut át a nullára, vagy a földre nem tudom, de ezek a tapasztalataim. Ezek is csak akkor, ha nem 2m-re van a kapcsoló a lámpatesttől, hanem nagyobb távolságra, tehát a vezeték hosszal és minőséggel van összefüggésben.
Például sodort vezetéken egyszeres szigetelésnél sokkal nagyobb az "áteresz" mint tömör vezetéknél, mondjuk egy mm-fal-nál. -
xylacc
csendes tag
válasz
elmuaddib #592 üzenetére
Szia!
Meg.
Teszteltem egy-két RCD driver-es led-es izzót, és a következő eredményre jutottam:
Ha bedugok egy szimpla földelt konnektorba egy hosszabbítót, akkor azon a földelés, és a nulla közé betett Ledes fényforráson is halványan világítanak a ledek.
Tapasztalat:
A falakban a vezetékeken indukálódik egy igen kicsi mennyiségű áram a fázis és a nulla között. Ami a normál izzókon is átfolyik, bár azokon ugye nem vesszük észre azt a tizedwattot. A LED-es izzókon viszont észrevesszük, mivel ezek egészen kicsiny áramerősségen is képesek fényt kibocsájtani.
Ez a halovány fény az élettartamot abszolút nem befolyásolja, mivel nincs üzemi hőmérsékleten a led magja, így az élettartama nem csökken.
A fogyasztásban pedig a normál izzón is átfolyik ez a pár tizedwatt, tehát ezt így is, úgy is kifizeti az ember, Sőt szerintem jobb, ha még halványan irányfényként világít is.
Talán a lakás átvezetékelése, földelése, fí relé alkalmazása, ilyenek megszüntetik a gondot. -
lapa
veterán
válasz
elmuaddib #592 üzenetére
ha jól értettem arról van szó, hogy semelyik anyag nem tökéletes szigetelő, és az áram képes átszivárogni a föld felé a leden keresztül. a kondit mindig feltölti, aztán a led mindig kisüti. nekem legalábbis így magyarázták meg a jelenséget. az élettartam és fogyasztás szempontjából szerintem elhanyagolható.
-
elmuaddib
újonc
Azt meg tudja mondani valaki, hogy miért világít folyamatosan a ledes izzóm halványan akkor is ha lekapcsolom a villanyt, illetve ez befolyásolja az élettartamot?
-
lapa
veterán
na most nézem elszámoltam magam, mert a 30% felére vonatkoztattam a huf / lument, nem a 20% felére. mindenesetre a számok még így sem rosszak. mindezen felül azt is csak most láttam, hogy a festék nm fedőképessége jobb, mint amivel án számoltam. ha meg eleve festeni akart az ember, akkor szinte ingyen jő a világosság. és fűtési szezonban különben is minden led 100%-os hatásfokkal megy.
-
lapa
veterán
nem olyan rég írta valaki, hogy a plafonra vagy falra világítás estén a visszaverődés miatti veszteség 30% körüli.
wattbuziságból egyébként is jól állok, gyorsan kiszámoltam, hogy az 40w esetén 12w veszteség. mivel a számítógépnél is fél watt megtakarításokért küzdök, ez elég sok ahhoz, hogy komolyan keresgélni kezdjek.
első körben megnéztem a házimozi-vászon festékeket. ezek elég drágák, mert nemcsak hogy visszaverik a fényt, de minden hullámhosszt hasonlóan. az árak is a vászon méretekhez igazodnak, többszáz dollár egy plafon. egyértelműen nem alternatíva.
eközben viszont ráakadtam erre. elsőre jó fogásnak tűnik. a preziben azt írják, hogy a normál dulux 20%-ot nyel el, ez meg csak 10-et. a 20% egybecseng végülis a fent említett 30%-kal, hiszen bútorok, nem friss festés, esetleg nem fehér oldalfalak simán felelősek a maradék 10%-ért.
mindegy, a lényeg a fele veszteség. ugyanez pénzre fordítva is reálisan hangzik, mert a 12w fele 6w, nagyjából 3-400 lumen. nagy nehézségek árán találtam egy irányárat, 3600 huf-ot írtak 20-25nm-re. a nagy szoba 20 nm, azaz nagyjából 10 huf / lumen. ez nálam kábé egálban van a ledek árával. persze nálam a nem fehér oldalfalak szó szerint árnyalják a képet.
még annyit sikerült kiderítenem, hogy elvileg létezik belőle "absolute white" szin is, pedig az nincs jelölve a honlapon.
felhajtom valahol aztán majd beszámolok. ha tényleg látványos, akkor megy belőle mindenhova.
a bútorok világos színére eddig is igyekeztem figyelmet fordítani, de most már attól is gyöngyözik kissé a homlokom, hogy a redőny belseje nem fényvisszaverő-fehér. biztos hozna 1-2 százalékot az is.
-
ati2
őstag
Köszi! Nekem is tetszik, a plafonon az a hűtőbordák lamellái közül átszűrődő fény látszik [link].
A magok szerintem max 70-75 °C-osak lehetnek, de 20-30 perc után már nem melegszik tovább a borda 62-63 °C körülire beáll.
Ez az előszobában van és nem fog fog menni az esetek 90% -ban 15 percnél tovább folyamatosa, úgyhogy remélem bírni fogják jó sokáig. Én inkább az elektronikában lévő kondik élettartama miatt aggódok inkább.Egy ilyen ledekkel szerelt 3w-os verziót használok fél éve napi 2+ órában, de annak szemmel láthatóan nem csökkent még a fénye. fénymérőm meg nincs sajnos.
Most ilyet raktam a lányom asztali lámpájába, az menni fog napi 2-3 órát úgyhogy élettartam tesztnek jó lesz.Az biztos hogy nem fog 10000+ órát kibírni, de most ahogy számolgattam a fogyasztást a halogénekhez képest kb. 2000+ óra felett hozza vissza az árát a villanyszámlán.
Az ár annyira nem volt borsos 10 eft volt a csillár + 8 eft a 4 db GU10-es led. -
xylacc
csendes tag
Nagyon jó képek!
De az ár kicsit borsosnak tűnik.
És nyitva marad a kérdés: Vajon milyen hőmérsékletűek a magok a ledekben, pár óra használat után. És bírják-e ezt hosszú-hosszú éveken át?
Remélem, bár kételkedem, hogy jó lesz.
Azért egy fényerő mérővel a padlón megmérném pont a lámpa alatt, meg két hónap használat után is.
Kíváncsi lennék az eredményekre. (Nincsenek jó tapasztalataim a Power Ledekkel)
Viszont nagyon szép a plafonra vetett árnyéka (Vagy az a becsillanás a lencsén?), nekem tetszik! -
ati2
őstag
Megjöttek a [4W GU10] -es égők is.
Ennek a hűtőbordája teljesen normális. A talpában van egy 2 mm vastag alu kör alakú lemez belepréselve. Könnyen és normálisan pasztázható, dimmelhető.
A borda és a led hőfok szinte egyforma MX-2-es pasztázás után 62-63 °C.
Ilyesmi mini tápegység van benne, csak 4W-os: [link]A színük az sajnos zöldesebb egy árnyalattal, mint a az MR16-osok voltak.
-
ati2
őstag
Megjött az E27-es (6W 540 lumen 3000K) izzóm.
A fehér félgömb ugyanolyan jól szórja a fényt mint a hagyományos izzó. A fényerő kb 40W-os izzónak felel meg. A színhőfoka kicsit furcsa, de tűrhető (sárgás-zöldes).A borda nyitott csillárban 70+ °C-ot ért el 1 óra alatt, és világítós kapcsolóval villog lekapcsolás után
. Ment is a WC-be ott talán bírja hosszabb távon.
-
BaratG
újonc
Sziasztok!
A segítségeteket akarom kérni, hogy töltsétek ki a kérdőívemet amelyet a szakdolgozatomhoz készítettem nagy segítség lenne!!!! 5 perc maximum!!!!
Előre is köszönöm!!https://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dC03N1liZE54MF9RSXU0YU1CLU54dkE6MQ
-
ati2
őstag
Volt egy kis időm és szétszedtem az összes MR16-ost (10 db) és kentem egy kis AC MX-2 -es pasztát a peremekbe.
Nem vártam nagy változást, mert kb. 0,5-1 mm a perem, éppen hogy felül rajta a LED-ek lemeze (kb 2-3 mm paszta fogyott a 10 db-ra a tubusból, még biztos elég lenne vagy 30+ -ra).
Az eredmény viszont nagyon meglepett a borda 50 -> 60 °C -ra emelkedett, a magok meg 70 -> 65 °C -re süllyedtek (szoba 20 °C).Ezek után a E27 + GU10-esek is azonnal kapnak MX-2 -őt, ha megjönnek a postával
-
ati2
őstag
Olyan 2-3 °C pontos lehet, meg ha sokáig kézben fogom, akkor hajlamos többet mérni 3-5 °C-al, (conrad-os fos).
De direkt húzgáltam jó lassan az optika előtt jobbra/ballra + előre/hátra és úgy volt a max 70 °C amit mutatott.
Szerintem a 80°C -ot nem éri el a mag, bútorlapban van az izzó, és jó a szellőzés. Zárt gipszkarton dobozban / álmennyezetben biztos melegebb lenne.Lehet kiszedem a panelt és behúzom körbe valami hővezető pasztával a szélét az egyiknek tesztre.
-
kételkedem
addikt
Mivel most láttam ilyet először, nem tudtam milyen lesz, mennyire fog ragadni, világítani. Nem sokat próbálgattam. Felmértem a szekrény elejétől 6 cm-t, felragasztottam és bekötöttem. Ha a csempe felé közelítettem, akkor kevésbé volt jó és akkor sem tetszett igazán, ha a szekrény elülső széléhez raktam. Úgy okoskodtam, hogy a konyhapult szélességének a közepénél lenne a legjobb. Mivel 120 fokban világít, így beteríti az egész pultot.
-
lapa
veterán
mennyire jó az infrás mérőkéd? nekem ilyen kis toll-szerű van, de az leginkább random értékeket adott leddel szemben.
kételkedem: király lett, bár én cseppet többre számítottam. próbáltad több irányból is? azt gondoltam az elülső díszléc mögött lesz közvetlen, kicsit hátra fordítva vagy akár egy csík fényvisszaverő szalaggal a díszlécen. gondolom elég sok megy így a padlóla.
-
ati2
őstag
válasz
kételkedem #574 üzenetére
Klassz, gratula
Jó hogy a meleg fehéret vetted, mert a hideg fehér az olyan mint a kocsi HID lámpa, beltérben borzalmasan rideg színe van.
-
ati2
őstag
Már szétbontották helyettem igaz ez az MR16-os, de a borda + led ugyanaz: [link]
Ami inkább gáz hogy az optika szorítja oda a panelt a bordához, és nincs hővezető paszta se a 2 alu között. Amúgy 50-70 °C között mértem az optika felől infrával. A mag biztos 80 °C alatt van.
Ebből az MR16-osból 6 db-ot már használok eddig mind tökéletes volt, most rendelek 6 db GU10-est is (2 darab felett meg BULK RATE-ban érdemes ilyet rendelni).
-
lapa
veterán
válasz
kételkedem #571 üzenetére
képet!
-
kételkedem
addikt
Korábban írtam a konyhapult világításának átalakításáról.
Többek tanácsát megfogadva melegfehér fényű LED szalagot vettem. A konyhaszekrényben van elrejtve a 12V-os 2A-es adapter, a világítás kapcsolása a korábbi villanykapcsolóval történik.
A szalag felragasztása gyerekjáték volt a hátoldalán levő 3M ragasztónak köszönhetően. Bár a fénye melegfehér,inkább a fénycsőhöz hasonlít mint a hagyományos izzóhoz, de nem kékes.
A fény a konyhapult teljes, 3 méteres hosszában egyenletes, szerintem teljesen megfelel a munkavégzésre.
-
lapa
veterán
már megint én... komoly nagyon a led, amit linkeltél, 10 dolláros szállítással számolva a 4 db 7,44 huf / lumen.
ha megjön esetleg szétbonthatnál egyet, az egyik arc azt írja "a nyák csak a széleken érintkezik a bordával", ami számomra nem egyértelmű. ha normálisan néz ki belülről, lehet én is bevállalnék párat.
vagy legalábbis ajánlanám másoknak... a 220v bigyók kapcsán leginkább a lustaság beszél belőlem. van ugyanis két db, a tiédhez nagyon hasonló, csak 3 foglalatos ikea lámpeszom, 12 voltot vezetékezni meg már nagyon unok.
-
lapa
veterán
most lemértem, 20 perc után ehhez hasonlóan mérve a közepét a lednek 61 fokot mutatott. érdekes volt látni, hogy már a testhőm vagy a kilégzett levegő hatására azonnal csökkent egy fél fokot a hőmérséklet, kéztávolságból ráfújva még többet.
ezt azért is fontosnak tartom megjegyezni, mert ebből látszik, hogy csak teljesen nyÍlt kialakítás mellett működik ilyen hőmérsékleten. ugyanilyen nyílt kialakításnál ilyesmi kéménnyel szerintem 8-10 fokot lehet még lefele csavarni. a bordára miliméterre illeszkedő egyenes falú kéményeket az élelmiszerboltok "lift" cukros víz fedőnév alatt árulják.
a lefelé fordított megoldást én mindenképpen kipróbálnám a helyedben, mielőtt nekifutok. a félopálon keresztül szerintem még mindig zavaróan egy pontból jön a fény, legalábbis én erre a következtetésre jutottam. esetleg olyasmi, mint a lépcsőházi gömb alakú búra jobb lehet. mindenképp függ a led - búra távolságtól is, minél távolabb, annál jobb.
-
ati2
őstag
Az egész jó.
Én is nagyon gondolkozok valami egyedi csilláron mert a 6x3,6 m-es szobába kéne kb. 1500-2000 lumen, mert a 100w-os izzó is gyertyának tűnik.
Habár én lefelé akarom fordítani a ledet egy félopál plexi lappal alatta.Habár még csak az előszobában járok 3,6x1,2 m-re jó lesz a 4 db [GU10 360 lumen 4w] [ebbe a lámpába].
-
lapa
veterán
a hőmérsékletet őszintén szólva nem mértem még, de ugyanezzel a bordával és ugyanezzel a tokozással a 30w-os (azaz 3x akkora) led is elvolt 85-90 fok körül (maghőmérővel fentről a zselé közepén mérve).
meg fogom mérni pontosan, de számomra nyilvánvaló, hogy a maghőmérséklet messze 80 fok alatt van ezeknél. rámérek majd egy pontosat, csak ritkán megy több órát a lámpa. ha belegondolsz nagyjából a felét hasznosítja a bemenő teljesítménynek, kb 5w-nyi hőt kell a bordának elvezetnie megfelelően alacsony egyensúlyi hőmérséklet mellett. erre a célra ez a borda maga a tökély.
a besugárzási szöge 150 fok, nagyon hasonló a halogén állólámpa eredeti kialakításához. ezek a ledek leginkább így használhatók, plafon vagy fal megvilágításával szórt fényt kapsz. ebből van 30% visszaverődési veszteséged, viszont nagyon egyenletes fényt kapsz, és nem látod magát a fényforrást, ami szerintem legalább akkora veszteséget jelent az érzékelésedben.
nem tudom ez mennyit segít. ha fogsz egy 150w reflektort, akkor nagyjából hasonló eredményt kapsz, annak tán valamivel központosítottabb a fénye, de nem sokkal.
az ár 8,33 huf / lumen, ami szerintem a legjobb ár / érték arány (12v kategóriában persze).
-
ati2
őstag
válasz
kételkedem #533 üzenetére
A halogén narancssárga (2700K), a melegfehér (3000-3500K) led mellett, hideg fehér led meg kék színű.
A legjobb a 3500-4000K-s tartományból választani lakásba, a hideg fehéret (6000K+) felejtsed el, az csak kültérre jó.Én a helyedben kombinálnám a szalagot a meglevő spotokba meg raknék 4w-os led-et.
Nálam 3500K-s 4w 360 lumen MR16-osok vannak, teljesen jók a 20-as halogént verik fényerőben+színben is. A borda 50°C a mag 65°C infrával mérve.
A DX-en 10$ az MR16 és a GU10-es is belőle + ingyen posta.
[Képek beépítve] -
lapa
veterán
az usb 2.0 host maximum 2,5w-ot tud leadni. ezt növelték a 3.0-ban 900mA-re (4,5w).
nagyságrendileg 200 lumen elég egy általános olvasólámpához, ez nagyjából a 10-15w halogén kategória.
az ikea lámpesz gondolom ez alatt van, mert 1,8w a driver, szóval az várhatóan 110-160 lumen környékén mozog. ahogy rágugliztam melegfehér, és jól irányított fénye van.
a conrad lámpeszt nem tudhassuk, elég hidegfehérnek tűnik. az álmoskönyv azt írja a lumeneket nem véletlenül felejtik el odaírni. ennek ellentmond a 6w meg az ár, ami még rettentő béna hatásfoknál is 3-4w tényleges teljesítményt kéne leadjon.
xylacc: ezt az "ami hosszú távon kézmelegnél melegebb tuti 80 fok felett van a magban" dolgot remélem nem gondoltad komolyan. a felszín hőmérséklete nagyságrendileg 10-20 fokkal lehet alacsonyabb a magnál, hiszen szimpla hővezetés van kis távon. mondhatni bárcsak lennének ilyen jól szigetelő anyagaink.
a 60 fokos felszínt már csúnyán megérzed, a kényelmes fürdővíz is 40 fok körül van. 67 fokon sül a tojás (csapódik ki a fehérje), esetleg lehet azt vinni a boltba kamera helyett.
-
-
g@bo
nagyúr
hát, azért az 50 ledes nem olyan rossz, nyilván olvasni nem az igazi, de van egy -hagyományos izzóhoz mérten- 15w fényerővel bíró éjjeli led lámpám, lehet mellette olvasni, de nem kellemes, ahogy a fénycső mellett sem.
de a számitógép mellett nem olvasok, csak net, bütykölés, és a szobában szoktuk háttérvilágitásnak használni tévézéshez, olvasni nem, de sokat megy a lámpa.... azért lenne jó led.
amúgy van power led, nagyobb fényerővel.... de gondolom nem biznic 50 darabokat abból berakni egy ilyan lámbába, egyelőre.... az ár miatt.
( dealextreme oldalom pl 20 db uv led nincs 4 usd....
)
-
xylacc
csendes tag
Tisztázzunk már valamit:
Egy LED élettartama 100.000 óra gyártói garanciával, ha nem melegszik följebb maghőmérsékleten 80C° fölé. Ez általános. A termékekben vagy úgy tervezik, hogy följebb engedik a hőmérsékletet, és akkor az élettartam csökken, vagy hazudnak, és bármit ráírhatnak.
A legjobb, ha az ember a saját kezével méri meg a hőmérsékletét.
Ha nem süt, akkor nincs 60-70 fokon kivülről (mag kevesebb mint 80C°), tehát nem fog gyorsan kiégni.
Ha egy termék több órás világítás után kézmelegnél melegebb, az igencsak nagyobb maghőmérsékleten megy, mint 80C°.
Vagy a másik ötlet a hőkamera, ott látszik a chip hőmérséklete.
Járjon mindenki LED-es terméket vásárolni hőkamerával! -
sagvary
aktív tag
Már találkoztam olyan véleménnyel is, hogy a LED lámpák (égők) élettartama akár 10 év is lehet, nem tévedés ez? Korábban csak 1-3 évet olvastam.
-
lapa
veterán
szerintem itt van ez rendes smd ledekkel, és mégis kevesebb fényerővel. én nem tennék rá egy likas garast se, de ki tudja.
ettől függetlenül nagyon jó látni, hogy éveken belül megoldott lesz a világítás témaköre ledekkel. kicsit még mindig necces a 6-7w max teljesítmény, gondolom idővel felmennek 10-11w-ig a hatékonyabb ledekkel. több gondolom akkor se lesz kommersz foglalatban a melegedés miatt.
-
xylacc
csendes tag
Sziasztok!
Nekem ez a lámpa sántít valahogy...
60 led világítási teljesítménye jó, ha 300lumen körüli, annál pedig olvasni nem egy vidám dolog...
Akkor már inkább E27 94LED-es terméket találsz, azt be tudod tekerni bármelyik olvasólámpába és 400lumen körül van a fényteljesítménye.
Az ára pedig nem 10K.
De találtam egy érdekes cuccot.
http://led-lampa.bolt.hu/pannon-96-led-p55-korte-e27-melegfeher/
lehet tényleg 600 lumen fényerő? -
g@bo
nagyúr
az a melósokon múlik.... nekem meg a voltcraft töltőm és fogy. mérőm onnan van, attól még jó cuccok.
Új hozzászólás Aktív témák
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- AKCIÓ! Intel Core i5 4690K 4 mag 4 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 4060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest