- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- moha bácsi: VIII. Viharsarki Hobbi Elektronika Találkozó Békéscsaba 2025.06.14. szombat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jovanny2
őstag
Nem látok olyat, amibe egyértelműen passzolna, de például ők mégis ajánlanak riasztó és kamerarendszer kiépítést. Lehet, hogy villanyszerelésként számlázzák.
-
Jovanny2
őstag
Biztonsági kamera vásárlás (csak vásálás, nem szerelés) szerintetek belefér? Xiaomi YI-re gondolok, teljesen DIY rendszer, csak fel kell csavarozni. Nyilván más munkadíjakkal lefedve a támogatás.
-
axioma
veterán
válasz
Intel fan11 #793 üzenetére
Bocs, nekem is lehetne erstenel ingyenszamlam, cib-nel es Raiff-nal van is, de a keszpenz rohadt elavult, orulok ha nem kell hasznalnom. Ma pl. jofogas vasarlas partizezret is utalni fogom, tok jo hogy ez is atment mar a koztudatba.
Amugy meg kerdezni kell mast, aztan a vegen ugyis elhajt hogy gyujtsd a papirokat, de az info mar nalad van. -
gabor9991
őstag
válasz
Intel fan11 #793 üzenetére
Olvasgatva itt a kérdéseidet azért én azt gondolom, hogy nem téged figyel a NAV hogy hová utalgatod a pénzed
-
Intel fan11
őstag
Manapsag barmelyik banknal folyoszamlat kell nyitni egy hitelhez. Nekem az erstenel munkaltatoi szamlam van! Ilyen koperacio van a cegem meg az erstekozt. Full ingyen van minden! Nem valnek meg ettol! Pelda havi 2 tranzakcio kp felvetel ingyenes! Ez akar havi 1,6 millio ft!
csak arra kell figyelnem havonta 2nel tobbszor nem vehetek fel penzt. Es ez most jol is jon otthon felujitasba mindent kpval fizetek. Nem kell a bank szeme h hova utalok.
-
axioma
veterán
válasz
Intel fan11 #791 üzenetére
Az ugyintezotol azt kell kerdezni, amire kivancsi vagy konkretan. A lakascelu jelzalogalapu felujitasi hitelhez mondjuk mondd hgoy nincs gyerek, akkor arrol beszel amihez nem kell... es igen, plane hogy friss a hitel, es mivel nem nagyon szabad azt mondaniuk hogy nem tudja, inkabb a szigorubbat mondja.
Amugy kizartnak tartom hogy ne lehetne valtoztatni, kerdes milyen aron. Vagy tessek elolvasni a rendeletet. Vagy probalkozz masik ugyintezonel. Vagy masik bankfioknal. Vagy masik banknal. Ne ragadj le ott hogy 1x beszeltel egy ismeretlen tudasszintu ugyintezovel, ha szamit akkor tedd bele a munkat es menj utana jobban... Peldaul kerdd el hogy mit irnal ala. Vagy a banki (irasos!) mellekletlistat. -
Intel fan11
őstag
Hat ott szinte semmi nincs! Csak alltalanos hablaty. Voltunk ugyebar bankba h mi felujitani szeretnenk. Megkerdezte diohejba miket akarunk egybol ezt az otthonfelujitasi hitelt ajanlotta. Adott 1 halom nyomtatvanyt. Alltalanos nyilatkozatokon meg szerzodes koto papirokon kivul adott 1 nyomtatvanyt amin kbra be kell loni miket ujitunk fel es mi mennyibe kerul. Ezzel nem is volt baj csak a vallalkozasi szerzodest kerte mindenrol elore! Ezt sehol nem irjak h kell. Irtam amugy emailt az ugyintezonek h mi pontosan mit akarunk pl baje ha lesz mar elore elvegzett munka igy szamla is a hitel folyositasa elott. Akkor pl villanyaszunk oraberbe dolgozik igy vele akkor tudunk irni szerzodest ha munkaval vegzunk akkor tudjuk mennyi a munkadij. Igy megkerdeztem az baje ha hitel folyositas utan lesz uj szerzodesunk csak meg nem valaszolt. Ha ezt a 2 dolgot engedne a bank nyert ugyunk van. Ja meg esetleg meg az h mi kitalalunk uj dolgot pl terasz burkolas a komuvessel irunk meg1 szerzodest amibe ez szerepel!
-
tothbe
addikt
válasz
Intel fan11 #789 üzenetére
Nézd meg a bank oldalán pontosan mi kell hozzá. Ott kell lennie.
-
tothbe
addikt
válasz
Intel fan11 #787 üzenetére
Igen, annál is le kell adni részletesen előre, hogy mit akarsz.
-
tothbe
addikt
válasz
Intel fan11 #785 üzenetére
Igen, ügyintézésre gondoltam. Ha az megy akkor azzal vszleg jobban jársz ezek szerint.
-
Intel fan11
őstag
Ellenjegyzes allatt mit ertessz? Intezkedes nem gond csak utana hagycsinaljam a felujitast ahogy alakul. Sokmindent elore nem tudok. Bank meg kobe akar vesni mindent ennel az otthonfelujitasi hitelnel. Pl villanyszerelo oraberbe dolgozik nem tudjuk mennyi lesz a munkadij a vegen. Igy nem is tudok elore szerzodest irni. Majd csak ha kesz lesz! Konnyu lenne a helyzet volna 1 vagy 2 projekt. De nekem lesz klima, festes, vakolas, burkolas, belteri ajtocsere, villanyszereles. 5 szaki ja es meg ott a garazskapu amit akkor tudok felmeretni ha ki lesz vakolva a garazs. Szoval pl annal is eselytelen a szerzodes most.
-
tothbe
addikt
válasz
Intel fan11 #783 üzenetére
Igen. Az. Csak kellenek hozzá a papírok és ellenjegyzés meg ilyesmi. Ergo kicsit tovább tart. De ettől még működhet.
-
válasz
Intel fan11 #780 üzenetére
Az onnantól a Te pénzed, te rendelkezel vele, pont azért szabad felhasználású kölcsön - MÁK csak neked tud utalni, hisz a bank neked nem lakásfelújításra adta a pénzt amit csak arra fordíthatsz.
-
tothbe
addikt
válasz
Intel fan11 #778 üzenetére
Négy évre kb egy millió és ebből még lejön, hogy a felét előtörleszted. Tehát, nemhogy a java, de kb a negyede-ötöde lesz végeredményben a kamat. Cserébe pedig ott a szabadságfaktor.
És a támogatott esetén is elmegy 400ezer Ft körüli rész a kamatra, tehát a különbség kb 300ezer Ft a végén. -
válasz
Intel fan11 #778 üzenetére
Az főleg a futamidőtől függ, volt már itt téma ha gyorsan vissza tudod fizetni akkor én helyedben egyértelműen szabadfelhasználású hitelben gondolkodnék. Lakáshitelnél meg ugyanúgy van közjegyző, földhivatali bejegyzés, semmivel sem kisebb procedura mint a támogatott hitel - mondjuk nincs MÁK ellenőrzés a végén.
-
válasz
Intel fan11 #776 üzenetére
Hónapok óta gondolkodsz azon hogy jobb lenne a szabad felhasználású személyi kölcsön, mert kevesebb a megkötés - akkor miért szenvedsz még a támogatott hitellel
-
Intel fan11
őstag
Ugyis a mak biralja el nem? O fog banknak utalni penzt. Asszem az is levsn irva a tervek 25%nak kell teljesulni hogy ne valjon piaci makatozasu hitelle.Miert baj ha en hitel folyositas utan meg plusz szerzodeseket kotok? Ergo tobb penz jon vissza? Most irok vkivel szerzodest x munkarol esetleg meg kitalalok vmit irunk masik szerzodest masik munkarol. Ez nem megoldhato?
Amugy esetleg sima lakashitel nem jobb ettol az otthonfelujitasi hiteltol?
Egyebkent pl olyan munka is van ami kesz lesz mire a hitelt folyositjak. Ez is problema?
-
tothbe
addikt
válasz
Intel fan11 #774 üzenetére
Ez egyszerűen a nem támogatható kategóriába fog esni. A leadott szerződésben foglaltak véglegesek. Azt támogatják és semmi mást. Ez az ára a támogatott hitelnek.
Ha ilyet akarsz, akkor marad a szabad felhasználású személyi kölcsön. Annak pont ezért is ez a neve. -
Intel fan11
őstag
válasz
Intel fan11 #754 üzenetére
Errol mi a velemeny?
-
fila
senior tag
Sziasztok!
Ház alatti garázsunknak szeretném a kapuját kicserélni.
Az anyagdíjat, és a munkadíjat két különböző cég számlázná ki. Két külön szerződés lenne.Ez így elszámolható, az egyéb feltételek teljesülése esetén?
Előre is köszi
Fila -
tolts.hu
őstag
válasz
Intel fan11 #766 üzenetére
"1. közeli hozzátartozó: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér;
2. hozzátartozó: a közeli hozzátartozó, az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa" -
cd930
senior tag
válasz
Intel fan11 #766 üzenetére
A sógor nyilván nem közeli hozzátartozó (ami fel és lemenő rokonság illetve pár éve a házastárs is).
A feleségednek viszont közeli hozzátartozója és ha közös tulajdonotok a felújítandó ingatlan, akkor nem fog menni a sógorral való kooperáció. Legalábbis számla szinten.. -
Intel fan11
őstag
válasz
Intel fan11 #753 üzenetére
Erre vki vmit? Sogor kozeli hozzatartozo-e? Mak sogort nem ir! Csak egyenesagbeli rokont! Teso anya apa ilyesmi!
-
donat_sz
senior tag
köszi a válaszokat mindkettőtöknek, írtam a MÁK-nak, meglátjuk mi lesz a válasz.
a változtatást így is úgy is meg fogom csináltatni, csak kérdés, hogy így melyiket mikor. a támogatás miatt a korábbi időterv módosult, nyilván az kap majd prioritást, ahol a támogatást érdemesebb igénybe venni..
ha lesz visszajelzés majd megírom! -
axioma
veterán
OK, feladom, a logikat nem itt kell keresni azt hiszem... Koszonom hogy kijavitottal!
Megjegyzem, ebben az esetben eloszor atalakittatnam sajat penzbol csak a belso falakat, majd az igy kapott helyisegeket teljesen jogszeruen felezve ujittatnam fel (vakolas hatareset de villanyszereles, burkolatok stb. siman).
-
Nahát!
tag
GYIK
94. Milyen munkálatokra NEM igényelhető a támogatás?
Például nem igényelhető támogatás:
a szabadon álló bútorok beszerzésére (pl.: szobabútor),
a szabadon álló konyhai gépek beszerzésére, beépített nem konyhai gépek beszerzésére (pl.: mosógép, szárítógép),
lakás/épület bővítésére plusz szobákkal,
tetőtér- terasz beépítés a tereprendezésre,
gyepszőnyeg-fektetésre,
füvesítésére, műfű, murva, gumilap térburkolatként történő beszerzésére,
a tároló építésére,
mobilgarázs beszerzésére, kivéve, ha beton alapra és ahhoz rögzítésre kerül,
a raklapra, mint anyagköltségre,
az infraszauna beépítésére,
a riasztó, kaputelefon beszerelésére
központi beépített porszívó gép beszerzésére,
tetőtér építésére, beépítésére,
a lakás belső átalakítására (pl. kettő szobából három szoba kialakítása, falak bontása, új falak felhúzása), kivéve a fürdőhelyiség illetve WC létesítésének esetét,
helyiség funkciójának megváltoztatására (pl. fürdőszoba konyhává alakítása),
kültéri lámpatestre,
a ház előtti, kerítésen kívüli (utca) járda, bejáró (közterület) felújítására, új nyílászáró beépítésére (kivéve a már korábban meglévő nyílászáró cseréjének esetét),
társasház esetében a közös használatú (osztatlan közös tulajdonban lévő) területek felújítására,
a szolgáltató számára fizetendő csatlakozási díjra,
hálózatfejlesztési hozzájárulásra
öntöző-, locsoló rendszerekre.
betonkeverő, szerszámgépek, földmunkagépek bérlésére
társasház mélygarázsában kialakított parkoló megvásárlására
veszélyes hulladék elszállítására, ártalmatlanítására
kerti tó, medence építésére -
Smiro
senior tag
-
Jovanny2
őstag
válasz
dellfanboy #757 üzenetére
25 éves kora előtt le kell adni, ergó addig be kell fejezni/kifizetni mindent. Támogatás anyag és munkadíjra jár, csak erre, vagy csak arra nem, legalább 25%-nak kell lennie a teljes költségnek vagy az anyag, vagy a munka, így maxolható ki a támogatás.
-
dellfanboy
őstag
lenne 2 kerdesem ezzel a " max6m forint 25 eves gyerek" tamogatassal kapcsolatban.
1. ha jol tudom 21 janurtol ervenyes ez a tamogatas, ergo azok a szamlak ervenyesek amik 21 januar1-utan allitottak ki. mi van akkor ha a gyermek marciusban tolti be a 25-ot? anyagot meg tudom elore venni, de akivitelezes tavaszra/nyarra marad. ekkor csak az anyag v kivitelezesre is jarhat a tamogatas?
2. adott egy ingatlan. kertes haz 130m+50m2 mellekepulet. a mellekepuletet ujitanank fel hogy a nagymama ott lakjon. ez jarhato ut? vagy mellekepuletre nem veheto igenybe? -
axioma
veterán
válasz
donat_sz #752 üzenetére
Szerintem nem bovites hogy mashogy osztod fel, legalabbis amikor a bovitesre igenyelheto tamogatasokrol van szo akkor meg azt szoktak kiemelni hogy az alapterulet kell ilyenkor bovuljon. Persze az a biztos ha tenyleg megkerdezed a mak-ot.
(Labjegyzet: a szobak szama nem egy szigoruan vezetett tulajdonsaga a lakasnak, bar az adasvetelikbol meg ep.eng-ekbol kiderul, de mar csak ilyen aprosagok miatt is hogy ujabban mas a szoba fogalma mint regen volt, en nem aggodnam tul ha ellenoriznek is, hogy mi volt a kiindulo allapot. A bovites esete mas, ott valtozik az alapterulete a lakasnak, az foldhivatalban elvben at kene vezetve legyen. Szerintem nem a te eseted az, amit ki akart zarni a jogalkoto, megkockaztatom hogy fuggetlenul attol, hogy mit valaszol az ugyfelszolgalatos, de en azt tippelem hogy amugy is azt mondja hogy rendben lesz.) -
Intel fan11
őstag
Mivan abban az esetben ha megirom pl a komuvessel a vallalkozasi szerzodest, de menet kozben talalok ki extrakat? Es emeli az osszeget es a vegen magasabb osszegrol kapok szamlat? Pl most talaltuk ki h lakasben van olyan fal ahol kemeny fut es atvan katranyosodva. Leveretjuk a vakolatot es ujra vakoljak! Tolem a bank elore ker vallalkozasi szerzodeseket! Es menetkozben barmi valtozhat akkor mivan? Persze irhatunk uj szerzodest, de majd penz igazolaskor a bankfele nem az a szerzodes lesz amit leadtam az elejen. De amugy nem is ertem hogy elore miert ker ilyet a bank. Mikor sokminden keplekeny meg ott meg osszegeket kell lefektetni!
-
Intel fan11
őstag
Ebbe a kozeli hozzatartozoba mi fer bele? Pl sogorom acs o vallalhat nalunk munkat?ebbe az otthonfelujitasi programba?
-
donat_sz
senior tag
Nagyszerű a topik, rengeteg hasznos dologra találtam már itt választ! Igaz az összes hozzászólás elolvasása több napot is igényelt..
Egészen az #514-es hozzászólásig minden rendben is volt.
Ott sokkoltatok a GYIK-kal, addig azt nem olvastam el és a többi dokumentumból nem jött át számunkra, hogy a tervezett felújításunk alapja (a gyerekek közös hálójának szétbontása) a nem támogatott kategóriába esik. Így most a fürdőszobás példán felbuzdulva kérném a véleményeteket.A terveinkben két háló háromra alakítása, a hangszigetelés javítása a villamos hálózat fejlesztése otthoni hálózat fejlesztésével egybekötve és az ezekhez köthető festés és burkolás volt a terv.
majd jött az #518
"Milyen munkálatokra NEM igényelhető a támogatás? - a lakás bővítésére plusz szobákkal"
a hangszigetelés egy vastag jobb szigetelésű gipszkarton fallal lesz a mostani fal helyett. Ennek elszámolására lehet így kérni a támogatást? Így legalább a két új fal közül legalább az egyiket (vagy mindkettőt) el tudom számolni a támogatásban? Ugyanígy a mostani rossz hangszigetelésű fal bontása, hogy a jobbat felépíthessük bele érthető?
Kérlek segítsetek értelmezni. -
tothbe
addikt
válasz
Intel fan11 #749 üzenetére
elvileg ez mind ok. szolgáltató felé költségeket nem fogadnak csak el, pl. fázis bővítés.
-
Intel fan11
őstag
Villanyasz munkanak a dugalj es kapcsolo kialakitasos resz felel meg. Ehhez mindent hozza lehet irni? Pl csereltettem teljes biztositek tablat fi rele lett felrakva. Leendo klimanak huztunk 40 meter vezeteket kulon. Mellekepuletbe foldkabellel szeretnek vezeteket huzni es ott konnektorokat kialakitani. Vettem ledes izzot lampatestbe. Ez igy megfelelhet ha igy leirjuk szerzodesbe?
-
Smiro
senior tag
-
gabor9991
őstag
Kerítés építés van konkrétan a támogatás leírásában megadva mi a helyzet akkor ha én a ház körül lévő (sarki ház 70 méter kerítés
)utcafronti kerítést fogom lecserélni?
Nem újat fogok építeni a régi beton lábazat marad és a régi fenyő kerítés elemek helyett obi-s táblás elemeket szereltek fel?
Ez most építés?Először a régit elbontják tehát nem lesz kerítésen mielőtt az új fel lesz szerelve.
Vagy csak felújítás?De az nem lehet mert a fenyő kerítés el lesz dobva -
Smiro
senior tag
válasz
Jovanny2 #741 üzenetére
és TOTHBE
Én is így gondolom. Kértem anno állásfoglalást, akkor is azt írták, hogy csak állandó lakcím és egy év a kötelező előírás, akkor még a jogszabály nem jött ki. De azt is tudjuk, hogy valaki álmodik valamit és másnap már a sarkalatos törvényünk is megváltozik... Kösz a fáradozást a válaszért
Fontos számomra, mert térdelő rajton állunk és nagyon hamar be kell fejezni, mert vénül a lányom napról napra. Csak megvárjuk a -20 fokokat, amivel riogatnak, mert akkortól lesz sportértéke a lebontott kazánnak, szétszedett vízcsöveknek. Nem tavasszal kell ezt csinálni. Még jó, hogy a tető szigetelés nem fért bele, mert akkor az sem lenne a fejünk felett.
-
Jovanny2
őstag
Nem gond (hivatalos GYIK a MÁK oldaláról):
43. Kizáró ok, ha a 25 év alatti gyermeknek van munkaviszonya, önálló jövedelme,
esetleg más lakcímen tartózkodási helye vagy külföldön tanul?
NEM, a kérelem elbírálásánál nem szempont, az a fontos, hogy a lakcímkártyáján
lakóhelyként (nem tartózkodási helyként) szerepeljen a felújítással érintett ingatlan. -
Smiro
senior tag
Sziasztok, fontos dolog lenne, segítséget kérnék: "A gyermek akár 25 éves koráig is figyelembe vehető, ha eltartottnak számít, mert pl. felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatója és nincsen főállása." Ezt az Index Otthontérkép Magazin oldalán olvasom. Először ugye arról volt szó, hogy 25 éves korig eltartott legyen, tehát hallgatói jogviszony kellett. Ezt törölték (módosították) azzal, hogy 25 év alatti, egy éve legalább otthon lakás és állandó lakcím. Lányom hallgatói jogviszonya megszűnt, most állást keres és interjúztatják gőzerővel. Ezek szerint nem mehet addig dolgozni, amíg be nem fejezzük a felújítást, azaz a 25. születésnapjáig? Én ezt a főállásos dolgot a Korm. rendeletben nem olvasom. Észrevétel vagy tanács?
-
Jovanny2
őstag
válasz
Intel fan11 #738 üzenetére
Miért kéne anyagdíjat írni bele, ha csak szolgáltatást végez?
Ha anyagot is akarsz elszámoltatni, akkor a boltban kérsz róla számlát a saját nevedre, címedre, aztán mehet az anyagköltséges részbe.
-
Intel fan11
őstag
Vallalkozasi szerzodesbe anyag dijjat akkor is irni kell ha nem o hozza az anyagot? Vagy odairunk kbra egy osszeget es lesz annyi amennyi?
-
LanyUs
senior tag
válasz
Intel fan11 #735 üzenetére
Szerintem számlára mehet, de a mellékelt szerződésben az kevés. Amúgy biztosan készített Neked részletes árajánlatot vagy megcsinálta otthon magának /m2 alapján. Azt tegyétek bele a szerződésbe. Ez benne van a MÁK GYIK-ban is...
-
Intel fan11
őstag
válasz
Intel fan11 #734 üzenetére
Ma beszeltem komuvessel azt mondta o mindig ugy ad szamlat munkadijjrol hogy komuves munkak. Nem szokta reszletezni. Ez gond lehet? Pl garazs vakolas ezt fedi is. De pl haz alap szigeteles burkolast is vedi?
-
tothbe
addikt
válasz
Intel fan11 #732 üzenetére
Az a szerződés csak minta. Nyugodtan bővíthető. Csinálj nagyobb rublikásat magadnak.
Az előző dátumot viszont nem tudom mert azért hozták be ott az egy évet is, hogy még kötöttebb legyen a dolog. De egy próbát megér. Ha jó, akkor jó. Ha nem akkor legalább tudod. -
Intel fan11
őstag
Gepjarmu tarolo letesitese igy van fogalmazva. En ugy ertelmezem uj epitese. Na nekem megvan a garazs csak nincs levakolva nincs kifestve ajto meg eleg rossz alapotu rajta. Masik kerdes irta itt vki hogy ha nem reszletes a szamlam akkor a vallalkozasi szerzodesben kell reszletezni. Vallalkozasi szerzodesben erre nincs hely szerintem. Olyan pici az a rublika orulok ha azt belebirom irni hogy garazs vakolasa. Most gyujtom a szerzodeseket, mert vinnem kell a banki hitel igenyleshez. Erdekes sehol se lattam h ezt le kellene adnom, de a bankos csaj keri. Viszont lenne meg 1 kerdes bankos csajt nem merem megkerdezni. Elfogade a bank olyan szamlat ami hitel folyositas elotti datummal szerepel?
-
tothbe
addikt
válasz
Intel fan11 #730 üzenetére
A garázs az garázs, mindegy, hogy egybe nyílik-e a lakótérrel. Legalábbis a pályázat szempontjából.
a kapu meg lehet kültéri nyílászáró, igen. De mehet az is magához a garázshoz. Persze ha 100% biztosat akarsz, akkor direktben a MÁK-ot kell megkérdezed és kivárni a választ. -
Intel fan11
őstag
Udv. Ha nekem lako elpuletben van a garazs azt vakoljuk. A makos Vallalkozasi szerzodesben melyik reszhez lehet irni? Illetve ehhez az elektromos garazskaput mihez lehet irni? Kulteri nyilaszaro csere?
-
Azharel
aktív tag
Amúgy szerintetek lesz ellenőrzés ? Véleményem szerint nem valami életszerű, hogy több ezer emberhez ki mennek nézelődni. Persze úgy van megfogalmazva, hogy "ellenőrizheti" az elvégzett munkát.
-
pictigjis
őstag
kiperkáltam a 2200 forintot a térképmásolatért, amin a tervezett felújított melléképület rajta van, viszont a térképmásolat aljára oda van írva, hogy méretek levételére nem alkalmas. ez alapján nem igazán tudom, hogyan ellenőrizhetik majd ezt a munkát igazságosan, de a méretek nyilván a felújított esetében is nagyjából stimmelni fognak
az a lényeg, hogy ugyanott lesz valami, ami a térképmásolatunkon is be van jelölve, szóval szerintem bevállaljuk. amúgy mi a legrosszabb eset? legfeljebb vissza kell adni a támogatást, ha lesz ellenőrzés, és nem tetszik nekik valami
tudom, hogy nem lehet minden helyzetre egyértelműen jogszabályt írni, de most izgulhatunk
-
pictigjis
őstag
ti mit gondoltok? mi számít felújításnak, és mi építésnek? az ingatlanon jelenleg is van tárolónak használt melléképület, ennek felújítása azonban gazdaságtalan. a "felújítása" valójában azt jelenti, hogy a helyén egy másikat építenénk. ez felújításnak (ami támogatható) vagy új építésének (ami nem támogatható) minősül? a helye a térképrajzon is szerepel
-
cd930
senior tag
És persze érje el az összmunkadíj a teljes költség 25%-át.
Remélem, tényleg csak összesítve nézik, tehát ha pl. egy napelemes kivitelezési szerződésben magas a munkadíj arány, akkor pl. burkolóanyag számlát el lehet mellé számolni, amihez nem tartozik munkadíj és szerződés. -
tothbe
addikt
Igen. Lehet két tétel a számla. Lehet persze az is részletes de az nem kötelező. Az elég ha a szerződésben részletes.
Viszont ha valaki számlára tervez valamit venni ami mellé nincs munka mert mondjuk ő építi be az figyeljen, hogy tételes legyen a számla. Ott nem elég az”építési anyag 20db” megnevezés pl. -
Tottu
senior tag
Egy kicsit elbizonytalanodtam a számlák részletezésével kapcsolatban. Idézet a hivatalos GYIK-ből:
68. Ha vállalkozó állít ki nekem számlát, milyen részletezettségűnek kell lennie?A számlán külön tételként kell megjelennie az anyagköltségnek és munkadíjnak!
A vállalkozói szerződésben már részletezett felújítási munkálatokat a számlán nem fontos részletesen feltüntetnie. Az anyagköltség vagy munkadíj a számlán egy tételként összevontan nem szerepelhet.
A vállalkozási szerződésben, vagy annak mellékletében mind az anyag, mind a munkadíj olyan részletezettségű legyen („szerződött konkrét felújítási munka”), mely a megvalósított felújítás pontos tartalmának megismerését, annak ellenőrizhetőségét lehetővé teszi. (Erre megfelelő lehet pl. a vállalkozói árajánlat szerinti részletezettség.)Jól értem, hogy ennek az a lényege, hogy a számlán legalább legyen 1 tétel, ami a munkadíj és 1 tétel ami az anyagköltség? E mellett pedig elegendő, ha a vállalkozói szerződésben részletezzük a költségeket?
Az aláhúzott részben a VAGY szó olyan, mintha arra célozna, hogy a számlán mindenképp fel kell tüntetni az anyagköltséget/munkadíjat tételesen.
-
Jovanny2
őstag
válasz
DoItYourself #716 üzenetére
Hát, nekem is volt pár kérdésem, és örülök, hogy elolvastam, bár nem gondoltam volna, hogy segíteni fog. Például, mennyire lehet általános az a problémám, hogy valamikor az önkormányzat megváltoztatta a házszámozást az utcánkban, csak erről elfelejtett szólni, szóval azóta a helyrajzi számomhoz más házszám tartozik a tulajdoni lapon, mint amit mindenütt használunk, és ez csak most derül ki? Szerintem nem annyira, mégis van rá válasz a GYIK-ben, az önkormányzattól kell kérnem egy igazolást, és csatolni. Szerintem a te kérdéseidre is van válasz benne javarészt, de valószínűleg a közlönyben megjelent rendeletben is. Ha mégsem, akkor írj nekik az otthonfelujitas@allamkincstar.gov.hu címre, gyorsan válaszolnak. Így az, hogy szerintem mi a helyzet, annyira nem releváns, de leírom: Tetőcsere OK, télikert kialakítása is OK, és a terasz is. Az, hogy ezekre mind a nagy tetőt lógatod, szerintem nem számít, lakótér-növelés nem engedélyezett. A lépcsőt nem tudom, mintha csak belső lépcsőházat olvastam volna. Gázkazán csere szerintem simán belefér, szerintem a hőszigetelés is. A melléképület, ha a térképen rajta van, simán újraépíthető. DE (!) minden olyan munkát, ami engedélyköteles, azt terveztetni és engedélyeztetni kell, ez biztos.
-
DoItYourself
addikt
válasz
Jovanny2 #714 üzenetére
Elolvastam, nem lettem okosabb.
Esedékes lenne a házon a tető cseréje, de az új nagyobb lenne, egyik oldalra egy télikert kerülne alá, másik oldalon a terasz fölé is kinyúlna, és lenne egy rendes lépcsőfeljáró a tetőtérbe. Ezen kívül kellene födémet is hőszigetelni, gázkazánt is cserélni. Ja, van még egy melléképület, amit legszívesebben lebontanék, és újraépíteném az alapozástól kezdve.
-
Jovanny2
őstag
Bővült a GYIK, érdemes átolvasni először, ha valakinek kérdése van. Sok bizonytalanságot tisztáz.
-
Smiro
senior tag
Másik kérdés: kell-e építési naplót vezetni a vállalkozóknak? Vagy az engem is véd valahol és jobb, ha van?
-
válasz
Intel fan11 #709 üzenetére
Csalással kapcsolatos dolgokat akarod itt a fórumon publikban kitárgyalni? gondolkozz már kicsit.
-
egil2
csendes tag
Köszönöm mindenkinek fürdőszoba témában a hozzászólást.
-
Smiro
senior tag
Bocsi, de kicsit elmondanád ezt a fürdőszoba témát? Épp most maxoltam ki a teljes összeget és akkor nekem nagy bukta lesz? Alapvetően 2 fürdőszoba felújítással kezdődött az elképzelés 28 éves házamon. Aztán rájöttem, megszüntetni érdemes hőtárolós gázbojlert, 10 éves a kazánom is, legyen akkor ezen a téren egy felújítás kondenzációsra és átfolyósra. Közben nézték a vízcsöveimet, a mostani 5 rétegűre menne csere. Mindez viszi a beázós csempét, akkoriban még csak bitugél volt alá, nem folyékony fólia és a burkolóra is húznék egy újat. Szaniterek szintén el-elrepedezve, műanyag sarokkád ís kuka, csapokat is megette a fene, már voltak cserélve. Szóval kicentiztem a maxot, apait-anyait-haverit beleadva. 2 hét múlva kezdik. Akkor ebbe belebukom, ha minden másban meg felelek és az arányok is jók? Az én olvasatomban korszerűsítésbe, cserébe belefér mindez.
-
Intel fan11
őstag
Sziasztok! Ma voltam erstebe erdeklodni az otthon felujitasi hitelrol. Szokasos meneten es papirokon kivul ami nekem ujdonsag volt hogy elore vinni kell a vallalkozasi szerzodeseket. Le kell fedni elore a penzt h mire akarom kolteni es mennyibe fog kerulni. Ertheto reszben, de annyi mindent fogunk csinalni hogy pl anyagarrol fogalmam sincs mennyibe fog kerulni! Ugy vagyok vele valahol el kell kezdeni es majd latjuk meddig tart majd a penz. Penz nelkul meg hogy kezdjuk el! Ennyibol nekem ez erthetetlen. A procedura vegen pedig vinni kell a szamlakat a bankba is nem csak a makhoz. Ami pozitivum. 4 millio felett az erste visszateriti az indulo koltsegeket! Kozjegyzoi dij kb 30-50ezer. Ertekbecsles 32500 ft. Tulajdonlapot lekeri a bank. Indulo koltsege viszont nincs a hitelnek ez az 1-1,5% ami szokott lenni. Nekem vannak specko intezni valoim a foldhivatalnal kprmany ablaknal de ez egyeni. Remelem tudtam infot is adni nem csak kerdezni.
-
cd930
senior tag
Úgy értettem, hogy az általad talált példát olvastam.
A teraszt is szeretném burkoltatni, mert még csak ~sima beton.
Valahol korábban mintha azt olvastam volna, hogy terasz készítése elszámolható, de a burkolása nem, mert az nem beltéri (vagy valami hasonlóra volt fogva). Ez hülyeség? Mást nem kell burkolni, még nem régi a házunk, így nem tudom összehozni más burkolnivalóval.
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F (10 mag/16 szál) +RX 7800 XT 16GB GDDR6 +Új 16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA
- AKCIÓ!!! DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F + Új RTX 5060 Ti + Új 16-32GB DDR5! GARANCIA/SZÁMLA!
- Razer Book 13 4K+ TOUCH I7 eladó
- HP 2x8 Gb DDR4 2666 Mhz RAM
- Félgép eladó/ Intel i9 9900 / Asus Prime Z390-A / 64GB DDR4 / 500GB Samsung 980 /
- Samsung Galaxy S23 Ultra 5G DS/Ingyen posta/ ajándèk gyári Samsung PD adapter!(256GB)
- 4db pótszíj Xiaomi Mi Band 3/4-hez
- MFM szalagkábel garnitúra és MFM csatolós mobil rack ,Logitech MK850 billentyűzet
- ASRock B760M-ITX/D4 WIFI, 23 hó Alza garancia, Beszámítás is!
- Samsung 980 1TB M2 NVMe SSD, 47 hó Alza garancia, Beszámítás is!
- AKCIÓ! ASRock Z390 i7 8700K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB Zalman i3 Edge Seasonic 650W
- Veszünk: PS5 Fat/Slim/Digital/Pro konzolt, játékokat, Portalt stb. Kérj ajánlatot!
- Samsung S23 128GB / normál állapotban / 12 hónap jótállásal
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
- AKCIÓ! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB AIO Enigma XL Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest