Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- BerserkGuts: 9800X3D Hitvallás, Dogma megcáfolása egy RTX5080+12600K-val
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- balojazz: Szódakészítés üzembiztosan és olcsón! Figyelem, csak hardcore szódázóknak!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Voice24
őstag
A lakásfelújítási hitellel kapcsolatban kérdeznék:
Valóban jelzálogalapú lesz ez a hitel, és kell hozzá értékbecslés és közjegyző is?
Jól értem-e a vonatkozó rendeletben, hogy a bank 1,5% költségtérítést számíthat fel a hitellel kapcsolatban, semmi mást? Ez azt jelenti, hogy ebben van mindennek, a közjegyzőnek, az értékbecslőnek a díja, vagy ezek ezen a 1,5%-os díjon felül fizetendők?
Így mennyi kb. ennek az egésznek az átfutási ideje?Azért kérdem, mert szimplán azzal a 1,5%-kal jó a konstrukció, de ha rájön még egyéb díj is, akkor ezekkel együtt már közelíteni fogja egy sima személyi kölcsön kondícióit, persze viszonylag alacsony hitelösszeg esetén.
-
Voice24
őstag
válasz
DougButabi
üzenetére
Köszi, szuper! Gondolom, hivatalos helyről érkezett.
-
Voice24
őstag
Nekem még nem egyértelmű ez a kérdés, hogy kell-e minden egyes anyagszámlához tartoznia vállalkozói díjnak is vagy sem. A több oldalon olvasható GYIK-ok között sincs erre egyértelmű válasz. A MÁK oldalán annyi van, hogy az 50-50%-os megoszlásnak nem az egyes számlákon kell meglenniük, hanem az összesítésben, a támogatási összegre vonatkozóan. Az is le lett írva több helyen, hogy ha csak anyagszámlám van, nem tudok igénybe venni támogatást. De arra vonatkozóan még nem találtam konkrétumot, hogy mi van az olyan helyzetben, amit te is írtál, hogy az összesítésben kijön az 50-50%, de van közte kizárólag anyagköltséges tétel is, amihez nincs munkadíj.
-
A tevékenységi kör nem a te felelősséged, hanem az övé, szerintem a MÁK nem vizsgálja a vállalkozókat ilyen szinten (eleve kapacitásuk sincs rá hogy Gipsz Jakabnak bekérjék a szakmai végzettségét, meg tevékenységi köreit). Meg hát neked honnét kellene tudnod hogy mivel machinál? Ezzel az erővel bármilyen random vállalkozó adhat olyanról számlát neked amiről nem adhatna, nem vagy te ellenőr, hogy elkérd a papírjait.
Számla: rajta van, hogy kp-s vagy átutalásos, annak megfelelően kell teljesíteni. Ha átutalásost állít ki, de elfogadja tőled kp-ben, abból lehet bajod, hiszen nem tudod bizonyítani hogy tényleg kifizetted (nem lesz sem a te, sem az ő számláján nyoma), na meg a könyvelője se fogja túlzottan szeretni egy ilyen kavarásért.
-
Gtaati
őstag
Helló Mindenki!
Egy katás vállalkozó ha ad az elvégzett munkáról számlát azt fizethetem kp.-ban és utalással is? Erre nézve megkötés van-e? Illetve nézik-e, hogy a vállalkozónak mi a szakmája és a vállalkozásba milyen tevékenységi körök vannak benne? Mert pl. az én egyik leendő szakim alapvetően festő, de csinál kb. mindent, valószínűleg a burkolást is ő csinálná, ez így probléma lehet-e? Korábban láttam más is kérdezte, hogy benyújtásakor az össz végeredménynek kellene hasonló mértékünek lennie kb. fele-fele. De a rész dolgoknál is kell figyelni arra hogy tevékenységenként is legyen munka és anyag költség? Egy kisarkított példa: Festésről csak munkadíj lenne, burkolásról meg csak anyag, de az összesítőben hasonló lenne a kettő összegszerűen, ez így járható? Vagy minden esetben kell minden tevékenységről anyag és munkadíj is?
Köszönöm!
-
válasz
Intel fan11
üzenetére
A MÁK-os csak egy minta, nem kötelező pontosan azt mellékelni. Viszont ha a vállalkozó saját szerződését mellékeled, akkor benne kell hogy legyenek azok a pontok, mert máshogy nem lesz jó. Nálam az egyik vállalkozót nem érdekelte, meg fogjuk írni a MÁK-os minta alapján (normál esetben szerintem szerződést sem adna, azért mindegy neki). A másik pedig írt volna amúgy is, ő becopyzta a szükséges pontokat a saját formaszerződésébe, és már meg is kaptam tőle mint elfogadásra váró mintát.
Kb. 10 perc munka nekik, ha láttak már számítógépet meg Wordot. Szóval ne hagyd magad. Bár nyilván nem kötelező nekik szerződni veled, ha úgy érzed hogy kell motiváció, akkor ajánlj valamennyi pénzt a plusz fáradozásért/maceráért.
-
Intel fan11
őstag
Voltunk a jolaba. Ablakosoknal. Bevittem a makos szerzodo papirt. Mondtak van sajat szerzodo papirjuk azt szoktak irni. Mindenkepp a makos fele kell vagy jo lehet az oveke is?
-
Voice24
őstag
Hali!
Ha jól olvastam és értelmeztem a rendeletet és a hozzá kapcsolódó magyarázatokat, akkor ugye az összesített elszámolás alapján kell nézni az anyagköltség és a munkadíj arányát. Magyarul, összesítve kell teljesülnie annak a feltételnek, hogy az egyik féle költségnek legalább 25%-nak kell lennie ahhoz, hogy megkapjuk a maximális 50%-os támogatást. Példaként mondjuk van egy nagyobb volumenű munka, amin 60/40 az arány, akkor ehhez hozzájöhet egy olyan kisebb volumenű tétel, amin mondjuk 90-95% az anyag és 5-10% a munkadíj, mert összesítve bőven benne vagyok a szükséges arányokban.
Konkrétan egy sütőben gondolkodom, amit mondjuk 5-10 ezerért számlával beköttetve, simán el lehetne számolni.
Másik kérdésem ehhez kapcsolódik, ha webáruházban vásárolok egy beépíthető sütőt, az ahhoz kapott névre szóló számla megfelel a támogatáshoz? -
Attiskaaa
tag
Sziasztok!
Szerintetek ez működhet?
Asszony lakcím máshol, itt csak ideiglenes.
Ház tulajdonrész 50%, ősöké a többi.
Lakcímem 25 éve itt.
Tulajdonrész most lett.
Szerintem így akár holnaptól is lehetne, de ez az én értelmezésem.
Jó kis fejtörő...
Köszi
-
biker
nagyúr
nem én akarok magamnak, én szolgálnám ki a magánszemélyeket, ezért a többesszám.
A szabványos elosztó dobozban (5-12modul széles doboz) van FI relé, 40A mágneskapcsoló, egy elektronika (ami a töltésvezérlő) ami szintén modulrendszerű, független elektronikai eszköz tehát nem önmagában elektromos autó töltő. + a csatlakozó aljzat vagy kábel.
Tehát nem egy elektromos autó töltő. Hanem elektromos elosztó doboz.
Mert eddig nem jött válasz arra, hogy egyébként elektromos autó töltő támogatható-e akár önmagában, akár a kocsibeállóhoz kapcsolódóan.Na majd kiderül ha jött válasz
-
Mennie kellene, de kérdezd meg szerintem a MÁK-ot, az a biztos. Viszont nem tudtam nem észrevenni a többes számot, ha van bármilyen érdekeltséged a cégben, aki a "töltőt" gyártja, akkor vissza fogják dobni, erre azért figyelj. Ha nem ez a cég a kivitelező, és nincs rokoni kapcsolat, akkor persze oké.
Egyébként ebben a dobozban EVSE modul is van, vagy csak az EVSE-nek készülne egy normális kiállás (pl. külön dobozban mérőeszköz, mágneskapcsoló, etc..)? Ha EVSE is egyben, akkor én mindenképpen megkérdezném a MÁK-ot. Ha csak egy elektromos kiállás műszakilag, akkor nekik tökmindegy, hálózatfelújítás címszó alatt szerintem simán mehet.
-
biker
nagyúr
Elektromos hálózat felújítása és fejlesztése, benne a meglévő elosztó mellé új elosztó berendezés (villamos elosztó szekrény) telepítése csatlakozó aljzattal, ez teljes körűen támogatható anyag és munkadíj formában?
Csak mert... Jelenleg beadtunk egy kérdést, hogy elektromos autó töltő berendezés és annak hálózati kiépítése támogatható -e, akár önállóan, akár önállóan nem de a kocsi beálló kialakítása vagy garázs kivitelezése pontokban támogatott elemként?
Még a válaszra várunk, de közben megfogalmazódott bennem, hogy az általunk "gyártott" egyedi elektromos autó töltők hivatalosan a darabvizsgálati jkv szerint
KISFESZÜLTSÉGŰ KAPCSOLÓ- ÉS VEZÉRLŐBERENDEZÉSEK
azon belül "hálózati csatlakozó berendezés kombináció" (és ez így van régebbről, mint a mostani támogatós rendszer)
Oka, schneider kaedra villamos elosztó doboz, kalapsines modul rendszerű elemek (fi relé, kmsz, kontaktor, vezérlő, csatlakozó aljzat) összekábelezve, és ez egy villamos elosztó dobozt képez falon kívül, amihez ki kell építeni a betápot, és ehhez a meglévő lakáselosztót is fejleszteni kell.HA önmagában a töltő nem, de a fenti elosztó berendezés telepítése csatlakozó aljzattal, már támogatható elem?
Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy maga a berendezés ára áll az alkatrészek árából és az összeszerelés árából, csak ezt nem tételenként szerepeltettük eddig a számlán, mint a kenyér sem búzaliszt 50ft sütés 100Ft stb, de ha ezt megbontjuk, akkor közelebb kerül az anyag+munkadíj arány az 1:1-hez. Pl készen legyártva a doboz 150eFt + felszerelés 40eFt eddig is, de a 150eFt-ból 40e amúgy is a kérés szerinti összeszerelés munkadíja volt, ezt külön lehetne szerepeltetni, kitételezzük, elektromos doboz 10e, kontaktor 10e, FI relé 30e, stb munkadíj 40eFt felszerelés 40e, és + ÉV mérés hogy boldogak legyenek, akkor ugye az is munkadíjNem a támogatás megizélése a cél, csak gondolkodom...
-
n@p@lm
addikt
Csak napelem létesítése esetén elég a számlát (+ a nyilatkozatokat) beküldeni?
Nem kell külön szerződést írni a napelemes céggel? -
tothbe
addikt
válasz
Begbiebike
üzenetére
Pedig már volt mert anno pont nekem írta a Mák hogy nem bővíthető aztán végül belátták a hibájukat és mégis az lett.
-
Begbiebike
csendes tag
Sziasztok!
Többször felmerült a kérdés, de nem láttam hogy más beírta volna.
A legfrissebb útmutatóban már ez szerepel:
"A Kincstár által javasolt számlaösszesítő nyomtatvány amennyiben szükséges, akkor tovább sorok beszúrásával bővíthető."
"A csak anyagköltséget tartalmazó számlákhoz nem feltétlenül tartozik vállalkozási szerződés." -
tothbe
addikt
válasz
Intel fan11
üzenetére
vállalkozónként egy szerződés elég. a lényeg, hogy minden munka legyen benne, hogy mi lesz. aztán meg az összes számlát mellé kell tenni és kitölteni az összesítő táblázatot, ami bár nevéhez méltóan összesít is, ugyanakkor tulajdonképpen részletező, ugyanis egy-egy sorba csak egy fajta munka és ahhoz tartozóan anyagköltség vagy munkadíj szerepelhet. Tehát ha mindkettő van egy számlán, akkor aszerint két sorba kell felvinni. Ha pedig egy vállalkozói számlán többféle munka van, akkor azokat mind-mind külön sorokban.
De az ajtó meg az ablak nem volt egy jó példa erre, mert annál simán nyílászáró cserékre kell szerződni és akkor mehet egyben. az elvégzési idő mindegy, ha egyben számlázza a végén.Ja, és nem kell mind az 5. Csak annyi amennyi rád vonatkozik. Pl. van olyan, amit csak egy háztatásban élők együtt igénylésénél kell kitölteni a párodnak. De olvasd el a címeket a doksikban és kiderül, kell-e az neked vagy nem.
-
Intel fan11
őstag
Úgy nézem kérelemből van 5 is mind az 5 kérelmet ki kell tölteni? Vagy csak a kitöltési útmutatósat? Tanu ki lehet? Pl fater meg mondjuk a szomszéd gyerek?
Ha egy vállalkozó pl 2 féle munkát csinál elég 1 szerződés és bejelölünk több részt, hogy mit csinált?
Dátumozni, hogyan kell? Szerződéskötés gondolom hamarabb leygen mint a mnuka elvégzése? pl Szerint majd munka végén fogunk úgyis leülni és összeírni a papírokat amik kell!
Vagy ha pl egy vállakozó megcsinál tavasszal ajtó cserét. Nyáron meg mondjuk garázskaput akkor ott kell 2 szerződés gondolom a nagy idő táv miatt??!!
-
axioma
veterán
Torlesztoreszlet-mese:
A bank minden fordulonapon a beerkezo torlesztohoz (elobb levonva esetleges egyeb dijakat) kiszamolja az utolso torlesztes ota az aktualisan fennallo toketartozasra adott idoszakra jaro kamatosszeget, ezt levonja a beerkezobol, es a maradekot forditja toketorlesztesre.
Az annuitasos torleszto "az a nyero osszeg, amelynel a fenti algoritmust folytatva az adott kondiciok (kamatlab, futamido, tokeosszeg) mellett a toketartozas pont a futamido vegere fogy el". Mas kerdes, hogy erre letezik (le is vezetheto) zart keplet. Tulajdonsaga, hogy azonos osszegre, ha a kondiciok (lejarat datuma es kamatlab) nem valtoznak es szabalyos torlesztes tortenik, akkor minden idopillanatban a maradek idore ugyanaz a torl.reszlet adodik.
Aztan ebbol meg mar a kamat ara'nya egyenesen adodik.
Lehetne mas torlesztesi modban is megallapodni a bankkal, pl. cegek reszere van linearis torlesztes (mindig 1/n-ed resz plusz a kamat, ami igy a torl.reszlet csokkenest adja ki), de lakossagnal nem szokas. Pedig, foleg ilyen idotavon, az annuitasos (=nominalisan azonos) torl.reszlet elinflalodik. De ez a szokas, meg gazdasagi kornyezettol fuggoen szamolhato adat.
Annyiban konstrukcio-fuggo, ha beleveszed a futamidot is. Ha csak a termektipust, akkor azonos hitelosszeg kulonbozo futamido kulonbozo ara'nyokat hoz, akarmilyen olcso vagy draga a hitel (most mind1 hogy kamatlabbal vagy THM-mel mered). -
tothbe
addikt
Nem kötelező, ez igaz. Ez a rész ami kb. termék konstrukció függő. Van ahol szinte csak kamatot fizetsz az elején, olyan alacsony a havi tőkerész. De ez általában hosszabb távú kölcsön, ahol a tőke több kisebb részre oszlik, mint az általad említett 1 évesnél.Ilyenkor pedig a kamat simán lehet sokkal magasabb a fizetett tőkerésznél. Rövid távon ez nem látszik annyira, hiszen ott eleve magas a tőkerész is amit fizetsz.
a másik válaszoddal meg szintén egyetértünk. 3 milliós személyi hitelhez jövedelem kell. Legalábbis kellene. De sajnos a mai viszonyok mellett ezt sokan megoldják okosban (ügyfél és banki ügyintézői oldalon is) aztán meg nem bírják fizetni a törleszőt. -
Voice24
őstag
Bocsi mindenkitől, rosszul tudtam illetve félreérthetően fogalmaztam meg a dolgot. Az biztos, hogy már a legelején sem volt magasabb a kamattörlesztésem a tőketörlesztésnél, de az igaz, hogy az arány tovább javult a tőke javára, tehát abban tévedtem, hogy végig ugyanaz az arány. De sem ennél a személyi kölcsönnél, sem a lakáshitelemnél nem volt olyan soha, az első hónapokban sem, hogy a havi törlesztőben a kamat lett volna a magasabb összeg.
-
axioma
veterán
Ez hulyeseg. 2M 1 evre torleszto 7.7%-nal 173e volt, kamat meg az elejen is kisebb mint 13e. Az teny, hogy a kamatresznek a vegen 0-hoz kell tartania, vszinu a vegeig nem jutott (me'g, vagy elotorl. vetett ve'get neki). De nem KELL hogy magas legyen a torlesztoben a kamat indulaskor.
-
tothbe
addikt
Ez így van. De sokan nem választanak bankot a termékhez hanem csak mennek a bankjukhoz hitelért.
pl a mai napig az OTP a legnagyobb bank és ott van a legnagyobb kihelyezett lakossági hitelállomány is. Ugyanakkor nézd meg a kamat szinteket náluk és kb bárhol máshol.
De pont itt a kolléga leírta a lényeget. A kamat-tőke arány a kulcs. Ami az elején bőven a kamat felé billen. Ha neked ez nem változott akkor a törlesztődnek kellett folyamatosan csökkennie. Máshogy nem adja ki. -
DougButabi
tag
Ez nem bank, hanem matematika.
Ha ugyanannyi a tőke-kamat arány, akkor a futamidő alatt vagy a kamat emelkedik vagy a törlesztőd csökken folyamatosan.Kamatot mindig a fennálló tartozás után fizetsz, az pedig csökken mivel törlesztesz, tehát ha jellemzően fix a havi törlesztő, akkor törvényszerű az arányváltozás.
-
Voice24
őstag
Bocsi, jól kell bankot választani, nekem a 6 évre felvett személyi kölcsönömnél az első évben is kb. ugyanannyi volt a tőke-kamat arány a törlesztésben, mint most, 4 év után. Sokan, sok hitelre mondják ezt "az elején csak kamatot fizetsz" axiómát, de én még egy hitelemnél sem találkoztam ilyennel.
-
tothbe
addikt
Itt most sima banki hitelről volt szó. Pl személyi kölcsön. Ott pedig nem 3% a kamat. Sőt az első évben személyi hitelnél még alig csökken a tőke, hiszen csak kamatot írnak jóvá a havi befizetésekre ergo a tőketartozás alapján ott is legalább 25 körül lesz a díj előtörlesztés esetén is.
A támogatott hitel az kicsit más. Ott valóban a támogatás összegét egyből a bank kapja majd és jóváírja, aminek nincs extra díja. cserébe viszont közjegyző kell hozzá az elején és jelzálog alapú. Ergo ugyanazt a díjat már az elején kifizeted csak más néven. -
axioma
veterán
Honnan veszed ezeket az elotorl dijakat? Leginkabb h 1.5M-ra is 30-40e. Elvileg utolso evben fel% maskor 1% a plafon, max foldhiv jelzalogtorles lehet pluszban.
Masreszt ha elotorlesztesz, onnantol nem kell a kesobbi kamatot kifizetni. 3% kamatnal a kovetkezo 4-5 honapban megfizetne'd ezt a dijat [nyilvan ha nem folyoszamlan tartod addig a toket hanem hoz 3%-ot akkor mas a matek].
Amugy meg lennek lepodve ha a tamogatast - legalabb a hitel feleig, de akar egeszben - nem lenne kotelezo elotorleszteni, a kamattam-ot nem fizetik arra amit mar visszaadtak. Es a tamogatas jovairasa meg ingyenes lesz, ezt mar mondtak. -
tothbe
addikt
válasz
Intel fan11
üzenetére
Engedni engedi a bank, de ára lesz. Legalább 30-40ezret tuti legombolnak rólad egy 3 milliós kölcsön idő előtti végtörlesztéséért, de a 1,5 milliós előtörlesztésnek is hasonló dija van, szóval azzal sem jársz jobban.
Ilyenkor két dolog ami megéri:
1. Hagyni az egész hitelt. Ha nem megy nélküle, akkor lehet, hogy nincs is szükséged erre a beruházásra, de legalábbis biztosan túlmegy a lehetőségeiden.
2. Amit visszaad az állam, azt ha már úgyis felvettél egy hitelt felújításra akkor újra befektetni és még 3 millióval megtoldani a felújítást.
Ezt hívják kb. felelős hitelvállalásnak, ahol akkor csinálsz valamit hitelből, ha amúgy is megcsinálnád, csak ez valamiért kedvezőbb vagy gyorsabb (támogatás, idő, stb.). -
Intel fan11
őstag
válasz
Intel fan11
üzenetére
Kozben mar tudok konkretabbat! Cegem adna 3 misi hitelt 3 evre! Oket nem erdekli mire koltom de tudjak! Allamtol felvennek 3 misit 10 evre vagyis banktol! Megtortenne a felujitas kapnek 3 misit tedzem fol even belul engedi a bank h kitisztazzam az egeszet? Bar az is jo ha csak a felet engedi 1,5 misit masik 1,5 bol veszek kocsit! Ez mukodhet?
-
Geresics
addikt
Napelemes topikban osztotta meg velünk ginagina a MÁK válaszát a napelem szaldóval kapcsolatban:

(1000 köszönet neki itt is!
) -
Intel fan11
őstag
Errol a felujitasi hitelrol lehet tudni mi a minimum osszeg es mi a minimum futamido? Pl mi 4 milliot szeretnenk felvenni 3 evre. Ilyet lehet? Erstebankba nem tudta megmondani az ugyintezo!
-
LanyUs
őstag
válasz
Intel fan11
üzenetére
Ez természetesen az igényeid szerint történik! Azt is megcsinálhatod mindegyikkel külön szerződéssel, hogy első brigád falcsiszolás, második glettelés, harmadik alapozás, negyedik festés. Ebbe nem köthet bele a jó indulatú ügyintéző sem.
Még ha a mi esetünkben bizonyosan nem lesznek annyira precízek az áttekintésnél, mint a párt közeli strómanok pályázati anyagok elbírálásánál... Ahová természetesen ÖMLIK a pályázati pénz. Ezért is mondtam! Ez marketing fogás Nekünk, a pórnépnek... -
Intel fan11
őstag
válasz
Intel fan11
üzenetére
Amugy sogorom ács! Azt ajanlotta mindenrol csinalja kepet elotte utana! Allamnak nem a fizetes a celja nehogy barmibe belekossenek! Ezt ajanlom mindenkinek. Mivel lesz ellenorzes! Kep bizonyitek!
-
Intel fan11
őstag
Engem mar felbasz ez az egesz! Lehet olcsobb vok ha sogi megcsinalja pici peze anyagaron vagy feketen callalkozoval! Semmi se biztos! Mi a gari hogy fizet az allam? En nem ertek ehhez katas vallalkozo! Masiknak macera ez az egesz nem vallal munkat igy! Sok a melo olcsobb a fekete! Lehet vki ad pooec szamlat de idegenbe nem bizok! Hogy lehet ezt jol csinalni?
-
Intel fan11
őstag
válasz
csemberlen
üzenetére
Tudja a fene ki mibe kot bele! Es ennyibol ellenzem a hitelt is. Izguljak azert mert pl nalunk a festo 2 ember kulon akar szamlat adni ugymond 1 munkara? Aztan nem fizet az sllam? Sztem ertheto kulon vallalkozok megis 1 munkat vegeznek? Nem tudom.
-
Ryder1
senior tag
A támogatás mellé igényelhető hitelből folyósítás után lehet venni állampapírt?
Valószínűleg csak nyár közepe felé végeznénk a nagyobb munkákkal, addig meg kamatozhatna egy kicsit, ha nincs tiltva.
-
csemberlen
őstag
válasz
Intel fan11
üzenetére
Mért ne fogadna el.
-
jedie82
csendes tag
válasz
Intel fan11
üzenetére
Ez engem is érdekel, az asztalosom kata-s.
-
Intel fan11
őstag
Komuvestol is kaptam ajanlatot. Viszont mondta o csak katas szamlat tud adni. Katas szamlat elfogad az allam?
-
Intel fan11
őstag
De en ugy gondoltam hogy kulon irnank mind2vel szerzodest es kulon adna mind2 szamlat! Vegulis elvileg csinaltathatnam fele lakast egyikkel kesobb masikkal a masik felet. 2en dolgoznak kulon egyeni vallalkozok. Elszoktak felezni a munkakat! Bar nem ertem miert ne mukodhetne ugy h nekunk adna egyik szamlat. Masnal dolgoznak akkor meg a masik! Bar ertek miatt lehet igy egyszerubb nekik minden munkat feleznek! Amugy mar most elegem van az egeszbol macera ezaz egesz felujitasi program!
-
bonat
senior tag
Egyébként vicces ez a kazáncsere dolog....
Pár éve mikor csináltuk a fűtést, akkor megvettem a kazánt (Immergas) + kémény kitet hozzá.
Felraktam a helyére a kazánt meg a kéményt is összeraktam.
Kezdett hideg lenni Novemberben, a szerelő meg azt mondta, hogy csak 1 hónap múlva tud jönni garanciálisan beüzemelni, addig dugjam be magától fog menni úgy is minden.
Úgy is volt. A kazán magát bekalibrálta és 1 hónapig vígan fűtött meg melegvizet adott.
Utána csak finom hangolni kellett pár dolgot rajta.
Szóval ezek a modern új kondenz kazánok szerintem már Plug & Play kategória.
A kéményseprőknél meg kiverte a biztosítékot, hogy én raktam össze a kéményt!
"Csak megfelelő papírral rendelkező szakember rakhatja össze", mint ők.
Utána meg megkérdeztem, hogy akkor nekik talán van Immergas kémény certificate papírjuk vagy gyakorlatuk?
Erre az volt a válasz, hogy ilyen berendezést még nem is láttak......
No comment.... -
BTW kurvajó ez az egész itt a nagy hazai iparos valóságban
Én kazáncserében vagyok, és már az kicsapta a biztosítékot a vállalkozónál hogy csak annyit kértem, hogy a VALÓSÁGOT számlázza le. Teljes értetlenség és káosz, szerintem sose csináltak még ilyet, és 20 éve működő cégről van szó. Persze közben azon röhögök, hogy a legnagyobb fájdalom az nekik vélhetően, hogy így meglátom a tényleges munkadíjat (mindezt az internet korában, ahol amúgy is forintra pontosan meg tudom nézni, hogy mennyiért vette a kazánt meg az egyéb anyagokat). -
Voice24
őstag
-
válasz
Intel fan11
üzenetére
Ez független a támogatástól. Olyat senki nem csinálhat, hogy másnak a szerződése alapján számláz. Szép is lenne, ha én számláznék egy totál másik cég munkájára. Szóval nem, nem lehet ilyet, de nem a támogatás miatt, hanem amúgy sem.
Erre az a megoldás hogy adjanak 1db számlát, és 1db szerződést, a többit pedig oldják meg egymás között (az egyik legyen alvállalkozója a másiknak pl., neked ehhez már nem kell hogy közöd legyen). Vagy ha ténylegesen két független munkáról van szó, akkor írasd meg velük külön-külön, és legyen benne, hogy X-nek a nappali kifestésére adtál megbízást, Y-nak meg a hálóra.
-
válasz
Intel fan11
üzenetére
minden 6 órában rá fogsz kérdezni amíg választ nem kapsz?
-
Intel fan11
őstag
válasz
Intel fan11
üzenetére
Errol vkinek van velemenye hogy ez mukodhet igy?
-
bonat
senior tag
Nekem a Kérelem.docx 32.pontjára vonatkozóan lenne kérdésem.
"Több lakásból álló közös tulajdonú ingatlan-e? "
1. Itt ha nekünk 3/4 hányadunk van a helyrajzi számon, a másik 1/4 nem a mienk.
2. Van ügyvédi megosztási szerződés is.
Akkor is ezt igennek kell jelölnöm és alul beírnom a 75%-ot ugye?
Mert ettől még közös, csak osztott.
????
Mondjuk itt lakást ír, nálunk meg 2 külön álló ház van. 90m2 a másiknak meg 35m2. -
bonat
senior tag
Hát nem egészen, mert a kérelemben ez szerepel:
"Az alábbi (B) blokk kitöltése akkor szükséges, ha Ön és házastársa vagy élettársa azonos lakóhellyel rendelkezik. Ebben az esetben Önök közösen, együttes igénylőként igényelhetik a támogatást."
Ez a Kérelem.docx 6.oldal tetején szerepel.
Nálam is ez van és együttes igénylésként csináltam a papírokat eddig. -
Intel fan11
őstag
Udv. Ha festetek pl 2 ember csinalja. 800ezer a munkadij. Felesbe ad mind2 szamlat 400-400 ezerrol az ugy mukodhet? Kulon kulon kell szerzodeses papirt irni?
-
biker
nagyúr
Férj és feleség, lakás 50/50% tulajdonosok. Melyik megoldás szükséges?
- együttes igénylés
- egyik fél lemond a másik igényli? -
ha3fis
tag
Aki még esetleg nem nézte, felkerült a nyomtatványok közé a KÉRELEM - kitöltési útmutatóval - és hozzá 4 db melléklet.
-
gabor9991
addikt
Mi a helyzet azzal a számlával amit az építőanyag házhozszállításáról állítottak ki?
100-120m2 térkő az úgy 10 raklap+szegélykő+a térkő alá is kell még pár tonna anyag.
Na ennek a szállítása sincs ingyen, erről a számla elszámolható? -
Hoppá, bocsi, tényleg. Most nem nyitottam meg, és valamiért az elbírálás rémlett mint "referencia időpont". Akkor viszont nagyon gyorsnak kell lenniük a módosítással, hiszen nem dobható vissza addig egyik szaldós (pontosabban szolgáltatói szerződés és nyilatkozat csatolása nélküli!) napelemes igény sem, amíg a jelenlegi ellenkezőjéről nincs rendelet.
-
Voice24
őstag
válasz
SyMbioTe
üzenetére
Nem, támogatás igénybe vétele nélkül csak 2024. 01. 01-től kezdődik a bruttós időszámítás, az időpont után telepített rendszerekre. Most július 1-től csak a támogatott rendszerekre vonatkozik a bruttó.
Chal: ezzel vitatkoznék, hogy nem a benyújtás, hanem az elbírálás időpontja számít. A rendelet is ezt mondja:
"(2) A kérelem elbírálása során a Kincstár ellenőrzi a támogatás igénybevételi
feltételeinek meglétét, és a feltételek fennállása esetén megállapítja a
támogatás összegét. A támogatásra való jogosultságot és annak mértékét a
kérelem benyújtásakor fennálló feltételek alapján kell megállapítani." -
válasz
SyMbioTe
üzenetére
Ez az amit senki nem tud jelenleg, ha bárki biztosat állít (pl. az ajánlatot adó telepítő), a legjobb ha simán csak nem hiszed el.
Egy tény azért van, csak elég ingatag lábakon áll: ma 0:00-kor hatályba lépett az eredeti támogatási rendelet (518/2020), ami alapján úgy van ahogy az első bekezdésben írtad (06.30-ig lehetne támogatást kérni szaldós rendszerre is).
Csakhogy még senki nem adhat be semmit, hiszen nincs mire, illetve munkaszüneti nap van. A leginkább az várható, hogy amint beindul az élet hétfőn, jönni fog egy új módosítás.Még nagyon kapkodni sem kell nekik amúgy, mert nem a beadás pillanata a mérvadó, hanem az elbírálásé, amire van 30 nap. Tehát ha valaki azon ravaszkodna, hogy hétfőn délelőtt telepít egy rendszert, majd délután beadja a támogatási kérvényt rá, akkor azt még simán meg lehet fúrni február 4-ig egy módosítással.
-
Sziasztok!
Uh, de jó hogy ilyen topik is van.
Sokat olvasgattam ezzel a támogatással kapcsolatban, de egy dolog most nem teljesen tiszta. Napelem van gondolat szintjén ebből az támogatásból, ha ezt most 2021.06.30.-ig felkerül és beüzemelik, és beadom a számlákat, akkor ez most még szaldó elszámolásba fog kerülni, vagy ez is bruttó lesz már?
Júliustól meg már fixen csak bruttó elszámolással telepítenek napelemeket? (Akár támogatással, akár anélkül?!)
-
HunChris
senior tag
https://bankmonitor.hu/cikk/miota-kell-a-lakasodban-elned-ha-otthonfelujitasi-tamogatast-szeretnel/
Itt ezt írják: "tartózkodási hely nem megfelelő". (MÁK-tól is megkérdezheted azért.)
Átiratod állandóra, ettől függetlenül már jan 1-től lehet gyűjthened a számlákat, majd 1 év múlva leadod. -
bonat
senior tag
válasz
csemberlen
üzenetére
Igen, valószínűleg ilyen megoldás lesz....
-
doctorem
csendes tag
Persze hogy lehet, nincs a rendeletben erre vonatkozó megszorítás. Sőt arra sincs megszorítás, hogy új lakás vásárlására CSOK-ot vegyél fel + mellé igényeld az otthonfelújítási támogatást. Ezen esetekben nyilván nem a burkolatokat meg fűtési rendszereket cseréled le, hiszen azok amúgy is újak, viszont pl. klímát, konyhabútort, beépíthető szekrényeket be tudsz szereltetni, mivel azok többségében nem alaptartozékai egy újépítésű lakásnak. Fontos, hogy ilyen esetekben az 1 éves időtartamot sem kell teljesíteni, ha a támogatással érintett lakás tulajdonjogának megszerzésére a támogatási kérelem benyújtását megelőző egy éven belül került sor.
-
válasz
DougButabi
üzenetére
Az engedélyt a hálózati csatlakozásra kapod, nem a fizikai felszerelésre. A sorrend azért az, ami, mert az az életszerű.
-
Eagl3
veterán
Újépítésű ingatlan vásárlására is lehet igényelni ugye? 2021 július környékén kerül a nevemre a ház, akkortól számítva keletkező számlákat kell gyűjtögetnem ha jól értem.
-
sztothj
tag
Volt egy kérdésem, mégpedig:
Ha valaki 2020.04.28-ától lakik életvitelszerűen a felújításra kerülő lakás címén, akkor a számlák kiállítási dátuma is legkorábban 2021.04.29. lehet, vagy akár már korábbi (pl. januári) számla is elfogadható? A számlák benyújtásának időpontja a mérvadó vagy a lakcímre történő bejelentkezés időpontja?
A MÁK válasza:
Tekintettel arra, hogy a rendelet 10. §. (2) bekezdése alapján a támogatásra való jogosultságot és annak mértékét a kérelem benyújtásakor fennálló feltételek alapján kell megállapítani a támogatásra a bejelentkezését követő egy év letelte után lesznek jogosultak. A támogatásra való jogosultsági feltételeknek a pályázat benyújtásának napján szükséges megfelelni, a megvalósítást / számlák gyűjtését azonban megkezdhetik 2021. január elsejétől. Fontos, hogy az utolsó számla kiállítási dátuma után legkésőbb 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig kell benyújtani a pályázatot.
-
válasz
DougButabi
üzenetére
Ha az optimista verziót tekintjük (nem módosítanak már semmit, és marad a fél év "kiskapu"), akkor igen.
-
válasz
DougButabi
üzenetére
Félreérted kicsit szerintem, jelenleg ez nem tény egyelőre. Ha te sem olvastad a történéseket, csak ma (ahogy én is), akkor olvasd el annak a bekezdésnek a végét is a közlönyben. Van egy záró intézkedés, ami ezt a pontot július 1-től helyezi csak hatályba, előtte az eredeti (novemberi) kormányrendeletben leírtak érvényesek (azaz nem kell szolgáltatói szerződést csatolni, mondhatjuk kb., hogy az a te magánügyed).
Mi csak azon elmélkedünk most, hogy mi lehetett a jogalkotó szándéka ezzel. Ha csak félrement a dolog, és nem szándékosan maradt benne ez a fél évnyi kiskapu, akkor azt rövidesen be fogják zárni egy újabb módosítással (szerintem is erre van a nagyobb esély). Ha szándékos volt, akkor az azt jelenti, hogy gyorsan kell lépni, mert még lehet szaldós szerződésed támogatott rendszerre.
-
Támogatás nélkül is megcsinálnám. De azért nyilván nem mindegy, hogy egy hét számjegyű összeg zsebben marad e vagy sem. Persze majd úgyis kiderül, pontosabb infót szerezni most úgy tűnik hogy lehetetlen. Viszont addig is ami van, az szerintem nem kétértelmű. Az eredeti rendeletben nincs ilyen kitétel (viszont egyértelműen kimondja/definiálja, a nepelemes rendszer támogatását), a módosításra pedig van egy záró rendelkezés, ami miatt nem léphet életbe júli 1 előtt. Szóval ha nem tolnak be egyéb módosítást, akkor szerintem egyértelmű a helyzet (persze sanszos hogy be fognak január elején).
Amúgy ez miért off itt?

-
axioma
veterán
Ha tamogatas nelkul is megcsinalnad, hajra. Max. majd nem kapsz tamogatast, pontosabban csak a napelemre nem ha volt mas is a szamlak kozott.
De ha neked csak tamogatassal eri meg, akkor sztem vardd meg, mire kiizzadjak magukbol, hogy mit jelent ez jul.1. elott.
[Amugy annyi volt a valaszban hogy ugy volt osszevagva, amibol ha csak vegigolvasod az jon ki, hogy a tamogatas akkor jar vissza, ha jul1 utani es nemszaldos szerzodest IS benyujtasz. Mintha elotte nem is lehetne kerni ra. De ez csak sugallatkent hallatszik ki belole. Nem is lepodnek meg, hogy oszinte legyek, ha tenyleg ezt fogalmaztak volna meg ketertelmuen.] -
Sejthető volt...

Viszont ezzel kapcsolatban lenne egy elméletem/kérdésem: itt is, és a napelemes topicban is elhangzott, hogy a majd a szolgáltató jól keresztbe fog feküdni a dolognak, hogy lehetőleg minél többen csússzanak át juli 1 utánra, ahol ugye már csatolni kell a nem-szaldós szerződést a támogatás igényléshez.
Viszont: jan.1 és júli 1 között mi köze van az egésznek a szolgáltatóhoz? Ha én leszerződők egy telepítő céggel, akik leszállítják az anyagok, kiállítják a számlát, aláírjuk a szerződést, majd teljesítenek (elvégzik a munkát), akkor ugye lesz egy telepített, de nem bekapcsolható rendszerem, mert a szolgáltatói oldalról még van adminisztrációs teendő + óracsere. Viszont ez miért érintené a támogatást? A rendszer kulcsrakész átadása után szerintem mehetnek be a MÁK-hoz a papírok, és igényelhetem a támogatást. Az inverter kapcsolóját meg majd ON állásba teszem, ha a szolgáltatói oldalról is elkészül minden, de az már az én magánügyem.
Rosszul gondolom?
-
axioma
veterán
Kaptam valaszt (inkabb csak valaszlevelet) a napelemes uj szabalyokra vonatkozoan az email cimrol, de egy betu ertelmezes sincs benne, csak kivagta azt az 5 sort a rendeletbol ami erre vonatkozik. Lehet hogy ez a biztonsagi jatek amig gozuk sincs, hogy ertelmileg ez mit jelent...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Unreal Engine 5-re vált az Alien: Isolation folytatása
- Házimozi belépő szinten
- Synology NAS
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Vicces képek
- További aktív témák...
- I7 2600K - RX 580 4Gb - 16Gb DDR3
- BONTATLAN Új iPhone 17 PRO 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Bomba ár! HP ProBook 430 G3 - i5-6GEN I 4GB I 500GB I HDMI I 13,3" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo Tablet 10 - Intel N4100 I 8GB I 128SSD I 10,1" WUXGA I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Eladó egy Xiaomi k50 ultra (Xiaomi 12t pro) snapdragon cpu
- Dell Precision 7760 i7-11850H 64 GB RAM NVIDIA RTX A4000 FHD IPS Garancia
- 275 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Legion Slim 5 Ryzen 7 7840HS 16GB 1000GB RTX 4060 OLED 120Hz 1év garancia
- iPhone 11 Pro Max 64GB Midnight Green -2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4377
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest