Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bambano: Bambanő háza tája
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- droidic: Időutazás floppyval: A 486-os visszavág PCem-men
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- ldave: New Game Blitz - 2026
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Elemental
üzenetére
A kérdés jó. Egy ismerősőm szívott vele, amin van már aláírás (pl. szamlazz.hu pdf-ek), annál fut hibára, a többit elvileg alá tudod írni. Én ezen felbuzdulva beadtam hitelesítés nélkül az egészet, de aztán elbizonytalanodtam, és másnap megkérdeztem e-mailben a MÁK-ot, hogy jól e így. Azt a választ kaptam, hogy nem, hitelesíteni kell, vissza fogják dobni hiánypótlással.
Aztán persze végül nem dobták vissza (illetve nem ezzel), szóval a franc se tudja. Ha ma újra kellene csinálnom, én a fentiek alapján hitelesíteném inkább (már azokat a file-okat amiket lehet).
-
Elemental
addikt
Srácok!
Mi az a SZÜF felületen feltöltött dokumentumok elektronikus hitelesítése?
Kell olyat csinálni? -
kirkri
addikt
válasz
tolts.hu
üzenetére
Nem kell leadni idén, nem is tudnád leadni, ha jövőre is akarsz felújítani. (Mivel csak egyszer lehet beadni a pályázatot.) Annyi a megkötés, hogy a pályázatot az utolsó számla kifizetésétől számított 60 napon belül be kell adni. (És természetesen a végső határidő 2022.dec.31.) Az nincs megkötve, hogy mennyi idő telhet el két számla között. Tehát tegyük fel jövő augusztusban szeretnéd beadni a pályázatot, akkor az utolsó számlád kifizetési dátuma nem lehet régebbi, mint jövő június.
-
tolts.hu
őstag
Sziasztok, felvetődött egy kérdés, de konkrét választ sehol sem találok.
Elkezdtem gyűjteni a számlákat. 2021.12.01-el leszek jogosult a benyújtásra
(1év állandó lakcím).
Azt állítja nekem az egyik szaki, hogy az idén begyűjtött számlát idén le is kell adni.
Tehát akkor mindent idén meg kell csinálnom és azonnal be is kell nyújtsam 2021 december 1-el a számlákat!? Jövőre is terveztem felújítani...MÁK oldala:
"Meddig lehet a kérelmet benyújtani?
A kérelmet az utolsó számla kifizetését követő 60 napon belül, de legkésőbb 2022.12.31-ig kell benyújtani" -
kirkri
addikt
válasz
kraftxld
üzenetére
Ebben a GYIK-ben van az esetedre egy példa, a 30. pontban. Ha csak jövő májusban adod be a pályázatot, akkor nem lesz jó, ha csak akkor jelentkezel be.
Ha a tulajdonszerzéstől számított egy éven belül beadod és csak előtte jelentkezel be, akkor értelmezésem szerint rendben lesz, mert egy éven belül vásárolt ingatlan esetén nem alkalmazandó az 1 éves lakhely megkötés.
Intel fan11: Neked is ugyanezen GYIK-et ajánlom, azon belül is a 12-es pontot. -
biker
nagyúr
mi van akkor, ha a vállalkozó számláját kifogásolja a mák, de a vállalkozó nem küld javítást, mondván adózásilag és könyvelésileg tökéletes, és le.....ja hogy mi nem tetszik a máknak.
Sztori: a kád szerelésnél ajánlat jött 38.500Ft a beszerelés
számla 38.500Ft beszerelés, AAM-es tehát neki nem érdeke anyagot külön elszámolni. A munkalapra viszont rákerült hogy 1500Ft szerelési segédanyag, és belekötöttek hogy 37.000Ft a szolgáltatás és 1500Ft anyag meg kell bontani a számlát, kérjek javítást.
Már a számla is nehezen ment, nem tudom meglesz e a javítás.
Mi is szolgáltatóként számolunk fel szerelési segédanyagot (tisztító és kenőanyagok) de nem kiszámlázható, mert nem neki vettünk egy flakon ragasztót. -
Intel fan11
őstag
Sziasztok!
Papírok benyujtása előtt kérni kell tb igazolást, hogy 1 éve van jogviszonyom és a navtól 0-s igazolást, hogy nincs köztartozásom vagy ezt majd a mák intézi lekéri magának?
-
kraftxld
félisten
A terveim ellenére én is érintett lettem ezzel a felújításos dologgal.
Most albiban lakunk, és vettem egy lakást amit teljesen fel kell újítani, jelenleg lakhatatlan.
Ez remélhetőleg jövő év elejére be is fejeződik, nem lesz gond a 6M elhasználásával sem.Mivel a lakás lakhatatlan (víz is kikötve, csőtörés van, stb) csak akkor jelentkeznénk be amikor már a felújítás kész, ilyenkor nem gond, hogy nincs meg az 1 év?
Valamint mivel elég sok "vidéki maszek projectem" van, csak 4 órás munkaviszonyba tudok csak állni most májustól, eddig "rendszeren kívüli" voltam mert külföldön laktam, az ottani EÜ ellátást nem ismeri el csodálatos hivatalunk.
Várjak 2022 májusig a kérelem benyújtásával és akkor nem lesz ezzel gond? -
kirkri
addikt
Egy hasonlón én is agyaltam, nálam így néz ki a végszámla:
Tehát nekem volt két előlegszámlám, illetve egy végszámla. Mindháromhoz tartozott egy-egy befizetés. Az előlegszámlákon szereplő összegek pedig mínuszos tételként szerepeltek a végszámlán.
Mivel a végszámla tartalmazza a teljes költséget, szétbontva alapanyagra és munkadíjra, így arra jutottam, hogy az összesítőbe nem írom be az előlegszámlákat, csak a végszámlát két sorba. (1.140e alapanyag + 380e munkadíj). Ettől függetlenül mindhárom számlát becsatoltam, a hozzájuk tartozó átutalási bizonylatokkal együtt, kíváncsi leszek, hogy jó lesz-e így...
-
Smiro
senior tag
Újabb kérdés: vállalkozónak mondjuk előleget fizettem menet közben, kp-vel. Erről kaptam kp fizetési számlát, nyilván az anyag egy részét rendeztem. Végelszámolás következik, ezt a nagyobb részt átutalással rendezném. Egy vállalkozótól tehát be lehet fogadni - és elszámolni - két számlát? A kp fizetési számlán "anyagköltség + munkadíj" szerepel. A vállalkozói szerződés nyilván lefedi a kp-s számlát is, az átutalást meg majd banki bizonylattal tudom igazolni. A kp-s számlát is fel kell tüntetnem a számlaösszesítőn csakúgy, mint a maradékról a végszámlát, vagy egy összegben kell feltüntetni a munkadíjat és anyagköltséget, ami a szerződésen szerepel?
-
kirkri
addikt
válasz
Elemental
üzenetére
Igazából szerintem a 2-es pont így egyben egy nyilatkozatként megállja a helyét, nem értem, hogy mi szükség volt beletenni ezt az aláhúzgálós marhaságot.
" A felújítással kapcsolatos tervezési, építési, szerelési munkálatokat végző vállalkozó nem közeli hozzátartozóm vagy élettársam, / a kivitelező gazdálkodó szervezetnek sem én, sem közeli hozzátartozóm / házastársam / élettársam nem tagja, nem munkavállalója, és nem vezető tisztségviselője."
Ha kizáró tényező a felsoroltak közül bárki, akkor minek kell egyesével aláhúzogattatni a pályázóval?
-
kirkri
addikt
Köszi!
Én letöltöttem és kitöltöttem a nyilatkozatot és az összesítőt is, majd beszkennelve nekiláttam a pályázat beadásának. Az ügyfélkapun belépve jöttem rá, hogy nem kellett volna, mert ennél a megoldásnál ott kell szépen minden bepötyögni.
(De legalább ekkor már ment rutinból.
) -
siege5
aktív tag
Ha ügyfélkapun töltöd fel, akkor mindegy a papír alapú, mert ott digitálisan fel lehet tölteni. Ha okmányirodába viszed be kell sak a papír alapú számlaösszesítő, csak abban az esetben töltögess ki kézzel a vállalkozóin keresztül bármit is, mert amúgy minden kérelem stb online lesz.
Intel fan11: nincs ilyen, abban az eseten ell banki bizonylat, ha minden egyes forintot átutalással rendezett, akkor úgy kell, ellenben kp-s fizetéskor nincs ilyen nem kérhető.
kirkri: csak ügyfélkapura jön visszaigazolás, ha valami hiányzik pótolni kell is ugyanoda küldik a levelet, de a feltöltés alatt meg kellett adnod a mailod, így ott is kereshetnének ha szükséges.
Elemental: lehet, nekem is a szüleim és a saját feleségem írták alá, illetve csak a dőlt rész rád vonatkozó részét
-
Elemental
addikt
Az 1. számú kérelem 2.pontjában csak a dőlt betűs részt kell aláhúzni, vagy az egész szöveget?
"A felújítással kapcsolatos tervezési, építési, szerelési munkálatokat végző vállalkozó nem közeli hozzátartozóm vagy élettársam, / a kivitelező gazdálkodó szervezetnek sem én, sem közeli hozzátartozóm / házastársam / élettársam nem tagja, nem munkavállalója, és nem vezető tisztségviselője."
Így néz ki a szöveg. Mert csak egy része dőlt betű, de az egész szöveg igaz rám nézve. -
Elemental
addikt
Apám/anyám lehet tanú? Vagy legalább az egyik?
-
kirkri
addikt
Sziasztok!
Tegnap beadtam a pályázatot ügyfélkapuval a SZÜF portálon. Beadás után nem jött semmilyen email, csak belépve a SZÜF portálon a tárhelyre, az elküldött üzeneteknél látszik. Ez másnak is így van? Illetve, ha valamilyen gondjuk van, akkor milyen módon értesítenek? (tárhelyre küldött üzenet, email, telefon) -
Intel fan11
őstag
Sziasztok! Ismerosom konyveloje mondta, hogy az allamkincstar papirok benyujtasakor ker banki igazolast, hogy neked volt 6 millio ftod a felujitasra. Nem penzmosasbol stb valo az a 6 millio! Ilyet ti halllottatok mar?
-
siege5
aktív tag
Először is igen, elszámolhatóak az izzók, sok helyen egyébként is külön adják.
A másik kérdésedre válaszolva pedig ugy képzeld el, hogy (en ügyfélkapun küldtem be) olyan módon kell majd feltöltened mint ha egy vállalkozói szerződést töltenél ki (a honlapon lévőt).
Magyarán a szkennelt számlát feltőltöd időrendben, majd a következőkben a számlaösszesítőn tételesen megadod, hogy adott számlához (vállalkozói szerződéshez tartózó esetén a vállalkozói szerződésben lévő sorokat) milyen anyagokat vettél munkát végeztettél el. Magyarán mint, ha egy vállalkozói szerződést csinálnál MÁKnak csak mindennel együtt.
A fenti idézett mondat arra utal, hogy az általam leírt dolgot nem egységesen viszed majd fel, tehát egy sorban az összes festéshez (6&ja talán), vagy elektromos hálózati dologhoz kapcsolódóan, hanem számlánként. Xy számla ezen a számlán van festőanyag es izzó ez akkor két sor, aztan xc számla padloburkoló anyag egy sor, majd xv számla izzó, és ajtó, ez újabb két sor, persze mindvégig a megfelelő paragrafust kiválasztva az adott munkafolyamat miatt. -
Smiro
senior tag
Még kérdés: "A számlaösszesítőben nem építési tevékenységenként megbontva szerepel az anyagköltség és a munkadíj, hanem a számlatételek kerülnek felsorolásra." Ezt hogyan kell értelmezni? Vállalkozó adott számlát, elkülönítve anyag és munkadíj. Szerződésben tételesen sorolja a munkát és az anyagot. Én vettem nyilván anyagot, minden vásárlás számláját felsorolom a rubrikában. Nagyjából szét is bontottam, hogy a kőműves szerződés alá kerüljenek a burkolók, stb, a gépész alá a szaniterek, stb, asztalos alá a bútorral kapcsolatos faanyag árak, és egyebek, mint lámpák, festékek, stb. Ez mind külön tételként. Nem ez az elvárás? Mi a kanyar még ebben, mert ezt a mondatot a hibás benyújtással kapcsolatosan nem tudom értelmezni.
-
Smiro
senior tag
Én simán átugrottam a kérdést... Most nyomtatom és töltöm újra...
Kérdés: Festő hozott számlát, de a boltit, mert munkadíj már nem kell. A számlán festőhenger, maszkoló szalag, hígító, motorblokk lemosó (csöveket mosta le vele festés előtt). Ezeket vegyem ki, vagy elszámolhatók?
-
tothbe
addikt
válasz
Bandus99
üzenetére
Szia, nagyjából mindent jól gondolsz és működhet a konyhás dolog is.
Viszont a vízszigetelős cégtől ha e-számlát kapsz akkor azért nem kell bemenned, elég az elektronikus változat. Ha viszont sima számla, csak scannelték akkor igen, szükséged lesz a papírosra is. Bár elszámolni el tudod a scannelt változatot de ellenőrzésnél kérhetik az eredetit. Ahogyan a szerződésből is, ha nem elektronikus aláírással ment a dolog. Ajánlat, teljesítési és egyebek jók úgy is ahogy vannak, csak a szerződés és a számla lehet fontos eredetiben, ha a fent leírt papíros-szkennelős mód igaz. -
Bandus99
őstag
Ismét kérdezni szeretnék.
Adott egy építőipari cég akik vizszigetelést keszitenek nalam. Az ehhez szükséges papírokat mind digitalisan intezik, egyszer jart nalam felmérésen egy ember, onnantol kezdve az arajanlatot, a vallakozasi szerzodest az eloleg szamlat a munka befejezesevel most a teljesites igazolast mind mind email-ben kuldik en alairom amit szukseges es scanneles utan visszakuldom.
Jol gondolom, ha minden papir elkeszul a legvegen egyszer be kell mennem hozzajuk, mert szükségem lesz ezen papirok eredetijére ?
A másik kérdésem. Ez a jelenlegi munka igy rendben lesz, a szamlan tobb lesz a munkadij mint az anyagkoltseg, ez nem is problema, hiszen ezen kivul szeretnek konyhabutort is beepitheto eszkozokkel.
A konyhabutor vegulis egyedileg meretre lesz keszitve, ezzel kapcsolatos a kerdesem
Azt megtehetem hogy a lapszabaszaton megrendelem az en nevemre a butorlapokat, ez ugye anyag szamla lesz es lesz egy ember aki ezeket osszeepiti, illetve a helyszinen beépíti.
Ez az ember pedig ad majd az elvégzet munkarol egy szamlat. Ez igy működhet? Vagy mindent kompletten ennek az embernek kell leszamlaznia? Jol gondolom azt is, hogy ezzel az emberrel megint kell kotom egy vallalkozasi szerzodest ahhoz hogy szamlat tudjon nekem adni amit en elszamolhatok? -
tothbe
addikt
válasz
Intel fan11
üzenetére
Igen, beadhatsz többet is. Kezeli a rendszer.
-
siege5
aktív tag
válasz
domedee
üzenetére
Az igénylés beadásának dátuma számít, igy az legyen későbbi (mármint az igénylés) , mint a tulajdonba kerülés (legalább 50%).
Még akkor sem rontasz el semmit, ha egyébként rá egy évre adod be, egyszerűen majd akkor veszel még mellé vagy két zsák ragasztót. A lényeg a fenti mondatom, és hogy 2021 2022-es dátummal készüljenek a számlák.Intel fan11: Nyugodtan beadhatod, de ha kihagyod sem gond sztornózni emiatt semmiképpen sem kell. Ami miatt érdemes lehet többet beadni, ha van olyan bizonytalan tétel, ami nem biztos, hogy elfogadásra kerül. Ha azt vissza is dobják a többi még fedezheti a maximális értékhatárt.
-
Intel fan11
őstag
Sziasztok! Feltételezve egy árat számoltam kb 6,4 millió lesz a felújításunk. Beadhatok, így mindent és a mák csak 3 milliót utal vagy 6 millióig visszakell sztornóznóm a beadandó számlákat?
-
domedee
senior tag
Sziasztok!
Az időbeliséggel kapcsolatban lenne kérdésem. Most költözünk majd új lakásba nyáron, amit a támogatás kihasználva szeretnék felújítani.
Na most:
1. lakásvétel, szerződés, foglaló dátuma: február
2. második vételárrészlet + birtokba adás: május
3. teljes vételár kifizetése + széljegyre kerül a tulajdon: július (ez erősen függ a mostani lakás eladásának befejezésétől, hogy onnan mikor kapom meg az utolsó vételár-részletet).A lakhelybejelentésnek van itt relevanciája?
Nyáron már át/be kell költöznünk, nem tudok várni addig, amíg ki nem fizetem és csak akkor kezdeni a felújítást.
Mikori számlákat tudok majd elszámolni az általam vett anyagokra?
Mikor köthetem meg a szerződést munkára és mikori lehet a számla dátuma (anyag és/vagy munka)?
Már a 2. után, vagy meg kell várnom a 3-at?Még nem vettem semmit, nem kötöttem szerződést. Viszont májusban el kell kezdenem, ha be akarom fejezni időben.
Lesznek dolgok, amiket majd csak később fogok megcsináltatni (pl. szoba ajtók cseréje), viszont jó pár dolgot az elején kell megcsinálni (festés, elektromos hálózat bővítés, burkolás...).
Bukhatom a támogatásból azokat, ahol a munkadíj/anyagköltség a birtokba adás utáni, de a tulajdonba kerülés előtti?
Hiszen jogilag a birtokba-adás hozza az ingatlan hasznait és terheit is, még ha nincs is tulajdonon rajta
. Így ezt nem érezném relevánsnak, ha a támogatás igénylése már a tulajdonba kerülés után történik meg.A teljes felújítás vége az majd később lenne, az utolsó számla bőven a tulajdonba kerülés utáni lesz.
-
LanyUs
őstag
Van itt egy értelmezési kérdés is! Egyéni vállalkozói engedély száma?
Pontosan mire gondol itt a MÁK? ( GYIK-ban nincs )
1. Az igazolványon szereplő nyilvántartási számra? 1........
vagy a
2. Vállalkozói igazolvány számra? ES- ....... -
siege5
aktív tag
válasz
pictigjis
üzenetére
Nos én most kaptam meg a választ (jobb később, mint soha) szóval egyértelműen kijelenthetem, hogy nem kell minden oldalt aláíratni a vállalkozói szerződésben. Hivatalosan kellene, de gyakorlatilag nem foglalkoznak vele.
Elemental: Elviekben a honlapjukon lévő, csak egy ajánlás, egy támpont, nem szükségszerű ahhoz ragaszkodni, legfeljebb csak ajánlott, hisz abba tuti nem köthetnek bele.
Smiro: A számlákat alapból nem mindenki tudja közös névre kérni, mert számlát (kártyás fizetéskor, a kártyatulajdonos kérhet, szóval az együttes igényléshez csak annak kell megfelelni, hogy egy adott lakcímen vagytok a feleségeddel, hiszen nem külön nevelitek ebben az esetben a gyermeket (én is együttesként adtam le, ellenben mindne számla az én nevemre szólt).
Banki kivonatnak elég ha belépsz a bankod felületére, megkeresed a számlatörténetben az adott kifizetést, azt megnyitva és azt kimásolva letöltve töltöd majd fel a számla mellé. -
Smiro
senior tag
Újabb segítséget kérek: elkezdtem összerakni a papírokat. Most olvasom az előforduló hibáknál, hogy ha van feleségem és azonos lakhelyen lakunk, akkor csak EGYÜTTES IGÉNYLŐK lehetünk és ezt sokan mulasztják. Mert annak további kritériuma, hogy a számlákat és szerződést a nejem nevére IS ki kell tölteni. 50-50% az ingatlan a gyerek meg közös (remélem). Eddig minden szerződés, számla az én nevemre készült. Hogyan lép be akkor a nejem? Másik kérdés: sok dolgot webáruházból vettem. Van olyan számlám, ahol feltüntették, hogy "webes vásárlás", küldtek mailt, hogy fizetve, teljesítve. Bankkártya adatok megadásával fizettem minden esetben. Ugyanakkor a banki kivonatokon nem látom a tételeket. Pedig azt írják, hogy "átutalásnál" azt is igazolnom kell, hogy utaltam az összeget. (anélkül ki sem adták volna az árut, illetve el sem küldték volna.) Akkor hogyan van ez? Mivel KELL, vagy tudom bizonyítani, hogy a számlák rendezve vannak?
-
pictigjis
őstag
nekem van ilyen is, olyan is. mármint a második oldalon csak pecsét és aláírás, tanúk nem
mondjuk ezzel kapcsolatban lehetne valami a mák gyik-jában is, de amíg nincs, a második oldalra szerintem nem kötelező (kicserélni meg felesleges lenne, mert a táblázatban és a számlán lévő összegnek egyeznie kell)
-
LanyUs
őstag
válasz
pictigjis
üzenetére
Vállalkozóvá válás pályázati anyagában alá kellett írja a vállalkozó az összes oldalt cégszerűen. Nem egészen értem az első oldalas aláírás+tanú dolgot, mert a mögötte levő költségvetést bármikor ki lehet cserélni. Menjünk biztosra és írjuk alá az összes oldalt és tanúzzuk is le ( még mielőtt kitör itt a pánik, ezt én fogom így csinálni, nem MÁK ajánlás ).
-
pictigjis
őstag
természetesen töröltem a táblázat felesleges sorait, és csak a konkrét szerződésre vonatkozót hagytam benne
nekem csak az nem egyértelmű, hogy a második oldalt, vagyis a táblázatosat is le kell-e pecsételtetni
van, aki arra is nyomott, biztos, ami biztos, de szerintem ez amúgy nem szükséges -
LanyUs
őstag
A MÁK vállalkozási szerződés szerkezetét érintetlenül hagytátok? Értem itt ezalatt, hogy a szükséges sorokat kitöltöttétek és a többi üreset töröltétek a felsorolásból? Vagy hagytátok úgy üresen és beadtátok egy az egyben úgy? Szerintem mindkettő verzió helyes.
-
siege5
aktív tag
válasz
Bandus99
üzenetére
Az általános sablon bútor és beépíthető között hivatalosan a méretre szabás a különbség a rögzíthetőség. Itt amit esetleg ellenőrizni fognak a számlán kívűl az a bútor mozgathatósága. Tehát ha nincs rögzítve, külön elemként elmozdítható. Egy laikus hivatalnok ennyit láthat. Nos ezen felül már mindegy. Pl vehetsz te egy sorbútort is ami nem méretre van szabva ellenben illik az adott pontra, ezt rögzítve és a számlán beepíthetőként feltüntetve elég, hogy megfeleljen. Az ikea bútorai között nem hiszem, hogy van olyan ami nem elemes bútorcsalád (lehet tévedek). Ezt is megadhatod beepíthetőként, még azt is meg merem kockáztatni, hogy elfogadják, ellenben ez laikus számára is kibukhat. Már ha kimennek ellenőrizni, nekem ez kétséges, de azért erre ne adj.
A másik kérdésedre válaszolva, az a számlától, és annak hibájától függ. Ha a vállalkozó állított ki számlát és azon szerepel egy adat rosszul, akkor az ügyintézőtől függően elnézheti a bibit, vagy visszadobhatja stornózásra javításra, ekkor újra elkészítve a javított számlát beadva készen is vagy. Vagy másrészről anyag számla esetén, ha egy adott tételt nem fogadnak be, akkor csak nem adjak meg fogadják el az adott részt. A számlát nem fogják visszadobni szimplán nem kapod meg az adott összeget, és az kivonására kerül a végösszegből.
De minden esetben átnézik a teljes beadott iratmennyiséget, és az összes hibát egyszerre adják meg, igy egyszerre orvosolhatóak. Olyat is olvastam már itt, hogy adott esetben új friss számlával újra be is lehet az egészet adni természetesen javított formában újabb 60 napon belül. Ezt még nem erősítette meg senki, szóval általában azert legfeljebb 1 pótlással javítással megoldják a dolgot. -
Bandus99
őstag
Az a kerdes fogalmazodott meg bennem, hogy mi az elteres a konyhabútor es a beépíthető konyhabútor kozott? Van valami elteres a ketto kozott, vagy csak annyi, hogy mi szerepel a szamlan? Vagy netan ami egyedileg az adott hely mereteire keszult az a beepitheto kategoria, ami pedig szabvany meretu butorokbol keszul (pl ikea rendeles) az pedig nem?
Vagy ami a falhoz van rogzitve akar also alkar felso szekreny az beepitett, ami viszont "siman" elhuzhato, az nem?
Csak azert kivancsiskodom, hogy ha lehet ne fussak bele ebbe a hibaba.
Lehet volt mar szo rola, ha leadom a szamlakat es akar csak 1 szamlaval gondjuk van akkor visszadobjak az egeszet, jelzik mivel volt a gond es ujra be lehet adni, pl kihagyva a kerdeses szamlat(szamlakat) ? -
siege5
aktív tag
válasz
Bandus99
üzenetére
Nem kell, mivel van már mellette elég munkadíj. Ellenben a konyhabútor nem lesz "beépíthető" a leirásod alapján, így tételesen csak a gépekre tudod igényelni a visszatérítést.
Ha nem igy lenne, akkor mindenképp szerepeljen a számlán, hogy beépíthető bútorról van szó.Más: Komolyan csak én jártam igy, hogy nem küldtek 30 napon belül választ? Volt másnak ilyennel gondja?
-
Bandus99
őstag
Sziasztok!
Azt szeretnem kerdezni, ha adott egy vallalkozas, amivel kotottem vallalkozoi szerzodest vízszigeteles kialakitasa helyreallitasa cimen, amit Ok rendben meg is csinalnak, le is szamlaznak. A szamlan lenyegesen tobb a munka, mint az anyag koltsege. Ez is oke.
A kerdes az, ha en ezek utan vasarolok beepitheto sutot, pl edigitaltol meg beepitheto fozolapot, majd egy butor szakaruhazban veszek konyhabutort es ezt en berakom a lakasba, ezzel megemelve az anyagkoltseget, azt en megtehetem, vagy erre a butorra is kell valakitol szerzodes szamlazas kulon, meg ehhez is kell ugymond munkadij rész is? -
Smiro
senior tag
Köszönöm mindhármatoknak
-
Smiro
senior tag
És egy kérdés: kazán cserét csináltam, korszerűbbre. A beüzemelés költségei elszámolhatók? Mert ugye kondenzációs kombi lett a fűtő régi helyett, más kémény, stb. Vagy csak a kazán és kiegészítők ára írható fel?
-
Smiro
senior tag
válasz
gabor9991
üzenetére
Ahhoz képest láttam frissebbnek, amit korábban linkeltem. Vitázni meg senki nem akar, nem írtam ilyet. Inkább az a gáz, hogy a MÁK hol ilyen, hol olyan információt ad. Amiket linkeltem és ezek szerint más is, az hivatalosabbnak tűnik, mert médiában is közzé tették. Amit Neked írtak, nyilván az is hivatalos, de az egyénnek szól. Kb olyan számomra, mint ha egy hatóság küld egy tájékoztatást, ami esetleg nem pontos és ha rájönnek, írnak egy kijavító (mondjuk úgy) határozatot. Amit meg korábban leírtak, kuka. Számtalan esetet tudnék felhozni, ahol például rendőrség állapította meg, hogy nem történt bűncselekmény és ítélet lett a vége. A közbenső aktusokat hagy ne részletezzem. Talán sántít a hasonlat, de kiérezhető, mire akartam utalni. Egy a lényeg, ahogy én látom: ez a túlbonyolítás merő szívatás, nehogy egyszerű legyen valamit megoldani, az agyon adózott pénzed visszakapni. Ha beazonosítható vagy, akkor is még szórakozni sokakkal, akik ebben a helyzetben bevételt tudnak adni az üzletnek és munkásnak. Ellenpélda: kaffetéria. SZÉP kártyára nem fért ki a nevem, lehúzták ezzel az indokkal a harmadikat. Pedig bannkártyára ráfér. Ugyanakkor minden más banki papíron mindhárom nevem szerepel. Szóval hogy is van ez? Attól függ, ki ellenőrzi a számlákat? Jóindulatú-e, vagy kocka?
-
gabor9991
addikt
Frissebb? Minél frissebb?
03.30-i cikk konkrétan ugyanezt már [megosztották itt] 2 nappal ezelőtt és én gyakorlatilag erre a hírre hivatkozva tettem fel a kincstárnak a konkrét kérdést hogy akkor elfogadják az így kiállított számlát vagy nem?
Erre ma 04.01-én jött a válasz hogy : "elfogadjuk".
Én sem szeretnék vitázni hogy kinek van igaza és elfogadják vagy nem csak leírtam hogy én ezt a választ kaptam. -
zoger
tag
Sziasztok! Hol kell érdeklődni, hogy mi tartozik a támogatott dolgok körébe. Tudtok adni email címet vagy telefonszámot amin ti is felteszitek a kérdéseiteket?
(Kapunyitó motorról lenne szó) -
siege5
aktív tag
Én meg kezdhetek gondolkodni a továbbiakról, már csak egy napom van hátra, hogy lejárjon a 30 nap. Remélem megjön, de hívogatni, vagy írni magyarán nyaggatni őket sem lesz jó pont, meg besértôdnek és nekiállnak kötözködni 🤣
-
gabor9991
addikt
Én csak azt tudom mondani amit a kincstár válaszolt a konkrét kérdésre, az pedig az, hogy elfogadják a számlákat akkor is ha a második keresztnév hiányzik róla.
otthonfelujitaskukacallamkincstarpontgovponthu email címről jött a válasz úgyhogy én azt gondolom, ha később emiatt akadékoskodnának nyugodtan bemutathatnám ezt a választ amit tőlük kaptam.
De remélem nem lesz semmi gond a papírokkal. -
Smiro
senior tag
válasz
gabor9991
üzenetére
[link]
Itt is arra hívják fel a figyelmet, hogy gond lehet... A kérdés, hogy a jogszabály pontos nemismerése mentesít-e, ha esetleg egy ügyintéző rossz választ ad és más ellenőriz. Vagy annak annak egy ejnyebejnyét, te meg kapkodhatsz. Szerintem hivatalos iraton az anyakönyvezett név kell, de ne legyen igazam. Életemben először én is a három nevemmel kezdtem el számlát gyűjteni január óta, biztos ami biztos alapon. -
gabor9991
addikt
válasz
sambenez
üzenetére
Igen ez úgy érdekes.
Nekem [ezt] válaszolták úgyhogy ha gond lesz mégis akkor van egy email tőlük amire hivatkozhatok.A válaszadás úgy történik egyébként, hogy az eredeti emailbe amit küld az ember abba pirossal beszúrják a kérdések alá a saját válaszukat és kész.
Így nekik gondolom könnyebb mert nem kell új emaileket fogalmazni és megírni hanem adott kérdés alá csak írnak egy választ és probléma megoldva. -
Elemental
addikt
Most rendszereztem a papírokat. Már csak egy idézőjeles hibát találtam. Napelemhez tartozó 5. számú nyilatkozatban az a számla sorszám szerepel, amit utólag sztornózott a harmadik nevem hiánya miatt és nem az, amit kiállított három névvel.
jaj, már zsong az agyam ettől az egésztől
-
Ryder1
senior tag
válasz
Tamas1982.1
üzenetére
Adószám és adóazonosító sem szerepelhet a számlán. Adóazonosító a támogatástól függetlenül sem.
-
balkoger
tag
válasz
Tamas1982.1
üzenetére
Szia, MÁK GYÍK-ban egyértelműen hivatkoznak erre:
74. pont
Amennyiben a vevő rendelkezik adószámmal, a nevén és a címén kívül annak is szerepelnie kell a számlán?
Nem, a vevő (igénylő) adószáma a számlán nem kerülhet feltüntetésre tekintettel arra, hogy a támogatást magánszemélyként, nem pedig vállalkozóként igényli. -
Jovanny2
őstag
válasz
Tamas1982.1
üzenetére
800/4 --> 200, ennek duplája a visszaigényelhető. Szóval igen, ezzel kimaxolod ezt a munkát. A társasházaknál talán a tetővel van gond, mert az közös használatú, ha a kertre ez nem igaz (papíron sem), akkor lehet térkövezni szerintem.
-
Tamas1982.1
tag
Sziasztok.
Az adószám / adóazonosító szerepelhet akkor számlán vagy nem? Mert úgy akarják nekem kiállítani.
Ha 800 ezer a teljes munka, amiből 575 ezer az anyag és 225 ezer a munkadíj akkor a felét kapom pont, jól kalkulálok?
szerk: Társasháznál, kizárólagos saját használatú kertben lehet térkövezési munkát csinálni? A terasz hosszabbítását térköveztetnénk le. Elvileg a terasz a lakás része.
-
Elemental
addikt
válasz
gabor9991
üzenetére
Közben a cég megoldott mindent, most hívtak az előbb, hogy sztornózták a régi számlát, kiállították az újat három névvel, és amikor megyek, írnak egy új szerződést három névvel. Csak most lesz egy számla, ami alapján készült a befizetési bizonylat, lesz egy sztornó, és lesz egy új számla. Most azt nem tudom, hogy csatoljam-e nekik mindet.

-
Elemental
addikt
válasz
gabor9991
üzenetére
Köszi!
Könyvelőm szerint ne kézzel legyen javítva, hanem a számlát kiállító cég írjon egy papírt aláírva bélyegezve, miszerint xyz számú számlával egy tekintet alá eső irat, és írják le, hogy a számlán szereplő Tóth József az Tóth József László.
Én úgy döntöttem, hogy nem foglalkozok vele, beküldöm úgy, hogy a számlán nincs rajta a harmadik nevem. A kivitelezői szerződésen sincs harmadik név. Ha belekötnek akkor majd javítjuk.
-
gabor9991
addikt
válasz
Elemental
üzenetére
Közben beszéltem az OBI főpénztárral ott annyit mondtak hogy az elrontott név esetén teljesen hétköznapi eset, hogy utólag tollal ráiírják a hiányzó nevet, ráírják a számlára hogy javítva és lepecsételik.
A főpénztár szerint a kincstárnak el kell fogadnia az így javított számlát.
Meglátjuk. -
gabor9991
addikt
válasz
Elemental
üzenetére
+3614522910
Semmi értelmeset nem mondtak, egyik ügyintéző szerint betűre pontosan kell szerepelni a számlán az adatoknak, de megszakadt a vonal így újra hívtam őket, ott egy másik ügyintéző már ebben sem volt biztos, adott egy email címet ahol majd a szakmai ügyfélszolgálat konkrét választ ad a kérdésre de az már korábban kiderült számomra, hogy oda is hiába küld az ember konkrét kérdést[link] nem merik vállalni a felelősséget, hogy igen/nem.
-
volvofi
csendes tag
Sziasztok!
Ismertek olyan felületet, ahol le lehetne ellenőrizni a vállalkozó által adott számlát, hogy azt beküldte-e a NAV-nak, vagy csak majd a MÁK-os ellenőrzésnél derül ki, ha valami nem stimmel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Brutálisan drága lehet a Poco F9 Ultra
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Yettel topik
- LEGO klub
- Villanyszerelés
- Állítólag összeolvadt a OnePlus és a Realme
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Autós topik
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A25 5G 128GB/6GB/Számlával!
- Asus Zephyrus G16 GAMING Notebook! Ultra 9 185H / RTX 4060 / 32GB 7500MHz / 1TB! BeszámítOK
- Dell Latitude 5400 14" FHD IPS, i5 8365U, 8-16GB RAM, SSD, számla, 6 hó gar
- LENOVO ThinkPad 13 - i7-7500U, 8GB RAM, 256GB SSD, új akku, számla, 6 hó gar
- AKCIÓ! iMac Pro Intel Xeon W2150B 64GB 1TB VEGA 64 16GB!!! 1 év garancia!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

(De legalább ekkor már ment rutinból.
)