Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5923) Roxkex


Roxkex
senior tag

Sziasztok !

Van egy laptopom amibe sajnos már a csati meghalt ahova betudnék rakni egy 2,5-es vinyót.
Az SSD-t meg nem áldozom fel :P Még akkor se ha nagyon ritkán használom a gépet, csak lokál média szeróként van hostolva.
Ehhez a géphez kellene még + 1TB külső tárhely.
Ezért kinéztem [WD blue 1tb] vinyót amihez egy házat kerestem és hát ezt találtam [Axago EE35 XA3 ALINE] ami nekem szimpi. Viszont a mesterek véleményét kikérném ! :)

Alapvetően a házzal kapcsolatban nincsen semmi extra elvárásom, mivel úgyis egy helyen lenne mindig, kb csak akkor mozdítom meg ezt a lokál cuccot amikor takarítok :D
Javarészt filmek, videók (1080p, 4k) amik lennének rajta és lennének streamelve más eszközökre smb-vel, dlna-val vagy plexszel.

Esetleg ha tudtok jobb házat, vagy akár dokkolót amibe több vinyó is beleférne az már csak előny. Mert akkor készen állok a bővítésre.

Redmi Note 7 MIUI 12 Stable - Xiaomi.eu "Én nem akarok se iOS-t , se Androidot Én egy jó okostelefont akarok!"

(#5924) Roxkex válasza Roxkex (#5923) üzenetére


Roxkex
senior tag

Időközben maga a vinyó az inkább egy 2TB-os Seage SkyHawk lesz de a ház az továbbra is Axagon EE35-XA3 lenne hozzá, ha jó szerintetek is. Nem igazán kell továbbra se semmi "brutál nagy extra" :D

Redmi Note 7 MIUI 12 Stable - Xiaomi.eu "Én nem akarok se iOS-t , se Androidot Én egy jó okostelefont akarok!"

(#5925) King Unique válasza Roxkex (#5924) üzenetére


King Unique
titán

Egy laptop mellé praktikusabb lenne egy 2,5"-os külső merevlemez és 5 TB-ig az is opció, viszont ha célirányosan 3,5"-os külső HDD kell, meg abból is a külön vásárolt külső ház + belső merevlemez = külső merevlemez megoldás, akkor az utóbbi is oké lehet.

A célra technikailag megfelelhet az említett külső ház is, meg ha egy olcsó, USB 3.0-s modell kell 3,5"-os SATA HDD-hez. Ahol ez a külső ház és ahhoz kapcsolódóan egyéb témák nem olyan régen lettek itt kitárgyalva, mások megosztották a tapasztalatukat, stb.

[ Szerkesztve ]

(#5926) Roxkex válasza King Unique (#5925) üzenetére


Roxkex
senior tag

Igazság szerint, azért tervezem a 3,5-et mert hordozhatóság semennyire sem számít ! És akkor már inkább legyen egy picit nagyobb de gyorsabb, jobb és olcsóbban - hacsak nem igaz valamelyik kijelentés -.
Igen külön vett ház és lemez lesz végül. A már fentebb említett Seagate SkyHawk mellé a Axagon EE35-XA3-as házzal.

Köszi szépen a tippet elolvasom a "tárgyalást" :D

Redmi Note 7 MIUI 12 Stable - Xiaomi.eu "Én nem akarok se iOS-t , se Androidot Én egy jó okostelefont akarok!"

(#5927) jksx válasza Roxkex (#5926) üzenetére


jksx
senior tag

Én kettőt ilyen Axagon házat használok 2TB-os WD RED NAS HDD-vel. Eddig semmilyen problémát nem tapasztaltam vele. A HDD berakásnál kicsit ügyeskedni kell, mert a műanyag távtartók elég passzentosak. Hordozásra nem éppen jó mert nagy és relatív nehéz, bár én szoktam hordozni is. Ebből a célból egy 7"-os tablet tokban tartom. Nem kell sokat vissza görgessél ezen az oldalon a véleményekkel kapcsolatban.

(#5928) Meza


Meza
tag

Sziasztok,

Egy Dune HD media lejátszóra szeretnék kötni 3,5-es rack-ben lévő 10TB -os Winchestert USB-n. Van ehhez egy régebbi Sharkoon Rapid Case USB 3.0-s rack-em, ebben lenne a HDD, de úgy szeretném, hogy ha a Dune-t lekapcsolom, kapcsolja le a winchestert is.
Elolvasva a bevezetőt, két kérdésem lenne:
1. Ez tud-e ezzel működni alapból, vagy frissítenem kell a fw-t (JMS539 chip van benne). Vagy vennem kell új rack-et (Pl. a listában 1. helyen álló Axagon-t?)
2. Gyári leírás szerint 8 TB-ig kezeli a HDD-ket, de lehet, hogy nagyobbal is boldogul, hogy megtudjam, csak próbáljam ki és meglátom és ha nem, akkor fw frissítés?

Ehhez a vezérlőhöz bonyolultabb a frissítési folyamat, azért kérdezem, mert csak akkor vágok bele, ha nagyon muszáj.

Előre is köszi!

[ Szerkesztve ]

"Olvashatatlan aláírás"

(#5929) Roxkex válasza jksx (#5927) üzenetére


Roxkex
senior tag

Szerencsére a hordozhatóság szinte nem számít semmit nekem. Vagyis nagyon nagyon minimális és akkor már amikor hordozom - ami nem sok lesz - úgyse számít xd

Redmi Note 7 MIUI 12 Stable - Xiaomi.eu "Én nem akarok se iOS-t , se Androidot Én egy jó okostelefont akarok!"

(#5930) hunaqua


hunaqua
addikt

Adott egy Asus VivoPC ebben egy SSD-n Openmediavault + Qbittorrent van telepítve,más nem. (0/24-be üzemel) Ehhez kapcsolódik usb3-on egy kétlemezes Orico tároló. Egy 3 TB és egy 4 TB WD Purple lemez van benne "összeadva". Nagyon jól működik,gyakorlatilag letöltésnél kihajtja a Digi Gigabit netet.

Egy gond,hogy ez egy műanyag Orico ház ,a tetején van csak egy vékony borda.Félek nagyon melegük lesz a HDD-nek. Esetleg tudtok ajánlani olyan kétlemezes házat aminek jó hűtése,szellőzése van? Az Orico márka prioritást élvez.

[ Szerkesztve ]

SONY 65XE8577----Philips 58PUS8506----TCL 55c635----Onkyo RZ740----Dali Concept 8/6/C/S----HIVI VR8-W----Zgemma H9 Combo----Uclan Ustym 4K Pro----Asus_Tuf-AX5400----Vontar X3 X4----X96 Max+----Tanix_TX3_Max----Tanix W2---Raspberry Pi

(#5931) King Unique válasza Meza (#5928) üzenetére


King Unique
titán

1. Ha a médialejátszó teljesen kikapcsol, akkor normál esetben az USB-n csatlakoztatott külső meghajtó is. Legalábbis egy 2,5"-os, csak USB-s tápellátású külső merevlemez biztosan, ha a készülék kikapcsolással megszűnik az USB-porton a tápellátása. Ellenben egy külső tápos 3,5"-os külső merevlemeznél már kérdéses lehet, de normál esetben az utóbbinak is ki kell, ha a gazda hardverrel megszűnik az adatkapcsolat, + ugye az említett külső házon eleve van fizikai be/ki kapcsoló is.
A firmware inkább a készenléti (alvó) mód működését érintheti, amit a Sharkoon Rapid-Case 3.5" SATA USB 3.0 a specifikáció alapján támogat, ellenben ennek + az előbbinek a működése már az adott hardver- és szoftverkörnyezettől (médialejátszó) is függhet, lásd az egyik fórumtag eseteit + egy társtopik példáját.

2. Igen, az eszköz specifikációjánál valóban 8 TB van megadva a HDD max. tárolókapacitását illetően, viszont ez lehet csak névleges és nem feltétlen tényleges limit, mármint hogy korábban lehet max. 8 TB-os HDD-vel tesztelte a gyártó és azért adták meg azt limitként. Ahol ha majd ténylegesen ki lesz próbálva 10 TB-os HDD-vel, akkor értelemszerűen kiderül, hogy kezeli-e rendesen vagy sem.

A firmware frissítése, módosítása legyen az utolsó opció, ami amúgy is csak és kizárólag saját felelősségre javasolt, meg pláne ha a gyártó hivatalosan nem biztosít firmware-t az eszközhöz (külső házhoz), hanem úgy kell egyéb, nem hivatalos forrásból beszerezni!

+ Ha már Dune HD médialejátszó, akkor nem derült ki - ha még nem lett kipróbálva, akkor a téma topikjában kellene érdeklődni - , hogy az kezel-e egyáltalán USB-n 2 TB-nál nagyobb tárolókapacitású külső meghajtókat, illetve ehhez kapcsolódóan GPT partíciós séma szerinti lemezeket. Ha igen, akkor oké, ellenben ha nem, akkor nyilván nincs miről beszélni és érdemlegesen max. 2 TB-os HDD-vel fog működni a mutatvány.

[ Szerkesztve ]

(#5932) Meza válasza King Unique (#5931) üzenetére


Meza
tag

Szia!

Köszönöm válaszodat! Azért kérdeztem, mert az összefoglalóban lévő táblázatban épp erre a típusra van megadva, hogy bizonyos chip csak frissítés után állítja le.

A kapacitáspróbát és a kikapcsolást hétvégén fogom kipróbálni.
Az utolsó felvetésre: a Dune biztosan kezeli majd, mert előtte is ugyanez a 10TB-os volt rákötve, csak SATA kábellel. Ott működött a lekapcsolás is értelelemszerűen. A Dune topikban is érdeklődtem a lekapcsolásról és onnan érkeztem ide! :)

A kérdés még az, hogy ha ezzel nem működik a leállítás (és ez nem a Dune lejátszó oldali probléma) van-e olyan 3,5 rack ami bizotsan tudja ezt (pl. az említett Axagon)?

"Olvashatatlan aláírás"

(#5934) King Unique válasza Meza (#5932) üzenetére


King Unique
titán

A kérdés először az, hogy az elsődlegesen támogatott hardver- és szoftverkörnyezetben, vagyis PC / Mac & desktop OS (pl. Windows / macOS / desktop Linux) esetén működik-e a leállítás, mármint hogy a PC kikapcsolása után kikapcsol-e a külső ház is. Ha igen, akkor a Sharkoon külső ház felől nyilván rendben van ennek támogatása és megfelelően működik ez a funkció.

Ha a médialejátszóhoz csatlakoztatva is működik a leállítás / kikapcsolás, akkor oké, ott is rendben van. Ha nem működik, ellenben a PC-nél igen, akkor az viszont egyértelműen a médialejátszó illetve az azon futó OS hibája és nem pedig a külső házé - pont ezért ilyenkor nem feltétlen megoldás másikat ajánlani, használni helyette - , ahol ilyenkor a problémát is értelemszerűen a médialejátszó felől megközelítve kellene megoldani, lásd az előző válaszban már linkelt példát.

[ Szerkesztve ]

(#5935) Meza válasza King Unique (#5934) üzenetére


Meza
tag

OK, köszönöm, így már érthető nekem is. Amint végigpróbáltam, megírom az eredményt.

Azonban az már biztos, hogy a Sharkoon nem megy a 10-es HDD-vel, a Windows azt írta ki, hogy probléma van az eszközzel. Kisebb winchesterrel pedig ment.

"Olvashatatlan aláírás"

(#5936) King Unique válasza Meza (#5935) üzenetére


King Unique
titán

Nem derült ki hogy pontosan mit írt ki a Windows, a lemezkezelőben megjelenik-e a 10 TB-os HDD reális (teljes) tárolókapacitással, máshol volt inicializálva és particionálva a HDD vagy a Sharkoon külső házba téve lett, ha máshol akkor nem-e az eltérő logikai szektorméret a gond mint a másnál, stb.
+ Ha nem kezeli megfelelően a külső ház az adott tárolókapacitású HDD-t, akkor pl. a HDS kiírhat ehhez / ehhez hasonló figyelmeztetést.

[ Szerkesztve ]

(#5937) Meza válasza King Unique (#5936) üzenetére


Meza
tag

A lemezkezelő nem látja egyáltalán. A Windows azt írta, ki, hogy probléma adódott a csatlakoztatott USB eszközzel, és nem működik megfelelően (a szokásos kis felugró ablak a jobb alsó sarokban). A HDD egyébként korábban már Windows alatt partícionált eszköz (igaz nem ezzel a Sharkoon házzal), adatokat is tartalmaz (Sharkoon USB dokkolóból ugyanezen a gépen megy hiba nélkül). HDS-el nem próbáltam, hiszen a rendszer sem látta a Lemezkezelőben.

[ Szerkesztve ]

"Olvashatatlan aláírás"

(#5938) King Unique válasza Meza (#5937) üzenetére


King Unique
titán

A Windowsnak alapesetben akár még üresen, HDD nélkül is fel kell ismernie a külső házat, meg kell jelennie az eszközkezelőben, + ha benne van a HDD és nem kezeli megfelelően a külső ház az adott tárolókapacitású HDD-t, attól még a lemezkezelőben + a HDS programnak is az előző válaszban linkelt módon. Vagyis ha egyáltalán nem ismerte fel semmilyen szinten az operációs rendszer a külső házat, akkor az lehetett USB-n pl. csatlakozási, adatkapcsolati probléma miatt, ahol ilyenkor érdemes másik USB-porthoz csatlakoztatva és akár másik USB-kábellel is kipróbálni, valamint a Windows újraindítása után újrapróbálni, stb.
Ha máshol lett Inicializálva és particionálva a 10 TB-os HDD, akkor az eltérő logikai szektorméretnél (csak akkor) olyan problémát okozhat, ami az előző válaszban linkelt esetnél van, de ott is magát a külső házat és abban a HDD-t nyilván felismeri az OS (Windows), megjelenik a lemezkezelőben, stb.

(#5939) hunaqua


hunaqua
addikt

Pár napja kérdeztem,hogy dupla lemezes házakról van ajánlott modell? Nem érkezett rá válasz,így beneveztem egy ilyenre :

Orico 9528RU3-EU-BK-BP

Első tapasztalatok egyelőre kedvezőek,teljesen hűvös a ház.és a venti hangja is elfogadható.

SONY 65XE8577----Philips 58PUS8506----TCL 55c635----Onkyo RZ740----Dali Concept 8/6/C/S----HIVI VR8-W----Zgemma H9 Combo----Uclan Ustym 4K Pro----Asus_Tuf-AX5400----Vontar X3 X4----X96 Max+----Tanix_TX3_Max----Tanix W2---Raspberry Pi

(#5940) ledgeri válasza hunaqua (#5939) üzenetére


ledgeri
nagyúr

Van valami extra dolog 2.5-ös meghajtók jobb rögzítésére, vagy csak annyi a kompatibilitás, hogy Sata, és elfér...?

// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //

(#5941) Roxkex válasza Roxkex (#5929) üzenetére


Roxkex
senior tag

Végül meglett az Axagon EE35-XA3 ház egy 2tb seagate skyhawk vinyóval teljesen jól teszi a dolgát. Kicsit talán "ha gos" ahogy az fa asztalon van lerakva mert be rezonálnak a dolgok - mmint csak a hang na értitek biztos "korán van"...
De majd úgyse a hálószobába lesz...

Köszi a tippeket ! :)

Redmi Note 7 MIUI 12 Stable - Xiaomi.eu "Én nem akarok se iOS-t , se Androidot Én egy jó okostelefont akarok!"

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.