Hirdetés

2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5890) kocsiska15


kocsiska15
tag

Üdv!
Nem vagyok nagy szakértő, és kicsit általánosabb jellegű kérdéseim vannak, de nem nagyon tudom pontosan hol érdemes feltenni őket, így itt próbálkozom, remélem oké. :)

Szóval lassan 2 éves lesz a gépemben lévő HDD és ráeszméltem, hogy a legtöbb rajta lévő dolog (képek, videók, fájlok, stb.) csak itt található meg, ami nagy hiba - ezért mihamarabb biztonsági másolatot szeretnék róluk készíteni, hogy nyugodtabban legyek. Sajnos azonban jelenleg nem nagyon van külső - belső HDD/SSD-kre nagyobb anyagi keretem, van viszont egy elérhető 3.5" belső HDD-m (WD5000AAJS) - a gond az, hogy az egyetlen hely a gépházamban már nyilván foglalt. (ezen kívül van még 2 db 2.5"-es hely).
Némi utánanézés után találtam ezt a "belső HDD + külső merevlemez ház" lehetőséget, ami nekem tetszik - egyrészt a fenti helyhiány és a rendelkezésre álló HDD miatt, valamint mert a bekötéséhez nem kell szétszednem a gépet. :D

Amire szeretném használni:
Most tényleg csak "passzív" adattárolásra, a jelenleg a PC-men található fájlok biztonsági másolatainak tárolására (tehát a másolás után menne a szekrénybe), ezt mondjuk néhány havonta megismételve.
Ha viszont ez egy hosszú távon is járható út, akkor későbbiekben vennék nagyobb méretű HDD-ket, amiken nagyobb fájlokat (pl. szerkeszteni való videókat) tárolnék.

A kérdéseim tehát:
1. Jól látom, hogy tényleg így működik a dolog? ( belső HDD megy a rack-be, USB-vel csatlakoztatva a PC-hez, és használható is) lehet hülye kérdés, csak biztosra akarok menni
2. Ez megegyezik egy külső HDD funkciójával/megbízhatóságával, vagy az jobb választás lenne ilyesmire?
3. Hosszú távon is működhet/megbízható? (tehát egyetlen rack-et veszek, és később belső HDD-ket)
4. Azért a 3.5"-es házakat néztem, mert ilyen a jelenleg elérhető HDD-m, de egyébként is érdemesebb ezt választani, vagy a jobb befektetni a 2.5"-be? (Egyébként a 2.5"-ek első pillantásra olcsóbbnak tűnnek + ebből elvileg van 2 üres helyem a PC-ben, tehát itt elvileg a belső tárolás is működhet ha az jobb)
+5. A gépbe való behelyezés szempontjából a 2.5"-es HDD és SSD között van különbség, vagy mehetnek ugyanarra a helyre, ugyanúgy? (nekem elvileg négy csavart kell becsavarozni a merevlemezbe és utána azokkal a helyére csúsztatni)

AXAGON Aline Box 3.5 USB 3.0 (EE35-XA3) - ezt néztem ki én is (az első az árukeresőn..), és látom, hogy az összefoglalóban is ajánlott - tehát akkor ez rendben is lenne? :)

Bocsi a hosszú szövegért és sok kérdésért, csak szeretnék tisztában lenni a dolgokkal!
Köszi a segítséget előre is! :)

(#5891) King Unique válasza kocsiska15 (#5890) üzenetére


King Unique
titán

1. Igen, így működik (példa).

2. Van gyárilag készre szerelt 3,5"-os külső HDD (példa) és külön vásárolt 3,5"-os HDD + külső ház = külső HDD (példa), ahol mindkét esetben külső merevlemezről beszélünk, valamint mindkettőnél lehet pró és kontra egyaránt.

3. A megbízhatóság nagyban függ a megfelelő használattól, a külső házban lévő HDD minőségétől illetve megbízhatóságától is, stb. Ahol 1 db egylemezes külső ház normál esetben egyszerre 1 db HDD-hez használatos, ha a HDD-k gyakori cserélgetése vagy több HDD egyidejű használata a cél, akkor adott a többlemezes külső ház (példa), HDD dokkoló (példa) és az IDE/SATA - USB adapter (példa) használatának lehetősége.

4. Ha 3,5"-os HDD-ről van szó, akkor értelemszerűen ahhoz való 3,5"-os külső házat kellene venni, nem 2,5"-os HDD-hez valót. Azt pedig nyilván fixen el kellene dönteni, hogy most 3,5"-os vagy 2,5"-os HDD kell-e, a PC-be beépítve és SATA-n használva vagy USB-n külső HDD-ként, stb.

5. A belső HDD / SSD PC-be való behelyezése, beépítése nem ennek a topiknak a témája, itt értelemszerűen a 3,5"-os HDD-khez való külső házak, dokkolók, adapterek, az azokba történő beépítés és külső merevlemezként történő használat a téma. De az előbbire is adja magát logikusan a válasz, látszik hol vannak az adott 2,5"-os HDD-n és SSD-n a furatok a csavaroknak, hogyan rögzíthetők az adott PC-ben, stb.

Igen, a célra akár az AXAGON EE35-XA3 Aline Box egylemezes külső ház is megfelelhet, bár annál is akadt pró és kontra vélemény egyaránt, lásd a topikba írt rövid beszámolókat.
Ha egyéb 3,5"-os külső házak + akár HDD dokkolók és adapterek is érdekelnek, akkor lásd a topik téma összefoglalójában lévő információs táblázatot, valamint beszámolókat és teszteket.

[ Szerkesztve ]

(#5892) r6man123


r6man123
senior tag

Sziasztok!
Tech analfabéta tesómnak keresek (szerintem) 2 db USB-s HDD-t a gyerekek fényképeinek archiválására.

Csak laptopjuk van, csak archiválásra használnák (most pendrive-on a képek), nem probléma a lassú írás/olvasás, csak legyen megbízható 500 - 1000 giga kapacitás.

Próbáltam nekik elmagyarázni az, hogy miért jó a NAS és a raid, miért jó a decentralizáltság > felhőbe mentés... Marad az 1 db, de biztos ami biztos 2 db HDD, mit tudnátok javasolni (további győzködésen kívül :D).

(#5893) King Unique válasza r6man123 (#5892) üzenetére


King Unique
titán

Egyrészt egy laptop mellé eleve praktikusabb lenne egy 2,5"-os külső merevlemez, meg pláne ha csak ilyen kicsi tárolókapacitású kell, ahol manapság amúgy is kb. 1 TB a minimum tárolókapacitás, az alatt nem érdemes külső merevlemezt venni, sőt pl. gyárilag készre szerelt kivitelben már nem is lehet a legtöbb gyártónál.

Másrészt ez a topik 3,5"-os HDD-hez való külső házakkal (és dokkolókkal, adapterekkel) foglalkozik, ahol itt értelemszerűen csak a külső ház a téma, ellenben az abba való HDD az alább linkelt társtopik témája, ahogyan a 2,5"-os külső házak és a 2,5"-os valamint 3,5"-os gyárilag készre szerelt külső merevlemezek szintén külön topikok témája, ami az itteni téma összefoglaló elején is le van írva. Azt meg ugye fixen el kellene dönteni, hogy most 3,5"-os külső ház + 3,5"-os belső HDD = 3,5"-os külső HDD (példa), vagy 2,5"-os külső ház + 2,5"-os belső HDD = 2,5"-os külső HDD (példa), vagy 3,5"-os gyárilag készre szerelt külső HDD (példák), vagy 2,5"-os gyárilag készre szerelt külső HDD (példák) kell-e, majd annak megfelelően választani, valamint a most linkelt példák átnézése és a téma összefoglalók elolvasása után ha esetleg még szükséges akkor a megfelelő topik(ok)ban érdeklődni tovább, stb.

Milyen belső merevlemezt vegyek? (2,5"-os / 3,5"-os külső házba való 2,5"-os / 3,5"-os belső HDD-k)
Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja (2,5"-os külső házak a 2,5"-os külső ház + 2,5"-os belső HDD = 2,5"-os külső HDD megoldáshoz )
Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD (2,5"-os és 3,5"-os gyárilag készre szerelt külső HDD-k)

[ Szerkesztve ]

(#5894) r6man123 válasza King Unique (#5893) üzenetére


r6man123
senior tag

Köszi, hogy így ilyen összeszedett választ adtál, atolvastam korábban a linkelt topicocat, User error volt, hogy végül a "rossz topicot" hagytam nyitva. :)

(#5895) kocsiska15 válasza King Unique (#5891) üzenetére


kocsiska15
tag

Köszi a válaszokat!

Azért kérdeztem így, mert gondoltam a részletesebb háttérinfóval jobban személyre szabott válaszok jöhetnek, mivel abszolút tapasztalatlan vagyok ilyen téren, a fórumon jelenlévők viszont meg tudják osztani a tapasztalatokat, tippeket - illetve ha valamit nem jól logikáztam vagy nem jól látok akkor kijavítanak ami szintén nagy segítség. :) - ezért is jöttek kicsit topik-idegen kérdések, nehogy az legyen, hogy valamilyen lehetőség fölött elsiklottam...

"Azt pedig nyilván fixen el kellene dönteni, hogy most 3,5"-os vagy 2,5"-os HDD kell-e" - igen, persze, ezért szerettem volna tudni, hogy van-e valamilyen lényegesebb a különbség a kettő között, hogy tudjak dönteni. :) (nyilván a magán a méreten kívül).
Alapból a 3.5" felé hajlok, de csak mert a jelenlegi 2 HDD-m is ilyen..

Igazából nagyrészt a helyzetem miatti legjobb ár/érték megoldásra irányult a kérdésem, hogy nem járok-e rosszul vele ha most csak egy ilyen külső házra költök, és ezt egyfajta befektetésnek is veszem, azaz egy külső HDD helyett egy ház most + esetleges HDD(k) később
[saját logikám szerint: 1. ez most a legolcsóbb megoldás 2. van is kéznél egy kisebb HDD-m, tehát azonnal felhasználhatom 3. később is tudok venni bele 3.5"-os HDD-t külön, ami olcsóbb mint az SSD (?), ill. a 3.5" belső HDD-k általánosságban gyorsabbak mint a külső HDD-k (mármint gyakrabb látok 7200rpm-eseket köztük (?) ) - csakis adattárolásra kell, tehát keveset lesz használatban, nagyrészt nyugisan fognak ülni a szekrényben a HDD-k is és a ház is]

vagy saját tapasztalat szerint már akkor inkább érdemesebb rászánni a pénzt mondjuk egy külső HDD-re vagy valami más megoldásra
vagy mindkettővel hasonló a helyzet, szóval azt válasszam amelyik jobban illik a helyzetemhez (ami nekem ugye a külső házas megoldás). ...hú, remélem érthető mit akarok kihozni belőle... :D

Ez a "többlemezes külső ház / HDD dokkoló" téma egyébként tetszik, de ahogy írtad gyakori csere ill. több merevlemez egyszerre való használatához ajánlott inkább - ami most nálam pont az ellenkezője mint amit szeretnék. Elsődleges funkciója csakis az lenne, hogy kimásolnám a fontos fájlokat rá, hogy biztonságban tudjam őket, szóval csak akkor lenne bekapcsolva amikor ezt végezném, azaz ritkán, pár havonta talán. Így erre gondolom felesleges a dokkoló, még ha később vennék is egy nagyobb HDD-t akkor is (de csak hogy jól értem-e, példa: egy streamer aki felveszi a játékait nagy felbontásban és szeretné elmenteni, hogy később mondjuk szerkeszthesse őket - neki már megéri, ha több HDD-je van, akár rögtön is rögzítheti is a nagyobb felvételeket, fájlokat, meg ilyesmi).

A megbízhatóság alatt olyasmire is gondoltam, hogy pár komment szerint vannak házak amik nem képesek kezelni HDD-ket bizonyos méret felett... erről fogalmam sincs mennyire lehet igaz ( pl. az általam is kinézett AXAGON EE35-XA3 Aline Box esetében - a leírás szerint: "Támogatja a 3,5 hüvelykes SATA III / II / I merevlemezeket, kapacitástól függetlenül").
Szóval ebben is szerettem volna tisztán látni, oda kell-e figyelni erre, vagy csak felesleges "ijesztgetés".
Az mondjuk fontos lenne, hogy képes legyen nagyobb HDD-t is kezelni, mert úgy vagyok vele, hogy legalább 2TB-osat (de akár 4-5 is lehet) vennék később inkább mintsem több kisebbet.

Egyébként az is tetszik amit te linkeltél: LC-Power LC-35U3 Sirius rack - ha nem gond a kérdés, a saját véleményed szerint ez és az AXAGON között melyik tűnik jobb választásnak? Kb. egyforma árban vannak úgy látom. Esetleg másikra tipp ennél nem drágábban? (bár az összefoglalóban lévő táblázatot nézegetve is ez a kettő tűnik jónak)

Még egyszer bocsi a sok szövegért, és köszi a türelmed, igyekszem tisztán átlátni és megérteni mindent - ami azt illeti ma már rengeteget tanultam a témában! :)

(#5896) jksx válasza kocsiska15 (#5895) üzenetére


jksx
senior tag

Szia!
Én egy Axagon EE35-XA3-ast használok egy WD Red+ 2TB-os lemezzel adatmentésre. Rendesen működik.

(#5897) TechN7ne válasza jksx (#5896) üzenetére


TechN7ne
nagyúr

+1
Semmi baja ,én is vettem egyet az iMac mellé :K

(#5898) kocsiska15 válasza TechN7ne (#5897) üzenetére


kocsiska15
tag

#5896 jksx

Na ez így megnyugtatóan hangzik erről a részről! Akkor lehet ma már meg is rendelem, köszi mindkettőtöknek, hogy írtatok! :)

(#5899) King Unique válasza kocsiska15 (#5895) üzenetére


King Unique
titán

"Támogatja a 3,5 hüvelykes SATA III / II / I merevlemezeket, kapacitástól függetlenül"

Ami szerintem kellően világos és egyértelmű, meg ha másnál 6 TB-os HDD-t is kezel, akkor nyilván nem téma a "legalább 2TB-osat (de akár 4-5 is lehet)". Sőt, akár még pl. 8 - 18(+) TB-osat is kezelne, mivel a jelenlegi HDD-k tárolókapacitásához mérten nincsen tényleges limit. Ami manapság a modern, USB 3.X külső házaknál általában jellemző, max. az egyes régi, USB 2.0-s típusoknál lehet ok aggodalomra, mivel az utóbbiaknál szokott 2 TB-os limit lenni, de itt most ugye eleve nem olyanról van szó és pont ezért nincs miről beszélni.
Itt a HDD illetve az azon lévő partíció kezelése szempontjából probléma max. akkor lehet, hogy ha az a helyzet áll fenn, amiről nemrég volt szó egy másik esetnél. Vagyis ha eltérő logikai szektorméretet használ a külső ház USB-n mint ami a PC-ben van SATA-n / másik külső házban van USB-n, valamint ilyenkor nem a külső házban USB-n, hanem a PC-ben SATA-n / másik külső házban USB-n lett / lesz inicializálva és particionálva a 2+ TB-os HDD. Viszont ha nem 4Kn (4Ke) szektorméretet használ USB-n az AXAGON külső ház (eddig nem említette is senki, hogy 4Kn (4Ke) típust kapott volna), akkor nyilván nincs miről beszélni és nincs miért aggódni, valamint értelemszerűen akkor sem, ha tárolókapacitásról függetlenül eleve a külső házban lenne inicializálva + particionálva a HDD, Továbbá akkor sem, ha 2 TB tárolókapacitású a HDD és pl. a PC-ben MBR séma szerint lett inicializálva + particionálva, lásd más esetét.

Ha olcsó USB 3.0-s külső ház kell, akkor mind az említett AXAGON, mind az LC-Power megfelelhet a célra. Ahol ugyan nem feltétlen tökéletes egyik sem, az előbbinél volt aki a HDD melegedésére panaszkodott, míg az utóbbinál más a linkelt bejegyzésben a nem túl masszív belső vázat és az erős fényű LED-eket hozta fel. Viszont ha eleve csak ritkán, pár havonta lenne használva a külső ház offline biztonsági mentés célra, akkor nyilván ezek sem különösebben téma, ahogyan az előbb linkelt példában másnál sem volt az ilyen használatnál.

[ Szerkesztve ]

(#5900) kocsiska15 válasza King Unique (#5899) üzenetére


kocsiska15
tag

Mint említettem abszolút laikus vagyok, szóval csak felületesen értem a témát, ill. igyekszem megérteni. A második részt kb. háromszor olvastam át, nagyon leegyszerűsítve valami ilyesmi jött le:
Az AXAGON házzal és egy esetleges új HDD-vel amit eleve abban fogok "bekötni" elméletileg nem lesz gond, valamint a mostani HDD-mmel sem kéne, mivel az csak 500GB-os, tehát 2 TB-on aluli - de ha mégis, akkor újra kell formázni, "inicializálni" a házban.
De gondolom, hogy ez már nem igazán ennek a topiknak a témája.. :) Szóval majd próbálkozom vele.

Egyébként az AXAGON mellett döntöttem volna magam is, de a fenti 2 válasz végleg meggyőzött, szóval így is lesz.

Köszönöm a válaszokat, segítséget!

(#5901) jksx válasza kocsiska15 (#5900) üzenetére


jksx
senior tag

Most fogtam be a második AXAGON-t, ugyanolyan 2TB-os WD Red+ HDD-vel. Teszi ez is a dolgát. Nekem mindkét AXÁ-ban ASM1153 chip van, nem a 1153E jelű. Támogatja a HDD Smart info kiolvasást. Leválasztás után leállítja a HDD-t, bár az az ocsmány kék lámpa továbbra is világít a házon. Melegedésről nincs tapasztalatom, bár az általam használt WD-k amúgy sem melegedős fajták. Összeszerelésnél figyelni kell arra, hogy a HDD-t tartó műanyag lapok kissé nagyobbak a házon kialakított vezető síneknél.

(#5902) TechN7ne válasza jksx (#5901) üzenetére


TechN7ne
nagyúr

Nálam is leválasztás után rögtön leállítja a benne lévő hdd-t ,nem úgy mint a foss Sharkoon swift case.

(#5903) kocsiska15 válasza jksx (#5901) üzenetére


kocsiska15
tag

Értem (nagyjából.. :D )
Megrendeltem, remélem nem lesz gond az összeszerelésével vagy ilyesmivel, de bízok benne, hogy meg tudom oldani - bár ez lesz az első ilyen kütyüm. Köszi, hogy megosztottátok a tapasztalatokat, ilyesmire volt szükségem. :K

(#5904) jksx válasza kocsiska15 (#5903) üzenetére


jksx
senior tag

Csak arra figyelj, hogy amikor tolod bele a házba a HDD-t a műanyag lapok kicsit szorosak. Célszerű a ház másik oldalát is leszedni a művelethez.

TechN7ne:
Vezérlője válogatja. Először Gembird házat akartam venni, de azt JMS578 vezérlővel szerelik ami nem támogatja a Smart kiolvasást, pedig arra szerintem nem árt néha ránézni. Így esett a választás az Axagonra. Egyenlőre nem bántam meg.

(#5905) King Unique válasza jksx (#5904) üzenetére


King Unique
titán

Hol írtak olyan "okosságot", hogy a JMS578 vezérlő egyáltalán nem támogatja a SMART-ot? :B
Nyilván támogatja, amit egy itteni beszámoló is szemléltet, meg ez kb. alap funkció szokott lenni az ilyen USB-s külső házaknál. + Itt nem szimplán a vezérlő, hanem annál a firmware a lényeg, az utóbbi függvénye hogy támogatja-e pl. az UASP, UNMAP (TRIM), készenléti (alvó) mód, OS-ben az eszköz szoftveres leválasztása után a HDD leállítása funkciókat, valamint 512e vs. 4Kn (4Ke) logikai - fizikai szektorméretet használ, stb.

[ Szerkesztve ]

(#5906) jksx válasza King Unique (#5905) üzenetére


jksx
senior tag

Hát a neten :)
Viszont van ilyen vezérlővel szerelt külső tokom (több darab) és nem férni hozzá a SMART-infóhoz, sem Win10, sem Linux op.rendszer alól, sem USB2, USB3 porton, más más számítógépen. A firmware-t nem néztem.

(#5907) King Unique válasza jksx (#5906) üzenetére


King Unique
titán

Azt gondoltam, viszont a pontos forrás az nem derült ki, de mindegy.
Az egyes régebbi USB 2.0/3.0 chipeknél, régi USB - IDE tárolóeszközöknél szokott olyan gond lenni, hogy nem támogatott a S.M.A.R.T., ami pl. a HDS weboldalán is le van írva. Ellenben a JMS578 eleve egy viszonylag új USB 3.0-s vezérlő, annál nem éppen reális ez. Na meg eleve más dolog, amikor az adott OS, az abban lévő xy program nem támogatja rendesen az adott USB-s tárolóeszköznél az állapotinformációk kiolvasását, meg más amikor maga az eszköz, az abban lévő chip nem teszi ezt lehetővé. Az előbbire jó példa Linuxon egy korábbi bejegyzés, ahol a rendszer és a programok újabb verziói esetén már a támogatás is javult, valamint ha terminálban a smartctl nem ismeri fel az adott külső házat illetve az abban lévő USB-vezérlőt, akkor a -d kapcsoló segíthet (példa). Windowson a HDS esetében meg javasolt mindig a legújabb stabil vagy szükség esetén béta verziót használni, valamint szükség esetén riportot küldeni a fejlesztőnek + más programmal (pl. CDI) is ránézni a külső merevlemez állapotára, ha esetleg az előbbi nem kezelné megfelelően (példa). ;)

[ Szerkesztve ]

(#5908) kocsiska15 válasza jksx (#5904) üzenetére


kocsiska15
tag

Na, kis helyzetjelentés, ha érdekelne bárkit is... :D
Két napon belül nálam volt az AXAGON Aline Box 3.5 (EE35-XA3), ma értem rá beüzemelni - az összerakása kicsit tényleg szöszölősebb volt, mint ahogy azt én elméletben gondoltam (nyilván mindenféle háttértudás nélkül) persze egyáltalán nem volt bonyolult. A műanyag sínekről lecsiszolódott egy kis forgács, valóban szűkös volt a dolog - de mivel ugye említetted ezt, számítottam valami ilyesmire és nem gondolkodtam túl a dolgot szerencsére, innen is köszi ezért. :K
Végül minden a helyére került stabilan, és miután csatlakoztattam a PC-hez azonnal felismerte a Windows mindenféle probléma nélkül. Igaz, közben kiderült, hogy már voltak a HDD-n dolgok, 1-2 éve tehettem rá biztonsági másolatként, csak elfeledkeztem róla... :DDD Persze ez nyilván nem probléma, minden fájlt sikerült olvasni is simán.
Másolgatni még nem értem rá, de leválasztás után magától leállt, nem tapasztaltam problémát ezzel sem.

Szóval úgy tűnik működni fog ez a dolog, köszönöm a segítséget, útbaigazítást! :)

(#5909) jksx válasza kocsiska15 (#5908) üzenetére


jksx
senior tag

Örülök, hogy működik.
Én rendesen nyúzom mind a kettőt, eddig probléma nélkül.
Én új hdd-vel raktam össze, így a hdd inicializálást a mobilrack vezérlője "követte el". Nem tudom, hogy nem kell-e letörölnöd a meglévő partíciót és újat létrehozni. Ehhez King Unique fórumtárs sokkal jobban ért.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.