Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1125) Golyobis válasza Lauda (#1124) üzenetére


Golyobis
aktív tag

Ötös kép: Tegyük fel hogy vannak lámpák is a kereszteződésben, és mivel a "útkereszteződés alárendelt úttal" tábla nem kötelező, ezért ezt vegyük ki. Az elsőbbséges táblák maradnak. (Sajnos képszerkesztés téren közel analfabéta vagyok ezért nem tudom lerajzolni rendesen.)

"Ha a forgalmat fényjelzõ készülék irányítja, a „Fõútvonal” jelzõtábla, valamint az elsõbbséget szabályozó jelzõtáblák jelzései nem irányadók."

Tehát ha van lámpa akkor az elsőbbséges táblák "jelzései nem irányadók", ez azt is jelenti hogy akkor a kiegészítő táblák sem határozzák már meg az út rajzát gondolom én, mivel csak a fő táblával értelmezhetőek.

A szaggatott vonal meg igazából nem jelent semmit csak segít követni az utat. Ez még csak nem is terelővonal, nem illik rá a definíció,tehát a terelővonal átlépése mint irányváltoztatás sem játszik.

"terelõvonal: hosszirányú - egy vagy [olyan útszakaszon, ahol a forgalmat a 9. § (1) bekezdésének e) pontjában említett fényjelzõ készülék szabályozza] közvetlenül egymás mellett levõ két párhuzamos - szaggatott vonal, amely az úttest felezõvonalát jelzi, a forgalmi sávokat egymástól vagy a nyílt villamospályát a forgalmi sávtól választja el; a szaggatott vonalak közötti térközök csökkenése arra hívja fel a figyelmet, hogy a terelõvonal záróvonalban folytatódik; a terelõvonalon a jármûvel folyamatosan haladni nem szabad;"

Tehát ilyen esetben semmi konkrétum nem határozná meg hogy az autós más útra kanyarodik-e vagy irányváltoztatás nélkül halad tovább?

Ilyenkor az is számít hogy hogyan van elnevezve egy út, tehát ha a "kanyarodó" út a Petőfi Utca akkor az döntheti el a kérdést? (Tehát előzetes térképismeret is szükséges a szabályos vezetéshez?)

Ó, és mielőtt még azt mondaná valaki hogy ilyen kereszteződés nincs:

Link

Maga a cikk szerintem nem túl jó, de a kereszteződés több szempontból is érdekes. Igazából az első képen ahol a kerékpáros van, (a többi képen vagy google térképen meg lehet nézni a többi irányból is a táblákat) ott egyből előjön az alap kérdés, hogy na itt most melyik út melyik, vagyis hogy a biciklis és az autós éppen rákanyarodik-e egy másik útra, vagy egyenesen mennek tovább egy kanyarodó úton. Ráadásul ez nem csak irányjelzés hanem súlyos elsőbbségi kérdés, méghozzá nem egy istenhátamögötti kis faluban hanem BP központjában.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.