Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- nonsen5e: DPD tapasztalatok
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
szesa
senior tag
A gyalogos kozlekedhet az uton?
Nem lakott teruleten kivul van ez? -
sasa311
veterán
Gyalogos közlekedhet, ez biztos.
A biciklis felől már kétségeim vannak, de hogy segédmotoros kerékpár nem mehet be az egyirányúba szembe ebben egészen biztos vagyok.
Mindenesetre tökmind1, mert ígyis-úgyis az autósnak van elsőbbsége jobbkézszabály miatt (ha nincs tábla és megegyező a burkolat) -
e=mc²
őstag
[link]
ahonnan jovok, ott egyiranyu, es szemben megyek a forgalommal, termeszetresen amenynire lehet, lehuzodva (van jarda is, meg parkolo autok is...) majd lesz egy szakasz, ami ketiranyu, majd ismet egy.
Anno ugy tanultam jogsiszerzeskor, hogy egyiranyu utcaban kerekparosok, gyalogosok kozlekedhetnek, sot talan meg segedmotor-kerekpar is. Es pont ezek miatt ugy foleg nem kanyarodhat be az auto, hogy ne nezne korbe...
Arra nem emlekszem, hogy van e valami tabla neki, de holnap jobban megfigyelem.
Itt napi viszonylatban ketszer elhaladok, tehat ezert erdekelne a kerdes. -
csongi
veterán
-
szesa
senior tag
Most akkor megse egyiranyu az utca?
Vagy csak az a resze egyiranyu ami a kereszt utca elott van?
Es akkor ha jol ertem te azon a utca szakaszon mesz szembe a forgalommal.
Majd elersz a keresztezodeshez.
Az auto aki kifordult jobbra kis ivben, meg akkor is elonye lenne ha az az utszakasz amin te kozlekedtel a keresztutca elott nem egyiranyu lenne vagy eppen egyiranyu de forditott iranyu forgalom mint jelenleg (vagyis balra behajtani tilos lenne ra).
Kiveve persze ha lámpa/tábla mast mond de gondlom nem volt kirakva kulon tabla.
Mivel az autonak a balra kanyarodo szakasz egyiranyu lenne ezert igazabol nem is nez balra, mivel onnan csak megkulonbozteto jelezest hasznalo jarmu barmikor illetve figyelmezteto jelezt hasznalo jarmu haladhat szembe a forgalommal (de ez is csak azzem hajnalban).
Tehat azert kell balra nezni de ha nem rendor/mento jon hang/feny jelzessel akkor nemcsak hogy elonye nincs de nem is mehetne ott szembe a forgalommmal. -
e=mc²
őstag
Ezert kerdeznem, ugyanis tegnap 2x furcsa szituacioba keveredtem miatta...
Jovok szepen (nem lassan) jobboldalon, es kifordul egy auto a keresztutcabol jobbra, (velem egyiranyba kozlekedik tovabb....utana mar nem egyiranyu az utca), de a sofor nem nezett el balra en pedig kikerultem balrol, es kozben szoltam neki, hogy neha figyelni is kene a kikanyarodaskor... A tovabbiakban is arra fogok jarni, es ha mar 3. nap ilyenbe utkozok, mi lesz meg kesobb? Ezert szeretnem tudni, hogy szabalyos-e vagy sem.
[Szerkesztve] -
e=mc²
őstag
-
szesa
senior tag
Ebben a bicajos helyzetben en nem igy kanyarodnek.
Kiallnek jobbra a szelre es mikor van lehetosegem pl a kocsik is elindultak a balra kanyrodasban akkor attolnam az uton keresztbe (vagy attekernek...) es utana a forglami sav jobb szelen folytatnam az utamat. -
Agostino
addikt
válasz
Winner_hun #137 üzenetére
Üdv.
Szerintem nem tekinthető egyenértékünek a kerékpár a személygépkocsival. Asszem a rendszám hiánya miatt vagy mifene miatt, most meg nem mondom.
Amúgy az alapkérdéshez visszatérve, tuti, hogy nem dudálhat. Le van írva, mikor használható a duda, de ez tuti nincsen azon esetek között. -
csongi
veterán
Először is mit keres a kerékpáros a forgalmi sáv közepén?
Másodszor amíg ő ott tököl addig el tudna menni két autó is egy dinamikusabb indulással. Tehát minek tarja fel a forgalmat?
Ha nem feltartaná hanem alkalmazkodna hozzá, és nem a jogaira hivatkozva vívná ki az autósok haragját maga ellen, akár segíteném is a forgalomba. Mondom én. Ahol én lakom annyi a biciklis mint cinába. Jogosítványt nekik is, és sokkal kisseb lenne a vita és a konfliktus.
-
VladimirR
nagyúr
jo-jo, csak egy biciklis nem takar ki annyit, hogy ne lathatta volna a foutrol balra kanyarodni szandekozo kocsit, ami fele akkor is elsobbsegadasi kotelezettsege van, ha nincs elsobbsegadas kotelezo tabla
de meg a jobbkezszabaly miatt akkor is, ha egyenrangu a keresztezodes -
szesa
senior tag
vannak akik ugy vezetnek mint egy allat a padlogaz meg a padlofek kozott valtogatva megprobalnak mindekit leturni aki elejuk kerul, a rohej az hogy ez baromi nagy forgalom kozepette probaljak kivitelezni, eg yperc alatt 10x savvaltas, aztan perszhe a 2 lampaval kesobb ott allok mellette es abszolut nem jutott elorebb viszont o ugy erzi igen.
-
VladimirR
nagyúr
válasz
parandroid #128 üzenetére
en nagyon ugy tudom, hogy lehet
katica: tudom, hogy ahhoz semmi koze, csak a topic celjabol adodoan tobbsegeben autosok jarnak ide, gondoltam valaki esetleg tudhatja, mi kesztette a vezetot erre
[Szerkesztve] -
parandroid
félisten
-
VladimirR
nagyúr
egen, tudom, hogy nem hasznalhatta volna a kresz szerint - az erdekelne, hogy megis mi kesztethette ra
en egyebkent nem szoktam (surun) beinteni, nem tesz jot az autos-kerekparos viszonynak
udvariasan felrehuzodtam, es intettem neki, hogy menjen
persze nem ment - ugy egy percig fogta a sort, addig nem tudott kimenni
[Szerkesztve] -
VladimirR
nagyúr
lenne egykerdesem
adott egy keresztezodes, kerekparos az alsobb rendu utrol erkezik a 2x2 savos fouthoz, azzal a szadekkal, hogy rahajt, es balra halad tovabb (tobb aga nincs a keresztezodesnek, szoval egy olyan T betu alakja van, ahol a T felso aga a fout)
a footon balrol szakaszosan van tobbnyire egyenesen halado forgalom, jobbrol pedig egy balra (azaz oda, ahonnan a kerekparos erkezik) kanyarodni szandekozo varakozik
kerekparos megall, varja, hogy mehessen, jelzi kanyarodasi szandekat
kerekparos moge megerkezik nehany szemelygepkocsi (a sorban kozvetlenul mogotte allo szinten balra szandekozik kanyarodni)
kerekparos mogott varakozo (mint irtam, balkra kanyarodast jelzo) szemelygepkocsi dudalni kezd
a kerdes az volna, hogy miert hasznalhatta a kurtot a sorban masodikkent varakozo szaemelygepkcsi vezetoje?
p.s: itt egy kep is, ami nagyjabol vazolja a helyzetet -
szesa
senior tag
Nalunk a budakalaszi koranal van egy olyan korforgalom ami 2 savos, na ott meg olyat nem lattam hogy aki a kulsoben van az tovabb akart volna menni -a masodik kijaratig-de tuti hogy oriasi nagy koccanas lenne mert ott midneki 50-nel hajt át rajta ha nem gyorsabban mind a ket savban egyszerre persze a betorkollo utan rogton az elsonel ki is megy mind.
Ha itt tovabb akarna menni valaki a kulso savban es nem az elso hanem a masodik kijaraton menni ki akkor be kene sorolnia egy savot (belsobe) vagy siman egyenesen tovabbmehet index nelkul es majd indexel kiefele a 2. kijarat elott - mert ekozbe vele parhuzamosan a belso savba besoroltak is ki szoktak menni de az elso kijaraton es igy osszekoccannanak.
--
valakinek erre van otlete hogy itt mia helyet?
tehatha a kulso savban van de nem akar kimenni csak a masodik kijaratnal -
szesa
senior tag
válasz
Winner_hun #122 üzenetére
mert regen az csak koralaku forgalom volt es nem korforgalom
-
szesa
senior tag
Nem tudom realisan megitelni de sztem jok ezek a korforgalmak jobb mintha megallit a lampa aztan varokzol majd haladsz majd megint, igy talan kicsit folyamatosabb tud lenni bar a fene tudja majd kiderul minden esetre sokkal jobb mint amikor tobb utca talalkozik es nem mukodik a lampa, alapbol ugy altalaban van a sok kozul egy utcac ami magasabbrendu igy aki ott megy neki van elonye, de multkor is mentem valahol ujpesten, es hat rendesen mindeki gonodlkodoba esett es nezte mindenki a masik tablajat hogy vajon vane neki
-
szesa
senior tag
Clark Ádám téri korforgalom:
[link] -
szesa
senior tag
Nekunk még pár éve a kreszen is mondtak hogy az nem korforgalom - mar beugrott
akkora uvoltott anno az oktato hogy az nemaz -
faster
nagyúr
Egyébként érdekes egy példa a körforgalomra a lánchínál lévő körforgalom.. basszus mi a fancért nem annak van elsőbbsége, aki a körforgalomba van? Ki látott már iylet?
Hogy ne torlódjanak fel az autók a hídon és az alagútban. Franciaországban sok olyan körforgalmat látni, ahol a beérkezőnek van elsőbbsége. -
szesa
senior tag
Korabban mintha alagutbol jovoknel lett volna elonye es a tobbiek meg szepen besoroltak, mostmeg senkinek sincs elonye , korforgalom van.
'' Clark Ádám tér valóban körforgalom volt, kb. 1960-ig. 1960 és 2006 között nem''
na itt egy idezet netrol
ittmeg a hir: [link]
Az új szabályok szerint megszűnt a Lánchídról és az Alagútból érkezők elsőbbsége
[Szerkesztve] -
szesa
senior tag
Par eve voltunk kint franciaorszagban, az tele van korforgalommal, ott nagy divat
nalunk meg csak most kezdik lecserelni a lampas keresztezodesek egy reszet.
A lenyeg, hogy ott akar hol mentunk pl concorde ter ugy kapasbol vagy 6-8 savban mennek az autok, bentrol siman ki lehetett menni egyszeruen kiengedtek a kifele tarto autot...
Aztan a didalivnel is ilyen volt csak ott gyalog mentunk es diadaliv tetejerol ra lehetett latni az egesz korforgalomra felulrol, ossze vissza jottek allandoan az autok, soha nem volt semmi zur aki akart az ki tudott menni, ket dologra figyeltek igazan, hogy aki meg nem kerult be az vart a sorara, aki meg bentvolt es ki akart menni azt azonnal kiengedtek de az egesz folyamatosan haladt, es mindig figyeltek hogy ki indexelt es mia szandeka kb, ja es nem volt felfestve ha jol emlekszem, ugy nezett ki neha mintha egy birkacsorda rohangaszna korbe korbede soha nem volt semmi zur.
Aztan voltak a kisebb korforgalmak ezek voltak a kedvenecink, ugyanis sokszor nem tudtuk merre kell menni igy aztan 2-3kort is leirtunk mire rajottunk hol megyunk ki....de 2 kocsival mentunk igy kisebb konvoly korozott :
Nalunk a budakalaszi koranal van egy olyan korforgalom ami 2 savos, na ott meg olyat nem lattam hogy aki a kulsoben van az tovabb akart volna menni -a masodik kijaratig-de tuti hogy oriasi nagy koccanas lenne mert ott midneki 50-nel hajt át rajta ha nem gyorsabban mind a ket savban egyszerre persze a betorkollo utan rogton az elsonel ki is megy mind.
Ha itt tovabb akarna menni valaki a kulso savban es nem az elso hanem a masodik kijaraton menni ki akkor be kene sorolnia egy savot (belsobe) vagy siman egyenesen tovabbmehet index nelkul es majd indexel kiefele a 2. kijarat elott - mert ekozbe vele parhuzamosan a belso savba besoroltak is ki szoktak menni de az elso kijaraton es igy osszekoccannanak. -
tildy
nagyúr
Én körforgalom előtt mindig lelassítok,és bizony, ha a legközelebbi baloldali behajtóról bejötteka körforgalomba, akkor meg is állok.
A körforgalomba befelé indexelésnek nem látom sok értelmét, de vidéken előszeretettel nyomják sokan.
Egyébként érdekes egy példa a körforgalomra a lánchínál lévő körforgalom.. basszus mi a fancért nem annak van elsőbbsége, aki a körforgalomba van?Ki látott már iylet?
[Szerkesztve] -
faster
nagyúr
Tehát ott vagy az autóddal a körforgalom bejáratánál nincs előtted senki. Jönnek a körforgalom szemben lévő bejáratából az autók szorosan egymás mögött. Ha balra indexel már akkor látod merre akar menni amikor a jobb indexét még nem láthatod az előtte haladó autó miatt.
Soha nem láttam ilyet, nem látom sok értelmét.
[Szerkesztve] -
JoHnni
senior tag
ez az egész felesleges, semmi értelme nincs indexelni!!! ha vki indexel ki, nem fogok bemenni a körforgalomba mert a baromja esetleg mégse megy ki, volt már ilyen. Nem lehet megbízni a másikban. Ugyis meglátod milyen íven megy, tudod hogy kimegy vagy nem
[Szerkesztve] -
LittleG
tag
Nem az előtted levő autó az érdekes, nem neked indexel balra, hanem annak aki a körforgalom másik bejáratánál várakozik.
Tehát ott vagy az autóddal a körforgalom bejáratánál nincs előtted senki. Jönnek a körforgalom szemben lévő bejáratából az autók szorosan egymás mögött. Ha balra indexel már akkor látod merre akar menni amikor a jobb indexét még nem láthatod az előtte haladó autó miatt. -
faster
nagyúr
Ha a körforgalom előtt balra indexel azt jelzi, hogy nem fog az első kanyarnál kifordulni.
Ez azért hasznos, mert mehet olyan szögben/közel az előtte közlekedő autóhoz, hogy nem látod éppen ki akar e fordulni(indexel e), így nem kell ott tökölni.
Soha nem hallottam még erről a szokásról. Attól, mert az előtted levő autó balra indexel, honnan tudod, az eggyel előtte levő mit csinál? Vagy valamit nagyon félreértettem. -
csongi
veterán
Jaj ne mááá. Balra indexelni a körforgalomba?
Jobbra sem rakják ki, amikor ki akarnak hajtani belőle . A másik, ami agyhalál, mikor a körforgalomba behajtáskor megáll mert valaki szemből vagy épen balról, felé a legközelebb lévő útról behajtanak a körforgalomba. Nem mer menni, nehogy folyamatos legyen a forgalom. Hagyományos kereszteződésként kezeli a körforgalmat. De láttam már olyat is aki megállt előtte, pedig még egy veréb sem volt arra, és rutinosan megnézte jött e valaki balról, majd megnézte jön e valaki jobbról. Vasárnap délután 2 órakor mind ezt.
-
Latissimus Dorsi
senior tag
válasz
Winner_hun #98 üzenetére
Védett útvonalon haladva, ha a villamos alárendelt úton keresztez. Pl.
Új hozzászólás Aktív témák
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Suzuki topik
- Háztartási gépek
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- LEGO klub
- Assetto Corsa EVO
- További aktív témák...
- PROHARDVER matricás ház ingyen elvihető
- Xiaomi Redmi 9 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest