- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gerner1
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Surda-
őstag
Ezt ma fotóztam a belvárosban.
Az első képen látható,hogy egyirányú utcáról van szó,de ott a tábla alatt,hogy "kivéve bicikli" és ki van táblázva a másik irányba is.
Szerintem marhára megtévesztő, autós legyen a talpán,aki ezt kiszúrja 5 méter magasban a fa takarásában. Míg fotóztam,addig is jött egy Audi a rossz irányból. Nem emlékszem rá,hogy bringásoknak külön ki lennének táblázva ezek a csak kerékpárosoknak kétirányú utcák.Ti találkoztatok már hasonlóval? -
Tuja1
aktív tag
Leírom a saját véleményem, majd indoklom
Nem kell indexet használni.
1, Ha nem haladnak mögöttem és amennyiben tudom tartani a biztonságos oldaltávolságot akkor folyamatosan húzódom balra, így "gyakorlatilag" irányváltoztatás (és index használata)nélkül kerülöm ki a kerékpárost sávon belül.
2. Ha közvetlen mögöttem haladnak és a bal oldali forgalmi sávban folyamatos a közlekedés bármely irányból. Amennyiben tudom tartani a biztonságos oldaltávolságot akkor folyamatosan húzódom balra, így "gyakorlatilag" irányváltoztatás nélkül kerülöm ki a kerékpárost sávon belül de figyelmeztetem a mögöttem haladót, hogy forgalmi akadály van így indexelek, de csak addig amíg beljebb húzodok (kb 3 kattanás) majd gyakorlatilag irányváltoztatás nélkül kerülöm ki a kerékpárost
29. § Irányváltoztatás, irányjelzés
(2) ......... A jármű vezetője egyéb esetben (pl. útkereszteződésben kanyarodó főútvonalon való továbbhaladás esetén) is adhat irányjelzést, ha ezzel továbbhaladási irányáról a közlekedés más résztvevői számára többlettájékoztatást ad, az irányjelzés azonban megtévesztő nem lehet.
Tehát az 1-es pont a tuti, de ha '"hátulról rád ragadnak" a mögötted lévőnek esélye sem lesz észleni a kerékpárost, (mivel takarásban) van hacsak nem jelzel neki. Lehet, hogy nem üti el a biciklist, de a biztonságos oldaltávolságot nem fogja tudni betartani. Kész is balesetveszély.
A fékpedál finom "nyomkodása" 2-3 villanásra a fék tényleges működtetése nélkül, egyrészt rutint igényel, másrészt "szívatásnak" gondolhatja a mögötted haladó és még kiszámíthatatlanabb lesz.
-
Tuja1
aktív tag
Az oktatód a következőre gondolhatott mikor ezt mondta:
"busz sávot nem tekinthetjük sávnak párhuzamos közlekedés szerint, így a kerékpáros "papíron" a piros autó sávjában van"
36. § Párhuzamos közlekedés:(1) Olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára két vagy több forgalmi sáv van (párhuzamos közlekedésre alkalmas úttest) - a (2)-(4) bekezdésben említett eseteket kivéve - a külső (jobb szélső) forgalmi sávban kell közlekedni. Más forgalmi sávra ráhajtani csak előzés, balra bekanyarodás, illetőleg megfordulás céljából szabad. Az autóbusz öbölt, az autóbusz forgalmi sávot, a kapaszkodósávot, a gyorsító- és a lassítósávot, valamint a kerékpársávot a párhuzamos közlekedés szempontjából figyelmen kívül kell hagyni.
Ha az Ő gondolat menetét folytatnám akkor a kapaszkodó sávon araszoló mezőgazdasági vontatót sem "előzhetnéd" meg, a belső forgalmi sávban. Hiszen "párhuzamos közlekedés szempontjából figyelmen kívül kell hagyni" VICC.
De mondok jobbat
36. § Párhuzamos közlekedés
(6) A párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten tilos:b) két járműnek - az egy nyomon haladó jármű melletti elhaladást kivéve - ugyanabban a forgalmi sávban egymás mellett haladni.
Tehát ha jogos lenne az érvelése az oktatódnak: akkor is kikerülheted "előzheted" azonos forgalmi sávban az
egy nyomon haladó járműveket (tehát nem csak kerékpárost, hanem segédmotorkerékpárost ill. motorost is)FONTOS: A megfelelő oldaltávolság mellett!
-
Danex
addikt
válasz
Mela Kehes #741 üzenetére
Én is ezért mentem el mellette minden szívbaj nélkül, de az oktatóm mondta, hogy most buktunk volna meg... ha pedig így van akkor a KRESZ megírójának gratulálnék
-
Danex
addikt
Üdv, lenne a képen látható helyzet
.
Szóval a piros kocsival tényleg nem előzhetem meg a kerékpárost a busz sávban anélkül, hogy a kocsival átsorolnék a baloldali sávba? Mert, hogy a busz sávot nem tekinthetjük sávnak párhuzamos közlekedés szerint, így a kerékpáros "papíron" a piros autó sávjában van?
Mai vezetésemnél történt ez meg, még jó ,hogy nem a jövőheti forgalmi vizsgámon.
-
A tolatónak kell meggyőzödni, hogy szabad útja van a ráhajtani kivánt úton.
UI: Ha esetleg lenne egy tanú, aki tudná bizonyítni, hogy aki úgymond "nekiment" a tólatónak, az láthatta volna, hogy fékeznie kéne, de nem tette meg, akkor talán lenne esélye, de hogy ez a gyakorlatban lehetséges lenne ... ?
-
Tuja1
aktív tag
Két okból is hibás az ismerősöd.
24. § Elindulás
(1) Az úttest széléről elinduló, a várakozó helyről az úttestre ráhajtó, az út más részéről vagy útnak nem minősülő területről az úttestre ráhajtó jármű vezetőjének, az úttesten haladó járművek és gyalogosok részére elsőbbséget kell adni.33. § (1) Járművel megfordulni, illetőleg hátramenetet végezni csak úgy szabad, hogy az a többi jármű és az úttesten haladó gyalogosok közlekedését ne akadályozza.
-
Surda-
őstag
Ismerősöm parkolóból tolatott ki, mikor nekiment egy nő.
Egyikőjük sem ismeri el,hogy ő lenne a hibás, ilyenkor mi lesz? -
Kloden
senior tag
Sziasztok, lenne egy kérdésem a Kresz szakikhoz.
Zsákutca elején jobb oldalon tábla: megállni tilos, alatta kiegészítő táblán egy autó az út padkán, áthúzva. Vagyis sem az úton, sem a padkán nem lehet megállni.Kérdés az lenne, hogy motorral sem lehet megállni akkor a padkán? (ami a járdát jelenti jelen esetben)
Illetve hogy az utca másik oldalára is automatice vonatkozik a tábla? (a zsákutcából kifolyólag gondolom, hogy igen)Ugyanis hely az lenne megállni a járdán a motorral, maradna 1,5m hely is mellette, de ez a tábla visszatart ettől.
-
N0RBI
csendes tag
Motoros forgalmi vizsga. Ha az oktató egy megállást kért akkor ez a tábla után megállhatok motorral?
-
-
-
n-tek
aktív tag
Sziasztok!
A kérdésem az lenne, hogy szabályosan parkolok-e vagy sem? Lakövezet, a 3-as ingatlan jobb oldalán kerítés, zsákutca. Két fehér vonal, felfestés a járdán, és én valamennyire a járdán parkolok.
Rajz -
tzsolesz
nagyúr
válasz
Mela Kehes #725 üzenetére
Ez nemzetvédelmi ügy? Miért nem oszthatják meg?
Nem értem. A régebbi verziók miért voltak elérhetőek?
Gondolom már az új kérdés sor alapján kell vizsgázni nem? -
tzsolesz
nagyúr
Sziasztok.
Azt szeretném megkérdezni, hogy az új vizsgakérdésekkel felvértezett kresz teszt programot honnan lehet beszerezni?
-
tomi4506
csendes tag
válasz
roberto211 #722 üzenetére
Igen, igazad lehet..., viszont általában a vonal után a kereszteződésben úgyis megáll az ember, mert onnan lát mindent rendesen (mintha korábban nem is lett volna vonal, ugye a kresz szerint ha nincs felfestve vonal akkor a tábla vonalában, illetve a kereszteződésben kell megállni), és úgyis a kereszteződés torkolatánál csatlakozol be a forgalomba. Így akkor 3X kell megállni... mindenképp leszel második, mert az előtted álló megáll a vonalnál (itt először), aztán a vonalnál, mert ez a hivatalos szabály (itt másodszor), és végül a kereszteződésnél (itt harmadszor). De ok megállok, akkor is ha pár centit gurulok csak a vonalig...
-
roberto211
őstag
válasz
tomi4506 #721 üzenetére
Szerintem igen... Én autóval járok mondjuk, de ilyen 4-5 centivel előtte állok meg tehát a vonalat már nem látom , de nem is lépem túl.
Lényeg mindenképp állj meg előtte mert kiszedhetnek ezért a rendőrők is a sorból.
Megkell szvsz állni hisz gondold át logikusan most tökmindegy milyen közlekedési eszközzel tegyük fel autóval..
Előtted van egy autó te mögötte vagy.. Ha ő átmegy a vonalon mert van egy kis rés amin kitud menni akkor te is utána mész? Nem hanem megállsz mert ugye állj! elsőbbség ezáltal ugyanúgy kell teljesítened a megállást mintha először lennél ott.
Szeritem így a jó. Én speciel így csinálom hiába látom be már a második sorból az utat. Persze olyanok is satufék,gyorsan vissza 1 be aztán padló de ne ezt kövesd..
-
tomi4506
csendes tag
Üdv.
Stop tábla és annak felfestett vonala előtt mennyivel kell megállni? A jogszabály nem rendelkezik pontosan hogy mennyivel...Adott szituáció esetén két motorról van szó, forgalmi vizsgán. Az első motor megállt a vonal előtt szabályosan, a közvetlenül utána érkező második motor, szintén megállt! Az első motor elindul, de a második motor, már másodszor nem állt meg a kb. 1,5-2 méterre lévő vonalnál közvetlenül. Hisz a vonal ott volt előtte 1-2 méterre először is (egy motornyi távolságra) és a szabály arról szól hogy a vonal előtt kell megállni, bár nyilván nem több járműnyi távolságban.
Meg kell e állni másodszor, és mindenképpen közvetlenül a vonalnál, akkor is ha egyszer már teljesítette a második motor a megállást a stop tábla vonala "előtt"? Oktató azt mondta nem, de a vizsgabiztos szerint igen...pffff -
napocska2
senior tag
válasz
tomika9988 #719 üzenetére
Van erre külön fórumtéma, ott valószínűleg nagyobb eséllyel kapsz választ a kérdéseidre:
Jogsik - tanuljunk vezetni -
tomika9988
tag
Sziasztok most készülök majd elkezdeni az autóiskolát a kérdésem az lenne hogy hallotam hogy 15.01.12-től változtak a vizsga kérdések akik most vizsgáztak azoknak hogy sikerült mennyit tanultak rá ? esetleg valami olyan kresz program van mint a vizsgán lesz ?
-
jozsi252
veterán
Sziasztok
50 km/óra - 100 km/óra sebességig - 15 km/ó felett 30 km/óráig 30000 Ft a büntetés. Nem úgy van hogy csak 10%-os sebességtúllépés lehetséges, mégpedig a sebességmérők kalibrálása miatt? De akkor ezek szerint lakott területen belül akkor van csak büntetés ha 66-al megyek?
-
Tibee86
nagyúr
válasz
Mela Kehes #711 üzenetére
Köszi, közben megtaláltam én is. Viszont nem tudom felfogni, hogy ez hogy lehet...
Hagyja a kresz akkor, hogy bárki saját maga eldönthesse, hogy az két sáv vagy egy, és belátása szerint ott menjen ahol akar. Felfoghatatlan számomra ez.
Konkrétan Bp. Mádi utca kapcsán jött fel ez a dolog, de ezek szerintr ha én úgy gondolom, akkor teljesen nyugodtan közlekedhetek az út közepén is , de ha épp kedvem tartja, akkor gondolhatom kétsávosnak is, és annak megfelelően közlekedem rajta. Akkor valahogy így van? -
-
Tibee86
nagyúr
Üdv Urak/esetleg Hölgyek!
Ma a kollégákkal kisebb vitába keveredtünk az egyirányú (bár ez mindegy) párhuzamos közlekedés kapcsán.
Lehet egy olyan utca "kétsávos", ahol semmilyen útfestés vagy tábla nem jelöli ezt? -
roberto211
őstag
válasz
Mela Kehes #707 üzenetére
Kedvencem mikor biciklisek meg az ilyen elektromos biciklisek főút közepén(még nem is a közepén) 20al mennek és ugye hátam mögött azt hiszik én vagyok a balf@sz.. Ilyenek feltolják az agyamat rendesen és még néznek,hogy mivan.. És ilyenkor mivan? Hát persze,hogy előznöd kell. Hiába,hogy másodpercenként 2 autó jön de vagy előzől v ott ragadsz..
-
Mela Kehes
addikt
válasz
roberto211 #706 üzenetére
Én vizsgához kötném az elektromos biciklit is. Úgy vágtatnak vele az öregek, hogy öröm nézni. A mopedes szerezzen jogosítványt, vegyen fel motoros védőfelszerelést, az ilyen rohangálók meg mehetnek minden nélkül.
-
roberto211
őstag
válasz
energy4ever #704 üzenetére
" hasznalhatom kozuton(ut szelen, vagy jardan)"
Útszélen?
Egyre jobb lesz a közlekedési kultúra... Nem elég a bicikliseket elviselni akik miatt,veszélyes manővereket kell csinálni(és csodálkoznak,ha elcsapják őket),hogy ne tartsd fel a forgalmat plusz ne 20al menjél,meg essen vissza 200ról a vérnyomásod amíg ő halál nyugodtan döcög(nem elég nagy a járda ugye) most jöhetnek az elektromos rollerek is.. Remélem,hogy hatóság szerint nem engedélyezett,ezzel erővel kisgyerekeknek is kialakíthatnának sávot ahol mehetnek a lábbal hajtható motorral..
Rajtam múlna úgy átvariálnám az egész kreszt ahogy van főleg a biciklis meg egyéb kétkerekű jármű résznél.. MOndjuk motorosokkal nincs bajom Ők nem tartják fel a forgalmat meg nem kell előzgetni miatta.
-
Mela Kehes
addikt
válasz
energy4ever #704 üzenetére
Ha gyalogosnak minősül, akkor járdán használhatod. Jobb elébe menni a dolgoknak és megkérdezni a hatóságot előre.
-
energy4ever
addikt
Elektromos roller kresz alapjan minek minosul?
Ha jol tudom, akkor rollerrel kozlekedo embereket gyalogosnak kell tekinteni. Ezt ertelembe veve hasznalhatom kozuton(ut szelen, vagy jardan) !?
Rendor mit szol hozza ha meglat? -
roberto211
őstag
válasz
Mela Kehes #702 üzenetére
Ennyi ossz vissz ? En is igy tudtam de gondoltam ez túl egyszerű ahhoz , hogy igaz legyen a kresz könyvet meg nem találtam
De most mar világos koszi.
-
Mela Kehes
addikt
válasz
roberto211 #701 üzenetére
A megkülönböztető jelzést használó járműveknek és a gyalogosoknak.
-
roberto211
őstag
Sziasztok.. Valaki tudna segíteni?
Egy kérdésem lenne, mert ennél a szabálynál mindig összezavarodok és most már biztosra akarok menni..
Tehát.
Van egy kanyarodó főútvonal ami pld balra kanyarodik de én egyenesen vagy jobbra akarok menni..Ha egyenesen vagy jobbra megyek akkor kinek kell elsőbbséget adni nekem?
Vagy ha pld jobbra kanyarodik a főútvonal de én egyenesen vagy balra akarok menni.. Ilyen esetben kinek kell elsőbbséget adni?
Új hozzászólás Aktív témák
- Eging PV 410W silver napelem verhetetlen áron
- ROLLEREK: ÚJ, Újszerű, Használt 30+ db listát tudok küldeni
- Techsend Electric Scooter Cyber Monster elektromos roller 2024, garanciával, eladó!
- LG 6 Motion Inverteres DirectDrive mosógép (F2J5WN4W)
- Smart Fortwo - 600 Benzin - Kabrió - Klíma - Nagyon szép állapotban
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest