Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1001) #77646080 válasza Directors (#1000) üzenetére


#77646080
törölt tag

De miért szeretnéd feltenni egy másik topikban is? Eleve ide illik és (amiben biztos vagyok) arra válaszoltam is neked.

(#1002) Lauda válasza Directors (#998) üzenetére


Lauda
félisten

Nem az irányjelző a döntő, hanem hogy nem adott elsőbbséget. A balesetért az elsőbbséget meg nem adó járművezető a hibás.

[ Szerkesztve ]

(#1003) Directors válasza #77646080 (#999) üzenetére


Directors
senior tag

Leesett a dolog. Már értem. :DDD Köszi!

Neked is köszi Lauda. :R

A hamis barátok olyanok, mint az árnyékunk: miközben sétálunk a napsütésben, szorosan velünk tartanak, de azonnal elhagynak, amikor árnyékba érünk.

(#1004) buherton


buherton
őstag

Sziasztok!

Ma késő délután történt velem egy koccanásos baleset. Szeretnélek titeket is megkérdezni, hogy ki a vétkes fél.

Váci út kifelé, sok autó. 3 sáv (ebből 1 a buszé) és egy jobbra kanyarodó. A buszsáv baloldai sávjában haladtam és jobbra akartam fordulni. Kiraktam az indexet és néztem a visszapillantót - közben csiga tempóra lassítottam, mert közeledett a kereszteződés - majd amikor láttam, hogy nem jön senki abban a sávban, akkor elkezdtem a sávváltást. Amikor a kocsi eleje kb elérte a buszsáv kb 1/3-t, akkor egy a jobbra kanyarodó sávból jövő autó nagy sebességgel elkapta a kocsink orrát. Vélelmezhetően ő is épp sávot váltott.

Hordapdással és karcolással mindketten megúsztuk.

Ki a vétkes ebben az esetben?

Úgy gondolom, hogy a szándékomat elég régóta jeleztem, továbbá a buszsáv szabad is volt, amikor sávot váltottam. Így csak úgy kerülhettem volna el, ha még a jobbra kanyarodósávba is benézek, hogy akar-e valaki onnan jönni, ezt elmulasztottam, de ettől függetlenül szerintem ő volt a vétkes fél.

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#1005) Knaliret válasza buherton (#1004) üzenetére


Knaliret
csendes tag

"A szabályok szerint annak az autósnak van elsőbbsége, amelyik előrébb van, és hamarabb kezdi meg a sávváltást. (Ezek a szabályok nemrég változtak!) Ha ezt nem tudjátok egyértelműen eldönteni, és a másik azt mondja, hogy egyvonalban voltatok, akkor nyertél is, mert a menetirány szerinti jobbról jövőnek van elsőbbsége."
//2002.06.27.//

https://totalcar.hu/tanacsok/tanacsos/020627a/

(#1006) Lassú Víz válasza Knaliret (#1005) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Ezt a KRESZben is megtalálod? Különböző szavakra kerestem, elolvastam a 29-es és 36-os paragrafust de nem találtam meg azt a pontot, ami a vázolt szituációt rendezné.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#1007) Knaliret válasza Lassú Víz (#1006) üzenetére


Knaliret
csendes tag

36. § (4) -> mindketten szabályosan haladtak a legbelső és a külső forgalmi sávban

Azonos feltételekkel indulnak a sávváltás végrehajtásához, (tegyük fel azonos időpontban kezdték meg a máveleltet), ilyenkor a jobbkéz-szabály a mérvadó. De ha előzésnek minősülne, akkor is azonos feltételek állnak fenn.

(#1008) Lassú Víz válasza Knaliret (#1007) üzenetére


Lassú Víz
őstag

"Azonos feltételekkel indulnak a sávváltás végrehajtásához, (tegyük fel azonos időpontban kezdték meg a máveleltet), ilyenkor a jobbkéz-szabály a mérvadó."

No ezt hol találod meg? Mert én sehol. Egy esetben van ilyen, a 36§ (7), de az megszűnő sávról beszél.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#1009) buherton válasza Lassú Víz (#1008) üzenetére


buherton
őstag

Ez az én problémám is. Utána néztem, de semmi használhatót nem találtam, ami illene erre az esetre.

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#1010) Lauda válasza Knaliret (#1007) üzenetére


Lauda
félisten

Jobbkéz szabály sávváltáskor? Aztakurva.

Egyenrangú útkereszeteződésben alakul az elsőbbség a jobbkéz szabály szerint.

(#1011) Lauda válasza buherton (#1009) üzenetére


Lauda
félisten

Készíthetnél egy egyszerű rajzot az esetről. Sávok, autók, ki hol helyezkedett el, merre tartott stb.

(#1012) Knaliret válasza Lauda (#1010) üzenetére


Knaliret
csendes tag

Amúgy igazad van. :D
Ha nem sikerül konkrét paragrafussal + értelmezéssel alátámasztani, akkor bukó.

Még nézegetni kell, de valószínűleg a párhuzamos közlekedésre alkalmas úttest, a párhuzamos közlekedés, jobbra tartási kötelezettség, előzés megfelelő keveréke adja majd ki valahogy. Kell egy másik magyarázat. :P

[ Szerkesztve ]

(#1013) tomszli11


tomszli11
tag

Sziasztok!

Tudom hogy ez annyira nem KRESZ kérdés, viszont nem találok nagy fórumot ennek a kérdésnek, szóval gondoltam megpróbálom itt, hátha valaki tudna nekem segíteni.
Csigavérnél iratkoztam be, viszont már erősen gondolkozok hogy váltok másik sulira, mert itt vagy olyan oktatót adnak aki idegbajos és mindenki adja le sorra, vagy 1-2 hónap mire van oktató.
Tudnátok nekem ajánlani Budapesten XI. kerületben oktatót vagy megbízható sulit akinek rendes oktatóik vannak?
Esetleg az is nagy segítség, ha valaki a Mazsola jogsiról mondana pár tippet.
Nagyon köszönöm.

(#1014) Lauda válasza tomszli11 (#1013) üzenetére


Lauda
félisten

Szia!

Próbáld meg esetleg itt is: [link]

(#1015) zeus_2k14


zeus_2k14
senior tag

Sziasztok

Lehet hülye kérdés, de próba szerencse :D Engem régóta érdekel , hátha :D Kérdésem a következő .. Van itt olyan személy, aki az elmúlt években végezte el a Gépjármű szakoktatóit? Ha igen, tudna nekem írni privát üzenetet, vagy erre egy sima választ?

Köszönöm.

Gergő

(#1016) Nite


Nite
őstag

sziasztok!

sokaig gondolkodtam, hogy sajat magam leegetese terhevel meg merjem-e kerdezni, jol ertelmezem-e a budapesti jobbkezes utcak intezmenyet...

mielott megkerdezne valaki, igen, van jogositvanyom, igen azt hiszem tudok vezetni es igen, budapesten megallok minden! egyenrangunak tuno kereszteszodesben, mert nem tudok donteni, a taxisok meg hatulrol letolnak mergukben...

szoval, abszolut kelet-magyarorszagon lakom, errefele kivetel nelkul minden keresztezodesben elsobbsegadas kotelezo tabla van ahol a jobbrol erkezonek elsobbsege van, budapesten pedig ennyi:

ez a tabla, amely ugyebar kotelezo haldasai iranyt jelez, azaz balra es egyenesen mehetek, szamomra nem jelenti azt, hogy a jobbrol erkezonek elsobbsege van!

na ebbol hogyan kell eldonteni, hogy jobbkez szabaly van, vagy nincs, ugyanis nagyon sok helyen lattam mar ilyen tablanal, hogy a jobbrol csatlakozo utaban van elsobbsegadas kotelezo tabla, nagyon sokszor pedig nincs

:W

koszonom elore is

[ Szerkesztve ]

Paid my dues!

(#1017) #21346560 válasza Nite (#1016) üzenetére


#21346560
törölt tag

Ezt szerintem jogosítvánnyal rendelkező egyénnek nem lenne szabad megkérdeznie! :O

(#1019) Lassú Víz válasza Nite (#1018) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Az egy kötelező haladási irány tábla és az ég világon semmi köze az elsőbbséghez. Azért van kint, mert a jobbra lévő utca egyirányú, és egy behajtani tilos táblával találnád magad szembe ha befordulnál. Tehát ebből a táblából nem lehet eldönteni, hogy mire számíthatsz a kereszteződésben, ne is akard.

Azt, hogy ki haladhat át a kereszteződésen először sok minden szabályozza. Rendőr, elsőbbségre vonatkozó táblák, útburkolat, járművek egymáshoz viszonyított helyzete, haladási iránya. Még a jármű fajtája is. Nem a kamion vs biciklis esetére gondolok, hanem a villamosra.

Ami a megállást illeti, azt akkor kell amikor az állj, elsőbbségadás kötelező tábla előírja, vagy annak hiányában, ha az elsőbbség megadásához szükséges. Így ne csodálkozz azon, ha a többi autós mögötted kissé paprikás hangulatba kerül, ha minden egyenrangú vagy annak tűnő kereszteződésben megállsz.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#1020) Nite válasza Lassú Víz (#1019) üzenetére


Nite
őstag

koszonom, tudom, hogy nincs koze hozza pontosan ez huzza fel az agyamat...

a kerdesem arra vonatkozott, hogy elsobbsegadas kotelezo tabla vagy egyenrangu utkeresztezodest jelzo tabla hianyaban mikor kell megallni?

pl, itt meg kell:

itt meg nem:

elnezest, ha rosszul fogalmaztam de igen, minden egyanrangunak tuno keresztezodesnel megallok, mert nem tudom eldonteni, hogy szukseges-e

Paid my dues!

(#1021) Lassú Víz válasza Nite (#1020) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Az első képen miért kellene megállni? Úgy kell megközelíteni, hogy ha jönnek jobbról, akkor meg tudd adni az elsőbbséget. Legtöbbünknek elég hozzá csak lassítani. A második képen meg ott az elsőbbségadás kötelező tábla a jobb oldali utcában. Az egyértelmű. Egyébként tömegközlekedési jármű útvonalán ritkán van egyenrangú kereszteződés, de a troli felsővezetékének pont annyi köze van az elsőbbséghez mint a kötelező haladási irány táblának. :)

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#1022) Nite válasza Lassú Víz (#1021) üzenetére


Nite
őstag

jo nem feltetlenul szo szerint megallni, lassitani nyilvan, egyebkent az auroran a berkocsishoz kepest keresztben 100 korul szaguldoznak a rizsraketak ugyhogy en inkabb megallok!

a masodik kepen valoban ott az elsobbsegadas kotelezo tabla a keresztezo utcaban, amit en ha eloszor jarok arra nem tudok, nem latok, nem is lathatok mert hozzam kepest a tabla ele latszik csak, de amugy sem a keresztezo utca tablait figyelem hanem a azt amelyiken haladok, ugyanis ram az vonatkozik!

latom, hogy keresztezodes jon, az en szemszogombol SEMMI sem utal arra hogy elsobbsegem van, SEMMI sem utal arra, hogy nincs, ezert inkabb "megallok"...

na ez a bajom :W

[ Szerkesztve ]

Paid my dues!

(#1023) Lassú Víz válasza Nite (#1022) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Szerinted az elsőbbségadás kötelező, és az állj, elsőbbségadás kötelező tábláknak miért van minden más táblától eltérő alakjuk? Elárulom, azért, hogy felismerd őket hátulról is. Az csak egy szerencsés eset, ha a főútvonal, vagy az útkereszteződés alárendelt úttal illetve az egyenrangú kereszteződés veszélyt jelző táblák valamelyike segít.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#1026) Nite válasza Lassú Víz (#1023) üzenetére


Nite
őstag

biztosan ataludtam a kresz arra vonatkozo reszet, hogy a keresztzeo utcak tablait kell oldalrol figyelni, de ugye te is tudod, hogy elere allitva minden tabla egyforma? :(((

segitsegert jottem ide, de latom hiaba, akkor ti csak szaguldozzatok at minden keresztezodesen ha olyan jol tudjatok hol biztonsagos en meg inkabb "megallok" azaz lassitok az osszesben ami nem egyertelmu

kosznom a semmit

[ Szerkesztve ]

Paid my dues!

(#1027) #21346560 válasza Nite (#1026) üzenetére


#21346560
törölt tag

Élére állítva minden tábla egyforma?! :Y

(#1028) Lassú Víz válasza Nite (#1026) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Valaha vezetés elméletnek hívták, és az elméleti oktatás része volt, hogy a gyakorlati oktatónak kicsit könnyebb legyen a dolga. Vajon honnan láthatod azokat a táblákat 0 fokos szög alól? A főúton haladva biztosan nem.

A segítséget megkaptad. Önigazolást vagy nem létező elsőbbségi elméleteket a kötelező haladási irány táblára vonatkozóan nyilván nem kaphattál. Nyugodtan vonulj el megsértődve, részemről befejeztem. Túl öreg vagyok már ahhoz, hogy olyan menalitású emberekkel vitatkozzam, amilyennek az utolsó hozzászólásod alapján gondollak.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#1029) orc88 válasza Nite (#1020) üzenetére


orc88
őstag

Szerintem az 1. kép esetében ezt nem vetted észre:

Egyébként én is Kelet Magyarországon lakom (Nyíregyháza) és itt tényleg az a szokás, hogy minden kereszteződést leszabályoznak egy "mackósajt" táblával (1 helyen van egyenrangú útkereszteződés, a TESCO parkolóban :D)

"Life's simple: You make choices and you don't look back."

(#1030) #21346560


#21346560
törölt tag

Nincs kérdésem, csak gondoltam megmutatom ezt az érdekes kereszteződést, ahol minden irányból STOP tábla van! :)

(#1031) Directors


Directors
senior tag

Sziasztok!

A képen található kék vonal irányából érkező autónak ha a főútvonal felé szeretne tovább haladnia akkor jobbra kell indexelnie ugye ?
A Stop tábla irányából érkezőnek pedig elsőbbséget kell adni a kék vonal felől érkezőnek IS, hisz STOP táblája van. Jól tudom ?

[kép]

A hamis barátok olyanok, mint az árnyékunk: miközben sétálunk a napsütésben, szorosan velünk tartanak, de azonnal elhagynak, amikor árnyékba érünk.

(#1032) Lassú Víz válasza Directors (#1031) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Kell indexelnie mert irányt változtat, de az elsőbbségre vonatkozó szabályt rosszul tudod. A STOP tábla nem erősebb mint az elsőbbség adás kötelező. Csupán azt írja elő, hogy mindenképpen meg kell állni továbbhaladás előtt. A kék vonal felől érkezőnek kell elsőbbséget adnia a STOP tábla felől jövőnek, ha keresztezik egymás útját. A te esetedben a lenti szabály 2-es bekezdéséből nem következik, hogy másképp kellene eljárnod mint ahogy az 1-es bekezdés előírja.

28. § (1) Az útkereszteződésben - ha a (2) bekezdés rendelkezéseiből más nem következik - a járművel elsőbbséget kell adni
a) a jobbról érkező minden jármű és
b) a balról érkező villamos
részére.

(2) A másik jármű érkezési irányától függetlenül elsőbbséget kell adni az útkereszteződésben
a) minden járművel a megkülönböztető fény- és hangjelzést együttesen használó gépjármű részére, továbbá minden ilyen gépjárművekkel kísért (közrefogott), zárt csoportban haladó megkülönböztető fényjelzést használó gépjármű részére;
b) az olyan útról érkező járművel, amelyen az útkereszteződés előtt „Elsőbbségadás kötelező” vagy „Állj! Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla van, a keresztező - illetőleg a kiegészítő táblán vastag vonallal jelzett - útról érkező jármű részére;
c) földútról érkező járművel a szilárd burkolatú útról érkező jármű részére;

[ Szerkesztve ]

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#1033) Directors válasza Lassú Víz (#1032) üzenetére


Directors
senior tag

Nagyon szépen köszönöm a tájékoztatást. :R

A hamis barátok olyanok, mint az árnyékunk: miközben sétálunk a napsütésben, szorosan velünk tartanak, de azonnal elhagynak, amikor árnyékba érünk.

(#1034) salival


salival
aktív tag

Sziasztok,
Kicsit off, de olyan kérdésem van, hogy kresz vizsgához is kötelező az orvosi igazolás, vagy csak a vezetés megkezdéséhez és a jogsi megszerzéséhez?

YNWA

(#1035) orc88 válasza salival (#1034) üzenetére


orc88
őstag

Én fél éve csináltam, és az első KRESZ órán kérte az oktató az egyik példányt. A másodikat csak jogsi igényléskor kellett odaadnkm a kormányhivatalban.

"Life's simple: You make choices and you don't look back."

(#1036) #77646080 válasza salival (#1034) üzenetére


#77646080
törölt tag

Szia! Igen, kötelező.

(#1037) Knaliret válasza #21346560 (#1030) üzenetére


Knaliret
csendes tag

Szia!

Arrafelé ez általános megoldás. A kereszteződésben mindenki megáll és aki hamarabb érkezett, hamarabb indulhat (haladási iránytól függetlenül).

(#1038) athomi


athomi
veterán

Hello!

Évek óta parkolok Debrecen belvárosában egy kapubejáróban, ahol a tulajdonost ez nem zavarja, merthogy nem használja az ingatlant. Csakhogy ma mikuláscsomagot kaptam a parkolóőrtől. Megbüntethetnek kapubeállóban is?

[ Szerkesztve ]

(#1039) Lassú Víz válasza athomi (#1038) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Nem 100% amit írok, de attól tartok igen. Vagy szabálytalanul várakozol és azért lehet megbüntetni vagy szabályosan és akkor meg kell fizetni a parkolási díjat. Ez az ingatlan tulajdonosának hozzájárulásán múlik. Legjobb az lenne, ha be tudnál menni azon a kapun. Akkor már magán területen vagy. Persze lehet, hogy van olyan ügyvéd, aki egy per során kiharcolná, hogy az adott területre nem terjed ki a rendelet, mert nem alkalmas járművel való szabályos várakozásra, a várakozási szabálysértés meg nem tárgya az adott eljárásnak, de ez eléggé bizonytalan dolog.

A helyi rendelet:

E rendelet területi hatálya kiterjed Debrecen Megyei Jogú Város közigazgatási területén:

a) a helyi közutakon,

b) Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata tulajdonában álló közforgalom elől el nem zárt magánutakon, tereken, parkokban, és egyéb közterületeken, a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (a továbbiakban: KRESZ) 17. § (1) bekezdés e/2. pontjában meghatározott „várakozási övezet (zóna)” táblával megjelölt díjfizetési kötelezettség alá tartozó várakozási területekre, amelyek járművel való szabályos várakozásra alkalmasak. A várakozási területeken belül a KRESZ 40-41. §-aiban meghatározott megállásra és várakozásra vonatkozó általános szabályok érvényesek, továbbá a járművek elhelyezését a KRESZ 17. § (1) bekezdés e) pontjában meghatározott „várakozóhely” tábla és alatta a várakozó helyen a kötelező elhelyezés módját jelző kiegészítő tábla, vagy burkolati jel, vagy burkolatkiosztás, vagy felfestés jelölheti.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#1040) PETEE78


PETEE78
senior tag

Sziasztok!

A képen a kék autó lejtőn lefelé a piros pedig lejtőn felfelé közlekedik. Tábla nincs az útelágazás vagy kereszteződésben. Egy sávon férnek el a közlekedő autók és csak félreállással lehet elengedni a szembejövőt.

Kérdésem az volna, hogy kinek van elsőbbsége amennyiben az út elágazásnál találkoznak. Véleményem szerint, a felfelé haladónak, mivel emelkedőn felfelé halad. :U

You are being revived

(#1041) Knaliret válasza PETEE78 (#1040) üzenetére


Knaliret
csendes tag

Ha jól értem, akkor az útkereszteződésbe érve elsőbbségadási kötelezettsége egyik járműnek sincs, az egymás melletti elhaladást pedig a kitérésről szóló rész alapján kell megtenniük.

32. § (1) Az egymás mellett ellentétes irányban (szemben) elhaladó járművek között megfelelő oldaltávolságot kell tartani; ennek érdekében - a szükséghez képest - a járművekkel kölcsönösen az úttest széléhez kell húzódni.

(2) Olyan keskeny úttesten, amelyen a járművek egymás melletti elhaladása nehéz vagy lehetetlen, a járművekkel meg kell állni és az elhaladást az útpadkára húzódással vagy hátramenettel kell lehetővé tenni. Hátramenni azzal a járművel kell, amelyikkel ez - a járművek adottságait és a körülményeket figyelembe véve - könnyebben megtehető.

(3) Ha az úttest mindkét irányból belátható szakaszon egy forgalmi sávra szűkül és a közúti jelzésekből más nem következik, a szembejövő járművek közül annak a járműnek van elsőbbsége, amelyik útját irányváltoztatás nélkül tudja folytatni; a másik jármű vezetője az áthaladást lassítással, illetőleg - a szükséghez képest - megállással biztosítani köteles.

Ez alapján szerintem alapvetően kölcsönösen kell kialakítani az elhaladási sorrendet, ha pedig egyszerre érnek oda és tolatásra kerülne a sor, akkor a felfelé haladó van könnyebb helyzetben a tolatást tekintve, ő tolat.
Deklarált elsőbbségadási kötelezettsége egzik félnek sincs.

[ Szerkesztve ]

(#1042) PETEE78 válasza Knaliret (#1041) üzenetére


PETEE78
senior tag

Köszönöm

You are being revived

(#1043) PETEE78 válasza Knaliret (#1041) üzenetére


PETEE78
senior tag

És amennyiben a gyöngyvirág utca ( a képen a lentről jövőnek balra nyílik) zsákutca és ezt tábla is jelzi, de semmi egyebet úgy változik-e a képlet? például a zsákutcából ha kihajt valaki?

You are being revived

(#1044) Knaliret válasza PETEE78 (#1043) üzenetére


Knaliret
csendes tag

Zsákutca: olyan út melynek csak a `Zsákutca` jelzőtábla felőli részén lehet járművel be-és kihajtani.

A zsákutca jelleg önmagában elsőbbségadási szempontból mellékes. Az útkereszteződésre vonatkozó elsőbbségadási szabályok (28. §) vonatkoznak arra a kereszteződésre. (Ha az útburkolatban van eltérés -pl. a zsákutca földút, míg a másik szilárd burkolatú-, akkor elsőbbséget kell adnia a szilárd burkolatún érkezőknek.)

[ Szerkesztve ]

(#1045) PETEE78 válasza Knaliret (#1044) üzenetére


PETEE78
senior tag

igen én is így gondoltam, köszönöm a megerősítést. Az útburkolat nem tér el.

You are being revived

(#1046) Kommy


Kommy
veterán

Egy olyan kérdésem lenne, hogy van egy kétirányú utca, lentről kirakva egy megállni tilos tábla a jobb oldalon (menetirány), ráadásul alatta egy behajtani tilos 3.5T tábal alatta kiegészítő táblaként kivéve engedéllyel [kép]. Az utsa többi bejáratán kivéve lakók tábla van.
Ezen az úton sajnos a lakók előszeretettel parkolnak, a tilos oldalon is és a másik oldalon is, két autó elég nehezen tud elférni egymás mellett, ha valaki megáll egy kcisit is távolabb a faltól akkor nem lehet már elférni.
Ami lényeg az út két szélén kerítés van. Ami fontos megjegyezni minden lakáshoz tartozik udvar ahova be lehet járni az autóval
Van egy ilyen a kreszben:
40. § Megállás
...
(5) Tilos megállni:
a) ahol a jármû fényjelzõ készülék vagy jelzõtábla jelzésének az észlelését akadályozza;
b) ahol a jármû és az úttesten levõ záróvonal vagy a jármû és az úttest másik szélén álló jármû között legalább három méter széles hely nem marad;

A b) pont vajon ide is tartozik, igaz nincs záróvonal, az út másik széle pedig a kerítés (beton alsórésszel), és nincs 3 méter egy pakoló autó és a másik fal között.

Az utcában több idős lakó is van ha netalán mentőnek, tűzoltónak kellene az utcába bejönni akkor gond lenne.

[ Szerkesztve ]

(#1047) Knaliret válasza Kommy (#1046) üzenetére


Knaliret
csendes tag

Szia!

Ha jól értem, akkor a kérdésed az, hogy szabályosan parkolnak-e az autók a leírt utcában.

1. Az általad említett utcába "lentről" behajtva az első kereszteződésig biztosan tilos megállni (a megállni tilos tábla hatálya miatt).

2. Az utcába a többi behajtási lehetőség csak az ott lakóknak engedi meg a megállást. (csak az úttest menetirány szerinti jobb szélén, azzal párhuzamosan, egy sorban szabad)

3. 40 § 5/b pontja alapján csak akkor állhat meg ha az "úttest másik szélén álló jármű között legalább három méter széles hely nem marad;" Ez nem zárja ki azt az esetet, mikor csak az egyik oldalon parkol autó, de akkor sincs meg a 3m.
Ha megvan a 3m és csak 1 autó fér el a parkoló autók mellett a kétirányú utcában, attól az még nem szabálytalan, csak kényelmetlen. Ilyenkor szokták egyirányúsítani, vagy az egyik oldalon történő parkolást a teljes utcában tiltani.

https://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/elfoglaljak_a_szuk_utak_felet_a_parkolo_autok/2500591/

(#1048) Kommy válasza Knaliret (#1047) üzenetére


Kommy
veterán

Igen az lett volna a kérdésem. :R

3. akkor lemérem pontosan milyen széles az utca, mert közben nem lehet közlekedni, mert egyesek nem képesek a kerítés mellé állni közvetlenül, ha meg hagy 10-20 centit akkor nem lehet elférni mellette.

(#1049) zeus_2k14


zeus_2k14
senior tag

Sziasztok

Van itt olyan személy, aki kacsingaott a szakoktatói tanfolyam után, vagy esetleg el is végezte?

Köszönöm.

(#1050) Sixkiller6


Sixkiller6
őstag

talán volt már, de a kérdésem, hogy pl. M1/M7 kivezetőn, amikor a 3 sáv szétválik, néggyé alakul, 2 megy jobbra, 2 megy balra, akkor az eredeti 3 középsőjében autózva, akár balra akár jobbra haladva kell-e indexelni?
ugyebár a középső sáv alakul kettővé (jobb/bal)

- no es importante -

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.