- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Boss81: Halott Torrentek keresése, törlése egyszerűen.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- Celeron aranykor
- eBay-es kütyük kis pénzért
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
Új hozzászólás Aktív témák
-
MrChris
nagyúr
Klímaváltozás mindig volt, van és lesz. Ezzel már lehet, hogy klímatagadó vagyok?
Sőt még azt is állítom a tudományos kutatások eredményei alapján, hogy volt ennél nagyobb átlaghőmérséklet is, sőt, még az is bizonysságot nyert, hogy volt ennél gyorsabb melegedés is. Ami viszont a klímaváltozás léténél is biztosabb, hogy ez egy óriási nagy, kiterjedt üzlet, ezernyi ágával.
-
Rive
veterán
Nekem nagyon úgy tűnik, hogy globalizáció feloszlani látszik ezáltal.
Hát, környezetvédelem szempontjából egyrészt várható egy kiadós gazdasági válság, illetve ennek folyományaként derekas visszaesés a fogyasztásban.
Ez még talán lehetne 'jó', de valszeg a hadiipar felpörgetésével lesz kompenzálva, illetve mellékhatásként első körben a környezetvédelmi szabályozások lesznek lazítva a versenyképesség oltárán.
Szóval: nope. Ez minden lesz, csak jó buli nem.
Ui.: az mellesleg megvan, hogy Trump ugyanaz a kör, mint az oltás- tudomány- és klímatagadók?
-
cinemazealot
addikt
Szerintem semmiképp se keseredj el egy olyan ~4 évvel ezelőtti írás miatt, ami alaptalanul vádaskodik azzal, hogy nagyvállalatok fizetnek Téged és hogy Te tartod kezedben ezt a topicot. Feltettél egy tök logikus kérdést, ő pedig érdemi válasz nélkül inkább sértetten elvárta volna, hogy ismerd meg őt a temérdek, végeláthatatlan írása alapján. Amiknek irodalomjegyzékében egyébként javarészt saját tovabbi írásaira hivatkozik, és fel van háborodva, hogy sem a sajtó, sem pedig a FFF nem hajlandó őt komolyan venni, egy rakás fórumról kimoderálják (néhány éve ugye az üzemeltető a felelős a megjelenő tartalomért, így nem csoda), a FB/YT algoritmusok pedig nem népszerűsítik a hsz-eit. Egyfelől szívük joga, másfelől lehet tudni arról, hogy végül valóban bíróság elé vitt "minden magyar újságírót"? Ezt ugyanis ő ígérte két szerkesztőségnek írt levelében. Ha igen, előrébb jutott vele a céljaival? Ha nem, vajon miért blöffölt?
Az ember végeláthatatlan monológokat képes kiadni magából, de ezen a fórumon 13 év alatt 24 fennmaradt hozzászólásban volt csak képes "párbeszédre". Engedd el! Fókuszálj az ünnepekre!
-
cinemazealot
addikt
Autó ügyben maximálisan egyetértek, viszont a dolognak lehet egy hátrányos velejárója is: a mindenki által áhított fejlődés elmaradása.
Ismeritek a steampunk irányzatot? Temérdek film, sorozat és videojáték (sőt, még szabadulószoba) is meglovagolta már a témát, ami a múlt esztétikájában és kivitelezésében ragadt, de a jelen (és akár a jövő) vívmányaival vetekedő, technológia központú stílusirányzat. Gyülekezetek, felvonulások (convention-ök) is vannak szép számmal, a net tele van az ilyen alkalmakon készített képekkel. Én érzek iránta egyfajta megmagyarázhatatlan vonzalmat, de nyilvánvalóan már a nevében is ott van a hátulütője: gőz alapú, tehát hatásfokában elmaradott, környezetszennyező, az új technológiák kutatását pedig háttérbe szorítja, nem engedi azt kibontakozni.
Annak tehát, hogy a régi technológiát életben tartjuk, nyilvánvalóan vannak takarékossági és fenntarthatósági előnyei, nem beszélve a dolog romantikájáról (én is a mai napig imádom a mára 22 éves Suzuki Wagon R+-omat, amit nem csak azért nem adok el, mert még mindig kiszolgálja az igényeimet, hanem azért, mert az aktuális piaci értéke alapján értelme nem lenne annak, hogy eladjam). Viszont ha folyamatosan életben tartanánk a régi technológiákat, akkor lehet, hogy még mindig a kétütemű Trabant és Wartburg lenne a magyarországi népautó (hiszen igény szerint akár azokkal is el lehetett jutni a szomszédok tengerpartjaira), soha nem lenne igény az olaj (mint energiahordozó) kivezetésére, Kínában pedig még mindig kétütemű robogók pöfögnének a gyalogosok orra alá. Érdemes egyébként belekukkantani néhány kínai nagyváros gyalogos videójába, hihetetlen, ahogy az elmúlt pár év leforgása alatt mennyire elcsendesedtek az utcák és kitisztult azok levegője azzal, hogy a belsőégésű motoros járműveket (főként robogókat) elkezdték kitiltani.
Szóval igen, tényleg nem árt megtartani azt az autót, ami még bírja a strapát, de ha nem lennének azok, akik megengedhetik maguknak a gyakori cserét, akkor az új technológia soha nem jutna el a tápláléklánc aljára (hozzánk) és soha nem válna megfizethető alternatívává.
-
cinemazealot
addikt
Nem feltétlenül. Egyazon villany-, gáz- vagy telefon vezetékről korábban is működött a többféle, a fizikai hálózat kiépítőjétől eltérő szolgáltató általi szolgáltatásnyújtás. Pl. régebben Tele2, különféle ADSL internet szolgáltatók a Matáv rézpárján, vagy "zöld áram" vásárlása az Elmű távvezetékéről. Szerződés kérdése.
Lauda
És nem elképzelhetetlen, hogy ezzel is ezt fogják tenni. Attól még meg lehet próbálni? A jelenlegi jogszabályok ezt lehetővé teszik, akkor meg miért ne? Az a legkevésbé sem megoldás, ha inkább bele se kezdünk.MrChris
Ezt a másik szolgáltatóval történő együttműködési szerződés fogja részletezni. Nyilván nem lesz ingyen. De simán el tudom képzelni, hogy még így is jobban megérheti a dolog, mint nyomorult 5 Ft-ért az MVM-nek eladni az esetleges túltermelést. -
MrChris
nagyúr
3kw gondolom ideális esetben ami valszeg nem a 2m/s szellőnél jön létre, mindössze 30.000€ azaz 12 millió Ft-ért. Ez nálam 33 évnyi villanyszámla. Szerintem ez egy pénztemető. Fajlagos hatékonyságot kellene nézni, abban sehol sincs, vertikális szélgenerátorok töredékéért vannak, szintén 3 m/s-tól már működnek, ránézésre század ennyi anyagból előállítva.
-
cinemazealot
addikt
Szkeptikus vagyok a projekt sikerességében és nagy tömegek általi elfogadhatóságában. Egy célirányos (nagyobb méretű, ezáltal kevesebb mozgó alkatrészből álló, így meghibásodásra is kevésbé érzékeny) VAWT szerintem hatékonyabb (kevesebb anyag van benne, nagyobb teljesítményű, kisebb helyfoglalású), bár tény, hogy nem ilyen... "szép".
Nem teljesen világos pl. az sem, hogy miért jó, ha a turbina "levelek" között ennyi szürke "ág" van, amik csak rontják a hatékonyságát (fogják a szelet).
De a szélkerék kis (háztartási?) méretben történő alkalmazásának koncepcióját mindenképpen támogatnám. Nekem is tervben van... majd valamikor nyugdíj környékén lesz is lehetőségem megvalósítani.
-
Paxker315
addikt
: ) azért linkeltem a videót, mert mindenre választ ad. Ígéretes. Főleg, a hűtés, "vízigény" miatt látok benn' fantáziát, és azért, mert lényegesen nagyobb készletek vannak belőle. Kisebb sugárterhelés, kis vízigény, nagyobb bányászható készletek, elvileg még biztonságosabb is. Jó ötletnek tűnhet
-
Paxker315
addikt
Mostanság volt bármi hír thorium erőművekről? Elsősorban a hűtés érdekes-érdekelhet.
-
cinemazealot
addikt
Hasonlóan lehangoló, de a témát gazdasági irányból megközelítő beszélgetés a százegyes szobából Pogátsa Zoltánnal: "Érezzék át az emberek annak a súlyát, hogy itt tartunk!" Szerintem nagyon tanulságos 80 percről van szó. Gyakorlatilag menthetetlenek vagyunk, alkalmazkodni kell megtanulnunk.
-
Rive
veterán
-
Paxker315
addikt
itt amire figyelnék: legyen pár combos kakas. Ha egy ragadozó madár, vagy más ragadozó odatévedne, nem egészen "lefutott meccs" egy nagytestű kakas ellen. Sokszor "elhajta a 'csába" a tyúkokra támadókat. Félelmetesek haragjukban, kölyökként (4 évesen) volt, hogy én jártam rosszul
-
cinemazealot
addikt
Én a bojleremnek adtam egy további hőszigetelő köpenyt, igaz szabászati rongy hulladékból. Ha az EPS-t feldarabolod és alakíthatóan lazán zsákba gyűjtöd, szerintem tök jól ki lehet vele tölteni hőszigetelendő réseket.
Velem szemben éppen építkezés zajlik. A szívem szakadt meg, amikor az épület szigetelésből megmaradt relatíve nagy EPS darabokkal raktak meg egy sittes konténert.
Csak már én is annyi szir-szart gyűjtöttem össze itthon, hogy nem akartam ennek átvételével is idegesíteni a feleségemet.
A villanyautó témájához:
Másfél éve megelégeltem a füstölést, és vettem egyet a legolcsóbb villanydodzsemekből (trió), ami a maga kis 60-80 km-es hatótávjával és nettó ~10 kWh-ra degradálódott akkumulátorával éppen elég arra, hogy megjárjam vele az agglomeráció-főváros viszonylatot oda-vissza. Ma ez az autó ~1,8 MFt-tól megkapható. Az konkrétan bullshit, hogy nincs infrastruktúra, én 6 Amperrel szoktam itthon tölteni, ez gyakorlatilag minden háztartásban elérhető (oké, hely is kell hozzá, tehát a lakásban lakó garázs nélkülinek ez nem segítség). Aki meg úgy gondolja, hogy majd villanyautóval akar minden távolságot is legyőzni, az szimplán hülye. Helyén kell kezelni ezt az utazási formát. Ahogy azt az életvitelt is, hogy a városból kiköltözünk a faluba (mert ott minden békés, csöndes, tiszta és ződ), hogy aztán napi szinten min. 2 órát elß@$$zunk a volán mögött a melóba ingázással. Magamról is beszélek, mert 2010 és 2015 között én is így tettem, de az elmúlt 9 évben itthon dolgoztam, így minimálisan terheltem a békés, csöndes, tiszta és ződ lakókörnyezetemet. Két hete viszont megváltoztak a körülményeim, ismét bent dolgozom a városban, de most tömegközlekedem, autóval csak a szomszéd település vasútállomásáig megyek. Na, ha az ottani P+R parkolót (vagy csak egy részét) beárnyékolnák napelemmel, többek napközbeni zöld töltése is megoldódna. Az esetleges betáplálási sok(k)tól sem kellene rinyálni, hiszen a vasút elektromos infrastruktúrája képes lehet felvenni a fölösleget, de még a település is nyerhetne a saját megújulóból. A parkoló autókról nem is beszélve, amik ezáltal nem hevülnének fel 60 °C-ra a nyári napsütésben vagy nem havazódnának be télen.Összefoglalva: nem, a villanyautózás valóban nem fogja megváltani a világot, de csak azért, mert ilyen hülyén szocializálódtunk, hogy még a vécére és a tengerpartra is azzal mennénk, ha tehetnénk. Önmagában viszont még relatíve kis költségvetésből (kis akku, kis hatótáv) is kiváló a helyi furikázásra (pl. ovijárat, bevásárlás, ügyintézés, ingázás az első P+R-ig). Csak ugye ha ma egy villanyautóval nem lehet lemenni az Adriára egy feltöltéssel, az már fos. Na, én pl. ezért nem adtam el a 22 éves (és ma már szinte nem is pénzzé tehető) Suzukimat. Az életvitelünkön kéne változtatni és máris nem lenne gond 2035. De nem, azonosítsuk csak a villanyautó fogalmát a 100 kWh-ával szerelt 3 tonnás eSUV-val.
-
Qru
MODERÁTOR
Igen, most váltottam garázst az előző helyen nem volt töltési lehetőség itt már van. Csak hogy nincs lóvém elektromos autóra, pedig az esetek bő 90%-ban elég lenne. Évi 1 nyaralást meg ki lehet bekkelni még ezekkel a mostani villanyrezsókkal is.
A fűtés a másik téma. Nagyobb városban még csak-csak de megnézem a borsodi vagy nógrádi falvakban ahol konkrétan szeméttel tüzelnek, hogy ott hogy valósítják meg a kibocsátás mentes fűtést...
-
MrChris
nagyúr
Nehéz lenne az ellenkezőjét bizonyítani, lévén mióta az ember tüzet használ nagyjából fával teszi, az meg mindig újra nő.
Lauda: ez kemény feladat lesz. Új építésnél is vannak problémák, de ha minden gázkazánt kukáztatnak az óriási szívás. Ötletem sincs hogy a házamnál ezt hogy tudnám megoldani úgy hogy ne emésztené fel az addigi megtakarításaim. No meg arról is meg kellene győzni, hogy ennek van értelme.
-
Azt nem teljesen értem, ehhez miért szükséges a mesterséges intelligencia.
a catering szolgáltatás számára kifejlesztett algoritmus segítségével igyekszik pontos becsléseket készíteni arról, hogy egy-egy járatra mennyi ételt kell elkészíteni, és a fedélzetre vinni.
A “Meals On Board System” nevű rendszer utazási osztályra lebontva kapja meg a várható utasszámot minden egyes járatra, az adatokat az indulás előtti 20. percig folyamatosan frissítik, így rendkívül pontos becslés adható
Nyilván annyi ételt, ahány utas felszáll a gépre (nyilván x adag), ezt egy takarító is ki tudja számolni. -
cinemazealot
addikt
A kérdés megválaszolása előtt fontos leszögezni, hogy Te (aki tanítanád a gyereket) ki vagy az ő szemében? Szülő, akivel nap mint nap találkozik, és akivel adott esetben többször konfrontálódik is, vagy a szűk családi körnek egy távolabbi rokona/barátja, akinek az alkalmankénti megjelenése kimoccantja őt a szürke hétköznapokból és akire a gyerek a szülővel szemben simán leoszthatja a cinkos "jó zsaru" szerepet, akire érdemes, vagy éppen fancy dolog lesz hallgatni?
Röviden egyébként szerintem példamutatással és a hétköznapi környezettudatos tevékenységekbe (pl. szelektív hulladék gyűjtés, tudatos fogyasztás stb.) való bevonással. Hogy emögött milyen okok és indokok állnak, azt ugyan el lehet neki mesélni, de megérteni, mélyebben elgondolkozni rajta valószínűleg csak pár évvel később, kisiskolás korában fog majd. Addig ez nem is fog feltétlenül stresszt jelenteni számára, hiszen nem erőszak a dolog, egyszerűen csak azt követi, amit anyától és apától a hétköznapokban lát. Az elődeink problémáját tehát nem rá kell lepasszolni, és nem is szabad, hogy ő így érezze. Nekünk magunknak kell kőkeményen beleállni a dologba és példát mutatni, elmagyarázni neki, hogy mi azért csináljuk másképp a szomszéd Pistikéékhez képest, mert mi tudatosabbak vagyunk náluk és komolyan vesszük azt, amit ők még nem vettek észre, vagy amit (még) nem vesznek elég komolyan. Nyilván ezt az összehasonlítást sem szabad úgy, hogy abból egzisztenciális gúnyolódás születhessen az oviban, pl. "Bibibiiii, nekünk már elektromos autónk van, nektek meg egy szakadt, dízel bontószökevényetek!" vagy "Bibibiiii, nekünk már duruzsolós hőszivattyús fűtésünk van, nektek pedig egy kormos/büdős/füstös vegyes kazánotok, ami bebüdösíti az egész utcát!"... már amennyiben ez a fajta csúfolódás ovis korban egyáltalán elképzelhető.
-
Szevam
senior tag
Ehhez kapcsolódóan találtam egy videót, ami ezt az Anasztázia fiozófiát összefoglalja. A fenntartható visszafejlődésről is szó van benne, így ezt a csatornát most megtartom magamnak
.
-
Paxker315
addikt
óh, másik kedvenc trükköm, szódabikarbóna és meleg ecet.. Jé, ez is zöldebb mint a lefolyótisztító gélek. Egyszer sikerült rátennem a teafőzőt a kerámia főzőlapra egy aljára ragadt műanyaglappal. A szódabikarbónás-ecetes eleggyel menthető volt a helyzet, azóta is működik a lap.
Szeretem, mert pépesen kíméletesen lehet vele felületeket tisztítani
-
Paxker315
addikt
nekem akkor állt össze, mikor megfigyeltem: fürdőszobában a csap, amit csak kézmosásra, arcmosásra, fogmosásra használok kb félévente takarítós volt, míg a konyhai, ami ugye "kapja az ívet", 4 év után került ilyen állapotba, hogy takarítani kellett
különbség a két lefolyó közt az volt: a konyhaiba kilószám öntöttem a zaccot, mert akkor még nem komposztba v virágföldhöz használtam, hanem 100% dobtam a konyhai lefolyóba. Szép tiszták is voltak a csövek
egyébként ez nálam ált kőkemény vízkövet jelent, az ellen meg nem véd a szűrő sem
-
Paxker315
addikt
na meg aki bírja az abrazív anyagokat: bőrradír, arcradír, persze csak "lazán". Én egyébként évek óta használom "fertilizátornak", arcra időszakosan, nomeg lefolyókat gyakran átöblögetem vele (így nem 4-5 havonta, hanem 3-4 évente elég szétszedni a csapot, mert nagyon hatékonyan "takarítja" a lefolyócsöveket is.. )
-
cinemazealot
addikt
"...betétdíjjal adhatnák a dobozt, amit visszavesznek és kezelnek."
Javaslom, keress rá a Repohárra és a körülötte tavaly nagy visszhangot kapott problémakörre.
Azon egyébként én is ki vagyok bukva, hogy még egyes hentesektől sem tudok töpörtyűt kérni saját dobozba, pedig azt csak bele kéne szórnia, oszt' jóccakát.
Pedig mennyi nejlont meg lehetne ezekkel a módszerekkel spórolni...
#2139 Rive
"...csak vásárlói felelősségre."Szerintem itt veszítenénk el sok vásárlót.
-
Rive
veterán
Igen, valami ISO sz@rakodásra hivatkoznak, tudom.
De igazából ha pl. itt a Fehérvári úti piacon minden kajapult ki tud adni mindent mindenbe (az egyetlen oka ennek amúgy annyi, hogy sok a nyugdíjas vásárló aki nem fogja megfizetni a 100+ forintért árult 5 forintos eldobható műanyagot - ha pedig néha mégis vesz egyet akkor visszahozza még néhány körre), pedig amúgy ~ nulla az átlag higiénia: akkor máshol is nyugodtan megoldható lenne.
Max. annyit kellene kiírni (szabályozással megtámogatni), hogy csak tisztába és csak vásárlói felelősségre.
-
Arpee78
senior tag
Teljesen igaz, hogy a minél kevesebb szemét termelése lenne követendő, de teljesen akkor sem elkerülhető. A zerowaste sem arról szól, hogy nulla szemét legyen, hanem a minél kevesebb.
A csirizes reklámújság és a zacskó újrahasznosítás akkor működne ha van. De az ezekhez jutás könnyen elkerülhető.
Ha jól tudom a rendes műanyag idővel(évszázadok) szétesik apró darabokra, mikroműanyag lesz belőle, ami további sok-sok év alatt bomlik el teljesen. Akár újrahasznosított , akár nem. Egyes lebomlónak nevezett műanyagoknál csak a mikroműanyaggá bomlást gyorsítják fel.
Az egyik említett szemeteszsák viszont a DIN EN 13432 szabványnak megfelelően 100%-ban komposztálható. Na ezzel mi történik szeméttelepen? Ha oda kerül értelemszerűen nem lesz iparilag komposztálva.
Pár helyen azt írják tengervízben teljesen eltűnik és mikroműanyag sem marad utána. Ha kb 20-30 év alatt teljesen lebomlik szeméttelepen(mikroműanyag mentesen) még mindig jobb a rendes műanyagnál. Ha az előállítását is belevesszük megint változhat a képlet, ha külön termőterületen kell termeszteni hozzá alapanyagot.
-
cinemazealot
addikt
Egyébként a legjobb megoldás az volna, hogy nem termelünk szemetet. Ha vásárolunk, azt lehetőség szerint csomagolás nélkül vagy minimális, esetleg otthonról hozott saját csomagolással tegyük! Ha termelődik műanyag (pl. csomagolási) hulladék, és nem tudjuk újrahasznosítani, az mehet a szelektívbe, a konyhai hulladék pedig házi komposztba, bár annak is megvannak a maga szabályai.
-
MrChris
nagyúr
Bizonyára meg van az oka, azt írja majd később is lesz trágyázási időszak. Bécsnél is sokszor éreztem, akkor ezt a gazdagság szagának mondták a velem utazók és bólogattak, hogy milyen jól teszik, bezzeg nálunk nem így csinálják...
Biatorbágy új részei eleve a szántókra épültek az utóbbi években, ott a kert végéből töményen jöhet az áldás. Nálam is (szintén aglomeráció) vannak kiköltözők akik panaszkodnak a kutyaugatásra, meg van az utcában kecske és tyúk is, azt se akarnák hallani, szagolni. A vidék az ilyen. Városban az autóbűz, fékpor, zaj... nem probléma, vidéknek is meg van a bája. -
cinemazealot
addikt
Hm... micsoda véletlen, pont ma reggel olvastam a témáról egy múlt heti cikket.
-
Pkc83
őstag
Igen pont ennyit tudunk mi tenni,hogy nem szemetelünk és mindenből csak annyit veszünk amennyire tényleg szükségünk van. Viszont a zöld területek beépítésébe és kiirtásukba vagy a gyárak építésébe semmi beleszólásunk nincsen és pont ezek okozzák a legnagyobb problémát. Illetve kezdünk ku@va sokan lenni és már önmagában ez komoly probléma szerintem.
-
Cornus
csendes tag
Köszönöm szépen! Mint mondtam, ha tudok segíteni bármiben, csak szólj!
Egyébként a különböző nézetekkel nincs semmi bajom, hiszek abban, hogy mindenkinek meg van a saját igazsága, csak ha mindig visszatérünk az alapokhoz, akkor sose megyünk előre. Pedig annyi mindenről lehet diskurzust folytatni ebben a témában, függetlenül attól is akár, hogy valaki elfogad-e bizonyos dolgokat. Csak akkor ne erről menjen a vita. -
MrChris
nagyúr
PET-tel az a baj, hogy újra már csak másodlagos anyagként hasznosítható és a vége végül égetés. Alu és vasdobozt kellene mindenre használni azok 100%-ban (matricát, lakkot, festéket leszámítva) újrahasznosíthatók.
Atomerőművek bezárásával és fosszilisek fokozásával már átestek a ló túloldalára. 2035-től az EU-ban betiltják a belsőégésű járművek értékesítését, aminek lesz némi áramigénye. Legegyszerűbb válasz, hogy csökkenteni kell az autók számát, amit legkönnyebben az energia árak emelésével lehet elérni. Ezzel a most agyon támogatott időjárásfüggők is piaci alpúvá válhatnak. A rentábilis, ipari méretű energiatárolás szerintem továbbra is álom marad, autók tekintetében inkább az időszakos töltögetés lesz. -
cinemazealot
addikt
Ajánlom figyelmedbe a Kiss the Ground c. dokumentum filmet. Azon túl, hogy egyébként a magyar gyártású (és YouTube-on ingyen megtekinthető) Mérgezett Föld c. filmben bemutatott földművelési módszert is ismertet, bemutat egy családot, akiknek van egy hatalmas földjük és egy egyszerű, de szigorú logisztikai módszerrel figyelnek oda arra, hogy az állataik (asszem, főleg tehenek) egyenletesen és semmiképp sem kimerítően (a talaj és növényzet számára) legeljék le és vonuljanak végig rajta parcelláról-parcellára. A lényeg az, hogy a növényzet és a talaj képes legyen regenerálódni, az állatok vonulása és legelése pedig ne nyírja ki teljesen. Ahhoz viszont, hogy ez az egyensúly megmaradjon, komoly odafigyelésre van szükség, amit kérdéses, hogy egy kistelepülés leterhelt és adott esetben kivéreztetett önkormányzata képes-e abszolválni.
Addig viszont, amíg egy önkormányzat arra sem képes, hogy pl. elgondolkozzon a zöld hulladék hasznosításán ahelyett, hogy helyi rendeletben teszi lehetővé annak elégetését, nem sok esélyt látok arra, hogy ebből lenne bármi is. Népszerű és valamelyest tenni képes (pl. agglomerációs) falvakban ráadásul a polgármesterek inkább az ingatlan eladásból számítanak bevételre (az adózást ugye kormányzatilag eléggé megnyirbálták), így előbb-utóbb el fog fogyni az önkormányzati ingatlan. Egyéni megegyezések nélkül viszont magánterületre nem biztos, hogy oda tudnál vinni önkormányzati jószágot. Ráadásul ez a fajta megegyezés (földterület használati szerződés?) is komoly adminisztrációt vonhat maga után, amit gondozni kell.
-
MrChris
nagyúr
Szerintem ez a csőben a lyukat feltalálás esete. A felvázolt formában kissé városi ötletelés. Ezekre a feladatokra régóta vannak megoldások, nem kell semmit se feltalálni.
Államosítás előtt ennek természetes kialakult módja volt, hozzá tartozott a környezethez, most sajnos talán egész ausztriáig kell menni 'megnézni' hogyan kell csinálni, de legalább az az egyik legjobb minta.
Akarat, érdekeltté tétel, szervezés... kellene, vajon ez meg van? -
Rive
veterán
A birka ~ OK, ha valaki birja a birkasz@rt, de a többi nem jó.
Amúgy pl. amikor az a rózsa-buli volt Pécs környékén radar-ügyben, én is javasoltam, hogy akadékoskodás helyett katonai juhászokkal csináljanak helyet annak a virágnak - ritkulása (ahogy emlékszem) leginkább ahhoz köthető, hogy eltűnt a legeltetés a környékről... -
MrChris
nagyúr
Ami fémbűl van csak ki kell tenni a kapu elé, gyorsan elviszik.
Nekünk eddig elég rossz a tapasztalatunk az egyéni akcíókban. Bratyóm egyszer vitt el zöldtudatosan fémet és papírt leadókba, de nem egy életbiztosítás, mert konkurenciának nézik. Még a papírlerakónál is.
Anyám egy régi törött vaskályhát(~1.5q) vitetett volna el vasasokkal, telefonon hívta őket. Mikor felrakták a szakadt kocsira mondták, hogy 2000ft, anyám mondta, hogy tartsák meg. Félreértés, annyit kell(ett volna) fizetnünk. -
Rive
veterán
...ha Európán belüllenne gyártás, akkor itt is ugyanolyan "mocsok lenne" mint ott. ..
Izé, nem. Viszont az európai előírások miatt jócskán megnőne mindennek az ára - nagyjából versenyképtelen szintre.
...az egy másik dolog, hogy az emberi erőforrást nem kezelik helyén...
Az aktuális probléma inkább az emberi jogok: ami pl. a fizetéseket illeti, azok egyre inkább nyugatiak ott is, legalábbis az 'export' szektorokban.
Ezzel párhuzamosan az olcsó munkaerő szempontjából ma Kína helyett egyre inkább India és Pakisztán a nyerő (a környező kisebb államokkal együtt ~ kétmilliárd fő). -
M3aN
senior tag
Nem Wiki szócikk alapján, hanem a gyakorlatban - én ebben dolgozok - mi is a különbség:
Környezetvédelem: a környezeti elemek és értékek olyan észszerű felhasználása ami fenntarthatóvá teszi a környezet használatát és műszaki/szervezési megoldásokkal védi az elemeket. Például egy precíziós mezőgazdálkodás ide sorolható.
Természetvédelem: mindazon természeti érték megóvása, amely a biodiverzitáshoz hozzájárul és ami a lehető legközelebb van az emberi behatástól mentes állapothoz. Például a fent említett ökológiai gazdálkodás ide sorolható.Másként mondva ha a környezetet védem, akkor észszerűen élek/dolgozok/létezek, nem pazarlok és nem terhelek környezeti elemet szükségtelenül, míg ha természetet védek, akkor levelibékákat mentek az útszélén vagy vizes élőhelyek védek, barlangokat óvok, stb.
A környezetvédelem tágabb, míg a természetvédelem azon belül egyébként egy szűkebb részt fed le, mert az kizárólag a természeti értékekkel foglalkozik, a környezeti elemekkel (levegő, földtani közeg, stb) egyedileg nem.
Sajnos kicsit sarkítva, de ez a különbség. Míg az előbbi fenntarthatóságra törekszik, az utóbbi mindent a természetnek rendel alá, még az emberi tevékenységet is.
A jövő egyébként a kettőnek a kombinációja a területi adottságok figyelembe vételével, ellenben sajnos az a szomorú állapot, hogy maga a környezetvédelem nem valósul meg általánosságban - és ehhez államszintű rendszer sincs, amiben Mo. kb. egyedülálló az EU-ban, és nem pozitív értelemben.
-
-
Ahogy a sáska sem azért van, hogy letarolja a szavannát - viszont a túl nagy létszám önmagában probléma. Főleg, ha "emberhez méltó" körölmények között akarunk élni és nem egy mátrixban. Olyan 1milliárd fő környékén lehet az egészséges egyensúly, hozzátéve, hogy az az 1milliárd nem szemetel mint az őrült és környezettudatosan él.
-
-
-
Szevam
senior tag
-
66zio
aktív tag
Jó, de hát akkor ennyi erővel sose használhatjuk a mindenki szót, mert kivéltelek mindig lesznek.
Nyilván a mindenki szó itt arra utalt, hogy akik válaszoltak a felvetésre.Amúgy az a baj, hogy itt terelődik a téma. Most is jön valaki a három hete odaégett disznózsírral stb. Amikor kézmosásról meg bacik, vírusokról van szó.
Közben találtam egy amerikai CDC-s cikket, hivatkozássokkal is erről, hogy felesleges meleg vízzel kezet mosni. És még egyszer, nem a 4cm vastag zsírréteg jénairól való leszedéséről van szó.
The temperature of the water does not appear to affect microbe removal; however, warmer water may cause more skin irritation and is more environmentally costly.
[link] -
horeg
csendes tag
Miért, a könyvemből, egyéb cikkeimből a researchgate-n nem derül ki a szemüvegem, ha van ilyenem? Elmondhatok neked személyes adatokat, ha elmondod, hogy ez a könyvemnek vagy annak a környezetvédelemmel foglalkozó 30 oldalának (2. fejezet) az értelmezését mennyire befolyásolja. Illetve a könyvem bevezetőjében szó van róla, hogy a személyes adatok Greta Thunberg érveinek az értelmezését, hogyan, mennyiben befolyásolták. Esetleg emiatt kérdezel? Nem világos, amit ott leírtam, vagy nem a könyv bevezetőjébe olvastál bele, hanem csak a klíma bedöntésének tudatos előkészítése című 2. fejezet 30 oldala tűnt neked "igzisnek", amit majd végigolvasol, ha lesz időd?
-
-
Én az előírtnál kicsit ritkább olajcsere híve vagyok. A motorok nemigazán a kenésbe szoktak tönkremenni, SzVSz a gyártó által megadott ütem másfélszerese még belefér.
Összességében pedig igen, a javítás pártján vagyok, most is egy 8éves kocsit nyúzok. Annyi még, hogy a dízeleknél tényleg meg kéne ütni a valóságban is egy legalább jó EUR4-es kibocsátási szintet (jobbat sajnos az EUR6-osak is csak papíron tudnak a TSI-kkel egyetemben).
-
MrChris
nagyúr
Ahogy nő az emberiség létszáma úgy nő a környezetszennyezés mértéke. Évente 80 millió gyermek születik szegénységbe, ebből fele olyan körülmények közé ami miatt ma milliók elhagyják az országukat. Ezt nem lehet kezelgetni, elosztogatni, integrálni végképp nem.
Bár nekem utóbbi kérdéses, hogy ki mit ért alatta. Nagy tömegű, identitásukban, szokásaikban, hagyományaikban, hitükben meggyőződött, viselkedésükben, külsejükben különböző emberek bevándorlása eleve gátja ennek. Főképp hogy ezek egy része eleve ellenséges, befogadó órszágok lakóit nem tekinti partnernek, egyenrangúnak. Amíg van pénz ellátás ingyen élet addig még eldöcög a dolog, de évente több millió, plusz az új helyen születettek... ennek semmi értelmét nem látom és az egész a Föld teljes lelakásához vezet. -
-
-
-
kw3v865
senior tag
Azért van kijárási korlátozás, hogy ne fetrengjenek az utcán a földön. Illetve egy bizonyos IQ szint felett az emberekben tudatosul, hogy bizonyos alapvető higiéniás szabályokat be kellene tartani pl. ne járkáljunk be cipővel a lakásba ilyenkor.
Továbbá, a koronavírus néhány nap alatt magától, bármilyen fertőtlenítés nélkül megszűnik létezni az emberi szervezeten kívül.
Semmi értelme ennek, csak az egyébként értékes fertőtlenítőszert pazarolják. Nyáron meg aztán majd csodálkoznak, miért pusztultak ki a fák, bokrok, amikor nagy szükség lenne az árnyékra. -
-
MrChris
nagyúr
Most valszeg a tartalékokból élnek sokan és maguk az országok is, vagyis nem fenntartható ez sem. Ráadásul aszimmetriák lettek a gazdaságokban. Ez egy meg nem rendelt kísérlet, vagy mutató, hogy mekkorát kellene a szennyező tevékenységekből visszafogni.
Továbbra is a társadalomnak kellene átállnia a fenntartható állapotra, a fékezhetetlennek látszó 8-9-10... milliárd fogyasztóból max 1-1.5-et csinálni akik szinte mindent megújulóból állítanának elő. De jelenleg is 4,5-en születnek és 1,9-en halnak meg másodpercenként... -
-
-
Vladi
nagyúr
"információk terjedésének útjába állt volna, és ennek eredménye a világméretű koronavírus járvány? "
Az elején még igen. Aztán ugye nem lehet az ilyesmit már elhallgatni. Aztán átálltak túlreagálásba, mert az egész világ figyelt. ha lett volna internet 1986-ban... akkor a szovjet kormányzet ennél is keményebben lép fel.
Azzal a hajóval mi van? Tiszta szégyen. Kiköt valahol, egy kórházba betessékelik az összes beteget és kész. Nem? Karantén 2 hónapig oszt jónapot.
Én még meg is köszönném nekik, legalább kipihenném magam.
-
-
-
-
MrChris
nagyúr
Ez a diagramm vörös posztó a klímahisztivészhelyzetes zöldek számára. Még pár évszázadig melegedés lesz, aztán évszázadokig alig észrevehető hűlés. Mivel ez egy teljesen elkerülhetetlen és kezelhetetlen dolog inkább készülni és alkalmazkodni kell hozzá. Természetesen tovább kutatva mi az egész jelenség oka, mert a glaciális-interglaciális ciklusok is változtak és korábban meg nem is voltak.
Minden esetre most óriási nagy politikai üzlet!
Új hozzászólás Aktív témák
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest