Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
MrChris
nagyúr
válasz Di Natale #1257 üzenetére
Egy vallásos kollégámnak mutattam ezt a honlapot, mikor épp ledöbbentünk az olaszokon. Azt mondta ez azért milyen öröm és jó, hogy ennyien születnek. Valamint Isten parancsát követi az emberiség és benépesíti, uralma alá hajtja a világot... Természetesen feltettem a kérdést, mi lesz akkor ha az első szám helyén nem 7 lesz hanem 20? 0,8 milliárd éhező helyett 3 milliárdan nem jutnak elég táplálékhoz és másodpercenként nem 1 hanem 5-10-20 hal éhen? Gondolom addigra ez az embertömeg még jobban legyapja a bolygót. Vagy lesz egy olyan ENSZ által vizionált önszabályozás, hogy egyre kevesebb a megművelhető terület ami korlátozza az emberiség számát, ez viszont egyúttal természeti katasztrófát jelent, mert tuti, hogy mindent kivágnak, beszántanak...
Szerintem az emberiség létszáma környezetvédelem szempontjából kulcs kérdés. Klasszikust idézve háznál egy csőtörés esetén nem a szobákba kell szétosztani egyenletesen a beömlő vizet, hanem a csövet kell megjavítani.
-
válasz Di Natale #1270 üzenetére
Hajtasz rajta még egyet, nem felezed. Csak célratörően! Sok sikert hozzá
A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele, hagyom, hogy megmutassa önmagát.
-
MrChris
nagyúr
válasz Di Natale #1334 üzenetére
Házilag bárhogy égetni még bűncselekmény is! Elvileg az ipari égetéskor szűrik a füstgázokat, meg az égetés módja is eltér, magasabb, egyenletes hőmérséklet, gáz betáplálás, de nem értek hozzá. Elhiszem, amit írnak. Azt viszont nem értem, hogyan működhet egy hulladék kezelő úgy, hogy ipari mennyiségben viszi ki illegálisan a szemetet, vagy önti bele az óceánba.
-
cinemazealot
addikt
válasz Di Natale #1378 üzenetére
Néha sajnos a struccpolitikának is megvan a maga előnye.
Két dolgot tehetsz:
1. Lesz@rod az ilyen híradásokat és gondtalanul éled az életed.
2. Odafigyelsz minden részletre, igyekszel mindent magad megtermelni a lehető leginkább környezet- és egészségkímélőbb módon, majd rádöbbensz, hogy a napnak 36 órásnak kellene lennie, hogy utolérd magad.Én beletörődtem abba, hogy bizonyos dolgok fölött nincs hatalmam, így pl. nem kertészkedem, pedig volna hol. De ha elkezdenék kertészkedni (és közben megtartanám a jelenlegi munkámat, amit viszont szeretek, és amit hobbi szinten is űzök), akkor tényleg több időre volna szükségem, de még úgy sem lenne időm a magánéletre. Ezért inkább csak a családomat kergetem idegbajba azzal, hogy az ilyen-olyan apróságokra (szelektíven gyűjtsd a szememet, esővízzel locsold a kertet, ne tépj minden szirszarhoz új zacskót a boltban, jó a 18-19 éves autó is stb.) igyekszem odafigyelni.
Azzal a tudattal, hogy kisemberként megteszek olyat, amire mások abszolút lusták, nekem viszont sokkal tisztább tőle a lelkiismeretem, sokkal jobb élni, és sokkal könnyebb azon tanakodni, hogy ha ezek az apróságok nálam működnek, akkor hogyan tudnám rávenni erre a többi embert is, hogy aztán később utcai, városi, megyei, országos stb. szinten is képes legyek azt népszerűsíteni.
-
t72killer
titán
válasz Di Natale #1399 üzenetére
Aha, a 200évvel ezelőttihez képest 5méterrel odébb vagyunk, tehát 5méterrel arrébb esik az eső .
Az emberiség által felégetett gigantikus erdőterületeknek és légkörbe fosott CO2, metán, stb gigatonnáknak persze semmi köze az egészhez...
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
t72killer
titán
válasz Di Natale #1401 üzenetére
Értelmezd akkor kérlek, mert ennyiből nekem az jött le, hogy az éghajlat változását a második mondatrészben leírt jelenségek okozzák
A kontinensmozgásnak valóban van hatása az éghajlatra, pl Antarktisz vagány zöld hely volt mielőtt lekerült a déli pólusra - csak az ilyen változások nem 1-200év alatt válnak láthatóvá.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz Di Natale #1403 üzenetére
Legnagyobb valószínűséggel 200év eredménye . Ebben a 200évben dörrent be az ipari forradalom, ráadásképp nagy erdőterületeket irtottunk ki egyidejűleg. Nagy erdőirtási kampányok voltak már korábban, pl az ókorban fátlanították a Földközi-tg vidékét, illetve D-Amerikában a spanyolok érkezése előtt volt nagy erdőégetősdi, amit orvosolt az európaiak által behurcolt nátha & Co. Viszont ezek nem szinkronban történtek, illetve nem adódott hozzá extrém üvegházgáz-kibocsátás, mint az utóbbi 100-200évben.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz Di Natale #1465 üzenetére
Nem hiszem, hogy csak az, de egy faktor lehet. Mellette ugye pörög a klímaváltozás/golf-áramlat megzakkanása is.
-
t72killer
titán
válasz Di Natale #1516 üzenetére
És még egyesek azt tolják, hogy akár 10x ennyi humanoidot is elbírna a bolygó. Mondom ja, "elbír", azaz nem szakad be a padló, csak lassan átsétálunk usa-ba a tengeri szemétkontinensen...
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
-
MrChris
nagyúr
válasz Di Natale #1533 üzenetére
Lassan széttöredezik mikro meg nanorészecskékre ahogy kioldódnak a lágyító meg nemtom milyen anyagok a műanyag vázból. A napfény, meg meleg bizonyára ezt gyorsítja. De sajnos összességében az egyéni szorgalom általi újrahasználat nem sokat segít. Teljesen újrafeldolgozhatóvá, vagy közömbösíthetővé kellene tenni.
A fém palack barátabbnak tűnik, persze abban is van valami bevonat, meg egy vékony külső műanyag filmréteg a címke. Csinálhatnák a klasszikus sörösdobozt nagyobbra és a tetejét nyakas-kupakosra. De gyanítom minden ki van találva csak valamivel drágább mint a jelenlegi megoldások.fsdb: Jól át kell gondolni, kidolgozni, az utóbbi 40 évben annyi rengeteg közgazdászt, bölcsészt, szociológust... ontottak, ontanak az egyetemek, biztos van 4-5 értelmes ember a gazdaságban, hogy jó megoldás szülessen.
-
MrChris
nagyúr
válasz Di Natale #1546 üzenetére
Szelektálom, sőt szelektálnám jobban is, de a helyi cég ezt nem igényli, ami nekem gyanús. Most dolgozom a komposztálón a kis kertünkre. Általában tömegközlekedek.
Mások szemetét szedhetném még az erdőben. Házi napkollektorban, napelemben és a jelenlegi elektromos autózásban nem hiszek.t72killer: szomszéd a nyáron leaszfaltozta az egész kertjét, illatozik is rendesen, az egy éves kisfia ezen tanul járni, meg gurigázik a játékokon. Nem vagyunk puszpajtások, de gondoltam rá, hogy a postájukba bedobom a cikket.
-
cinemazealot
addikt
Soroljam? Na, csak néhány, ami most így hirtelen eszembe jut:
- Szelektív hulladékgyűjtés már jó pár éve: műanyag (fajták szerint is -- sajnos a projekttel csak mostanra jutottam el a realitásig), papír, fém, üveg, kommunális.
- Nem használt elektronikus eszközök feszültségmentesítése (tévé, mikró stb. nincsenek stand-by üzemmódban, ha éppen nem használjuk őket, hanem teljesen le vannak lőve).
- A villanybojlerünk saját elzárt kamrában van, és napokon belül rongy potyadékokból kialakított szövet töltettel lesz körbe bugyolálva (plusz hőszigetelés).
- 3,5 m3-es ciszternába gyűjtöm az esővizet, lehetőség szerint onnan locsolok.
- A következő 4 m3-es ciszterna is már épülőfélben van, amit komposzttal fogok lefedni, így az abból felszálló pára segít a komposztnak, a komposzt hője pedig segít a ciszterna téli szétfagyása ellen.
- Egy raklapnyi már nem használt zoknit küldtem el a zoknicsere.hu-nak.
- Egy raklapnyi már nem használt mesekönyvet küldtem el különböző mély szegénységben élő gyerekeket támogató tanodáknak. A faluban volt már több papírgyűjtés is, amit a srácok nekünk köszönhetően nyertek meg, annyi papírt kaptak tőlünk (ahelyett, hogy anno kihajítottam volna őket).
- Év elején vonattal utaztam Németországba repülő helyett (ki is jött a vesekövem ).
- 8 éve LPG üzemű a mostanra 18 éves autóm (újat nem vagyok hajlandó venni, csak ha majd ez kirohad alólam).
- Bevásárláskor meglévő műanyag zacskókat használok újra (új letépése helyett), de mostanában inkább saját hálós szatyrot viszek a zöldségnek. A bekoszolódott műanyag zacsikat lehetőség szerint elmosom, így ismét újra tudom hasznosítani.
- Kommunális hulladékot már jó ideje nem vásárolt szemeteszsákba gyűjtöm, hanem használt (pl. vásárlásból megmaradt) zacskókban vagy csirizzel összeragasztott reklámújság bélésben.
- Itthon igyekszünk télen alacsony hőmérsékletet tartani (19-20°C-ot), ami nemcsak környezetkímélő, de még egészséges is.
...Ja és a pandémia jegyében nem egyszer használatos egészségügyi maszkot, hanem többször mosható szövet maszkot viselek.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Épp most agyalok ezen.
Hétvégén vettem egy monitort, mint utóbb kiderült, sajna az egyik pixel halott. Macerás a pixelhiba, mert x pixelszám alatt a gyártó nem ismeri el hibának, ugyanakkor, én az interneten vettem, és így jár a 14 napos visszaküldési lehetőség.
Maga a pixelhiba annyira nem zavaró, inkább csak tudatalatti dolog, hogy tudod, hogy ott van, de nyilván értékcsökkentő tényező is egyben.
Na most, ezért az apró nyüanszért mozgatni több száz, vagy akár több ezer kilométert, ráadásul értékcsökkent áruként kerül újra piacra, míg számomra mégegyszer kiszállítanak egyet, nem biztos, hogy felelősségteljes döntés.
Franc se tudja, hogy mekkora pontosan ennek a ceremóniának a környezeti lábnyoma, de a fontosságához képest jó nagy lehet.
Nos a kérdés pedig:
Ti kicseréltetnétek azt a monitort, vagy sem? -
t72killer
titán
- Szelektíven gyűjtjük a papírt, üveget, fémet, sütőolajat, műanyagot, konyhai szerves hulladékot
- Természetben járva kapacitásunkhoz képest összeszedjük a széthajigált műanyagot (fémmel-üveggel már régóta nem bajlódunk, műanyagból is sokszor több van, mint amennyit el tudunk vinni pl a saját nyaralásunk tönkrevágása nélkül).
- Településen belül (kisváros) biciklivel közlekedünk
- Leszokóban vagyunk a repülős nyaralásokról (eddig is csak évi 1x repültünk), illetve a családot is kocsival (dízel, az én vezetési stílusommal 4.5 Litert eszik 100km-en) látogatjuk
- nem hajigálunk ki zsírúj állapotú dolgokat (ruhák, bútorok, telefon, stb...) csak azért, mert más a divat/ciki tavalyelőtti telóval rohangálni.#1552: +1, hibával nem fogod tudni eladni, ha x év múlva cseréled
[ Szerkesztve ]
-
66zio
aktív tag
válasz Di Natale #1623 üzenetére
A linkelt cikk szerint és nem mély guglizás után arra jutottam, hogy ez nem igaz. Legalábbis hideg vízben ugyan olyan hatásos a kézmosás. A szappan a lényeg. Illetve ez nyilván nem tudományos infó, de amikor mosógép szerelőt kellett hívni és segítettem neki egy kicsit szólt, hogy hideggel mossak kezet, mert a meleg miatt „kinyílnak a pólusok” SIC! és nehezebb lemosni az olajt.
Amúgy minek a szemforgatós szmájli? Nyilván azért írtam ide, hogy megvitassuk. De mivel forgatod a szemed, te biztos infóval rendelkezel, nem esik nehezedre erről ellentétes tanulmányt mutatni.
-
t72killer
titán
válasz Di Natale #1721 üzenetére
1. bizonyos állatok éjszakai tájékozódását zavarja
2. rondítja a tájképet, mint az eldobott csikk. A szegény, 3.világbeli embernek is relaxáció, megnyugvás a természetesen szép, nem tejföllé világított égben gyönyörködni egy kemény munkanap után.
3. elpazarolt energia = egyéb felesleges környezetterhelés30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
válasz Di Natale #1806 üzenetére
India + Képzett munkaerő hiánya. Erről nekem mindig Bhopal jut eszembe.
A képzetlenség legtöbbször problémát szül...[ Szerkesztve ]
A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele, hagyom, hogy megmutassa önmagát.
-
M3aN
senior tag
válasz Di Natale #1848 üzenetére
Turizmus nem csak repülővel létezik, hanem lehet utazni vonattal is. Ha már nyaralás és kirándulás, szerintem sokkal izgalmasabb is.
A probléma az, hogy nincs rendelkezésre álló infrastruktúra ahhoz, hogy alternatív lehetőségeket válasszon az ember. Utazok Törökországba, szívesen mennék vonattal is, de kizárólag olyan lehetőség van, ami 35-40 órás menetidővel bír. A 35 óra vonat a 2 órás repülőúttal szemben esélytelen. -
M3aN
senior tag
válasz Di Natale #1864 üzenetére
Köszi Lehet az is kulcsa lenne ennek, ha nem akarnátok hülyének nézni, akkor nem hoznám fel, hogy miért nem hülyeséget beszélek Ezt nehéz másként megmagyarázni, ha olyan kérdéseket teszel fel te is, hogy "miért van egyáltalán turizmus, amikor léteznek szép képek a világról".
Espla: Köszi a cikket, ezt még nem is láttam, de akkor szintén alátámasztja amit írtam.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz Di Natale #1867 üzenetére
Az is, hogy egy klímakonferenciára 400 magángéppel repülnek össze a bolygó minden csücskéből és az egész haszna nem fogja elérni egy jobbfajta csésze kávé elfogyasztásának élvezeti értékét. Mindezt olyan másfél év után, amikor még a kisiskolások olvasásórája is zoomon zajlott.
OK, aláírom, ha INDIA és KÍNA ott ültek volna 100% odafigyeléssel és prezentálták volna, hogy garanciákat vállalnak a SZUMMA kibocsátásuk felezésére 10éven belül, AKKOR megérte volna a repkedős cirkusz. Ez így egy nagy zöldsemmi.
[ Szerkesztve ]
-
M3aN
senior tag
válasz Di Natale #1867 üzenetére
Szerencsére ez nem is jellemző a társadalom szignifikáns részére
Az, hogy a COP kudarcba fulladt nulla eredménnyel pedig jól megmutatja, hogy mennyire veszik komolyan a környezetvédelmet a világ vezetői, sajnos.
Egyébként ne utazzunk máshova, maradjunk kis hazánkban, ahol nincs önálló szakmai minisztériumi szintű irányítása a környezetvédelemnek.[ Szerkesztve ]
-
cinemazealot
addikt
válasz Di Natale #1914 üzenetére
A téma megítélése eléggé szubjektív (is tud lenni). Nyilván, aki nem gyár mellett lakik, viszont fogyasztja az ott előállított terméket, az azt mondja, kellenek. Aki testközelből tapasztalja egy gyár hatásait, az lehet, hogy erről másképp gondolkozik és úgy érzi, tönkreteszik az életét. Én ezt nem tartom buborékból való kitekintésnek, inkább egyfajta (megérthető) önvédelmi mechanizmusnak.
Az viszont, hogy kellenek-e ilyen gyárak vagy sem, gazdasági, társadalmi (és technológiai) kérdés is. Ahogy Rive kolléga is érintette a gyárak azért gyártanak, hogy a fogyasztónak legyen mit fogyasztania (vagy pont hogy rávegyék a fogyasztót a fogyasztásra). Ha a fogyasztó leállna a mértéktelen fogyasztással és lerázná magáról a mesterségesen felhizlalt lúd szerepét, a gyárak üzemeltetése nem érné meg a tulajdonosoknak, így valószínűleg olyan megoldásba fektetnének, ami ellen nem jönne létre társadalmi ellenszenv. Igen, tudom, valakinek biztos, hogy fájna akkor is.
-
kenguru99
senior tag
-
MrChris
nagyúr
válasz Di Natale #2312 üzenetére
Sajnos igen, pedig ezt itt nagy részt ember okozta.
kenguru99: 18. század óta dolgozunk azon hogy ilyenek legyenek az Alföldjeink. Annyi csapadék nem esik, hogy elég legyen, viszont érkezik a folyókon annyi ami sokszorosan elég lenne. Éppen csak e szerint kellene az életet megszervezni. Fura hogy nem tűnik fel akiknek dolguk lenne, hogy évtizedek óta egy helyen sokszor egy időben van jelen az aszály és belvíz. Előbbi egyre több. Vajon mi kellene ahhoz hogy elkezdjék a munkát?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- XFX Radeon Speedster SWFT 319 RX 6800 - BONTATLAN - ALZA GARANCIA
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" 2K Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G3: i7-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" QHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14s - i5-10G I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest