Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bambano: Bambanő háza tája
- nonsen5e: DPD tapasztalatok
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
ddorka
újonc
2 vagy 3 hete használom a kontaklencsémet. Mikor beteszem, simán szépen látok vele, viszont van mikor fél óra múlva, van mikor csak órákkal később, homályoan látok vele. Pislogok néhányat, utána nagyjából jó.
Mi lehet a baja? -
PTomi92
aktív tag
Sziasztok!
Lencsekivételnél véletlenül beleejtettem az egyik lencsét a mosdókagylón lévő vízbe. Rögtön kivettem, elöblítettem, de úgy tudom, hogy a vízben fertőzésnek tesszük ki a lencsét. Ha rögtön lemostam folyadékkal, akkor elkerülhető ez és használhatom tovább a lencsét?(havi lencse, és ez volt az első napja..)
Köszi a választ! -
malwy
senior tag
válasz
Chesterfield #3106 üzenetére
Ezt biztosan megfogadom, de szerintem maradok a réginél egy adagra. És majd 3-4 hónap múlva a következő kérdés, hogy akkor hova lenne érdemes menni.
-
malwy
senior tag
Sziasztok!
Nyáron voltam látásvizsgálaton, kontaktlencsét csináltattam, következő adatok születtek:
Acuvue Oasys For Astigmatism
Bal: -0,50 -0,75 90°
Jobb: -0,75 -0,75 90°A jobb oldalival kristálytisztán láttam, a bal kicsit homályosabb volt ezért most egy budapesti Ofotértben újból látásvizsgálatot végeztettem.
Ugyanaz az eredmény jött ki elmondásuk alapján és az lehet a baj, hogy cilinder 0,75 1,25 1,75 stb. szerint növekszik és ezért csak kerekíteni lehet.Ennek ellenére ránézek rendelés előtt a Szemvizsgálati lapra, és teljes káosz.
Most akkor milyen kontaktlencsét kéne rendelnem?
Arra gyanakszom, hogy a a Diagnózisos keretben az új szü az kontaktlencse akart lenni, de ilyen értékek nincsenek is a Oasys kínálatában, amit direkt beszéltünk.
-
ferkoboy
senior tag
válasz
HarajukuRiot #3098 üzenetére
Ápolószer Oasys-hoz: nem rossz a SoloC. sem, de én inkább az OptiFree PureMoist-ot javasolnám.
(AOSept teljesen jó, csak tudni kell használni. De szerintem kár felbontani egy AOSeptet azért, hogy csak 1-2 alkalommal használd a hónapban. Gyakori csereperiódusú lencsénél "felesleges" a használata, ha más normál (jó minőségű) ápolószerrel is jól megvagy. (persze van akinek a szeme csak az AOSeptet bírja...)Oasys - 3-4 hét max. - ha... nem véletlen minősítette a gyártó 2 hetes lencsének!
A spórolásnak meglehet a böjtje!Egészségpénztár: szerintem szinte bámilyen műkönny elszámolható rá - de ez inkább az adott Egészségpénztártól függ, hogy ott mi az elszámolható.
Webboltos rendelés - megértem, de nem tartom követendőnek. Szerintem itt a megoldás az lenne, hogy az optikákban is legyen hasonló áron lencse. (persze ehhez az sem ártana, ha én kis mezei optikaként nem kapnám a lencsegyártó magyar disztribútorától drágábban a lencsét, mint azt a fogyasztó meg tudja vásárolni webáruházban...) - vannak itt azért bajok...- remélem nem maradt le semmire sem a válasz -
Üdv: Ferkó
-
jézusom
addikt
válasz
HarajukuRiot #3098 üzenetére
Nekem illesztésnél eleve azt mondta a dokimókus, hogy 3 hét múlva mennyek vissza a próbalencsével, tehát nem lehet 2 hetes
-
lorcsi
veterán
akcióban az air optix aqua
viszont konkrét árakat nem találok
ha valaki tud, dobja már be..tx..
-
HarajukuRiot
újonc
Sziasztok!
Visszaolvastam pár oldalt (de nyilván nem az egész topicot), és nem igazán találtam semmit az egészségpénztárakról. Valaki el tudja mondani nekem gyakorlatban ez hogy megy? Főleg netes rendelésnél érdekelne, mert kell hozzá valami orvosi papír, de ezt az optikákban persze nem adják ki, én meg nem vagyok milliomos, hogy állandóan náluk vegyem a lencsém, meg eleve nincs mindenhol orvos és elvileg csak az jó. Sajnos itt nincs egyik webbolttal szerződött orvos se, az sztk pedig inkább hentesnek jó. Konkrétan Szolnokról lenne szó, ha valaki esetleg tud olyan helyet.
A másik EP kérdés: melyik a legjobb műkönny, ami ilyen módon fizethető? Eddig nem igazán volt igényem ilyenre, de most egy jó ideig nem hordhatok szemüveget, tovább van a szememben a lencse, egész nap gépnél ülök sajnos, úgyhogy néha jól jönne.A többi kérdésre inkább Ferkó tud válaszolni talán, de mindenki véleményét szívesen fogadom.
Acuvue Oasys-t hordok, ehhez milyen folyadék ajánlott? Solo Care-t használok, illetve illesztéskor javasolták, hogy iktassak be néha egy Ao Septes tisztítást is, de minden nap felesleges. Ez így mennyire bevett dolog? Az utóbbi időben hanyagolom, mert mindenhol azt olvasom, hogy nem szabad csereberélni a löttyöket, bár nem volt vele problémám, sőt. A Solo Care meg jó, de hátha van, ami szakértőileg még jobb lenne.
Na és az utolsó: van, hogy valaki extrém sokáig tud hordani egy lencsét? Illesztéskor elég jól elszórakoztunk, mert ez elvileg két hetes lencse, de a kontrollon még teljesen ép és tiszta volt, úgyhogy megkaptam egy hónapra. De még akkor is tök jó volt, hetente ránézett a szaki és 8 hétnél adta fel, akkor se volt durva, de 6 hétre hitelesítette, én max 3-4 hétig hordom és így is parázok, de sajnos nem lopom a pénzt. Azóta is minden vizsgálatnál teljesen tisztának mondta, meg előtte máshol, másfajta lencsénél is mondták mindig. Ilyen létezik?
Előre is köszi annak, aki végigolvasta, annak pláne, aki választ is pötyög!
-
ferkoboy
senior tag
válasz
tomsics #3095 üzenetére
A szemtengely-ferdülést ne keverd össze az asztigmiával !!!
Elég sok katyvasz van a mondandódban.
Ha valamire jobb a kemény-kontaktlencse mint a szemüveg, az csakis a szaruhártya kóros kicsúcsosodása, azaz a keratoconus, illetve az irreguláris astigmiák esetén jöhet szóba a keménylencse.A reguláris (szabályos) asztigmiák legalább olyan jól korrigálhatók szemüveggel, mint lencsével.
A szemtengely ferdülés sokkal inkább a kancsalság szinonímája! Tehát semmi köze nincs az asztigmiákhoz! (sajnos még szemész tollából is olvastam már ilyan bődületes butaságot)
- Ferkó
-
tomsics
senior tag
Sziasztok!
Szemtengely ferdülésem van,a bal oldali szememmel már szemüveggel is elég rosszul látok.Sokat olvastam ebben a témában és sok helyen azt írják,hogy a kemény kontaktlencse sokat javítana,jobb lenne mint a szemüveg.Ugyan ezt olvastam a tórikus kontaktlencsékről is.Ott is azt írják,hogy szinte minden asztigmatikus tünetet korrigálnak.
A kérdésem az volna,hogy ez valóban igaz?
Illetve,az ,hogy hol tudnám kideríteni,hogy somogy és zala megyében ki és hol foglalkozik ilyennel?
Ha tudnátok segíteni azt nagyon megköszönném. -
LouieUte
újonc
Köszönöm a gyors válaszokat, remélem, mondjuk negyed év múlva jobb lesz a helyzet. Gondoltam már a lézeres szemműtétre is, de nyilvánvaló, hogy amíg ez nem jön helyre, addig arról szó sem lehet (legalábbis laikusként eléggé valószínűsítem ezt).
-
LouieUte
újonc
Még annyit kérdeznék, mint szakembertől: létezhet, hogy ha pusztán nem visel az ember kontaktlencsét, attól csökken az erezettség, vagy ez hiú ábránd?
-
LouieUte
újonc
SiH lencsét viseltem. Így semmiképp nem akarok kontaktlencsét a továbbiakban, és már megszoktam újra a szemüveget, de azért jó lenne, ha idővel újra teljesen fehér szemeim lennének. Amíg nem használtam k.lencsét, addig nem volt ilyen jellegű problémám.
Köszönöm a segítséget!
egyébként sajnos romlott a szemem kb egy negyed dioptriát az elmúlt pár hónapban, úgyhogy valamelyik nap mindenképp beugrom az Ofotértbe, megkérdezem, mit gondolnak.
Azért igencsak aggasztó, hogy kvázi nem nagyon lehet mit tenni ebben a helyzetben.
-
ferkoboy
senior tag
válasz
LouieUte #3086 üzenetére
Üdv!
Visine Classic-ot tényleg felejtsd el.
Lencseviselés szüneteltetése, illetve a napi viselési idő csökkentése tényleg jó megoldás.
Illetve, ha lencsét szeretnél viselni, akkor az mindenképp egy jobb minőségű SiH (szilikohidrogél) lencse legyen.
Amúgy inkább szemészet ezzel kapcsolatban. Pl. kontaktológia labor - Tömő utca.Egyébként meg türelem. Várj vele.
Lehet máskülönben alkati sajátosság is, hogy halványan (vagy valakinél erősebben) látszódnak a kötőhártya erei. Akár olyan valakinél is, aki életében nem viselt még kontaktlencsét...Üdv: Ferkó
Szerk:
#3089 - Légy türelmesebb! Épp neked válaszoltam. -
LouieUte
újonc
És mégis, lehet ezzel bármit kezdeni?
-
LouieUte
újonc
Üdv!
Körülbelül két éve viselek, viseltem kontaktlencsét. Azonban az utóbbi időben egyre több hátrányát éreztem. Sajnos korábban volt, hogy 10-12 órát volt a szememben és minden bizonnyal ezt nem bírtam. A gyakran szúró érzés mellett kisebb erek jelentek meg a szememen, amelyek zavaróak. Az Ofotértben szűk fél éve azt mondták, hogy kicsit csökkentsem a lencse viselésének idejét, de amúgy ez nem vészes, csak enyhe erezettség. Meg is tettem, sőt, kb. 2 hónapja inkább teljesen letettem a kontaktlencsét. A szúró-égető-stb. érzés már nemigen jellemző, és a szemem is javult valamennyit, de közel sincs teljesen rendben.
Azt mondták továbbá, hogy a Visine-t és társait semmiképp nem ajánlják, mert hosszabb távon több kárt okoz, mint hasznot. Világos, hogy számítógépen keresztül nem lehet csodát tenni, csupán az lenne a hozzáértőkhöz a kérdésem, hogy ilyen esetben mit ajánlanának a páciensnek. Azaz: van-e mód arra, hogy valahogyan elősegítsük a szem teljes "kifehérítését", avagy várni kell. Azt vettem észre, hogy magától nem nagyon gyógyul meg. Nem vészes, inkább akkor látható, ha nagyon közelről megvizsgálja az ember, ám mindenképp zavaró, főleg az frusztrál, hogy fogalmam nincs, rendbe jön-e, avagy sem.Ilyen helyzetben hova érdemesebb menni, Ofotért vagy szemészet? Illetve: ez az enyhébb ereződés egyáltalán megszüntethető-e hosszabb távon?
Köszönöm a válaszokat!
-
membrandj
nagyúr
válasz
jézusom #3081 üzenetére
Nem ve és társaihoz kell menni, hanem "maszek" optikusokhoz. Szerintem,ha leírod,hogy hol laksz, akkor van rá esély,hogy ajánlj neked valaki egy szakembert.
Gödöllőn az MSE optikát merem ajánlani.Ha csak a dioptria tér el, akkor rendeld ugyan azokkal az adatokkal, amivel eddig volt.( feltéve, ha jó volt . feltéve, ha nem tippelgetni fogod az adatokat) Ha nem tudod, akkor ne szórakozz. Ez a szemed, nem a lábkörmöd.
Erre nem éri meg 1-2-3 ezer ft-on szórakozni szerintem.Rendesen nekem így ment:
Bementem, megvizsgálta a szemem, beraktam a lencsét, elzavart 1-2 órára( azért,hogy ne 5 perc után döntsd el,hogy jó e vagy nem). 1-2 óra múlva megnézte megint és megkérdezte,hogy minden rendben volt-e. Utána rendeltünk csak lencsét. A teszt lencsét grátiszba megkaptam, a vizsgálatért egy egyszeri 3 ezer ft-ot kért( bár ez már jó pár éve volt),de akármikor bemegyek, akkor ingyen megvizsgálják a szemem.Volt,hogy megjelent egy új lencse, bementem, próbalencse berak, 1 óra múlva vissza és közölte,hogy nem tetszik neki. Nem áll jól, stb és nem tukmálta rám, pedig 2x olyan drága volt.
Számomra itt kezdődik a hozzáértés, amikor valakit nem a profit érdekel, hanem az elégedett ügyfél.Szóval húzhatjuk ezt a témát még 1 darabig,de nem érdemes.
Írd le,hogy hol laksz, hátha valaki tud ajánlani a közeledbe hozzáértő személyt. -
jézusom
addikt
válasz
membrandj #3079 üzenetére
Hát nem tudom, VE-ben 5000 a vizsgálat, és a lencse meg kb dupla áron van. Tudom az 5000-et le lehet vásárolni náluk.
Fél éves lencserendelésnél is nem kis összeget buknék.
Egyébként tudok ugyan olyan típust választani, mint amit VE-ben adtak, csak a méretezéssel van bajom, mivel rendes beteg módjára megvizsgáltattam a szemem újra, és romlott, úgyhogy nem vehetem ugyanazt a méretet.
Vagy a görbület is változhatott a szememen? Értem, hogy lencsénként változik, de ugyan azt a típust venném. -
membrandj
nagyúr
válasz
jézusom #3076 üzenetére
"Talán minden lencseváltáskor keressek fel egy optometristát?"
Pontosan. Normális helyeken egyszer fizetsz 3k körül és bármikor visszamész megnézik a szemed, adnak próba lencsét ingyen, amivel meg tudják nézni,hogy mennyire való neked az adott típus.
Próbalencse ugyanúgy hordható,tehát szinte 0-re jössz ki költségben.Antibiotikumot ,stb gyógyszereket se randomra váltod ki a gyógyszertárba.
Van amelyik lencséből pl a 8.3-as görbület jó a szemedre, másikból már lehet,hogy a 8.6 lesz a jó.
-
ferkoboy
senior tag
válasz
jézusom #3073 üzenetére
Talán értek a kontaktlencsékhez, ugyanis optometrista vagyok, aki még kontaktológiából is szigorlatozott. (az eredményét is szívesen megmutatom, ha felkeresel). [És még a szakmámat is naponta gyakorlom... amit inkább hivatásnak tekintek, mintsem egy munkának.]
+ édesanyám is szemész, akinek megvan a kontaktológia szakvizsgája is... ami csak annyit jelent, hogy volt is kitől tanulnom. De ha te úgy érzed, hogy működik ez a dolog amolyan Gyurcsók-módszerrel is, akkor ahhoz ne kérj engem, hogy asszisztáljak!
Esetleg ha kontaktlencse-használóktól szeretnél többet tudni róla, akkor nosza....Szép napot!
-
-
jézusom
addikt
Sziasztok!
Rég volt kontaktlencsém, nemrég csináltam egy vizsgálatot szemüveghez, és ez alapján szeretnék megint lencsét. Kell valamit máshogy számolni a lencséhez?
Adataim: J: sph: -0,75 cyl: 0,00 axis 0 PD:32,5
B: sph: -1,75 cyl: +0,50 axis:155 PD: 32,5
Ahonnan rendelek ott a tengelyt nem lehet 5 fokonként választani, 150-t vagy 160-at válasszak? (azt hiszem régen 160 volt)
A cylinder meg -0,75-től indul mínuszba, nincs +0,5, így mit csináljak?
Egyébként néztem olcsó Fitwiew lencsét, az milyen lehet? (nem ilyet akarok nyugi)
Köszi!
-
ferkoboy
senior tag
-
ferkoboy
senior tag
Jól látod, neked teljesen felesleges havi lencsét vásárolni ez esetben.
Ugyanis:
a. - a havi lencse felbontást követően használható fel 1 hónapon belül. Tehát ez esetben te 1 pár lencsét feltettél max. 4 alkalommal.
b. - ha ritkán is tetted fel, akkor is le kellett volna cserélni naponta rajta az ápolószert... gondolom elmondták ott, ahol magkaptad a lencsédetKérdésem:
1. Napi hány órát van bent a lencse? (amikor felteszed)
2. Sportoláshoz kell? Ha igen, milyen sporthoz? (vizisport?)Amiért sokkal jobb választás az 1 napos, a te esetedben:
- felbontás nélkül eláll több évig.
- nem kell hozzá ápolószer (amikor kell felteszed a gyári steril lencsét,s amint végeztél, kiveszed, és ki is dobod)
- anyagiakban is sokkal jobban fogsz kijönni ez esetben.Üdv: Ferkó
-
-
ferkoboy
senior tag
Van tapasztalatom. De fogalmazz kicsit konkrétabban, nem tudom kitalálni, hogy mit is szeretnél, és mire is kell(ene) az 1 napos lencse. (Pl . hetente csak 2x vennék fel lencsét, x órára, egyébként szemüveget viselek...)
Illetve azt sem árt tudni, hogy most milyen lencsét viselsz, és pontosan milyen dioptriájú (ill. cyl. nagysága/iránya) egyik ill. a másik oldal.Üdv: Ferkó
-
Thom!
veterán
Tórikus napi lencsével van vkinek tapasztalata, mert nekem a havi gazdaságtalan nagyon..?
-
rolii92i
tag
Hali!
Az ápolószerem dobozostul a fűtött szőnyegen maradt jónéhány hétig..ez árthat valamit neki?
Olyan kellemesen meleg volt amikor kibontottam..
szerk: és még valami
Biofinity Toric kontaktlencsémnél fokozatosan csökken a hónap végéig az a látótér amit koncentráltan látok..más havi lencséknél is így működik? és a napiknál?ott egész nap olyan látásélességet kapok mint a havi első napjánál vagy ott is csökken valamennyire?
Előre is köszi a válaszokat Ferkó! -
ferkoboy
senior tag
válasz
KisTücsök #3052 üzenetére
Időnek most szűkén vagyok, később részletesebben válaszolok majd.
Addig is:
- a tokot nem szabadna vízzel mosni. Lágy lencse esetén tilos! Kemény lencsénél nem tud olyan nagy gondot okozni ugyan...de én mégsem javaslom.
- milyen szemműtéted volt?- említed, hogy bent volt 10 órát. Érdemes lehet nem elsőre betenni a lencsét egész napra. Hanem első nap 2 óra, második nap 4 óra, és így tovább...naponta 2 órával emelve a viselési időt.
- AOSept - én is le"locsolom" mielőtt betenném éjszakára a lencséket.
Reggel meg a saját maga folyadékával (ami lebomlott a kb.6 órás reakció eredményeképpen) le lehet öblítenia lencsét. Használható persze steril sóoldat is ekkor, de ált. ez felesleges plussz-pénzkidobás. Illetve nem egyszerű azt utána sterilen is tartani... (ha patikai)... létezi egy-két tartósított sóoldat is gyári készítményként.
A tokot ellenben elég kiszírítani (10 perc szabad levegőn).- nem hiszem, hogy okvetlen ez a kombináció lenne rossz (lencse-ápolószer)
-
KisTücsök
addikt
Kicsit visszaolvastam a topikban, durva, hogy milyen "szakemberek" praktizálnak itt-ott.
Érdeklődtem néhány hónapja (lehet már egy éve is), hogy a kemény kontaktlencsés problémámmal lehet-e kezdeni valamit (pirosodott tőle a szemem), 1-2 dolgot megpróbáltam, nem igazán segített. Ezt csak annak kapcsán mondom, hogy anno én is mindenhonnan mást hallottam, mást javasoltak. Pl máig nem tudom, hogy akkor a tokon moshatom (moshattam-e volna) forró vízzel? Mert nekem azt javasolta a doki, vagy ki... Na mindegy, ez már végül is tárgytalan.
Meg lett műtve a szemem (ugye nagyon gyenge volt, és ráadásul gyengébb is, mint sokáig (cirka 1x évig) gondolkodtam. Lejárt a 3 (+3, biztos ami biztos alapon) hónapos időszak, most már lehet elvileg lencsém, próbálkozom is lágy lencsével. A héten kaptam próbára. Cooper Vision Biofinity. Hozzá AO sept ápoló meg Ocutears csepp. Holnap megyünk vissza, akkor egy doki is megnéz. Nem jelentek ki még semmit, de azért tényleg van olyan, hogy valakinek semmilyen módon nem bírja a szeme a lencsét? Legyen az kemény, vagy lágy.
Ma bent volt kb 10 órát, azért pirosodott egy kicsit, nem vészes, de nem is olyan szép fehér, mintha napokig nincs bent (és mondjuk normálisan alszom, nem vagyok fél napot a gép előtt, stb). A jobb szemem kicsit jobban, mint a bal. Sőt, változó amúgy, mikor mennyire. Pl ha berakom, akkor egy kicsit olyan, kb 1-2 óra és nagyjából kitisztul (illetve ennyi idő alatt múlik el a jobb szememben tapasztalható... hogy is mondjam... mintha kicsit "nyomna" vagy nem tudom, nem vészes, de azért érzem, amíg el nem múlik. Sőt, nem is annyira a szememnél, hanem mintha sokkal mélyebben lenne), most így este mikor kivettem azért egy kicsit megint az volt. Ocutearst nyomatom rendesen (fogy is eléggé, nem tudom, hogy fogom bírni anyagilag is). Az AO Septtel lenne egy-két kérdésem (amit egyébként holnap is megfogok kérdezni az optometristától, de ferkoboyban így látatlanba is talán jobban megbízom). A használatiban olyat ír, hogy mikor a lencséket beraktam a tokba, akkor mindkettőt a folyadékkal 5-5 másodpercig locsoljam. Ezt az illesztő nem említette. Továbbá azt is írja, hogy miután reggel kivettem a tárolóból és kiöntöttem a közömbösített cuccot belőle, akkor steril sóoldattal mossam ki. Ez szükséges? Ő csak annyit mondott, hogy öntsem ki és hagyjam kiszáradni.
Esetleg - visszatérve a pirosodásra - tényleg lehet, hogy ez a kombináció megint pont nem jött be (bár még nem jelentem ki), lehet a következő sem, a harmadik sem, talán majd a huszadik?
Ez kicsit hosszú lett, bocsi.
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Politika
- Milyen TV-t vegyek?
- eBay
- 3D nyomtatás
- One mobilszolgáltatások
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Suzuki topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
- AKCIÓ! Sony PlayStation 5 825GB SSD lemezes konzol fejhallgatóval garanciával hibátlan működés
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF/ i5 8-9-10 gen, i7-9700 vagy "félkonfig"/ Win11- Számla, garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor Magic5 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest