Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
balazs0726
csendes tag
Én szoktam vele tulipánt meg szívet. Nem a legszebbek, de a páromnak tetszik. Kis gyakorlással lehetne javítani rajta szerintem. 350ml-s kiöntőben gőzölök 200ml tejet, ami két kisebb cappuccinora elég, de általában a második nem szokott sikerülni, mert a végén már túl sok a hab.
-
_NCT
őstag
válasz balazs0726 #6501 üzenetére
Köszi. És gyári fém gőzölőfejjel (amin tudod a cappucino/hot milk-et variálni), vagy leszedted te is és csak a szilikoncsővel?
-
balazs0726
csendes tag
Panarello nélkül, viszont a szilikonfej tetejét gyorskötözővel rögzítettem, miután egyszer lerepült róla habosítás közben bele a tejbe... Amúgy le lehet cserélni Rancilio Silvia Steam Wand-ra is a gyári csövet, de még odáig nem jutottam. YouTube-on van pár videó hogyan kell, de meg kell hozzá bontani a gépet így a gari is ugrik valószínűleg.
-
_NCT
őstag
válasz balazs0726 #6503 üzenetére
Köszi. A cserét néztem én is, de eléggé meg kell bontani a gépet, lehet inkább egy szakira bíznám.
-
closer
csendes tag
Sziasztok!
Bialetti Moka Express után a New Brikka csalódás volt. Fel sem tűnt, de rászoktam, hogy tejjel/vízzel öntöm fel a kávém, pedig korábban feketén ittam.
Nincs őrlőm, így előre őrölt alapanyagból dolgozom, ez jellemzően Tesco Finest vagy valamelyik nagyobb olasz márka kávéját jelenti. Több technikát is próbáltam a lefőzéshez, egyik sem hozta a várt eredményt. Egy jobb fajta Nespresso főzet is jobban ízlik, mint ami a Brikkából jön le.
Kérdés: mi lehetne a következő lépcsőfok espresso vonalon? (Tudom, a Bialetti nem azt főz)
Cél, hogy maximum annyit kelljen vele foglalkozni, mint a Bialettivel. Anyagiakban nem mennék 100k fölé, de minél olcsóbb, annál jobb. A minőségibb kapszulás gépek fajlagosan drágák (Illy-t néztem). A pod világ kevésbé ismert számomra, érdemes itt elindulni? Gaggia Classic esetében is elég hosszúnak tűnik a beállítási/tesztelési időszak, árban is határon mozog. Kinőttem a buherálásból, csak egy 'elég jó' kávét szeretnék inni.
-
iatti
aktív tag
válasz RetepNyaraB #6506 üzenetére
vagy egy nagy ugrás a trambulinról
-
iatti
aktív tag
válasz RetepNyaraB #6508 üzenetére
ha hiányérzetem lenne a gadzsával, lehet hogy egy ilyennel nyomnám a f.ngfürészelést /most viszont van három mazzerom, kettőt eladnék /
-
closer
csendes tag
válasz RetepNyaraB #6506 üzenetére
Ezt a kategóriát (manuális-hordozható) szándékosan nem említettem, nagyon rétegterméknek néztek ki. Viszont tetszenek, árban is rendben vannak.
Pico mellett van még ajánlott darab? Pl. szintén ettől a gyártótól a Nanopresso?
Milyen minőségű espresso jön le belőlük?
Mennyire 'érzékeny' a rendszer az inputokra? Kávé minősége, szemcseméret, vízhőfok etc. - az lenne a cél, hogy konzisztens legyen az eredmény; Bialetti ebben sem jeleskedett.A víz külön melegítése mondjuk macerásnak tűnik, de egy kotyogós után vállalható alternatíva.
iatti: Jól néz ki a gép is, meg az eredmény is, de 300 GBP. Ennyiért már nem kotyogóznék.
-
RetepNyaraB
veterán
Nanopresso is jó, csak kifelejtettem. Abból teljes mértékben presszó jön ki. Annyira lesz konzisztens, amennyire te az vagy. Ha egyformán eteted, a végeredmény is olyan lesz.
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
justgiveup
tag
Mit ajánlotok most kotyogós kategóriában? Azt olvastam, hogy az új Brikka már nem az igazi. Ígyis érdemes annál maradni vagy mondjuk egy másik Bialetti, mondjuk egy Moka?
-
bbuffy
senior tag
válasz justgiveup #6515 üzenetére
Ettől függetlenül még mindig Brikka.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
RetepNyaraB
veterán
válasz justgiveup #6515 üzenetére
Azért a Brikka "presszóbb" lesz (ha ez a cél), mint egy Moka.
Moka akkor finom, ha kicsit lazábbra veszed és nem a hagyományos magyar mérget próbálod megfőzni vele. Akár világosabb pörikkel is működik így, valahol átmenet a filter és a presszó között."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
pecsenye88
csendes tag
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani oldalt, ahol jól összefoglalva megtalálom az arányokat az egyes italfajtákhoz? Őrlemény mennyiség, mennyi idő alatt hány gramm kell legyen a végeredmény? Elsősorban a szimpla és a dupla klasszikus espresso érdekelne. Rengeteget olvastam a témában és mára megvan egy alap felszerelés, amivel elkezdtem kísérletezni, de elakadtam. Egy alap arány lenne az elsődleges, mert rengeteg félét olvasok.
Köszönöm szépen, ha valaki tud ilyet, vagy akár ide leírja. -
MODERÁTOR
válasz pecsenye88 #6519 üzenetére
Eladó OAKLEY Hijinx Robert Pimple Artist Series Limited Edition napszemüveg
-
cSuwwi
aktív tag
-
erzol
őstag
Sziasztok!
Saeco minuto hd8762 mellé beszereztem egy 4 személyes brikka - t.
Van valahol itthon egy rég nem használt krups gvx 242 darálóm.
Érdemes lenne ezzel kisérleteznem a kotyeszhoz vagy keressek valami értelmesebb darálót? -
justgiveup
tag
Kísérletezni mindig érdemes, lehet számodra simán ad megfelelő eredményt és hát az a lényeg Ha úgy érzed nem tudod belőni az ízeket, mert nagyon inkonzisztens a szemcseméret vagy nem tud elég finomat darálni és nem tudod kifőzni belőle az ízeket, stb., akkor kell új daráló után nézni.
Én a Brikkámhoz a Timemore C2 kézidarálót használom és tudom is ajánlani. Áraban hasonló, talán kicsit drágább, de még 30k alatt megkapod. -
_NCT
őstag
Sziasztok! Viszonylag olcsón vásároltam egy Graef CM 702-es örlőt (újracsomagoltként, de amúgy hibátlan állapotban, valami 26k volt). Egy Delonghi Dedica mellé vettem, na már most a legkisebb beállításon finom a kávé szemcsemérete, ám még mindig túl gyorsan fő le a kávé. Dupla, nyomásfokozós gyári kosárban 12g Pellini 25 sec alatt 60g kávét eredményezett. Rossz az őrlő, vagy finomhangolni kellene?
-
őstag
válasz hyperspace #6527 üzenetére
odáig el sem olvastam de jogos, ha 18g-vel rendben, akkor nem kell az alátétezés
"... and I hope you have a great day!"
-
_NCT
őstag
válasz pető bá' #6526 üzenetére
Köszönöm, kipróbálom!
hyperspace: lehet akkor nem túl jó a mérlegem, de ha a darált kávé súlyát nézem, max 12-13g lesz a kétszemélyes kosárral, egyszemélyessel 9-10g. Nagyon többet nem is tudok beletenni, mert akkor rá se tudom húzni, illetve túlságosan fent van a kávé szintje.
[ Szerkesztve ]
-
Dyde
aktív tag
Az durva, nekem tegnap jött meg ugyanez a kombó (dedica+cm702) hát a legfinomabb őrléssel bepróbáltam a gyári 2adagos kosárral, le tampereltem és konkrétan 1 csepp nem jött ki a gépből, kb elindulás után mintha leállította volna magát a gép, aztán vissza vettem az őrlést durvára és kipróbáltam az 1 adagos kosarat ott már működött. Uh gondolom túl "jó" volt a tömítésem
-
_NCT
őstag
Köszönöm mindenkinek a segítséget, a probléma abból fakadt, hogy egyáltalán nem volt a kúp alatt alátét, jelenleg 2-őt tettem alá, így értem el a kolléga által is említett állapotot, hogy konkrétan 5-ös alatt lefulladt a gép. kb 7-8-ason sikerült ~12g őrölt kávéból 43g-os löttyöt csinálni 25 sec alatt (tamperelni is nagyon finoman kellett). Így is elég nehezen indult be, kvázi csepegve folyt le. A végeredmény: valami cseszettül keserű és egyben savanykás erős lötty, de ezt betudom tanulós kávénak, ami közepes pörkölésű Pellini N85 Vivace (még tavaly vettem és elég régóta egy üvegben várta a szebb napokat). Jelenleg hallom a színeket, szóval azt hiszem valami sötétebb pörkölésű és frissebb kávéval fogok próbálkozni.
[ Szerkesztve ]
-
Osynho
addikt
Az a kávé inkább sötét pörkölésű, mint világos (illetve viszonylag magas a Robusta tartalma, ezért számomra kicsit karcos az íze). Mivel ennyi idő után döglöttnek tekinthető, így az őrlő mostani beállításai irrelevánsak egy frissen pörkölt kávéhoz képest. Illetve, mivel nyomásfokozós kart használsz, eleve nincs akkora jelentősége az őrlésnek, tamperelésnek.
-
_NCT
őstag
Akit édekel, Dedica hőmérséklet tesztelés, kicsit profibban. Elég jól leírja a dolgokat.
Sajna akkor ez van, ezen már csak a PI(D)ócás ember segíthet…
[ Szerkesztve ]
-
balazs0726
csendes tag
-
_NCT
őstag
válasz balazs0726 #6539 üzenetére
Egy fokozattal durvábbra állítottam az őrlést, illetve 2 üres duplát lefőztem előtte, így már jobb lett az eredmény, jobb crema és nem olyan savanyú. Még erősen ki kell tapasztalni, de a következő must have egy nyitott szűrőkosár és nem nyomásfokozós szűrő lesz.
[ Szerkesztve ]
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
ahoj!
szemes kávét szerválnék be. PY nekem túl magas (nem érzem a difit, egyformán finom ), eszpresszo.hu-n gondolkoztam, esetleg tudtok más alternatívát?
vagy ha innen, akkor Bp-i group buy-hoz csatlakozna valaki?"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
MODERÁTOR
válasz Mr.Csizmás #6541 üzenetére
Alza kave?
Eladó OAKLEY Hijinx Robert Pimple Artist Series Limited Edition napszemüveg
-
senior tag
válasz Mr.Csizmás #6543 üzenetére
Esetleg ez?
Ennél jobb klasszikkal nem találkoztam mostanság. Nem is szén bár frissebb szokott lenni általában.Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
iatti
aktív tag
válasz Mr.Csizmás #6545 üzenetére
nálam most az aroma piu megy. jobban tettszik mind a grand cru. a piros csomis aroma classico is jó. ennyi pézért meg ingyen vannak
-
pecsenye88
csendes tag
Elnézést, hogy közbeszólok, de nekem is ugyan ez a kombinációm van, nemrég szereztem be. Első vásárolt kávé próbálkozásom, nekem sikerült a "nagykönyv" szerint 14g őrleményből, 25 mp alatt 60g-ot kinyerni (dupla presszó), mindezt "7-es állásba", magyarul a legfinomabb állástól nézve a 7. rovátka. Ez idáig rendben is van, viszont nekem nagy problémám az a Dedica-val, hogy a 14g őrlemény éppen belefér a gyári kétszemélyes kosárba. Megvan az őrlés, disztribútort is használok, tamperelek és itt jön a probléma. A gépbe a portafiltert "betekerni" annyira nehéz, hogy konkrétan tépni kell. Az őrlemény hozzáér feltehetőleg a gép szűrőjéhez. Mit csinálok rosszul? Hiszen ez még "csak" a 14g. Nekem nem is kell több, de olvasok 18g-os recepteket is. Az már egyszerűen bele se fér. Amikor szándékosan kevesebb őrleményt használok, akkor simán "bemegy" a helyére a portafilter, de 14g már egyszerűen nagyon szenvedős, "rátépős". Valami tapasztalat?
[ Szerkesztve ]
-
_NCT
őstag
válasz pecsenye88 #6548 üzenetére
Szia!
Ez a sajnos ilyen kategória, nekem is ez a tapasztalat. Másik, dupla szűrőt kell használni, avx-en találsz hozzá, de a belső műanyagot vagy kiveszed vagy megmetszed, hogy a dupla szűrő belepasszoljon.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz pecsenye88 #6548 üzenetére
Kv függő nagyon, mekkora helyet foglal el a szűrőben. 4g diffi azért elég sok, de van rá példa. Az nem jó, ha beleér a felsőszűrőbe, ennyi biztos. Meg az, hogy 14g\25s\60g az nem jó arány, hacsak nem valami sötét presszó blend és lungonak készíted. Még akkor is hosszú.
Nem beleugatási szándékkal, de ha ketten isztok, akkor kétszer készíts 14g\25s\30g körül célozva (ill. 28g kimenő, ha olasz stíl) és ne az egy árva kosarat oszd ketté, homeopátiásra higítva (pláne specialtynél az tuti nem lesz az igazi)."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest